Osakesijoittaminen

Autostore norjalainen varastoinnin pioneeri listautumassa

listautumassa olisi norjalainen yritys nimeltään Autostore. Varastojen automaatio/robotiikkajärjestelmiin panostava yritys. Merkintäaika päättyy huomenna klo 00.59. Kovat tavoiteet näyttää olevan. Eri asia toteutuuko. Ihan mielenkiintoiselta vaikuttaa. Onko jollain syvempää tietämystä/ pohdintoja tästä? Alla tiivistelmää aiheesta:

14 tykkäystä

Itse merkkasin 2000kpl, koska vaikutti lupaavalta.
Katotaan miten käy… Todella vähän oli keskusteluja meneillään suomalaisilla foorumeilla.

6 tykkäystä

Olen toiminut tähän mennessä kahdessa firmassa missä on logistiikkatoiminnot ulkoistettu ja käyttöön on otettu varastointiautomaatteja ja linjastoja. Molemmissa tapauksissa oli YT:t ja porukkaa pistettiin pihalle. Olen tehnyt varastohommia kuudessa firmassa ja tuntuu, että nämä tehostamistoimet logistiikan suhteen on alkanut kiihtymään. Yritykset laskee tietyt kuoletusajat investoinnille ja ainakin toisen firman logistiikka-automaatioinvestointi (saksalaiset laitteet) maksoi 500 miljoonaa euroa, joten isoja panostuksia mikäli noita saadaan myytyä. Harmi, että huomasin vasta nyt tuon ipon ja en pääse osallistumaan, mutta jään seuraamaan keskustelua.

1 tykkäys

The Offering, including 15% Additional Shares (as defined in the Announcements),

is multiple times covered at the Indicative Offer Price.

Merkkasin minimimäärän. Eipä putoa korkealta. Siinäpä tulee se ikuinen dilemma että jos menestyy niin jopa omalta osalta vähän ketuttaa kun merkkasin niin vähän. Tokihan voi myöhemmin ostaa lisää

ti 19. lokak. 2021 klo 10.45 Average Joe sivustolta Osakesijoittaminen <inderes@discoursemail.com> kirjoitti:

Merkkasin myös minimin 390kpl, katsotaan nyt mitä sieltä tulee, vai tuleeko mitään.
Itsekin ihmettelin, ettei suomalaisilla foorumeilla tästä paljoa puhuttu.

Eikä vain suomalaisilla foorumeilla. Yritin tästä etukäteen hakea näkemyksiä twitterin kautta ja googlettelin paljon, mutta kovin vähän mitään infoa. Korkeana hintaa pidettiin, mutta se ei estänyt omaa merkintää.

Että ei mene ihan 0 postaukseksi niin eilisestä tiedotteesta lainattuna:

“As previously announced, the bookbuilding period for the institutional offering will close tomorrow (19 October 2021) at 14:00 hours (CEST). The application period for the retail offering will end the same day at 12:00 hours (CEST), provided however that applications in the retail offering made electronically through the webservices of Nordnet must be submitted no later than by 23:59 hours (CEST) today, 18 October 2021.”

Eli meidän paikallista aikaa klo 15:00 sulkeutuu instikka-anti.

“The final number of Offer Shares and the final Offer Price per Offer Share will be set by the Company and the Lead Selling Shareholders (being the funds/companies owned, managed or advised by THL), in consultation with the Joint Global Coordinators, after completion of the bookbuilding period in the institutional offering.”

Kaupankäynti oli aiemmin tiedotettu alkavan “on or about 20 October” eli tämän päivän aikana pitäisi olla selvillä allokaatio, ja huomenna alkaa kaupankäynti ellei mitään odottamattomia viiveitä.

Tässä syytä varautua siihen, että sieltä tulee merkinnän määrästä riippumatta a) jokin kiinteä määrä tyyliin 50 tai 100 osaketta tai b) nolla.

