Aurinkoenergia - mihin sijoittaa?

Aivan mieletön tulos! Ylitti kaikki ennusteet ja odotukset. Mutta niin on mieletön kurssireaktiokin… On tämä markkina aivan rikki, ei voi muuta sanoa.

3 tykkäystä

https://www.globenewswire.com/en/news-release/2022/04/26/2429612/20176/en/Enphase-Energy-Reports-Financial-Results-for-the-First-Quarter-of-2022.html

Financial highlights for the first quarter of 2022 are listed below.

  • Record quarterly revenue of $441.3 million
  • GAAP gross margin of 40.1%; non-GAAP gross margin of 41.0%
  • GAAP operating income of $61.8 million; non-GAAP operating income of $114.5 million
  • GAAP net income of $51.8 million; non-GAAP net income of $109.7 million
  • GAAP diluted earnings per share of $0.37; non-GAAP diluted earnings per share of $0.79
  • Cash flow from operations of $102.4 million
  • Ending cash, cash equivalents, and marketable securities balance of $1.1 billion



https://twitter.com/ConsensusGurus/status/1519049295881723909

Callin scripti

20 tykkäystä

Vanha juttu Ramez Naamilta, mutta ei ole tainnut tässä ketjussa olla. Lukusuositus, mikäli aurinkoenergia kiinnostaa.

3 tykkäystä

Ennustaminen vaikea laji kun katselee parin vuoden ikäisiä ennusteita ja yrittää suhteuttaa niitä siihen miten paneeleiden muiden komponenttien hinnat ovat nousseet. Jos raaka-aineiden hinnat saadaan laskemaan parin vuoden aikaiselle tasolle ja allekin niin aurinkosähkön hinta voi ottaa reilunkin pompun alaspäin.

1 tykkäys

iSun julkaisi Q1:n. Olipa pettymys. Miten eivät vaan saa tätä käännettyä voitolliseksi. Pelkään huomenna konfassa jopa ohjeistuksen laskua loppuvuodelle.

https://www.stonkmoon.com/news/ISUN/a254c798b4d22d8927fbfdcfe46a2646

4 tykkäystä

Myös tänne tämä

5 tykkäystä

Viime syksynä tuli ostettua 5,1 kW aurinkopaneelijärjestelmä.Näillä pörssisähkön hyvityshinnoilla hyvästi maksaa itseään takaisin kun kulutus vuorokaudessa jotain 7-12 kWh/vrk ja taivaalta pukkaa yli 30 kWh per päivä.Varmaan laskee jossain vaiheessa,mutta alkuvuosi ihan hyvä.Tätä menoa takaisinmaksuaika jää reilusti alle 10 vuoden kun järjestelmään upposi pyöreästi 6000 € kotitalousvähennys huomioituna.Tuskinpa tuo sähkö hetkeen oikein halvaksi äityy.Sikäli sattui vielä hyvään saumaan että varmaan viime keväänä olisi saanut halvemmalla voimalan mutta nyt varmaan saisi maksaa jo enemmän,ainakin pienempi riskisijoitus kuin pörssi viimeaikoina :smile:

11 tykkäystä

Löytyisköhän tuosta saumaa https://www.forus.fi/fi/forus-ja-better-energy-tavoittelevat-1000-mw-aurinkoenergiaa-suomeen/

1 tykkäys

Sukulainen on juuri nyt hankkimassa solar-paneelit OKT-talon katolle. Kehui, että täällä pohjoisessa on pitkä valoisa aika sekä viileää ja nämä seikat suosivat aurinkopaneelien käyttöä. Varsinkin nyt sähköenergian kallistuessa aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin nopeasti. Sukulaisen hankinnan kuultuani sekä alla näkyvän artikkelin luettuani päätin sijoittaa Canadian Solar Inc. (CSIQ) aurinkopaneelifirmaan.

3 tykkäystä

Daqolta tiedotetta:

https://finance.yahoo.com/news/daqo-energys-subsidiary-xinjiang-daqo-111200290.html

Yahoon palstalla joku laskeskeli, että tää olisi yli 8 taalaa/ADR, joten menisi yli ennusteen. No tarkka tulos tulee elokuun puolivälin jälkeen.

Vaikka oon tehnyt tätä hommaa reippaasti yli 20v, niin taas sorruin vanhaan helmasyntiini eli veivailuun. Potti on kyllä 100% plussalla mutta jäljellä on enää murto-osa alkuperäisestä sijoituksesta. Ajattelin, että kyllä kiinalaista firmaa voi vähän veivata, kun se kuitenkin taas pian shortataan maanrakoon. No ainoa lohtu tässä on se, että ENPH on pysynyt tiukasti salkussa.

Yleisesti oon sitä mieltä, että nyt kannattaa olla hyvin tarkkana kaikkien veivailujen kanssa, koska ollaan luultavasti lähellä pohjia. Sitten kun lopulta lähdetään ylös, monet laput nousevat yllättävän nopeasti ja pitkään. Tod näk nämä erilaiset teknot ensimmäisinä, jos inflaatiopaineet alkavat hellittää.

