Alokas haastattelee

Kiitos Alokas mielenkiintoisista haastatteluista! Seuraava kuitenkin mietityttää: Pyydät kommentit kolmesta yhtiöstä (viimeisimmässä Boreo, Incap ja Talenom). Valitsetko sinä nämä yhtiöt vai haastateltava? Ja jos sinä valitset ne, niin millä perusteella?

22 tykkäystä

Kiitos kehusta!

Minä valitsen. :slight_smile:

Yleensä ainakin kaksi sellaisista yritystä jota tiedän tai oletan henkilön seuraavan tai/ja omistavan. Kolmas yritys voi olla sellainen, että tiedän haastateltavan tietävän sen tai kirjoittaneen siitä, mutta sen ei tarvitse olla niiin tuttu firma kuin edelliset esim. esimerkiksi olen nähnyt Maurin kirjoittaneen Boreon ketjuun, mutta olen olettanut ettei se ole kuitenkaan hänen tehoseurannassa.

About näin valitsen nuo, mutta tuossa ei ole mitään sen tarkempia määritelmiä itselläni. :slight_smile:

28 tykkäystä

Maurin vastaukset olivat todella pitkiä, että tuli merkkimääräkin vastaan, joten jouduin laittamaan haastattelun kahteen osaan. Kiva, kun saimme todella paljon luettavaa. :slight_smile:

Tuleville haastateltaville tiedoksi, että ei mitään painetta tai stressiä vastaamisten kanssa. Jokainen vastaa tyylillään ja jokaisen oma tyyli on hyvä tyyli.

Haastateltavien vastauksiakin lukiessa tulee olo, että usein fiksut sijoittajamaailman ihmiset katsovat asioita eri näkökulmista ja he eivät juuri koskaan väitä olevansa täysin oikeassa. Myös ahkeruus ja tietynlainen avoimuus + sopiva kriittisyys tuntuvat yhdistävän teräviä sijoittajaihmisiä.

Tässä ketjussa on erilaisten fiksujen sijoittajien upeita ajatuksia ja oppeja ilmaiseksi, kannattaa lukea jokainen haastattelu rauhassa sekä ajatuksella.

Mukavaa ja rauhaisaa perjantai-iltaa! :slight_smile:

image

EDIT:
Maurin Twitter-tili:
https://twitter.com/Salkku_Mauri

39 tykkäystä

Seuraava haastateltava on analyytikko ja sitä seuraava haastateltava on foorumilainen. :slight_smile:

Haastattelut pyrin julkaisemaan joka viikko aina perjantaisin, mutta en lupaa mitään, kun aina voi tulla kaikenlaista vastaan.

Omalta osaltani haluan vielä kiittää haastateltavia siitä, miten paljon olette nähneet vaivaa vastauksissanne ja miten mukavasti olette suhtautuneet minuun sekä viesteihini. Jokaisella haastateltavallani on varmasti paljon kaikenlaista tekemistä elämässään ja ovat rajatusta vapaa-ajastaan käyttäneet paljon aikaansa kysymyksiini vastaamisessa.

Olen pyrkinyt aina siihen, että haastateltavalle ei tulisi asiasta stressiä, vaikka toki varmaan jonkinlaiset paineet on kirjoittaessa, kun tietää, että tuhannet lukevat sitten heidän vastauksiaan. :smiley: Yksi parhaista puolista tässä on, että varmasti jokainen saa jokaisesta haastattelusta oppia, jos niin haluaa. :slight_smile:

Tällä boolitukalla on tänään kahdet pienet pikkujoulut, mutta ne vedetään silleen, että olen huomenna tuttuun tapaan pirteänä kuuden jälkeen salilla. :upside_down_face:

Mukavaa sunnuntaita kaikille!

52 tykkäystä

Mainitsinkin jo aiemmin, että seuraava haastateltava on analyytikko ja haastattelu tulee tuttuun tapaan perjantaina ulos.

Tämä analyytikko on suhteellisen kokenut ja rauhallinen kaveri. Hänestä on sanottu, että hän on yksi parhaista analyytikoista ja hänen analyysejään on sanottu “varovaisiksi”, mutta erinomaisiksi, josta löytyy kaikki tarvittava tieto. Joku on muistaakseni leimannut hänet karhumaiseksi, vaikka itse en näe häntä karhuna tai härkänä. :slight_smile:

Häneltä löytyy valtava määrä osaamista sekä tietoa että tervettä asennetta… tai no joskus hän on mielestäni liian itsekriittinen, jos luet tämän viestin, niin anna itsellesi armoa. :wink:

Mukavaa sijoitusviikkoa kaikille ja kiitokset porukalle hyvistä kirjoituksista foorumilla!

31 tykkäystä

10. JUHA KINNUNEN

Juhassa on jotain samaa kuin “Suomen luotettavimmaksi mieheksi” luonnehditussa Arvi Lindissä. (Arvi Lind – Wikipedia), eikö? Hänestä tulee ensimmäisenä mieleen rauhallisuus, luotettavuus, tietämys ja ammattitaito.

Juha on mielestäni maltillinen ja hyvin tarkka sekä perusteellinen analyytikko, jonka kokemus ja osaaminen näkyy selvästi esimerkiksi analyyseissä ja haastatteluissa. Hänen materiaalejaan luettuaan ei jää pahemmin kysymyksiä, mutta niistä saa usein paljon sellaista irti, mitä voi itse pohtia ja työstää vielä omassa päässään. Herra Kinnunen olisi myös erinomainen toimittaja, sillä hän on taitava haastattelemaan mm. toimitusjohtajia, koska hän saa paljon haastateltavista irti tarkoilla kysymyksillään, jolloin usein haastateltava voi paljastaa ehkä jopa enemmän, mitä oli tarkoitus. Juhan ei tarvitse haastatellessa roastaa tai turhaan kovistella, vaan asiallisuudella ja fiksuilla + ehkä hieman ovelilla kysymyksillä hän saa homman hoidettua erinomaisesti.

Sijoittaminen on ollut ja on syystäkin todella kova juttu suomalaisillekin, mutta kuitenkaan Suomen telkkarissa ei ole mitään sijoitusaiheista ohjelmaa, jos sellainen joskus tulee, niin siinä pitäisi olla ehdottomasti pääosassa asiantunteva Kinnunen (+ karismaattinen sekä esiintymistaitoinem Vepu). Enkä nyt puhu Exit-tyyppisestä ohjelmasta (Exit (televisiosarja) – Wikipedia, vaan ihan asiaohjelmasta. :smiley:

Juha vastasi kysymyksiini jo 15.11.2022, eli yli pari viikkoa sitten, joten jotain pieniä muutoksia on voinut tapahtua tämän jälkeen esim. omistuksissa jne. En siis tiedä, onko mitään tapahtunut, mutta voihan olla, että Juha on myynyt vanhat omistukset pois ja ostanut tilalle vain Hyzonia sekä kryptoja. :upside_down_face:

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Mitä tämmöiseen osaa vastata…

  • Ammatillisesti: Inderesin perustajia, analyytikko, sijoittaja ja yrittäjä.
  • Yksityiselämässä: pienen pojan isä ja avopuoliso.
  • Koulutukseltani: tuotantotalouden diplomi-insinööri.
  • (Olemattomalla) vapaa-ajallani: oman elämäni rokkistara tai huippuluokan penkkiurheilija.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Vaikea sanoa, mitä minusta yleisesti tiedetään. En ole koskaan tuonut itseäni varsinaisesti esille, mutta jos minun juttuja on seurannut, niin onhan siellä henkilökohtaisiakin asioita vilahdellut. Mutta näillä mennään:

  1. Minusta piti tulla nuorena Sotkamon Jymyn superpesispelaaja. Ei tullut, mutta tuli seuran osakas, mistä olen myös erittäin ylpeä.
  2. Nuoruudessani olin pesäpallotuomari parhaimmillaan superpesistasolla. Jostain syystä olen hakeutunut vapaaehtoisesti tehtäviin, joissa tietää joutuvansa vit*****n kohteeksi.
  3. Harrastin lyhyen aikaa laskuvarjohyppyä, joka oli kuitenkin liian tylsää.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.

Olen aina ollut kiinnostunut urheilusta ja musiikista. Pesäpallo on tietysti ykköslaji, mutta jalkapalloa olen seurannut aktiivisesti 2000-luvun vaihteesta asti. Suosikkijoukkue on Liverpool, koska Sami Hyypiä. Asuessani Lontoossa futis oli hyvä tapa tutustua paikalliseen väestään hämyisissä sporttipubeissa. Muutenkin olen kyllä seurannut huippu-urheilua erittäin laajasti, joskin nykyään TV:n ääressä tulee vietettyä paljon vähemmän aikaan. Katson kuitenkin edelleen valtaosan Jymyn ja Liverpoolin peleistä.

Musiikin puolella olen aina kuunnellut sujuvasti, ja aiemmin minut olisi voinut useinkin tavata keikoilla tai festareilla. Nyt on sitten ollut vähän hiljaisempaa. Kohta taitaa tulla viisi vuotta täyteen siitä, kun aloin opettelemaan kitaran soittamista. Soitan edelleen, mutta arjen aikatauluapaineiden takia pääasiassa akustista kitaraa meidän pikku-ukkelille. Jostain syystä perhe arvostaa enemmän rauhallista akustista rallattelua kuin raskaita rokkiriffejä :man_shrugging: Jospa niidenkin aika vielä tulisi.

Luen myös erittäin paljon, nykyään kylläkin valtaosin äänikirjoja. Aiemmin ne olivat sijoituskirjoja tai muuta tiukkaa faktaa esimerkiksi taloudesta, mutta jossain vaiheessa tuntui, että kaikki hyvät oli jo luettu - tai kirjoista ei tuntunut enää löytyvän uusia ajatuksia, vaan vanhan toistoa. Nuorempana en yleensäkään lukenut mitään fiktiivistä, vaan aina mukana oli kulma itsensä ja tietämyksensä kehittämisestä. Nykyään kuuntelen kuitenkin pääosin ”dekkareita”, jotka vievät ajatukset kokonaan pois arkielämästä. Aivoni ovat siis hiljalleen muuttumassa pullamössöksi.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Tässä työssä päivät onneksi vaihtelee, muuten voisi alkaa vuodet painamaan enemmänkin. Nykyään ”arki” riippuu paljon siitä, olenko kotona Sotkamossa vai töissä Helsingissä. Mutta tavallinen arkipäivä Sotkamossa voisi olla jotain tämmöistä:

  • Herätys noin klo 6:00-6:30. Ajoituksesta päättää pikku-ukkeli, itse nukkuisin mielelläni pidempään.
  • Aamupuuhia perheen kanssa noin 7:30 asti, jos mitään akuuttia ei ole.
  • Alakertaan ”toimistolla” katsomaan uutisvirtaa ennen klo 8:00. Tuolloin pitää olla koneen ääressä, koska voi tulla tiedotteita / uutisia ja sitä kautta uutiskommentteja aamukatsaukseen.
  • Töitä lounaaseen asti. Aamupäivällä pyrin tekemään enemmän aivojumppaa vaativia tehtäviä, kun mieli on vielä virkeä ja kykenevä haastavampiin tehtäviin.
  • Lounas ja lisää töitä. Iltapäivällä teen usein enemmän hajanaisia tehtäviä, katson markkinoiden kehitystä, juttelen enemmän kollegojen kanssa puhelimessa / Slackissä. Välillä menee paljonkin aikaa puhelimessa tai Teamsissa. Riippuu hirveästi, mitä milloinkin tapahtuu. Tätä kirjoitan luonnollisesti iltapäivällä (ja loppuun iltamyöhällä).
  • Yleensä klo 16-17 olen lopetan ”aktiivisen” työpäivän, ja käyn ukkelin kanssa kärrylenkillä (hänen unisyklien pohjalta). Siinä on hyvää aikaa olla puhelimessa tai kuunnella äänikirjaa samalla, kun saa myös ruho paljon kaipaamansa liikettä.
  • ”Laatuaikaa” perheen kanssa 18-20. Sivussa markkinoiden seuraamista, jenkkiuutisvirtaa, mahdollisia tutkimuksien lukemista ja tietysti Foorumin ihmettelemistä. Tässä työssä on hyvä olla vähän varuillaan koko ajan, kun yllättäviä uutisia voi tulla illallakin ja aamulla pitäisi olla kommentit valmiina. Yleensä illat ovat kuitenkin rauhallisia.
  • Noin klo 20 pikku-ukkeli nukahtaa, minkä jälkeen vanhemmat nauttivat ”omasta ajasta” noin tunnin ennen kuin simahtavat itsekin. Yleensä otetaan iltapalaa ja katsotaan telkkaria, erittäin keskiluokkaista lapsiperhearkea. Aikaisemmin oma rytmini oli, että menin nukkumaan jenkkien sulkeutumisen aikoihin ja kurkkasin vielä loppuun, tapahtuiko siellä mitään mielenkiintoista. Ei onnistu enää.

