Boreo - Teollinen omistaja ja sarjayhdistelijä

Hassua väittää, ettei markkina asetakaan osakkeelle oikeaa arvoa. Kuka sitten? Aikoinaan Yleiselektroniikka oli tylsääkin tylsempi. Nyt kun Boreo on tullut tutuksi, pitää sitä seurata hetki, josko houkutusta löytyy osallistumiseen asti. Riskisalkku on kyllä jo täynnä. Osinkosalkkuun tuosta ei ole. Kasvuyhtiöltäkään ei näytä. Mikä tuo oikein on?

Se on vähän sellaista. Pieni vaihto, mutta joku aina jostain syystä myy, olkoon sitten perinnönjako tai putkiremontti taustalla.

Joka pitää osaketta halpana, niin ostaa sen kuin pystyy. Joka pitää edullisena, ostaa sen kuin uskaltaa. Joka pitää oikean hintaisena, katselee ensin muihin kojuihin. Joka pitää kalliina, myy loputkin pois.

Jos pitää osakettta halpana ja on ostoaikeissa, ei kannata kertoa pitävänsä osaketta edullisena, päinvastoin, jotta saa myyntipainetta. Eli ne jotka kertovat pitävänsä osaketta edullisena, ovatkin myyntilaidalla.

2 tykkäystä

@Joonas_Korkiakoski , minkä verran arvioitte Boreolle syntyneen kustannuksia tästä yhdistymisprojektista?

1 tykkäys

Näitä oli avattu pro forma esitteessä, jossa arvioutu että yhteensä menisi 2,8Meur, josta varmaan n. puolet boreolle. Sievillä IFRS-luvut on toki ollut suurempi menoerä kuin boreolla.

4 tykkäystä

Hassua on se, ettet lainannut koko lausettani ja jätit pois kohdan, josssa kerroin väitteen olevan lainaus Sievin hallituksen puheenjohtajalta, Hallqvistilta.

Seuraava on lainaus Olli Vilpolta ja Sauli Vileniltä: “Yhtiö on myös prosessin aikana kommentoinut selvästi, että nykytoimintamallilla pörssi ei anna sen omistuksille riittävää arvoa.”

Kun kerran näin on, mitä hyötyä omistajien kannalta olisi myydä yhtiö pois sen pörssiarvolla?

5 tykkäystä

Eräs seikka on jäänyt huomiotta keskustelussa yhdistymishankkeesta. En usko, että olen ainoa, joka osti Sieviä edullisempana pääsylippuna uuteen Boreoon. Fuusion kariutumisesta seurasi ongelma: mitä tehdä ostetuille Sievi-lapuille? Pitääkö ne, vaihtaako Boreoon tai johonkin muuhun? Myös verotus tulee ottaa huomioon.

Joonaksen mukaan Boreo on hinnoiteltu 40% alennuksella verrokkeihin nähden (ilmeisesti ruotsalaisia sarjayhdistelijöitä?). Tämä puoltaisi vaihtoa Boreoon. Toisaalta riskin lisääntyminen ja oma puutteellinen ymmärrys sarjayhdistelijän ansaintalogiikasta jarruttaa vaihtamishaluja.

Kuten ei omenia ja päärynöitä, ei Boreota ja Sieväkään voi suoraan verrata. Mutta omenien ja päärynöiden hintaa voi. Sama pätee näiden kahden yhtiön hintoihin. Yhtiöiden hinta määräytyy pörssissä. Itse kullakin voi olla oma käsityksensä siitä kuvastaako näiden yhtiöiden pörssihinta “oikeaa” arvoa. Tähän kiivaaseen ja henkilökohtaisuuksiin menneeseen keskusteluun en puutu. (vaihtosuhde on “ryöstö”, “rivo”, on ivattu “kehon kieltä”, jne., jne.) Oma vaikutelmani on, että tosiasiassa tässä on usein vain kiukuteltu pörssikursseja vastaan. Inderes on aika hyvin jaksanut pysyä asialinjalla, vaikka sekä Sievi-analyytikolla että Inderesin mallisalkussa on Sieviä, joten toisenlainen vaihtosuhde olisi taatusti maistunut paremmin.

Se mikä hinta yhtiöllä “pitäisi olla”, ei ole fakta. Sen sijaan se mikä hinta hinta yhtiöllä on pörssissä, on fakta. Faktoihin voi myös perustaa arvionsa yhtiöiden suhteellisesta arvosta. Ehdotettu vaihtosuhde perustuikin lähinnä näiden tosiasiallisten pörssihintojen vertailuun. Koska näiden perusteella laskettuun vaihtosuhteeseen sisällytettiin alun perin myös “preemio” (tai miksi sitä nyt haluaakin kutsua) sieviläisille, ostin Sieviä pääsylippuna uuteen Boreoon. Aivan “oppikirjaesimerkin” mukaisesti tämä preemio kutistui ehdotetun fuusion lähestyessä.

