Aurinkopaneelit katolla - reaaliosinkoja päivänpaisteella?

Meille asennetaan kaksi vuotta vanhalle huopakatolle 14x380wp paneelit ja 6wkp invertteri. Hinta asennusta ennen kotitalousvähennystä tasan 7k€.

Olen kiinnostunut miten asennus huopakatolle kannattaisi tehdä.

Oletteko tutustuneet mikroinvertteriasennuksiin? Tässä yksi invertteri hoitaa vain kahta paneelia ja näin optimoi näiden tehoa varjojen jne vaikutuksesta. Lisäksi se mahdollistaa jokaisen panelin reaaliaikaisen tehon valvonnan sekä havaitsee rikkinäiset panelit välittömästi.

Tutustuin tähän vasta äsken ja ehdottomasti laitan tällaiset sitten, kun tulee asennus ajankohtaiseksi. Koska puhutaan noin 30 vuoden laitteista, on hyvä että mahdolliset korjaukset voi tehdä pienemmissä osissa, eikä esim. tarvitse vaihtaa vain yhtä suurta invertteriä.

2 tykkäystä

Eikö olisi reilu laskennassa käyttää invertterin maksimitehoa 5,5kwp? Sen verranhan sieltä kuitenkin maksimissa tulee jos on tullakseen.

Itse sain tällaisen tarjouksen heinäkuun alussa, jonka myös tilasin.

6,00kWp aurinkosähköjärjestelmä
16kpl 375Wp Longi Solar Black - aurinkopaneelia
Solis 6kW vaihtosuuntaaja
Kattoasennusmekaniikka peltikatolle
Asennustyö
Sähkökytkennät
Järjestelmän käyttöönotto
Dokumentointi sähköyhtiölle
Rahti

Aurinkosähköjärjestelmän hinta asennettuna 8 490€ sis alv
Mahdollinen kotitalousvähennys 1 400€
Hinta kotitalousvähennyksen jälkeen 7 090€ sis alv

Toimitusaika 7-8 viikkoa

Tuossa minun tilauksessa hinta on 1415€ / kWp. Sinulla 1388€ / kWp.

Kysyin muutaman eri tarjouksen ja hinta oli molemmissa samansuuntainen.

2 tykkäystä

Mitäpä jos sitä sijoittaisi aurinkopaneeleita valmistavaan yritykseen. Jos kerran kiviuunien kysyntä on Keski-Euroopassa noussut piipusta pilviin, niin luulisi aurinkovoimaloiden kohdalla käyneen samoin. Liki 10 000€ sijoitus voisi poikia itsensä takaisin nopeammin kuin 20 vuodessa. Hajautus 5 eri yhtiöön niin yhtiöriskikin pienenisi sopivasti.

4 tykkäystä

Foorumilla on yksi ketju Puolalaisesta firmasta Saule technologies, joka vamistaa tulostettavia aurinkopaneeleja. Se on aika uusi firma ja todellista high-tech lottoamista ja ilmeisesti ei ole vielä skaalautuvaa tuotantoa ja tuotteessa on paljon parannettavaa. Potentiaalia toki on ainakin teoriassa ja tuottotodennäköisyys on lottoamista parempi.

Muutoin taitaa about kaikki markkinoilla olevat paneelit olla valmistettu Kiinassa. Sinne sijoittaminen ei olekaan ihan Nordnetin kautta helposti tehtävissä ja Kiinariskit on nykyään tulleet mm. kiinteistö- ja teknologiasektorilla monille selviksi.

Sitten on toki kotimainen Savo Solar, joka valmistaa aurinkokeräimiä teollisuuden tarpeisiin (ei kuluttajille). Siihen on toki helppo sijoittaa oman pankin / meklarifirman kautta ja vaikka toistaiseksi sijoittajille se on ollut lottoamista huonommin tuottava kohde, tulevaisuudesta ei toki tiedä. Ainakin aurinko paistaa kuluttatuotteita myyville paneeliasentajille tänä päivänä. Lycka till. :+1:

2 tykkäystä

Ehkä paneelit ovat liian bulkkibisnes ollakseen paras sijoituskohde. Edes kysyttyjen inverttereiden valmistus ei ole oikotie onneen - saksalaisen SMA:n osakekurssi on lähellä reilun 10 vuoden takaista listautumiskurssia.