Helsingissä on sitten eri meininki, yleensä teen töitä kellon ympäri ja hengailen mielelläni meidän toimistolla. Yritän silloin myös tavata mahdollisimman paljon yhtiöitä, niin en ole vain ääni puhelimessa. Vaikka päivät ovat pitkiä niin yleensä ne ovat rentoja ja mukavia.

5. Miten kuvailisit lyhyesti itseäsi sijoittajana?

Tätä kysytään paljon, muttei minulla ole hyvää vastausta. En tykkää laittaa itseäni mihinkään lokeroon sijoittajana.

Olen lähtenyt Buffettin koulukunnasta, jossa ostetaan laatua kohtuulliseen hintaan. Osakesalkkuni runko muodostuu mielestäni laadukkaista kasvuyhtiöistä, jotka luovat jatkuvasti minulle omistaja-arvoa. Näissä yhtiöissä ajattelen itseäni ensisijaisesti omistajana, en sijoittajana. En silti ole rajoittanut sijoituksiani vain ”laatuyhtiöihin” tai muuhun vastaavaan, vaan pyrin kuitenkin pitämään jalat liikkeessä ja oppimaan koko ajan uutta. Salkussa on mielestäni hyvä olla sekoitus erilaisia profiileja käänneyhtiöistä arvomörnijöihin. Salkun ytimen ulkopuolella kokeilen uutta, mikä menee välillä täysin pieleen. Aina siitä oppii kuitenkin.

Varallisuuden karttuessa tyylini on muuttunut puolustusvoittoisemmaksi. Tiedän myös, miten vaikeaa tulevaisuutta on ennustaa, minkä takia en menestykseni olla riippuvainen yksittäisestä faktorista kuten vaikkapa kasvu. Haluan osakesalkun, joka pärjää kohtuullisesti lähes kaikissa ympäristöissä. Se tarkoittaa, että haluan salkkuun erilaisia yhtiöitä erilaisilla ajureilla. Tänä vuonna on tullut turpaan kuitenkin, mutta sellaista se välillä on.

6. Voisitko lyhyesti kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?

Aloitin sijoittamisen teknokuplassa kuten varmaan puoli miljoonaa muutakin suomalaista. Teknorahastot nousivat pystysuoraan, joten mikäpä siinä olisi voinut mennä pieleen. Helppoa rahaa kuten vuonna 2020. Ensimmäinen osake taisi olla Basware noihin aikoihin tehdyssä annissa. Legendaarista. Onneksi rahaa oli vähän hävittäväksi, niin eipä tuossa suurta tuhoa tullut.

Aloittaessani sijoittamisen en tiennyt käytännössä mitään, mutta nuorena sitä aina luulee tietävänsä. Kukaan ei ole koskaan niin fiksu kuin ylioppilaspäivänään. Olin kuitenkin ollut pitkään kiinnostunut taloudesta ja yrittäjyydestä, joten olin lukenut mm. tehokkaista markkinoista ja muuta sellaista höpöhöpöä. Kun kupla puhkesi, päätin lähteä selvittämään tätä osakemarkkinoiden mysteeriä. Sillä tiellä ollaan edelleen.

Markkinoilla olen ollut noista ajoista asti. Muistaakseni vuonna 2004 tein ensimmäiset analyysit, jotka joku muukin luki. Finanssikriisin jälkimainingeissa vuonna 2009 perustettiin sitten Inderes. Vaikka silloin luulin olevani jo fiksu ja kokenut, siitä se oppimiskäyrä vasta lähti kunnolla ylöspäin. Asiat ovat erilaisia, kun elää ja hengittää markkinoita.

7. Mitkä ovat yksittäiset tärkeimmät asiat, mistä analyytikon työstäsi on apua sijoitustoiminnassasi? Eikö teidän kaupankäyntirajoitukset ole niin tiukkoja, että ne rajoittavat tuottojasi melkoisesti, joten eikö sinun kannattaisi vaihtaa työpaikkaa ja tahkota suurempia sijoitustuottoja?

7.1. Analyytikon työstä on älyttömästi apua sijoituskohteiden tutkimiseen, osakemarkkinoiden ymmärtämiseen ja yleisesti sijoittamiseen. En itse oikein usko erityiseen lahjakkuuteen, vaan harjoitteluun ja kovaan työhön. Uskon siis Malcolm Gladwellin Outliers -kirjan ajatukseen siitä, että kun panostat 10 000 tuntia johonkin asiaan, sinusta tulee siinä erinomainen. Laskin itse, että tämä tuli minulla analyytikon hommassa suunnilleen neljän vuoden kohdalla (50 tuntia viikossa ja 50 viikkoa vuodessa = 2500 tuntia vuodessa). Ilman tuota panostusta olisin todennäköisesti pirun paljon huonompi sijoittaja. Toki samalla on sanottava, että analyytikot käyttävät paljon aikaa myös muuhun kuin suoraan sijoittamista kehittävään toimintaan. Silti suuri osa on työtä, jota tekisin muutenkin, ja joku maksaa minulle siitä.

7.2. Välillä hybriksen vallassa on kyllä käynyt mielessä, että rahaahan tulisi ovista ja ikkunoista, jos voisin vain sijoitella oman mieleni mukaan. Sitä seuraa yleensä huonompi jakso, joka muistuttaa taas omasta erehtyväisyydestä ja tiputtaa maan pinnalle :smiley:

Olen muokannut omaa sijoitustyyliäni niin, ettei nuo rajoitukset juurikaan haittaa. Suomessa keskitän sijoituksiani yhtiöihin, joissa olen lähtökohtaisesti pitkällä aikavälillä mukana omistajana. Väittäisin, että tämä on usein myös vahvuus, ja voisin tehdä enemmän lyhytaikaisia hölmöilyjä, jos rajoituksia ei olisi. Mutta täytyyhän se myöntää, että välillä kaupankäyntirajoitukset ovat harmittaneet. Silloin täytyy vain muistaa, että me teemme tätä työtä sijoittajia varten. Te tulette aina ensin, vaikka sitten joku oma sijoitusmahdollisuus sulaisi silmien edessä.

Joskus kaukana tulevaisuudessa haluan kyllä kokeilla siipiäni myös puhtaasti sijoittajana. Sitä ennen pitää vaan kerätä sellainen kassa, ettei tarvitse tulla takaisin koputtelemaan ovia, jos ajoitukseni osuu jälleen jonkun kuplan huipulle.

8. Mitkä ovat salkkusi suurimmat omistukset ja mitä myit viimeksi?

8.1. Ylivoimaisesti suurin omistukseni on tietysti Inderes, mutta se on minulla ”strateginen omistus” kategoriassa enkä ajattele sitä osana osakesalkkuani. Se on erillisellä arvo-osuustilillä ja elää siellä omaa elämäänsä. Varsinaisen sijoitussalkkuni suurimmat sijoitukset ovat tällä hetkellä Talenom, Qt, Remedy, Fondia ja Kamux. Ei taida paljoa poiketa aiemmista Top 5 -paljastuksista, mutta salkun pinnan alla on kyllä tapahtunut paljonkin.

8.2. Myin näköjään viimeksi Barrick Goldia. Se on pyörinyt minulla välillä salkussa kaivossektorin kultajunana.

9. Mikä on bumtsibumeinta, mitä olet ostanut salkkuusi sijoitushistoriasi aikana ja miksi olet sellaista mennyt ostamaan? Sijoitatko muihinkin kuin vain osakkeisiin ja rahastoihin (ainakin PYN Eliteä sinulla taisi olla?)

9.1. Olen vuosien varrella sijoittanut kaikenlaisiin hölmöyksiin, ja tulen tekemään näin tulevaisuudessakin :smiley: En kuitenkaan laita noihin sellaisia rahoja, että niitä harmittaisi hävitä.

En muista yhtään, mitä teknorahastoa omistin silloin teknokuplan huipulla, mutta eiköhän se ollut täyttä bumtsibumia. Vaikka viime vuosina on nähty villejä juttuja, niin kyllä teknokuplassa nähtiin ihan raikkaita kusetuksia vielä enemmän. Ehkä kaikkein kovimmat bumtsibum-ostokset ovat kuitenkin olleet kryptovaluutat (Etherium ja Bitcoin), joita omistin jonkin aikaa. Kaikkea pitää kokeilla, ja aidosti yritin tutustua kryptoihin ja lohkoketjujen mahdollisuuksiin. Liian sakeaksi se soppa kuitenkin muodostui kaiken innostuksen keskellä.

9.2. Sijoitan oikeastaan kaikkeen mahdolliseen, vaikka toki valtaosa sijoituksista on osakkeissa. Kun tässä on tullut ikää, hieman varallisuutta ja on vastuussa muustakin kuin itsestään, niin myös hajautus eri omaisuusluokkiin on tullut tärkeämmäksi. Ei voi kaikki olla kiinni osakemarkkinoiden menestyksessä. Portfoliosta löytyy siis sijoitusasuntoja, muutamia pääomarahastoja, joitakin pieniä listaamattomia omistuksia, hippunen arvometalleja ja sen semmoista. Ja kyllä olen edelleen PYN Eliten omistajia, merkitsin itse asiassa juuri hieman lisää Vietnamin pörssin kurimuksen keskellä.

10. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:

Pahoittelut, en lähtenyt tähän leikkiin. Olen tylsä.

-Fondia: Viimeisin raportti

-Fortum: Viimeisin raportti

-Hyzon :wink: En ole seurannut tätä vetyrekkaa, joten luotetaan ketjun konsensukseen.

-Optomed: Viimeisin raportti

11. Jos kiinnostut jostain teidän seurannassa olevasta yhtiöstä, mitä muuta luet ja tutkit kuin teidän omat materiaalinne? Mitä muuta suosittelisit tavallisen sijoittajan tutkimaan kuin vain teidän analyysinne?

11.1. Aloitan meidän analyyseistä ja tuoreimmista videoista (esim. webcast osarista), minkä jälkeen tutkin yhtiön luvut (fundamentit ja arvostus). Näistä saa yleensä jo hyvän yleiskuvan nopeasti, minkä jälkeen voin joko syventää omia ajatuksiani tai hylätä sijoitusmahdollisuuden toistaiseksi. Jos aidosti kiinnostun, luen laajan raportin ja ainakin viimeisimmän vuosikertomuksen relevanteilta osilta läpi.

Loput riippuu paljon siitä, mitä materiaalia on saatavilla. Jos minulla on pääsy muiden analyytikoiden tutkimuksiin, kurkkaan ne mielelläni läpi. Katson mielelläni mitä yhtiöstä kirjoitellaan esimerkiksi Foorumilla ja mitä näkyy Bloombergin terminaalissa. Erityisen mielenkiintoisia ovat aina vastakkaiset mielipiteet ja niiden perustelut. Jos olen siis itse ostamassa, haluan tietää miksi joku osakkeen minulle myisi mielestäni alhaiseen hintaan. Erilaiset mielipiteet luovat markkinan. Samalla voin pyrkiä kyseenalaistamaan meidän casen yhtiössä. Konsensusennusteet ovat myös mielenkiintoisia, koska ne kertovat analyytikoiden odotuksista ja niitä voi heijastella markkinaodotuksiin.

Lopuksi pyrin kysymään yhtiötä seuraavalta analyytikolta järkeviä kysymyksiä aukkojen täyttämiseksi. Lisäksi tietysti kiinnostaa heidän näkemyksensä casen kriittisistä tekijöistä, mitä voin yrittää haastaa omilla vajavaisilla havainnoillani.

Aiemmin tutkin enemmän tai vähemmän kaikki meidän seurannassamme olevat yhtiöt kohtuullisella tasolla, mutta nykyään aika ei yksinkertaisesti riitä kaikkia tutkimaan.

11.2. Yhtiön omat sijoitusmateriaalit on mielestäni aina hyvä käydä läpi, vaikka niitä tietenkään kannata purematta niellä. Lisäksi pyrkisin hakemaan vastakkaisia mielipiteitä ja jos mahdollista, keskustelemaan heidän kanssaan. Ei kannata koskaan lukittautua yhteen näkemykseen, vaan pyrkiä luomaan kokonaiskuva ja sen pohjalta tehdä omat johtopäätökset todennäköisesti kehityskulusta. Analyytikot ovat usein väärässä, vaikka olisivat erittäin hyviä työssään. Ne ovat sinun rahoja, sinun päätöksiä ja yksin sinä kannat seuraukset – olipa ne sitten hyviä tai huonoja.

12. Onko sinulla jotain omia tapoja tutkia tai seurata yhtiöitä, mitä harvemmat käyttävät, mutta haluaisit suositella? Jos Inderesiä ja Foorumia ei saa mainita, niin mitkä ovat seuraavaksi tärkeimmät sijoitusuutislähteesi?

12.1. Varmaan kaikilla on omat tapansa, mutta en osaa sanoa tai suositella tähän erityisesti mitään. Paras kun löydät itsellesi sopivan tavan. Ehkä sen verran voi yleisesti sanoa, että minä painotan usein numeroita enemmän kuin monet muut. Ne kertovat minulle yhden tarinan, jonka pitää sopia yhteen sen kanssa, mitä tarinaa yhtiö kertoo.