Tässä(kin) skandilistautumisessa oli esitteessä ruotsalaisille ja norjalaisille tyypillinen ehto, että annin järjestäjä varaa oikeuden siihen, että jotta osakkaalle saadaan edes jokin järkevä määrä osakkeita, osa merkitsijöistä voidaan sulkea pois. Tämä poissulkeminen tapahtuu arvonnan kautta. Sentään suomalaisia ei lähtökohtaisesti sorsita, kun antiehdoissa “No Offer Shares have been reserved for any specific national market”

EDIT. Äsken 19.10.2021 klo 13:00 ilmestyi omalle arvo-osuustilille " SØKNAD AUTOSTORE HOLDINGS LTD". Eli ainakin merkintä onnistui. Ettei tule useampia viestejä aiheesta: usein vasta juuri ennen kaupankäyntiä eli huomenna näkee saiko niitä osakkeita vai ei. Muutamasta ruotsalaisesta on jäänyt luu käteen, ja sen näkee vasta juuri ennen kaupankäynnin alkamista.

12 tykkäystä

Fives announces strategic partnership with AutoStore and strengthens its position as an integrator of cutting-edge automated solutions - Fives Group Hyvin ajoitettu tämä :slight_smile:

5 tykkäystä

Todnäk AOT:llasi näkyy merkintäsitoumustasi vastaava määrä ja lopullinen allokaatio selviää vasta myöhemmin. Näin se on muissakin anneissa mennyt.

Luitko Nordnetin lähettämän viestin aiheesta?

Olemme vastaanottaneet merkintätoimeksiantosi ja välittäneet sen listautumisannista vastaavalle taholle. Näet nyt antamasi merkinnän kirjattuna salkussasi. Kappalemäärä vastaa hyväksyttyä merkintätoimeksiantoasi. Allokaation yhteydessä veloitamme merkintämaksun tililtäsi sekä toimitamme allokoidut arvopaperit salkkuusi. Uusmerkinnän ehdoista löydät tiedon allokaatiotiedonannon arvioidusta ajankohdasta ja arvopaperien arvioidusta ensimmäisestä kaupankäyntipäivästä.

2 tykkäystä

Joo luin tuon Nordnetin viestin. Tulkitsin tuon ‘‘kappalemäärä vastaa hyväksyttyä merkintätoimeksiantoasi’’ niin, että se on se lopullinen määrä. Mutta eihän se tosiaan taida sitä tarkoittaa… Kiitos oikaisusta! Toivottavasti kiinnostusta on riittänyt eikä kaikkia merkittyjä saa. Ainakin näin pikavoiton metsästäjän näkökulmasta. :slight_smile:

Täällä sama, katsotaan mitä tulee…mutta tosiaan aika vähän keskustelua aiheesta. Aika merkittävästä murrostuotteesta tässäkin kyse. Olen ymmärtänyt, että omaa myös toiminnalle keskeisiä patentteja, onko jollain tästä enemmän tietoa?

1 tykkäys

AutoStore on lähiaikoina panostanut merkittävästi tutkimus- ja kehitystoimintaan. Yhtiön kehitysresursseja on kasvatettu vuoden 2017 49 työntekijästä 149 työntekijään, joista 72 % on kokoaikaisia ohjelmistokehittäjiä (tilanne 30.6.2021). AutoStore pyrkii jatkuvasti innovoimaan ja parantamaan olemassa olevia ratkaisuja ja ohjelmistojaan. AutoStoren tutkimus- ja kehitystoiminta on kuluneen 25 vuoden aikana vahvistanut yhtiön kilpailuetuja ja johtanut yli 280 patenttiin

Tämä on lainaus autostoren ipo-esitteestä

ti 19. lokak. 2021 klo 15.15 Rivero sivustolta Osakesijoittaminen <inderes@discoursemail.com> kirjoitti:

3 tykkäystä

Tämä ipo oli mielenkiintoinen, joten otin myös minimit, vaikka tuskin paljoa saa. Huomenna pitäisi alkaa kaupankäynti.

