Asunto perintönä

Kolme alaikäistä lastani perivät kaukaiselta sukulaiseltaan asunto-osakkeen. Perintövero on yhteensä n. 70.000 euroa. Lapsilla ei ole varallisuutta. Kannattaako minun ja lasten äidin maksaa perintövero ja seuraako siitä vielä lahjavero? Miten takaisinmaksu? Kun lapset vuokratuloillaan maksavat perintöveronsa meille takaisin, tuleeko vielä lahjavero siitäkin? Voisiko alaikäinen lapsi tehdä vanhempiensa kanssa velkakirjan?

Onko osakkeen myynti verojen kannalta järkevin vaihtoehto? Miten tuon saisi pienimmillä kustannuksilla vuokralle?

Näistä voi tulla melkoisia sotkuja ja verottaja kerää sääliä tuntematta omansa ja rankaisee vielä virheistä. Osallistuin sellaiseen sotkuun taannoin itsekin sivuroolissa. Suosittelen vahvasti konsultoimaan perintöasioihin perehtynyttä lakimiestä tai mahdollista kuolinpesän lakimiestä. Hyvän lakimiehen käyttö on kallista, yleensä 250-350€/h, mutta hyvin usein hintansa väärti.

Suomessa perintövero pakottaa perijät useimmiten myymään perityn omaisuuden. Paskempi juttu, mutta kansahan nämä päättäjät valitsee. :slight_smile:

27 tykkäystä

Mikäli osake halutaan pitää ja maksatte lastenne perintöveron, koituu siitä lahjavero, mutta mikäli teette siitä velkakirjan ei tule lahjaveroa.
Vain korosta maksatte veroa, mutta lapsilta ei ole pakko periä korkoa, kunhan laina on henkilöiden välinen.
Lisäksi voitte lahjoituksena hyvittää lapsillenne lainasta 4999 € / vanhempi / lapsi joka kolmas vuosi.
Vuokra tuotosta joutuu maksamaan veroa.

Edit.typo

15 tykkäystä

OldFeki on oikeassa. Hyvän asianajajan käyttö tässä vaiheessa tulee kaikkein halvimmaksi. Jos haluat pitää asunnon lapsilla varallisuutena, etkä myydä sitä, tuli mieleen seuraava vaihtoehto:

  1. Asunto vuokralle.
  2. Otat perintöveron suuruisen lainan omiin nimiisi.
  3. Teet yksityishenkilön velkakirjan, jossa myönnät heille ko. rahan perintöveron maksuun nollakorolla.
  4. Velan takaisinmaksu tapahtuu asunnon vuokran suuruisina (miinus vastike) kuukausierinä.

Huom! Jotta asia menee pilkulleen oikein, kannattaa perustaa lasten nimiin erillinen tili, johon vuokra maksetaan ja josta vastike maksetaan taloyhtiölle. Tästä tilistä sitten siirretään sinun tilillesi joka kuukausi lainan lyhennys. Helpottaa asiointia Maistraatin kanssa. Omat ja lasten rahat täytyy pitää täysin erillään.

Nyt kannattaa huomioida myös, että joudut tekemään Maistraatille selvityksen vuosittain lastesi varallisuudesta silloin, kun se ylittää 20 000 euroa.

https://dvv.fi/alaikaisen-omaisuuden-hoitaminen

Ehkäpä fiksu perintöverotukseen erikoistunut asianajaja tietää vielä paremman tavan.

21 tykkäystä

Ilmeisesti tarkoitit, ettei tule lahjaveroa?

1 tykkäys

Kiitokset vastauksistanne, taitaa jäädä asunto vuokrakäyttöön.

Kovat on verot tässä tapauksessa. Ilmeisesti alaikäisvähennyksen (60 000€) kanssakin asunnon arvo oli suurehko.

Näyttäisi vuokralle laittaminen olla fiksu ratkaisu.

1 tykkäys

Alaikäisvähennys on vain suoraan alenevassa polvessa, joten se ei valitettavasti tässä auta.