12.2. Twitter on mielestäni erittäin hyvä uutislähde, jos seuraa oikeita henkilöitä ja sulkee ympärillä olevan jatkuvan älämölön pois. Viralliselta puolelta Bloomberg on hyvä lähde. Reuters on jäänyt mielestäni tässä kisassa jälkeen, mutta tämä nyt on vähän mutua. Toki seuraan aktiivisesti myös suomalaista mediaa, esimerkiksi Kauppalehteä ja Talouselämää.

13. Mitkä ovat yleisempiä virhetulkintoja, mitä lukijat tekevät teidän analyyseistänne? Teetkö kokeneena analyytikkona kaikki analyysit täysin alusta loppuun omilla aivoillasi vai onko sinulla tapana “pallotella” asioita muiden analyytikoiden kanssa?

13.1. En tiedä, meneekö tämä kategoriaan, mutta eniten minua harmittaa jatkuva valitus tavoitehintojen muutoksista. Viime vuosien äärimmäisen volatiilissa ympäristössä on mielestäni täysin luonnollista, että tavoitehinnat voivat muuttua kvartaalin aikana radikaalistikin. Se on yhtä normaalia kuin se, että osakekurssit liikkuvat voimakkaasti. Kun faktat muuttuvat, kannattaa muuttaa mielipidettä. Se vaatii analyytikolta rohkeutta, koska helpompaa olisi vain pitää kiinni aiemmasta selvästikin väärästä näkemyksestä.

Tavoitehinta ei ole automaattisesti osakkeen käypä arvo, vaan arvo, johon analyytikko voi perustellusti nähdä osakekurssin kehittyvän seuraavan 12 kuukauden aikana. Taustalla pitäisi olla järkevät ajurit. Yleensä tavoitehinnat annetaan oletuksella, ettei osakemarkkinoiden päämuuttujissa tapahdu suuria muutoksia – me emme siis yleensä ota kantaa siihen, mikä esimerkiksi korkotaso on vuoden päästä. Silloin esimerkiksi osakkeen voimakas elpyminen korkojen kääntyessä ei yleensä ole ”korteissa”.

Kun mietimme lisäksi Inderesin suosituspolitiikkaa, on täysin luonnollista, että tavoitehinnat seuraavat jossain määrin osakekursseja. Järjestelmä on epätäydellinen, mutta parempaa ei ole vielä keksitty kovasta yrityksestä huolimatta. Samalla pitäisi olla viimeisen päälle selkeä ja samalla tarjota mahdollisimman paljon hyvää informaatiota. Nuo tarpeet taistelevat toisiaan vastaan, mikä tekee yhtälöstä hankalan.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö meitä analyytikkoja saisi kritisoida – rakentava palaute on aina tervetullutta. Meilläkin ruoska heiluu, jos analyytikko on osta-suosituksella raahannut tavoitehintaa jatkuvasti alaspäin osakekurssin romahtaessa. Mutta oleellista siinä on tuo osta-suositus, joka on selvästi mennyt pieleen. Jos analyytikko on katsonut alamäkeä sivusta vähennä-suosituksella, kritiikkiin ei ole aihetta. Sama myy-suosituksella, niin saa jopa kehuja meidän kriittiseltä porukaltakin.

Olen itse sanonut, että olen näillä volaatiileina aikoina oikein tyytyväinen, jos olen suosituksissani oikealla puolella. Täydellisyyttä on turha odottaa, kun siihen ei kukaan pysty. Ja jälkiviisasteluun taas pystyy kaikki.

13.2. Muodostan oman näkemykseni, minkä jälkeen kysyn mielipiteitä kollegoilta, jotka tuntevat hyvin kyseisen yhtiön. Kuten sanottu, eniten oppii ihmisiltä, jotka ovat kanssasi eri mieltä. Erityisesti hyväksyttävistä valuaatioista on aina rakentavaa keskustella, ja tekisin sitä paljon enemmänkin, ellei tuloskaudella olisi aina niin kiire. Joskus olen muuttanut mieltäni, mutta yleensä nämä keskustelut vahvistavat näkemystäni. Ajatuksena on saada erilaisia näkökulmia ja varmistaa, ettei itsellä ole laput silmillä kuin raveissa.

Kokemuksen mukana tulee myös tietämys omasta kuolevaisuudesta. Yleensä ne ovat nuoria kaikkitietäviä, jotka tekevät rohkeimpia ennustuksia. Lisäksi on ehkä vaikea hahmottaa, mikä on poikkeuksellisen hyvä paikka ottaa näkemystä, kun historiaa on suhteellisen vähän. Minä olen epävarma kaikesta tulevasta, ja vaadin vahvojen näkemyksien taakse erittäin vahvat perustelut. Olen nöyrä oppilas markkinan edessä.

14. Onko teillä analyytikoilla “lajityypillisiä” virheitä esim. liiallista dcf-uskovaisuutta tai jotain tiettyä kuplautuneisuutta? Saatko joskus apua omaan työhösi foorumilta ja jos olet saanut, niin onko antaa jonkinlaisia esimerkkejä?

14.1: Yleisesti analyytikoissa on ollut taipumusta ”varmoihin näkemyksiin” epävarmassa maailmassa. Tämä on sinänsä luonnollista, koska sijoittajat haluavat vahvoja näkemyksiä eivätkä liirumlaarumia riskeistä ja epävarmuustekijöistä. Jos nämä vahvat näkemykset osuvat, tuurilla tai taidolla, analyytikko saa helposti gurun maineen – tai sitten selitellään mustaa valkoiseksi. Itse arvottaisin analyytikkoja pääasiassa sen perusteella, miten he ovat vuosien varrella keskimäärin onnistuneet, kun tuurin vaikutus pienenee (track-record samalla tavalla kuin sijoittajille).

Yleisesti kommenteissa olen pyrkinyt tuomaan esille ajureita, taustalla olevia oletuksia ja näkemyksiä sen sijaan, että väittäisin jonkun arvon olevan ainoa oikea ja kurssin olevan siellä 12 kuukauden kautta. Tylsää, mutta faktapohjaista. Vahvoja näkemyksiä minulla on suhteellisen harvoin, ja toisaalta poikkeuksellisen hyviä mahdollisuuksia osuu esimerkiksi 10 yhtiön seurantaan suhteellisen harvoin.

Varmasti tuo DCF on yksi vitseistä, kun aikoinaan tavoitehintoja annettiin puhtaasti DCF-laskelman pohjalta kahden desimaalin tarkkuudella. Ehkä siitä tulee jollain tavalla tieteellinen kuva, mutta arvonmääritys ei ole kovaa tiedettä. Kuplaantumistakin ilmenee, ja analyytikot ovat alttiita kaikille samoille ajatusvirheille kuin muutkin. Recency bias on viime vuosina ollut jälleen pinnalla – ja ankkurointi, mikä vaikeuttaa arvioiden muuttamista. Näille synneille me olemme kaikki alttiita sekä analyytikoina että sijoittajina.

14.2: Olen saanut Foorumilta paljonkin uutislinkkejä, joita en välttämättä olisi itse huomannut. Lisäksi olen saanut rakentavaa haastamista, mikä terävöittää ja kehittää omiakin ajatuksia. Esimerkkejä en nyt suoraan muista, mutta ainakin Optomed ja Bittium ketjuissa välillä kommentteja, jotka ovat tuoneet minulle uusia kulmia.

Erityisen arvokasta on kuitenkin ollut positiivinen palaute, mitä on tullut Foorumin kautta paljon. Se kertoo, että 1) näkemyksiäsi luetaan ja 2) työtäsi arvostetaan. Alkuaikoina tuntui, että kakkaa lentää kyllä aiheesta ja aiheettakin, mutta positiivista palautetta tulee erittäin vähän. Vanha vitsihän on, että onnistunut sijoitus oli sijoittajan omaa ansiosta, mutta sen väärän valinnan takana oli se tunari analyytikko. Vaikka itselläni oli nahka jo kovettunut ja itse tiesi totuuden, niin olihan se välillä raskasta. Onneksi meillä on nykyään mahtava yhteisö, jonka kanssa vuorovaikutus sujuu mutkitta.

15. Sinun on aivan pakko valita neljä foorumilaista analyytikoiksenne, kenet valitsisit ja miksi?

Liian vaikea, en minä osaa tähän vastata :frowning_face:

16. Missä yhtiöketjuissa on mielestäsi laadukkaimmat keskustelut? Jos saisit napin painalluksella opetettua yhden yksittäisen asian foorumilaisille osakepoiminnasta, niin minkä opettaisit?

16.1. Minä seuraan eniten näitä itse seuraamiani yhtiöitä, niin poimitaan sieltä muutama. Talenomissa on mielestäni ollut pitkään hyvää keskustelua, Fondiassa on näkynyt mukavaa kehitystä pidemmän aikaa (yhtiön edustaja myös aktiivinen) ja Fortumissa on ollut erittäin päteviä kommentteja ja ymmärrettävästi paljon aktiviteettia. Reveniossa laadukasta keskustelua on ollut myös paljon, mutta hieman on viime aikoina ollut suvantovaiheessa. Sama homma ehkä Optomedin kohdalla. Bittiumissa isot pisteet siitä, että yhtiö on tullut itse aktiivisesti mukaan keskusteluihin ja vastannut erittäin laajasti kysymyksiin, vaikka ilmapiiri on ollut välillä ikävän viileä.

Paras ketju on silti :frog: Inderesin sijoitusmeemiketju :frog: - #1500 käyttäjältä Pohjolan_Eka. Täytyy myöntää, että kun ensimmäiseksi tuon ketjun näin, ajattelin että mitähän tästäkin tulee. Mutta monet naurut olen sen jälkeen sieltä saanut. Ei sijoittamistakaan pidä ottaa liian vakavasti.

16.2. Olisikohan tuottovaatimuksen merkitys osakkeen hinnoittelussa tai arvonmäärityksessä :thinking: Tuntuu, että korkomarkkinan liikkeiden vaikutukset hinnoitteluun ovat tulleet monille yllätyksinä. Olemme siis epäonnistuneet tämän kommunikoinnissa, erityisesti niissä caseissa, jossa nollakorkohinnoitteluun nojattiin. Makro- ja erityisesti korkoympäristön myötätuulen aikaan makrotekijät eivät tuntuneet kiinnostavan, mutta kun alkoi vastatuuli, niin ihmettelyä on riittänyt. Ei sillä, että olisin vuosi sitten osannut arvata, että korot nousivat näin nopeasti ja voimakkaasti. Sen takia menee varmaan sinne kuuluisan jälkiviisastelun puolelle, mutta nostetaan käsi virheen merkiksi.

17. Onko sinulla jonkinlaisia tavoitteita sijoittamiselle esimerkiksi indeksin päihittämistä tai jotain muuta? Minkä tyyppisiä tavoitteita suosittelisit tavalliselle sijoittajalle?

17.1. Aikoinaan minulla oli paljonkin erilaisia tavoitteita sijoittamisessa ja säästämisessä. Silloin ei ollut mitään FIRE-liikettä, mutta samoja elementtejä minulla oli. Säästöön X euroa joka kuukausi ja tavoitteena taloudellinen riippumattomuus sijoittamalla. Olin vaatimaton, ja nämä summat on ylitetty pitkä aika sitten.

Sijoittamisessa minun tavoitteena on ollut pitkään 20 %:n vuosituotto osakesijoituksille neutraalilla riskitasolla. Kuten olen Foorumillakin joskus kertonut: tämä ei ole mikään absoluuttinen tavoite, josta pidettäisiin kiinni kynsin hampain ja joka pitäisi saavuttaa joka vuosi. Välillä tämä on mahdoton, välillä hyvinkin realistinen.

Toisaalta: jos pystyn saamaan 10 % merkittävästi pienemmällä riskillä, otan sen mielelläni. Perusajatuksena on saavuttaa tuo riskikorjattuna, jolloin esimerkiksi tuon 10 %:n tuotto-odotus pitäisi olla yhtä turvallinen 2x velkavivulla, ja se täyttäisi sitten vaatimukset. En minä enää velkavipua kyllä sovella kuin täysin poikkeuksellisissa tilanteissa, joten tämä on enemmän ajatusleikki. Oikein sovellettuna ajatusmalli rajoittaa mukavasti sijoituksia.

Päätavoite on edelleen oppia ja laajentaa omaa mukavuusaluetta sijoittamisen eri osa-alueilla. Tämä on siitä julma ala, ettei vanhoilla meriiteillä pitkälle pötkitä muuttuvassa maailmassa.

17.2. Suosittelen vahvasti tekemään oman sijoitussuunnitelman ja määrittelemään tavoitteet ihan itse. Ei niitä kukaan voi ulkopuolelta laatia, ja olettaa, että ne olisivat sinulle mielekkäitä ja motivoivia. Hirveästi riippuu yleensäkin omasta innostuksesta ja tyylistä. Jos jotain vinkkejä antaisin, niin pitäisin tiukan linjan esimerkiksi säästötavoitteessa (se raha siirtyy ensimmäisenä palkkapäivänä), mutta en pistäisi mitään hurjia tuottotavoitteita, jotka voisivat johtaa liian korkeisiin riskeihin. Markkinaa ei voi pakottaa: se tarjoaa välillä huikeita mahdollisuuksia ja välillä hatullista kakkaa. Tärkeintä on pysyä pelissä, jotta pääsee nauttimaan korkoa korolle vaikutuksesta. Se tuntuu aluksi turhauttavan hitaalta, mutta kun summat alkaa lopulta kumuloitumaan niin yhtäkkiä varallisuuttakin alkaa kertyä.

