Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Väkevä huhtikuu, kuten osaripuheista sopi jo odottaa. Yhtiökokoukset painottuneet hieman viime vuotta enemmän huhtikuulle (vs. maaliskuulle 2023).

”Huhtikuun kasvu oli odotetun vahvaa ja kuukausi oli kokonaisuutena onnistunut. Kuten olemme aiemmin kertoneet, yhtiökokoustuotteessa myynti kevätkaudelle 2024 onnistui hyvin. Yhtiökokouksiin liittyvä liikevaihto painottuu tänä vuonna vahvemmin vuoden toisen neljänneksen puolelle. Huhtikuun kasvua tukivat tapahtumamyynti niin Suomessa kuin Ruotsissa sekä ohjelmistomyynnin vahva kasvu.”

Mutta onhan tuossa maalis-huhtikuun yhteenlaskettu liikevaihto selvästi kasvussa; 4,1 vs. 4,5.

Muistutuksena, että toistaiseksi yhtiökokoustuote taitaa vielä olla koko konsernin kannattavuutta heikentävä segmentti. Eli mitä suuremman osuuden liikevaihdosta se haukkaa, sitä suurempi (toistaiseksi negatiivinen) vaikutus sillä on konsernin kannattavuuteen. Mikael taisi mainita, että nykytilanteessa yhtiökokoukset on hieman yli 10 prosenttia koko liikevaihdosta.

26 tykkäystä

Ei se ihan noin taida mennä, vaan volyymin kasvaessa syntyvät kulut jakautuvat useammalle ja tuotteen kannattavuus paranee.

Hyvältä näyttää. Eiköhän tästä osakkeen kurssikin lähde nousuun pitkän mörnimisen jälkeen. Nordnetin sovellus näyttää osakkeelle epsiä 0,05 ja p/e 379. Mistähän lie Nordnetin pojat luvut repäisseet?!

6 tykkäystä

Viime kesänä tiedustelin Yulta yhtiökokousratkaisun skaalautuvuudesta ja vastaus oli tällainen:

Muistelen, että nyt osarissa olisi kuitenkin puhuttu tämän tuotteen skaalautuvuudesta.

En laita pahaksi, jos joku kehtaa tätä tarkentaa.

17 tykkäystä

En tiedä, mutta uskoisin tuon perusteella olevan toimintoja, esimerkiksi bäkkäri, joista ei tule käytännössä skaalaetuja, se ei kuitenkaan tarkoita ettei skaalautuvuutta ole muissa osissa palvelua.

3 tykkäystä

Pidän kiinni edelleen sanoissani, että kun asiakkaiden määrä kasvaa niin back officen työmäärä kasvaa, näin ollen myös henkilöstökulut kasvavat. Toisaalta osaajien osaaminen paranee projektimäärän kasvaessa ja työ tehostuu ja asiakkaat tottuu prosesseihin paremmin ja vanhat asiakkaat tarvitsee vähemmän opastusta kuin uudet listayhtiöasiakkaat, näin ollen skaalaetua tulee kokemuksen ja prosessien hioutumisen kautta kyllä.

39 tykkäystä

Teemu ja Yu tuossa jo puhuivatkin yhtiökokousratkaisun kannattavuudesta, joka keskustelun perusteella ei skaalaudu erityisen hyvin, mutta jonkin verran joka tapauksessa.

Oma viestini ei kuitenkaan koskenut tätä. En itse asiassa ottanut kantaa yhtiökokoustuotteen skaalautuvuuteen juuri lainkaan. Pointtini sen sijaan oli, että yhtiökokoukset ovat tällä hetkellä kannattavuudeltaan heikompaa toimintaa kuin Inderesin muu liiketoiminta yhteen niputettuna (analyysi + ohjelmistot + tapahtumat). Näin ollen yhtiökokoukset laskevat Inderesin kannattavuusprosentteja siitä, mitä ne ilman yhtiökokouksia olisivat.

Ja kun yhtiökokousten liikevaihto kasvaa, niin niin kauan kuin yhtiökokousten kannattavuus on matalampaa kuin “muu Inderes”, niin konsernin kannattavuusprosentteihin valuva negatiivinen vaikutuskin kasvaa. Kuitenkin, yhtiökokousten ollessa vain reilu 10 prosenttia koko liikevaihdosta, ei vaikutus ole kovin iso.

