Biohit - Kasvutoimet purevat

Tässä on Antin tuoreet kommentit Biohitista. :slight_smile:

Puolivuosittain raportoiva Biohit ei julkaise varsinaisia Q1- ja Q3-liiketoimintakatsauksia, mutta yhtiö kertoo kuulumisistaan toimitusjohtajan blogissa. Blogin mukaan uuden 2024–2028 strategian toteutus on käynnistynyt Q1:llä suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti. Blogi ei tarjonnut merkittävää uutta tietoa, mutta toi useita kiinnostavia tarkennuksia Biohitin toimintaan. Kerrottu kehitys on linjassa ennusteidemme kanssa ja lisää omalta osaltaan luottamusta yhtiön kasvutavoitteiden toteutumiseen tänä vuonna.

EDIT:

(linkki ei toiminut, linkki päivitetty)

7 tykkäystä

Acetiumia käytetään myös ihan erikoislääkärin määräyksessä migreeniin ja Hortonin neuralgiaan estohoitona päivittäin. Sen lisäksi osa ilman reseptiä hankkii Acetiumia niihin illanviettoihin, joissa on aikomus juoda alkoholia.

Unohdin jo, että millä mekanismilla se estää krapulan syntyä. Särkeehän krapulaisellakin päätä, mutta olen käsittänyt johtuvan nestehukasta, koska alkoholi on voimakas diurieetti. Maalaisjärkinen veikkaukseni on, että kapseleiden kanssa on hyvä juoda lasi vettä.

Toki jos alkoholia kuluu enemmän, on tietenkin Acetium omanlaisensa terveysravinne jos käytön vähentäminen ei lopu. Ja veden juontia kannattaa kokeilla muutenkin, koska se on ainakin helppo kokeilu.

2 tykkäystä

Antin kommentit siitä, miten Biohit vahvistaa tuotekehitystään. :slight_smile:

Biohit tiedotti perjantaina uudistavansa organisaatiotaan tavoitteena vahvistaa yhtiön tuotekehityksen suorituskykyä. Uudistukset tukevat arviomme mukaan Biohitin strategisten tavoitteiden saavuttamista.

5 tykkäystä

oletko kokeillut NAC:ia (N-Acetyl Cysteine) tuohon punkun päänsärkyoireeseen? Itse en ole Acetiumia kokeillut kun tuo riittäänyt jo hyvin ja halpaakin kuin mikä.

Kyllähän sitä ihan neurologit määräävät migreeniin ja Hortonin neuralgiaan.

Orionia lukuunottamatta aika vähän on tullut @Antti_Siltanen seuraamia yhtiöitä tarkasteltua lähemmin. Nyt kesällä, kun on aikaa sukeltaa syvemmin oman seurannan ulkopuolelle, tuli käytyä jollain tasolla koko Inderesin seuranta läpi ja Biohit valikoitui mielestäni kiinnostavimpana sijoituskohteena.

Kasvu näyttäisi lähteneen hyvään vauhtiin viime vuosina uudistetun johtoportaan ja strategian myötä. Positiivista on erityisesti, että kasvua on tullut laajalta rintamalta ja erityisesti Euroopasta. Kannattavuus ja sijoitetun pääoman tuotto ovat jo nyt hyvällä tasolla, mutta korkea kateprofiili voisi mahdollistaa vielä korkeampia kannattavuuslukuja pitkällä aikavälillä, jos liikevaihdon kasvu jatkuu.

Ymmärtääkseni patenttien merkitys yhtiön kilpailukyvylle on vähäinen ja kilpailun esteet perustuvat ennemminkin “pehmeämpiin” tekijöihin, kuten regulaation aiheuttamiin haasteisiin ja alaan perehtyneiden asiantuntijoiden tai yritysten niukkaan määrään. Tässä täytyy tunnustaa, että omaa toimialaan liittyvää asiantuntijuutta ei juuri ole. Biohitin liikevaihdon nousujohteinen kehitys (koronakuoppaa lukuun ottamatta) kuitenkin piirtää kuvaa melko defensiivisestä liiketoiminnasta, jossa kerran voitetut markkinat tai asiakkuudet tyypillisesti tuovat myyntiä pitkäksi aikaa.