Vielä tuosta FIRE:stä pakko sanoa, vaikkei kukaan kysynyt. Elä nyt ainakaan tee sitä virhettä, että istut koko nuoruutesi jossain keittokomerossa syömässä nuudeleita ja laskemassa opintotuesta sekä sivutyöstä tulevia euroja. Nuoruudesta pitää nauttia, ja olen todella onnellinen, että silloin tuli reissattua, kierrettyä keikkoja ja festareita, nautittua muutama olutkin hyvässä seurassa. Nyt voi sitten hyvin mielin pyhittää aikaansa muille ja katsella, kun pikku-ukkeli ottaa ensiaskeleita omalla taipaleellaan. Säästäminen on hyvästä, mutta elämästä pitää myös nauttia. Etsi itselle sopiva keskitie.

18. Mistä pidät eniten työssäsi ja mikä stressatuttaa siinä eniten? Mistä asiat olet erityisen ylpeä, kun puhutaan teidän analyytikoistanne?

18.1. Pidän eniten siitä, että jokainen päivä on erilainen ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos minulla on jotain vahvuuksia, uskoisin omaavani suhteellisen laajan ymmärryksen ”isosta kuvasta” ja siitä, miten erilaiset tekijät vaikuttavat toisiinsa. Tämä ei tietenkään tarkoita, että olisin jatkuvasti oikeassa – se vaatisi, että osaisin ennustaa niiden tekijöiden tulevat muutokset. Pystyn kuitenkin mielestäni hahmottamaan kohtuullisen hyvin laajoja kokonaisuuksia ja niiden sisällä olevia syy-seuraussuhteita. Yksinkertainen syy siihen lienee, että näiden pohtiminen on minusta aina ollut kiehtovaa. Ja ne onnistumiset ovat palkitsevia.

Lisäksi täytyy tietysti nostaa esille loistavat työkaverit, joiden kanssa on ollut mukava tehdä hommia vuosien varrella. Ilman heitä olisin varmaan jo palanut loppuun tai muuten vaan kyllästynyt. Isot kiitos jälleen myös Foorumille.

Eniten stressiä aiheuttaa varmasti väärässä oleminen. Siitäkin on ikävän paljon kokemusta. Ja tietysti negatiivinen palaute, varsinkin kun se on aiheellista. Oma vaatimustaso on aina ollut korkealla, mitä kautta itsekritiikki on välillä turhankin rajua. Noh, on se toisaalta potkinut myös eteenpäin.

18.2. Oikeastaan olen erityisen ylpeä siitä, miten loistavia tyyppejä olemme saaneet meille töihin. Nostetaan nyt parrasvaloihin vaikka nykyiset pääanalyytikot Antti Viljakainen ja Petri Gostowski, jotka eivät perinteisesti valokeilaan hakeudu. Molempien kanssa on ollut ilo tehdä töitä vuosikausia. Mutta siis mahtavaa porukkaa meillä on talo täynnä, ja kun miettii mistä lähdettiin, niin onhan tämä hurja juttu.

139 tykkäystä

JUHAN HAASTATTELU OSA 2/2

19. Miten Alokkaasta voisi tulla enemmän Juhan kaltainen sijoittaja ja firmojen analysoija?

Varmaan pitäisi keskittyä enemmän fundamentteihin kuin meemeihin :smiley: Toisaalta kun ne meemit ovat niin hauskoja, niin toivottavasti jatkat nykyisellä linjalla.

Mutta minusta kenenkään tavoitteena ei pitäisi olla ”minunlaiseni” sijoittaja, vaan keskittyä löytämään itselle toimiva konsepti. Minulla on vähän ristiriitaiset tunteet, kun nykyään valokeilassa pyörii kaikenlaisien gurujen sijoituskirjoja ja -oppeja. Ehdottomasti kannattaa tutustua siihen, miten Buffett, Munger, Lynch, Druckenmiller tai vaikkapa Ackman ovat onnistuneet. Varmasti sieltä löytyy tärkeitä oppeja ja ajatuksia, näin ainakin minulle on käynyt. Mutta ei se Buffettin tyyli välttämättä sovi sinulle. Minun tyylini on toiminut minulle hyvin, mutta ei minua kannata apinoida.

Erityisen varovainen kannattaa olla niiden kanssa, joiden track-record ei oikeasti kestä millään gurun viitan painoa. Media maalailee välillä aika leveällä pensselillä gurujen nimiä, mutta harvassa ne Suomessa ovat. Ja oman kokemukseni mukaan täällä vähiten meteliä itsestään pitävät usein ne parhaat sijoittajat.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Kiitokset risuista, ruusuista ja erityisesti hyvistä keskusteluista vuosien varrella. Analyytikoiden ja yhteisön vuorovaikutus on vienyt meidän tutkimusta eteenpäin vuosien aikana. Aktiivisen yhteisön mukana vaatimustasokin on noussut, kun analyytikot tietävät, että perästä kuuluu jos lepsuillaan.

Nöyrät kiitokset, että olette olemassa. Inderes ei olisi Inderes ilman yhteisöä.


Kiitos Juha todella opettavaisista vastauksista!

Juha oli ensimmäinen uhri analyytikoista, mutta ei varmasti viimeinen. On sanomattakin selvää, että Juha kuuluu monipuolisten ihmisten joukkoon, mutta mielestäni erinomaisen analyytikon tuleekin olla “monitietäjä”. Voi helposti sanoa hänen olevan viisas ja sivistynyt kaveri, joka useimpien kaltaistensa tavoin on itsevarma ja selkeäsanainen puhuja johon on hyvin helppo luottaa.

Olemukseltaan Juha on varsin rauhallinen ja myös kohteliaskin on, mutta huomaan, että hän kokemuksellaan ja osaamisellaan osaa pitää hyvinkin selkeästi puoliaan, kuten kuuluukin. Hänellä on sellaisia luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia, että pärjäisi varmasti hyvinkin esimerkiksi joidenkin analysoimiensa firmojen toimitusjohtajankin… kova kaveri sanoisin! :fire:

Mukavaa alkavaa viikonloppua kaikille! :slight_smile:

177 tykkäystä

Oli tosi kiva, kun sain ensimmäisen analyytikkohaastattelun tehtyä ja varmasti tulen haastattelemaan muitakin analyytikoita + indeläisiä. Seuraava haastateltava on foorumilainen ja sitten olisi ehkä sitä seuraavaksi vuorossa mahdollisesti indeläinen, mutta en ole vielä ihan varma.

Mielestäni julkisuudessa sijoitusmaailman edustajista pitäisi olla enemmän Juhan kaltaisia esillä monestakin eri syystä. Juhan asiallinen ja selkeä ulosanti ilman turhia väärinkäsityksiä tuovia huomionhakuisia huutoja ovat upea yhdistelmä. Huutelijoita on paljon, jotka kommentoivat kärkkäästi selvästi oman osaamisalueen ulkopuolisia asioita ja se todella näkyy esimerkiksi Twitterissä… näitä löytyy jopa ihan johtajista ja proffista lähtien… tällaisia huutelijoita ei tunnu löytyvän Inderesin riveistä, mutta ammattitaitoisia ja fiksuja kavereita kyllä.:slight_smile:

Aika paljon opittavaa itselläni on Juhalta, mutta jokainen meistä on omanlaisena ja hyvä niin… ei kaikki voi olla juhakinnusia.

Lukekaa analyysejä ja nauttikaa viikonlopusta! :slight_smile:

PS. Tätä kannatta käyttää hyödyksi:

35 tykkäystä

Lisäsin tämän ketjun aloitusviestiin suorat linkit haastatteluihin, jos haluaa, vaikka palata erityisesti tietyn tyypin oppeihin.


Tänään palasin Maurin haastatteluun ja sieltä otin pari kirjavinkkiä, jotka @Mauri oli osoittanut mulle. Laitoin kirjat varaukseen, joten pääsen varmaan tässä kuussa lukemaan ne. Olen elämässäni varmaan lukenut ehkä noin parikymmentä sijoituskirjaa ja jotkut useampaan otteeseen esimerkiksi Saarion parit teokset useampaankin kertaan.

Maurin vinkit tällaiselle vilkkaalle pojalle olivat oikeasti hyviä ja toiseksi luen aivan liian vähän kirjoja, vaikka olen sijoituskirjoja lukenut tänä vuonna paremmin kuin ennen. :slight_smile:

Rentoa viikonlopunjatkoa! :slight_smile:

25 tykkäystä

Perjantaina 9.12. joskus aamupäivällä tai päivällä ilmestyy seuraava haastattelu.

Seuraavaksi vuorossa on foorumilainen, josta mulle tulee mieleen tyyppinä Mauri ja Maurista hänet. Heidän luonteissaan on mielestäni jotain samaa. :slight_smile: Olkoon tämä imarteluna heille molemmille.

Itselleni tulee tästä kaverista mieleen ensimmäiseksi sivistyneisyys ja terve järki. Sijoittajana kuvittelen hänen olevan defensiivinen ja maltillinen, mutta tämä on siis vain, miten itse kuvittelen asian olevan. :thinking:

Sain häneltä jo vastaukset ja ne olivat mielestäni nautinnollista ja mukavaa luettavaa. :slight_smile:

Mukavaa viikkoa kaikille!

EDIT:

On niin tärkeä asia, joten täälläkin mainostan tärkeitä keräyksiämme. :slight_smile:

22 tykkäystä

11. KALE-POSSU

Viisas ja vaatimaton… empaattinen ja avarakatseinen - näistäkin asioista on tämä possu tehty. Kalen tekstit tunnetusti luetaan suurella mielenkiinnolla oli aiheena sitten vaikkapa sijoittaminen, politiikka tai shakki.

Kalen kirjoitukset ovat hienosti kirjoitettuja, humoristia ja oivaltavia. Häntä kunnioitetaan edellä mainituista syistä, mutta myös siitä, että hänellä on sellaista syvää sydämen sivistystä jota harvemmalta löytyy. Mielestä maailma tarvitsisi kipeästi tällaisia ihmisiä.

Omien ajatusteni mukaan Kale on harkitseva ja pitkäjänteinen sijoittaja, joka ei hirveästi sekoita tunteitaan, kun tekee osakepoimintojaan eikä siten fomota tai sekoile. Hän taitaa katsoa pitkälle tulevaisuuteen samalla nauttien nykyisyydestä, ainakin tällainen olo mulle tulee hänen ajatuksiaan ja kirjoituksiaan lukiessa. Miten tämän kaiken sanoisi… hieno ja hyvä ihminen.

image


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen 80-luvun loppupuolella syntynyt, työelämässä vaikuttava perheenisä.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  • Olen asunut töiden vuoksi Norjassa. Siellä on joissakin asioissa erikoinen kulttuuri; he eivät esimerkiksi syö lounaalla lämmintä ruokaa, vaan kaikilla koululaisista pääministeriin on eväsrasia, jossa on pari leipää ja hedelmä. Päivän ainoa lämmin ateria syödään työpäivän jälkeen. En sopeutunut, halusin ruokaa lounaalla.
  • Kale on lyhenne toisesta nimestäni.
  • Possuilu on sattumaa. Isoveljeni Yhä musa soi otti Pipsan kuvaksi kesällä -21 kaiketi siksi, että hänen lapsensa fanitti silloin sitä. Minä en tiennyt sarjasta juuri mitään. Sittemmin meidänkin lapsemme alkoi seurata sitä, ja nykyään meillä on aika paljon fanituotteitakin. Vaimoni osti muun muassa kymmenien Pipsa-tarrojen setin, ja lapsi liimaili niitä eri paikkoihin. Sitten minulla oli esitys töissä, ja jossain vaiheessa yleisöstä huomautettiin, että minulla on hieno possu selässä. Alkoi hymyilyttää, mutta en paljastanut identiteettiäni. (Nyt lapsi on siirtymässä Pipsasta minun makuuni liian nopeatempoiseen Ryhmä Hauhun. Kale-koiraksi en muutu, se on vissi.)

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.

Teini-ikäisenä luin paljon tieto- ja kaunokirjallisuutta. Tietopuolelta suurimman vaikutuksen teki Max Jakobsonin vuonna 2001 ilmestynyt Pelon ja toivon aika, kaunopuolelta samana vuonna ilmestynyt W.G. Sebaldin Austerlitz. (Sebald kuoli myöhemmin samana vuonna auto-onnettomuudessa.)

Nuorena aikuisena pelailin shakkia turnauksissa, seurasin huippushakin turnauksia ja luin shakin historiasta, erityisesti kaikista maailmanmestareista ja MM-otteluista. Harrastin jonkin verran uimista ja sulkapalloa kuntoilumielessä, seurailin urheilua (erityisesti jääkiekkoa ja jalkapalloa), ja matkustelin aika paljon Euroopassa.

