Arm - Pörssipaluu suoraan teknologiayhtiöiden kuumimpaan ytimeen monopoliasemassa


Tämä summaa aika hyvin tilanteen, osakkeella ei ole mitään tuottonäkymää lyhyellä aikavälillä ja tuo kupla tulee puhkeamaan pian.

ARM on hyvän oloinen firma, johon voisin kyllä sijoittaa, mutten a) näillä arvostuksilla b) jos ei tule jotain konkreettista todistetta sille, että aletaan saamaan kappalemääristä rojalteja.

5 tykkäystä

Itse olen fudtsinut niin, että Arm on strateginen yhtiö, koska sen palvelut ovat osa niin monen muun yhtiön palveluportfoliota. Nvidia hinnoitteli Armin 40 miljardin arvoiseksi vuonna 2020 ja ennen AI buumia. Sen takia teolliset toimijat eli pilvitalot ja sirutalot seuraavat varmasti myös Armin omistuspohjaa. Nykyisellä Armin strategisella asemalla on se merkitys, että teolliset toimijat eivät anna hinnan painua pilkkahintaan, joka nykyään olisi tuo Nvidian hinnoittelema 40 miljardia. Yhtiön ajautuminen nurkanvaltauksen kohteeksi kasvottoman tai kasvollisen sijoittajatahon kautta on asia, mitä Nvidia ja monet muutkaan teolliset toimijat eivät halua antaa tapahtua. Eli tuolla kulmalla ja isolla mielenkiinnolla seuraan ensiviikon tapahtumia.

5 tykkäystä

Pitää muistaa että NVIDIAn 40 miljardin taalan tarjouksessa oli jo ostotarjouspreemiota. Varmasti nahkatakkimies haki silti hyvää diiliä, mutta firman realistinen markkina-arvo on todennäköisesti lähempänä tuota 40 miljardia kuin tämän päivän 135 miljardia. Kyllä, tuon ostotarjouksen jälkeen firmaa meikattiin IPO-kuntoon ja lisenssisysteemin muutokset hakivat kulmaa tehdä lisää rahaa firman IP:llä, mutta eivät nämä toimet oikeasti yli kolminkertaistaneet firman arvoa…

ARM/Qualcomm/Nuvia -oikeudenkäynti on myös sellainen potentiaalinen damokleen miekka firman tuloksenteon päällä että sieltä voidaan saada ns. liikettä kurssiin kunhan juttu jossain vaiheessa ratkeaa. Nykyarvostus käytännössä hinnoittelee että ARM voittaa tuon jutun ja silti on vielä tulevaisuuden haihattelua mukana hurjasti.

6 tykkäystä


Nvidia’s Grace-Blackwell Superchip, or GB200 for short, combines a 72 Arm core CPU

Arm on siis erittäin hyvin mukana Nvidian lähivuosien lippulaivassa GB200:ssa. Lisää asiasta linkin takaa
Nvidia turns up the AI heat with 1,200W Blackwell GPUs • The Register

8 tykkäystä

Lock-up period siis päättyi 12.3. Oliko sattumaa vai, mutta mielipiteeni on ettei ollut sattumaa. Yhtiö julkaisi 13.3. suunnitelmiaan sähköautomarkkinan suhteen. Uutisissa on monta merkittävää kulmaa. Enkä merkittävin markkina-arvoon vaikuttava uutinen on se, että Arm on verkostonsa kanssa luonut mallin, joka lyhentää sirutuotantoa pari vuotta. Uutinenhan oli merkittävä patja ottamaan kiinni mahdollisesti alkavan osakerysähdyksen.

Kun noi ao. linkin blogit lukaisi, niin oma käsitykseni yhtiön merkittävyydestä ei ainakaan yhtään laskenut. Armin IP on uinut sisään moniin tämän hetken merkittävimpiin ekosysteemeihin. Minusta enää ei ole kyse siitä, tuleeko joku kilpailija työntämään Armia sivuun. Jos kilpailija alkaa kampittamaan Armin IP.tä, niin se samalla kampittaa isoa joukkoa ohjelmistoyhtiöitä ja teollisia toimijoita, jotka ovat keskenään vahvoissa kumppanuussopimuksissa keskenään, kun uutta EV markkinaa luodaan. EV markkinassa koko porukka kilpailee aikaa vastaan; mitä nopeammin uusia ratkaisuja saadaan markkinoille, sitä parempi. Nyt ei taistella kiinteän kokoisesta kakusta, vaan ekosysteemi kasvattaa kakkua, josta riittää palasia kaikille.