Pahoittelut rautalangasta, mutta esimerkkinä tällainen hypoteettinen laskelma:

  • Inderes myy analyysiliiketoimintaa 100:lla rahalla, josta jää liikevoittoa 20 rahaa (EBIT-% 20)
  • Inderes myy yhtiökokoustuotetta 10:llä rahalla, josta jää liikevoittoa 1 raha (EBIT-% 10)
  • Inderesillä ei ole muuta liiketoimintaa
  • Analyysiliiketoiminnan kannattavuus (EBIT-%) on 20, yhtiökokousratkaisun kannattavuus (EBIT-%) 10 ja koko konsernin kannattavuus (EBIT-%) 19,1

Lopputulos = yhtiökokousratkaisu heikentää koko konsernin suhteellista kannattavuutta.

Minäkin uskon näin.

Ja omissa papereissa yhtiökokousratkaisun kannattavuuden nostaminen tulee hoitumaan ensisijaisesti tuntuvilla hinnankorotuksilla tulevina vuosina.

Inderesillä on kohta Suomen markkinassa monopoli ja toivottavasti joskus tulevaisuudessa vahva asema myös muissa Pohjoismaissa. Tämä mahdollistaa nykyistä korkeamman hinnoittelun ilman, että asiakkaat äänestävät jaloillaan. Uskon ja olen antanut itseni ymmärtää, että yhtiökokousratkaisu osana Inderesin palveluvalikoimaa on niin haluttu ja pidetty (yhtiökokouspalvelujen yhden luukun paketti vrt. kyhäelmä eri konsulttien palveluja) jo nyt, että hyvään kannattavuuteen päästään ihan arvoperusteisellakin hinnoittelulla. Ei tarvinne mitään asiakkaan suututusriistoa tehdä.

23 tykkäystä

Toisaalta voisi ajatella, että yhtiökokousratkaisun tarjoaminen lisää ristiinmyyntiä muiden tuotteiden osalta, tämä toki nyt oli tällainen hatusta heitetty kommentti, koska näkyvyyttä tuohon väitteeseeni minulla ei ole.

17 tykkäystä

Euroclear taitaa olla aika iso kilpailija yhtiökokouspalveluissa, ja on se yhtiö joka oli ainakin hyvin lähellä monopoliasemaa Suomessa ennen kuin Inderes tuli kilpailemaan yhtiökokouksista. Inderes ei voi siis täysin mielivaltaisesti nostaa yhtiökokousratkaisuiden hintoja, kun markkinoilta kuitenkin löytyy kilpailija.

Inderes on voittanut markkinaa selkeästi, mutta johtuuko se hyvästä tuotteesta vai alas painetusta hinnasta?

Olen katsonut eri yhtiökokouskutsuja, ja Inderesin järjestämissä yhtiökokouksissa Innovatics niminen yhtiö näyttää hoitavan paljon asioita. Onko Innovatics sisi Inderesin alihankkijana yhtiökokousratkaisuissa? Mitä jos he nostavat reilusti omia hintojaan?

9 tykkäystä

Kysyisin Inderesin harjoittamasta rahastoyhteistyöstä (esim. Sifter). Millaista hyötyä Inderes kokee saavan näistä taloudellisen kompensaation lisäksi?
Kun osallistutaan rahastoyhtiön markkinointiponnistuksiin, on riski että hommasta saa näpeille. Myöskään toiminta ei ole ainakaan Inderesin strategian ytimessä.
Aikanaan kun Inderesin mallisalkulla oli hyvä track record, heräsi kysymys että voisiko mallisalkkua rahastoyhtiöittää. Silloin Inderes perusteli, että haluavat pysyä
viestintäyhtiönä.

7 tykkäystä

Hyviä huomioita. En osaa olla näistä kanssasi eri mieltä.

Toisaalta jos Euroclearilla oli ennen monopoli ja nyt Inderes on yhtäkkiä haalinut n. 100 yhtiökokousasiakasta, niin kyllä ovi käy Inderesin osakkeenomistajan näkökulmasta oikeaan suuntaan. Ja kovaa.