Viimeisten kolmen vuoden aikana kaikki nuo edellä mainitut ovat jääneet melko vähiin, harmillisimpana oma liikunta, jossa pitäisi petrata. Jäljelle ovat jääneet nuoresta asti mukana olleet maailman tapahtumien ja erityisesti politiikan seuraaminen ja analysoiminen. Tämä harrastus tuskin jää tauolle.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Tavallista, herään yleensä seitsemän jälkeen, aamuhässäkkää, sitten töitä lähi- tai etämoodissa, ja välillä katson, mitä uutisissa on tapahtunut.

5. Miten kuvailisit lyhyesti itseäsi sijoittajana?

Asennoidun sijoittamiseen niin, että omistan pieniä paloja yrityksistä ja toivottavasti vaurastun niiden mukana hiljalleen vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Teen tosi vähän kauppaa enkä pelaa osakkeilla. Suomessa sijoitan suoraan osakkeisiin, ulkomailla valtaosin indeksirahastojen kautta, joskin minulla on ollut aiemmin myös muutama suora osakesijoitus USA:ssa ja Ruotsissa.

Osakemarkkinoilla voi pärjätä monilla eri tyyleillä. Tämä tyyli on muovautunut viimeisen reilun vuosikymmenen aikana erinäisten vaiheiden jälkeen, ja se sopii parhaiten juuri minulle.

6. Voisitko lyhyesti kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?

Olen niin onnekas, että kun olin lapsi, vanhempani ostivat minulle joitakin osakkeita, vaikka sellainen ei tainnut olla vielä silloin kovin yleistä. Niinpä täysi-ikäistyttyäni minulla oli jo jonkinlainen osakesalkku. Pääsin tekemään ensimmäisiä ihan pieniä kauppoja itse. Tuskin niissä juuri mitään perusteluja oli, lähinnä mutulla. En kuitenkaan lähtenyt myymään salkkua, vaan kunnioitin sitä, että vanhemmat ovat tällaisen koonneet.

Seuraavina vuosina en juurikaan seurannut pörssiä ja holdailin vain salkkuani, joskus saatoin arpoa jonkin kaupan. Syksyllä 2012 kiinnostuin enemmän, koska minulla oli ensimmäistä kertaa tuntuvammin liikenevää rahaa, ja isoveli mainosti, että nyt on hänen mielestään melko hyvä aika ostaa osakkeita. Tuolloin luin Saarion ja pari muuta sijoituskirjaa, Buffettin tekstejä ja Anders Oldenburgin Phoebus-blogiarkiston. Tein ensimmäistä kertaa sijoituksia joissa oli oikeasti omia perustelujakin, ensimmäisenä Fortum vähän alle 14 eurolla. (Tätä kirjoittaessa 15,97 e, hurraa!) Seuraavana kesänä otin mukaan indeksirahastot USA:n, Euroopan ja Aasian markkinoilla, ja oma tyyli alkoi hiljalleen muovautua.

7. Mitkä ovat salkkusi kaksi suurinta omistusta? Mikä on salkkusi bumtsibumein omistus?

Salkkuni kaksi suurinta suoraa osakeomistusta ovat Sampo ja Konecranes, joita ostin reiluja määriä keväällä 2020. Ne onnistuivat erinomaisesti, ja firmat ovat laadukkaita. Bumtsibumein on jo edellä mainittu Fortum. Ihan tällaista sekoilua en olisi kymmenen vuotta sitten uumoillut.

8. Kuinka monta kauppaa olet tänä vuonna tehnyt? Mikä on tuorein hankintasi ja miksi ostit sitä?

Olen tehnyt tänä vuonna viisi kauppaa. Kaikki ovat pienehköjä ostoja, jotka ovat kuitenkin yhteensä pienentäneet sijoituksiin käytettävissä olevan käteiseni määrää 40%. Ostot ovat kohdistuneet neljään yhtiöön. Alkuvuodesta ostin Tietoevryä, kesällä Stockmannia, ja pari kuukautta sitten lisäsin Konecranesia ja Tietoevryä ja ostin Kamuxia. Kamux on siis uusin hankinta. Kykenen ymmärtämään mitä se tekee, se vaikuttaa aika terveeltä ja hyvin johdetulta firmalta jolla on kasvollinen pääomistaja, ja näyttäisi että sitä hinnoitellaan tällä hetkellä melko pessimistisillä odotuksilla.

9. Mitkä ovat tärkeimpiä kriteereitä poimiessasi osakkeita salkkuun? Mitä asioita painotat enemmän osakepoiminnassa kuin muut noin yleisesti ottaen?

Ensimmäinen kriteeri on, että minun pitää ymmärtää firman bisnesmalli. Tykkään omistaa hyviä yhtiöitä. Kilpailuedut, vahva tase, hyvä johto ja yrityskulttuuri ovat plussaa, mutta voin tehdä kompromissejakin joidenkin kriteerien osalta. En halua ostaa hienoakaan yhtiötä hinnalla millä hyvänsä, vaan tavoittelen tilannetta, jossa se on jostain syystä tilapäisesti pois muodista. Ehkä sillä on tilapäisiä ongelmia tai se vain koetaan rumaksi ankanpojaksi. Joskus harvoin ulkomaalaiset tyhjentävät salkuista reunamarkkinoiden osakkeita kautta linjan, ne ovat mielenkiintoisia tilanteita. Tällaistahan tapahtui viimeksi maaliskuussa 2020.

Ennen kuin painan ostonappia, pysähdyn vielä miettimään, ostaisinko jos tämä firma olisi listaamaton, ja nyt olisi harvinainen ikkuna ostaa hyvin epälikvidi pala siitä tällä arvostuksella. Vastauksen pitää olla vähintään varovainen kyllä.

10. Mitkä ovat suurimmat heikkoutesi ja vahvuutesi sijoittajana?

Heikkouksia:

  1. En perehdy yhtiöihin kovin perusteellisesti, vähän pintapuoliseksi monesti jää. Minulla ei vain ole riittävää paloa syynätä kunnolla yhtiöiden tarjoamaa materiaalia ja murskata numeroita erinäisillä arvonmääritysmalleilla. En kävisi analyytikosta.
  2. Saatan langeta arvoansoihin: alhaiselta vaikuttava arvostus houkuttaa, mutta myöhemmin käy ilmi, että markkina olikin nähnyt kasvun jäävän aneemiseksi tai liiketoiminnan jopa näivettyvän. Joissakin tuoreimmissakin hankinnoissani on varmaan tällaista riskiä.
  3. Olen hirveän jähmeä reagoimaan, jos omistamallani yhtiöllä on osumassa kakka tuulettimeen. En välttämättä reagoi lainkaan. Hyvä esimerkki on Nokian Renkaat viime kevättalvella. Tämä kytkeytyy asennoitumiseeni omistuksiini ikään kuin listaamattomina. Kaksiteräinen miekka: monesti on hyvä, etten säikähdä vähästä, mutta joskus tulee sitten osittaisia alaskirjauksia kun pahat enteet toteutuvatkin.

Vahvuuksia:
Olen lukenut aika paljon pörssin historiasta ja miettinyt sen pohjalta pörssin psykologista puolta. Olen koittanut eläytyä menneisyyden sijoittajien nahkoihin ja pohtia, miten oma kaali olisi kestänyt erinäisissä hankalissa tilanteissa. Uskoakseni pystyn pysymään osakemarkkinoilla suurehkolla osakepainolla myös joskus eteen tulevan, oikeasti pelottavan laskumarkkinan ja siitä kumpuavien tuomionpäivän narratiivien kohdalla. Toisaalta kuplissa olen immuuni sille, että alkaisin yhtäkkiä keinotella isolla riskillä. Olen siis aina mukana, riskejä halliten ja omaa tyyliä noudattaen, jolloin voin toivoa pitkällä aikavälillä korkoa korolle -ilmiötä.

Yhteenveto: Sijoittajaprofiilini vahvuuksineen ja heikkouksineen voi hyvinkin olla lähempänä lehmänhermoista indeksisijoittajaa kuin intohimoisen aktiivista osakepoimijaa. Tykkään kuitenkin omistaa joitakin suomalaisia yhtiöitä suoraan. Tulokset siinä ovat suunnilleen mukailleet Helsingin tuottoindeksiä, vaikka en tietenkään ole indeksiä pyrkinyt mukailemaan.

11. Kerro kolmellakymmennellä sanalla per yhtiö, mitä mieltä olet niistä juuri nyt?

Fortum: Pörssi ei tykkää valtio-omisteisista firmoista – nähtävästi hyvästä syystä. Hyvää riskikorjattua tuottoa takaavat sähkön jakeluverkot pois, tilalle Uniperia käsittämättömällä riskinhallinnalla. Varmaan taas kerran edullinen puhtaasti osien summalla laskien, mutta se kulttuuri…

Harvia: En ole koskaan omistanut, mutta arvostan. Viime vuosien listautujien ehdotonta eliittiä. Kurssi sukelsi vuodessa maniasta depressioon, nyt kimmonnut ylöspäin. Pohjalla hyviä fundamentteja. Kenestä korvaaja Pajuharjulle?

Nokian Renkaat: Laatuyhtiö oli juuri kiihdyttänyt vaihteeksi osaavan toimarin ohjaamana täyteen vauhtiin Nokian moottoritiellä, kun musta joutsen rysähti tuulilasista läpi. Salkkkuni pahin epäonnistuminen turskalukemalla -42%. Joskus kauhuskenaariot realisoituvat.

12. Ymmärrät, mitä maailmalla tapahtuu ja tiedät myös “makroasioista”, niin osaatko hyödyntää tai hyödynnätkö jotenkin makro-osaamista sijoitustoiminnassasi? Yritätkö ajoittaa markkinoita?

En lyö isoja makrovetoja. Lynchin kommentti siitä, että enemmän rahaa on hävitty romahduksia ennakoidessa kuin romahduksissa, on oivaltava. Pienehkössä haarukassa voin säätää osakepainoa, jos näen paljon merkkejä siitä että jotain merkillistä on tekeillä. Alkuvuodesta 2021 näin USA:ssa niin isoja varoitusmerkkejä, että myin sinne sijoittavan indeksirahastoni. Se oli minulle ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kerta, kun myin mitään indeksirahastoa. Otin makronäkemystä, mutta en rajusti koko salkun mittakaavassa. (Enkä ole ostanut takaisin!)

13. Mitkä ovat tärkeimpiä tietolähteitäsi sijoittamisessa ja miksi ne ovat sinulle niin tärkeitä? Mainitse ainakin neljä.

Viimeisten parin vuoden aikana tämä foorumi on ilman muuta ollut yksi tärkeimmistä. Luen myös Inderesin analyytikoiden kommentteja, mutta tavoitehinnat jätän omaan arvoonsa, koska olen kiinnostunut firmojen todellisista arvoista. Twitterissä on joskus mielenkiintoisia ketjuja, esimerkiksi Heikki Keskiväli ja Mikko Mäkinen ovat hyviä. Joskus isoveli lähettää whatsappilla minulle tuntemattomien amerikkalaisten hyviä ketjuja. Oldenburgin blogin luen aina. Sijoitustietoa luen vähintään viikoittain, ainakin Pyysingin blogi ja keskustelujen nopeahko skannaus. Kauppalehteäkin luen, joskin minun on ollut jo vuosia vaikeaa sietää niitä klikkiotsikoita. HS Visiossa on joskus mielenkiintoisia pörssijuttuja. Lopuksi voisin hienostella, että luen nykyään myös Wall Street Journalia, mutta se ei liity sijoittamiseen vaan pakkomielteeseeni seurata, miten Fox Corpin konservatiiviset lehdet käsittelevät republikaanien ja erityisesti Trumpin asetelmia.

14. Mitkä ovat pääsyitä, miksi sinä sijoitat? Onko sinulla sijoittamisessa jotain esimerkiksi euromääräisiä tavoitteita tai taloudelliseen vapauteen liittyviä haaveita?*

Sijoitan osakemarkkinoille, koska hyvin pitkällä aikavälillä Mister Market biittaa Mister Bondin, ellei tule jokin oikea katastrofi joka tuhoaa paikallisen osakemarkkinan (vaikka Venäjä 1917). Suomen näen pitkälle tulevaisuuteen vakaana maana, mutta haluan silti myös maantieteellistä hajautusta. Kotikentällä mietin hieman myös viihdearvoa, ja pyrin hyökkäämään aktiivisen kontrolloidusti suorilla osakkeilla. Vieraissa makaan indeksirahastoillani passiivisessa 1-4-trapissa ja raavin kliinisesti prosentteja sarjataulukkoon.

Ihan pohjatavoitteeni on puolustaa pääomaani inflaatiolta, mutta toki tavoittelen sen päälle keskimäärin muutaman prosentin reaalituottoa. Mitään tarkkoja euromääräisiä tavoitteita minulla ei ole. En yritä pakottaa markkinoilta jotain tiettyä tuottoa, sellainen kääntyy usein itseään vastaan.