Sellaiset lisäykset vielä, että

  1. Kullekin lapselle pitää hakea edunvalvojan sijainen, jos meinaatte tehdä oikeustoimen lapsen ja itsenne välillä (laina)
  2. Kullekin lapselle pitää hakea lupa DVV:sta lainan ottamiselle.
  3. Lapsille perustaisin yhteisen tilin, jonne vuokratulo maksetaan ja josta asuinhuoneistoa koskevat maksut suoritetaan. Lisäksi joka kuukausi siirtäisin loput rahat (omistussuhteen mukaisesti) kunkin lapsen omalle tilille, josta taphtuu vanhemmalle olevan velan maksu sekä esim. vuokratulojen verojen maksu omistusosuuden mukaisesti (vähennettävien verojen jälkeen).

Tämä on erinomainen neuvo ja suosittelen erittäin vahvasti tämän käyttöä myös! Asiassa on valtavasti asioita huomioitavana, joista tässä keskustelussa on tullut esille vasta pieni osa. Ja vain tämä voi oikeasti antaa juuri teidän tilanteen huomioitavia neuvoja.

Lisäys.

Perintöverohan lasketaan per henkilö, omistusosuuden suhteessa omaisuuden perunkirja-arvoon nähden. Oikeasti tuohan kannattaisi nyt arvottaa yläkanttiin, jotta myyntivaiheessa olisi mahdollisimman vähän verotettavaa arvonkorotusta, vaikka samalla tarkoittaa sitä, että nyt joutuu maksamaan hiukan enemmän perintöveroa. Varmistaisin vielä, että paljonko tuo perintövero on siis per henkilö? Oletteko laskeneet kullekin lapselle oman osuuden ja ne laskeneet yhteen vs. könttäsumma koko asunnon arvosta?

7 tykkäystä

Tuosta Digi- ja väestövirastosta vielä sen verran, että viime vuoden puolella tuollaisen yksittäisen luvan hakeminen kesti 4-6 kuukautta. Tämä on kokemuspohjainen tieto tapauksesta, jota pääsin seuraamaan sivusta.

Lupa lainan ottamiselle haetaan ilman muuta DVV:ltä, mutta jo luvan hakemiseen tarvitaan edunvalvojan sijainen. Alaikäisen edunvalvojan sijainen on useimmiten DVV:n määräämä, mutta luulen, että sellaista voi myös ehdottaa DVV:lle hyväksyttäväksi – tästä en tosin ole täysin varma. DVV käyttää paljon ulkoisia yksityisiä yhtiöitä, jotka tarjoavat edunvalvojan sijaisia. Jos matkaan tulee mutkia nämä edunvalvojan sijaiset voivat vaatia lakimiehen käyttöä prosessin eri vaiheissa – tällaisten yhtiöiden edunvalvojan sijaiset ovat usein itse lakimiehiä. Lähtökohtaisesti edunvalvojan sijainen ei siis tee mitään muuta kuin hakemuksen, jonka parametrit pitää olla kristallinkirkkaat, DVV:lle.

Joka tapauksessa, tässä pääsee tutustumaan Suomalaisen byrokratian ja virastojen syvimpään olemukseen. Jos hermoja ja etenkin aikaa piisaa, tällaisen case:n saa kyllä lopulta maaliinkin. Seuraamani hieman monimutkaisempi perinnönjako vei lopulta 2,5 vuotta riidattomassa kuolinpesässä. Sitten täytyy vielä muistaa, että setupin purkaminen tai muuttaminen vaatiin jälleen omat kierroksensa ja lupansa DVV:n kanssa, jos muutoksia tulee ennen kuin lainan ottajat ovat täysi-ikäisiä.

Verottajalta saa sentään lisäaikaa sillä perusteella että DVV ei vastaa.

4 tykkäystä

Lahjaverot perintöveron maksuun eivät ole hirmuisen suuria tässä tapauksessa, koska kokonaisuus jakautuu kuuteen pienempään palaan.

2 vanhempaa, 3 lasta. Vanhemmat lahjoittavat lapsille rahaa perintöverojen maksuun ja näistä lahjoista menee lahjaveroa.
Isä → A 12 000; lahjavero 660
Isä → B 12 000; lahjavero 660
Isä → C 12 000; lahjavero 660
Äiti → A 12 000; lahjavero 660
Äiti → B 12 000; lahjavero 660
Äiti → C 12 000; lahjavero 660

Lahjaveroa tulee maksettavaksi yhteensä “vain” vajaat neljä tonnia, eli ei paljoa tunnu 70k perintöveron rinnalla. Sanoisin tältä pohjalta, että turha maksaa lakimiehelle, kun verottajan kanssakin pääsisi näin vähällä.

