Avidly-ketju (Zeeland Family)

Hubspotin CEO:n haastattelu alla olevassa linkissä:

7 tykkäystä

Päivitetty Avidlyn laaja raportti on ulkona! Paljon on tapahtunut ja muuttunut sitten edellisen laajan :point_down:

11 tykkäystä

@Antti_Luiro, miten nuo kohtalaisen massiiviset 7,7 meur liikearvojen poistot? Koska realisoituvat?

Hyvä kysymys! Avidly on IFRS-kirjanpidossa jossa liikearvoa ei poisteta, toisin kuin FAS-kirjanpidossa joka on First North-yhtiöissä tyypillisempi.

IFRS-kirjanpidossa yhtiöt testaavat liikearvon kuranttiutta taseessa tyypillisesti kerran vuodessa tai useammin. Mikäli segmentti/liiketoiminta jolle liikearvo on kohdistettu ei enää täytä liikearvotestauksessa määritettyjä oletuksia tulevien vuosien rahavirroista, liikearvolle pitää tehdä alaskirjaus. Avidlyn liiketoiminta on ollut kasvutrendillä ja odotamme tämän jatkuvan, eikä liikearvoon siten mielestämme liity merkittäviä alaskirjauksen riskejä.

Meillä on Q&A:ssa aiheeseen liittyvä vastaus:

5 tykkäystä

Erinomainen raportti @Antti_Luiro ! Yksi kysymys nousi raportti lukiessa.

Osakepalkkiojärjestely nostaa lähivuosien henkilöstökuluja

Avidlyn johdolla on yhtiön osakekurssiin ja henkilökohtaisiin sijoituksiin sidonnainen osakepalkkiojärjestely, jossa maksimissaan noin 570 tuhatta yhtiön osaketta luovutettaisiin johdolle vastikkeetta järjestelyn päättyessä 31.5.2023. Järjestely toteutuu kokonaisuudessaan 6,5 euron osakekurssilla, mikä vaikuttaisi varsin todennäköiseltä osakekurssin ollessa 6 euron tuntumassa tämän raportin kirjoitushetkellä alkukesästä 2021 ja yhtiön tarinan edetessä hyvin.

Tuo näyttää todella hurjalta ohjelmalta suhteessa yhtiön kokoon. Yhtiöllä on nyt 5,3 miljoonaa osaketta ja johdolle jaettaisiin n. 10% yhtiöstä uudet osakkeet mukaan lukien. Onko tämän taustoista/syistä tietoa? Onko nykyinen johto niin kovia tekijöitä, että heitä ei olisi muuten saatu kyytiin vai onko tuossa pienen piirin mulle-sulle-sulle-mulle kultapossukerhoilua? Miten itse näet tuon osakeohjelman piensijoittajan kannalta? Ei siis vain teknisesti sen vaikutuksena numeroihin (joka on hyvin avattu raportissa) vaan enemmänkin näkemyksenä yhtiön pääomistajien/hallituksen/johdon suhteen.

Olen ehdottomasti johdon palkitsemisen kannalla, jos menestystä tulee, mutta noin merkittävät palkkiojärjestelmät suhteessa yhtiön kokoon herättävät kyllä kysymyksiä. Isoin riskihän tuossa on, että noista tulee tapa, joka tulee jatkuvasti syömään osakkeenomistajien kakkua.

9 tykkäystä

Kiitos @Notorious! :pray:

Hyvä poiminta. Järjestelyn tarkkoja taustoja en tunne, mutta kuten nostit esiin niin yleensä näillä tulospohjaisilla palkkiojärjestelyillä halutaan sitouttaa avainhenkilöitä yhtiöön. Tässä tapauksessa järjestely sisälsi myös kannustimen johdon henkilökohtaisista sijoituksista yhtiöön. Noin vuosi sitten johto tekikin omalla rahalla yhtiöön hyvin merkittävät henkilökohtaiset sijoitukset (suurimmat omistajat -listalta löytyy tuttuja nimiä).

Olen samalla linjoilla tuon arvonluonnin osalta - johdon tulospohjainen palkitseminen on sitouttamisen jne. kannalta fiksua, ja pidän sijoittajana siitä että johdolla on omaa rahaa kiinni yhtiön menestyksessä. Ja nimenomaan tulossidonnaisuutta pidän tärkeänä. Sijoittajana en paheksu johdon osakepalkkioita, mutta omistaja-arvon hukkaaminen ei maistu.

