Alokas haastattelee

22. ATTE RIIKOLA

Atte on mies, jonka kanssa Verneri Pulkkinen voisi mennä naimisiin (katso Jatkoilla Ruoholahdessa -jakso, jossa Verneri oli vieraana). Hän on tosi miellyttävä analyytikko, joka osaa mielestäni hyvin kertoa asian kuin asian ja nähdä mahdolliset erilaiset skenaariot, mitä hänen seuraamillaan yhtiöillä voi olla. Analyytikon on tärkeää osata kerätä tietoa ja esittää omia näkemyksiään, mutta näiden pakollisten ominaisuuksien lisäksi Riikola osaa kertoa asioista siten, että minunkin kaltaiseni sijoittajat tietävät mistä oikeasti yhtiössä on kyse sijoituskohteena ja mikä on sen tarina.

Aten seuraamat yhtiöt eivät ole omasta mielestäni sieltä helpoimmasta päästä… tosin pakko on heti perään sanoa ettei analyytikon työ koskaan ole helppoa eikä mikään yhtiö ole varsinaisesti helppo analysoitava, mutta mielestäni hän on todella hyvä analysoimaan tällaisia erilaisia yhtiöitä, joissa pitää erityisesti katsoa tulevaan ja ymmärtää tarinaakin. Pakko sanoa ettei Atte ole sellainen kaveri, joka jäisi liiaksi jumittamaan tarinaan tai joka ei osaisi myöntää olevansa väärässä, vaan hän osaa katsoa hienosti kokonaisuuksia ja muuttaa tarvittaessa näkemyksiään.

Riikolan ajatukset ja näkemykset ovat aina kiintoisia, koska hän on mielestäni korostuneesti tulevaisuuteen katsova analyytikko ja se on hienoa erityisesti, kun miettii, minkälaisia yhtiöitä hän seuraa. Saan myös Aten kirjoittamista materiaaleista paljon irti, vaikka ala olisi itselleni haastava ja vähän vieras, mutta hänen avullaan olen oppinut esimerkiksi minulle aiemmin vieraista aloista, eli en vain yhtiöistä. Jo nämä mainitsemani asiat osoittavat sen, että hän hoitaa työnsä varsin kiitettävästi.

image


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Ikämittariin pyörähtää kohta 30v, mikä hieman jo hirvittää. Asustelen Punavuoressa tyttöystävän kanssa velkaisessa omistusasunnossa. Syntynyt ja koulut käynyt (KTM) Oulussa, mutta vuosien mittaan jo hyvinkin helsinkiläistynyt ja tämä kaupunki tuntuu kodilta.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  • En ole koskaan omistanut autoa. Aina asunut ydinkeskustassa niin Oulussa kuin Helsingissä, ja Inderesille nyt kohta vajaa 6v työmatkat taittuneet pääosin kävellen.
  • Kun minulta kysyttiin aikanaan Inderesin työhaastattelussa, että mitä harrastan vapaa-ajalla, niin rehellisenä opiskelijana vastaus meni kutakuinkin näin: ”Kuntosalilla ja lenkillä tulee käytyä, mutta viime aikoina pääosin oluthommia”. Tällä vastauksella irtosi remakat naurut ja työpaikka.
  • Tulee vain mieleen kaikkea painokelvotonta materiaalia, joten kolmas kohta jää tyhjäksi :smiley:

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.

Sijoittaminen luonnollisesti haukkaa vuorokauden tunneista isoimman osan, mutta muuten pyrin pitämään itseni fyysisesti kunnossa punttisalilla ja juoksemalla. Joskus satunnaisesti tulee myös esim. tennistä ja padelia käytyä pelaamassa. Lapsuuden innostus lasketteluun on myös viime vuosina noussut hieman pintaan ja maaliskuussa olisi luvassa itselle ensimmäinen alppireissu.