15. Joudut valitsemaan neljä foorumilaista hoitamaan salkkuasi vuosikymmenen ajan, kenet valitsisit ja miksi?

Foorumilla on paljon osaavia sijoittajia, joita voisin valita ja jotka hoitaisivat hommaa paremmin kuin minä, mutta en kuitenkaan suostuisi neljään salkunhoitajaan. Se olisi liikaa, menisi jamboreeksi. Kolme salkunhoitajaa on maksimimäärä. Valitsisin siis Pohjolan Ekan, Juipin ja Maurin. Kauppoja tehtäisiin vain kun niistä olisi yksimielisyys. Eka ja Juippi ovat eksentrisiä oman tiensä kulkijoita, mikä on hyvä piirre osakesijoittajalle. Mauri tutkisi syvällisesti kasvuyhtiöitä, mutta joutuisi sitten pitchaamaan parhaat ideansa haitankissa, jossa vain ihan helmet läpäisisivät muiden seulan. Maurin tehtävänä olisi myös yrittää valvoa, etteivät Eka ja Juippi keskittäisi salkkuani liikaa.

Siinä epätodennäköisessä skenaariossa, että kolmikko olisi halukas tällaisen oikeaa possurahaa sijoittavan mallisalkun salkunhoitajiksi Inderesiltä perittävää pientä kiinteää ja tuntuvampaa tuottosidonnaista palkkiota vastaan, kokoontuisimme vielä Ruoholahteen sopimaan yksityiskohdista. Amerikkalaisissa oikeussaleissa on monesti kuvaaminen kielletty, mutta siellä on taiteilija hahmottelemassa lyijykynällä tapahtumia. Meidänkään neuvotteluissa ei saisi kuvata, mutta Alokas olisi paikalla hahmottelemassa tapauksesta meemejä.

Nostaisin aluksi esiin, että nähdäkseni salkunhoitajan potentiaali ja vastuu voi tulla kunnolla ulosmitatuksi vain, jos hänellä on oma nahka pelissä. Haluaisin siis, että tuntuva osa kolmikon omista varallisuuksista olisi myös kiinni mallisalkussa. Neuvottelisimme, millaisiin summiin kaikki olisivat tyytyväisiä. Lopulta olisimme ehkä valmiita allekirjoittamaan, mutta viime hetkellä mieleeni tulisi taas, että ei saamari, vuoden päästä salkku on kuitenkin keskitetty kolmeen firmaan. Joo, ne ovat todennäköisesti erinomaisia keissejä, mutta silti. Ehkä tällainen konservatiivisuus on eräs heikkouteni, en ole mikään nuori Munger. Ehdottaisin jonkinlaisia hajautussäöntöjä, vaikka niin että suurin saa olla korkeintaan 25% ja viisi suurinta yhteensä korkeintaan 75% salkusta. Norsupyssy ampuisi tällaisen pehmoilun alas heti. Kävisi ilmi, että mikä tahansa rajoite – liittyisi se sitten hajautukseen, toimialoihin, maantieteeseen tai luoja paratkoon ESG:hen – tappaisi heidän intohimonsa hommaan.

Pääsisimmekö lopulta sopimukseen? – Se jää arvoitukseksi. Tuskinpa.

16. Mikä sinut saa käymään aktiivisesti Inderesin Foorumilla?

Täällä on monipuolista ja laadukasta keskustelua paitsi sijoittamisesta, myös milloin mistäkin muusta aiheesta, sopivasti huumorilla höystettynä. Jos haluan tietää lisää makrosta, luen Pörssien suuntaa. Jos haluan tietää mitä sodassa tapahtuu, menen Aggressioketjuun, joka on yleensä askeleen edellä suomalaista mediaa. Jos ahdistaa, menen nauramaan Meemiketjuun. Ja tietenkin: jos haluan tietää lisää jostakin firmasta, menen kyseisen firman ketjuun, jossa analyytikkokin saattaa olla mukana. (Tosin joissakin arvomörnijäfirmojeni ketjuissa on melko hiljaista. Tähän voisi toki itse vaikuttaa.)

Oppimisen lisäksi on kiva nähdä, mitä monille tutuiksi tulleille nimimerkeille kuuluu ja mitä juttuja he ovat viime aikoina miettineet.

17. Mitä toivoisit, että foorumilaiset pohdiskelisivat enemmän sijoittamisen osa-alueella ja miksi? Onko jokin osa-alue jäänyt vähän unholaan?

Sijoittamisen kulut ei ole kiehtovin mahdollinen aihe, mutta sitä voisi pitää enemmän silmällä. Kaikkien pitäisi tietää tarkalleen, minkä suuruiset kaupankäyntikulut ovat olleet viimeisten 12 kuukauden aikana sekä absoluuttisesti että prosentuaalisesti salkun kokoon nähden. Aina kun tekee kaupan, on varmaa, että rahaa siirtyy omasta taskusta välittäjän taskuun. Jos tekee paljon kauppaa, jää heti takamatkalle suhteessa indeksiin. Voi olla todella aktiivinen, näkemystä ottava, salkullaan voimakkaasti indeksistä poikkeava osakepoimija, mutta tehdä silti vähän kauppaa. Jatkuva salkun säätäminen voi olla jopa merkki omasta epävarmuudesta.

Toki kokonaiskuluihin on laskettava myös myyntivoittoverot, mutta niistä kyllä puhutaan enemmän. Osakesalkun ”verovelan” realisoitumista kannattaa lykätä jos mahdollista. Juustotilillähän tämä toteutuu automaattisesti.

Varsinkin pienyhtiöitä veivatessa salakavaliin ”kuluihin” lukeutuvat myös spreadit.

18. Vaikutat kaverilta, jolla on malttia ja pääkoppa hyvin kasassa, onko sinulla antaa jotain ajatuksia siihen, miten voisi hallita tunteitaan paremmin kusetus_markkinoissa?

Tämänvuotinen kusetusmarkkina kannattaa ottaa hyvänä stressitestinä omalle salkulle ja pääkopalle. Totta kai laskevat varallisuusarvot vaikuttavat kaikkien mieleen, mutta jos ne alkavat läikkyä muun elämän puolelle – töihin, ihmissuhteisiin, uniin – riskiä on luultavasti turhan paljon omaan makuun, ja vasta laskumarkkina tämän paljasti. Ehkä salkku onkin omaan persoonaan nähden hieman liian keskitetty, tai ehkä velkaa on liikaa? Onko salkkua pakko heti realisoida, jos tulee isompia yllättäviä taloudellisia murheita? Onko salkussa joitakin yhtiöitä, joihin ei ole itse juurikaan perehtynyt, vaan ostanut hetken mielijohteesta muiden imussa? Muut eivät ole tilivelvollisia myöhemmistä liikkeistään, ja sitten onkin hämmennyksissä mystisen omistuksensa kanssa. Nimimerkillä kokemusta tästäkin.

Jokaisen pitää löytää itselle sopiva tapa olla markkinoilla. Tyylin olisi hyvä pohjautua pörssin realiteetteihin sekä objektiiviseen analyysiin omista vahvuuksista ja heikkouksista, ajankäytöstä, luonteesta ja taloudellisesta kokonaistilanteesta. Riskitaso pitäisi säätää sellaiseksi, ettei keilaudu taloudellisista tai psykologisista syistä ulos markkinoilta juuri silloin kun osakkeissa on tarjolla reilusti riskipreemiota. Ajoittainen raju volatiliteetti kuuluu oleellisena osana osakemarkkinoihin, ja jos ei yrityksistä huolimatta meinaa millään kestää sitä, ainahan on mahdollista siirtyä täysin automatisoituun indeksisijoittamiseen ja olla koskaan katsomatta pörssikursseja.

Mikäli haluaa pysyä aktiivisesti mukana, matkan varrella tulee väistämättä virheitä, joita pitäisi jälkikäteen tunnistaa, ja pohtia syitä niihin. Charlie Munger on todennut, että jos sijoittaja ei opi virheistään, hän on markkinoilla kuin yksijalkainen mies perseenpotkimiskisoissa.

19. Mitä Alokkaan kannattaisi pohdiskella, kun jatkuvasti tai ainakin usein hölmöilee sijoitustensa kanssa?

Sinulla on mielestäni hyvät lähtökohdat kehittyä menestyväksi osakesijoittajaksi. Sinulla on intohimoa sijoittamiseen, pohdit virheitäsi, ja haluat jatkuvasti kehittyä. Muistaakseni sinulla on sijoitusten ulkopuolella lähes tai täysin velaton asunto, mikä antaa hyvän taloudellisen selkänojan ja sopivan rentouden sietää salkun heilahteluja. Viimevuotinen aavistuksenomainen koheltaminen erään amerikkalaisen vetyalan yrityksen parissa on taakse jäänyttä elämää. Tänä vuonna olet perehtynyt yhtiöihin enemmän ja uskaltautunut esittämään niistä punnittuja näkemyksiä yhtiöketjuihin.

Ps. Älä ylene alokkaasta korkeampiin sotilasarvoihin, vaikka tietämys onkin jo vähintään vänrikkitasoa. Väinö Linna piti Rokan alikersanttina koko sodan ajan, koska se oli osa hahmoa. Ehkä Alokkaasta tulee vuosien saatossa yksi Suomen sijoitusskenen tunnetuimmista henkilöbrändeistä?

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Tänä vuonna minua on yllättänyt, miten hyvänä henki on säilynyt, vaikka monien salkut ovat ottaneet kovaakin osumaa. Huumoria ja vertaistukea on piisannut. Foorumille on juurtunut fiksu kulttuuri, jota valtaosa kirjoittajista ylläpitää. Lisäksi pitää kiittää kaikkia eri alueiden tiedontuottajia pyyteettömästä työstä ja vitsinikkareita päivien piristämisestä.


Kiitos vastauksista possuni!

“Tavallisistakin” viisaista ja hyvistä ihmisistä ja heidän ajatuksistaan voi ottaa kestäviä oppeja elämäänsä tai vaikkapa omaan sijoitustoimintaansa.

Kalen kirjoituksia lukiessa mieli rauhoittuu ja tulee hyvä mieli. Hyvää kannattaa jakaa ympärilleen, siinä ei voi kuin voittaa…

Onnellista viikonloppua kaikille! :smiling_face_with_three_hearts:

178 tykkäystä

Kalen vastauksia oli kyllä miellyttävä lukea ja häneltä yleisestikin saa hyvää pohdittavaa muuhunkin kuin vain sijoittamiseen. Seuraava haastateltava on foorumilainen ja sitä seuraava on sitten taas indeläinen, joka ei ole analyytikko.

Näistä haastatteluista oppii muutakin kuin vain sijoitusjuttuja; haastateltavilta olen oppinut esimerkiksi miten suhtautua asioihin yleisestikin. Sijoittamisessa ratkaisee substanssiosaamisten ja muiden sijoituksiin liittyvien taitojen lisäksi esimerkiksi omat henkiset ominaisuudet ja asenteet, vaikka kuinka tietäisi erilaisista asioista, niin usein tietyt psykologiset seikatkin voivat olla menestyksen tiellä.

Sijoittaminen on hyvin monipuolinen harrastus ja siinä, jos haluaa pärjätä, niin pitää olla itsekin monipuolinen.

Tämä boolitukka lähtee taas pikkujouluihin ja toivotan kaikille kivaa perjantaita!:slight_smile:

EDIT: 1 ja 2
image
:sunglasses:

35 tykkäystä

Seuraava haastattelu julkaistaan perjantaina 16.12.

Tämän viikon perjantain haastattelun kaveri on sellainen tyyppi, jolla uskon olevan mahdollisuuksia tulla yhdeksi kovimmista suomalaisista sijoittajista, eli jos joskus vaikka viidentoista vuoden päästä kysytään kovinta suomalaista sijoittajaa, niin en ihmettelisi, jos hänen nimi mainittaisiin Mikko Mäkisen nimen ohella. Toki hän todennäköisesti keskittyy elämässään elämässään muihinkin juttuihin kovalla tarmolla, joten ei hänestä ehkä päätoimista sijoittajaa tule…

Hän on aivan varmasti yksi lahjakkaimmista ihmisistä, jonka tunnen eikä lahjakkuus vähennä tietenkään hänen kovan tekemisensä arvoa. Eikä painetta hänelle, hän tekee monipuolisesti erilaisia asioita ja hänelle ihmiset ovat tärkeitä, joten ehkä hänelle tietyllä tavalla menestyminen on vain pieni sivuseikka. :slight_smile:

Mukavaa alkanutta sijoitusviikkoa ja lukekaa yhtiöraportteja! :slight_smile:

28 tykkäystä

12. JOHANNES SIPPOLA

Johannes on huipputyyppi ja ihailen paljon sitä, miten hän jaksaa panostaa moneen asiaan niin suurella intohimolla esimerkiksi opiskeluun ja sijoittamiseen. Ei tule heti mieleen ihmistä kenen pää leikkaisi niin nopeasti kuin hänellä. Melkein huvitti Inderesin toimistolla, kun seurasin sivusta, miten hän jutteli analyytikoiden kanssa… Johannes pisti tiukoille analyytikot ja jutteli mielestäni ihan tasaveroisesti näiden konkarien kanssa. Hän on Foorumillakin erinomaisesti haastanut firman toimitusjohtajaa ja täytyy sanoa, että Inderes saisi hänestä heti erinomaisen analyytikon.