Arm’s Broadest Ever Automotive Enhanced IP Portfolio Designed for the Future of Computing in Vehicles - Arm Newsroom

5 tykkäystä

Intel ja Arm paiskaamassa kättä. USA panostaa omaan puolijohdetuotantoonsa Intelin kautta, ja Intel ja Arm kiihdyttävät puolijohdestartuppien syntyä yhdessä. Ja Arm IP leviää…

Intel and Arm Team Up to Power Startups

7 tykkäystä

Beth Kindig on puhunut kurssia alas. Ilman muuta I/O Fund haluaa Armin salkkuunsa. Jos et pääse jakamaani Seeking Alphan artikkeliin, niin poiminta artikkelin lopusta kiteyttää Bethin viestin:

Arm’s valuation poses significant risks, given that it is trading at exuberant levels even relative to the hottest AI chip stocks. In the event the valuation comes down drastically, we’ve done a thorough analysis on Arm as it’s a central player to edge AI and is key to the next phase for AI.

Aiemmin olen tainnut todeta, että Arm on coctail, jossa sekoittuu kova arvostus, niukkuus - ei ole muita vastaavia, Softbank ja teollisten toimijoiden halu estää Armia liukumasta kenekään leiriin. Siksi se on minulle osakemaailman Bitcoin.

https://seekingalpha.com/article/4680484?gt=cde81ff7da2ad7cd

4 tykkäystä

Armin ainoa haaste/ongelma on millä hinnalla positio on hankittu. Ostaisitko nyt ensimmäisen position hyvin mielin? Millä hinnalla lisäisit ja millä valuaatiolla myisit?

1 tykkäys

Se on juuri noin kuten sanot. Jos nyt olisin kyttäämässä, niin menisin sisään 3x 0,5% osuudella salkusta, eka osto nyt illalla, toinen jonkun viikon päästä ja kolmas vähän myöhemmin. Sitten jäisin katsomaan hakeutuuko alemmas. Armin kanssa on tarkoitus edetä siihen vaiheeseen, jossa Arm IP on kunnolla levinnyt ympäri ämpäri ja rojalteja tulee paljon. Olen pohtinut, että 500 mrd. ei ole utopistinen arvostus monopoliasemassa olevalle IP:lle. Myynti ei laukea hinnasta vaan siitä, että nykyinen uniikki positio rapautuu/häviää.

4 tykkäystä

Tähän halusin vielä palata. Jos vain katsoisin arvostusta ja Armia, niin en olisi hyvillä mielin. Mutta kun Arm on pakollinen osa mun ns. AI täyskättä, jonka muodostaa IonQ, Nvidia, Arm, Palantir ja Supermicro. Tuo on semmoinen AI superviisikko. Joku niistä menee vuorollaan överiksi, mutta musta tuo on hyvä käsi tähän hetkeen.

7 tykkäystä

No muotoilen näin: olet ainoa henkilö jota seuraan foorumilla. Piiskaan itseäni, etten uskalla ottaa positioita.

1 tykkäys

Niin, olen paljon miettinyt just tätä hetkeä. Arvostukset korkeat, mutta USAssa edessä koronlaskuja tai jos niitä ei tule niin saadaan kovaa talouskasvua. Onkohan sitten 60-luvun ollut USAn talous näin vahva. Kymmenen vuoden päästä ihmetellään sitä, että eikö Intia ja Kiina ajaneetkaan USAn ohi taloudessa. No ei, koska USAn tuottavuus ottaa nyt isoa loikkaa. Tuo täyskäsi on keskeinen tuottavuuden tuottaja. Ja on siinä myös kriisikomponentti. Jos ajaudutaan lähemmäksi sotaa Euroopssa, niin tuosta superviisikosta löytyy yrityksiä joiden ratkaisujen kysyntää liittovaltio lisää. Seuraava iso kahakka ratkotaan enemmän IT:llä kuin ehkä tullaan ajatelleeksi.

2 tykkäystä

Kyllä suurin psygologinen ongelma on ostaa järkyttävään nousuun. Nvidian P/E laskee, ja taitaa olla halvin siruvalmistaja. Hankalaa on pään sisällä, vaikka sitäkin yli 6% salkusta.

3 tykkäystä

Niin, mulla on sitten HIMS ollut vatsahappojen tasapainottaja. Siinä P/S on asiallinen. Eli loppujen lopuksi oma salkku pitää olla sellainen, että osakkeet yhdessä muodostavat kokonaisuuden jonka kanssa jaksaa pysyä paikallaan eikä koko ajan yliyritä treidaamalla. Omalla salkulla pitää siis olla salkun kantajan oma vahva tarina. Pitää tuntua omalta. Mulla kesti 3 vuotta että sain paketin kasaan. 3 vuotta sitten taisin tehdä 80 kauppaa vuodessa. Nyt on palaset kasassa ja kaupankäynti minimissään.