Mitä seurauksia tällä voisi olla näiden yhtiöiden tulevalle hinnoittelulle? Tämä menee jo spekulaation puolelle, mutta JOS alkuperäinen pörssihintojen suhde kuvastaa edes likimääräistä hintojen tasapainotilaa, tästä seuraa että myyntipainetta tulee kohdistumaan Sieviiin ja ostopainetta Boreoon. Lisää myyntipainetta syntyy Sieville mikäli nykyinen pääomistaja, turhautuneena koko härdelliin, pyrkii sarjayhdistelijän logiikan mukaisesti eroon vähemmistöomistuksestaan: kun enemmistöä ei saada järkevällä hinnalla, myydään osakkeet pois ja rahat käytetään jonkun toisen firman hankkimiseen. Jos näin on, niin aivan “oppikirjaesimerkin” mukaisesti, muiden relevanttien seikkojen pysyessä muuttumattomina, myyntipaine vaikuttaa negatiivisesti Sievin tulevaan hintaan pörssissä.

Sievi vaikuttaa Boreota vähäriskisemmältä, jota kotoilubuumi on myös suosinut. Toisaalta, nyt kun sohvakalusto on kerran hankittu, ei sohvakaupoille ole enää asiaa, ei ehkä vuosikymmeniin.

Odotan innolla tulevaa tiedotustilaisuutta ja teen päätöksen vasta sitten.

6 tykkäystä

Hyvä kirjoitus. Puutun kuitenkin tuohon Boreon tarjoamaan ”preemioon”. Jos asia olisi mennyt ”oppikirjaesimerkin” mukaan niin Sievin osake olisi vahvistunut +40% kuvaamaan uuden yhtiön ”arvoa”, ei niin, että Boreon osakekurssi on nyt laskenut yli 45%.

11 tykkäystä

Tiedotustilaisuudesta jäi yksi asia mieleen: matka jatkuu.

Kari Nerg: “Te olette nähneet meidän tekevän viimeisen puolentoista vuoden aikana kuusi yritysostoa. Me haluamme tulevaisuudessa pitää tahtia päällä, kiristää sitä ja toteuttaa merkittävän määrän yritysostoja. Meillä on tällä hetkellä olemassa hyvä joukko uusia yritysostomahdollisuuksia, joista uskon, että meillä on lyhyellä aikavälillä kyky viedä maaliin ainakin osa.”

Putkessa on siis tavaraa ja myöskin tuotiin viestiä, että yritysostostrategiaa ollaan hyvin omaksuttu liiketoimintojen ja yhtiöiden tasolla. Tärkeä homma jatkossa.

Mitä tulee pääomarakenteen kehittämiseen, niin ollaan luonnollisesti palattu siihen, missä oltiin aiemmin. Suunnattu anti nyt vaikuttaisi luonnollisimmalta vaihtoehdolta. Siellä voisi Ruotsin verrokkien omistajissa olla hyvin halukkaita ja liiketoimintamalliin vihkiytyneitä kandidaatteja tarjolla.

7 tykkäystä

Täältä vielä tuo tallenne webcastista: Tiedotustilaisuus

Aika laimea anti kokonaisuudessaan. Kuten Crazy_Train yllä kirjoitti niin vaikuttaa silti, että jotain olisi tulossa yrityskaupparintamalla, mahdollisesti jo alkuvuoden aikana. Rivien välistä jäi sellainen fiilis, että jos fuusio olisi mennyt läpi, niin olisi mahdollisesti ollut enemmänkin tavaraa putkessa ja nyt joudutaan rahoitussyistä hieman karsimaan. Tämä siis 100% mutua.

Vähän vanhan toistoa, mutta tuo Boreon yritysostostrategia kyllä vakuuttaa. Vähän aikaa sitten tänne linkattiin Aspon toimarin (?) haastattelu, jossa he kertoivat ryhtyvänsä sarjayhdistelijäksi ja onhan nämä kaksi firmaa sen haastattelun perusteella kuin yö ja päivä. Toki Aspo vasta pohtii asiaa/aloittelee ja Boreolla kone hyrrää. Poittina, että ei se muutos siis tule ihan vain kirjanpitomenetelmää vaihtamalla ja sormia napsauttamalla.
Ei jaksaisi fuusioon enää palata, mutta tuota kohtaa kuunnellessa tuli ihan hyvä fiilis, että Sievin mukana ei tullut sohvakauppaa, konsulttitoimistoa ym. vaikka ihan hyviä bisneksiä saattavat itsenäisinä ollakin.

