Berkshire Hathaway - Rahat jatkossakin Buffettille vai indeksiin?

WSJ 22.2.2024


5 tykkäystä

Warren Buffettin uusin kirje osakkeenomistajille on julkaistu: https://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html

Q4:n luvut löytyvät täältä: https://www.berkshirehathaway.com/reports.html

Ja ihailkaa hetki melkein biljoonan dollarin markkina-arvon yhtiön kotisivuja kaikessa loistossaan: https://www.berkshirehathaway.com

39 tykkäystä

Ihan offtopic, mutta ei jumalauta 2020-luvulla minkään yhtiön kotisivujen HTML-koodia pitäisi olla kirjoitettu näin:

<p align="center">B</font><font size="4">ERKSHIRE </font><font size="6">H</font><font 
size=4>ATHAWAY </font>
18 tykkäystä

Mitään mistään kotisivujen koodauksesta tiedä, mutta brkn tyyli on just hyvä. Kuvastaa firmaa, että keskitytään siiihen mihin pitää, eikä laiteta rahaa aina kaikenmoisiin brändäys ja kotisivujen uudistus projekteihin. Koska tämä firma ei sitä tarvitse. Osakkeenomistaja kiittää.

42 tykkäystä

Buffet on todennut, että Berkshire ei pystyne tarjoilemaan kovaa menoa tulevina vuosina. Alla on FT:n juttu tuosta ja vähän muustakin. Juttu ei pitäisi olla muurin takana.

“There remain only a handful of companies in this country capable of truly moving the needle at Berkshire, and they have been endlessly picked over by us and by others,” he said. “Outside the US, there are essentially no candidates that are meaningful options for capital deployment at Berkshire.”

8 tykkäystä

Tämä herätti mielenkiintoisia ajatuksia ainakin kahdesta näkökulmasta:

  1. Mitä tämä tarkoittaa BH:n pääoma-allokaation kannalta? Aiemmin Buffett on noudattanut orjallisesti ajatusta, että hän pystyy poimimaan voittajat varmuudella paremmin kuin BH:n osakkeenomistajat ja siksi jakokelpoiset varat on pidetty yhtiössä. Tuleeko tähän muutos, jos näkemys on se, että meno jatkossa on samaa kuin indeksillä?
  2. Mitä tämä kertoo Buffett-tyyppisten yhtiöiden suhteellisesta kilpailuedusta ja dynamiikasta osakemarkkinoilla? Näkeekö oraakkeli esimerkiksi, että teknologiavetoiset yhtiöt, joihin BH:lla on aina ollut jonkin asteinen antipatia, ovat tulevaisuuden ylisuorittajat ja kuluttajabrändivetoiset yhtiöt tulevat jäämään jalkoihin?
7 tykkäystä

Käsitin että ongelma on sama kuin Norjan öljyrahastolla, eli koko. Ei voi sijoittaa merkityksellisiä summia kuin hyvin harvaan yhtiöön hyvin harvassa pörssissä. Yhtiön market cap on melkein puolet koko Frankfurtin pörssistä, sijoitusmahdollisuuksia ei ole hirveästi.

6 tykkäystä

Öljyrahaston kohdalla ostan argumentin, kun sijoitukset on käytännössä puhtaasti pörssilistattuihin kohteisiin. Berkshiren kohdalla tätä on vaikeampi ostaa, kun noita täys- tai osa-omisteisia operatiivisia tytäryhtiöitä on tuossa conglomeraatissa kuitenkin sen $400-500B arvosta. On jokseenkin vaikea uskoa, ettei aktiivisella omistustoiminnalla tuolta voisi saada keskimääräistä amerkkilaisyhtiötä parempaa tulosta ulos, vaikka ostoerien suuruusluokka asettaakin tuloksentekorajoitteita rajoitteita stock holding -puolella.

Sijoittajan kannalta alkaa olemaan oikeasti jo aika huono homma, että BH vain istuu vuodesta toiseen täysin tuottamattoman inflaation nakertaman käteiskasan päällä, joka on melkein 20% yhtiön arvosta.

4 tykkäystä

Jos saisi hieman selvemmin vielä teikäläisen kannan, että minkä näet Berkshirelle fiksuksi paikaksi allokoida pääomia juuri nyt? En utele firmoja, vaan kategorioita enemmänkin. :thinking:

Nuo tytäryhtiöt ovat toki sellaisia, joihin voi investoida hyvinkin orgaanista kasvua silmällä pitäen, mutta 160 miljardia ei vain sinnekään upoteta miten vain. Vakuutus on ainakin yksi sellainen Berkshiren ala, jossa saa halutessaan valtavaa tuhoa aikaiseksi kasvamalla hinnalla millä hyvänsä.

