Aktia -konserni

Aktia lanseerasi odotetusti Aktia Aurinkotuuli 3 -rahaston. Rahasto on siis syöttörahasto Taaleri Aurinkotuuli3 -rahastoon. Aktia siis kerää varoja sijoittajiltaan tähän rahastoon ja tämä rahasto sijoittaa sitten tuohon Taalerin rahastoon.

Kokoluokka on varsin iso 200 MEUR, tosi mielenkiintoista nähdä saako Aktia tämän myytyä täyteen. Historiallisesti vanha Taalerin Varainhoito on onnistunut myymään näitä pääomarahastoja todella hyvällä volyymillä omille asiakkailleen, mielenkiintoista nähdä onko tämä kyvykkyys edelleen tallella.

Tämä on myös tärkeä happotesti Taalerin ja Aktian nykyiseen yhteistyöhön. Yhteistyöhän ei ole ainakaan numeroiden valossa mennyt ihan suunnitelmien mukaisesti ja tämän rahaston uusmyynnin onnistuminen olisi molempien kannalta todella tärkeää.

15 tykkäystä

Tästäkö uusi otsikko ketjulle? :blush: Aktia - käänneyhtiön potentiaalia? Otsikko tiivistänee jutun sisällön. Maksullinen uutinen

5 tykkäystä

Mikä mahtaa muuten olla OP:n tavoitehinta tällä hetkellä? Vuoden alussa oli 11,80€. Olisi mielenkiintoista tietää ovatko näkemykset muuttuneet?

2 tykkäystä

Tähän voi varmaan lainata tuon viimeisimmän raportin otsikoinnin

20.2.2023

"Säilytämme Aktian LISÄÄ-suosituksen ennallaan Q4-raportin jälkeen.

Vaikka vuosi
päättyikin ennakoimaamme heikommissa merkeissä, eivät ydintoiminnan näkymät ole
mainittavasti muuttuneet. Aiemmin indikoidulla tavalla pankin rahoituskustannukset
ovat reagoineet nouseviin korkoihin selvästi antolainausta nopeammin, joten korkojen
nousun tuki korkokatteeseen näkyy asteittain vasta vuoden 2023 edetessä. Pankin
ohjeistus tukee näkemystämme siitä, että Aktian tuloskunto vahvistuu vuonna 2023
merkittävästi ja tähän suhteutettuna osake näyttäytyy edullisena. Tavoitehintamme
laskee ennustemuutosten myötä 11,40 euroon (aik. 11,80)"

3 tykkäystä

Meitä on siis ainakin kaksi jotka eivät ole vielä luopuneet toivosta: allekirjoittanut ja OP:n Antti Saari. :sweat_smile: Jälkimmäinen on selvästi enemmän bullish, ja puhuu nyt jopa käänneyhtiöstä. Oma näkemykseni on maltillisempi ja totean vaan tässä vaiheessa että Aktian tilanne voi tuskin jatkossa mennä paljon huonompaan suuntaan, kun kaikilla kolmella segmentillä on takanaan vaikea vuosi: varainhoito kamppailee Taaleri-integraation kanssa, kaiken lisäksi epäsuotuisassa makrossa; pankkipuolella on vaikeuksia tukkuvarainhankintojen kanssa; ja vakuutuspuoli työskentelee vastatuulessa ​​korkojen noustessa. Isompi upside kuin downside, IMHO.

9 tykkäystä
3 tykkäystä

Aktia on Suomen paras korkovarainhoitaja, Morningstar Awards 2023 -vertailun mukaan.

Samassa vertailussa Aktia Varainhoitosalkku+ Maltillinen B valittiin Suomen parhaaksi yhdistelmärahastoksi.

Mukava nähdä positiivisiakin uutisia välillä. :slightly_smiling_face:

6 tykkäystä

Ei Aktian tuotteiden laatu ole missään vaiheessa ollut kysymysmerkki tai ongelma. Laatu on tosi hyvä ja etenkin korkopuolella yhtiö on kaupungin kärkeä (tämä tunnustus jälleen hyvä osoitus tästä).

Ongelma on ollut uusmyynti, missä potentiaalia ei ole pystytty ulosmittaamaan. Toivotaan, että käynnissä olevat muutokset saavat uusmyynnin kunnolla rullaamaan. Ainakin korkojen renesanssi luo tähän erinomaiset mahdollisuudet.