Tärkeänä seikkana myös kohtuullinen tai jopa matala arvostustaso - tällä hetkellä näkyisi olevan EV/EBIT 11,6x kuluvan vuoden ennusteilla. P/E hieman korkeampi 16x nettokassan ansiosta. Ymmärrän että yhtiön pieni koko ja mm. keskittynyt omistus- ja äänivaltarakenne heijastuvat arvostukseen.

GastroPanelin liikevaihdon kasvulle on mahdollista laskea hyvinkin villejä markkinapotentiaaleja mm. seulontakäytön yleistymisen kautta. Hienoa, että positiivisia skenaarioita on olemassa, mutta en anna näille omassa ajattelussani suurta painoarvoa, vaan olen tyytyväinen, jos liikevaihdon kasvussa päästään keskipitkällä aikavälillä edes kaksinumeroisiin prosenttilukuihin.

FDA-hyväksyntöjen tavoittelu ja siten USA-potentiaalin lunastaminen GastroPanelille voisivat toimia yhtenä pitkän aikavälin kasvun ajurina. Toisaalta kliiniset tutkimukset voivat myös nostaa kuluja lähivuosina ja osaltaan selittää yhtiön “maltillista” >10% EBIT-marginaalitavoitetta (2023: 13,7%). Mielestäni osakkeen nykyinen arvostus ei edellytä USA-kasvussa onnistumista, joten pidänkin tätä omassa sijoitusajattelussani toistaiseksi lähinnä pitkän aikavälin optiona, jonka toteutuminen ei ole pakollista sijoituksen onnistumisen kannalta.

33 tykkäystä

Helsingin pörssissä harvoin löytyy aitoa vakavaraista kasvuyhtiöä edulliseen hintaan. Tässä olis nyt semmonen, mutta ketään ei tunnu kiinnostavan :smiley:

Ymmärrän hyvin niitä tekijöitä mitkä ovat tämän kiinnostamattomuuden taustalla. Kurssi ei ole liikkunut oikein mihinkään neljään vuoteen eikä yhtiö jaa osinkoa, joten omistajat eivät ole päässeet levittämään ilosanomaa suurista voitoista. Osakkeen likviditeetti on olematon, joten vähänkään isommat tekijät eivät oikein pääse osakkeeseen mukaan. Edullisuutta ei tunnisteta, koska P/E on ainoa luku mitä osataan katsoa ja se on koholla ison kassan vuoksi. Firman nimessä on bio, joten tätä luullaan lääkevalmistajaksi eikä tajuta kyseessä olevan defensiivinen laitevalmistaja, joten moni perinteinen sijoittaja säikytellään turhaan pois. Jos miettii millainen tunnelma Revenion ympärillä oli ennen läpimurtoa sijoittajien sydämiin, niin nimenomaan tätähän se juuri oli. Itsekään en sijoittanut, koska Revenio oli pieni roskayhtiö, jolla oli epäilyttävä historia :cowboy_hat_face:

20% kasvua seuraavan viiden vuoden ajan = 2,5x kurssi. Samalla kun osakkeen likviditeetti paranee kurssinousun myötä ja tietoisuus leviää, että kyseessä on defensiivinen korkean kannattavuuden kasvuyhtiö, niin hyvin voidaan perustella 2x kertoimet. Nämä yhdistettynä saadaan perusskenaarioksi viisinkertainen kurssi. Mikäli läpimurto Amerikassa tapahtuu ja uusia tuotteita lanserataan ja näin saadaan vuosikasvu kiihtyy 30% samalla kun korot laskevat, niin positiivisessa skenaariossa kertoimien venyessä edes 10x ei ole mahdottomuus. Tällä hetkellä voi kuulostaa monen korvaan katteettomalta bulleroinnilta, mutta näinhän se yleensä menee parhaiden sijoitusideoiden kohdalla, että suurin osa sijoittajista kiinnostuu tästäkin firmasta vasta kun kurssi on jo kerran tuplaantunut:

kuva

30 tykkäystä

Minua mietityttää Aasian business. Laajassa raportissakaan ei löytynyt LV maajakaumaa, mielelläni kuulisin Japanista mutta nyt näyttää että siellä on vain Kiina :flushed:

“Yhtiön keskeisin yksittäinen jakelija on Kiinan
jakelua hoitava Biohit Healthcare (Hefei) Co Ltd.,
joka on Biohitin ja Liu Fengin 2013 perustama
yhteisyritys. Biohit myi osuutensa
yhteisyrityksestä vuonna 2017”

Toki minulla nyt puhkeaa nokkosihottuma aina kun Kiina mainitaan :smile:, mutta silti.

