Politiikkanurkkaus (Osa 1)

Hm? Alkuperäinen viesti oli Lähi-itä ketjussa tms, täällä se olisikin ollut ihan ok.

Tuossa hieman aiemmin oli kuva OECD-maiden kokonaisveroasteista, jos nyt vilkaistaan ihan vain top 3 ja bottom 3 niin kumpiko joukko vaikuttaa parempien yhteiskuntien joukolta?

Tanska, Ranska, Itävalta VS Irlanti, Kolumbia, Meksiko

1 tykkäys

Suomen Yrittäjät tilanneet gallupin, kohteena:
syyskuun loppupuoliskolla tekemästä puoluekannatuskyselystä 18–69-vuotiaille työelämässä mukana oleville suomalaisille

Prosenteissa on mukana 17% -yksikön edestä kannatusta, joka ei tiedä/ei kerro/ei aio äänestää. Jos ne putsaa pois niin:
SDP: 20,5%
KOK & PS: 19,3%
Vihreät/Keskusta: 9,6%
Vasemmistoliitto; 8,4%
RKP/KD: 3,6%
Nyt: 2,4%

SUKUPUOLI:

Jos vain naiset äänestäisivät, ylivoimainen ykköspuolue olisi SDP 20 prosentin kannatuksella. Kokoomusta äänestäisi 13 prosenttia, vihreitä 10 prosenttia ja perussuomalaiset ja vasemmistoliitto saisivat 9 prosentin kannatuksen

Miesten keskuudessa suosituin puolue taas on perussuomalaiset 22 prosentin kannatuksella, toisena kokoomus 19 prosentin kannatuksella ja SDP kolmantena 14 prosentin kannatuksella.

ROOLI:

Työntekijöistä 20 prosenttia äänestäisi perussuomalaisia, 18 prosenttia SDP:tä ja 10 prosenttia kokoomusta.

Alemmista toimihenkilöistä 24 prosenttia valitsisi SDP:n, 15 prosenttia kokoomuksen ja 10 prosenttia perussuomalaiset

Johtavassa asemassa olevista ja ylemmistä toimihenkilöistä 30 prosenttia äänestäisi kokoomusta, 13 prosenttia SDP:tä ja 12 prosenttia vihreitä.

YRITTÄJYYS

Yrittäjien ja yksityisten ammatinharjoittajien keskuudessa perussuomalaiset on suosituin puolue. 26 prosenttia heistä äänestäisi perussuomalaisia, 22 prosenttia kokoomusta ja 13 prosenttia SDP:tä.

TYÖTTÖMYYS

Työttömistä 20 prosenttia valitsisi SDP:n, 13 prosenttia perussuomalaiset ja 12 prosenttia vasemmistoliiton.

IKÄ:

Alle 30-vuotiaista perussuomalaisia äänestäisi 19 prosenttia, SDP:tä 13 prosenttia ja kokoomusta 12 prosenttia. Vihreitä ja vasemmistoliittoa äänestäisi 11 prosenttia.
SDP ja kokoomus ovat 20 prosentin kannatuksella yli 55-vuotiaiden suosituimmat puolueet ja kolmanneksi suosituin on keskusta 12 prosentin kannatuksella.
Vain 11 prosenttia yli 55-vuotiasta äänestäisi perussuomalaisia.

3 tykkäystä

Samalla logiikalla pohjois-korea on täyttä autuutta, koska kaikki omaisuus on siellä valtion.

1 tykkäys

No tota logiikkaahan ei kirjoittamassani ollut, vaan maalailit sen aivan itse.

Kirein verotus ei tarkoita automaattisesti parasta yhteiskuntaa, eikä löysin huonointa. Parhaiten toimivat, rauhallisimmat ja turvallisimmat yhteiskunnat ovat yleensä niitä joissa verotetaan kohtuullisen paljon, kuten pohjoismaat.

Poikkeuksia molempiin suuntiin löytyy. Ongelmana on lähinnä että näistä on vaikea keskustella ilman että se menee arvovänkäykseksi.

3 tykkäystä

Miksi tätä älytöntä lakia ei saada pois tästä maasta? Verottakaa myyntivoittoja perkele. Ei voi olla näin vaikeaa.

Tässä hölmölässä joudut muuttamisestakin maksaa veroa…

1 tykkäys

En tietenkään osaa ajatuksiasi lukea. Annoit kommentillasi mielestäni selvästi ymmärtää, että näin on. Mutta se on sivuseikka. Saattoi olla minunkin väärinymmärryksenii.

