Asuntojen arvostustaso

Ajattelin kokonaishintaa, jossa vastike on huomioitu. Viimeaikoina remonttien hinnat raaka-aineineen nousseet, jota on voitu ujuttaa myös myyntihintaan.

Voihan se olla, että vaikka nouseva korko ei rokota vanhojen asuntojen hintoja, mutta täällä omallakin asuinalueella käytetyt omakotitalot ovat hinnat alkaen 350k€ vaikka ikää on jo 12-15v. Suuresti ihmettelen, jos kysyntä jatkuu tuollaisena mitä se nyt on, kun noilla summilla se prosentin korko lisää kuukausimenoja mukavasti.

Tosin vaihtoehtoja ei ole, kun uusiakaan ei kannata rakentaa, mutta suuresti yhä epäilen, että tämä hintataso pitäisi varsinkin, jos rakentamisen hinta tulee jossain kohtaa taas alas.

1 tykkäys

No joo… yleensä kyllä käy toisin päin… eli jos korjausvelkaa ja huonosti hoidettu yhtiö niin myyntihinta vaan laskee… ei kai kukaan halua enemmän maksaa siitä että kalliita remontteja vielä tulossa sen päälle.

Veikkaan että @Sfinski tarkoitti, että asuntojen velattomat hinnat nousee kun remontit realisoituu, mikä on täysin looginen päätelmä. Eli jos vaikka 100k euron(velaton hinta) arvoiseen asintoon tulee 10k remontti, tehokkailla markkinoilla asunnon velaton hinta nousee 110k euroon. Eli näennäinen arvonnousu johtuu puhtaasti tehdystä remontista.

Näinpä, mutta ainakin Päijät-Hämeessä, jossa urakoinut linjasaneerauksia pitkään, hintaan keskivertotalossa saa lisättyä noin 50% remonttikuluista.
Voi tietysti olla jotain huippuhaluttuja asuntoja, joissa menee täysmääräisesti.
Sitten on näitä surkeita tapauksia, joissa ei juuri hinta nouse remonteista, mutta ei ole haluttu purkaakaan.

7 tykkäystä

Lisäisin vielä yhden erityispiirteen tähän asuntomarkkinakeskusteluun, joka on jakautuminen.

Mielestäni tulojen jakautuminen jatkuu yhä entistä voimakkaampana. Tämä näkyy voimakkaana eriytymisenä, suosituilla alueella ylikuumentunut ja syrjäisemmillä alueilla syväjäässä. Suosituilla alueilla siis hyvätuloiset pitää hintatasoa yllä koska tarjonta niin vähäistä.

Eroa korostaa se, että inflaation vaikutus on merkittävästi kovempi pienituloisille, joka entisestään vähentää halvemman hintaluokan kysyntää. (Esim ei ole hyvätuloiselle väliä onko sähkölasku 300 vai 500€ kuussa). Talouksia joissa siis lasketaan menot satasen parin tarkkuudella kuussa. Ei-halutuilla alueilla, ei-halutuissa kohteissa kuplat poksuu.

Jakautumiseksi voidaa luokitella sekin että sijoitusasuntomarkkinoilla alkaa pikkuhiljaa herätä hermostuneisuutta, ja niin ikään sijoitusmarkkinalla huippusijainnilla oleva kämppä saattaa pitää pintansa siinä missä toiseen saa laskea hintaa vuokralaisen löytääkseen, ja myynti saattaa alkaa käydä heikkohermoisten mielessä.

Markkinat ovat ylikuumentuneet ja jäässä samaan aikaan. Vähän niinkuin osakemarkkinalla on vielä kovaa arvostusta osassa lappuja, ja osasta bumtsibumeista sulaneet -80%.

Kokonaisvaltaista sulamista voisi omien räknäysten perusteella tulla siinä 5% korkotason hujakoilla, se pitäisi vähän keskiluokkaakin miettimään…

7 tykkäystä

Juu toi on aika yleinen peukalosääntö, että 50% taloyhtiöremonteista menee hintaan. Toki vaikka osa hinnasta haihtuu savuna ilmaan, niin kaikki se mikä menee hintaan sisään näkyy velattomien hintojen nousuna tilastoissa, mikä puolestaan ‘‘vääristää’’ todellista hintakehitystä.