7 tykkäystä

Arm is the only company on the planet that can provide the necessary level of ISA parity from cloud to edge.

Tuo lause on poimittu alla olevasta artikkelista. Itseohjautuvat autot ja robotit ovat reunalla ja autojen/robottien sulautetut järjestelmät keskustelevat pilven kanssa. Artikkelissaan Arm kertoo, että Arm arkkitehtuurissa pystytään niin hyvään yhteyteen pilven ja reunan (auto) välillä ohjelmistojen hallinnassa, että autonominen ajaminen on nyt lyömässä läpi. Tämä cloud - edge yhteys on siis taas yksi Armin vallihaudoista. Ja varmaan niitä asioita, jotka Jensen on nähnyt jo muutama vuosi sitten. Kun NVIDIAn myllyt jauhaa pilvessä, niin aika ajoin pilvi haluaa kommunikoida reunalle. Reunalla olevat sulautettujen järjestelmien prosessorit ovat erittäin nopeita, tietoturvallisia ja energiapihejä. Arm arkkitehtuuria.

Extracting ISA Parity from Cloud to Edge: Why This Matters to the Ecosystem - Arm Newsroom

7 tykkäystä

Palasin vielä Beth Kindigin aiemmin julkaisemaan artikkeliin. Beth kiteyttää riskit sijoittajan kannalta näin: “The rich valuation combined with lockup expiration is the predominant risk, however, the longer-term risk is RISC-V.” Eli luxus-arvostustaso yhdistettynä siihen, että Softbank alkaa myydä, on Bethin mukaan ilmeinen riski sijoittajalle. Muutenkin tilanne on erikoinen, koska Softbankin Arm sijoituksen arvo (120 mrd.) ei näy täysimääräisesti Softbankin arvossa (80 mrd.). Ainakin sen markkina sanoo, että Softbankin alkaessa myymään leikkautuu kurssista pois 1/3. Mitä sitten tekee Softbank, kuunteleeko se markkinaa? Johtopäätös olisi se, että markkinan mukaan kurssi putoaa 1/3 ja Bethin artikkelin mukaan yliarvostus on n. 50% luokkaa, kun hän tekee tunnuslukuvertailuja. Beth tulee siis sisään 50% kuopan jälkeen.

Bethin mukaan kilpailijoita on vain RISC-V (open source 2019 lähtien).

Bethin artikkelin kantava teema on se, että hän haluaa sisään yhtiöön. No, en nyt enempää tätä arvostusasiaa jauha, kun en ole itsekään lainkaan ajoituksen mestari. Nyt kun noi Microsoft OpenAI huhut 100 mrd. kaupoista on ilmassa, muutenkin AI imu jatkuu, kvartaali päättyi ja nähdään kohta hyviä kvartaalituloksia laajasti IT yhtiöiltä, niin on kyllä tosi hankala tilanne kytätä entry pointteja. Itse en lähde myymään, koska olen joko mukana tai sitten en ole, mutta en lähde ajoittamaan tai treidaamaan, kummiskin poltan näpit.

6 tykkäystä

Tietokoneelta kysyin, mitkä siru- ja pilviyhtiöt nojaa Armiin ja mitkä sitten nojaa RISC-V:hen. Tällaisia vastauksia tuli:

ARM

Chip Companies Cloud Companies
Apple Amazon Web Services (AWS) (Graviton)
AppliedMicro (now: Ampere Computing) Microsoft Azure (Dpsv5)
Broadcom Google Cloud Platform (GCP) (T2A)
Cavium (now: Marvell) Oracle Cloud Infrastructure (OCI) (A1)
Digital Equipment Corporation
Intel (for some custom chips)
Nvidia
Qualcomm
Samsung Electronics
Fujitsu
NUVIA Inc. (acquired by Qualcomm in 2021)

These companies have designed cores that implement ARM architecture, and their chips are widely used in various devices. Additionally, cloud providers like AWS, Microsoft Azure, Google Cloud Platform, and Oracle Cloud Infrastructure offer ARM-based instances for their services12. Google Cloud, for instance, has recently introduced its custom Arm-based CPUs called “Google Axion Processors” for data center use, which deliver industry-leading performance and energy efficiency3. Microsoft has also started offering ARM-based VMs in Azure4.