Nytkin annat rivien välistä ymmärtää, että verotuksella olisi jonkinlainen kausaatio ja “toimivaan, rauhalliseen ja turvalliseen” yhteiskuntaan. Tämähän on paskapuhetta.

Missäs EU:n pääkaupungissa on ammuttu eniten ihmisiä viimevuonna? Onko siellä EU:n alhaisin verotus?

Kuis sitten suomi? Onko esimerkiksi viimeisen kymmenen vuoden aikana verotus laskenut dramaattisesti, kun kerta pk-seudulla vanhemmat saa pelätä lastensa turvallisuuden puolesta? Entäs kun terveydenhuoltokin alkaa nykyisin olla perseellään?

Ihan pakosta on verojen pitänyt romahtaa.

3 tykkäystä

Sulla jäi tämä kohta lukematta. Rahallahan sitä toimivaa yhteiskuntaa useimmiten rakennetaan, Ruotsi on ottanut hirveästi maahanmuuttajia panostamatta kotoutumiseen eli jättänyt korkean veroasteen hyödyntämättä. Irlanti taas taitaa olla jonkin sortin veroparatiisi, eli fyffeä riittää matalammallakin veroasteella. Sveitsi on vähän samaa liigaa.

Norjassa toimii asiat kaikenkaikkiaan helvetin hyvin, rahaa riittää, valtava öljyrahasto ja silti verotus on tiukkaa kansainvälisessä vertailussa.

Asiat voi tehdä monella tapaa, verottaa paljon ja tuhlata rahat, verottaa vähän ja haaskata nekin, yhdistelmiä kyllä riittää. Tuntuu siltä ettei miesmuistiin ole vaaleissa puhuttu siitä että mitä kansa haluaa ja sitä että minkälaisen veroasteen se vaatii. Tai en tiedä onko tuosta ikinä puhuttu.

Vaalit pitäisi järjestää siitä että halutaanko vielä ylläpitää hyvinvointivaltiota vai ei, lopputuloksen perusteella sitten ryhtyä pitkäjänteisesti säätämään kokonaisveroastetta valittuun suuntaan. Nykymeno on aikamoista sähläystä kun vuoronperään oikeisto ja vasemmisto säätää omaan suuntaansa.

Minua ainakin tämä politiikan nykymeno turhauttaa aika helvetisti.

1 tykkäys

Tämähän on nykyisin on juuri se suomen tilanne.

Nykyiseen julkiseen sektoriin ei ole ollut varaa yli kymmeneen vuoteen. Siitä huolimatta se on pöhottynyt ja käynyt vuosi vuodelta tehottomammaksi.
Eikä siihen ole tulossa poliittista muutosta.

14 tykkäystä

No mitäs ihmettä nyt taas… kerrotko yhdenkin lähteen minkä mukaan Ruotsi ei olisi käyttänyt rahaa maahanmuuttoon? Mikä maa on käyttänyt enemmän kuin Ruotsi?

5 tykkäystä

No vähintään väärin kohdennettu, joku siellä on yhteiskuntasuunnittelussa mennyt pahasti pieleen. Ei muualla ole yhtä rajuja ongelmia tullut.

EK, ja muut vastaavat puljut suomessa ovat olleet vahvasti sitä mieltä että tuossa on syy ruotsin rikkauteen. Ehkä olisi ollut vara laittaa enemmänkin.

Tarkoituksena oli siis tuoda esiin myös palestiinalaisten siviilien kärsimyksiä ja sitä, että lopulta painostaminen ja heidän olojensa kurjistaminen ei välttämättä johda toivottuun lopputulokseen. Viime päivien tapahtumat ihan vaan pragmaattisesti katsoen näyttävät tämän. Ymmärrän kiihkon ja kuolleiden siviilien kuvien aiheuttaman tunteiden vyöryn. Pidän silti jokaisen siviilin elämää aivan yhtä arvokkaana. Mielestäni näissä tilanteissa on kyettävä katsomaan asioita molemmilta kanteilta. Kysymys on sisällissodasta ja politiikka kuuluu siihen olennaisesti. Suomessa vasemmiston heittäytyminen täysin Palestiinan puolelle tuo tässä itsellenikin vasemmiston leiman otsaan. Olen aina ihmetellyt puolueuskovaisten mustavalkoisuutta. Eihän siinä mitään, jos on oikeasti muodostanut mielipiteensä jo ennen kuin joku puolue siihen ottaa kantaa, mutta että antaisin puolueen muokata omaa mielipidettäni laihoin perusteluin. Ei tule onnistumaan, vaikka puolue muuten ajaisikin minulle tärkeitä asioita.