1 tykkäys

No tuskin nyt tuosta johtuu. Joka vuosihan näitä realisoituu samalla tavalla. Ehkäpä tuo asuntojen hintojen nousu noudattaa jonkinlaista inflaatiokorrelaatiota ja yleistä talouden/alueiden vetoa. Onhan se nyt aika selvä että jos inflaatio kiihtyy niin se heijastuu jollakin tavalla palkkoihin ja sitä myötä kaikkien hyödykkeiden hintoihin. Eikä myöskään vuokrat eikä asunnot ole tästä poikkeus.

Titaniumin ketjuun olen linkannut Baltian osalta tätä samaa kehitystä jossa inflaatio laukkaa hiukan eri mittakaavassa. Ja sitä mukaa kehittyvät myös kiinteistöjen hinnat.

En väitä että talouden yleinen kehitys/inflaatio on ainoa syy. Muita syitä voi olla sääntely, vähäinen uudistuotanto, verotus yms…

4 tykkäystä

En väittänytkään, että nousu johtuisi remonteista, väänsin vaan rautalangasta sfinskin logiikan. On joo totta, että jos remontteja tulee tasaiseen tahtiin niin remonteilla ei ole vaikutusta. Toisaalta Suomen asuntokanta painottuu vahvasti 70-luvulle, eli asuntoihin joissa linjasaneeraukset ovat nyt ajankohtaisia. Eli tässä mielessä voisi ajatella, että nyt eletään korjausrakentamisen kulta-aikaa.
suomen asuntokanta rakennusvuoden mukaan

Todellisuudessa hintakehitys on kaikkien muuttujien summa ja mulla ei ainakaan oo kompetenssia arvioida eri muuttujien painoarvoa siinä yhtälössä :smiley:

1 tykkäys

Näin se varmasti on. Mutta kyllä asuntojen hintoihin pätee tietyt lainalaisuudet.

Houkuttelevuus/sijainti/kunto, muuttovoittopaikkakunnat
Talouden yleinen vire ja inflaatio.
Korkopolitiikka
Tarjonta/kysyntä
Turvallisuus

Uusia hintatilastoja. Eivät ylittäneet uutiskynnystä tällä kertaa. “Vääriä” kaupunkeja keulassa tms. Hypon kaverit selittää ketjussa onneksi miten pitää tulkita.

5 tykkäystä

Asuntojen hinnat reagoivat aina viiveellä. Selvää on, että Q1 markkina veti vielä ihan hyvin ja pyyntihinnat eivät laskeneet. Nyt kuitenkin viime aikoina on tullut isoa epävarmuutta korkojen, inflaation ja sodan takia, joten kysyntä sakkaa selvästi. Pyyntihinnat eivät laske heti, vaan kohteet roikkuvat myynnissä vanhoilla hinnoilla.

Kasvukeskuksien uudehkot asunnot käyvät toki edelleen kaupaksi kovalla hintatasolla. Niistä on laajalti pulaa, joten ostajia riittää. Yleinen hintataso luultavasti kuitenkin laskee edelliseen kvartaaliin verrattuna.

9 tykkäystä

Tällaisten yksittäisten datapisteiden tarkastelu ei usein anna vielä kovinkaan kummoista kokonaiskuvaa. Tuosta samasta twiittiketjustakin löytyi aloituksena vähän pidempi aikasarja:

Tästä näkee tosiaan, että “Muu Suomi”-hinnat ovat kasvaneet YoY ensimmäistä kertaa enemmän kuin PK-seudulla pitkään aikaan. Saattaa olla, että sama on tapahtunut tuolla 2014/2015 viimeksi, kuva on sen verran ylimalkainen, että tuosta ei oikein näy enkä onnistunut löytämään tuota alkuperäistä dataa.

Toinen hyvä havainto kuitenkin on (jossa tosin on hieman epävarmuutta juuri tuon kuvan epäselvyyden takia) se, että kun tarkastellaan YoY-muutosta niin “vertailukausi” on hyvin erilainen PK-seutu vs. muu suomi. PK-seudullahan oli viime vuonna tosi kovaa hinnannousua, arvioin tuosta silmämääräisesti, että Q1/2021 oli +6%. Muu Suomi -vertailukausi Q1/2021 oli 0% kasvua, eli käytännössä Q1/2021 oli sama hintataso kuin Q1/2020 eli kasvua Q1/2020-Q1/2022 oli yhteensä tuo n. 3,5% kun puolestaan PK-seutu kasvoi Q1/2020-Q1/2022 n.+9%. Q2/2022 nähdään kestääkö Muu Suomen veto kun vastassa on jo ensimmäinen nousun jälkeinen vertailukausi.

