52. MIKKO JYLHÄ
Karismaattinen, miellyttävä ja ja äärimmäisen ammattitaitoinen toimittaja… nämä asiat tulevat ensimmäisenä mieleeni Ylen Pörssipäivän Mikko Jylhästä. Ensimmäisiä kertoja, kun kuulin Pörssipäivää niin ajattelin, että tämä on todella laadukasta ja kiintoisaa kuunneltavaa - samaa mieltä olen edelleen. Arvostan Mikossa, että hän tietää asioista ja on muutenkin perehtynyt haastateltavaan sekä on aidosti ja oikeasti kiinnostunut haastateltavistaan, mikä johtaa siihen, että hän osaa sopivasti antaa tilaa haastateltavalle ja tehdä sopivia lisäkysmyksiä. Tämän kaiken, kun yhdistää vielä toimittaja Jylhän tyylikkääseen tapaan puhua niin saadaan mielestäni paras radio-ohjelma/podcast, mitä on olemassa.
Itselleni tulee aidosti todella hyvä olo siitä, että asiat tehdään hyvällä maulla, asiapitoisesti, ammattitaitoisesti ja muita kunnioittaen, koska hän on fiksu, itsevarma ja mukava niin kai tämä tulee sitten Mikolta luonnostaan. Ylen Pörssipäivää suosittelen vahvasti kaikille, jos et ole ennen kuunnellut, niin nyt olisi aika…
Olen pitkään halunnut tietää, millainen kaveri Mikko on ja olin todella innoissani, kun hän suostui haastateltavakseni. Tiedän Suomen sijoitusmaailman laidasta laitaan arvostavan häntä ja syystä, joten siksikin olen kovin iloinen, että saan jakaa tämän haastattelun teille.
Kuva: Yle / Heidi Gabrielsson
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Olen Mikko, journalisti ja yksityissijoittaja Helsingistä. Työskentelin pitkään radiossa ajankohtaistoimittajana, mutta nykyisin teen verkkosisältöjä. Jos seuraisin enemmän urheilua, niin kotijoukkueeni olisi GKS Katowice, tuttavallisemmin Gieksa. He pelaavat jalkapalloa Puolan ykkösliigassa.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
Pidän metroista (u-bahnit, undergoundit, subwayt), raitiovaunuista, juna-asemista, junamatkustamisesta ja sellaisesta. Nuorena mietin metrokuskiksi ryhtymistä. Ajatukseni oli, että voisin kouluttautua kuskiksi Helsingissä, ja työskennellä myöhemmin esimerkiksi Tukholmassa, Lontoossa tai Berliinissä. Kysyin koulutuksesta Helsingin kaupungin liikennelaitokselta, mutta heillä ei ollut juuri silloin kuljettajakurssia tulossa. Muistan vielä metronkuljettajan peruspalkankin: 9200 markkaa. Tämä oli joskus vuosituhannen vaihteessa.
Olin nuorena työharjoittelussa Viron Radiossa. Heillä oli aikoinaan suomenkielinen toimitus. Se sijaitsi Tallinnan keskustan tuntumassa, Gonsiori-kadulla, Uudessa radiotalossa. Elettiin 90-luvun jälkipuoliskoa, ja studioissa oli vielä vanhat Telefunkenin avokelanauhurit. Harjoittelusta jäi hyvät muistot, ja sen jälkeen liikuin Virossa noin kymmenen vuoden ajan, finanssikriisin asti.
Katson vanhoja elokuvia ja televisio-ohjelmia enemmän kuin uusia. Äskettäin 1980-luvun brittisarjoja katsellessani ITV:n nimi nousi jälleen esille. Heillä on alalla pitkät perinteet. Päätin tutustua yhtiöön tarkemmin, ja samalla ostin koemielessä muutaman osakkeen. ITV on listattu Lontoossa. Mainosmarkkinan vastatuuli on koetellut myös heitä, mutta yhtiö on voitollinen. Kannattava kaupallinen tv-toiminta on mahdollista, vaikka maassa on laadukas julkinen palvelu.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.
Valokuva, ja siihen liittyvät asiat. Analoginen valokuvaus. Diafilmit. Nikonin filmikamat 80-luvun lopulta 2000-luvun alkuvuosiin. Aikakausi F4:stä F6:een. Valokuvataide.