Ja vastaavasti kilpaileva open source ratkaisu RISC-V

Chip Companies Cloud Companies
AdaCore Scaleway (European cloud provider)
SiFive Alibaba (Chinese tech giant)
Antmicro
Microsemi

Listaan pitää lisätä mm. Metan RISC-V hanke ja startup Rivos.

6 tykkäystä

Lisäksi RISC-V:tä löytyy sulautettuna esim. kiintolevyjen ohjaimista

Ja jos halutaan isoja nimiä listaan, NVIDIA on käyttänyt sitä sulautettuna GPUissaan vuosikausia

Palanen kulkee nimellä GSP (GPU System Processor) joka toimii piirin sisäisenä mikrokontrollerina. Ei juuri iloa ulkopuolisille, mutta jokaisessa vähänkään modernissa NVIDIAn GPUssa on pieni RISC-V ydin sisällä jota ajuri käyttää piirin käynnistyksessä ja hallinnassa.

Lisäksi Kiinassa on alkanut liikehdintä RISC-V:n suuntaan koska on keksitty että jos tästä tulee isompi juttu, se mahdollistaa kotikutoiset prosessorit ilman lisenssointidraamoja jos pakotteet edelleen tiukentuvat.

Pitänee ARMin herran nuhteessa lisenssointiehtojen osalta ja varmasti valtaa alaa sulautetussa käytössä jossa jokainen penni merkkaa ja ARM-coreista maksaminen sattuu liikaa tuotteen katteessa.

4 tykkäystä

Sijoittajapuhelusta muutamia nostoja. Analyytikot nostivat esille sen, että IPO:n matskuissa yhtiö puhui Armin kasvun olevan 10% tasoa. Nyt tj. Haas sanoi, että mennään lähivuosina yli 20% tason. No, tämä selittää sitä, miksi jo IPO:ssa kalliina pidetty Arm on kuitenkin venyttänyt arvostustaan vielä kalliimmaksi.

Mutta jos jätetään osakkeen hinta nyt taakse, ja katsotaan yhtiön numeroihin ja palveluihin, niin aika mallisuoritus Arm on. Operatiivinen kassavirta menneen vuoden jaksolla oli n. 1 mrd. plussalla. Kassan koko pyörii 2-3 mrd. tienoilla, velkojen jälkeen. Velkaa ei juurikaan tainnut olla.

Takuuvarmaa rahavirtaa yhtiö saa pitkäaikaisista sopimuksista:

Myöskin tilauskanta (RPO), joka kääntyy liikevaihdoksi, on koko ajan vahva:

Arm kertoo Arm9:n olevan fixummin rakennettu rojaltien näkökulmasta kuin aiemmat arkkitehtuurit. Eli Arm9 tuottaa arvioni mukaan lisenssimaksua, jatkuvaa maksua (ACV), ja rojalteja, jotka heijastavat loppukäyttäjien suunnalta tulevaa kassavirtaa.

Sirualustojen (SoC) suunnittelussa Armin tj. Haas kehuu, että he ovat ainut toimija, joka pystyy toimittamaan ratkaisut moninaisiin ja vaativiin CPU GPU AI LLM kokonaisuuksiin:

“if you’re trying to develop an SoC that’s going to fit in the server and it needs to run Linux and it needs to run cis on Kubernetes, et cetera, et cetera, there’s really only one choice, ARM.
If you’re trying to build an SoC to run Windows, there’s only 1 choice, it’s ARM. If you’re trying to build an SoC to run Android or Gemini, there’s only 1 choice, it’s ARM. So the confidence we have in terms of licensing happening is extremely high.”

Seuraava Armin oma tekemä vertailu kertoo siitä, että Arm kovalla itseluottamuksella sanoo olevansa kehittyvien päätelaitteiden (mobiilit ja PC:t), sulautetut järjestelmän (autot ja IoT) ja AI/LLM konesalit eli kaikentyyppisten tarpeiden ratkaisuarkkitehtuuri.


Yhtiö sopii minun sijoittajaprofiiliini, koska olen pikkuhiljaa tottunut elämään pomppuisten ja korkealle arvostettujen yhtiöiden kanssa. Tänäänkin tullaan lujaa alas. Kova substanssi vaatii veronsa, se näkyy osakkeen kovana volatiliteettina. Jos salkussani saisi olla vain 1 osake, se olisi Arm.

kalvot täältä:
4f2fc46b-34a5-4bc5-94af-f13fbc348f0e (arm.com)

11 tykkäystä

No nyt heräsi kiinnostus! Osaatko sanoa, mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Lueskelin tämän wikipedia artikkelin, mutta omiin silmiini ei osunut tietoa tuosta: ARM9 - Wikipedia

1 tykkäys