Tunteiden paloa tämä varmasti herättää puolin ja toisin, tuskin oma viestini olisi ilman sitä aiheuttanut muuta kuin yli pyyhkäisyn hiirellä tahi sormella.

2 tykkäystä

HS Gallup, referenssinä alla eduskuntavaalien tulos sekä HS-gallup -historia

image

Eduskuntavaalit 2023
image

HS Gallup historia, eduskuntavaalien kohta valittu
image

3 tykkäystä

Tässä puhutaan varmaan kahdesta asiasta samaan aikaa (ainakin) eli urasuunnittelusta ja verotuksesta. Joskus kannattaa ottaa ylennys vastaan, vaikka palkankorotus on pieni, koska tämän jälkeen CV näyttää paremmalta. Lopulta voi sitten hakea muualta parempaa työtä. Näin ollen kyse on aina pitkästä pelistä, jissa välitön pieni palkankorotus uusine vastuineen avaa ehkä tietä paremmalle tulevaisuudelle työkokemuksen kertyessä.

4 tykkäystä

Mikä olisi parempi työ, jossa vastuu laskisi takaisin saadun palkan tasolle? Yleensä uran kehittyessä se vastuun ja osaamisen vaadittu määrä vain kasvaa. Tällöin kasvaa myös verotus palkan myötä.

Tämä on kyllä just näin.

Tekee sitten vaikka samalla palkalla, kunhan pääsee tekemään vaativampaa positiota. :+1:

En ole vielä kuullut, että rekrytoinnin yhteydessä palkasta neuvoteltaessa uusi työnantaja vaatisi edellisen paikan palkkakuitteja todisteeksi, ettei vaan maksa liikaa edelliseen työnantajaan verrattuna. :smirk:

2 tykkäystä

No esim, myyntialalla (joka on suurelta osin aika tyhmien ja lahjattomien ihmisten ala, itse olen esimerkki siitä), voi työpaikkaa vaihtamalla kyllä tehdä ihan hyviä peliliikkeita yksinkertaisesti vaihtamalla työnantajaa firmaan, jolla on parempi tuote, jota on helpompi myydä. Tällöin käykin sitten usein niin, että parempaa tuotetta paremmassa firmassa myydessä tahtoo palkkakin olla suurempui ja tällöin kaikilla on kivaa, niin työnantajilla, kuin työntekijöilläkin. Aika pitkälle voi päästä ilman esim. esimiesvastuuta, joka on usein stressaavaa.

Rohkaisen kaikkia katsomaan hieman out of the box työuran suunnitelussa, kannattaa! Voi olla, että nykytyönantajanne ei voi hyödyntää oikealla tavalla kaikka kykyjänne ja uudelle työnantajalle kykynne taas kelpaavat hyvin. Kyse on kysynnän ja tarjonna kohtaannosta.

Sitten jos ei kiinnosta työ samalla työpanoksella, mutta paremmalla palkalla, koska siitä menee niin paljon veroa, en voi auttaa.

2 tykkäystä

Omalla kohdalla on semmoinen ongelma että oma osaaminen on se tuote. Vaihtamalla firmaa tuote ei muutu. Vain lisäämällä työtehtäviä ja vastuuta voi tuotetta kehittää. Samaa työtä paremmalla palkalla ei oikein ole, vaan se on vaativampi työ liian pienellä palkalla, kun huomioidaan verot.

Ei kukaan tietenkään vastusta palkankorotusta jos sen eteen ei tarvitse mitään tehdä.

2 tykkäystä

Ok ymmärrän, jotenkin tosin ajattelisi, että ainakin yksityisellö sektorilla samasta työtehtävästä voisi saada parempaa palkaa paremmalla työnantajalla. Mutta julkisella sektorilla tilanne on toki haastavampi.

Konsultit pitkälti käyty läpi ja kaikilla samaa palkkatasoa. Sen verran niche hommaa, mihin tarvitsee ison organisaation taustalle kun on osana isompaa myyntikokonaisuutta, ettei pieniä toimijoita oikein voi harkita. Valtiolle toki mahdollista päästä, nousisi palkka lomien kanssa, mutta ei moraali kestä sitä.

Riskillä taas yrittäjänä voi päästä ihan ok ansioille, mutta se menee sitten aikaan kun yrittäjänä tienaisi sen 20k vuodessa 10-20h/kk työajalla ja loput salkusta. Siihen menee vielä aikaa.

1 tykkäys