Pääomarakenteen kehittäminen oli ainakin itselle se kiinnostavin osio, mutta siitä ei ollut oikeastaan mitään kerrottavaa.

5 tykkäystä

Tuohon mitä Crazy Train noteeraa, niin uudella webcast kuuntelulla toimitusjohtajan esityksestä jäi itselleni vielä haaviin: pipeline yrityksissä valuaatiot ovat Boreolle edullisempia mitä Sievi-fuusion kautta olisi tullut yrityksiä sisään. Erinomainen tieto Boreon osakkeenomistajille, ja hyvä peruste sille että fuusio raukesi.

1 tykkäys

Joo, kirjoitin huolimattomasti. Halusin vain sanoa, että “preemio” häviää - tavalla tai toisella. Nyt se tapahtui näin. Tähän oli varmaan osansa myös yleisellä kurssilaskulla ja rotaatiolla arvo-osakkeista kasvuosakkeisiin.

Lisää signaaleja, rintamalla johdon liiketoimet, jo 5:s ilmoitus johdon liiketoimista joulukuussa. Kaikki hankintoja.


Boreo
Oyj - Johdon liiketoimet –

Ralf Holmlund

Boreo Oyj Johdon liiketoimet 17.12.2021 KLO 13:00

Ilmoitusvelvollinen

Nimi: Ralf Holmlund

Asema: Hallituksen jäsen/varajäsen

Liikkeeseenlaskija: Boreo Oyj

Liiketoimien yhdistetyt tiedot

(1): Volyymi: 200 Keskihinta: 66,284 EUR

Sisäpiiriltä jatkuvasti positiivisia signaaleja, muistaakseni kuudes sisäpiirihankinta joulukuussa:


Boreo

Oyj - Johdon liiketoimet –

Jouni Grönroos

Boreo Oyj Johdon liiketoimet 21.12.2021 KLO 13:00

Ilmoitusvelvollinen

Nimi: Jouni Grönroos

Asema: Hallituksen jäsen/varajäsen

Liikkeeseenlaskija: Boreo Oyj

LEI: 743700OD4QRWKZ4ODC98

Ilmoituksen luonne: ENSIMMÄINEN ILMOITUS

Viitenumero: 743700OD4QRWKZ4ODC98_20211220185754_17

Liiketoimen päivämäärä: 2021-12-20

Kauppapaikka: NASDAQ HELSINKI LTD (XHEL)

Instrumenttityyppi: OSAKE

ISIN: FI0009900724

Liiketoimen luonne: HANKINTA

Liiketoimien yksityiskohtaiset tiedot

(1) Volyymi 243 Yksikköhinta: 62,8 EUR

(2) Volyymi 30 Yksikköhinta: 62,8 EUR

Liiketoimien yhdistetyt tiedot

(1): Volyymi: 273 Keskihinta: 62,80 EUR*

1 tykkäys

Sarjassa pöllöjä pohdintoja: Copycat teemasta kirjoittavalta toimittajalta jää huomaamatta, että Preatolla ei ole mitään järkeä toimia kahdessa rakenteessa samalla liiketoimintamallilla (2x pörssilistakustannus) ja kilpailla kahdella pääomistamallaan yrityksellä samoista pk-yrityksistä.

3 tykkäystä

Lisää Boreon johdon liiketoimia joulukuulle. Aina rohkaiseva signaali kun johto laittaa omia pelimerkkejä kiinni lisää, ja tämä jo seitsemäs johdon liiketoimi joulukuussa:


Boreo
Oyj - Johdon liiketoimet –

AK

Capital Oy

Boreo Oyj Johdon liiketoimet 23.12.2021 KLO 13:00

Ilmoitusvelvollinen

Nimi: AK Capital Oy

Asema: Lähipiiriin kuuluva henkilö

(X) Oikeushenkilö

(1): Liikeeseenlaskijassa johtotehtävissä toimiva henkilö

Nimi: Kari Nerg

Asema: Toimitusjohtaja

Liikkeeseenlaskija: Boreo Oyj

LEI: 743700OD4QRWKZ4ODC98

Ilmoituksen luonne: ENSIMMÄINEN ILMOITUS

Viitenumero: 743700OD4QRWKZ4ODC98_20211223110907_11

Liiketoimen päivämäärä: 2021-12-23

Kauppapaikka: NASDAQ HELSINKI LTD (XHEL)

