Suositusvirhe: toteutunut tuotto vs. ennustus
@Ripelein ja @Vara-Paavi toivottavasti tämä vastaa kysymyksiinne. Tein lauantai-illan ratoksi vielä yhden analyysin vastaamaan kysymykseen “miten paljon osakeen toteutunut tuotto eroaa suosituksen ennustamasta tuotosta?”
Lähteestä Inderesin suosituspolitiikka ja riskimittaristo | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus muistamme:
-
Osta: Osakkeen riskikorjattu 12 kk tuotto-odotus on erittäin houkutteleva
-
Lisää: Osakkeen riskikorjattu 12 kk tuotto-odotus on houkutteleva
-
Vähennä: Osakkeen riskikorjattu 12 kk tuotto-odotus on heikko
-
Myy: Osakkeen riskikorjattu 12 kk tuotto-odotus on erittäin heikko
Kaksi tärkeää käsitettä kun mietimme miten ‘virhe’ suosituksen ja tuoton välillä määritellään:
-
Ero yksittäisen osakkeen toteutuneen 12kk tuoton ja suosituksen ennustaman tuoton väillä
-
Ero yksittäisen osakkeen odotusarvoisen 12kk tuoton ja suosituksen ennustaman tuoton välillä
Odotusarvoisella tuotolla tarkoitetaan keskimääräistä tuottoa joka realisoituisi jos pystyisimme sijoittamaan hyvin moneen samalla tavalla valittuun osakkeeseen. Myös Inderes käyttää sanaa tuotto-odotus. Yksittäisen osakkeen tuotto voi erota merkittävästi ennustusta monen asian takia jota analyytikon olisi mahdotonta ennustaa: tulipalo tehtaalla, jne…Analyytikon tehtävä on ennustaa odotusarvoinen tuotto mahdollisimman tarkasti.
Tässä analyysissä tarkastelen yksittäisten osakkeiden tuottoa 12kk eteenpäin suosituspäivästä, eli havaintoina on vain päivät joina uusi suositus on annettu ja koko datasta (kurssihistoria + osingot) on laskettu toteutunut tuotto tästä eteenpäin. Edellisessä postauksessa havaintoina olivat kaikki päivät joilla osakkeella on jokin suositus ja tarkastelin tavoitehinnan vaikutusta kaikkina kaupankäyntipäivinä, joten tuotot voivat erota siitä. Varmistin että näin olisin saanut samoja tuloksia kuin aiemmin.
Histogrammi yksittäisten osakkeiden tuotosta:
Lasketaan näistä tuotoista keskimääräinen tuotto suosituksen tyypin perusteella:
Havaitaan että Osta-suosituksen osake tuottaa odotusarvoisesti 36.8% suosituspäivästä ja laskin myös odotusarvoiselle tuotolle luottamusvälit 26.7% ja 47.7%… Mediaani Osta-suosituksen osake tuotti 31.4%, ja 95% tuotoista sijoittuu välille -62.3% ja 179%. Yksittäisiin osakkeisiin sijoittaminen on siis vaarallista puhaa vaikka sijoittaisi vain Osta-suosituksen osakkeisiin, eikä ole tavantonta välillä ottaa haaviin -62.3% turskaa. Yksittäisten osakkeiden kohdalla ennustusvirhe voi siis olla hyvin suuri. Jos sijoittaa kaikkiin suosituksen osakkeisiin, voinee taas olla melko varma saamastaan keskimääräisestä tuotosta.
Tämä voidaan myös visualisoida vaikka näin:
Entäs ne tavoitehinnat? Määritellään potentiaali = tavoite / osakekurssi. Visualisoin seuraavasssa potentiaalia vs. osakkeiden tuotto (vasen) ja potentiaalia vs. odotusarvoinen tuotto (oikea):
Havaitaan että riippumatta siitä minkä potentiaalin osakkeisiin sijoittaa, on yksittäisten osakkeiden tuotoissa valtavia eroja: -75% ja +750%. Vaarallista puuhaa. Keskimääräinen tuotto kuitenkin kohtalaisella varmuudella melko hyvä kun potentiaali ylittää 5% ja tuotto kasvaa mitä enemmän potentiaalia on.
Lopuksi keksin hypoteesin: entä jos tuottojen hajonta selittyy sillä että indeksi heiluu ylös ja alas?
Eli voisiko indeksissä olla sen verran ylä- ja alamäkiä että hajonta tuotoissa on valtava, mutta jos markkinoiden ajoittamista ei oteta huomioon ja verrattaan osaketta suhteessa indeksiin, osaisiko analyytikko ennustaa hyvin miten osake suoriutuu. Esim. shortataan indeksiä ja longataan osaketta. Laskin siis vielä miten monta % suurempi tai pienempi yksittäisten osakkeen tuotto oli verrattuna indeksin tuottoon vastaavalla ajanjaksolla.
Samat laskut:
Täytyy sanoa että odotusarvoiset tuotot kyllä sopivat hyvin suosituspolitiikkaan! Mutta yksittäisissä osakkeissa on edelleen todella paljon vaihtelua… sama visualisointi:
Ja vielä tämä regressiokuva:
Jännä nähdä että osake tuottaa odotusarvoisesti paremmin kuin indeksi kun potentiaali ylittää 5%, mikä on ollut historiallisesti suunnilleen indeksin reaalituotto. Potentiaali ja ylituotto suhteessa indeksiin noudattaa tässä suunnileen samaa kaavaa kuin aiemmin arvioimme. Tavoitehinnat on siis melko hyvin kalibroitu ainakin suosituksen antopäivänä.
Johtopäätökset:
- Varokaa sijoittamista yksittäiseen osakkeeseen, ennustusvirheet ovat todella suuria!
- Jos sijoitatte moneen osakkeeseen, niiden keskimääräinen tuotto noudattaa hyvin suosituspolitiikkaa (tavoitehinnat & suositus)
Guruhuomio: kaikki luottamusvälit on laskettu bootstrap-menetelmällä (Bootstrapping (statistics) - Wikipedia)