Johannes on työkaverini, mutta myös ystäväni. Hänestä ei voi olla pitämättä; sydämellinen ja kiva tyyppi, jonka kanssa on mukava ja helppo keskustella. Hän on sellainen ihminen, joka halutessaan voi päästä monissa asioissa hyvin pitkälle, mutta toisaalta elämässä on varsinkin hänellä paljon muitakin mielenkiintoisia asioita mielessä kuin jossain tietyssä asiassa menestyminen, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä hän tulee elämässään tekemään.

Jännityksellä odotan, että millainen sijoitusura hänelle tulee - sen tiedän, että hän osaa sijoittaa ja tulee pärjäämään tässä lajissa erinomaisesti. Suosittelen vahvasti lukemaan Johanneksen juttuja, koska häneltä löytyy freessit, monipuoliset ja hyvin perustellut kommentit erityisesti erilaisiin sijoitusmaailman kysymyksiin.

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Oon 22-vuotias kolmannen vuoden lääkisopiskelija, isältä perityn nykyisin sijoitusyhtiö Medifilm Oy:n toimitusjohtaja ja ennen kaikkea intohimoinen sijoittaja. Vapaa-ajalla harrastan tennistä, golfia ja savuviskejä, toivottavasti ensi vuonna myös kuntosaliharjoittelua :slightly_smiling_face:

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  1. Olen syntynyt aikoinaan pikkukeskosena, painoin syntyessäni alle 800 grammaa. Osittain tämän hyvin aikaisen syntymisen johdosta menin kouluun vuotta myöhemmin, minunhan olisi pitänyt opiskella -00 syntyneiden kanssa noin teoriassa. 2. Unelma-autoni tulevaisuudessa olisi ehdottomasti BMW:n M3 F80, eli viidennen sukupolven BMW M3 Saksasta importattuna, automaattilaatikolla (DCT). 3. Asustelen edelleen lapsuudenkodissani äidin ja pikkusiskon kanssa, Laajalahdessa Espoossa, eli vielä en omilleni ole muuttanut.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.

Ekassa kohdassa mainitsin niitä aika hyvin, tennistä oon pelannut lapsesta asti, tulisko 15 vuotta varmaan kohta täyteen semmosta kasuaalia pelailua. Golfiin pari lukiokaveria houkutteli mut vähän vajaa 2 vuotta sitten, ja kaks kautta oon nyt pelannut. Tasoitukseni on 42.5, ehdottomasti pitäisi saada <36 ensi kaudella. Savuviskeihin hurahtamisesta saan kiittää Juusoa, eli @keisarijokinen :sta :smiling_face_with_three_hearts: Nykyinen suosikki jos joku sitä miettii on Ardbeg Corryvreckan, toki vajaa tuplasti kalliimpi Octomore 10.4. on sellainen harvinaisempi herkkujen herkku.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Tavallinen arkipäivä alkaa mulle yleensä lääkiksen aikatauluista riippuen klo 6-10 välillä (herätys tuolloin). Käyn eka pesemässä hampaat, sitten suihkussa, ja sen jälkeen syön aamiaisena ruisleipää kinkulla ja juon aamukahvia (kermalla) ennen lähtöä Meilahteen. Tarkistan aamulle puhelimelta myös nopeasti Sijoitusfoorumin ja sijoitus-Discordin tilan (mahdollisesti relevanttien uutisten varalta muun muassa). Meilahdessa opetukset kestää sitten päivästä riippuen esim. kahteen tai neljään asti iltapäivällä. Meilahdesta voin joko lähteä treidaustoimistolle käymään (jos esim. kollega @LariAlen on eksynyt paikalle), tai sitten jään Terkon kellarikerroksessa sijaitsevaan Oppimiskeskus Mocomaan, tuttavallisemmin Mocsuun hengaamaan lääkistuttujen kanssa. Illalla kotona sitten päivästä riippuen joko teen pakollisia lääkisjuttuja (mikäli sellaisia on) tai seurailen markkinoita. Ulkoilutan myös perheemme koiran, kääpiösnautseri Murun, illalla. Yleisesti ottaen käyn nukkumaan päivästä riippuen jossain klo 23-00 välisenä aikana yleisimmin.

5. Miten kuvailisit lyhyesti itseäsi sijoittajana?

Lyhyesti olen tällainen vähän joka paikassa sekoileva sijoittaja, jolla on arvosijoittajan ja osakepoimijan sydän, Inderesin analyysin reunuksella. Olen pohjimmiltaan myös numeronikkari: Inderesin analyyseistä tykkään penkoa kassavirtalaskelmien ja osien summien antamia tuotto-odotuksia eri skenaarioissa, ja kassavirtalaskelmissa vähän muokkailla oletuksia ja katsoa miltä eri skenaariot voisivat eri yhtiöiden kohdalla näyttää.

6. Voisitko lyhyesti kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?

Sijoittaminen alkoi jo hiukan ennen täysi-ikäistymistäni kun olin tutustunut Medifilmin salkkuun jo vähän etukäteen (jota tulevaisuudessa hallinoisin itse) , ja välillä pyysin äidin toteuttamaan joitain myyntejä ja ostoja - hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Karkeasti täysi-ikäiseksi tultua aloin heti itse hallinnoimaan Medifilmin osakesalkkua, toimitusjohtajan tittelillä olen ollut helmikuusta 2019 asti. Ensimmäinen itse tekemäni osakekauppa taisi olla Tiedon osakkeiden myynti Medifilmin salkusta maaliskuussa 2019. Tuosta lähtien olen kokeillut matkalla monenlaista: swing-treidaamista, isojen positioiden positiotreidejä (positio parhaimmillaan luokkaa 40 % koko salkusta), ja myöhemmin swing-treidaamista hiukan maltillisempia positiokokoja käyttäen. Päätynyt lopulta jonkinlaiseen osakepoiminnan ja treidaamisen komboon. Nykyisellään Medifilmillä on kolme salkkua: yksi on Nordnetilla Inderesin analyysiä jäljittelevä osakepoimintasalkku, kaksi muuta salkkua ovat IB:llä (Interactive Brokers), toinen pieni salkku (n. $30k) on intraday-treidausta varten ja toinen vasta perustettu salkku on kvantitatiivisen sijoittamisen portfolio.

7. Mitä salkkusi tällä hetkellä sisältää, luettelisitko osakkeet isoimmasta pienimpään? Mikä osake on ollut salkussasi pisimpään ja miksi?

Oletan, että puhutaan Nordnetin salkusta, joten tässä kuva liitteenä isoimmasta pienimpään. Pisimpään salkussa ollut osake on Kamux, johon ensimmäisen oston tein 26.8.2021 kurssilla ~14,07 €. Kamuxia on sitten tullut paljon lisäiltyä matkan varrella, joista tällä hetkellä vain viimeisin lisäys on voitolla, ja siitä on tullut salkun suurin positio.

8. Miten sinun osakepoimintaprosessisi etenee step by step? Käytätkö aina myös teknistä analyysia poimiessasi osakkeita salkkuusi?

Osakepoimintaprosessi ei ole mitenkään erityisen tiukka, mutta karkeasti kiinnostun osakkeista, jotka ovat Inderesin analyysissä osta-suosituksella, mahdollisesti Mallisalkussa olevista osakkeista, tai sitten spesifisti esim. compounder-yhtiöistä suuren kurssilaskun jälkeen (joka ei riipu fundamenteista, esim. Qt) tai arvoyhtiöistä, joiden kurssi on selvästi alle osien summan (esim. Sievi) tai yhtiö arvostetaan muuten todella halvoilla multippeleilla (Duell). Käytän pääsääntöisesti 20 %:n tuottovaatimusta p.a. sijoituksille, jonka validiuden tarkistan tapauskohtaisesti eri tapoja käyttäen. Tyypillinen esimerkki voisi olla, että suoraan Inderesin analyysistä löydän analyytikon tekemän skenaarioanalyysin, joka indikoi sellaisenaan >20 % tuotto-odotusta p.a. (esim. kolmelle vuodelle >20 % p.a. tuottoa), mutta analyysistä on ehtinyt kulua esim. kuukausi, ja kurssi on laskenut jonkun verran päivityksen jälkeen, jolloin lasken uuden tuotto-odotuksen nykyhetkessä uudella osakekurssilla, ja totean tuottovaatimuksen täyttyvän, todennäköisesti vielä mielellään jonkinlaisen turvamarginaalin kanssa. Jokaisen osakkeen teknisen analyysin tarkistan kyllä, joka salkkuun päätyy, mutta TA:n painoarvo päätöksenteossa vaihtelee huomattavasti case-kohtaisesti.

9. Kuinka paljon tällä hetkellä harrastat treidausta? Voisitko kuvitella joskus tulevaisuudessa tekeväsi sitä täyspäiväisesti ihan työksesi?

Tällä hetkellä mun treidaus on ollut pitkällä tauolla erinäisistä syistä, mutta en treidausta ole unohtanut kokonaan. Mulla täyspäiväisen treidauksen aloittaminen ei välttämättä oo perusteltua, niin kauan kun jaksan lääkärin töitä tehdä, nutta sivuhommana voin ehdottomasti kuvitella tekeväni sitä tulevaisuudessa!

10. Olet treidannut, fundailet, harrastat teknistä analyysiä ja teet dcf-juttuja, eli olet monipuolinen kaveri… mikä “osa-alue” sijoittamisessa kiinnostaa eniten ja miksi?

Kaikki nuo mainitsemasi osa-alueet kiinnostavat kyllä omalla tavallaan, ja kiinnostuksen aste vaihtelee markkinan mukaan. Esimerkiksi jos on paljon treidattavaa markkinassa (esim. joku yksittäinen sektori on todella kuuma Jenkeissä kurssiliikkeiden puolesta), niin silloin sen liikkeen treidaaminen kiinnostaa paljon! Toisaalta jos markkinassa ei ole paljon treidattavaa, niin silloin taivun usein vääntämään fundaa, ja aika-ajoin etsimään esim. single-seller -setupeja Helsingin pörssin pienistä osakkeista. Tällä hetkellä isoin kiinnostukseni on juuri aloitetussa kvantitatiivisessa portfoliossa, ja sen performanssin seuraamisessa. Tämä johtuu pitkälti siitä, että minua on aina kiehtonut matematiikka sijoittamisessa - toisaalta on tosi mielenkiintoista seurata, miten asetetut tavoitteet portfolion betalle ja volatiliteetille vaikuttavat salkun tuottoon ja riskitasoon → onnistuuko ajatukseni “taseen osakemarkkinoiden kanssa korreloimattomasta puolesta” tämän portfolion muodossa lopulta hyvin?

11. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, mitä mieltä olet niistä juuri nyt?

LeadDesk: Hyvin mielenkiintoinen SaaS-yhtiö, josta kurssinousu on purkanut suurimman osan aliarvostuksesta. Jos tippuisi uudestaan esim. lähemmäksi kuutta euroa (todennäköisesti näin ei tosin tapahdu), niin saattaisin kiinnostua ostamaan yhtiötä uudestaan.

Remedy: Mielenkiintoinen pelisektorin yhtiö, jossa paino tällä hetkellä yhtiön tarinassa. Odotan sitä hetkeä kun pääsemme kyyläämään taas numeroita hiukan tarkemmin, tässä menee tosin pitkä aika ja tämä määrittää casen lopputuleman.

Witted Megacorp: Erittäin mielenkiintoinen Helsingin pörssin uusi tulokas. Kurssi hyvin huokeasti arvostettu, mikäli täysverinen kasvucase realisoituu halutunlaisesti. Toimari on asenteeltaan ja eleiltään todella mukava lisä pörssiyhtiöiden yleisesti vähän kankeisiin johtoryhmiin.

12. Opiskelet lääkiksessä, osaat treidata ja varsinkin hyvin nuoreksi olet todella tietäväinen sekä pätevä sijoittaja, mitä haluat tehdä “isona”? Tuleeko sinusta treidaava sijoittajalääkärianalyytikko?

Isona haluaisin kyllä ehdottomasti tehdä jonkinlaista salkunhoitoa lääkärihommien ohella. Olen ajatellut erikoistua psykiatriaan, eli psykiatrin hommat + salkunhoito vois olla kiva kombo. Treidaaminen voi tohon olla hankala kombinoida, mutta miksei sitäkin välillä vaikka harrastuneisuusmielessä.