Nikon on listattu Tokiossa, mutta koska tässä osiossa ei saa sanoa mitään sijoittamiseen viittaavaa…
Jonkin verran tulee urheiltua, ja joskus matkailtua. Teatterista olen aina pitänyt, mutta se on lukemisen ohella jäänyt harmillisen vähiin viime vuosina.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Arkipäiväni vaihtelevat. En tee asioita yhdeksästä viiteen, vaan toimittajan ammatti on paljon läsnä. Podeihin liittyy omat taustatyönsä, ja kerran viikossa on Pörssipäivän tallennus jälkitöineen. Talouden seuraaminen on tietysti tärkeää.
Korona-aikaan teimme ohjelmia etänä, mutta nyt suosin jälleen tapaamisia kasvokkain.
5. Kertoisitko millainen työura sinulla on ollut?
Opiskelin toimittajaksi Tampereella 90-luvulla, ja siirryin työelämään vuosituhannen vaihteessa. Aluksi tein sijaisuuksia muun muassa Ruotsin radion suomenkielisessä toimituksessa. Vuosituhannen alussa pääsin Ylelle Pasilaan radion ulkomaanlähetyksiin. Yle Radio Finland lähetti Yleisradion ohjelmia keski- ja lyhytaalloilla ympäri maailman. Ulkomaanlähetysten loppuessa siirryin Radio Peiliin, josta tuli myöhemmin Yle Puhe. Nykyisin en ole enää radiossa, vaan teemme audiosisältöjä verkkoon. Radio oli hieno, mutta mielenkiintoisimmat sisällöt ovat mielestäni nykyisin verkossa.
6. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?
Olen ennen kaikkea osakesijoittaja. Vuosien varrella olisi varmasti ollut viisasta laajentaa muihinkin omaisuusluokkiin, mutta osakesijoittaminen on tuntunut sopivan itselleni.
Minulle on tärkeää tutustua eri toimialoihin ja erilaisiin yhtiöihin, oppia taloudesta ja liike-elämästä. Se palvelee myös ammattiani. En aina ollut kovin hyvä koulussa, mutta osakemarkkinoiden kautta on ollut mukava oppia kaikenlaista.
En hermostu helposti huonoistakaan talousuutisista, tai hätkähdä kurssilaskuja. Osakemarkkinoilla tunnelmat vaihtelevat laidasta laitaan, ja se kuuluu lajiin.
Tällä hetkellä en hyödynnä kovin aktiivisia strategioita. Yritän pitää sijoittamisen sellaisena, että aikaa jää muuhunkin.
Olen lähtökohtaisesti long-only, mutta en välttele myyntejä. Minulla ei ole jäljellä yhtään osaketta sijoitusurani alkuvuosilta, ajalta ennen finanssikriisiä. Toisaalta, nykyisten omistusten kanssa voin jatkaa pitkäänkin.
7. Kertoisitko millainen sijoitushistoria sinulla on?
Sain vanhemmiltani lapsena joitakin Kansallispankin osakkeita, jotka myin opiskeluaikoina. IT-kuplan jo puhjettua ostin kesätyörahoilla tunnepohjalta JOT Automationia, jotka myin myöhemmin tappiolla. Silloin toimeksiantoja tehtiin vielä pankin tiskillä. Varsinaisesti sijoittamiseni alkoi 2005-2006. Siitä lähtien olen ollut markkinoilla. Finanssikriisissä hyödynsin ensimmäistä kertaa velkavipua. Hain pankkilainaa ja ostin M-realia.
Vuosiin on mahtunut onnistumisia ja epäonnistumisia. En ole koskaan pitänyt tarkkoja muistiinpanoja vuosituotoista. Kokonaisuutena ollaan nähdäkseni kuitenkin plussan puolella.
Kansallispankkia ei ole ollut olemassa vuosikymmeniin, mutta nykyisin omistan pienen nipun Nordeaa. Ehkä siinä on ripaus nostalgiaa mukana.
8. Mahdoton valita varmaan, mutta yritä… kerrotko mitkä ovat olleet kolme mieleenpainuvinta haastatteluasi ja miksi ne jäivät mieleen?