Tilanne tietysti muuttuu, jos vanhemmilla ei ole noita rahoja lahjoittaa.

5 tykkäystä

Tätä ei voi tehdä. Korotonta lainaa on lyhennettävä, mutta sitä ei voi tehdä lahjoittamalla.

Sen sijaan voitte molemmat lahjoittaa lapsillenne kullekin 5000€ veroitta, jolloin perintöveroköntistä on jo 30 000€ koossa. Perintövero tulee maksuun huomattavalla viiveellä, päätöksessä voi mennä vuosi ja sitten on vielä ainakin puoli vuotta aikaa maksaa ( kahdessa osassa). Voitte myös hakea lisäaikaa maksuun. Näin ollen vuokratuloja ehtii jo kertyä ja jos eka erä maksetaan lahjoitusvaroin, ei lainaa välttämättä tarvita.

1 tykkäys

Kiitos lisäinfosta. Muutama pankki jo ilmoittikin, että eivät myönnä muissa kuin opintolainoissa alaikäisille lainaa, vaikka dvv:n kautta asia olisikin ok. Alaikäisen laina on nyt meillä poissuljettu.

Tarvitaanko alaikäiselle henkilökohtaiseen velkakirjaa varten edunvalvojan sijainen?

Käsitykseni mukaan tämä riippuu vastapuolesta. Jos rahaa on lapselle lainaamassa jompikumpi lapsen huoltajista, huoltajat ovat esteellisiä eivätkä voi tällaista lapsen puolesta allekirjoittaa.

Oikeastaan kaikki tiedot mitä huoltajan pitää, voi, ei saa eikä voi tehdä löytyvät holhoustoimea koskevasta laista.

Onko kolmen vuoden välein annettavia 4999€ verottomia lahjoja antamatta tällä hetkellä?

Ilmeisesti on, koska sanot että lapsilla ei ole varallisuutta.

Enimmillään voisitte lahjoittaa heti 4999€/lapsi/vanhempi, joka kattaisi jo melkein 30t€ koko veropotista saman tien, ja jäljelle jäisi noin 40t€ veroja maksettavaksi.

Riippuen perintöveron eräpäivästä, tuosta 40t€ potistakin ehkä osan saisi jo kuitattua vuokratuloilla.

1 tykkäys

Ei voi, 5000€ lahjasta menee 100€ lahjaveroa. 4999€ voi lahjoittaa verotta.

6 tykkäystä

Ajattelin pyytää verottajalta lykkäystä veropäätöksen antamisessa, koska kuolinveroa varten myynnissä olevaa asuntoa ei ole saatu vielä myytyä. Pyysin tarkennusta 47 pykälään, mitä lykkäys tarkoittaa veroteknisesti. En tajua hevon kekkulia vastauksesta. Sen toki ymmärrän että asunnon myyntihinta yleensä korjataan jälkeenpäin kuin se poikkeaa perukirjaan merkitystä. Omiin nimiin en ole asuntoa siirtänyt isännöitsijällä.

1 tykkäys

Hei,

Kimurantti tilanne. Oletko harkinnut sitä vaihtoehtoa, että kuolinpesän jättäisi jakamatta? Jos pesässä on muitakin osakkaita, voi tietysti mennä hankalaksi.

Lähiomaisen kuolemavero pitää maksaa kaikissa tapauksissa, jakamatta jättäminen ei muuta asioita siltä osin. Sen tiedän että Verottaja voi antaa lykkäystä veropäätöksessä, jos maksujen kannalta kriittinen asunto on myynnissä, en vain tajua sen lykkäyksen veroteknisiä seurauksia alle 100:n ÄO:lla.

Tuleva vero on enemmän kuin mitä olen ansainnut viimeisen 15 vuoden aikana.

Joo, mietin lähinnä, että onko käytännön vuokraamistoiminta ja myös vuokratulojen verotus helpompaa jakamattomassa kuolinpesässä (jkp on erillinen verovelvollinen).

Perintöveron maksulta se ei tosiaan säästä. Verottajan vastaus luovutusvoittoveron osalta on kyllä epäselvä, en uskalla lähteä tulkitsemaan, vaikka aavistus tuon tarkoituksesta onkin.