Lienee helppo olla samaa mieltä, että Berkshirelle sopivia pörssiyhtiöitä on tuolla large cap -kokoluokassa ehkä muutama. Kestäviä, pääomaraskaita ja hyviä firmoja ei jonoksi asti ole, etenkin jos niihin haluaisi vielä panostaa lisää pääomaa jatkossa (olisiko jokin Air Products and Chemicalsin kaltainen firma sopiva, jos hinnasta pääsisi koskaan sopuun?). Vaikeaa on, ellei tyydy suosiolla olemaan vähemmistöomistaja.

5 tykkäystä

En todella osaa vastata Buffettin tai BH:n puolesta. Mutta sen kuitenkin tiedän omasta kannastani, että jos tuon käteiskasan päällä on tarkoitus vain istua, niin kyllä itsellä ainakin riittäisi kykyä lyödä noita rahoja aivan itse vaikkapa ihan vain SP500 indeksiin vaikken mikään osinkofanaatkko olekaan.

Mun nähdäkseni yhtiön/yhtiöiden kokoluokan ei tarvitse olla luokkaa large cap, että se menee tuohon “move the needle” kategoriaan. Esim. Russel 2000 kärkipään yhtiöt olisivat kuitenkin jo kokonaan omistettuna sellaisen 10 pinnaa tuosta “PE”-puolesta.

2 tykkäystä

yksi aivan erinomainen idea on todella massiiviset omien osakkeiden ostot. Buffett on vaan niin äärettömän kurinalainen, että pienentää ostoja heti kurssin lähtiessä liian ylös. Munger puhui tästä myös lämpimästi. Berkshirestä voi tulla tulevaisuudessa todellinen kannibaali.

7 tykkäystä

Ehdin vihdoin lukea Buffettin vuosikirjeen.

Tein muutamia nostoja X:ään https://x.com/Vernepu/status/1762562333933797839?s=20

Ehkäpä enemmän yhtiöstä sijoituskohteena liittyen minua pisti silmään energian sumentuneet näkymät. Käsittääkseni Berkshire Energyyn on pistetty surutta rahaa miljardikaupalla ja se on kasvanut mukavasti.

Nyt Warren tuttuun rehelliseen tyyliin myöntää, että koko bisnes voi olla jopa vaakalaudalla! :smiley:

"the regulatory climate in a few states has raised the specter of zero profitability or even bankruptcy "

Ugh!

Samoin rautateiden suoritus on ollut pettymys. Molemmat yhdessä tekevät 30 % operatiivisesta tuloksesta.

Toisaalta vakuutusbisnekset nauttivat nyt korkotuotoista, mutta kuinka kauan se kestää ja toisaalta kestääkö vakuutustekninentulos (toisin kuin pohjoismaissa, USAssa vakuutusmarkkina on kilpailtu äärimmilleen) kun koroistakin saa tuottoja (voi painaa hintoja alas).

Mungerin muistokirjoitus oli kaunis ja kirje tuttuun tyyliin selkeä, mutta hieman sellaisen “peak performance oli eilen” maun se jätti suuhun.

*"Berkshire now has – by far – the largest GAAP net worth recorded by any American business. Record operating income and a strong stock market led to a yearend figure of $561 billion. The total GAAP net worth for the other 499 S&P companies – a who’s who of American business – was $8.9 trillion in 2022. (The 2023 number for the S&P has not yet been tallied but is unlikely to materially exceed $9.5 trillion.) *

*By this measure, Berkshire now occupies nearly 6% of the universe in which it operates. Doubling our huge base is simply not possible within, say, a five-year period, particularly because we are highly averse to issuing shares (an act that immediately juices net worth). *

There remain only a handful of companies in this country capable of truly moving the needle at Berkshire, and they have been endlessly picked over by us and by others. Some we can value; some we can’t. And, if we can, they have to be attractively priced. Outside the U.S., there are essentially no candidates that are meaningful options for capital deployment at Berkshire. All in all, we have no possibility of eye-popping performance."

