Bitcoin - Suuria mahdollisuuksia

Olen tosin pohtinut pienellä painolla Bitcoinin ostamista. En usko kuitenkaan ostavani suoraan bitcoinia. Sen sijaan trackerin muodossa.
image
Onko kokemuksia tästä? Osaako joku selittää tarkalleen, miten tämä trackeri toimii? Kiitos.

Omistan n. 70-80 alttia, jotka vaihdan mahdollisen kurssinousun sattuessa Bitcoiniksi. Näitä on paljon saatavilla hanoista ja erilaisina airdroppeina. Ethereumia toki käytetään paljon eri tarkoituksissa, mutta itselleni on hieman jäänyt hämäräksi 2.0:n vaikutus hintaan (ja käyttöön). Muista ehkä lupaavimpia ovat uni, aave (lend) tai pörssien natiivitokenit. En siis suosittele kovinkaan paljoa ostamaan altteja kalliilla, sillä on melkoista tuuripeliä, että mikä niistä lopulta jää henkiin tai raketoi. BTC on jo moneen otteeseen taistelutestattu ja tuo isojen instituutioidn mukaan lähtö takaa sen, ettei se nyt ainakaan lähitulevaisuudessa ole kuolemassa pois.

Bitcoin keskustelupalsta on mielestäni hyvä indikaattori siitä, missä mennään yleisemmin sijoitusmarkkinalla. Nyt kaikki hehkuu tulikuumana halvan massin kera. Onko mahdollista, että kuitenkin vanhat bittirahan uskovaiset vedättävät meitä bulleroita ja tulevat massiivisilla voittomyynneillä aikanaan romahduttamaan hinnan. Kunnes, taas myöhemmin alkaa uusi kierros. Saatiinko 3 vuoden takaisesta rykäisystä faktoja?

1 tykkäys

Laitetaan nämä tänne, kun uutiset näyttää kiertävän ja ehdin jo edellä noita ennusteita haukkua.
En itse ota kantaa sen enempää, mutta aika hurjalta alkaa uutisoinnit näyttämään.

Alkaa taas meno näyttää noiden ennustusten kanssa kovasti vuoden 2017 toisinnolta.

1 tykkäys

Laitetaan oman Bitcoin sijoituksen perustelut tänne ja näkemystä siitä mikä hintaa tällä hetkellä ajaa. Koen omasta puolesta juuri nyt olevan erittäin otollinen aika olla mukana tässä spekulatiivisessa omaisuusluokassa.

Bitcoinilla on käytännössä kaksi fundapohjaista arvoa ajavaa seikkaa: 1) Se on oma rahajärjestelmänsä, joka toimii peer to peer -toimintaperiaatteella, ilman että millään yksittäisellä taholla olisi valtaa järjestelmän yli. 2) Bitcoin-protokolla rajoittaa bitcoinit 21 miljoonan kolikon maksimiin, antaen omaisuusluokalle niukkuutta (turvasatama).

Näistä johtuen bitcoinin ympärille on muodostunut käyttäjien verkosto, jotka uskovat “kovaan rahaan”, jonka arvoa ei voida vähentää kasvattamalla sen määrää. Etenkin milleniaalit pitävät bitcoinista, kun monista muista omaisuusluokista on koettu jäävän pihalle. Jotkut näkevät bitcoinin myös eräänlaisena pakokeinona nykyisestä rahajärjestelmästä, jossa valta on keskittynyttä ja rahan määrä kontrolloitavissa. Tämän narratiivin ympärille onkin bitcoinereista muodostunut oma kulttinsa, missä käyttäjät pitävät omistamistaan kolikoista kiinni hautaan saakka ja ostavat jatkuvalla syötöllä lisää.

image

Ja tämä johtaa mielenkiintoiseen osaan. Nimittäin bitcoin-protokollaan on ohjelmoitu puoliintumissykli, jossa n. 4 vuoden välein uusien bitcoinien määrä puoliintuu entisestä. Uskolliset bitcoinerit pitävät kiinni kolikoistaan ja kysyntä on vakio. Samaan aikaan tarjonta vähenee, jolloin hinta korjaa ylöspäin. Tämä on muodostanut bitcoinin elinkaaren ajalla tähän asti toteutuneen hintasyklin, jossa puoliintumisten jälkeen hinta on noussut erittäin voimakkaasti.

image

Bitcoinin hinta on ollut tähän asti hyvin pitkälti yksityissijoittajien kaupankäynnin tulos, mutta nyt viime aikoina on ollut havaittavissa erittäin voimakasta instituutioiden tuloa mukaan. Esim. mainittakoon MicroStrategy muutti kassansa dollareista (450M$) bitcoineiksi, Square sijoitti (40M$), Stanley Druckenmiller ilmoitti viime viikolla omistavansa bitcoinia ja Paul Tudor Jones toukokuussa. Tehden bitcoinin omistamisen hyväksyttävämmäksi instituutioille. Bitcoinereiden reaktio lyhyesti, dont sell:

Samaan aikaan bitcoinien omistaminen ja ostaminen on tehty aiempaa helpommaksi PayPalin, Squaren ym. tullessa laajemmin markkinoille. Vaikutuksena ollut kovaa painetta tarjonnan puolelta. Nyt alkaa olla nähtävissä jo myyjien vähenemistä ja kasvavaa painetta hintaa kohtaan.

