Bitcoin - Suuria mahdollisuuksia

Nyt täytyy sanoa, että tämä ei pidä paikkaansa edes Suomessa. Eihän ne yleisiä tietenkään ole, mutta tuo lause on väärin. Jollain suomenkielisellä bitcoin-sivustolla oli lista yrityksistä, jotka tarjosivat btc maksuvaihtoehtoa. Lähemmäs 10 yritystä, ellei muisti reistaile.

Tai eihän ne tavallaan valuuttoja ole, kun ei niillä voi juuri missään voi maksaa.

Eikös tuo pidä juurikin paikkaansa sitten? Noin 10 on mielestäni ”ei juuri kukaan”.

2 tykkäystä

Suomessa taitaa olla joku reilut puoli miljoonaa yritystä ja isoilla (heitetään nyt hatusta vaikka Kesko, S-ryhmä, Fortum, XXL, Gigantti, jne) kuluttajakauppaa tekevillä en muista vaihtoehtoa nähneeni. Saattaa niitä silti pari olla.

Mutta kannattaa erottaa silti tapaukset, jossa toimittaja vaihtaa valuutan ”oikeaksi” rahaksi eli yleensä euroiksi tai dollareiksi transaktiohetkellä (näin käsittääkseni nykyään toimitaan). Se on ajatuksellisesti sama kuin ostaisit hyödykkeen ”osakkeilla” tai millä tahansa muulla jolla on likvidi markkina. Se ei ehkä näy ostajalle päin, mutta on siitä vielä matkaa vakavasti otettavaan valuuttaan. Myyjä kun ei tuossa kuviossa sitä sellaisena näe vaan tekee tosiasiassa kauppaa oikeassa rahassa.

2 tykkäystä

En tiedä, mutta mietin, että onkohan tuo mitenkään verrattavissa siihen, että maksan Ruotsissa omalla Suomen pankkikortilla eurotililtä ja pankki hoitaa valuutan vaihdon maksuhetkellä vs maksan kortilla joka veloittaa Bitcointiliä ja pankki hoitaa valuutan vaihdon maksuhetkellä🤔

Edit.sama tietysti muissakin maissa muilla valuutoilla.

Onko muuten sellaista maksukorttia olemassa, millä maksaessa pankki myisi osakkeitasi maksuhetkellä?

1 tykkäys

No ehkä tuossa valuutanvaihdossa kieltämättä jotain samaa on.

En ole ainakaan kuullut. Voisi periaatteessa toimia, mutta on ehkä liikaa hallinnollisia velvoitteita. Helpompi myydä ensin itse säännellyllä markkinalla.

Siitä tulee mieleen uusi direktiivi DAC8, mikä lisää kansainvälistä tietojenvaihtoa kryptovaluuttojen osalta.

Lisää eri tahojen velvollisuuksia alueen palveluntarjoajille on hintojen puolesta huono ja tavoitteena on varmaan lisätä verotuloja EU-alueella, mutta voi tulkita siinä mielessä hyvänä merkkinä, että EU:ssakin huomattu miten hyvin kryptovarat alkaa vakiintumaan osaksi taloutta. En osaa sanoa miten vaikuttaa esim. Binanceen tai Coinbaseen jotka eivät sijaitse EU-alueella.

Viestini pääpointti: Kryptot tulisi nähdä hyödyllisen/hyödyttömän teknologisen innovaation lisäksi uhkapelimuotona, joka itsessään luo kryptoille kysyntää.

Product-market-fit on ilmeinen: Coinbasella ja Binancella on yli 100 miljoonaa tunnistautunutta käyttäjää. Kryptoja omistaa lähteestä riippuen 200-500 miljoonaa ihmistä.

Tarinat, jännitys ja äkkirikastuminen resonoi globaalisti. Maailman uhkapelimarkkinan koko on satoja miljardeja. Lotot, kasinot, urheiluvedonlyönti, hevoskisat, R-Kioskin hedelmäpelit, jättimäiset Aasian harmaat markkinat jne. Uhkapeli-toimiala ei muuta maailmaa, mutta vastaa markkinoiden kysyntään. Kryptot ovat osa tätä sirkusta, ja niiden tarjontakanavat lisääntyvät jatkuvasti.

Vaikea toki sanoa että kuinka pitkään kysyntä jatkuu jos niitä kaivattuja use caseja ei pian ilmaannu (pl. Bitcoin). Tämä olisi hyvä jokaisen kryptoilla spekuloivan tai niihin sijoittavan sisäistää.

Oma veikkaus on että maailma jatkaa pyörimistään ja kryptoilla hulluttelu jatkuu ainakin tulevat vuodet; Blackrockin toimari ja muut tradfi-toverit ovat vasta kääntäneet takkinsa ja aloittaneet ETF-tuotteidensa shillaamisen.