Puntti ja juoksu ovat kuitenkin olleet jo vuosia ne pääasialliset liikuntaharrastukset ja näiden painotus on vuosien mittaan vaihdellut. Tavoitteena on pyrkiä noin 3-5 kertaa viikossa liikkumaan ja tässä ohjeistushaarukassa olen viime vuodet aika hyvin pysynytkin. Nyt talviaikaan pääpaino puntissa, mutta keväällä/kesällä juoksu maistuu kelien puolesta huomattavasti paremmin. Jokunen puolimaraton on tullut historiassa myös juostua (viimeksi 10/2020 aikaan 1h 37min 27s). Tämän jälkeen ei ole juoksu enää ihan niin tavoitteellisesti maistunut ja nykyään enemmän mieltä keventävää ja lihaksia avaavaa kevyttä hölkkää.

Urheilun lisäksi harrastuksiin voisin listata videopelit. Pleikkaria on tullut jo reilu 20v pelattua, kun ensimmäisen PS1:n 7v synttärilahjaksi itselleni ostin. Sen hankinnan myötä opin myös säästämisen tärkeyden, kun piti 1000 markkaa raapia kasaan erilaisilla kotitöillä ja sukulaisille pieniä hommia tekemällä. Reilu vuosi sitten tuli PS5 ostettua ja viikoittain tulee kyllä pelattua, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Nytkin olisi paljon hyvää pelattavaa jonossa, mutta vuorokaudessa tunnit rajoitteena, kun en ole yöunista halunnut alkaa kuitenkaan ainakaan vielä tinkimään.

Tykkään myös lukea ja vuosien mittaan on lukuisia sijoituskirjoja ja jonkin verran myös kaunokirjallisuutta tullut kahlattua läpi. Muuten tykkään myös nauttia elämästä ja mm. matkustaminen, juhlat ystävien kanssa sekä hyvä ruoka ja juoma lämmittävät mieltä.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herään tyypillisesti noin 7.20-7.30. Siitä nopea suihku, jonka jälkeen aamupuuro ja kahvit tulille. Siinä sitten uutisvirran selailua ja päivystämistä mahdollisten klo 8.00 tai 8.30 tulevien seurantayhtiöiden tiedotteiden varalta. Jos tiedotteita ei tule, niin laitan kamat kasaan ja reilu 10min kävely toimistolle, jossa yleensä olen noin klo 9 maissa. Töissä sitten päivästä riippuen erilaisia analyysihommia ja joskus uutisvirta (esim. yrityskauppa tai tulosvaroitus yms.) voi muuttaa nopeasti päivän kulkua, vaikka aamulla edessä oli vain tyhjä kalenteri. Urheilupäivänä alakerran kuntosalilla pyrin tekemään tehokkaan noin 1h treenin joko kesken työpäivän n. klo 15 aikaan, jonka jälkeen päivällistä nassuun ja hommat jatkuu. Vaihtoehtoisesti käyn puntilla työpäivän jälkeen. Hieman päivän kulusta ja työkuormasta riippuen olen tyypillisesti noin klo 18-20 välillä kotona. Sen jälkeen loppuilta menee tyttöystävän kanssa, yllä mainittujen harrastusten parissa sekä foorumia/twitteriä selaillen. Välillä tulee sanomista, kun tulee täällä foorumilla notkuttua liikaa vielä pitkän työpäivänkin jälkeen… Nukkumaan pyrin menemään yleensä klo 23 maissa.

5. Miten kuvailisit lyhyesti itseäsi sijoittajana?

Osakepoimija. Sijoitusuraa vielä niin pitkälle jäljellä, että strategia vielä selkeästi tuottohakuinen pääoman suojelemisen sijaan. En pelkää myöskään käyttää maltillista velkavipua ja käytännössä sijoitusuran alusta ja opintolainojen nostoista lähtien sijoitusaste on jatkuvasti ollut yli 100 %. Osakepoiminnat painottuvat kasvuyhtiöihin, mutta tilaisuuden tullen myös ”klassiset arvosijoitukset” maistuvat. Yksittäisistä sijoitustyyleistä varmaan ”kasvua kohtuuhintaan” kuvastaa tällä hetkellä omaa toimintaa parhaiten. En kuitenkaan halua rajata itseäni mihinkään lokeroon, vaan avoimin mielin markkinoita katselen.