TLDR: Bitcoineja omistavilla niihin vahva usko, eivätkä myy helposti. Kysyntä kasvaa instituutioiden tullessa mukaan. Tarjonta suppenee ja johtaa puristukseen. Vahva makronarratiivi takana, jonka voi uskoa kuplaannuttavan tässä ympäristössä: “keskuspankit printtaavat ja bitcoineja ei tule lisää”. Sijoituksen (spekulaation) mahdollinen onnistuminen myös realisoituu todennäköisesti pian, eikä raha ole kovin pitkään sidottuna.

11 tykkäystä
1 tykkäys

Kiitos hyvästä analyysistä! Haluan kuitenkin hieman opponoida väitteitäsi:

  1. “kysyntä on vakio. Samaan aikaan tarjonta vähenee, jolloin hinta korjaa ylöspäin.” Mihin tämä väite perustuu? Uusia kolikoita mainataan jatkuvasti, joten tarjonnankin pitäisi kasvaa. Entä onko kysyntä todellakin vakio? Perinteisessä maailmassa kaikkiin (myös digitaalisiin) tuotteisiin vaikuttaa hintajousto. Toisaalta taas Bitcoinilla ei mielestäni varsinaisesti ole arvoa (siis sen arvo ei myöskään ole nolla). En siis suoraan kiistä, vaan jätän väitteen avoimeksi jatkokeskustelulle.

  2. Tuo PayPal-yhteistyö on kieltämättä valtava harppaus Bitcoinille sijoituskohteena, mutta sen identiteettiä ja sijoittajatarinaa se mielestäni nakertaa. Samoin kuin nuo Crypto.comin luottokortit jne. Miksi? Koska maksut tapahtuvat edelleen FIAT-valuutoissa ja perinteisissä maksunvälitysverkoissa keskitetysti. Paypal mahdollistaa kryptojen säilytyksen jne, mutta maksut konvertoidaan dollareiksi, euroiksi jne. Crypto.comin luottokortti toimii Visan maksuverkossa.

  3. Tuota puoliintumista käytetään usein syynä nousun käynnistymiseen, mutta itse en syytä siihen käsitä. Mikä olisi kurssireaktio, jos hidastuminen olisikin eksponentiaalista yli ajan?

  4. Miksi kenenkään kannattaisi myydä Bitcoinia/käyttää sitä rahana, jos sen oletetaan kasvavan äärettömästi yhä kiihtyvällä vauhdilla? Linkittämäsi kuvan perusteella -23 tienoilla hinnan pitäisi ylittää miljoonan? Mikä olisi raja, että Bitcoinin hinnan eksponentiaalinen kasvu hidastuisi tai pysähtyisi? Case on verrannollinen deflaatioon(FIAT). Ihmiset käyttävät rahaa, kun inflaatio nakertaa sen ostovoimasta pienen palan vuosittain.

  5. Koska Bitcoinin arvo ei ole sidottuna mihinkään, eikö kyseessä ole mielestäsi Greater Fool -play? Eihän FIAT-rahallakaan ole juuri minkäänlaista itseisarvoa, käteisellä vain paperi tai halpa metalli. Biteillä ei sitäkään. Voisi siis ajatella, että FIAT-rahat eivät enää täytä rahan määritelmästä (arvon säilyttäjä, arvon mitta, vaihdon väline, kirjanpidon yksikkö) arvon säilyttäjän ominaisuutta. Kiinteistöissä ihmiset asuvat ja yritykset toimivat, raaka-aineista jalostetaan ihmisten kaipaamia hyödykkeitä ja osakkeet (yritykset) tuottavat nämä hyödykkeet. Niiden yhteinen arvo ei siis voi kasvaa kestävästi BKT:ta nopeammin. Toisaalta niiden arvon ei myöskään pitäisi pitkässä juoksussa kasvaa BKT:ta hitaammin. Bitcoinilla ei moista tukea/rajoitetta ole. Jatkokysymyksenä:

  6. Jos kyseessä ei ole Greater Fool -play, niin mihin Bitcoinin arvo sitten perustuu?

5 tykkäystä

Nyt kun bitcoin on raketoinut viimeisen kuukauden aikana, niin mututuntumalla voisi sanoa, että tuulipukuja on tullut yhä enemmän mukaan. (allekirjoittanut siis myös tuulipuku bitcoinin suhteen :sweat_smile:). Voisiko 2017 vuoden hype olla toistumassa?