13 tykkäystä

Aktia alkaa jo näyttää edulliselta, 2023E: P/B 1.0x, P/E 8.6x, DPS% 7.0% ja ROE 11.9%. Arvoansa vai Aktia-ale?

Kuvittelisin että tämänhetkiset pankkiongelmat maailmalla vaikuttavat suhteellisen vähän Aktiaan ja sen toimintaan, kunhan finanssikriisi 2.0 ei ole alkamassa. Näkemyksiä tästä?

12 tykkäystä

Samoja mietteitä!

Minusta näyttää siltä, että alamäessä on kolme pääsyytä, joista vain yksi on yhtiöön itseensä suoraan liittyvä:

  1. yleinen pankkisektorin alavire selittää viimeisen viikon puolentoista laskun
  2. tuohon liittyy taantuman pelko, minkä voisi syvyydestä riippuen ajatella vaikuttavan myös aktiaan
  3. toimitusjohtajan vaihtuminen aiheuttaa aina epävarmuutta (edit: korjaus, ei aina, vaan usein. Joskus se voi aiheuttaa jopa helpotusta :joy:)

Katselin Saulin helmikuussa päivittämää raporttia. Sieltä muutama poiminta.

” Pankin luottotappiovaraukset olivat viimeisellä neljänneksellä yllättävän korkeat, niiden kohottua -7,1 MEUR:oon (Q4’22e: - 1,2 MEUR). Luottotappiovarausten kasvua selitti ECL- ja IRBA-malliparametrien päivitys ja itse luottokannan laadussa ei nähty Q4:llä heikennystä.”

→ tämä on minusta hyvä asia vastaamaan tuohon kohtaan 2. Vaikka luottotappiot talouden epävireen kasvaisivatkin, on pankki hyvin varautunut siihen. Tässä voi käydä jopa niinkin, että varaukset ovat turhankin isoja.

” Vuonna 2024 odotamme tulosparannuksen saavan jatkoa tuottojen kasvun, parantuvan kulutehokkuuden sekä matalampien luottotappiovarausten myötä ja ennustamme vertailukelpoisen liikevoiton nousevan 15 %:lla 113 MEUR:oon.”

→ tämä liittyy kohtaan 3. Markkina ei ilmeisesti usko, että keskellä johdon myllerrystä (eiköhän toimitusjohtajan vaihtoa seuraa johtoryhmässäkin ainakin jotain muutoksia uuden toimarin mielen mukaiseksi), pystytään a) parantamaan uusmyyntiä, b) varmistamaan fokus ja draivi toiminnan kehittämisessä, c) jatkamaan määrätietoisesti tehostusohjelmia. Tämä on minusta ihan järkevä pelko. Mutta onko tämä riski suurempi kuin mitä viimeinen puolitoista viikkoa on syönyt yhtiön arvosta ihan yhtiöstä huolimatta? Jaa-a, mielipide riippuu sijoittajan riskinottokyvystä :hugs:

Jos tuota kohtaa 3 ei olisi tapahtunut niin olisin ehdottoman bulli. Mutta toisaalta on se aina myös mahdollisuuskin. Tai sitten menee vikaan ja tapahtuu vonkoskullit.

3 tykkäystä
7 tykkäystä

Op tiputti Aktian tavoitehintaa 11,4->10,5 jatkaa edelleen lisää suosituksella.

3 tykkäystä

Oliko OP:llä jotain perusteluita?

1 tykkäys

@Matias_Arola & @Sauli_Vilen : millaisia ajatuksia teillä on Aktiasta tällä hetkellä? Onko tapahtunut muutoksia viime aikoina?

Viimeiset 3 kuukautta ovat olleet melko brutaalia osakkeen kurssin suhteen: Aktia -14,3% vs. -1,8% OMXH25GI vs. -1,8% Nordea vs. -1,4% Ålandsbanken vs. +5,0% OmaS. Ansaitseeko Aktia todellakin tällaista pudotusta? Tietävätkö markkinat jotain, mitä me emme?