6. Voisitko lyhyesti kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?

Lukiossa aloin yhteiskuntaopin kirjoituksiin valmistautuessa innostua yleisesti talousasioista. Varsinainen sijoituskipinä iski siinä kohtaa, kun avasin ensimmäistä kertaa kauppiksen pääsykoekirjan, jossa käsiteltiin yritysrahoitusta ja sijoittamista. Siitä hyvin nopeasti aukesi Nordnetiin arvo-osuustili ja kirjastosta ensimmäisiä sijoituskirjoja lainaamaan. Duunariperheen kasvattina ei kotipuolessa tullut koskaan sijoitusasioista puhuttua, joten itse on saanut asioita kirjoista opiskella sekä pörssissä tolskata ja hankkia käytännön oppia. Opiskeluajat olivat tähän hyviä, kun pääsi opintolainalla makselemaan oppirahoja ja kyllä sitä myös välillä poiminnat myös ihan hyvin osuivat kohdalleen (tuuria oli välillä matkassa). Opintolainat pystyi sijoittamaan, kun kävin kaksi ensimmäistä opiskeluvuotta ennen oman alan kesäduuneja paistamassa iltaisin/viikonloppuisin burgereita McDonald’sissa. Se ei ollut aina herkkua, mutta opetti nöyryyttä ja antoi asennetta työntekoon. Arvostan edelleen suuresti kaikkia ravintola-alan työntekijöitä, kun tietää millaista se hikoilu keittiössä jatkuvassa kiireessä on.

Inderesille tulon jälkeen sijoitusura ja kehittyminen sijoittajana lähtivät vauhdikkaalle kehityskäyrällä, kun pääsi ammentamaan oppia erittäin fiksuilta kollegoilta ja käyttämään valtaosan päivästä osakeanalyysiin. Osakepoiminnat painottuvat Inderesin seuraamiin yhtiöihin, joten paljon tulee hyödynnettyä sekä omaa että kollegoiden tekemää analyysia. Jonkin verran tulee myös ulkomailta tehtyä poimintoja, mutta rajallisemman tiedon ja perehtymisen takia positiokoot ovat yleensä pienempiä. Ohuemman ”luottamuksen” ja puuttuvien kaupankäyntirajoitusten vuoksi ulkomaisten osakkeiden kanssa sormi myös löytää tiensä nopeammin myyntinapille. Siten välillä tulee pienimuotoisena harrastustoimintana veivailtua ulkomaisia osakkeita joitakin päiviä tai viikkoja/kuukausia kestävillä treideillä.

7. Millainen sijoittaja luulisit olevasi, jos sinusta ei olisi tullut analyytikkoa? Mitä eväitä analyytikon työ on tuonut sinulle sijoittajana?

Vaikea kysymys, koska olettaisin jotain kehitystä tapahtuneen joka tapauksessa sen aikaisesta, kärjistettynä pelkkiä P/B- ja P/E-kertoimia pyörittelevästä numeronikkarista. Veikkaan, että olisin pykälän enemmän ”arvosijoittaja” ja salkusta löytyisi jonkin verran vähemmän teknologiayhtiöitä. Olen todella iloinen, että päädyin analyytikoksi juuri teknologiasektorille, koska se alkuun tuntui hyvin vieraalta ja vaikealta. Vuosien mittaan sektorin lainalaisuudet ovat tulleet kuitenkin jo huomattavan tutuiksi ja yleisesti täältähän niitä kiinnostavia kasvuyhtiöitä nousee eniten esille.

Analyytikon työ on tarjonnut paljon liiketoiminnan analysoinnin saralla ja toki myös syventänyt huomattavasti arvonmääritysosaamistani. Nykyisellä osaamisellani osaan varmasti lyhyemmällä perehtymisellä sanoa jostain yrityksestä X, onko se juuri tällä hetkellä mielenkiintoinen sijoituskohde, liian kallis tai täysi pommi. Helpottaa siis joltain osin sijoituskohteiden seulomista valtavasta universumista, kun aikaa on rajallisesti käytettävissä. Ei tämä silti helppoa ole, ja virheitä tulee tehtyä riittämiin asti.