Olen myös siinä käsityksessä, että Inderesin yhtiökokousratkaisu on kokonaisuudessaan paras ja kokonaisvaltaisin. En tunne Euroclearin kokonaisuutta, mutta jos joku tuntee, niin olen kiinnostunut kuulemaan saako heiltä kaikki yhtiökokoukseen tarvittavat palvelut ja osaamisen? Nykyinen ymmärrykseni on, että näin ei olisi.

Innovaticsin rooli on minunkin mielestä kiinnostava ja en tiedä avaako @Yu_Gong tai @Mikael_Rautanen edes ylätasolla tällaisia kumppanuuksia julkisesti? 2022 näyttää tehneen niukasti voitollisen tuloksen 650 000 euron liikevaihdolla. Kasvu on ollut voimakasta, mutta onkohan noiden julkaistujen vuosien luvuissa jo paljon Inderesin rahaa mukana? Vaikea arvioida näin ulkopuolisena, että mitä kaikkea muuta Innovatics tekee ja olisiko siellä Inderesille yhtiökokoussoftaa pois ostettavaksi? Vai kehittääkö Yu salaa takahuonessa jo Inderesin omaa ohjelmistoa?

15 tykkäystä

Toi One stop shop, missä yhdistyy ison luokan tuotannon osaaminen, design ja tapahtumatuotanto ja AGM juridiikka tuntuu kyl iskevän hyvin meidän asiakaskuntaan :slight_smile: Se mitä Innovatics tuo on osakasrekisteri, äänestysosaaminen ja fyysisen kokouksen puoli, eli tää yhdistettynä meidän virtuaali ja hybridituotantoon muodostaa tuon One stop shopin, mikä tuntuu olevan se voittava resepti. Varsinkin kun meillä on yhdessä niin paljon osaamista nyt ja kokemusta, niin saadaan sen kauttakin hyvä mielenrauha meidän asiakkaille. :slight_smile: Innovaticsin liiketoimintaan en luonollisesti voi ottaa kantaa, mutta meidän yhteistyö toimii läpinäkyvyyden kautta ja suunnitellaan hyvin tuleva kausi, eli tuleva 2025 kevät, paljon myydään ja millä kustannuksilla ja työvoimilla tehdään ne yhdessä.

22 tykkäystä

Tässä vähän lisää tietoa Innovatics Oy:stä ja Oskarista:

image

Linkki englanninkieliseen sivustoon, jossa kerrotaan lisää:

https://ir1.innovatics.fi/ir/sv/inderes/Home/InnovaticsInfo

Innovatics tietosuojaselosteessa:

Edit: @Yu_Gong ehtikin jo pari minuuttia aikaisemmin kertoa Innovaticsistä tarkemmin :slight_smile:

13 tykkäystä

En tiedä mitä “osakerekisterin hoito” tarkoittaa, mutta Euroclear taitaa kuitenkin hallita ja kontrolloida koko dataa, koska toimii arvo-osuusjärjestelmän ylläpitäjänä. Euroclear lienee siis jollain tavalla välikätenä jokaisessa yhtiökokouksessa tavalla tai toisella?

Asiakkaalle varmasti mieluinen Inderesin malli, mistä yhdestä paikasta pystyy ostamaan kaiken. Voisin kuvitella, että yhtiökokouksen järjestäminen vaatii yhtiöltä aika paljon (ainakin kun mietin eilen Mandatumin kokouksessa kaikkea sitä järjestelyä mitä on varmasti jouduttu tekemään), joten hyvä jos Inderes pystyy myymään kaiken tarvittavan samasta paikasta.

6 tykkäystä

Voin vähän avata tätä :slight_smile:

Listayhtiöiden on lakisääteisesti Suomessa pakko pitää rekisteri Euroclearin järejstelmässä ja Innovaticsin järjestelmässä on enimmäkseen listaamattomia yhtiöitä jatkuvana palveluna. Paitsi yhtiökokouksen aikaan kun rekisteri otetaan väliaikasesti data Euroclearin listasta ja säilytetään kokouksen ajaksi meidän AGM-palvelussa. Tämä tapahtuu ns. täsmäytyspäivän aikana ja on luonteva osa prosessia kun järjestetään yhtiökokousta.

