Lähi-idän turvallisuustilanne ja aggressiot

Jokohan se olisi aika antaa takapakkia Iranin ydinaseohjelmalle. Jokainen voi miettiä mitä olisi käynyt jos niillä olisi ollut valmis ase. Ja että tuleeko länsiliittouma koskaan asetta heille suomaan

14 tykkäystä

Mick Ryanin alustavaa analyysiä.

kuva

https://twitter.com/WarintheFuture/status/1779286643545096592

9 tykkäystä

Ei se varmaan montaa ydinkärkeä vaatisi. Seuraukset eivät olisi vain kovin mukavia.

2 tykkäystä

Ilmeisesti dronet ja ohjukset torjuttu varsin menestyksekkäästi. Tämä saa varmasti Iranin lisäksi Venäjän ja Kiinan varsin mietteliääksi. Ydinaseet voidaan kyllä laukaista korkealla, mutta mitä jos ne tuhotaan ennen räjäytystä, tuleeko vain jonkun verran säteilyongelmaa ilman suuria tuhoja.

Mikäli Kiinalla oli todellisia aikeita hyökätä Taiwaniin, niin tämän tuloksena se ainakin siirtyy, kun ohjuksetkaan eivät pääse ilmatorjunnan läpi.

12 tykkäystä

Hesarin lähteiden mukaan jenkit ei aio tukea Israelia jos se tekee vastaiskun Iraniin.

12 tykkäystä

Iran laukaisi 300 ohjusta ja lennokkia, 99 prosenttia torjuttiin
Israelin asevoimien tiedottaja Daniel Hagarin mukaan Iran laukaisi lauantaiyön iskussa yhteensä yli 300 lennokkia ja ohjusta Israeliin.

Hagarin mukaan Israel ja liittolaiset torjuivat 99 prosenttia kaikista lennokeista ja ohjuksista. Hagarin mukaan kyseessä on ”erittäin merkittävä strateginen onnistuminen”.

Israeliin asti pääsi kuitenkin joitain ballistisia ohjuksia, jotka aiheuttivat Hagarin mukaan ”vähäistä vahinkoa” tarkemmin nimeämättömälle lentotukikohdalle.

Lähde: AP

Jatketaan positiivisen ajattelun kautta taas.

Yhtään ei ahdista, että Suomi ostaa Israelilta Daavidin linko-ilmatorjuntajärjestelmän! On melkoinen viritys ja erinomaisen hyväksi todettu tositoimissa. Toki tuossa iskussa nyt oli muitakin torjujia mukana, kuten hävittäjiä jne mutta silti.

Erinomainen diili Suomelta. Hyvä :finland:

45 tykkäystä

Noin se todetaan myös CNN:llä.

Trumpin hallinnosta Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajan tehtävästä erotettu sotaa Iranin kanssa ja ennaltaehkäisevää iskua Pohjois-Koreaan aiemmin vaatinut John Bolton on eri mieltä. Hieman vapaasti suomennettuna:
“Passiivisuus tässä vaiheessa on virhe. Israel ei välttämättä ole suojassa, jos ohjukset tulevat eri suunnasta ja sisältävät ydinkärkiä. Tiedustelun ei aukottomuudesta on tarpeeksi kokemusta. Pohjois-Korea voi lennättää pari ydinohjusta Teheraniin, mutta Iranin ydinohjelman poispyyhkäisy olisi dramaattinen isku hallitukselle ja ehkäpä tarpeeksi kaatamaan sen.”

Live updates: Iran launches barrage of strikes toward Israel (cnn.com)

6 tykkäystä

Linkatussa jutussa taustoitus Iranin iskuun.

Israel iskee ohjuksella toisen valtion ‘maaperälle’ eli lähetystöalueelle, mikä on ns hurja ja harvinainen temppu. Iskun kohteena on lähetystöalueella oleva rakennus, jossa paitsi suurlähettilään residenssi myös muita tiloja jossa palaveeraavaa armeijan väkeä ja IRGC (Iran Revolutionary Guard Corps). Surmansa saakin korkea-arvoista väkeä. Se pitää tietenkin kostaa.

Israelin motivaationa tietenkin ollut kostaa taannoisen Hamasin iskun tukijaa.
Voi miettiä olisiko ollut mielekkäämpää poimia herroja muualla kuin lähetystöalueella.
Myös Israelin tukija USA joutuu ikävään välikäteen, onko se ollut tietoinen tulevasta iskusta lähetystöalueelle ja biasoitunut tulkinta voi johtaa ajatteluun että USA olisi ollut osallinen siihen.

https://edition.cnn.com/2024/04/02/middleeast/iran-response-israel-damascus-consulate-attack-intl-hnk/index.html

9 tykkäystä

Iraniin liittyen suosittelen kuuntelemaan Yle-areenan podcastin Ali Khameinista.
Itse en ollut ajatellut sitä kuinka lähellä viimeisen kuuden vuoden aikana on käyty ns. parempia aikoja Iranin ja länsimaiden suhteiden välillä, mutta Trumpin lisäpakotelähestyminen mahdollisesti vesitti tuon kehityssuunnan.
Israelin valtion olemassaolo on vakiovihollinen retoriikassa ja holokaustin kieltäminen on arkipäivää.
Yle on kova juttu.