8. Minä ja Sippolakin ollaan sitä mieltä, että osaat katsoa pitkälle erilaisia sijoituscaseja ja osaat vielä hienosti perustella näkemyksesi. Mitkä ovat ne seikat ja ominaisuutesi, että pystyt katsomaan tai arvioimaan asioita pitkälle? Eihän sitä aina kohdalleen tarvitse osua, mutta erilaisia skenaarioita teidän työssänne pitää kuitenkin luoda.

Hmm, en suorilta osaa sanoa mitään tiettyjä ominaisuuksia, mutta investointivaiheessa olevan kasvuyhtiön kohdalla varmaan vaihtoehtojen puute pakottaa katsomaan casea pidemmälle. Pitää pystyä hyväksymään se tosiseikka, että tulevaisuus on epävarma ja ennustemalliin piirretty skenaario on vain yksi mahdollinen lopputulema lukuisista vaihtoehdoista. Toki analyysityön avulla siitä skenaariosta voi pyrkiä hahmottelemaan mahdollisimman realistista tai odotuksiltaan suhteellisen neutraalia asteikolla konkurssi-jättimenestys. Kun jonkinlainen perusteltavissa oleva skenaario on saatu malliin väsättyä, niin on paljon helpompi alkaa suhteuttamaan osakkeen arvostusta tähän, ja pähkäilemään, onko osakkeeseen ladattu jo tätä enemmän vai vähemmän odotuksia.

9. Mikä analyysien tekemisessä mielestäsi on haastavinta? Ja kertoisitko vielä, että mitkä ovat yleisempiä väärinkäsityksiä teidän analyyseistänne joihin törmäät ja voisitko samalla vähän oikaista näitä yleisiä väärinymmärryksiä?

Ehkä tuohon edelliseen kysymykseen voisin viitata ja kyllä se erilaisten skenaarioiden puntarointi investointivaiheen kasvuyhtiöllä on usein melko haastavaa. Kun tiedät, että ennustemallin kasvu- ja kannattavuusolettamiin ei voi täysin nojata niihin liittyvän epävarmuuden vuoksi, mutta samalla case vaikuttaa hyvältä, jos ne toteutuvat. Sen riski/tuotto-suhteen puntarointi on kyllä monesti tosi haastavaa ja tämmöisissä korkean betan kasvuyhtiöissähän analyytikoiden näkemykset voivat mennä näyttävästi pieleen (allekirjoittaneellakin kokemusta löytyy tämän osalta).

Ei minulla mitään erityisiä väärinymmärryksiä tule mieleen. Se ehkä joskus huvittaa, kun analyytikoille naureskellaan siitä, että tavoitehinnat seuraavat osakekursseja. Tämähän on ihan luonnollista, kun uusi informaatio yleisesti suhteellisen tehokkailla markkinoilla siirtyy osakekursseihin välittömästi, kun taas analyytikoiden Excelit saadaan tyypillisesti päiviteltyä aikaisintaan seuraavaksi päiväksi. Muuten ehkä yleisesti hyvä aina muistaa, että analyytikon raporttiin printtaamia ennusteita (saatika tavoitehintoja ja suosituksia) ei kannata purematta niellä, vaan aina lukea perustelut niiden taustalla. Vakaissa yhtiöissä ennusteriskiä on luonnollisesti vähemmän, mutta pienissä ja nopeasti kasvavissa yhtiöissä ne ovat aina vain parhaita mahdollisia arvauksia tulevaisuudesta.