7 tykkäystä

Jos hyväksymme sen että Bitcoinille on jonkun verran peruskysyntää olkoonkin se sitten rikolliset, vedonlyönti, rahanpesu tai spekulointi niin miksi sinun mielestä halving on fantasiaa?
Uusia Bitcoineja syntyyn halvingin jälkeen puolet vähemmän ja nämä myydään lähes poikkeuksetta heti kattamaan kulut. Eli myyntipaine pienenee merkittävästi ja tasapaino muuttuu. Miksi tällä ei olisi merkitystä hinnalle? Tätä vaikutusta krypto piireissä varmasti liioitellaan ja mystifioidaan mutta minusta tässä on aivan selkeä toimintamekanismi.

5 tykkäystä

Halvingilla on ollut iso merkitys Bitcoinin alkuvuosina, mutta nykyisin markkinoita ohjaavat paljon isommat voimat. Halving on kuitenkin iso ja mahtava narratiivi, ja sitä shillataan niin paljon seuraava vuosi, että siitä tulee käytännössä itsensä toteuttava ennustus.

Bitcoinin mainaus on ensinnäkin pääosin ammatimaista bisneistä, jossa bitcoineja ei poikkeuksetta myydä heti kattamaan kulut. Suurimmat louhintafirmat ovat nykyisin pörssiyhtiöitä, ja ne ottavat nousumarkkinassa myös hyödyn irti ja holdaavat bitcoineja mahdollisimman pitkään.

Vaikka bitcoinit myytäisiin, ne olisi OTC-diilejä joka tapauksessa. Ei mainereiden tarvitse dumapta bitcoinejaan Binanceen kurssin romahduttamiseksi. Tuo myyntipaine on ongelma ennen kaikkea karhumarkkinassa, kun louhijoiden tulot putoavat matalan kurssin vuoksi, joten ne joutuvat dumppaamaan BTC-reservejään ulos.

Toiseksi, bitcoineista on louhittu nyt 93 % eli tarjonta on viittä vaille jo mainattu ulos. Tulevien halvingien vaikutus (flow vs. stock) on suhteessa ihan mitätön. Ollaan aivan eri tilanteessa kuin vaikkapa 2016 halvingin kohdalla, puhumattakaan Bitcoinin ensimmäisestä halvingista.

Kolmanneksi, Bitcoinin treidausvolyymi on esim. nyt 24h ajalta 360.000+ bitcoinia eli 13,5 miljardia dollaria. Todennäköisesti 2024-2025 moninkertaisesti isompi. Halvingissa puhutaan siitä, että 10 minuutin välein tulee 3,125 bitcoinia vähemmän ulos kuin ennen eli päivässä 450. Tämä versus satojen tuhansien bitcoinien volyymi.

Halving on narratiivi, jolla myydään Bitcoinia seuraavat vuodet, ja tämä auttaa ehdottomasti nostamaan kurssia. En väitä, etteikö halvingin vuoksi kurssi nousisi. Mutta, kurssi nousisi kyllä muiden markkinavoimien (voi kiittää Jay Powellia) vuoksi, vaikka halvingia ei olisikaan.

Se mihin halving iskee toden teolla, on louhintabisnes. Bitcoinin hash rate on kiivennyt viime vuodet aivan hirvittävää vauhtia ylöspäin. Kun louhijoiden tulosta leikataan 50 % pois, niin jossain alkaa tapahtua. Tilanne ei ole ongelma bull-markkinassa, mutta Bitcoinin “turvallisuusbudjetista” käydään jo nyt keskustelua ja tämä keskustelu vain lisääntyy tulevina vuosina.

8 tykkäystä

Sähkölaskut pitää maksa ihan oikealla rahalla ja tämä saadaan myymällä Bitcoinia. Ylimääräinen voi jäädä spekulointiin mutta ei ammattimaiset firmar voi ottaa konkurssi riskiä vain sen takia että tulee hetkellinen kahumarkkina. Kun louhintaa tehdään vain silloin kun se on kannattavaa niin tältä putoaa täysin pohja jos tuloksia ei realisoitaisi heti.

Mihin nämä OTC diileillä ostetut Bitcoinit häviävät? No markkinalle.

2 tykkäystä

Mutta jos halvingin vaikutukset ovat jo tiedossa, niin eikö sen vaikutusten pitäisi tapahtua jo etukäteen? Ts. jos olettaa narratiivin “halving → nousu”, niin eikö sen nousun pitäisi alkaa jo ennen halvingia, kun markkinatoimijat alkavat valmistautua halvingiin kasvattamalla positioitaan (tai ainakin myynnit vähenevät)? Käytännössä siis halvingin toteutuessa merkittävien markkinatoimijoiden olisi pitänyt jo sopeutua halvingin jälkeiseen aikaan, jolloin anomalian pitäisi olla kuollut?

