Asuntojen arvostustaso

Tuossa ollaan jo todellisten ongelmien edessä, jos muut pankit jakavat OP:n kanssa tuon näkemyksen. Ja vaikkei linja yhtä jyrkkä olisikaan, näkynee lisääntyvä riski ainakin marginaalissa.

Tampereella on keskustan nurkalla tällä hetkellä ainakin kaksi taloyhtiötä, jonka vuokrasopimus on päättynyt jo vuosia sitten, eikä uutta ole saatu solmituksi. Toisessa tontin omistaja on aloittanut prosessin suuren kerrostalon lunastamiseksi. Tuollainen epävarmuus heijastuu varmasti muidenkin sellaisten taloyhtiöiden arvoon, jonka tontin omistaa joku yksityinen taho. Ja siihen päälle lainarahoituksen haastavuus, niin hinta laskee lisää.

7 tykkäystä

Erittäin hyvää keskustelua ostovoimasta. Allekirjoittaneella on käynyt siinä mielessä onnellinen sattumus, että pääkaupunkiseudulla sijaitseva työpaikkani mahdollistaa 100% etätyön alueen palkkatasolla. Asun kaukana eräässä toisessa maakunnassa, jossa ostovoimani on tällä hetkellä vähintäänkin riittävä mahdollistaen perheelle asumisen sopivassa asumismuodossa omakotitalossa. Täällä saamme valita asuinalueemme ja lapselle turvallisen elinympäristön kouluineen. Pääkaupunkiseudun ongelmat näyttäytyvät vain utopistiselle täältä katsottuna.

Asumisen kannalta pääkaupunkiseudulla asuisimme todennäköisesti vanhassa rivarissa tai kerrostalossa. En muuta kuin pakon edessä Helsinkiin tai sen lähialueelle - jos silloinkaan.

16 tykkäystä

OP:n tekemälle linjaukselle on varmasti syynsä olemassa. Luultavasti ostajat eivät keskimäärin ole juurikaan perehtyneet vuokratonttien sopimusehtoihin ja useimpiin niistä lienee kirjattu vuokranantajan yksipuolinen oikeus tarkistaa tontin vuokraa ylöspäin tarvittaessa.

Heti tulee mieleen erilaiset tonttirahastot, joiden koko bisnes on rakennettu maapohjan omistamisen varaan, mikä sinänsä on paljon varmempaa ja vakaampaa kuin vaikka vuokrakämpät. Näillä rahastojen omistamilla tonteilla on varmasti korotuksia luvassa tasaisen tappavaan tahtiin, kun haetaan maksimaalista tuottoa osuudenomistajille.

Tampereelta löytyy myös Hatanpäältä taloyhtiö, jonka vuokratontin omistaa yksityishenkilö. Sen asuntojen pyyntihinta oli heti selvästi alle markkinahinnan.

2 tykkäystä

Ongelma on myös, että jos ei ole seurannut markkinaa vuosia, ei oikein voi olla käsitystä siitä, millä hinnalla vastaavia kohteita myytiin huippuvuosina. Oman paritalokauppani tein siinä mielessä sokkona, että en tiedä, paljonko sain alennusta jos lainkaan. Ainoa käyttökelpoinen vertailukohta oli pyyntihinnat ja toteutuneet hinnat nykymarkkinassa, ja kun kauppa ei oikein kulje, jälkimmäisistä on huonosti apua. Oma ostopäätöksemme siten perustui omaan maksukykyyn ja sen vertailuun, että vastaavaa ei saisi halvemmalla muilta myyjiltä juuri nyt.

Vanhasta taloyhtiöstä ostaessa toki auttaa se, että Etuovi ja Oikotie näyttävät pyyntihintoja taloyhtiöstä vuosikausia taaksepäin. Kiinteistökaupassa ja uudiskohteen kaupassa on hankalampaa.

Tonttirahastojen vuokrasopimuksissa vuokraa korotetaan elinkustannusindeksin muutosten mukaisesti (vuokra ei toki voi laskea). Samoin lunastushintaa oikaistaan elinkustannusindeksin mukaan.

1 tykkäys

Varainsiirtoveroon luvassa muutoksia:

Mutta kun alennukset rahoitetaan poistamalla ensiasunnon ostajien varainsiirtoveron vapaus, lopputulos tuskin piristää markkinoita. Taitaa käydä päinvastoin.

LISÄYS:

  • Kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentti laskee 4 prosentista 3 prosenttiin.
  • Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentti laskee 2 prosentista 1,5 prosenttiin.

“Lain on tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa, mutta veroprosentteja sovelletaan takautuvasti hallituksen esityksen antamispäivästä 12.10.2023 alkaen tai sen jälkeen tehtyihin luovutuksiin. Verohallinto antaa verkkosivuillaan käytännön ohjeita asiaan liittyen. Verohallinto palauttaa liikaa maksetun varainsiirtoveron korkoineen niille asiakkaille, jotka tekevät kauppoja loppuvuoden 2023 aikana ja suorittavat veron nykyisten säännösten mukaisesti.”