Omalla tarkkailulistallani on Oslon pörssin Volue, joka toimii energiamarkkinoilla ja myy mm. softaa (pääosin SaaS) treidaukseen ja tuotannon optimointiin. Energian hintavaihtelut eivät mene minnekään. Hajautetumpi energiatuotanto lisää tarvetta saada tietoa päätöksenteon tueksi.

1 tykkäys

Oletteko kokeilleet hakea ARA-avustusta?

3 tykkäystä

Kyselin ARA:sta paikalliselta insinööriltä, joka tekee siihen tarvittavia (kunto)tarkastuksia. Hänen mukaansa mahdollisuudet tuen saamiseksi ovat melko pienet, sillä ARA-tuki on tarkoitettu energiatehokkuuden parantamiseen, arviointi tehdään kuukausi-kohtaisesti ja säästöä pitäisi tulla väh. 40% alkuperäiseen lämmityksessä käytettävään kulutukseen. Käytännössä sinulla pitäisi olla siis passiivitalo ja todella iso setti talvikäyttöön optimoituja paneeleja, jotta tuohon olisi edes teoreettista mahdollisuutta. Riskinä taas se, että joudut maksamaan nuo tarkastukset (n. 500€ yhteensä), vaikket tukea saisikaan.

Näiden perusteella jätimme sitten itse hakematta, sillä asumme vanhassa puutalossa ja lämmityskuluista 90% tulee talvikuukausina, jolloin paneeleista ei saa juuri mitään irti. Mutta toki kiinnostaa kuulla, jos joku on hakenut ja etenkin onnistunut saamaan tukea!

9 tykkäystä

Onko täällä kokemuksia aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta asunto-osakeyhtiölle, erityisesti rivari- tai erillistaloyhtiöön?

3 tykkäystä

Tällaisessa tutkimuksessa
Aurinkovoimalan mitoitus taloyhtiöön energiayhteisömallia
hyödyntäen

huomio kiinnittyi tähän taulukkoon:
image

Huomaatteko voimakkaan negatiivisen korrelaation hinnan ja takuuajan kanssa? :face_with_raised_eyebrow:

3 tykkäystä

Noissa takuuajoissa kannattaa huomioida, että järjestelmän eri osille on eri takuuaika. Omassa tarjouksessa oli seuraavat takuuajat:

  • Asennustyö 5v
  • Paneeleiden rajoitettu tehotakuu 25v
  • Paneeleiden rakenteellinen takuu 15v
  • Invertterin takuu 10v
  • Asennusmekaniikka 30V

Eli:

  • Jos paneeleiden kiinnitykset irtoavat katosta 6 vuoden kohdalla, kaivat kuvetta tai ruuvimeisseliä
  • Jos invertteri pamahtaa 11 vuoden kuluttua, kaivat kuvetta
  • Jos paneelit taipuvat rullalle 16 vuoden kohdalla, kaivat kuvetta
  • Jos paneelit tuottavat alle luvatun tehotuoton (koska olisivat rullalla katolla) 26 vuoden kohdalla, ostat uudet paneelit
  • Jos paneeleiden kiinnitysvärkit ruostuvat puhki 31 vuoden kohdalla (vaikka olisivat vielä kiinni katossa), hanki jo hyvä mies uusi järjestelmä.

Rajoitettu tehotakuu tarkoittaa sitä, että tehon tuotto laskee keskiarvoisesti tietyn prosenttimäärän vuodessa. Esimerkiksi ao. kuvassa on yhden paneelin tuotto vuosien ajan, jossa ensimmäisenä vuonna tuotto laskee 2% ja sen jälkeen 0,55% vuodessa. Itse laskin tuoton 25 vuoden päähän seuraavalla kaavalla:

0,98*(0,9945)^24 = 0,8585, eli paneeleiden tuotto olisi 85,9% alkuperäisestä tuotosta 25 vuoden kuluttua. On huomattava, että tämä on suurempi kuin ao esitteen lupaama tuoton yläraja 84,8% (punainen viiva). Lisäksi, paneelin tuotto on tuon 0-3 % power toleranssin sisällä, eli tuotto 25 vuoden kuluttua olisi jotakin 80,7% … 84,8% välillä.