5 tykkäystä

Tilinpäätöstiedotteesta löytyy liikevaihdon jakauma markkina-alueittain (muttei maakohtaisesti):

Vuosikertomuksen mukaan Aasiassa ollaan avaamassa ainakin Etelä-Korean ja Intian markkinaa:

kuva

Kiina on tosiaan hankala riskipesäke länkkärifirmalle, mutta Hefei on Biohitin suurin omistaja (joskaan ei äänivaltaisin), ja heidän kanssaan on toimiva sopimus, joten riskejä on mielestäni vähemmän kuin pystymetsästä tulevalla yhtiöllä.

6 tykkäystä

Tai suurin osa taisi olla kiinnostuneita jo 13vuotta sitten, ennenkuin markkina-arvo puolittui.

Itse kuulun niihin onnellisiin jotka saivat kokea Biohitin 2010 luvun nousun. Jakelusopimuksia solmittiin maailman joka kolkkaan, Kiinassa oli ketsuppipullo avautumassa seulontojen myötä eikä krapulastakaan tarvinnut juhlahumussa kärsiä (blacebo tai ei niin Acetium toimi).

Kuulun tällä hetkellä siis tähän ryhmään, jonka objektiivisuutta historia ikävästi sumentaa. Eniten tässä casessa päälle päin mietityttää se, että jos 2010 luvulla kaadettiin aivan rajattomat resurssit kansainvälistymiskortin kääntämiseksi niin miksi liikevaihto on edelleen, komeista viimeaikaisista nousuista huolimatta, edelleen niin pientä? Katsottiinko kortit jo tuolloin loppuun? Asiaa tuntemattomille tiedoksi castropanel tuli markkinoille jo 2005. Kiinaankin laajennuttiin jo 2013 tienoilla. Jotenkin voisi kuvitella että castropanel olisi breikannut isommin jo aikaa sitten jos niikseen tulisi?

Ymmärrän että historiaan on mahtunut kaikenlaista suhmurointia ja liiketoiminnan tuottavuuteen vaikuttavia huonoja päätöksiä, mutta eikö ylärivin kuitenkin olisi pitänyt jo nousta. On siihen niin paljon miljoonia jo kaadettu vuosien saatossa. Eli riittääkö focusoitunut johto ja vanhan tuotteen uudelleen spinnaus pikatestien muodossa lunastamaan vanhat lupaukset?

17 tykkäystä

Kyllähän tuo liikevaihdon kehitys on ollut tasaista ja nousujohteista, pl. 2020, kun kaikki terveydenhuoltoalan sektorin resurssit keskitettiin koronaan:


kuva

Iloisinta tuossa on että liikevoitto on vihdoin kääntynyt posiitiiviseksi ja skaalautuvuus alkaa pikkuhiljaa toimimaan liikevaihdon kasvun jatkuessa. Uusia tuotteita ja markkina-alueita kyllä kaivattaisiin ja niitä on väitetysti tulossa. Etelä-Amerikan ja Pohjois-Amerikan markkinoilla myynti on tällä hetkellä olematonta ja molemmissa tehdään kovasti töitä, jotta uusia maita saataisiin avattua ja strategian mukainen 15 - 20 % vuosikasvu jatkuisi.

16 tykkäystä

Jos pohditaan, missä yritys on ollut lähiaikoina:

Yhtiön meno on ollut tavallaan vaihtelevaa, mutta sille on omat hyvät ja huonot syynsä, jos sijoittajan kannalta miettii. Yhtiön liikevaihto on kasvanut kyllä maltillisesti, mutta liiketoiminta on ollut pitkään tappiollista. Vuonna 2022 liiketulos kääntyi voitolliseksi (1,1 MEUR), mutta tämä johtui pitkälti liiketoiminnan prosessien kehittämisestä ja poistojen vähenemisestä​. Toisaalta vuonna 2023 tilanne oli parempi.