Osakepalkkio-ohjelmasta tiedotettiin vuosi sitten heinäkuussa kun osakekurssi oli n. 1,55 euroa, ja siinä määriteltiin 6,5 euron osakekurssi tasoksi, jolla kaikki järjestelmän osakkeet voidaan myöntää palkkioina tuon ansaintajakson lopuksi (5/2023). Alle vuodessa käänne on kuitenkin edennyt todella vakuuttavasti ja osakekurssi on lähes nelinkertaistunut, lähelle tuota maksimitasoa joka 3 vuoden “tavoitteeksi” ohjelmassa määritettiin. Osakkeenomistajien kannalta tämä ei toistaiseksi ole kyllä ollut huono diili :slight_smile:

Mutta tietysti tuo 10 %:in diluutio on merkittävä, ja varsinkin kun hommat ovat edenneet niin vakuuttavasti, niin määrä alkaa tuntua nykyhetkessä suurelta. Vuodessa on vain tapahtunut niin paljon että vuodentakaiset tunnelmat tuntuvat kaukaisilta - niinkuin Maula strategiajulkaisussa mainitsi, vuosi 2020 painittiin sen kanssa, onko Avidlya vielä jatkossa olemassa.

Sijoittajana ajattelen, että vuodentakaisessa tilanteessa tuo järjestely oli hyvä liike. Tällä suorituksella johto on mielestäni palkkionsa ansainnut. Jos vastaava ohjelma julkaistaisiin uutena nyt, herättäisi se varmasti erilaisia tunteita.

10 tykkäystä

Hieman ihmettelen uusinta analyysiä jotain alasta tietävänä. Analyysi peilaa Avidlyn hyvinkin “moderniksi digitaalisen myynnin kumppaniksi” vaikka todellisuudessa isohko osa liikevaihtoa on ns. vanhan liiton mainostoimistohommaa, eli suunnitellaan kunnille brändiuudistuksia ja S-ryhmälle pakkauksia. S-ryhmän kanssa menikin aiemmin pieleen ja siitä isot yt:t. En näe sen isompaa uudistumista vaikkakin HubSpot-liiketoiminta on kasvanut ja yrityksen oman brändin ilme muuttunut useaan kertaan. En myöskään allekirjoita “todella laaja tarjoama jota muilla ei ole” -argumenttiä koska hyvin isoissa asiakkuuksissa on hyvin isot riskit (esim S-Ryhmä) vs. pienempää kauppaa enemmän.

Kannattaa ehkä kurkata myös esim. Tuntopalvelusta työntekijöiden kokemuksia, jotka tukevat hyvin tätä näkemystäni. Useat Avidly-konttorit ovat täysin erillisiä toisistaan ja myyvät vanhan liiton mainostoimistoprokkiksia maakunnissa. Nuo mainitut merkittävät asiakkuudet ovat myös vanhahkoja yrityksiä. Toki ulkomaat sitten erikseen, mutta taisi sielläkin Yamaha-case olla ja mennä (liekö isolla tappiolla myyty?).

Minulla ei ole luottoa yhtiöön enkä näe heidän sekatavarakauppa-strategiassa kilpailuetua. Taitavat vielä aika vahvasti hakea suuntaa kun kurkkaa vaikka verkkosivustoa jossa viesti ja “kulma” muuttuu tiuhaan. Kasvua voinee tulla koronan helpottaessa mutta myös muut toimijat ottavat markkinaa.

6 tykkäystä

Hieman täytyy ihmetellä tälle palstalle (Avidly -ketjuun) suhteellisen taajaan ilmestyviä uusia nimimerkkejä, joilla ei vaikuttaisi kovinkaan usein positiivista sanottavaa Avidlystä. Ikäänkuin taustalla olisi muutakin tarkoitusta kuin puhtaan objetiivinen osakeanalyysi.

Tuntopalvelua tietysti voi lukea, mutta kyllä liiketoiminnan luvut, asiakkuudet ja kehitys kaikkineen lienevät hieman järkevämpiä indikaattoreita kuin palvelu, jota mahdollisesti katkeroituneet ihmiset voivat niin halutessaan käyttää manipulointiin ja oman pahan mielen purkamiseen. En kyllä anna ko. palvelulle itse mitään painoarvoa sijoituspäätöksissä.

Mitä tuossa aiemmin esitettyihin johdon kannustimiin tulee, täytyy todeta, että olen kyllä enemmän kuin tyytyväinen itse omistajana ollu, että kunnon paketti rakennettiin johdolle ja lisäksi johto pisti omaa rahaa kohtuullisen mukavasti yhtiöön. Tällä kertaa työntekijät ovat saaneet arvoisensa liiketoimintaa ja ihmisten johtamista upeasti osaavan johdon, jonka avulla käytännössä erittäin nopeasti käännettiin kriittisessä tilanteessa olleen yrityksen liiketoiminta aivan uuteen malliin.