Rekisterin käsittely on kuitenkin hyvin olennaista osaamista kun järjestää yhtiökokousta, koska iso osa työstä tapahtuu aineiston eli rekisterin ja ennakkoäänestyksen käsittelyssä :slight_smile: Sitten jos kokouksessa ilmenisi äänestys, niin rekisterin käsittelyn osaaminen ja ominaisuudet softassa pääsevät kunnolla loistamaan :slight_smile:

Tää osaaminen yhdistettynä tuotanto, design, juridiikkaan ja tapahtumatuotantoon saadaan toimiva resepti sujuvan yhtiökokouksen toimittamiseen.

21 tykkäystä

Tämä on meidän raportoidulla eli FAS-kirjanpidon mukaisella EPS:llä laskettu. Koska olemme FAS-kirjanpidossa, yrityskauppoja poistetaan jatkuvasti taseesta, mikä painaa raportoitua lukua. Raportoimamme näistä oikaistu EPS oli siis 0,80. Valitettavasti datapalvelut jotka myyvät dataa eteenpäin lähes aina näyttävät lukuja tuon raportoidun EPS:n ainoastaan, mikä on pieni harmi meidän First Northissa olevien FAS-yhtiöiden kannalta.

Innovaticsillä on muutakin liiketoimintaa, mikä kannatta huomioida jos yrittää näitä lukuja tulkita.

Nämä yhteistyöt ovat tuoneet ja niiden pitää tuoda alustallemme hyvää ja laadukasta sisältöä, jota käyttäjät pitävät hyödyllisenä.

23 tykkäystä

Inderesin liikevaihdon kehittymistä on varmaankin miellyttävämpi tutkia viimeisen 12 kuukauden summana (LTM = Last Twelve Months) niin saadaan kausivaihtelut tasoiteltua.

Samalla ehkä voi tutkia ko summan kuukausikohtaista muutosta vuosittaisen sijaan.

30 tykkäystä

Jos ajatellaan Sifter-yhteistyötä. He pyrkivät poimimaan globaaleja laatuyhtiöitä. Laatuyhtiön ominaisuutena on, että suoranaisia kilpailijoita on harvassa. Tällaisten yritysten kilpailijoiden löytyminen meidän “ei aina niin laadukkaasta” Hesulista on verraten epätodennäköistä. Näin ollen oletan, että Inderesin analyytikot eivät ole syvällisesti verrokkianalyysissa perehtyneet esim. Sifter-rahaston sijoituksiin. Toki mm. lääkealalla Inderesillä löytyy vahvaa analyytikko-osaamista. Täten on riski, että videoissa esitettyjä heppoisia väittämiä ei haasteta. Toki Inderes-yhteisö voi jälkikäteen suorittaa faktantarkastusta, mutta se taas ei varsinaisesti videoista tee yhtään laadukkaampia.

Kävellessäni äsken Sanomatalon läpi, tuli jälleen kerran mieleen, joten kysytään @Mikael_Rautanen , onko kannattavaa pitää Flikin tapahtumastudio lähes kaupungin parhaalla paikalla, käyttöaste omien Peter Lynchmäisten havaintojen pohjalta ei ole mitenkään erityisen iso, toki liikun lähinnä päiväsaikaan.

Onko vuokrasopimus erityisen edullinen vai onko satunnaisten tapahtumien järjestäminen todella niin kannattavaa liiketoimintaa, että paikka on hintansa arvoinen!?

Ymmärrän toki, että studiolla on mainosarvoa ja kilpailuetua hyvän saavutettavuutensa ansiosta. Kunhan nyt aloin osakkeenomistajana mikromanageeraamaan Inderesin vuokrakuluja🙂.

31 tykkäystä

Toimitusjohtaja ja talousjohtaja käyneet maanantain kunniaksi ostoksilla:

Mikael tietysti jo valmiiksi suurin omistaja, mutta Mikollakin alkaa olla pitkälti toistakymmentä tuhatta lappua salkussa.

Edit: onko nämä jotain vuoden 2023 ostoksia, mutta tulivat pinginä etusivulla?! :smiley:

Edit 2: no @Atte_Riikola jo paikkasikin, eli osakesäästöohjelmaa. Vuosiluku tiedotteessa vissiin väärin.

15 tykkäystä