Biohitin tuoteportfolio on edelleen iäkäs eikä mitään merkittävää ole tapahtunut siinä, mikä voi heikentää sen kilpailukykyä tulevaisuudessa. GastroPanelin® uudet versiot ovat vain uusi versioita, niin nykyisen tuoteportfolion vanheneminen ja sen kilpailukyvyn menetys ovat merkittäviä riskejä - eikö tuo ole jokseenkin väsynyt paketti, jos lähitulevaisuutta miettii. Lisäksi uusien tuotteiden kehityksen epäonnistuminen voisi vaarantaa yhtiön pitkän aikavälin menestyksen​ ja syödä rahaa yms.

Yhtiön strategian keskeinen osa on keskittyminen maha-suolikanavan diagnostiikkaan. Vuosien mittaan on ollut kaikenlaisia virityksiä, nytkin niitä on ja aina voi toivoa, mitä tuleman pitää - kilpailijat muut vastaavat ratkaisut eivät ole kyllä tuttuja.

Sijoittajan näkökulmasta Biohitin tulevaisuuden näkymät ovat epävarmat, mutta toimari on kyllä kovin myyntihenkinen ja hyvä puhumaan sekä on käsittääkseni jo kyennyt hiomaan kulutehokkuutta. Yhtiön tase on vahva, sen pitkän aikavälin kasvu ja kannattavuus ovat riippuvaisia tuotekehityksen onnistumisesta eikä sieltä kyllä ole mitään tullut muuta kuin päivittelyjä. Pienet resurssit suhteessa kilpailijoihin ja ennusteiden heikko näkyvyys lisäävät sijoitusriskejä.

Sitten enemmän pohditaa vuodesta 2024 ja tulevaisuudesta:

Vuonna 2024 Biohitin tulevaisuuden näkymät eivät ole mielestäni varsinaisesti huonot; liikevaihtoennusteita on nostettu, mutta kustannustason nousu on merkittävä huolenaihe - toisaalta uusi toimari on niihin kiinnittänyt huomiota ja niiden nousu on tiedossa. Kustannusten nousu voi heikentää kannattavuutta, mutta kuinka pitkäksi aikaa ja lisäksi yhtiön kasvuennusteet perustuvat orgaaniseen kasvuun eiku toivoon, joten mahdolliset epäorgaaniset kasvumahdollisuudet on jätetty huomiotta, mikä voi rajoittaa tulevaisuuden kasvua. Viivottimella vetäen niin hyvältä näyttää.

Ei tätä kalliina voi pitää, mutta siihen liittyy korkea riski, mutta ei mikään faromainen yltiökorkea riski ja on korkea riski voi olla jopa liioittelua, mutta on tää riskinen :stuck_out_tongue: . Biohitin pieni koko ja tuloskäänteen pysyvyyteen liittyvä epävarmuus lisäävät sijoittajan riskiä, onko jotain vahvaa pohjalla miksi kasvu pysyisi. Yhtiön tase onkin vahva ja se on kaikkien tiedossa. Tulevaisuuden näkymät ovat täynnä haasteita mun mielestä, ja varautuisin, että kasvu voi jäädä odotuksia vaisummaksi + kustannustason nousu sekä epävarmuudet voivat vaikuttaa negatiivisesti yhtiön tuloskehitykseen ja pitkän aikavälin kannattavuuteen. Toimari on myyntihenkinen ja lukuja ymmärtävä, mutta en tiedä, miten näillä tuotteilla oikeasti saadaan vähän pidemmälle näkyvyyttä eikä tämä yhtiö varmaan enää mitään oikeaa the tuotetta kehitä. :thinking:

Minulla on tapana osua pohjiin ja huippuihin. En tarkenna tuota sen enempää. Myin nämä jo kuukausia sitten.

Mulla on tapana lukea joskus vähän väärin ja silmät hyppivät riveillä, joten ajatus- ja kirjoitusvirheitä voi olla sekä muita omia väärinymmärryksiä.

Biohit on globaaleilla markkinoilla toimiva suomalainen bioteknologiayritys. Yhtiön tuotevalikoimaan kuuluu ruoansulatuskanavan sairauksiin liittyviä diagnostiikkatuotteita sekä karsinogenistä asetaldehydiä sitovia tuotteita. Pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Iloinen safaripukuinen mies on pääkonttorin edessä.

