Boreo - Teollinen omistaja ja sarjayhdistelijä

Nordean lisäksi myös SEB nostaa Boreon tavoitehintaa:

Acquisitions expected to support profitability

We expect Boreo’s demand to have mainly remained stable in Q4, even though supply chain issues are expected to have continued. We expect profitability to have had a seasonal decline in Q4 but with oper. EBIT decent at 5.3%. Acquisitions announced in Q4 should support profitability development, even though we slightly cut our organic profit estimates. Peer valuation levels have increased, thus our fair value range is up to EUR 39-46.

koko raportti:
https://research.sebgroup.com/corporate/reports/119329


Inderes odottaa kasvun jatkuvan kaikilla liiketoiminta-alueilla, ja nostaa suosituksensa “lisää” -tasolle:

Boreo julkaisee Q4-raporttinsa perjantaina. Odotamme konsernin liikevaihdon ja operatiivisen tuloksen kasvaneen
vertailukaudesta ja vuoden 2022 tuloskasvua mukaillen odotamme yhtiön korottavan osinkoaan. Olemme
tehneet ennusteisiimme pieniä tarkennuksia sekä huomioineet hiljattain tapahtuneet järjestelyt ennusteissamme,
mutta kokonaisuutena lähivuosien ennustemuutokset eivät olleet erityisen suuria. Toistamme 44,0 euron
tavoitehinnan ja nostamme suosituksemme lisää-tasolle (aik. vähennä).
Ennusteissa reipasta kasvua kaikkien liiketoiminta-alueiden ajamana
Odotamme Boreon liikevaihdon kasvaneen Q4:lla 18 % vertailukaudesta 46,4 MEUR:oon. Odotamme liikevaihdon
kasvaneen kaikissa liiketoiminta-alueessa. Elektroniikka-liiketoiminnalta odotamme 18,5 MEUR:n liikevaihtoa, kun
odotamme sen kysyntätilanteen säilyneen hyvällä tasolla ja kasvua vauhdittaneen Infradex, SSN ja Led Systems –
yritysostot. Teknisessä Kaupassa toimintaympäristö on arviomme mukaan ollut kaksijakoinen, kun esimerkiksi
Voimantuoton tilanne on säilynyt hyvänä samalla kun Rakentamisen markkina-aktiviteetti on laskenut. Proniuksen
odotamme kuitenkin edelleen vahvistaneen Teknisen Kaupan kasvua selvästi ja siten odotamme sen liikevaihdon
kohonneen 14,2 MEUR:oon. Odotamme Lackmästar’n –yritysoston vahvistaneen Raskaan Kaluston kasvua, kun
taas orgaaniseen kehitykseen tiettyä epävarmuutta aiheuttaa pitkittyneet toimitusajat, jotka ovat voineet siirtää
myyntiä kuluvalle vuodelle. Ennusteemme Raskaan Kaluston liikevaihdoksi on 12,1 MEUR, kun taas Muiden
toimintojen odotamme yltäneen 1,3 MEUR:n liikevaihtoon.

linkki raporttipäivitykseen:

4 tykkäystä

Boreoon on tottunut luottamaan, mutta kyllä se vieläkin pystyi yllättämään positiivisesti usealla rintamalla:

  • osinko nousi
  • käyttöpääoman tilanne parani
  • nettovelka suhteessa operatiiviseen käyttökatteeseen parani
  • vakaa kova kasvu jatkui (+25 %, Q4/2022)
  • uudet kasvualueet Filterit ja J-Matic tuoreeltaan Q4 hankintoina
  • osakekohtainen vapaa rahavirta kasvoi rajusti

Luvut puhuvat puolestaan:

Tammi-joulukuu 2022 (jatkuvat toiminnot)

  • Liikevaihto kasvoi 31 % 160,4 milj. euroon (2021: 122,0).
  • Operatiivinen liikevoitto nousi 21 % 8,7 milj. euroon (5,4 %) (2021: 7,2). Operatiivista liikevoittoa heikensi Suomen ja Ruotsin SANY-liiketoiminnoista irtautumisen johdosta tehty 0,3 milj. euron alaskirjaus. Operatiivinen liikevoitto ilman alaskirjausta oli 9,0 milj. euroa (5,6 %).
  • Liikevoitto oli 6,5 milj. euroa (2021: 5,8). Vertailukauden liikevoittoon vaikutti merkittävästi 0,8 milj. euron kertaluontoinen Espoon pääkonttorin myyntivoitto.
  • Vapaa rahavirta (ennen yrityshankintoja, sisältäen lopetetut toiminnot) vahvistui ja oli 2,2 milj. euroa (2021: 1,1). Liiketoiminnan nettorahavirta nousi 4,1 milj. euroon (2021: 2,0)
  • Jatkuvien toimintojen tulos oli 4,4 milj. euroa (2021: 3,9 milj. euroa).
  • Lopetettujen toimintojen tulos oli -4,7 milj. euroa (2021: 1,6 milj. euroa). Tulokseen vaikutti negatiivisesti Venäjän toimintoihin toisella vuosineljänneksellä tehty noin 5,9 milj. euron alaskirjaus.
  • Operatiivinen osakekohtainen tulos oli 1,82 euroa (2021: 1,86).
  • Osakekohtainen tulos oli 1,12 euroa (2021: 1,40).

Tulosjulkistuspäivän yritysosto:
https://www.lamox.fi/
Lamoxilla näkyy olevan hyvä tuote (19 % käyttökate) jonka kasvua Boreon Muottikolmio voi varmasti vauhdittaa.