Alla useamman vuoden vanha lyhyt, mutta ytimekäs esittelyvideo (YouTubesta löytyy uudempiakin).

2 tykkäystä

Hyvin mielenkiintoinen yhtiö, joten jännä nähdä miten pörssitaipale lähtee käyntiin. Pikaisella vilkaisulla/pohdinnalla alan kilpailun määrä huolestuttaa. Omaan silmään esimerkiksi brittiläisen Ocado groupin (mcap n. 13,5 miljardia GBX) teknologia noudattaa paljolti samaa ideaa kuin Autostoren (jos mielenkiintoa tutkia muita niin mm. Vanderlande:n ja TGW:n olivat maininneet esitteessä kilpailijoikseen). Kysymys onkin kuinka nopeasti kovat EBITDA:t sulavat, jos teknologiaa kopioidaan ja hintakilpailu yltyy.

1 tykkäys

Ymmärtääkseni Ocado oli Autostoren asiakas, varasti teknologian ja ryhtyi kilpailijaksi. Ocado loses major court battle against rival AutoStore as patent infringement case heats up - Latest Retail Technology News From Across The Globe - Charged

5 tykkäystä

Kilpailua alalta kyllä löytyy, tietääkseni autostoren ratkaisu ei ole mitenkään uniikki. Mutta sanoisin että Autostore on alalla jo vahvaksi brändiksi muodostunut, näitä nousee tällä hetkellä kuin sieniä sateella ja ovat erittäin hyvässä maineessa. Suomestakin löytyy jo varastoja joissa autostore käytössä ja lisää tulee jatkuvasti. Investointi on kohtuullinen verrattuna täysautomaaattivarastoihin, ratkaisu on suht koht joustava ja hyödyt merkittävät.

En omista tällä hetkellä, valuaatio tuntui kovalta. Komponenttipula vaikuttanee tällä hetkellä näidenkin toimitusaikaan. Uskon kyllä että tulevaisuus on valoisa.

5 tykkäystä

Pätee myös tähän yhtiöön.

4 tykkäystä

Autostoren allokointi suoritettu. Tiedote toteumasta löytyy ohesta:

“A total of 667,567,059 shares (including over-allotted shares) were allotted in the Offering, with 99% of the shares allotted to investors in the institutional offering and 1% of the shares allotted to approximately 10,000 investors in the Nordic retail offering”

Jos tätä viestiä ei liputeta, tähän ketjuun kuulumattomissa viesteissä todettiin että merkitsemällä minimin (390 kpl) sai 339 osaketta, joka on 87 %.

Jos taas merkitsi enemmän, 2 esimerkkiä: 1600 osakkeen merkinnällä sai 374 kpl (23,4 %) ja 9500 kpl merkinnällä 603 kpl (6,35 %) eli leikkuri merkittävä jos vähän suurempaa määrää lähti hakemaan.

5 tykkäystä

Nämä kaikki mainitut esimerkit noudattaa kaavaa 339 + (merkattu määrä - 390) * 2.9%.

3 tykkäystä

Lisään nyt tämän tällekin foorumille.
Autostore tullu uusimpana kiinnostavana yhtiönä eteen, merkata en kerennyt mutta tarkoitus on selvitellä, että kannattaisiko ottaa osuutta. Osaako kukaan tarkemmin kertoa, miten vuosi 2021 on mennyt? Näyttää siltä, että viimevuosina liikevaihto on ollut komeassa nousussa ja tulostakin tehty. 2020 tullut koronatappiota, mutta onko 2021 päästy palautumaan.

Olen tuota Prospectus-dokumentin finanssiapuolta koittanut lueskella ja liiketoiminnan kutakuinkin toki ymmärrän, mutta en nyt ihan ole saanut vielä kiinni.