Osakesijoittaminen

Ålandsbanken -ketju

Aktia-ketjussa oli keskustelua Ålandsbankenista. Ehkä on syytä avata yhtiölle oma ketju, jos yhtiö herättää lisää keskustelua. Yhtiötä seuraa inderes.fi:ssä yli 2600 sijoittajaa. Yhtiö ei ole Inderesin seurannassa.

Konserni (lähde)
Ålandsbanken on liikepankki, joka on listattuna Helsingin pörssiin. Yhtiö harjoittaa toimintaansa Ahvenanmaalla, Manner-Suomessa sekä Ruotsissa. Konserniin kuuluvat emoyhtiö Ålandsbanken Abp ja sen sivuliike Ruotsissa sekä kaksi tytäryhtiötä (Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy ja Crosskey Banking Solutions Ab). Yhtiö tarjoaa pankki- ja varainhoitopalvelujen lisäksi IT-palveluja.

Liiketoiminta-alueet:

 1. Private Banking
 2. Premium Banking
 3. IT
 4. Konsernitoiminot.

Ålandsbankenin konttoriverkosto (lähde: vuosikertomus 2019)

 • yhtiön pääkonttori sijaitsee Maarianhaminassa
 • kaksi konttoria Ahvenanmaalla (Strandnäs Maarianhaminassa, Finström)
 • viisi konttoria Manner-Suomessa (Helsinki, Parainen, Tampere, Turku, Vaasa)
 • kolme konttoria Ruotsissa (Tukholma, Göteborg, Malmö)

Historia (lähde)
1919 Ålands Aktiebank perustetaan
1942 Ålands Aktiebank listautuu Helsingin pörssiin
1980 Ålands Aktiebank muuttaa nimensä Ålandsbankeniksi
1982 Helsingin konttori avataan
1991-1994 Suomen pankkikriisi, josta ÅB selvityy Suomen ainoana pankkina ilman valtion pankkitukea
1992 Turun konttori avataan
2009 Ålandsbanken laajenee Ruotsiin ostamalla Kaupthingin Ruotsin toiminnot
2009 Tukholmaan, Göteborgiin ja Malmöhön avataan konttorit

Ålandsbanken 2015-2019

Viimeisimmät taloudelliset raportit:

Yhtiön strategiasta ja tulevaisuudennäkymistä

 • “Ahvenanmaalla Ålandsbanken on kaikkien ahvenanmaalaisten pankki ja pankilla on sekä asema että halu olla mukana kehittämässä tulevaisuuden Ahvenanmaata”
 • Strategia Ruotsissa: “Ruotsissa pankki keskittyy yrittäjiin, varakkaisiin perheisiin sekä yksityisasiakkaisiin, joilla on taloudellista liikkumavaraa.”
12 tykkäystä

Lisätään tähän vielä muutama nosto Ålandsbankenin puolivuosikatsauksesta tammi-kesäkuu 2020**

 • "Liiketuloksellisesti toinen vuosineljännes (9,8 miljoonaa euroa) on paras, mitä olemme koskaan
  saavuttaneet"
 • Ohjeitus: “Markkinoiden alhaisen näkyvyyden ja suuren volatiliteetin vuoksi Ålandsbanken on päättänyt, että pankki pidättäytyy toistaiseksi näkymien antamisesta vuodelle 2020.”
 • Luotot: “Luottosalkusta 72 prosenttia koostuu antolainauksesta yksityishenkilöille, mistä asuntolainojen osuus on 77 prosenttia. Yksityishenkilöiden kohdalla toiseksi suurin luottolaji on arvopaperiluotot, joiden vakuutena on markkinanoteerattuja arvopapereita. Yrityssalkku on hyvin samankaltainen kuin vähittäissalkku, koska monessa tapauksessa yritysten omistajat ovat myös Private Banking-asiakkaita.”
 • “Pandemiasta johtuvaa järjestämättömien luottojen kasvua ei vielä ole nähtävissä, mutta odotamme negatiivisten vaikutusten näkyvän selkeämmin tulevana talvena.”

Viittaus tulevaan talveen taitaa viitata koronapandemian vaikutuksiin Ahvenanmaan matkailuun. Talouselämässä oli 17.7. artikkeli Ahvenanmaan matkailusta ja koronan vaikutuksesta (linkki lehtijuttuun, tällä hetkellä vapaasti luettavissa). Tuosta jutusta muutama nosto:

Ahvenanmaan matkailu

 • Ruotsalaisten matkailijoiden puuttuminen on iso kolaus Ahvenanmaan matkailulle. Turismilla tärkeä osa Ahvenanmaan taloudelle, sillä:
  • Ahvenanmaan BKT:sta turismin osuus on 15% ja joka viides yksityisen sektorin työntekijä saa elantonsa matkailusta.
  • Matkailu painottuu vahvasti kesään, ja yli 75% matkailualan tuotoista tulee kesä-elokuulta.

Matkailuun kohdistuvat negatiiviset vaikutukset voivat heijastua koko Ahvenanmaan talouteen. Puolivuotiskatsauksen sivulla 21 on eritelty Ålandsbankenin saamiset yksityisiltä ja yrityksiltä.


Yrityssaamisten osalta on kuitenkin hotelli- ja ravintolatoiminnan osuus vähäinen (35 miljoonaa euroa). Miten paljon turismi vaikuttaa kohtaan muu palvelutoiminta (103 miljoonaa euroa) on epäselvää. Sekin tietysti vielä vaikuttaa tilanteeseen, miten paljon alueen matkailualan yrityksillä on taloudellista puskuria huonojen aikojen varalle?

4 tykkäystä

Sijoitustiedon sivuilla Aki Pyysing kirjoittaa osavuosikatsaukset julkaisseista Ålandsbankenista ja Nordeasta. “Rahaa satoi Maarianhaminaan ovista ja ikkunoista eli vähän kaikilta sektoreilta.”

2 tykkäystä

Onhan tämä pieni pankki…en ole aikaisemmin juurikaan tähän perehtynyt.
Nordea on siis 100x tää…

Toki Ahvenanmaa on varakas saari, mutta kyllä matkailun kyykky tulee siellä näkymään, kuten kylän kingi jo lupasi…

Näin voi käydä. En tiedä Ahvenanmaan turistibisneksestä paljon mitään, mutta huomasin tuossa, että risteily-yhtiö Birka Cruises on ilmoittanut toiminnan lopettamisesta heinäkuun alussa. En ollut aiemmin uutista huomannut.

Eckerön tytäryhtiö Birka Cruises on risteillyt Maarianhaminan ja Tukholman välillä. Toiminta ollut kannattamatonta jo pitkään ja koronan taloudelliset seuraukset sinetöi yhtiön kohtalon. Eli ei siinä mielessä pelkästään koronan aiheuttamaa.

1 tykkäys