21 tykkäystä

En tiedä…vaikuttaa turhalta säätämiseltä. Vähän outo päätös, mutta en odottaisi tuolla olevan kauheasti vaikutusta? Ehkä vähän taas tulee fiilis “nuoria lyödään”. Vaikea uskoa, että tällä mitään erityistä saavutettaisiin.

17 tykkäystä

Milenkiintoinen päätös. Muutamia nälkäisiä ensi-asunnon ostajia tällä varmasti saa loppuvuonna kaupoille, mutta tästä myöhästyvät joutuvat ensivuonna täyttämään sukanvarttaan lisää ennen kauppojen tekemistä.

6 tykkäystä

Onhan tuo täysin järjetön päätös nuoria kohtaan, joilla muutenkin on jo valmiiksi ennätysalhaiset asunnonostoaikeet. Kaikki tästä hyötyvät voivat katsoa omaa nenää pidemmälle ja ajatella asiaa ensiasuntoa ostavien kannalta.

31 tykkäystä

Ensiasunnon ostajille 0,75 / 1,5 % ja muille 1,5 / 3%, olisi ollut mielestäni järkevämpi muutos.

7 tykkäystä

Hmm ymmärsinkö jotain väärin tuosta tiedotteesta. Sitä sovelletaan sen mukaan takautuvasti 12.10 alkaen eli eikös tuo etu nyt tästä päivästä lähtien poistu ensi asunnon ostajilta?

Uudet varainsiirtoverokannat sovelletaan takautuvasti tästä päivästä alkaen. Ensiasunnon ostajien verovapaus poistuu vasta vuoden vaihteessa. Näin olin valtiovarainministeriön tiedotteen lukevinani.

15 tykkäystä

Ensireaktio oli sama. Mutta toisaalta, itse liikoja riskejä vihaavana olen aikoinaan nuorena aloittanut omistusasumisen taipaleen halvassa lähiökämpässä, ja siitä sitten ostellut kalliimpia luukkuja. Voi myös kysyä, että kannattaako verotuksellisesti mitenkään kannustaa siihen, että ensiasunnoksi ostetaan omaan maksukykyyn nähden äärimmilleen mitoitettu kämppä. Niin moni tuntuu tekevän, ja kertaluonteista varainsiirtoverottomuutta on käytetty yhtenä perusteena sille “kerralla maaliin unelmissa” -ajattelulle.

20 tykkäystä

VM: “Muutosta sovellettaisiin sen voimaan tulosta eli 1.1.2024 lähtien. Vuonna 2023 tehdyt ensiasuntojen kaupat ovat vielä verottomia.”

HS: “Ensiasuntojen osalta lakia ei sovelleta takautuvasti eli asunnon voi ostaa verovapaasti vielä tämän vuoden aikana, kunhan kauppakirja on allekirjoitettu viimeistään 31. joulukuuta.”

Eli katsotaanko verottomuus osto- vai myyntihetkenä? Säilyykö aiemmin ostetun ensiasunnon verovapaus vai tuleeko se myydä ennen vuodenvaihdetta, jos haluaa sen verovapaasti tehdä?

Ostaja maksaa varainsiirtoveron, eli ostohetki on oleellinen

1 tykkäys

Aivan joo, sekoitin oman asunnon myyntiin 2v asumisen jälkeen verottomana. Tähän ei siis muutosta?

Myyntivoiton verotukseen ei ole tulossa muutoksia*

image *

17 tykkäystä

Ei kannata kannustaa ostamaan liian kallista asuntoa, se on totta, mutta jonkinlaista helpotusta pitäisi nuorille tulla jatkossakin. Nyt mennään kerralla nollasta täyteen veroon, esim. edellä ehdotettu 0,75% / 1,5% ensiasunnon ostaville olisi ollut paljon järkevämpi. Hallitukselta puuttuu nyt samaistuminen nuorten tilanteeseen, tästä olisi syytä pientä protestia tehdä ennemmin kuin jostain opintotuen indeksileikkauksista.

14 tykkäystä

Siis ihan katastrofaalinen päätös! Olisi mielenkiintoista kuulla tästä päättäneiltä perusteluita. Kaikki tämä siksi, että saadaan muutama kauppa enemmän loppuvuonna ja näin tilastoja kaunisteltua?

Edit: Nimenomaan tästä nuorten pitäisi lähteä barrikaadeille. Varainsiirtoveron määrälläkin aika monet opiskeluajan tuet on säästänyt.

6 tykkäystä

90k ensiasunnon ostaja maksaa jatkossa 1350 euroa varainsiirtoveroa, kuten muutkin. Jos asuntokaupat tuosta jää kiinni niin ehkä kannattaa säästää muutenkin vielä hetki. Jättää vaikka se mopoauto ostamatta. Siinä on kuitenkin helposti kymmenen kertaa varainsiirtoveron verran kiinni.

Kaikki muuthan tässä ovat voittajia ja myös nämä ensiasunnon ostajat myöhemmin ostaessaan toisen asuntonsa.

Erittäin tervetullut uudistus ja lämpimät kiitokset tästä!

37 tykkäystä