10. Mikä on tuorein osakepoimintasi ja miksi ostit sitä? Mikä on tuorein osakemyyntisi ja miksi myit sitä?

Ostin viimeksi pienen siivun peliyhtiö Ubisoftia alkuvuodesta yhtiön annettua negarin ja osakkeen humahdettua uusiin monen vuoden pohjalukemiin (5v kurssikehitys -70%). Yhtiötä on johdettu huonosti ja myös omistuskuvioihin liittyvät asiat ovat viime vuosina suututtaneet monet sijoittajat. Uudessa strategiassa aiotaan kuitenkin keskittyä yhtiön parhaisiin pelibrändeihin (esim. Assasin’s Creed, Far Cry ja Tom Clancy’s Rainbow Six yms.) ja rönsyjä ollaan karsimassa. Nykyisellä romutuloksella osake treidaa reilu 4x käyttökate ja lähivuosien ennusteilla EV/EBITDA painuu alle 3x tasoille. Jos hommia saadaan kuntoon, niin kertoimet voivat näyttää vähän erilaiselta. Hommien kuntoon laittaminen voi ranskalaisessa yhtiössä olla kuitenkin melko vaikeaa, joten mörnintä saattaa hyvin jatkua. Ompahan nyt ainakin pieni seurantapositio, niin tulee välillä tarkistettua tilanteen kehittymistä, ja jos kurssi lähtisi nopeasti elpymään, niin sormi voi löytää myyntinapille nopeastikin.

Myyntipuolella noudatin omaa suositustani ja myin pienen Rovio-positioni, kun ostotarjousuutisten myötä osake nousi mukavasti.

11. Miten mietit salkkusi kokonaisuutta esimerkiksi hajautuksen kannalta ja muutenkin? Omistat Inderesin osakkeitakin tuntuvan määrän, stressattaako se sinua?

Sijoitusuran alusta asti on aika keskitetyllä salkulla tullut mentyä eteenpäin, joten en jaksa hirveästi yksittäisten osakkeiden prosentuaalisia painoja stressata. Koko ajan myös tiedostanut sen, että jos tätä touhua jatkaa koko ikänsä, niin aina hetkellä x jokin isommalta tuntuva positio todennäköisesti on jonkun vuoden päästä vain keskikokoinen tai pieni, jos ja kun pääomat toivottavasti kasvavat. Inderesin osakkeet toki muodostavat nyt merkittävän osan omasta sijoitusvarallisuudesta, mutta ei sekään millään tavoin stressaa. Enemmän kiitollinen olo, että on näin onnekkaassa asemassa ja toki nyt on myös hyvin motivaatiota pyrkiä omalla toiminnalla salkun muiden osakkeiden osuutta tässä vuosien mittaan kasvattelemaan. Tässäkin tavoitteessa tulevina vuosina nuo Inderesin osakkeet voivat osaltaan jeesata, kun esimerkiksi pohtii vakuuksia mahdollisen sijoituslainan ottamiselle. Toki en myöskään ala mököttelemään, jos Inderesin paino ei salkussa laske hyvän kurssikehityksen myötä :smiley:

12. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:

-Aallon Group

Maltillisesti arvostettu, hieman tutkan alla lentävä defensiivinen kasvuyhtiö. Yritysostostrategia, jossa tilitoimistoja ostetaan noin 5x käyttökate, on toimivaksi todistettu, ja tällä tavoin arvonluontia on mahdollisuus jatkaa vielä vuosia eteenpäin.

-F-Secure

Kuluttajatietoturvan kassavirtakone. Vakaa kasvunäkymä, erittäin hyvä kannattavuus ja vahva kassavirta. Rajallisten investointimahdollisuuksien vuoksi joutuu kuitenkin palauttamaan valtaosan tuotoistaan takaisin omistajille, joten tulevaisuudessa osinkovirta tulee olemaan vuolasta.

-Nokia

Aikoinaan jännittävä ja nopeasti kasvava matkapuhelinyhtiö on muuttunut ”tylsäksi” ja vakaasti kasvavaksi verkkolaiteyhtiöksi. Yhtiö tehnyt hienon tuloskäänteen viime vuosina ja potentiaalia parempaan löytyy yhä. Arvostus on matala, mutta markkinan hidas kasvunäkymä ei älyttömän korkeita kertoimia yhtiölle puollakaan.

-Remedy

Peliyhtiö pitkään salkkuun. Yhtiön potentiaali nähdään kunnolla vasta tämän vuosikymmenen lopulla, kun nykyiset kehitteillä olevat hankkeet ja mahdollisesti muita uusia pelejä on saatu julkaistua. Nykyarvostuksella näen pitkän aikavälin potentiaalin kiinnostavana, mutta kärsivällisyyttä tarvitaan.