6 tykkäystä

Meille hankittiin myös katolle aurinkopaneelit ja siitä innostuneena tutkin pintapuolisesti noin 15 ko. toimialan pörssiyhtiön tilannetta.

Lähinnä tsekkasin uusimman tuloslaskelman, taseen ja kurssikehityksen viimeisen 12 kk aikana. Otin mukaan pari isomman kokoluokan oletettavasti vakaampaa yhtiötä ja sitten yhden pienen pelipaperin. Uusimpien talouslukujen lisäksi en lähtenyt analysoimaan yhtiöitä tai toimialaa sen enempää.

Joillakin jo unohdetuilla kriteereillä ja mutulla valitsin listalta kolme firmaa seurantaan joko pelipaperiksi tai pidempään pitoon.

Nämä firmat ovat: Canadian Solar Inc. (CSIQ), First Solar Inc. (FSLR) ja iSun Inc. (ISUN).

4 tykkäystä

Itse aloin sijoittaa raskaasti aurinkoenergiaan silloin, kun eräs tuttu silmät säihkyen innosta mainosti paneelejaan, joilla hän kattaa osan sähköautolla ajoistaan. Latausta ei tähän tarkoitukseen tullut aivan riittävästi, mutta kuitenkin siten, että sillä oli hänelle merkitystä. Ajattelin, että jos yksi suht täyspäinen kaveri voi innostua näistä härveleistä tähän malliin, niin epäilemättä heitä tulee pian monia muitakin.

Viimeinen niitti, jolloin aloin pannu punaisena paukuttaa rahojani aurinkoenergiaan tuli myöhemmin. Juttelin erään keski-ikäisen konservatiivisen rasvanäppiduunarin kanssa ja yllättäen hän otti puheeksi aurinkopaneelit. Mietin, että hetkinen, nytkö ne herättävät jo keskustelua ruohonjuuritasolla, onpa yllättävää. Hän kertoi, kuinka ne ei ikinä maksa itseään takaisin ja eivät kannata, ovat ihan naurettavia härveleitä. Silloin minulle tuli se oivallus, jumalauta, nyt ne on breikkaamassa läpi ja kannattavat tosi hyvin. Meinasi puhelin lentää hyppysistä kun tuli niin kiire alkaa selailla kursseja. Muutospelon rationalisoiminen hyökkäykseksi uhkaa vastaan todistaa uhan olevan todellinen.

Sijoittaako muutkin tällaisilla perusteluilla :grin:

6 tykkäystä

Tuo kuulostaa enemmän puhtaasti taksisuhari-indikaattorilta. Eli vältä kuin ruttoa, kun naapuri puhuu pörssiosakkeiden ostamisesta ym. Toimi myös tässä viimeisimmässä noususyklissä täydellisesti, kun media oli täynnä parikymppisiä firettäjiä ym. pörssirikastuneita

Paneelivalmistajat ovat luultavammin vihoviimeinen paikka mihin olisin laittamassa eurojani pitempään sijoitukseen. Meneehän niitä kaupaksi, mutta kiinalaisilla on hallussa volyymit ja raaka-aineet. Muutenkin hieman hankala pohtia mihin laittaa rahaa kiinni. Markkinat kasvavat, mutta tarjontaa riittää ja valtiot sotkevat markkinoita tukiaisilla. Tässä edelleenkin omistan ainoastaan jonkin verran Solaredgeä, joka tuli avausviestissä mainittua, ja Enphasea.

1 tykkäys

Tähän sen verran pehmennystä, että omavaraisuuteen on alettu kiinnittämään lännessä huomiota ja varoitusta on tullutkin että länsi on liian riippuvainen aurinkoenergian kehittämisen suhteen Kiinasta.

Eittämättä EU ja USA alkaa kehittämään omia juttuja kovemmalla fokuksella, mutta ei vaikuta toki heti. Hyvä olla vaan perillä, että vaikka tilanne on nyt hälyttävästi Kiinan varassa niin ei välttämättä ole loputtomiin.

4 tykkäystä

Sijoituspalstalla kun ollaan niin lähinnä tarkoitin sitä miten houkuttelevaa on sijoittaa paneeleja valmistaviin yrityksiin

Paneeleilla on kuluttaja ihan kohtuullisesti tehnyt rahaa tänä kesänä. Näkisin tämän kuitenkin anomaliana, koska kapasiteetti tulee kasvamaan lähitulevaisuudessa ja tuotantopiikki ajoittuu aikaan, jolloin energiankulutus maassa on pienimmillään. Tämä yhdistettynä uuteen tuulivoimakapasiteettiin painaa hintoja alas kesäaikaan huomattavasti. Talvi on sitten ihan toinen tarina.

2 tykkäystä

Sen perusteella ei hirveesti kannata alkaa sijoittamaan maailman suurimpiin aurinkosähköfirmoihin millaisia suomen energiatarpeet on tai millaisia minkäkin tuotteen markkinaosuus on suomessa, muutoin esim enphaseen ei kannattaisi sekaantua, solaredgenkin markkinaosuus taitaa olla pieni.