P.S. Mä tulin ketjuun ja @Pohjolan_Eka on vastassa: debaattimme.

18 tykkäystä

Joillekin sijoittajille jatkuvat johtamiskriisiuutiset ovat olleet sijoittamisen este.

Inderes laaja: ”Päätösvalta yhtiössä on keskittynyttä Mielestämme sijoittajien on hyvä tiedostaa Biohitin keskittynyt omistusrakenne. Yhtiön perustaja Professori Osmo Suovaniemi omistaa yhtiön A-osakkeista 13,4 %, joka vastaa 56,4 %:n osuutta äänimäärästä. Äänienemmistö yhtiössä on siten keskittynyt yhdelle omistajalle. ”

HS ja HSvisio maksumuurien takana: ”Bioteknologiayhtiö Biohitin toimitusjohtaja vaihtui jälleen kerran. Jo kesällä yhtiön jätti hallituksen puheenjohtaja Eero Lehti. Hänen mukaansa Biohitin johtamisjärjestelmä ei sovi pörssiin ja pääomistaja Osmo Suovaniemi pilaa omaa elämäntyötään pitämällä yhtiöstä liian tiukasti kiinni.”

”Eero Lehti kertoo neuvoneensa Suovaniemeä myymään yhtiön vielä, kun se on mahdollista.

”Siitä voisi tulla vielä menestystarina, jos on pätevä hallitus ja toimitusjohtaja sekä järkevä osakejakauma”, hän uskoo.”

Tj Päivi Siltala: ”Mikä johtamisen teki mahdottomaksi?

”Sen esti [pääomistaja] Osmo Suovaniemen jatkuva operatiiviseen toimintaan puuttuminen, mikromanagerointi ja päivittäinen kontrollointi. Se ei kohdistunut vain minuun vaan kaikkeen yrityksessä.””

”SITTEN suhde kiinalaisiin muuttui hankalammaksi.

”Aluksi toivoimme voivamme auttaa suomalaista yhtiötä sijoituksellamme, mutta emme ole saavuttaneet alkuperäisiä tavoitteita. Olemme sijoittaneet GastroPaneliin paljon aikaa ja rahaa. Ongelma on, että markkinoilla on paljon yrityksiä ja kilpailutilanne on kova”, Liu Feng kommentoi nyt HS Visiolle.

Hänen mielestään muu Biohitin johto kyllä ymmärtäisi tilanteen, mutta ongelma on Suovaniemi.

”Osmo on liian vanha. Kommunikointi hänen kanssaan on vaikeaa. Se johtaa pysähtyneeseen tilanteeseen”, Liu sanoo.

Suovaniemi ei ymmärrä ehdotusta eläkkeelle jäämisestä.

”Miksi sitä minulle ehdotettaisiin? Olen yrittäjäeläkkeellä, mutta teen silti kokopäivätyötä yhtiön hyväksi.””

”Lähteiden mukaan Suovaniemi on esimerkiksi vuosien varrella estänyt yhtiön johdon esittämiä ja valmistelemia yrityskauppoja. Yrityskaupoista päättäminen kuuluisi koko hallitukselle.”

17 tykkäystä

Johto tai henkilöitynyt omistus ja siitä kuullut varoitukset on kyllä ikäviä. Muutama kerta käynyt niin, että omistamaani firman johtoa tai pääomistajaa kohtaan on ollut vähän epäluuloja, mutta kaikki muut mittarit ovat olleet niin hyviä, että ei ole haitannut. Joka ikinen kerta homma on kosahtanut johtoon ja kyrsimisen määrä on aivan uskomatonta, kun lukee osarista/uutisista, kun johto tai omistus sählää asioita. Pieni otanta ja olen varmasti biasoitunut tätä vastaan historian takia.

Firma näyttäisi suorittaneen koronasta asti hyvin. Se on toki etu, että tällaisissa tapauksissa väittäisin markkinoiden reagoivan aika hitaanlaisesti. Firma näyttäisi olleen voitollinen kahden vuoden ajan ja trendi ollut hyvää. Kaipa tässä voisi odottaa ainakin H1-tuloksen, kerta se kohta tulee ulos ja mikäli se jatkaa samalla linjalla, niin sitten voisi harkita avauspositiota.