-WithSecure

Investointivaiheessa oleva yritystietoturvan kasvuyhtiö. Tänä vuonna kasvu jatkuu mukavaa vauhtia ja kannattavuus oikenee loppuvuodesta. Tähän peilattuna nykyinen arvostus ei näytä pahalta, vaikka vielä ollaankin pelkän liikevaihtokertoimen varassa.

13. Mallisalkku on tavallaan mainos analyytikoiden osaamisesta. Tulit “huonoon” aikaan mukaan mallisalkkutiimiin, onko isotkin paineet mallisalkun menestymisestä? Hoidatteko sitä kuin omaa salkkuanne?

No ei nyt mitään erityisen kovia paineita ole. Uskotaan meidän strategian toimivan edelleen pitkässä juoksussa ja jatketaan sen toteuttamista jatkossakin. Tulokset kyllä seuraavat lopulta perässä, jos osakepoiminnat ovat kunnossa.

Sinänsä potentiaalisia ostokohteita sparraillaan sillä ajatuksella, että jos on itse jotain osaketta kiinnostunut ostamaan omaan salkkuun, niin kyllä se ajatus ensin ennen omia mahdollisia ostoja käydään läpi Mallisalkkutiimin kanssa, olisiko tämä osake sopiva sinne. Mallisalkun haasteena rajallinen käteispositio, joten kaikkea sinne ei voi ostaa, vaikka omaan salkkuun jotain olisi pienen siivun ottamassa. Myöskin Mallisalkkutrion näkemykset voivat poiketa, jolloin jonkun omasta mielestä ostocase ei välttämättä maistu muille tai ei muuten ole sillä hetkellä profiililtaan sopiva Mallisalkkuun.

14. Jos Inderesiä ei saa mainita, niin mitä sijoitusaiheisia uutislähteitä käytät päivittäin ja miksi käytät juuri niitä?

Twitter on kyllä ihan ykkönen useiden erilaisten uutislähteiden seurantaan. Sieltä pystyy helposti seurailemaan lukuisia niin suomalaisia kuin ulkomaisia uutislähteitä.

15. Sijoittamispsylogiasta puhutaan liian vähän, mutta kysyisin analyytikkopsykologiasta. Eikö sitä aika helposti lähde markkinoiden ja muiden analyytikoiden mukana tavoitehintojen nostoihin (tai laskuihin), vaikka ei siihen aina olisi aihetta? Miten analyytikko Atte Riikola pitää pään kylmänä ja tekee itsenäisiä analyyseja? Käsitelläänkö Inderesin henkilökunnan tai analyytikoiden kesken sijoittamis-/analyytikkopsykologiaa?

Kyllähän sijoittajapsykologia väistämättä meihin kaikkiin vaikuttaa. Sen tuomia sudenkuoppia pitää vain pyrkiä parhaansa mukaan välttämään. Muiden analyytikoiden tekemisiä ei nyt ihan hirveästi tule katsottua, ja eipä sitä uuttaa päivitystä kirjoittaessa esim. tuloksen jälkeen tiedäkään, mitä arvon kollegat ovat näkemyksilleen tekemässä. Tässä vuosien mittaan on aika hyvin jo muodostunut sellainen analyysin perusprosessi itselle, joten se helpottaa pään pitämistä kylmänä. Virheistä myös oppii ja ovathan viime vuodet markkinoilla olleet hyvin poikkeuksellisia ja tuoneet paljon lisää käytännön kokemusta sijoittajapsykologiasta ja markkinoiden mielialojen vaihtelusta.

Kyllähän meillä myös talon sisällä näitäkin asioita sparraillaan ja kyllä täällä jengi nostaa kissan pöydälle, jos jostain näkemyksestä ollaan eri mieltä. Aina toki näkemysero ei tietenkään liity suoranaisesti sijoittajapsykologiaan, mutta yksi ulottuvuus se tässä kokonaisuudessa tietysti on.