13. Onko tekninen analyysi sellainen asia, jota useimpien tavallistenkin sijoittajien tulisi ottaa haltuun? Onko antaa jotain esimerkkejä asioista, mitä tavallisen sijoittajan kannattaisi opetella teknisestä analyysista? Onko Vepu turhan nihkeä TA:lle? :wink:

Mielestäni perusteet teknisestä analyysistä kannattaisi tavallistenkin sijoittajien ottaa haltuun soveltuvin osin. Etenkin putoavien puukkojen kanssa olisi aina hyvä olla kartalla siitä, kuinka ylimyydystä kohteesta oikeasti puhutaan. Esim. jos putoava puukko on päivätasolla ylimyyty, mutta viikko- ja kuukausitasolla vielä RSI on vaikka 35, ja kohde on selvässä laskutrendissä, niin tällöin olisi hyvä ottaa huomioon, että on vielä matkaa siihen, että osake olisi “oikeasti kunnolla” ylimyyty (jolloin voisi odottaa laskun pysähtyvän jossain vaiheessa lähiaikoina). Myös trendin käsite kannattaa opetella huolella, ja perusteet niiden tulkitsemiseen. Tätä kautta tulee ymmärtäneeksi myös momentum-ilmiötä tietyiltä osin. Sanoisin, että Vepu ei ole turhan nihkeä TA:lle, mutta Vepun kannattaisi fiksuna sijoittajana pohtia tarkemmin niitä oikeasti tärkeitä TA:n pointteja, joita listasin tuossa aikasemmin. TA:ssähän on paljon myös humpuukkia tai toimimattomia konsepteja, mutta niiden perusteella ei voi mielestäni kumota koko teknisen analyysin tarpeellisuutta tai toimivuutta.

14. Sijoittamisesta ja siihen liittyvästä psykologiasta puhutaan liian vähän, miten sinä harjoitat tätä psykologista puolta sijoittamisessa?

Sijoituspsykologian puolella itse olen jo monia vuosia sitten sijoittamista aloitellessa asennoitunut muun muassa pois euromääristä ja katseen prosentteihin. Uskallan väittää, että ilman tätä asennoitumista olisi paljon vaikeampaa minun ikäisenä hoitaa >300 000 € nettovarallisuutta Medifilmissä. Toisaalta juuri viime aikoina olen kirjoittanut tulevia kriisejä varten tietynlaisia kysymyksiä, jotka minulle määrittelevät paljon mm. sitä kuinka aggressiivisesti haluan skaalata osakepainoa ylös kurssien laskiessa (toki nämä kysymykset olivat minulla olleet mielessä jo aikaisemmin, mutta nyt vasta kirjoitin ne oikeasti ylös, ettei pääse unohtumaan tulevaisuudessa). Tämän lisäksi iso osa sijoituspsykologian ylläpidosta tulee minulla osakepoiminnassa siitä, että sekä tiedän mitä omistan, että tiedän minkälaisia skenaarioita pitää tapahtua jokaisen yhtiön kohdalla, jotta yhtiö tuottaa vaatimani >20 % p.a. tuottona. Toisaalta myös minun pitää tietää, että minkälaisessa skenaariossa jokaisen yhtiön kohdallani tuotto on selvästi heikompi kuin ennustamani (-> milloin sijoitukseni on todennäköisesti epäonnistunut). Myös se auttaa valtavasti sijoituspsykologian kanssa, jos tiedän jonkun luotetun isomman tahon (kuten Inderes) olevan samalla puolella näkemykseni kanssa. Etenkin Sijoituskästissä mainitsemani pointti siitä, että jos Medifilmin Nordnetin osakepoimintasalkku tuottaa seuraavina vuosina surkeasti, niin silloin hyvin todennäköisesti myös Mallisalkkutiimillä on tuotot menneet vessasta alas ja indeksille häviäminen on todennäköinen skenaario. Koska Mallisalkkutiimin epäonnistuminen (tai isommin Inderesin analyysin epäonnistuminen) ei ole minun perusskenaarioni, vaan karhuinen skenaario, niin silloin nukun yöni hyvin kun olen Mallisalkkutiimin (ja Inderesin analyysin) kanssa samalla puolella jossain osakkeessa (kuten esim. Kamux, Qt, Harvia, you name it).

15. Onko sinulla ollenkaan mitään prosentuaalisia tai/ja euromäärisiä tavoitteita sijoittamistoiminnassa tai jonkinlaisia muita tavoitteita?

Kyllä mun primääriset tavoitteet on osakepoimintasalkulle OMXH(CAP)GI:n voittaminen pitkällä aikavälillä, ja noin muuten tavoittelen miljoonan euron nettovarallisuutta Medifilm Oy:ssä vuoden 2032 loppuun mennessä. Joskus ois myös todella kiva viedä Medifilm pörssiin, mutta ainakin sijoitusyhtiömuodossa siinä on tiettyjä haasteita…

16. Sinun on pakko valita kolme foorumilaista, jotka treidaavat salkullasi vuoden ajan, kenet valitsisit ja miksi?

@DayTraderXL Foorumin kovin TA-osaaja, treidaajaesikuva ja muutenkin aivan fantastinen tyyppi. @Pohjolan_Eka uskaltaa ottaa näkemystä rajustikin jos teesi on riittävän hyvä, ja tuo tiettyä räväkkyyttä sijoitustoimintaan, josta todella tykkään :sunglasses: @JNivala tuo erinomaista osaamista Helsingin pörssin pienyhtiökentän analyysiin ja muutenkin osakepoimintaan.

17. Mitkä ovat Foorumilla tärkeimpiä asioita sinulle sijoittamisen kannalta ja miksi?

Foorumilla ylivoimasesti tärkeimpiä asioita minulle sijoittamisen kannalta ovat eri yhtiöketjujen vaihtelevat näkemykset ja sparrailu. On todella paljon helpompi itse funtsia sijoituscaseja kun pohjana on esim. Foorumilla käytyä keskustelua nyt vaikka Kamuxin ketjussa (koska tällöin pystyy itse päättelemällä myös pohtimaan missä skenaarioissa eri henkilöiden näkemykset toteutuvat, ja miten ne suhteutuvat omaan näkemykseeni sijoituscasesta).

18. Analysoi analyytikko 30 sanalla per analyytikko

  • @Joni_Gronqvist
    Jättekiva analyytikko. Osaa perustella näkemyksensä selkeästi eri yhtiöissä ja on videoilla aina iloisen oloinen :smiling_face_with_three_hearts: Kaipaisin tosin vielä syvempää sparrailua IT-palvelusektorin kokonaisnäkemyksestä ja riskeistä - mistä markkinan ja Jonin näkemysero tulee? :wink:
  • @Juha_Kinnunen
    Inderesin analyytikoiden kovinta timanttia. Pystyy asettamaan näkemyksensä eri caseissa kumpaan suuntaan vaan perustellen sen hyvin. Yksi parhaista ellei paras Inden analyytikoista mitä tulee kriittisyyteen analyyseissä.
  • @Atte_Riikola
    Atte on tosi mukava tyyppi, ja mielestäni selkeä narratiivien analyytikko (osin varmaan seurantaportfolionsa vuoksi, jossa paljon teknologiayhtiöitä). Pystyy katsomaan seurantansa caseissa hyvin perustellusti pitkälle, ja perustelemaan näkemyksensä havaintojensa pohjalta hyvin!

19. Mistä sijoittamisen osa-alueesta Alokkaan kannattaisi erityisesti ottaa tukiopetusta?

Alokkaalle voisin suositella tukiopetusta aiheesta osakemarkkina, ja etenkin siitä, että mitkä tekijät osakemarkkinoilla vaikuttavat eri yhtiöiden hinnoittelun tehokkuuteen. Toisaalta tarkempi katsaus siihen, mitkä yleisesti ottaen ovat hyvien sijoituskohteiden tarina ja numerot rakentuvat olisi paikallaan! :wink:

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Haluan kiittää kaikkia Foorumilaisia, joiden kanssa on 2018 alkaneen matkan varrella tullut juteltua niitä näitä ja sparrailtua eri markkinatilanteissa eri sijoituskohteita, välillä tiukan debatin kera. Ilman teitä elämäni olisi todennäköisesti huomattavasti tylsempää, ja tämän lisäksi olisin vielä paljon huonompi sijoittaja! Foorumi, ja ylipäätään koko Suomen sijoitusyhteisö tuntuu minulle kuin toiselta kodilta - ja mielestäni tähän on hyvä syy, täällä on mukava olla huonoinakin päivinä.


Kiitos paljon vastauksista ystävä hyvä!:smiling_face_with_three_hearts:

Jos kaipaa tuoreita ja raikkaita sekä fiksuja näkemyksiä, niin tätä herraa kannattaa oikeasti kuunnella ja mikä on parasta… hän jatkuvasti opiskelee + kehittyy huimaa tahtia.

Toivon niin kovasti, että hän olisi joskus edes sivutoimisena analyytikona. Hän varmasti olisi toimiston parhaimpia analyytikoiden sparraaja.

No niin, rentoa viikonloppua kaikille! :cowboy_hat_face:

141 tykkäystä

Pyydän paljon anteeksi haastateltavalta ja lukijoilta.

Pari kuvaa oli jäänyt puuttumaan kohdasta seiska. (pari kuvakaappausta Sippolan Nordnet-tilistä)

Kohtiin 10., 16. ja 18. tein jälkeenpäin korjauksia, koska olin pahasti sähläillyt. (emojit tulivat “tekstimuodossa” ja joku lause jäi puuttumaan)

Korjaukset on nyt siis tehty, jos olet lukenut haastattelun ennen puoli kahtatoista, niin suosittelen vilkaisemaan nämä kohdat uudestaan. Erityisesti kohta seiska kannattaa katsoa uudestaan. :slight_smile:

Anteeksi ja kiitos kärsivällisyydestä!

23 tykkäystä

Johannes on monipuolinen sijoittaja ja siitäkin syystä tykkään lukea hänen tekstejään. Hän on hyvä keskustelija ja sopivalla tavalla ennakkoluuloton uusien asioiden edessä. Voi olla, että tällaisista kavereista tulee niitä sellaisia mikkomäkisiä.

Mielestäni on hyvä kuunnella erilaisia sijoittajia ja ehkä erityisesti sellaisia, joilla on erilaisia näkökulmia ja tapoja tehdä asioita kuin itsellä on. Useimmilla meillä on omat kuplamme, josta olisi ehkä hyvä ainakin hetkittäin poistua.

Tässä on useimmilla ollut rankka vuosi takana ja minusta sijoittajan ei kannata luovuttaa, vaan jatkaa omaa sijoitustietään sijoittaen + opiskellen. Tässä voidaan tulla reippaastikin alaspäin vielä, mutta silloin saamme osakkeita entistä halvemmalla salkkuumme, joten mennäänpä ahkerina siitä tutkimaan yhtiöitä sekä lukemaan Inden materiaaleja ja Foorumia. Nytkään (ei ikinä) ei ole aika passivoitua. :slight_smile:

Kiitos kaikille tykkäyksistä ja kivoista palautteista - mukavaa perjantai-illan jatkoa!

EDIT:
Päivän laskijat ei yllätä. :grimacing:
image

29 tykkäystä

Hyvää työtä! Näitä on mukava lueskella ja vertailla omaa tyyliä.

36 tykkäystä

Kiitos oikein paljon, tosi kiva kuulla! :slight_smile:

Haastateltavat ovat aivan mahtavia.

Se on ollut tosi palkitsevaa, kun monet ovat kertoneet saaneensa oppia näistä haastatteluista, siis ihan tuoreista sijoittajista konkareihin. Eli jos olen ymmärtänyt oikein, niin näistä on saatu sekä hyötyä että viihdettä… ainakin minä olen saanut.

Itselläni menisi noihin kysymyksiin vastatessa varmaan ainakin kokonainen työpäivä, eli syvä kumarrus haastateltujen suuntaan. :pray:t3:

Tämä uusi sarja Jatkoilla Ruoholahdessa vaikuttaa oikein hyvältä, katsoin jo ensimmäisen jakson:

Sopii nautittavaksi esimerkiksi oluen tai viskin kanssa. :sunglasses:

21 tykkäystä

Perjantaina on vuorossa indeläisen haastattelu, jonka kaikki varmasti tuntevat.

Omien näkemyksieni mukaan hän on ehkä keskivertoa optimistisempi ja positiivisempi sijoittaja, joka osaa tarvittaessa kaivaa erilaisia sopivia sijoituskohteita roskakoristakin. En tiedä, yhtyykö hän ajatuksiini, mutta näin itse ajattelisin. :slight_smile:

Hän on varmasti muutenkin optimistinen ja positiivinen ihminen kuin vain sijoittamisessa. Sanoisin myös hänen olevan empaattinen, ihmisläheinen ja mukava ihminen, joka on varmasti oikeassa roolissa. Järkeä tällä kaverilla riittää, jota hän voisii vähän lahjoittaa mullekin. :slight_smile:

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

EDIT:

Nyt luen tällä hetkellä tätä Maurin haastattelussa mulle suosittelemaan kirjaa. Hyvältä vaikuttaa! :+1:t3:

18 tykkäystä

Perjantainen haastattelu voi tulla hieman normaalia myöhemmin, koska tässä on kaikilla erilaisia joulun ja loppuvuoden joulukiireitä.:slight_smile:

Haastattelu julkaistaan siis perjantaina, mutta se voi ilmestyä vähän myöhemmin päivällä tai illalla. Pakko sanoa, että tätä haastattelua kannattaa odottaa ja siitä saa varmasti oikein kiintoisaa iltalukemista. :sunglasses:

Mukavaa viikonjatkoa!

24 tykkäystä