11 tykkäystä

Hesarin seurannasta:

Iranin vallankumouskaartin komentaja Mohammed Bagheri kertoi sunnuntaina iskun Israeliin “saavuttaneen kaikki tavoitteensa”, kertoo uutistoimisto AFP.

Iranin suurlähetystön alueelle kohdistui isku Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa 1. huhtikuuta. Iskussa kuoli seitsemän Iranin vallankumouskaartilaista.

AFP kertoo, että Bagheri näkee operaation päättyneen, eikä tarkoituksena ole jatkaa. Hän kehotti kuitenkin pidättäytymään toimista Irania vastaan, sillä muuten se johtaisi ”paljon suurempaan” vastaukseen.

Vallankumouskaartin johtaja varoitti myös Yhdysvaltoja tukemasta mitään Israelin toimia Irania vastaan.

Iranin oli pakko tehdä jotain, ja kuulostaa tyytyväiseltä, vaikkei suurempia vahinkoja saatu aikaan. Nyt pallo on pitkälti Israelilla - päätöksessä voi olla paljon pelissä lähi-idän tulevaisuuden kannalta.

Ydinasekeskustelu on vaikea, mutta tässä maailmantilanteessa US:n painostus jättää asia sikseen tuntuu asialliselta.

7 tykkäystä

Ylemmässä linkissä kyseessä ei ole ilotulitus, vaan Iron Dome noukkii drooneja.

Alempana tiettävästi ensimmäinen videoitu ja ylipäätään yksi ensimmäisistä ballististen ohjusten tuhoamisesta ilmakehän ulkopuolella.

Lopuksi vielä Lindbergin ketju puolustuksen onnistumisesta. Torjunta onnistui huikeasti, ilmeisesti ballistisista ohjuksista saatiin alas 7/110 kpl. Lisäksi Iranin iskussa oli käytössä risteilyohjuksia 36 kpl ja lennokkeja 185kpl. Niitäkin noukittu erinomaisesti vaikka tähän hätään tiputettujen määrää ei tässä ketjussa ole tiedetty.

https://twitter.com/MOSSADil/status/1779320953044083089?t=Azjjv5JN7ZmmjJe3dK79Tg&s=19

https://twitter.com/JokermanIntel/status/1779305129470242845?t=dBSGCLq4FjijrFQ3PHL4nA&s=19

https://twitter.com/CharlesLindberg/status/1779408135922336239?t=UijikUHRD2-S4l9rkO3RAQ&s=19

8 tykkäystä

Pieni virhe. Siis vain 7 pääsi ilmantorjunnan läpi.

8 tykkäystä

Ehkä vähän tyhjä kommentti mutta silloin kun Bolton oli vielä Trumpin kansallinen turvallisuusneuvontanaja, ja jopa paljon aiemmin (linkkinä Boltonin kirjoittama NY Timesin kirjoitus vuodelta 2015), hän halusi nukettaa Iranin (ja myös muita hostile maita) takaisin kivikaudelle, joten siksi Boltonin nykyisetkään kommentit eivät juuri tuo mitään uutta tähän aiheeseen. En antaisi Boltonille ydinasesalkkua huomaansa (joo, ei se pelkkä salkku mitään tee mutta…)

Opinion | To Stop Iran’s Bomb, Bomb Iran - The New York Times (nytimes.com)

5 tykkäystä

Tässäpä juuri näemme asekehityksen ytimen kristallinkirkkaasti. Iranin ohjukset ovat alkeellisia, joten ne ovat torjuttavissa. Eivät amerikkalaiset ja neuvostoliittolaiset turhaan kehittäneet monikärkiohjuksia ja hyötykuorman liikehtimiskykyjä yms. temppuja jo suuruusluokkaa 60-luvulla.

Suojamekanismeilla toimivien nykyaikaisten ohjusten torjuminen, se Reaganin tähtien sotajuttu, taitaa sitten olla paitsi tekninen niin myös taloudellinen haaste. Mainaan tässä Lähi-idän sodassakin se taitaa olla talous, joka viime kädessä ratkaisee. Jos torjuntaohjus on kauhian kallis ja torjuttava ohjus on halpa, niin hyökkääjä on voitolla.

Mistä päästäänkin sujuvasti siihen johtopäätökseen, että Israelin on kerta kaikkiaan pakko iskeä lähiaikoina lujaa, että Iranin hyökkäyskyky halvaantuu.

Toivottavasti arvioni on väärä, sillä tässä ovat ainekset aika laajaan eskalaatioon muuallekin päin palloamme.