1 tykkäys

Erittäin hyvä pointti tuo kohta 4. Miksi kukaan käyttäisi bitcoinia maksuvälineenä kun bitcoinin arvon ennustetaan kasvavan kiihtyvää tahtia.

Hyvä että haastat. Tulee kyseenalaistettua myös omaa ideaa sijoituksen takana. Yritin myös pitää mahdollisimman johdonmukaisena tuon niin tuli joissain kohdin oiottua, mihin tuossa 1. kohdassa otat kantaa. Koitetaan tarkentaa.

Mitä tullut seurattua, niin bitcoinerit pitävät jo omistamistaan kolikoista tiukasti kiinni nostaen ne usein pois välittäjiltä omiin lompakkoihinsa, poistaen nuo Bitcoinit markkinoilta. Samalla he ostavat jatkuvasti lisää, tästä oletus että kysyntä heidän osaltaan olisi likimain vakio. Puoliintumisessa siis uusien kolikoiden määrä vähenee, vaikka yhteismäärä jatkaa kasvuaan. Tällöin uusien, markkinoille kaivajien puolesta tulevien, kolikoiden määrä puolittuu aiemmasta. Bitcoinerit jatkavat uskollisina dollar-cost averaging -ostamistaan ja siirtävät ostamansa kolikot omiin lompakkoihinsa pois markkinoilta. Tämän jatkuessa markkinoilla olevien kolikoiden määrä vähenee hiljalleen ja myyjät tietyllä hintaa loppuvat.

Tarkoituksena olikin lähinnä viestiä, että tuon prosessin puolesta kysyntä pysyy vakiona kunnes mainitsemasi hintajousto tulee peliin ja heikoimmat kädet omaavat bitcoinerit tuovat omia Bitcoinejaan taas markkinoille kun hinta on sellainen, jolla he ovat valmiita myymään.

EDIT: Puoliintumisen vaikutus hintaan ei olisi siis välitön, vaan johtaisi vasta hieman pidemmän ajan kuluttua (+6kk?) markkinoilla myytävinä olevien kolikoiden vähentyessä hinnan nousuun.

En näe myöskään, että Bitcoinilla olisi itsessään mitään arvoa, ollen nollia ja ykkösiä tietoverkossa. Arvo muodostuukin hyvin pitkälti samoista syistä kuin valuutoille eli luottamuksesta niitä ja niiden liikkeellelaskijan maksukykyä kohtaan. Monet Bitcoiniin uskovat kokevat luottavansa tuohon nollien ja ykkösten bittiverkkoon enemmän, kuin oman valtionsa laskemaan valuuttaan. Esimerkkejäkin löytyy missä ihmiset ovat säilyttäneet ostovoimansa onnistuessaan ostamaan Bitcoineja valtion devaluoidessaan paikallisen valuutan alta (Zimbabwe, Venezuela, Lebanon).

Greater Fool -teoria sopii mielestäni nykymaailmaan varsin osuvasti ja Bitcoiniin yhtälailla. Asioiden arvoon (hintaan) tuntuu ylipäätään vaikuttavan vähemmän sille itselleen sisäiset ja luontaiset asiat kuin ulkoisesti koetut tai muuta kautta johdetut asiat. Arvo riippuukin lopulta siitä, kuinka vahva käyttäjien verkosto Bitcoinille muodostuu. Jos siihen uskovien luottamus säilyy ja määrä lisääntyy, niin arvosta tulee totta, oli siinä sitten mitään järkeä tai ei. Arvo (hinta) voi siis teoriassa olla mitä vaan nollan ja äärettömän väliltä…

Mitä se sitten lopulta on, aika näyttää. Mutta nykyisen kaltaista makroympäristöä varten Bitcoin on alunperin suunniteltukin. Tässä ollaan kuitenkin vielä tämän omaisuusluokan kohtaalla adoptiokurvin aikaisessa vaiheessa, joten koen ainakin tällä hetkellä kannattavaksi omistaa Bitcoinia aiemmin mainituista syistä seuraten mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Mahdotonta lähteä spekuloimaan mitä Bitcoinin hinta lopulta on ja markkinahan sen lopulta määrittää.

Juuri tämän vuoksi moni ei ostakaan Bitcoinia käyttääkseen sitä rahana, vaan pääosin arvonsäilyttäjänä tai spekuloidakseen sen arvon kasvulla. Bitcoin ei oikeastaan edes sovellu kovin hyvin käytettäeksi vaihdonvälineenä, vaan monet kryptovaluutat on tähän tarkoitukseen huomattavasti parempia. Erona Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen välillä onkin nimenomaan tämä muita vahvempi käyttäjien verkosto.