Ohjeistus on kuitenkin melko maltillinen, vaikka toivottavasti konservatiivinen. Kuitenkin liikevaihdon kasvun ohjeistus on 15-20 %, joka on toki hyvä, mutta keskiarvoltaan hieman parin viime vuoden alapuolella ja liikevaihtomarginaali vähintään 10 % on sekin matala verrattuna viime vuosiin. Jos tämä vuosi osuu ohjeistuksen alalaitaan, niin onko se vain pieni kuoppa vai heikkenevää trendiä? Varmasti ainakin ylitulkittua yhtä vuotta tai sen puolikasta.

7 tykkäystä

Suomessa kun ei ole suurpääomia, niin meille tällaiset kahden pääomistajan väliset riidat ovat harvinaisia ja niihin muuten lähes aina liittyy tuollainen vanhentunut kaksi eri äänivallan osakekantaa sisältävä yritysrakenne. Näin on myös tässäkin tapauksessa. Suovaniemelle kyseessä on tosiaankin elämäntyö, kun taas kiinalaiset pääomistajat haluaisivat ilmiselvästi ostaa loputkin yhtiöstä itsellensä. Tuollahan pelattiin aiemmin tämän suhteen todella kovaa peliä kiinalaisten toimesta, mutta onneksi lopulta sopuun päästiin sillä, että Suovaniemi luopui hallituksen puheenjohtajuudesta ja solmittiin kiinalaisille edullinen monivuotinen jakelusopimus.

Nyt kiinalaiset lähinnä odottavat Suovanniemen (80v) hiipumista. Tilastokeskuksen kuolemanvaara -tilastoista käsin laskettuna noin 33% todennäköisyydellä perustaja ei ole enää keskuudessamme viiden vuoden ajanjaksolla. Samanaikaisesti Biohit on uuden strategiansa mukaisesti vähentämässä riippuvuuttaan Kiinasta hakiessaan kasvua uusilta markkinoilta vauhdilla ja mahdollisesti lähitulevaisuudessa yritetään myös tuonne maailman tärkeimmille markkinoille eli Yhdysvaltoihin. Positiivisessa skenaariossa Suovanniemen jälkeinen Biohit lunastetaan Kiinaan preemiolla, mutta ei ole poissuljettua etteikö tästä voisi tulla tulisi uusi Afarak, mikä tekee sijoittajille epäedullisia yritysostoja Kiinan markkinoilta.

Inderesin ennusteissa lähtökohtana on strategian epäonnistuminen kasvun hiipuessa ensi vuonna alle 15% ja siitä huolimatta saadaan Osta-suositus, koska kurssi on painettu pohjamutiin:

Nykyinen nimellisesti kova kasvu on saavutettu koronakuopasta toipumisella, mutta 15-20 % kasvu ei oikeastaan edusta kasvun hiipumista, vaan on keskiarvoltaan samaa luokkaa kuin yhtiön historiallinen keskimääräinen vuosikasvu. Vaikka näkyvyyttä myyntiin on vähän johtuen lisenssi- ja jakelusopimuksiin perustuvasta kasvusta, niin vaikeaa siihen on ennustaa merkittävää hidastumista kun jatkuvasti avataan uusia maita myynnille ja euromääräisesti absoluuttinen lähtötaso on hyvin matala. Pörssissä ei kovin montaa tätä pienempää yhtiötä ole, joten tilaa kasvulle on vaikka millä mitalla.

Kyllä mä vähän haastaisin tätä narratiivia. Uuden sukupolven GastroPanel -pikatestit ovat hyvin tuore lanseeraus ja enemmän kuin ‘pelkkä uusi versio’. Nuo mahdollistavat huomattavasti laajemman käytön täysin eri tarkoituksissa kuin vanhemmat GastroPanelit:

kuva

Suomessahan tuo sormenpääverestä testaaminen ei ole niinkään mullistavaa kun meillä on keskitetty ja raskas Itä-Euroopasta kopioitu terveysasemajärjestelmä, mutta maailmalla ns. Point-of-care testing yleistyy ja leviää, johon sormenpääveren avulla testaaminen on ratkaisevan tärkeää. Point-of-care testing - Wikipedia