Ja jos pohditaan positiivista skenaariota, niin jos sisäiset jännitteet Venäjällä ja Iranissa kasvavat riittävän suuriksi, niin ehkä, ehkä kenties mahdollisesti, olisi olemassa pikkiriikkinen mahdollisuus hallinnon vaihtumiseen. Nimittäin tuskin ne iranilaisetkaan nuoret oikeasti niin innokkaita ovat oman tulevaisuutensa viettämiseen kärsimyksessä ja kontrollissa ja sotaväessä. Pikemminkin olisi pidettävä todennäköisenä, että niin iranilainen kuin venäläinen tai israelilainen tai vaikkapa suomalainenkin nuori mieluiten viettäisi mukavaa nuoruutta viihteellä tulevan parisuhteensa toisen osapuolen kanssa. Ja matkustelisi kattelemassa vähän mualimaa. Ja mitä kaikkea kivaa sitä nyt nuoruuteen kuuluukaan.

Ja sellaistahan se elämä muuten sivumennen sanoen juurikin oli Iranissakin aikaan ennen vallankumousta.

19 tykkäystä

Mikäli Israel päättää iskeä avoimesti Iranin maaperälle, sen pitää ensin puskuroida ammusvarastoja, uudelleen-organisoida armeijaa, sekä odottaa uuden tukipaketin läpimenoa USA:ssa. Israel todennäköisesti myös haluaa tiettyjä asejärjestelmiä enemmän käyttöönsä, kuten uusia hävittäjiä.

Sinänsä Iranilla on niin paljon lonkeroita pitkin Lähi-itää, että vastaisku voisi tapahtua missä tahansa muualla: Irakissa, Syyriassa, Jemenissä tai Libanonissa. Ongelma vaan olisi tehdä niin iso isku näihin maihin, että se luokiteltaisiin vastineeksi, eikä vain tavanomaiseksi, viikottaiseksi operaatioksi.

3 tykkäystä

Reaganin tähtiensotajärjestelmä oli disinformaatio-operaatio, jolla Neuvostoliitto saatiin satsaamaan omaan varusteluunsa niin paljon, että se meni nurin.

2 tykkäystä

En ole puolustamassa Boltonia tässä, mutta “nuketus” lienee jo väärää tulkintaa. Ainakaan lähteeksi antamassasi Boltonin kirjoituksessa ei mitään tämmöistä vihjata, vaan hän vaatii iskua Iranin ydinohjelmaan kuten Israel teki (jutusta poimittuna) pommittamalla reaktoreita 1981 Irakissa ja 2007 Syyriassa.

7 tykkäystä

Näinhän sitä monesti luemme. Varmaan olikin osittain. Ainakin siltä osin, että juuri kilpavarustelun kustannukset kaatoivat Neuvostoliiton sisäisesti. Toisaalta kyseessä oli myös satavarmasti Reaganin sisäpolitikointi.

Ja sitten kun tarkastelemme Israelin kykyä torjua Iranin ballistisiakin ohjuksia, niin kyllä se Reaganin hanke oli osittain myös totta. Kyllä USA siihen aika läjät ihan oikeaa rahaa laittoi. Ja tulokset näemme. Halpisohjuksilla ei ainakaan pieninä määrinä ole juuri virkaa.

Sinänsä hupaisaa, että kun Mathias Rustin lentely Punaiselle Torille Moskovassa sai Neuvostoliitossa aikaan kenraalien erottamisia ja muuta sisäistä sotkua, sillä siinä oli osoitus hirmuiselle haavoittuvuudelle risteilyohjuksille, niin nythän Ukraina torjuu risteilyohjuksia melko hyvin. Neuvostoliitto kehitti lopulta vastineeksi ilmasta maahan tutkia, joita toimitti mm. Irakille. Ja ne osoittautuivat aivan romuraudaksi, koska amerikkalaiset olivat saaneet vakoilijalta neuvostotutkien tekniset tiedot.

Että niin se pyörä pyörii. Hyökkäys kehittää puolustusta, mikä kehittää hyökkäystä, jne. ad infinitum. En tiedä, miten Lähi-idässä käy sotilaallisesti, mutta se on täysin varmaa, että kaikki asiaan sekaantuneet oppivat paljon vastapuolen asetekniikasta.

11 tykkäystä

Hyvä näin! :ok_hand:t6:

32 tykkäystä

CNN:

The hours-long war cabinet meeting ended Sunday night without a decision on how Israel will respond to Iran’s attack, an Israeli official said. The cabinet is determined to respond – but has yet to decide on the timing and scope. The official said the Israeli military has been tasked with coming up with additional options for a response.


Itse arvioisin että Israel iskee aikaisintaan ensi viikonloppuna ja myöhäisimmillään Trumpin mahdollisen uudelleen-valinnan jälkeen, tosin se voi viedä aikataulun vuoteen 2025, koska talvella pilviolosuhteet eivät ole ideaaliset. Se isku olisi sitten maksimaalinen ja tarkoituksena vaurioittaa Iranin ydinaseohjelmaa merkittävästi.

3 tykkäystä