Edelleen pakko antaa 10/10 näistä sijoittajasivuista. Selkeät, muuta ei tarvitse kuin käydä kokouksessa ja lukea vuosikirje ja jos kiinnostaa lisää niin 10-K käteen. :smiley:

https://www.berkshirehathaway.com/

Lisäys: sivun alaosassa lukee jo valmiiksi varoitus valittajille:

“If you have any comments about our WEB page, you can write us at the address shown above. However, due to the limited number of personnel in our corporate office, we are unable to provide a direct response.”

:smiley:

53 tykkäystä

Berkshire otti tuon kirjeen myötä askeleen poispäin pörssiyhtiön statuksesta ja kohti teollisen Amerikan tukirangan ja elämänkumppanin roolia. Tuo “Berkshire selviää kyllä, mutta selviääkö Amerikka” -idean kylväminen BNSF:n ja BHE:n käsittelyihin on kiehtovaa: yhtiö, joka on rakennettu sijoittamalla mahdollisimman tuottoisasti, keskittyykin nyt korostamaan rooliansa Amerikan “assettina”, työntekijöitään koko teollisuuden moottorina ja ties mitä. Tokihan sen pitäisi kiinnostaa, kun taseessa on amerikkalaisia reaaliassetteja parin pienen valtion BKT:n verran, mutta jotakin huvittavaa asetelmassa silti on.

Applesta ei mainittu käytännössä mitään koko tekstissä. Kysymys kuuluukin, riittikö kahden kivijalan tiimoilta negailu Buffettille, vai onko Applesta sanottu jo kaikki tarvittava sanottava aiemmin? Kuvittelisin, että paljoa positiivista sanottavaa ei viime vuosi jättänyt Applen kasvun tyrehdyttyä ja arvostuksen paisuttua. Vaikka Berkshirellä on puskuria enemmän kuin… jollakulla, jolla on paljon puskuria, niin on se aika ikävä todeta, että firman neljästä kulmakivestä kolmen näkymät eteenpäin ovat tuottojen kannalta varsin kyseenalaiset.

Twitterissä törmäsin kysymykseen, että mikä tai mitä Berkshire on jatkossa, kun kasvuun ei kyetä, nykyiset bisnekset “sakkaavat” ainakin tietyssä mielessä, ja arvostuskin on jo preemion puolella. Sen näyttää luultavasti seuraava suuri pörssiromahdus. Kun yhtiö on suunniteltu kestämään kaikki mahdollinen vaikeus, niin tuskin tässä ollaan vastausta saamassa ennen, kun seuraavan kerran rytisee. Ehtiikö sellainen vielä Buffettin kohdalle osua, sen vain luoja tietää. Siihen asti luultavasti jaetaan voittoja omistajille (“Berkshire does not currently pay a dividend” pisti silmään!) ja istutaan käsien päällä.

24 tykkäystä

Olenkohan omistanut Berkhireä kymmenen vuotta, koko ajan ongelmana on ollut iso kassa. Minulla kesti aikansa ymmärtää mitä tarkoitettiin aikanaan Kauppalehden keskustelupalstalla sanottiin, että Buffett osaa istua cashin päällä.

Jos pitäisi miettiä mihin hän pääomaa allokoinut mitä olen herraa tässä seurannut niin se on Apple. Se aika on nyt sitten varmaan mennyt ja kukaan ei tässä kuitenkaan huuda ostamaan Applea pois pörssistä ja jotenkin omistus osuutta osakkeen omistajille on varmaan järkevämpää nostaa ostamalla Bershiren omia osakkeita. No aikanaan oli aika ostaa Coca Colaa ja siitäkään ei taidettua puhua suuresti kirjessä. Siellä ne loistavat bisnekset on ja jauhaa pääomia. No sitten mistan vielä elävästi ne hetket 2008, kun Buffett kaivoi norsupyssynsä ja painoi ostonappulaa. vaikka Fantomia mukailleen muotilisin sen näin. Viidakon vanha sanonsa: “Kun Buffett kaivaa norsupyssynsä ja painaa ostonappulaa muut ovat hiljaa.”

2008 tilanteen kiteyttäsin kutakuinkin näin. Buffett osti kaikkia Amerkan suuria pankkeja noin 10% steikin sillä pankit joita hän ei ostanut eivät olleet suuria vaan menivät pörssissä kellariin, koska pörssi ei luottanut, että ne selviäisivät. No okei hän osti esimerkkinä Goldman Sachista vain 2% ja jotain etuoikeutettuja osakkeita joita Goldman sitten alkoi yrittää ostaa takaisin 2 vuotta myöhemmin hampaita kiristelleen. Mutta osti Bank of Amerkiasta joka nielaisi Wachovian ja Wells Fargosta kanssa. Sitten alettiin uskomaan nuo pankit selviävät, koska Buffett ostaa.