Inderesin ennusteiden perusteella Aktia alkaa jo olla screaming buy -tasolla. 2023E: P/B <1,0x, ROE lähellä 12%, P/E 8,5x ja DPS 7,1%. Ja 2023–2025 kasvava EPS, kasvava DPS, nouseva ROE… Pelkästään osinkoennuste on indeksituoton tasolla. Onko tässä koira haudattuna? :face_with_monocle:

10 tykkäystä

Matiaksen ja Saulin lyhyet kommentit Aktiasta voi kuunneella tuoreesta Podcastistä ja tuosta tuskin mielipiteet ovat muuttuneet. Pankkisektori Podcast

“Viime vuosi jäi heikoksi ja odotuksissa on, että tulos paranee selvästi 2023 ja ajurina korkokatten kasvu.
Rima on matalalla, joten ok suorituksella Aktia tekee hyvää tulosta suhteessa nykyiseen”

5 tykkäystä

Vuoden 2023 P/E 10x on OP:lla se mikä määrää tavoitehinnan. Kaipa sitten vähän ennustetta otettiin alas kun tavoitehintakin tipahti.

2 tykkäystä

Kuten @JukkaM tuossa sanoi, niin käsiteltiin Aktiaa lyhyesti meidän pankkipodissa. Meidän näkemys Aktian isosta kuvasta on ennallaan: Vuosi 2022 jäi heikoksi ja kuluvana vuonna tuloksen pitäisi parantua selvästi. Valuaatio ei päätä huimaa, eikä rima tämän osalta ole asetettu korkealle. Päivänselvää on, että yhtiöstä pitäisi saada selvästi nykyistä enemmän irti, etenkin varainhoidon osalta. Pankkitoiminta tulee saamaan merkittävää tukea korkokatteesta ja sen pitäisi näkyä numeroissa tästä vuodesta lähtien. Meidän mielestämme myös yhtiön strategia on päälinjoiltaan oikea, mutta toteutus on tähän asti jäänyt valitettavan heikoksi. Eli yhteenvetona voisin sanoa, että potentiaalia on, mutta ulosmittaaminen on vielä kysymysmerkki.

13 tykkäystä

Kiitos vastauksesta @Matias_Arola. Turvamarginaalit alkavat olla niin leveitä että taidanpa taas kerran kasvattaa positiotani. Jännä muuten että kurssi on tällä hetkellä samalla tasolla kuin huhtikuussa 2014, vaikka esim. EPS-ennuste tälle vuodelle on melkein +40% korkeampi, ja ROE -ennuste melkein 50% (4%-yksikköä) korkeampi. Joko markkinat ovat väärässä tai tästä tulee kohta paha arvoansa. :sweat_smile:

image

12 tykkäystä

Harrastelijana olen usein miettinyt, että pyritäänkö yritysanalyyseissä huomioimaan jollain tapaa yrityskulttuuria tai “henkilöstön tilaa”. Vaikeaahan tämä on, ellei peräti mahdotonta. Mutta juuri esimerkiksi Aktian tapauksessa olen miettinyt, että tapahtuneiden muutosten (Taaleri, menneen toimitusjohtajan toimet jne.) vaikutus henkilöstön fiilikseen, motivaatioon ja sitoutumiseen täytyy olla merkittävä.
Pystytäänkö tällaista jollain tapaa ottamaan huomioon edes analyysin taustalla, tuntumafaktorina?

edit: typoja

2 tykkäystä

Hyvä kysymys. Kyllä näitä pitäisi pyrkiä huomioimaan, sillä ihmisethän yrityksen muodostaa ja palveluvaltaisilla aloilla henkilöstötyytyväisyys korreloi varsin vahvasti liiketoiminnan pidemmän aikavälin menestyksen kanssa (korkea henkilöstötyytyväisyys pienentää henkilöstön vaihtuvuutta, mikä parantaa toiminnan tehokkuutta ja johtaa tyytyväisempiin asiakkaisiin). Tällaisten ”pehmeämpien” tekijöiden kvantifiointi ja typistäminen numeromuotoon on kuitenkin vaikeaa. Kyllä näitä silti pyritään miettimään ja näitä tekijöitä ollaan esim. Aktiassa myös Saulin kanssa palloteltu. Samassa yhteydessä täytyy sanoa, että Aktian kohdalla me aliarvioitiin selkeästi se, kuinka vaikeaksi Aktian ja Taaleri Varainhoidon kulttuurien yhteensovittaminen lopulta osoittautui.

9 tykkäystä