Katkeruus ei ole sijoitustoiminnassa kovinkaan hyvä indikaattori. Luvut sen sijaan sitä ovat.

8 tykkäystä

Tämän saman olen huomannut jo pidemmältä ajalta. Lienee katkeruutta mukana aiemman johdon toiminnasta ja strategiasta ja sitä kautta työpaikan menetyksestä tai sijoituksen arvon laskemisesti :man_shrugging: Sinänsä kontraavat näkemykset hyvin perusteltuina ovat enemmän kuin tervetulleita.

Nykyinen meno näyttää merkittävästi paremmalta ja laajan raportin rivien välistä lukemalla ainakin itselle jää edelleen näkemys, että potentiaalia on edetä nopeastikin hyvään suuntaan.

Esimerkiksi M&A toimintaa Euroopan suunnalta odottavat varmasti kaikki, jotka ovat yritykseen perehtyneet. Näissä on aina omat riskinsä, mutta olisi merkittävä askel oikeaan suuntaan. Pörssin ulkopuolisista yrityksistä on usein mahdollista saada kohtuullisella arvostuksella lisää liikevaihtoa sekä lisäarvoa omistajille - varsinkin jos tämä toteutuu omilla hyvin arvostetuilla osakkeilla.

8 tykkäystä

Kyllä se on juuri näin. Hyvät, asialliset, perustellut ja mielellään perusteelliset analyysit ja arviot ovat arvokkaita, vaikka omaa näkemystä vastaan olisivat. Tässä ketjussa ei omaan makuuni ole usein niin ollut, vaan pikemminkin päinvastoin. Katkeruus on melko raskas taakka.

Kyllä tuo yrityskauppaoptio mielessä melko keskeisenä itselläkin on. Käsittääkseni nykyinen hallituksen puheenjohtaja Joakim Fagerbakk oli keskeisesti tekemässä Netpress järjestelyä hallituksen osalta. (ainakin tiedotteen mukaan lisätietojen antaja) Ostos on osoittautunut varsin onnistuneeksi ja lisää luottamusta uusiin onnistumisiin. Tuon diilin jälkeen on vielä johtokin vaihtunut ja heillä hyvinkin kokemusta kaupoista. Olen luottavainen, mutta tulevaisuus sitten kertoo, kuinka asiat etenevät.

7 tykkäystä

Jos minuun viittaat niin taustalla on oma analyysini, enkä ole tai ole ollut kytköksissä yhtiöön tai sen kilpailijoihin. Tartuin vain varsin yksipuoliseen ja ylistävään laajaan raporttiin. On totta että taloudelliset luvut ovat parantuneet mutta parannusliike on vielä aika lyhyt.

Itse pidän Tuntopalvelua ja vastaavia hyvinkin tärkeänä indikaattorina yhtiön menestyksen mahdollisuudesta tulevaisuudessa - paraskin strategia on turha ellei henkilöstö ole mukana. Ja henkilöstö ei ole mukana jos se on tyytymätön. Parhaiten menestyvät yhtiöt löytyvät hyvin usein noista palveluista kärkipäässä ja Avidly ei sitä ole. Kommentit ovat varsin negatiivisia, mutta lisäksi viestivät sanomaa yhtiön osien olevan erillään toisistaan. Jos kommentit olisivat hyvin positiivisia olisi näkemykseni mahdollisesti erilainen tai ainakin maltillisempi.

Lisäksi kommenttini koski myös isosti raportin näkemystä Avidlyn edistyksellisyydestä ja liiketoiminnan luonteesta - tuo ei pidä paikkaansa. Avidlyä verrataan aivan vääriin yhtiöihin “digitaalisen myynnin konsultit” osiossa vaikka todellisuudessa suurin osa Avidlyn liiketoimintaa osuu tuonne Miltton ja Bob the Robot -segmenttiin (vaikka tarjonta onkin noihin verrattuna erilainen). Analyysin lähteenä on yritysten verkkosivut, eli vaikuttaisi siltä että alaa tuntematon on vakuuttunut jargonin määrästä menemättä oikeasti pintaa syvemmälle.

Eli kannattaa miettiä muitakin indikaattoreita kuin pelkkiä talouslukuja, koska ne kertovat menneestä.