Jos katsoo suomen toteutuneita energiakulutuksia ja milloin milläkin ajanhetkellä mistäkin energiamuodosta tuottoja saadaan niin helppo havaita, että kesäisin aurinkoisina päivinä kulutus suurempaa kuin pilvisinä. Tämä selittyy kiinteistöjen jäähdytystarpeilla, jäähdytyksen määrä tulee tuskin lähivuosina vähentymään. Suomea aurinkoisemmissa ja lämpimämmissä maissa sähkönkulutus painottuu vielä enemmän aurinkoisiin kesätunteihin.

Jos katsoo milloin aurinkovoimaloista ja milloin tuulivoimaloista saa tuottoja niin nämä täydentää hyvin toisiaan. Yleensä aurinkoisimpina päivinä ei tuule ja päinvastoin.

1 tykkäys

Nyt ymmärsit hieman väärin. Satuin vain kommentoimaan, että nykyiset hinnat tuskin tulevat kovin pitkään pysymään yhtä korkealla tasolla kesäaikana. Investointi on kuitenkin suht arvokas ja on kyseenalaista lähteä laskemaan kuoletusaikaa investoinnille yhden vuoden sähkönhinnan perusteella

Jep. Suurin uhka aurinkovoimaloiden kannattavuudelle on se jos aurinkovoimaloita rakennetaan liikaa jolloin spotit menee pahimmillaan negatiivisiksi. Toki mitä enemmän sähkönhinta vaihtelee niin sitä kannattavampaa on tehdä investointeja millä hyödynnettään halpoja tunteja, mikä puolestaan mahdollistaa aurinkovoimaloiden lisärakentamista.

Omakotitalokokoluokkaa lukuun ottamatta suomessa aurinkopaneeleiden hankkiminen on ollut vuosia taloudellisesti kannattavaa. Nyt aurinkovoimaloiden investointikustannukset ovat järjestelmäkoosta riippuen jopa kymmeniä prosentteja suurempia kuin pari vuotta sitten, mutta näillä poikkeuksellisen kovilla spot hinnoilla erittäin kannattavia.

4 tykkäystä

Jotenkin tuo paneelien vaatima tila vaivaa mieltä, siitä tulee mieleen tyyliin 70-luvun avohakkuut, paitsi tässä tapauksessa ei menesty oikein enää aluskasvillisuuskaan. Toisaalla rakennetaan viherkattoja rakennuksiin ja toisaalla vedetään sen luontaisen virheän päälle paneelia.

Myös veden päälle asennettavat lautat vaikuttavat massiivisille. Vaikka tilaa on ja vaikka oli jotain sekä paneelien että meriveden viilenemiseen liittyviä etuja, niin noinko olisi, että tällaiset hehtaareja syövät lautat ovat tulevaisuutta, jos tuotantovolyymit oikein paljon kasvaisivat.

Jos mietitään asiaa vain energiantuoton kannalta niin metsän pitäminen metsänä on erittäin tehotonta jos vaihtoehtona olisi rakentaa metsän tilalle aurinkopaneelikenttä. Samalle pinta-alalle asenettu aurinkovoimalapelto tuottaa energiaa suuruusluokkaa 300 kertaisen määrän minkä verran metsän vuotuisen kasvun energiamäärä olisi.

Laskelmia on toki niin monenlaisia kuin on laskijaakin, toisaalta puulla voi tehdä muutakin kuin polttaa, mutta jos sitä poltetaan hyötysuhde on jotain muuta kuin 100%. Puun korjaamisesta ja kuljetuksista tulee päästöjä, kuten myös aurinkovoimalan laitteista ja rakentamisesta.

Vaikka kaikki suomen tarvitsema sähkö tuotettaisiin aurinkopaneeleilla ei täältä silti metsät ja pellot loppuisi kesken. Hyväpohjaisten peltojen ja metsien, vesistöjen ja rakennusten kattojen lisäksi löytyy paljon muutakin asennuspaikkoja. Esim. erilaisille suljetuille kaatopaikoille ja turvesoille on ainakin ollut aurinkovoimalahankkeita, en tiedä ovatko menneet toteutukseen asti.

CO2 päästöjen kannalta viherkatot oman vähäisen koulubiologian tuntemukseni perusteella “viherpesua”, sillä käsittääkseni kasvit ottavat ilmasta CO2:sta vain sen verran mitä tarvitsevat kasvaakseen ja viherkatoilla kasveina lähinnä matalaa varpua/ruohoa. Viherkaton rakentamiseen tarvitaan lisää kattokerroksia ja viherkaton tuoman lisäkuorman takia toisinaan joudutaan käyttämään vahvempia rakenteita katossa ja talon rungossa. Suurimmat hyödyt taitava olla huleveden viivytyksessä ja visuaalisen mielihyvän tuottamisessa.

Viherkatto vs aurinkovoima vertailussa aurinkopaneelit CO2 kannalta huomattavasti parempi vaihtoehto. Toki voi valita molemmat, aurinkopaneelitelineistä löytyy myös ns. viherkattoversioita missä paneelit asennetaan vähän korkeammalle katon pinnasta.

9 tykkäystä