Onkin sitten eri asia, kuinka moni kuluttaja seuraa paneeleiden tuottoa tarkasti pitkän ajanjakson aikana. Invertteri tuskin säilöö tuottolukuja vuosikaupalla muistiinsa.

9 tykkäystä

Hyvä huomio.

Entäs jos asennuksen jälkeen tulee pari isolumista talvea jotka hieman runnuttavat paneeleita ja asenusmekaniikkaa, ilman että sen suurempia ulkoisia vaurioita näkyy. 6v päästä huomaat välikatossa vesivahingon.
Pitäisikö mennä asennuksen takuuseen vai asennusmekaniikan takuuseen🤔.
Noh. Onneksi tällaisia isompia varten onkin sitten vakuutukset.

Lue myös pienellä kirjoitettu. Hitaasti syntyneet vahingot…

Hyvää keskustelua! Samoja pohdintoja itsellä, mutta toistaiseksti jäänyt paneelit tilaamatta.

Historia ei ole tae tulevasta, mutta yleensä se antaa jotain osviittaa. Esim. täältä näkee spot-hinnat kuukausittain 2018 alkaen: Pörssisähkön eli Spot-sähkön hinta kuukausittain ✔️

Ennen koronaa, sotia yms. sähkö maksoi aikalailla 4-7 snt/kwh. Yleensä spot on päivällä korkeampi kuin yöllä ja kesällä edullisempi kuin lämmityskaudella. Pitkään erot olivat kuitenkin suhteessa pieniä.

Kaikki tietävät mitä sähkö maksaa nyt, mutta kukaan ei tiedä mitä se maksaa 2v päästä. Viime vuosina erityisesti tuulivoiman lisääntyminen (varmaan aurinkosähkölläkin pieni vaikutus) on lisännyt merkittävästi spot-hintojen heilumista. Energiakriisi vain sitä vahvistanut.

Itse uskon markkinatalouteen ja vaikka yhteiskunta sähköistyy, niin uskon että investoinnit ajavat sähkön hinnan vielä alle 10 stn/kWh tasolle. Sähkön tuotantokustannukset eivat ole kai muuttunneet mitenkään merkittävästi, vaan hintoja ajaa nyt tarjonnan puute? Päästökauppa on nyt ja todennäköisesti myös tulevaisuudessa kallista, mutta toki muutenkin suunta on uusiutuviin.

Itse haluaisin paneeleille vähintään 10% vuosituoton (sellaisella sähkön hinnalla, että uskon itse siihen). Muistakaa tuottoa verratessa, että tämä ei voi verrata esim. osinkotuottoon, sillä järjestelmä kuluu ja jonain päivänä sen arvo on enää negatiivinen (purku-/korjauskustannus). Itse myös vanhan liiton jääränä tykkään, että koti olisi suht yksinkertainen - mitä vähemmän (hajoavia) järjestelmiä, joita en itse ymmärrä, sen parempi.

Mitä kuullut tutuilta ja täältäkin voi lukea niin aurinkopaneelimarkkina on nyt niin sekaisin, että itse katson mielelläni tämän yli. Pakostihan se näkyy hinnoissa, jos kysyntä ylittää tarjonnan moninkertaisesti. Kotvan kuluttua voi olla toisin…Joku täällä varmaan tietää paremmin, mutta onko oletettavaa, että paneelien hyötysuhde paranee vielä (merkittävästi) tulevaisuudessa? Käsittääkseni se on tasaisesti parantunut ja samalla hinnat laskeneet pl. viimeinen vuosi.

Yksi tuttu puuhaa tuolla alalla ja hänen kommenttinsa oli, että suosittelee varauksetta kohteisiin, joissa sähkön kulutus on kesälläkin suurta (teollisuus, kaupan kiinteistöt ym.), mutta näihin pientalovoimaloihin, jotka mitoitetaan mahdollisimman isoiksi sähkön myyntiä varten, suhtautuu hieman kriittisemmin. Nimittäin se säästö, jonka tulee siirtohinnasta, on ainoa jonka voi laskea varmaksi. Sehän oli hyvin merkittävä osa sähkön kustannusta vanhojen hintojen aikaan.