Tuoteportfolion ikä on tietysti ongelmallista mikäli myynti nojaisi vain patenttisuojaan ja sen rauetessa syntyisi kilpailua. GastroPanelille ei kuitenkaan ole minun tietääkseni yhtään suoraa kilpailijaa markkinoilla, niin että yhdellä testillä saataisiin näin monipuolisesti tuloksia. Lisäksi tunnetulla tuotteella on vahva brändiarvo, mikä tarjoaa kestävää kilpailuetua uusia tulokkaita vastaan. Lääkäreille ei ole ihan se ja sama että mitä diagnostiikan työkaluja työssään käyttävät, vaan tarvitaan kokemusta ja tutkimustuloksia ennen kuin pikatesteihin suostutaan luottamaan. Acetiumin osalta ikä kyllä tulee selvästi vastaan ja sen osuus liikevaihdosta tulee tulevina vuosina huomattavasti laskemaan.

Toimarin mukaan uusia lanseerauksia on myös tuotekehitysputkessa, vaikka harmillisesti tämän osalta läpinäkyvyys sijoittajalle on poikkeuksellisen huono. Kassaahan Biohitillä on riittävästi nyt voitolliseksi kääntymisen ansiosta sekä tehdä nuo Yhdysvaltojen vaativat laajat kliiniset kokeet, että ostaa jokin lupaava suomalainen start-up, joten mielestäni sijoittajan on lupa odottaa uusia tuoteavauksia lähivuosina.

Suomalaiselle sijoittajalle tuntuu muuten olevan kaikkein kovin paikka joko myydä salkkuun ostettu osake ja ostaa aiemmin myytyä osaketta. Haluaisin muistuttaa, että mieltään on aina sallittua muuttaa eikä se tee sijoittajasta tuuliviiriä. Se ostonappi on vieläkin olemassa tutulla paikallansa myyntinapin vieressä ja ne myydyt osakkeet saa sitä kautta helposti ostettua takaisin salkkuun :smiley:

12 tykkäystä

Eipä siitä ole paljoakaan aikaa, kun myin, että nämä nykyiset jutut olivat jo tiedossa. :slight_smile: Eli jos palaan, niin palaan samoilla teeseillä about kuin myin. :smiley:

Joo, ei tässä nyt kauheasti ole aikaa kulunut. :slight_smile:

GastroPanelilla ei ole suoria kilpailijoita eikä vanhallakaan systeemillä niin oikein ollut ja eikö mm. nämä diagnostiset testit sekä muut vastaavat ole yleistymässä maailmalla eikä sillä - laadukkuus on tärkeä sekä se kokonaisuus mihin sisältyy tietty tämä nopeuskin, mutta päällekkäisiä systemeeitä ei luonnollisesti varmaan harrasteta. No eipä alat ja vaihtoehdot ole kovin tuttuja itselleni. Onhan pikatestejä myyty ja nopeasti toivottavasti pääsevät eteenpäin eikä liian kauan odtellessa.

Biohitin GastroPee on toki tuttu ja näkyvyyttä on tietyssä mielessä, mutta ehkä tulevat vuodet sitten kertovat, että saako lisää näkyvyyttä ja mitä muuta ympäri maailmaa on olemassa, voiko vanhentunua ja onko riittävä tai päällekkäinen muiden vaihtoehtojen kanssa. Mietin vain, että jos tuote on loistava, niin eikö sen pitäisi suuremmin jo näkyä vai hiljalleenko tämä kääntyy, kun tällä tuoteperheellä on jo tunnettavuutta. Ei tämä niin tuore ole.

Uusia lanseerauksia on kehitysputkessa, onkohan näin vähän aina. Toivottavasti ei rahaa liikaa näihin kulu. Tällaisesta yrityksestä kyllä keksii kaikenlaista potentiaalia. :slight_smile:

Näistä harvempi taitaa olla normaaleita ostoja omalla rahalla? Nuo ovat tuollaisia kokoluokaltaankin Alokkaan panoksia. :cowboy_hat_face:

Luvut näyttävät varmaan ainakin hetkeen hyvälle, näkvyys on kai huono. Sitten, kuten sanoit kurssin noustessa jengi lähtee mukaan ja sitten toiseen suuntaan, jos huomataankin, että raporttien sekä sijoittajien negatiivisemmat skenaariot toteutuvat.