Se mitä haluan sanoa on, että yksittäinen datapiste ei välttämättä kerro vielä kauheasti vaan tarvitaan lisää datapisteitä, jotta voitaisiin todeta jokin muutos trendissä. Luulen, että koko loppuvuosi sulatellaan noita viime vuoden kovia hinnannousuja varsinkin nyt kun makrotilanteessa on epävarmuuksia (luulen, että tämä koskee siis koko Suomea).

15 tykkäystä

Koko “muu Suomi” seurannan voisi lopettaa. Mukana Tre ydinkeskusta ja Sevettijärven peräkylät. Kun vielä on opetettu että jo “muu Suomi” nousee sitä ei pidä tulkita positiivisena, eikä minään mutta kun se laskee se on varma merkki siitä ja tästä.

7 tykkäystä

Olen samaa mieltä ensimmäisestä lauseesta, olisi mielekkäämpää että esim. Turku, Helsinki, Oulu olisi oma joukkonsa tms.

Mitä jälkimmäiseen tulee niin tähän on ihan looginen selitys: hinnat ovat polkeneet paikallaan tai jopa laskeneet 10 vuotta, joten en vielä yhden ”koronavuoden” perusteella tekisi kovin pitkälle meneviä päätelmiä tulevaisuuden kehityksestä

6 tykkäystä

Tuttu välittäjä kertoi (pk-seutu) ettei tällä hetkellä liiku mikään. Asunnot, jotka vielä vuosi sitten saattoi mennä ilman ensimmäistäkään näyttöä, seisoo myyntilistoilla viikkoja vailla minkäänlaista ostokiinnostusta. Näytöissä ei käy ketään.

Oman asuinalueen myynnissä olevat kohteet on tällä hetkellä noin 2 tai 3 kertaiset mitä aiempina vuosina keskimäärin.

Jossain vaiheessa voisi kuvitella myös hintojen antavan periksi, jos ei muutosta pidempiin myyntiaikoihin tule.

15 tykkäystä

https://kiinteistonvalitysala.fi/vuoden-2022-ensimmaisella-neljanneksella-vanhojen-asuntojen-kauppa-yha-vilkasta-uudiskohteista-pulaa/

Ei nyt ihan täsmää tuo väittämä tilastoon. Asunnot liikkuu edelleen…

4 tykkäystä

Linkaamastasi jutusta:

Asuntomarkkinan vilkkaus on palautunut pandemiaa edeltäneisiin lukuihin. Erityisesti suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Turussa, kauppa on rauhoittunut vuoden takaisesta, jolloin näissä käydyn kaupan määrät kävivät huipussaan.

Valtaosa tuoreeseen liiton kyselyyn vastanneista välittäjistä kokee kaupan hidastuneen. Hidastumisen nähdään johtuvan ennen kaikkea asiakkaiden kokemasta epävarmuudesta niin rahoitusmarkkinan kuin geopoliittisen tilanteenkin johdosta, mutta myös asuntoaan myyvien empiminen on hidastanut kaupantekoa. Nousukäyrälle siirtyneet korot ovat hidastaneet luottointoa, mikä osaltaan vaikeuttaa kaupantekoa ja asettaa ostajille entistä tiukemman budjetin.

Asuntokauppa on siis samaan aikaan vilkastunut mutta myös hidastunut, vertailuajankohdalla on väliä :smile:

6 tykkäystä

Tuntuu, että vähän jankkaan, mutta v. 2021 oli aivan poikkeuksellinen buumi Suomen asuntomarkkinoilla. Kaikki meni kaupaksi heti ja kovaan hintaan. Se, että kaupankäynti on “hidastunut” viime vuoteen verrattuna, ei välttämättä tarkoita muuta kuin että se on normalisoitunut.

Piirsin tuohon Kiinteistövälitysalan keskusliiton kuvaajaan silmämääräisen trendiviivan. Mitään dramaattista ei (ainakaan vielä) ole tapahtunut vaan normaalia palautumista pidemmän aikavälin trendille:

Totta kai voi olla, että markkina jatkaa jäähtymistään ja hinnat lähtevät laskuun, mutta vielä on mielestäni aikaista tehdä sellaista johtopäätöstä näin vähäisellä datalla.

19 tykkäystä

Yritä tässä nyt sitten pysyä ennustaa tulevaa, kun signaaleja tulee joka suuntaan.

6 tykkäystä