Yksi minua häiritsevä asia on se, että Bitcoinin puolustajat ratsastavat kaksilla vankkureilla riippen siitä mitä vasta-argumenttia yritetään kaataa. Kysytäänkin seuraavaa:

Onko Bitcoin sinusta ensisijaisesti

  • Vaihdonväline
  • Sijoituskohde
0 äänestäjää
2 tykkäystä

Missä optio “pyramidihuijaus”? :smiley:

10 tykkäystä

Koitan välttää provosoimasta ketään ja käytin siksi “ensisijaisesti” :slight_smile:

Mainarit yrittää viimeiseen saakka sijoittaa louhimiaan coineja noihin defi-paikkoihin, mitä joku aika sitten lueskelin. Sen sijaan, että myisivät, järjestävät anteja. Esim. MARA teki sellaisen vähän aikaa sitten. Tosin rahaa tarvitaan myös laitteiston ylläpitoon ja lisähankintaan, jotta tehot kasvavat.
Suuntaus on siinä, että koko ajan mainaajien lukumäärä vähenee ja ala keskittyy entistä enemmän muutamien isojen varaan. Senkin vuoksi coineille pitäisi löytyä jotain hyötykäyttöä, jotta tapahtumien lukumäärät alkaisivat kasvamaan kunnolla. Sovelluksille on huutava pula.

5 tykkäystä

Moikka! :slight_smile:

Ketjussa oli ehdotus, joka oli mielestäni ihan hyvä:

Siirsin Kryptovaluutat ja -maailma -ketjusta viestejä tänne Bitcoinin ketjuun, vaikka ei aiempi ketjukaan ollut huono vaihtoehto varsinaisesti.

Siirsin loppuupään Bitcoinipainoitteiset viestit tänne, joissa ei ollut siis mitään vikaa, mutta koskivat pitkälti Bitcoinia niin sopinee parhaiten Bitcoinin ketjuun.

Kukaan ei ole toiminut mitenkään väärin ja jos koette, että siirto on ihan väärin, niin saan tämän viestimäärän siirrettyä nätisti takaisin. :slight_smile:

Anteeksi ja kiitos! :pray:

yt. Alokas

8 tykkäystä

https://twitter.com/KevinSvenson_/status/1729269286353432994
Yhtäläisyyksiä löytyy vielä ainakin yhteen rykäykseen ennen mahdollista korjausta?

Michael Saylor käynyt taas ostoksilla ~593 miljoonan dollarin edestä.

Microstrategy holdaa nyt 174.530 bitcoinia arvoltaan noin 6,58 miljardia dollaria. Voitolla siis vaatimattomat 1,3 miljardia dollaria :sunglasses:

Oli Saylorista mitä mieltä tahansa, niin ainakin hän toteuttaa esimerkillisesti strategiaa “put your money where your mouth is.”

https://twitter.com/saylor/status/1730226879125160426

13 tykkäystä

Löytyykö näkemystä BTC:n network feen suunnasta lähiviikoiksi ja vaihteleeko se päivän sisällä kellonajan mukaan, jolloin kuluja saisi karsittua tekemällä siirtoja tiettynä päivänä/aikana?

On pitänyt tehdä pari siirtoa mutta kulu on ollut viime aikoina poikkeuksellisen korkea, ja olen miettinyt, laskeekohan se kohta takaisin. Ehkä se ei maailmaa kryptoissa kaada kun arvonmuutokset ovat nopeita, mutta vaistomaisesti ei tekisi mieli maksaa liikaa palkkioita jos se on mahdollista.

Tuossa esim. historiadataa: Bitcoin Average Transaction Fee

Taitaa olla taas Ordinals-jengi bidaamassa siirtoja ylös jos nyt Twitter-meteliä on uskominen. Jos average fee on nyt 6-7 euroa ja halpoina aikoina luokkaa 1-2 euroa, niin en mä kyllä itse käyttäisi aikaa siirron ajoittamiseen. Yleensä Bitcoin-lompakoissa voi itse valita sen feen tason ja halvempi kulu menee sitten aikanaan läpi. Jos siirtomaksua ei voi sun lompakossa valita ja se lompakko pakottaa jonkun parin kympin kulun niin sitten tietysti eri asia.

Hyvä muuten muistaa näin halvingin lähestyessä, että Bitcoinin kulujen on noustava nykyisestä ja paljon, että BTC-ekosysteemi voi ylipäätään toimia. Kymppien ja satasien siirrot tehdään jatkossa lähinnä Lightning-verkossa. Eli kannattaa nauttia :grinning:

2 tykkäystä

Kiitoksia Antti. Siirto on muutamilta eri välittäjiltä kylmälompakkoon (vanha ja luotettava Trezor One) eikä siinä voi minusta valita mitään, take it or leave it.

Ehkä parempi vain siirtää. Pari viikkoa sitten oli tuota luokkaa 10-20 dollaria per siirto, joka oli hieman liikaa kun siirtosummat oli satasissa. Ei vieläkään halvimmalla tasolla, mutta on näköjään jo tullut sen verran alas 3-5 euron tasolle, että mennään sillä.

1 tykkäys
1 tykkäys