5 tykkäystä

Nyt jos mietitään tässä viime vuosien menoa, niin 2022 annettiin posari:

Myös vuonna 2023 ohjeistus ja ennusteet ylitettiin:

Biohitin H2-liikevaihto oli 6,6 MEUR, joka ylitti odotuksemme (5,9 MEUR) 12 %:lla. Koko vuoden osalta liikevaihto oli 13,1 MEUR (+19 % vs 2022), joka ylitti niukasti yhtiön ohjeistushaarukan 12-13 MEUR. Myönteisen kasvukehityksen taustalla oli eri pikatestien ja Gastropanel®-tuoteperheen positiivinen kehitys.

En pitäisi mahdottomana saman positiivisten yllätysten trendin jatkumista myös vuonna 2024. Toki sijoittajamielikuvissa tilanne on vieläkin kuin firma myisi jotain isoisän vanhaa Opelia, josta pitää nyt äkkiä päästä eroon kun jotain rahaa vielä saa, ennen kuin koko paska ruostuu käsiin. Pakko kuitenkin uskoa, että jossain vaiheessa tämä hemmetin kova fundasuorittaminen alkaa näkyä myös kurssikehityksessä ja että kurssi alkaa silloin kakkosen sijaan kolmosella :cowboy_hat_face:

7 tykkäystä

Siinä vaiheessa, kun alat puhumaan yhtiön henkilökunnasta ja hallituksen jäsenistä etunimillä, niin on huolestuttavaa. Myös, jos alkaa tulemaan “varovaisessakin skenaariossa…”-viestejä ja alat jakamaan randomitiedotteita etäisesti alaan liittyvistä positiivista uutisista sekä alkaa tulemaan chattiviestejä sekä tulistumisia ei-niin-positiivisista uutisista, niin alkaa meikämandoliini huolestaan teikätamburiinien sijoituksista. :frowning:


Ottakaa ajatukseni suolan kera, kirjoitan toki viestini - varsinkin aiemmat tosissani.

Antti on oikea kaveri seuraamaan tätä yhtiötä, joten hänen ajatuksiaan suosittelen ainakin lukemaan. Uskokaa mielummin Ekaa kuin mua, mutta sillä ajatuksella, että Eka omistaa tätä ja mä en. :cowboy_hat_face:


Ei meitä, yhtiötä ja Anttia ehkä enää yllätetä. Nyt odotetaan jo isoja ja sit ei saada pettyä. :cowboy_hat_face:


Paljon on tapahtunut, mutta suosittelen lukemaan laajan rapsan vuoden takaa.

9 tykkäystä

Poimitaan nyt muutamat asiat postauksistasi.

Gastropanel pikatesti on tavallaan käänteentekevä ja mahdollistaa kasvua hyvinkin. “Normaalia” Gastropanelia on aika mahdoton myydä moneen paikkaan. Uutta tuotetta myös Biohitilla putkessa ja tulossa, myös jalat maassa kulkeva TJ Hahtela on maininnut olevan näistä innoissaan. FDA-kortti on sitten jokeri.

Toinen asia on johdon omistus. Johdon suhtautumiseen optio-osakkeisiin on tullut muutos johtoryhmän osalta Hahtelan tj aikana / liiketoiminnan suunnan käännyttyä. Aikaisemmin saimme lukea isolla prosentilla osakkeiden luovutuksista, nyt melkein kaikki pidetty. Hahtelalla 40 000 osaketta, Söderströmillä 46 000, Sorvolla 16 000, Hendolinilla 13 177 ( myi aikaisemmin kun oli töissä aina kaikki ), Elomaalla 16 000 osaketta. Kaikki top-100 omistaja. En myöskään oikein ymmärrä mitä tarkoitat, että ei ole omalla rahalla ostettu? Esimerkiksi nuo viimeiset optiot on merkitty 1€ hintaan. Merkitsijä maksaa tämän. Oletetaan, että kurssi olisi ollut 1,9€. Tuo 0,9€ on sitten verotettavaa ansiotuloa, varmasti sitten 50% veroa.

6 tykkäystä

Lisäyksenä tuohon edelliseen, että parasta ennen päiväyksen menettäneet tuotteet tuskin olisivat tässä porukassa!

Nominees for Best New Clinical Diagnostics Kit or Assay of 2023 are:

7 tykkäystä