3 tykkäystä

@Antti_Luiro mun on pakko kysyä ihan teknistä asiaa. Jos osakkeen kurssi on analyysihetkellä 6 euroa ja teidän suositushinta on 6,50€, niin miksi myy-suositus?

3 tykkäystä

Sen verran tarkennan, että kyseessä oli siis miedompi vähennä-suositus :slight_smile: meidän suosituspolitiikassa tätä on avattu tarkemmin, mutta suosituksiin ei ole tarkkaa kaavaa vaan vaatii yhtiökohtaista harkintaa mikä on esim. riittävä potentiaali Lisää-suositukselle (“Lisää: Osakkeen riskikorjattu 12 kk tuotto-odotus on houkutteleva”)

Arvostuskappaleen otsikossa yritin tätä tiivistää: “Käänteen onnistumiseen nojaava arvostus on varsin neutraali, mutta ei vielä riittävän houkutteleva”. Tässä tasapainoillaan vähän sen kanssa, kuinka paljon näyttöjä käänteen etenemisestä ja strategian toteutuksesta pitäisi vaatia ennen kuin niiden potentiaalia hinnoitellaan. Raporttia tehdessä osakkeen tuotto-odotus vaikutti olevan sinänsä ihan ok, jos käänne ja strategia etenee hyvin. Arvostukseen olisi mielestäni siis tarvittu lisää turvamarginaalia, jotta näiden riskien kantamisesta olisi jäänyt sijoittajalle palkinnoksi riittävästi tuotto-odotusta.

Mutta rajanveto suositusten välillä ei ole aina ihan selkeää ja tästäkin näkemyksestä voi hyvin olla eri mieltä, suuntaan tai toiseen :+1:

7 tykkäystä

Raportista julkaistiin muuten juuri käännös:

8 tykkäystä

Kauppa käynyt kuumana :smile:
Paljon haetaan uutta väkeä

14 tykkäystä

Onko Yamaha-asiakkuus menetetty? Se oli kiinnostava case ja suomalaista palveluvientiä parhaimmillaan. Mihin viittaat sillä, että se on tappiolla myyty?

Tälle palstalle on ilmestynyt reilun vuoden sisällä useita nimimerkkejä, jotka eivät lue tai kirjoita mihinkään muuhun kuin Avidlyä koskevaan ketjuun. Kirjoitukset ovat sisältäneet vihjailuja, arvailuja ja hyvin negatiivista sävyä yhtiöstä ja sen asiakkuuksista yhtiön liiketoiminnan samanaikaisesti kehittyessä erittäin suotuisasti. Jokainen omillaan ajatteleva pohdiskelee varmaankin sitä, ettei kyse ole sattumasta. Tavoitteena lienee luoda epäilyjä, pelkoja tai muutoin vaikuttaa kanssasijoittajiin ja yhtiön sidosryhmiin.

Ryhdyin tuota Yamaha asiaa tarkastelemaan hieman tarkemmin.

Yamaha Motor Europe valitsi Avidlyn kumppanikseen 6.4.2018 tiedotteen mukaan.

Avidly päivitti strategiaansa alkuvuonna 2021 ja esityksen (13.1.2021) materiaalista löytyy video ao. sivulta, jossa strategiajohtaja Ismo Nikkola (ajasta 1h02min12s) eteenpäin kertoo Yamahan asiakkuudesta.

Videolta käy ilmi, että yhteistyö on laajentunut jatkuvasti ja asiakkuus hoidetaan nimenomaisesti Suomesta käsin, vaikka asiakas on Hollannissa. Tästä on siis aikaa vajaa puoli vuotta ja palstalla pari hiljattain nimimerkin perustanutta kirjoittajaa tuntuisi tietävän asiakkuuden mahdollisesta menetyksestä.

2.3.2021 Avidly julkaisi päivitetyn brändinsä ja sen myötä uudet www- sivut. Sivuilla on edelleen 24.6.2021 Yamaha esitelty asiakastapauksena:

Olisiko siis todella käynyt niin, että yhtiö olisi näiden parin kirjoittajan mukaisen spekulaation mukaisesti menettänyt Yamahan asiakkuuden 13.1.2021-24.6.2021 välisenä aikana siitä huolimatta, että 13.1.2021 Strategia-aamussa asiakkuudesta puhuttiin positiiviseen sävyyn ja vielä 2.3.2021 asiakkuus esiteltiin uusilla www-sivuilla? Minä en asiakkuuden menetystä yllä olevin perustein pitänyt juuri lainkaan todennäköisenä, mutta sisäinen Hannu Karponi kehotti minua vielä soittamaan suoraan yhtiön johdolle ja kysymään asiasta. (kyllä, asioista voi ottaa tai ainakin pyrkiä ottamaan selvää.) Johto kertoi, että Yamaha on edelleen Avidlyn asiakkaana ja yhteistyö pelaa erittäin hyvin, aivan aiemman Avidlyn viestinnän mukaisesti. Spekuloinnin ja arvailun voi siis lopettaa sen suhteen. Yhtiön johdolla on varmasti muutakin tekemistä kuin vastata palstoilla tällaisiin arvailuihin tai vihjailuihin, joten johdolle iso kiitos hyvästä puhelinkeskustelusta.

Minulla ei ole mitään kriittisiä, kehittäviä ja rakentavia analyysejä ja arvioita vastaan, mutta kyllä tarkoitushakuinen ja selkeä mustamaalaaminen on noloa ja mahdollisesti myös laitonta. Kannattanee jokaisen kirjoittaessaan ja nimimerkkejä perustellessaan asiaa pohdiskella tykönään.

Aikamoinen yhteensattuma, että Värisilmän kohdalla palstalla oli aiemmin samanlaisia arvioita asiakkuuden menetyksestä ja totuus olikin jotain muuta.

Omaan silmään meno näyttää oikein mukavalle, yhtiö on tiedottanut monia uusia asiakkuuksia, joiden joukossa on monia mielenkiintoisia ja kokoluokaltaan merkittäviä yhtiöitä. Asiakkuuksien kokoa ei toki voi nimien perusteella päätellä, mutta indikoivat ne osaltaan yhtiön kykyä tehdä uusasiakashankintaa. Yhtiön talouslukujen kehityksen perusteella ei ole toistaiseksi ollut huolenaiheita, suurin osakekurssiin vaikuttanut tekijä lienee viime aikoina ollut @Inderes analyytikko @Antti_Luiro suosituspolitiikka.

22 tykkäystä

Näin aaton aattona on aikaa mm. lueskella salkussa olevien yritysten nettisivuja. Mitä ajattelette, mitä kilpailuetuja Avidlyllä on mainoskentässä? Esim. Alma näyttää tarjoavan myös sisältömarkkinointia ja mainosten näkyvyyden seurantaa.

Alma on erinomainen yhtiö ja kilpailee osin samoissa segmenteissä kuin Avidly, mutta ei ole tarjonnaltaan yhtä kokonaisvaltainen kuin Avidly.

Tärkeimmiksi kilpailueduiksi näen ainakin seuraavat tekijät:

  1. Yhtiöön merkittävän omistuksen kautta sitoutunut johto. Kyseessä on kaikesta teknologisesta twististä huolimatta ihmisbussiness ja siitä nykyjohdolla on erinomaiset näytöt. Yritys elää, kuolee ja kukoistaa ihmisten kautta. Nykyjohdon johtamiskäsityksestä saa varmasti hyvin selvää lukaisemalla Maulan yhdessä vaimonsa kanssa kirjoittaman kirjan.
  1. Kokonaisvaltainen palvelutarjonta, joka mahdollistaa mm. markkinointiin, mainontaan, viestintään, brändiin, koulutukseen, teknologian ja myynnin yhdistämiseen liittyvät palvelut luovalla tavalla. Kokonaisvaltaisuus mahdollistaa pitkiä ja laajoja kumppanuuksia, joissa kasvu tehdään yhdessä.

  2. Hyvä maantieteellinen kattavuus. DACH alueen potentiaali iso ja kasvu todistetusti hyvässä iskussa. Verkostomainen toimintamalli toimii.

  3. Erittäin laaja ja monipuolinen asiakaspohja, joka osoitti toimivuutensa koronan kurittaessa taloutta koronakeväänä 2020.

  4. Erittäin vahva asema voimakkaasti kasvavassa Hubspot ekosysteemissä.

9 tykkäystä

Katoin tuon viimeisimmän videon, niin siinä on siis Inderes Geeli= Vahva pito (aikaisemmin osta) / vähennä = nallekarhu.

Eli salainen pidä suositus (ei vielä lisää) :P… hyvää piiloviestintää. Analyytikko ei tässä halua heittää lisää suositusta, kun joudutaan odottelemaan uusia uutisia ja todisteita, joten hänellä on hiukan vastahakoinen vähennä suositus (kun yhtiön käänne näyttää etenevän), jotta hän pärjää reuters vertailussa ?

@Antti_Luiro