Vuosiin radiossa mahtuu monia muistoja, mutta tässä muutama mieleen jäänyt tilanne Pörssipäivään liittyen:
Helmikuun 24. päivä 2022. Meidän piti Juha Variksen ja Sauli Vilénin kanssa tallentaa Pasilassa tuloskauden podi, mutta Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan alkoi aamulla. Seurasin tilanteen kehittymistä yöllä YouTuben striimeistä, ja yritin nukkua muutaman tunnin. Puhuimme podissa Juhan ja Saulin kanssa alkaneesta sodasta, ja Helsingin pörssin Venäjä-riskeistä.
Suorien radiolähetysten tekeminen korona-aikaan. Pörssipäivä oli vielä radio-ohjelma, kun pandemia iski. Myös studiossa oli maskipakko. Tunnin mittaisen, suoran keskustelun luotsaaminen maskien kanssa oli kokonaan uusi tilanne. Ennen lähetystä tietenkin toivoi, ettei kukaan vieraista ollut sairastunut viime hetkellä.
Pörssipäivässä minulla on ollut mahdollisuus tavata suomalaiset sijoittajalegendat Kim Lindström, Seppo Saario ja Erkki Sinkko. Se on ollut ilo.
9. Pörssipäivässä olet haastatellut kaikenlaisia sijoitus- ja talousalan ihmisiä, mitkä ovat olleet parhaita oppejasi sijoittamista ajatellen joita olet saanut näistä haastatteluistasi?
Vuosiin mahtuu paljon mielenkiintoisia keskusteluita, mutta voin mainita esimerkiksi tapaamiset salkunhoitaja Ernst Grönblomin kanssa. Hoitamissaan rahastoissa hän on sijoittanut moniin menestyviin, usein yhdysvaltalaisiin teknologiayhtiöihin. Grönblomin strategia on rakentunut winner takes all -teeman ympärille. Muistan jutelleeni hänen kanssaan muun muassa Nvidiasta jo useita vuosia sitten.
Mika Heikkilän kanssa puhuimme kerran lähetyksen jälkeen arvostrategian hyödyntämisestä osana salkun kokonaisuutta. Juttelimme aiheesta ohimennen, mutta se jäi jotenkin mieleeni. Minua kiinnostaa, miten yhdistellä osakesijoittamisessa erilaisia komponentteja ja lähestymistapoja. Yhtiövalintani ovat nyt järjestelmällisempiä kuin aikaisemmin.
Minulla on ollut ilo tavata Valtteri Ahti Pörssipäivässä useamman kerran. Valtteri työskentelee päästrategina, ja on aina mielenkiintoista kuulla, miten hän tarkastelee markkinoita ja talouden tapahtumia.
10. Miltä sinun sijoitussalkkusi tällä hetkellä näyttää? Mihin kolmeen osakkeesi luotat eniten ja miksi?
Viime vuosina olen siirtänyt osakepainoa ulkomaille, pois Suomesta. En halua liikaa sidonnaisuuksia Helsingin pörssiin, koska se voisi hankaloittaa toimittajan työtä.
Ulkomaille sijoittaminen on opettavaista. Tulee tutustuttua erilaisiin markkina-alueisiin ja yhtiöihin. Hajauttamisen merkitystä ei tietenkään voi unohtaa. Omistan tällä hetkellä noin kahdenkymmenen eri yhtiön osakkeita, joista noin puolet on ulkomailta.
Yksi mihin olen tottunut luottamaan, on Investor AB. Jos pitäisi valita yksi osake, jota omistaisin kymmenen vuotta, niin se olisi varmaan tämä. Täytyy silti muistaa, että Investorillakaan ei ole aina osunut lankulle. Mieleen tulevat Ericssonin vaikeudet ja Aleris. Harva yhtiö on täydellinen.
Helsingistä valitsen viime aikoina vähemmän esillä olleen mid cap -yhtiön, Digian. Vaikka Digian osakekurssi ei ole kehittynyt erityisen hyvin, yhtiö on jatkanut määrätietoisesti eteenpäin. Loppuvuonna 2022 yhtiö tulosvaroitti, mutta se ei ollut nähdäkseni kohtalokasta. Toimitusjohtaja Timo Levorannan lause ”Digia ei ole kvartaalibisneksessä” on tuttu lause Inderesin tulosvideoilta.