2 tykkäystä

Ainakaan Google Trendsin mukaan ei näytä vielä mitään hypeä olevan ilmassa.
https://trends.google.com/trends/explore?date=today%205-y&q=bitcoin

1 tykkäys

Mikäli bitcoin:in siirtää omassa hallinnassa olevaan lompakkoon, eihän se sitä sen enempää markkinoilta poista, kuin jos se olisi välittäjän tilin hallinnassa. Kaikki louhitut coinit lasketaan Market Cappiin, joka muuten juuri teki uuden ATH:n.

Nämä Bitcoin-teesit on vanhoja juttuja niille, jotka on kryptoja treidanneet aikaisemmin. Edellisen huipun kohdalla toistui aika lailla samat jutut ja moni ryntäsi viime hetkellä mukaan. Samoin väittäisin, että suurin osa niitä myi sitten romahduksen aikana ja ehkä pienen osan jätti säilytykseen. Näistä moni varmastikaan ei ostanut pohjalta uusiksi, vaan moni jätti ostamatta kokonaan lisää. Sinun pitää olla hyvin aktiivinen ja seurata päivittäin/viikottain kryptoja, mikäli haluat pysyä ajantasalla. Puhun nyt massasta.

Aamulla huomasin uutisen, jossa kerrottiin Ricardo Salinas Pliegon laittaneen 10% $13B omaisuudestaan Bitcoiniin. Jos tämä ei ole hypeä, niin mikä sitten?

Itse olen ollut ja olen edelleen sitä mieltä, että ainoastaan niissä coineissa on järkeä, joille löytyy jotain muutakin kuin kullankorvike käyttöä. Bitcoin on vanhanaikaisin kaikista, mutta kun tunteet ratkaisee enemmän kuin järki, tässä ollaan. Suosittelen varovaisuuteen, mikäli on sijoitettuna pitkäaikaiseen holdiin enemmän kuin on halukas häviämään.

6 tykkäystä

Olet aivan oikeassa. Tarkoituksena oli kuvata, että ne poistuvat siis aktiivisen kaupankäynnin alta siirtyessään vahvasti Bitcoiniin uskovan omaan lompakkoon.

Näinhän se on ja lopulta tuo on tosiaan se ainoa asia, mikä Bitcoinille sen “arvon” antaa, oli siinä sitten järkeä tai ei. En kuitenkaan tuota verkostoa vastaan halua olla lyömässä vetoa, jos se jatkaa kasvuaan niin mielestäni tuolla on pieni mahdollisuus tulla itseään toteuttava ennuste. Erittäin spekulatiivinen omaisuusluokka joka tapauksessa.

2 tykkäystä

Se mikä on mielenkiintoista, että mediassa edelleen lyödään rumpua lähes yksinomaan bitcoinin mahtavasta tulevaisuudesta, mutta harvemmin mainitaan muita parempia cryptoja. Ottihan esim. PayPal mm. Etheriumin mukaan, mutta vain btc sai mediahuomiota. Omasta mielestäni tämä on yksi syy siihen, miksi btc ei tule koskaan olemaan aito maksuväline. Porukka hommaa sitä puhtaasti sen takia, että nythän tällä tulee rikkaaksi, koska mediassa luvataan 1000% vuosinousuja. Miksi joku ostaisi auton 1 bitcoinilla, kun sillä samalla kuulemma saa ensi vuonna asunnon ja muutaman vuoden päästä sitten jo koko kerrostalon.

6 tykkäystä

Jos kurssinousua rummutetaan niin eikö se olisi kaikkein viisainta säilyttää paypalin sisällä olevia rahoja bitcoineina jos maksaminenkin onnistuu ilman suurempia ongelmia?

1 tykkäys
5 tykkäystä


Ajattelin vaan ajatuksia herättämään laittaa weekly chartin, weekly ema12 on tuossa 14k yläpuolella. Varaa on siis laskea vielä ja paljon.

  • veikkaan, että siellä tunnettujen sijoittajien managerit on valvoneet jenkeissä pitkään, liekö myyty vai ostettu
6 tykkäystä

Ei ny uskalla ainakaan lähtee myymään mitään mutt reilummin lisäostoja pitää tehdä jos/kun tuonne 12k-14k tasoille saakka korjataan… :sunglasses:

Nouriel Roubini lyttää aika isosti Bitcoinin twitterissä eli ne joilla on twitter-tili, niin siellä näkyy koko ketju 12/12 twiittiä. Alla eka:

2 tykkäystä