Eiköhän tämä kiristynyt rahapolitiikkakin johda vielä tilanteeseen, että velasta saadaan vähän ongelmaa päälle ja Buffettille tulee tilaisuukdia allokoida pääomia. Ostaa sitten Teslan,Amazonin tai Alphabetin poissa kuleksimasta. Tämä niinkuin vertauskuvallisesti ajatustasolla mitä tapahtui 2008, pankit ja AIG vakuuttaja oli pörssin suuria ennen finanssikriisiä.

Toinen mahdollisuus on, että Buffett lopettaa “rahastonsa” ja jakaa omaisuuden omistajille, kun keksi mitään ostettavaa. Kumpikaan ei ole noista huono vaihtoehto, veikkaan ensimmäsitä.

“Pörssi on paikka, jossa rahat siirretään kärsimättömiltä kärsivällisille.” Warren Buffett

Erinomaista keskustelua, kiitokset osallistuneille. Minulla tuli olo, on aika ostaa Berkshireä. Aina kun puhutaan Buffett ei pärjää indeksille niin yleensä siitä 2-3 vuotta on tyytyväinen Berkshiren omistaja.

31 tykkäystä

Jos Buffet ostaisi nyt käteisellä hyviä yrityksiä hyvään hintaan, hänelle ei olisi rahaa - silloin kun tilaisuus aukenee - ostaa loistavia yrityksiä kohtuulliseen hintaan.

6 tykkäystä

Hieman ihmetyttää Buffettin toteamus, että ei keksi ostettavaa. Noin 160 miljardia on toki paljon, mutta ei mikään kovin mahdoton rahakasa.
Otetaan vaikkapa kaksi laatuyhtiötä Pohjolasta. Sampo sopisi toimialansa ja laatunsa puolesta Berkshiren portfolioon. Markkina-arvo 20 miljardia euroa. Toinen Berkshiren sijoitusfilosofian monelta osin jakava olisi Investor AB Ruotsista. Tämän markkina-arvo 80 miljardia. Kumpikaan tuskin olisi myynnissä, etenkään Investor.
Buffett voisi toki myös muuttaa mielensä ja kanavoida rahaa uusiin omaisuusluokkiin, kuten kiinteistöihin. Buffett on henkeen ja vereen osake/bondisijoittaja, mutta ymmärtää reaaliassettien arvonmuodostuksen. Kiinteistömarkkinaan 160 miljardia sopivalla vivulla höystettynä uppoisi helposti.

1 tykkäys

Täsmälleen samaa ihmettelin yllä. $160B kassalla kun ei esim. edes Russel-luokan yhtiöistä osta preemiot huomioiden nyt aivan mieletöntä nippua. Edelleen kuitenkin yhtiöiden valuaatiot tekno/AI:n ulkopuolella ovat hyvin maltillisia ja veri kirjaimellisesti virtaa kadulla (valitettavasti) ympäri maailmaa, niin eikö tämän nimenomaan pitäisi olla juuri oikea hetki laittaa kassa poikimaan.

Buffet haluaa ostaa korkealaatuisia yrityksiä hyvällä turvallisuusmarginaalilla.

Eli jos Sammon arvo on vaikka EUR 48 per osake, Buffet on valmis maksamaan vain esim. EUR 28 per osake. Huhtikuussa 2020 Sammon osalta oli tämä mahdollisuus.

Vain se että ostaa merkittävästi arvon alle, mahdollistaa hyvät sijoitustuotot.

Berkshire on niin suuri, että on vaikea löytää paljon hyvää halvalla ja se laskee odotettavissa olevia tuottoja. Kuten Buffet katsauksessaan totesi.

17 tykkäystä

Lisäksi niin nuuka mies, ettei todennäköisesti osta edes omia tällä arvostuksella. Eiköhän tätä saa loppuvuodesta taas kohtuullisemmalla book valuella 350$ liepeiltä. Toisaalta olisi hauska jos tämä todella kuplaantuisi.

Miksi ajattelet, että Warren Buffet olisi nuuka? Mikä hänen käytöksessään viittaa siihen?