Kolmas poiminta tulee hyvin riskiseltä toimialalta. Yhdysvaltainen Green Thumb Industries on minusta edennyt luottamusta herättävällä tavalla Yhdysvaltain kannabissektorilla. Alan regulaatio on auki, ja toimintaympäristö hyvin vaikea, mutta GTI on suoriutunut kvartaalista toiseen pääosin hyvin. Toisin kuin useimmat muut tämän alan yhtiöt, Green Thumb Industries on ollut voitollinen jo pitkään.
11. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?
Minulla ei ole yhtä, selkeää prosessia. Tilanteet markkinoilla vaihtelevat paljon, ja toimin niiden mukaan.
Tavallista on, että otan potentiaaliseen kohteeseen ensin pienen tutustumisposition. Sen jälkeen jatkan yhtiöön perehtymistä. Jos se kehittyy oikeaan suuntaan, ostan lisää. Minulla ei ole ongelmia lisätä kalliimmalla. Jos yhtiö ei kuitenkaan vakuuta, myyn positioni pois tai jään seuraamaan tilannetta. Tämä prosessi saattaa kestää pitkäänkin.
Sijoitusideat tulevat eri puolilta: keskusteluista ihmisten kanssa, talousmediasta, podeista, palstoilta, omista mielenkiinnon kohteista… Valmiita listauksia tai osakevalintaan liittyviä työkaluja en ole toistaiseksi käyttänyt.
Vuosien varrella yksittäiset osakepoiminnat ovat laajentuneet hajautukseksi toimialan sisällä. Esimerkiksi metsäteollisuuden osakkeista olen vuosien varrella koonnut kolmen yhtiön korin. Sopivan hetken tullen mukaan voisi ottaa neljännen.
12. Mainitse kaksi isointa vahvuuttasi sijoittajana ja kerro myös kaksi isointa kehityskohdettasi sijoittajana.
Olen mielestäni kohtuullisen hyvä tunnustamaan virheeni. Jos näkemys on ollut väärä, niin tappiot sisään ja uutta kohti. Vuosien varrelle on mahtunut sen verran onnistumisia, että virheiden hyväksyminen ei ole minulle ongelma. En jää jumiin tappiollisiin sijoituksiin.
Toiseen vahvuuteeni viittasinkin jo edellä. Minun on melko vaivatonta olla osakemarkkinoilla. Ajattelen, että tämä maailma sopii minulle. Nautin talousuutisten ja joskus kurssienkin seuraamisesta, mutta en juokse niiden perässä. Osakemarkkinat ovat hieman hullu paikka, ja siinä kaikessa on hauskaa olla mukana.
Isoimmat kehityskohteet? Minun olisi hyvä panostaa enemmän fundapohjaiseen analyysin, ja käydä potentiaalisia sijoituskohteita systemaattisemmin läpi. Sen ohella olisi hyvä kehittää omaa talousosaamista. Toimittajana olen paljon sanojen kanssa tekemisissä, valokuvassa kuvien. Numeroiden nostaminen niiden rinnalle ei ole aina helppoa.
Ehkä indeksisijoittamisen voisi myös nostaa kehityskohteeksi? Olen kiinnostunut erilaisista indekseistä, mutta valitettavasti omista sijoituksista ei niitä tällä hetkellä löydy. Esimerkiksi markkinapaikkaindeksit, kuten Hang Seng, Nikkei 225 ja vastaavat, kiinnostavat kovasti. Aikeissani on ollut jo pitkään ostaa S&P 500:sta, mutta se on valitettavasti jäänyt tekemättä.
13. Mitkä ovat sinulle sijoittajana tärkeimpiä tietolähteitäsi? Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä Inderesin “materiaaleja”?
Toimittajana tulee seurattua maailmaa laaja-alaisesti, ja hyödynnettyä kaikenlaisia tietolähteitä. Keskustelut ihmisten kanssa ovat tärkeitä, ja vierailut eri alojen tapahtumissa. YouTube on pakko mainita erikseen. Olen katsonut sitä aivan liian paljon viime vuosina. Lukemista olisi kiva viritellä uudelleen.
Inderesin puolelta mainitsen videot, raportit ja foorumin. Työni puolesta minulla on ollut mahdollisuus tavata Inderesin ihmisiä, mikä on erittäin mukava asia.