Täällä oli myös kommentteja omakotitalossa arvon noususta. Uskaltaisin väittää, että ainakin pk-seudulla katolle investoitu XX euroa tulee kyllä myydessä vähintäänkin 1:1 takaisin, vaikka järjestelmä olisi jo jonkun vuoden ikäinen.

Yhteenvetona: ei meille nyt, mutta tulevaisuudessa hyvin todennäköisesti. En usko pitkässä juoksussa rahantekokoneeseen, mutta ideologisista syistä ja talon arvon nousun kannalta kannattaa.

PS. Kuka muistaa, kun muutama vuosi sitten oli keskustelua, että onko sähkö tulevaisuudessa lähes ilmaista ja onko energiayhtiöillä lainkaan tulevaisuutta :smiley:

9 tykkäystä

Moni tuntuu sähkön tulevaa hintatasoa miettiessään tukeutuvan vain Suomen markkinaan ja meidän omaan sähköntuotantoon & kulutukseen. Koitanpa siis hieman kontrata, ja avata miksi en usko alle 20 sentin kwh-hintoihin ainakaan muutaman vuoden säteellä.

Alla viime viikonlopulta pitkähkö Hesarin artikkeli (maksumuurin takana), jossa avataan hyvin sitä, miten sähkömarkkinat ovat jo melko tehokkaita ja miten Saksan energiavaje väistämättä nostaa hintoja koko pohjolassa. Tietenkin osa sähköstä häviää siirroissa, mutta näillä näkymin ei tulla näkemään tilannetta, jossa Saksan hintataso olisi 50 snt/kwh ja Suomessa mentäisiin 10 sentin tasolla.

Muutenkin artikkeli avaa hyvin sähköpörssin ja hinnanmuodostuksen toimintaa. Paria vuotta pidemmällä tähtäimellä tulee peliin mm. liikenteen isompi sähköistyminen sekä vetytalous, jotka vaativat hurjat määrät sähköä - enemmän kuin tuulivoimasta tai auringosta tullaan ikinä saamaan. Ydinvoimaloitakaan tuskin halutaan (tai edes ehditään) rakentaa niin montaa, että se riittäisi pitämään hinnat alhaalla.

Ps. jotta palataan aiheeseen, niin paneeleiden hankinnan näkökulmasta relevanttiahan on se, mikä sähkön keskimääräinen hinta on huhti-elokuun aikana. Tämä voi hyvinkin tippua kymmeneen senttiin tulevina kesinä, joten investointilaskelmissa en välttämättä käyttäisi tätä suurempia summia. Toisaalta, kuten yllä avattiin, on hyvä huomioida hankinnan vaikutus kiinteistön arvoon.

4 tykkäystä

Tämä on helppo allekirjoittaa. Mutta en usko myöskään, että Saksassa sähkö maksaa 50snt/kWh kovin montaa vuotta. Näillä tasoilla energiayhtiöt vuolee niin järjetöntä kultaa, että alalle tulee pakostikin investointibuumi, joka romahduttaa hintatason. Ei tietysti hetkessä.

En todellakaan ole alan asiantuntija, mutta itse en jakso uskoa, että jonkun näinkin merkittävän hyödykkeen hinta voisi nousta kestävästi 5-6 kertaiseksi hetkessä.

3 tykkäystä

Mikroinvertterien käyttö aurinkovoimalan suunnittelussa kiinnostaisi,harmi ettei niitä kaiketi ole kotimaisia saatavilla.Tullut lueskeltua noista ja monenlaista näyttää olevan kokemusta,otappa niistä nyt selvä jos ei sähkötekniikkaan oikein perehtynyt.

1 tykkäys

Vihdoin sain myös itse ensimmäinen tarjous aurinkovoimalasta asennettuna,
tosin hinta niin suolainen että odotetaan seuraava tarjous.
Kohde Uusimaalla.
18 paneelia Canadian Solar 405
Sofar Invertteri (tarjouksessa ei mainittu malli)
+Kaikki tarvikkeet
Hinta 15594,5 €
Urakkahinnasta työn osuus on 50 %, josta kotitalousvähennystä on mahdollista saada 40 %

2 tykkäystä

Hinnat nousee! Oma tilaukseni hyytyi pulaan inventtereistä. Piti olla jo asennettuna.

1 tykkäys