Instrumenttityyppi: OSAKE

ISIN: FI0009900724

Liiketoimen luonne: HANKINTA

Liiketoimien yksityiskohtaiset tiedot

(1) Volyymi 16 Yksikköhinta: 61,0 EUR

(2) Volyymi 14 Yksikköhinta: 61,0 EUR

(3) Volyymi 70 Yksikköhinta: 61,0 EUR

Liiketoimien yhdistetyt tiedot

(1): Volyymi: 100 Keskihinta: 61,00 EUR

Uuden vuoden alussa on syytä tarkastella vuoden 2022 Boreon sijoittajaskenaariota.
Korostan sijoittaja sanaa skenaarion alussa, eli niitä toimia mitä sijoittaja ja markkinat mielestäni arvostaisivat:

Osakesplit, markkina-alustan tulevat strategiset liikkeet, rahoitusratkaisut alla omalla otsakkeellaan

Osakkeen splittaus
Splitti olisi tärkeä, koska monien institutionaalisten sijoittajien säännöt vaativat riittävää likviditeettiä. Mielestäni seuraavat seikat keskeisiä splittiä suunniteltaessa:

  • Uusien osakkeiden suuntaaminen
  • Jakosuhde ja yksikköarvo,
  • Osakekohtainen tulos.
    Suuntaaminen:
  1. Paras sijoittajan kannalta, jos suunnataan yrityskauppojen yhteydessä yritysten myyjille. Näillä usein luontainen intressi kun pohtivat myyntiä, ettei vain ole eläkkeellelähtö rahatukko kourassa mielessä, vaan haluavat vaurastua yrityksensä kanssa osana Boreota, vaikka saavatkin elämäntyöstään kunnon hinnan. Win-win tilanne paras kaikkien kannalta.
  2. Toinen ja rinnakkainen keino: splitti, jossa vanhat omistajat saavat yhdellä vanhalla osakkeella 2 uutta osaketta.
    Jakosuhde ja yksikköarvo, osakekohtainen tulos:
    Kun tämänhetken osakekohtainen tulos on noin 3 euron tuntumassa, splitin jälkeen tulisi olla edellä mainitun keinoin likipitäen 1 euron tuntumassa, kunnon osakekohtaisia lukuja on pystyttävä näyttämään myös mahdollisen splitin jälkeen.
    Suunnatut annit alennuksella pitäisi sulkea pois, koska ne eivät ole vanhojen osakkeenomistajien mieleen.

Markkina-alustan tulevat strategiset liikkeet:
Kurinalaista linjaa tulisi jatkaa, on koettu ja nähty hyväksi, että ostokohteista ei makseta ylihintaa.
Toivoisin, että pääomistaja pohtisi seuraavien vaihtoehtojen yhdistämistä:

  • Yritysostojen pipelinesta tuodaan 2,5-3 x käyttökate ehdon sallimalla tahdilla hyviä yhtiöitä Boreoon, tahdilla mitä nähty viimeisen 2 vuoden aikana.
  • Sen sijaan että Consivo Group listataan erikseen, pohditaan luodaanko sama määrä tai enemmän arvoa ja sultautetaan Consivo Group ja Boreo keskinään, samaan malliin kuin Yleiselektroniikka ja Machinery tehtiin aikoinaan.
    On nähty, että niin kummallista kuin se onkin, niin markkinat eivät arvostaneet Sievin ja Boreon fuusiota missään vaiheessa. Kurssit eivät lähteneet lentoon, kun fuusiosta ilmoitettiin. Jälkikäteen on helppo viistastella että osittaussulautuminen jossa KH-koneet olisi yhdistetty Boreoon olisi tuottanut paremman tuloksen.
    Kun on myös nähty, että nykyinen Boreon markkina-arvo on Yleiselektroniikan ja Machineryn sulatumisen tuloksena vallan mainio. Niin miksi ei toistettaisi hyväksi koettua reseptiä ja yhdistettäisi kahta sarjayhdistelijää Boreota ja Consivota? Ne ovat molemmat sarjayhdistelijöitä eri toimialoilta, mutta kuten Wihurin hallituksen puheenjohtaja on sanonut, sijoittamisessa tarvitaan hajautusta, ja me hajautamme!
    https://www.wihuri.fi/
    Alla olevien rahoitusratkaisujen kannalta olisi edullista, jos Boreo pääsee hyppäämään suurempaan kokoluokkaan, ja Consivon kanssa koko olisi mahdollista jälleen tuplata.