14. Vaikutat hyvin rauhalliselta ja järkevältä, miten sinä hallitset tunteesi sijoittajana vai hallitsetko…?
Sijoitustoimintani onkin viime aikoina ollut melko rauhallista, enkä ole tehnyt itselleni merkittäviä avauksia. Sen vuoksi en ole erityisesti joutunut miettimään tunteiden hallitsemista. Minulla on nyt tarkoituksella hieman seesteisempi vaihe markkinoilla, ja katselen rauhallisesti ympärilleni.
Vuosien varrella olen varmasti tehnyt aivan samoja virheitä kuin muutkin. Kurssilaskuja en ole koskaan pelännyt, mutta nousumarkkinoiden innostus on ajoittain tarttunut myös minuun. Sellaista yritän nykyisin tietoisesti välttää.
Aikoinaan jätin ostamatta Donea (Revenio Group) ja Nestettä, kun kuuntelin toisten mielipiteitä, enkä luottanut omaani.
Tunteiden hallitsemisen sijaan puhuisin kuitenkin tunteiden tunnistamisesta ja niiden kanssa elämisestä.
15. Onko sinulla jotain konkreettisia tavoitteita sijoittamisessa? Onko sinulla esimerkiksi euromääräisiä tavoitteita?
Tavoitteeni on oppia taloudesta ja maailmasta. Kehittyä matkan varrella sijoittajana, ja yrittää tehdä mielekkäitä valintoja osakemarkkinoilla. Euromääräisiä tavoitteita minulla ei ole.
16. Onko sinulla antaa vinkkiä, jolla Alokkaasta voisi tulla Mikko Jylhän tasoinen sijoittaja?
Haha. En usko, että Sinulla on syytä lähteä kopioimaan minua. On paljon parempiakin sijoittajia. Foorumiltakin löytyy huomattavasti kovempia luita. Nykyinen sijoitustapani palvelee itseäni tässä elämäntilanteessa, mutta tulevaisuudessa voin tehdä toisinkin.
Sen nostan esiin, että minusta sijoitusideoihin ja erilaisiin argumentteihin kannattaa tutustua laajasti. Lähteä sinne, mistä ei välttämättä tunne ketään. Palstat ovat parhaimmillaan todella kivoja ja hyödyllisiä, mutta investorin on hyvä tiedostaa myös samanmielisyyden varat.
17. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
Kiitän foorumilaisia hyvistä keskusteluista, ja Sinua mainioista kysymyksistä. On ollut hienoa nähdä, miten Inderesin foorumi on kehittynyt yhdeksi tärkeimmistä sijoituspalstoista Suomessa. Olen liikkunut palstoilla AP Areenan ajoista lähtien, ja vuosiin mahtuu monia hauskoja sekä hyödyllisiä hetkiä. Hyvää syksyn jatkoa Sinulle ja foorumilaisille.
Kiitos Mikko kivoista ja mielenkiintoisista vastauksista!
Anteeksi, kärjistän ja yleistän, mutta olen kokenut, että ehkä sijoitus- ja talousmaailmassa keskimääräistä yleisemmin ehkä vähän besserwisseröidään eikä ehkä kuunnella muita tarpeeksi. Uskon, että oman sijoitustoiminnan optimoimiseksi kannattaa keskittyä myös muiden kuunteluun ja oppimiseen sekä virheiden myöntämiseen että myös sen tiedostamiseen, mitä ei tiedä. Toimittaja Jylhä kuuntelee muita kiinnostuneena ja osaa virheiden sattuessa itsevarmana kaverina katsoa sopivasti peiliin sekä pysyä rauhallisena markkinoiden tyrskyissä… ehkä sitä pitäisi itsekin yrittää samaa?
Ylen Pörssipäivä on niin kova juttu, että tässä on linkki kyseiseen ohjelmaan:
Pörssipäivä summaa markkinatapahtumat sekä katsoo osakekurssien taakse. Yhdessä mielenkiintoisten vieraiden kanssa hiotaan omat sijoitusstrategiat. Toimittajana Mikko Jylhä. Kuva ja grafiikka Heidi Gabrielsson Tuottaja Pertti Ylikojola
Laitattehan heti kuunteluun?
Kiitos kaikille ja mukavaa viikonloppua!