16. Joudut valitsemaan kymmenessä minuutissa neljä foorumilaista, jotka tulisivat teille analyytikoiksi, kenet valitsisit ja miksi?

Tämä on paha kyssäri, kun niin paljon etevää porukkaa foorumilla pyörii. Heitetään tähän ensimmäisenä mieleen juolahtaneita nimimerkkejä: @Mauri, @Pohjolan_Eka, @Crazy_Train ja @Johannes_Sippola.

17. Saatko Foorumilta paljon apua työhösi, jos saat niin millaista apua saat/löydät Foorumilta?

Foorumin joukkoälystä on huomattavaa apua, kun yhtiökohtaisiin ketjuihin tulee usein uutisia ja tiedonmuruja, joita ei välttämättä olisi muuten huomannut. Lisäksi kyllähän foorumin tuoma paine ja haasto pakottaa myös tekemään parempaa analyysia. Virheet ja huonot perustelut kyllä päätyvät aina nopeasti tikun nokkaan, joten pakko pyrkiä tekemään priimaa. Tykkään myös, kun näkemyksiä haastetaan hyvillä argumenteilla, mikä pakottaa miettimään asioita ja kehittää omaa ajattelua.

18. Mikä on parasta Inderesin työntekijöissä ja miksi?

Jos pitää vain yksi asia valita, niin kyllä se sitten on intohimo sijoittamista kohtaan. Mielestäni Verneri omassa haastattelussaan kiteytti asian todella hienosti, joten lainaan tähän häntä suoraan: “Välillä tuntuu, että Inderesin toimisto on hiekkalaatikko, mihin sijoittamisesta kiinnostuneet ihmiset viedään päivähoitoon puuhailemaan lempiharrastuksensa parissa. Siinä sivussa sitten tehdään kovasti töitä.”

Kyllä tässä on etuoikeutettu olo, kun saa päivät pitkät viettää sijoittamisesta kiinnostuneiden, todella fiksujen ja mukavien kollegoiden kanssa…

19. Mikä on mielestäni Alokkaan suurin puute sijoittajana ja miten hänen kannattaisi lähteä sitä kehittämään?

Juttujasi lukeneena vaikutat hyvin innokkaalta oppimaan uutta ja suhtaudut sijoittamiseen nöyrällä asenteella. Perusasiat ovat siis jo hyvin kunnossa, enkä minä osaa mitään suoranaisia puutteita sanoa. Sen olen ymmärtänyt, että luet hyvin laajalla skaalalla analyyseja. Informaatiotulvan vuoksi jonkin asteinen keskittyminen omasta mielestäsi mielenkiintoisempiin yhtiöihin voi olla paikallaan, jos vuorokaudesta meinaavat muuten tunnit loppua.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Iso kiitos kaikille, jotka täällä päivästä toiseen jakavat tietoa ja tuovat perusteltuja ja pureskeltuja näkemyksiään kaikkien saataville. Vaikka meitä on täällä jo todella iso joukko, on ilo nähdä, miten asiallisena keskustelun taso on pysytellyt. Samalla täällä uskalletaan myös nauraa ja olla sopiva pilke silmäkulmassa, ei sen sijoittamisen tarvitse niin vakavaa olla. Tämä yhdistelmä asiapitoista keskustelua höystettynä sopivalla määrällä huumoria (ja meemejä) tekee foorumista erittäin hienon paikan.


Kiitos analyytikko Riikola haastattelusta! :pray:

Aten antamat vastaukset kysymyksiini osoittavat esittelytekstissäni mainitsemani asiat tosiksi; on mielestäni loistavaa, kun analyytikko kykenee kertomaan asiat kansantajuisesti siten, että kokeneemmatkin sijoittajat saavat haluamansa tiedot analyyseistä ja muista materiaaleista.

Atte on kovan luokan analyytikko, joka osaa hienosti kertoa yhtiöistä miellyttävällä tavalla ja sisältörikkaasti - mitä muuta sijoittaja voi enää odottaa?

Hauskaa perjantaita kaikille! :partying_face:

153 tykkäystä