Rahoitusratkaisut
Boreon hallituksessa on paljon parempaa rahoitusosaamista kuin minulla, mutta arvelisin Boreon omistajalistausta katselemalla, että kovin isoa rahoituspottia ei ole kerättävissä vanhoilta omistajilta koska pääomistajaa lukuun ottamatta ovat yksityishenkilöitä.
Toistaalta alennuksella toteutetut suunnatut annit instituutioille ovat niitä, joita en pidä hyvänä, koska tekevät A- ja B-luokan sijoittajaryhmää Boreon ympärille.
Siksi minun kirjoissa tutkinnan arvoisia vaihtoehtoja ovat

  • Hyvillä korkoehdoilla rahoitettavat vaihtovelkakirjat, verrokeista mm. Indutrade on ollut tällä tiellä.
  • Viimeisimmässä joulukuun Boreon videotallenteessa, olivat esillä Boreon ja Ruotsin verrokkien erilaiset markkina-arvostukset. Se antaa viitettä, että Ruotsin instituutioilla olisi luontaista kiinnostusta Boreon osakkeeseen, koska ne pääsevät kiinni PK-yritysten kasvualustaan selvästi ruotsalaisia verkkokkeja halvemmalla.

Tämmöisiä sijoittajafiiliksiä vuoden 2022 aluksi, hyvää sijoitusvuotta kanssasijoittajille!

11 tykkäystä

Ammattilehden eilisessä Hyviä uutisia -lähetyksessä (Hyviä uutisia! 14.1.2022 - YouTube) oli matkassa myös Boreon Sany-liiketoiminnan tuoreet Suomi-kuulumiset. Tuo suoraan tehtaalta tulevien koneiden 3-4 kuukauden toimitusaika oli hyvä tieto, sillä muualta lukemieni kommenttien perusteella uusien koneiden toimitusajat ovat pyörineet lähempänä 12 kuukautta. Tähän tietysti valmistaja- sekä kone- ja varustelukohtaiset erot vaikuttavat. Toinen mielenkiintoinen asia oli tuo, että Sany on nyt noussut maailman suurimmaksi kaivinkoneiden valmistajaksi. Vuonna 2019 Sany oli Yellow Tablen listauksessa sijalla seitsemän, joten globaalissa skaalassa markkinaosuutta on onnistuttu napsimaan aika mukavasti.

21 tykkäystä

Norjalainen varainhoitaja REQ Capital on perustanut nyt tammikuussa pohjoismaisiin sarjayhdistelijöihin keskittyvän rahaston.
kuva

Mielenkiintoista seurata mitä yhtiöitä heidän salkkuunsa eksyy (niiltä osin mistä vihiä antavat), ehkäpä Boreokin sinne saattaisi tulla jokin päivä poimituksi?

Lämmin lukusuositus heidän viimeisimmälle sijoittajakirjeelleen. Siinä käsitellään useita kiinnostavia aiheita, muun muassa annetaan hyviä perusteluita sille, miksi sarjayhdistelijät ovat potentiaalisesti hyviä sijoituskohteita.

Taidanpa tsekata nämä jatkossakin, myös ensimmäinen kirje oli hyvä. Sen löytää tämän linkin takaa ihan sivun alalaidasta:

28 tykkäystä

REQ Capital näyttää vahvistavan tiimiään, kuten tuossa sijottajaraportissa sanotaan, ja sen fokuksessa ovat nimenomaan compounderit joissa pääomistajalla/perustajalla on vahva ankkuriomistajuus ja sananvalta, niin tuo on varmasti potentiaalinen nimi Boreon institutionaalisten omistajien listalla jossain vaihessa.

17.12.2021 Boreon sijoittajtilaisuudessa oli keskustelussa Ruotsalaiset instituutiot, jotka pääsisivät Boreoon mukaan 30-40% alennuksella verrattuna ruotsalaisiin compoundereihin. Mutta tuolla REQ:illä on missionsa mukaan vähintään yhtä suuri luontainen kiinnostus.

Boreon voisi kannattaa harkita sopivassa vaihessa pohjoismaisen Capital Market Dayn järjestämistä ja lähetellä kutsua REQ:lle ja Ruotsalaisille compundereiden omistaja-instituutioille.

Kiinnostava linkki, Tänks Crazy_Train!

5 tykkäystä

Eikö Boreo ole tuollaiselle rahastolle vähän hankala kohde, kun free float on ihan onnettoman huono?

5 tykkäystä

Boreon free float taitaa olla laittoman pieni - ainakin nasdaqin näkökulmasta, joten sen pitää laajentaa omistajapohjaa joka tapauksessa. Pääomistajahan voi vaikka keventää ja myydä rahastolle tai ehkä todennäköisemmin voidaan instikoille järjestää suunnattu anti, jolloin free float paranee ja kassaankin ehkä tipahtaa muutama lantti.

4 tykkäystä