22 tykkäystä

Sis osinko noussee, viime kerrallahan se oli 21 senttiä ensin ja 21 senttiä syksyllä yhtiökokouksen valtuutuksella, yhteensä 42 senttiä.

Nyt ehdotetaan 22 senttiä ja pyydetään valtuutusta toiseen 22 senttiin loppuvuodelle. Eli luotan, että todennäköisesti osinko nousee, mutta varsinaista lupausta siitä ei ole, joten en vielä merkitse excel-taulukkooni 44 sentin osinkoa.

4 tykkäystä

Ehkäpä paras yksittäinen asia raportissa oli se, että kassa on tosiaan kilissyt kotia päin ihan kivasti vuoden loppua kohti. Varmasti on vieläkin käyttöpääomista otettavissa, mutta sen pitkän aikavälin optimaalisen tason saavuttamiseen menee toki oma aikansa. Jos tämä trendi jatkuu, niin ihan sopivasti tilaa tehdä yritysjärjestelyjä mukava nippu tänäkin vuonna.

Yksittäisen kvartaalin sijaan kuitenkin sitä eniten kiinnittää huomioita siihen, että Boreo kokonaisuutena menee eteenpäin. Toimitusjohtajan katsaus jatkaa sen viestin tuomista, mitä CMD:llä kerrottiin - mielestäni entistä selkeämmin fokus on oikeissa asioissa, etunenässä pääoman tuoton parantamisessa. Eiköhän se siitä lähde hissukseen tikkaamaan kohti tavoitteita ja miksei niiden ylikin, kun tehdään pitkäjänteisesti oikeita asioita.

Osingosta voitaisiin puolestani harkita luovuttavan viimeistään siinä vaiheessa kun on näyttöjä, että kyetään jälleen kestävästi yli 15% ROCE-tasoihin. Ruotsalainen verrokki Teqnion juuri päätti luopua (kunhan yhtiökokous hyväksyy) jo ennestään maltillisesti osingostaan kokonaan. Ja kun heidän ROCE % huitelee reilusti yli kahdenkymmenen oli se mielestäni erittäin rationaalinen ja toivottava liikku. Osinkoa ehtii kyllä maksella sitten kerralla enemmän jos nähdään, että jossain kohtaa tarinaa ei organisaatio enää taivu uudelleen allokoimaan kaikkea vapaata rahavirtaa tai tuotot alkavat hiipua ja jäädä tavoitteista.

26 tykkäystä
8 tykkäystä

Eikö olisi relevanttia tarkastella RONIC kun mietitään halutaanko rahat käyttää voitonjakoon vai investointeihin?

5 tykkäystä

Ehdottomasti se olisi relevantein mittari. Ja uskallanpa veikata, että viime vuoden yrityshankinnoille ollaan saamassa varsin melleviä tuottoja, samoin toivottavasti tästä eteenpäin. Parempia tuottoja kuin me omistajat osinkomme uudelleensijoittamalla.

ROCE:a käytin siksi, että sitä Boreo ulos kommunikoi, ja joku voisi vielä toistaiseksi nähdyllä tasolla esittää soraääniä osinkojen lopettamisesta.

7 tykkäystä

Olikohan tämä Red Eyen serial acquirers tapahtuma jo linkitetty tänne? Useampi sarjayhdistelijä esittelemässä toimintaansa sekä mukana mielenkiintoisia vieraita kuten esimerkiksi Chris Mayer sekä Oddbjørn Dybvad. Järjestetään 8.3 ja seuraamaan pääsee ymmärtääkseni ilmaiseksi rekisteröitymällä sivustolle.

https://www.redeye.se/events/868835/redeye-theme-serial-acquirers-2023?tab=abouttheevent

7 tykkäystä

Boreo pysyy kasvussa yritysostoilla – Yhtiöllä on hyvät näytöt onnistumisista ostajana | Arvopaperi

Pala yllä olevasta linkistä:
"Yritysjärjestelijän joustavuus näkyi yhtiön toiminnassa. Sany-liiketoiminta olisi vaatinut yhtiöltä investointeja, ja silloin yhtiön tavoittelema pääoman tuotto ei olisi toteutunut. Ongelmallisista liiketoiminnoista luovuttiin, mikä laski kertaluonteisesti loppuvuoden tulosta.

Yhtiön mukaan Sany-liiketoiminnasta luopumisen ansiosta vapautuville pääomille löytyy houkuttelevampi tuotto muissa liiketoiminnoissa.

Yhtiön mukaan raskaan kaluston Putzmeister-liiketoiminnoissa ja FNB:ssa on vahvat tilauskirjat, mikä antaa mahdollisuuden että liiketoiminta-alueen kannattavuustaso nousisi.

Kahdella muulla liiketoiminta-alueella menee hyvin. Kummankin kannattavuus parani. Elektroniikka-liiketoiminta kasvoi peräti 40 prosenttia yritysostoin sekä orgaanisesti ja on nyt yhtiön suurin toimiala.

Yhtiön mukaan molemmissa liiketoiminta-alueissa tuotteiden ja palveluiden kysyntä jatkui hyvänä ja tilauskirjat vakaina huolimatta yleisen taloustilanteen epävarmuudesta."

4 tykkäystä

Boreon esitys juuri takana Redeye Livessä, esittely nettilinkissä ajoittui klo 15:08 - 15:25 plus paneeli:

Nuo Redeyen kontaktit on juuri sellaisia mitä tarvitaan, kun Boreoon ajan ollessa kypsä tulee instituutioita omistajiksi!

Olin myös erittäin tyytyväinen mitä kuultiin Boreon linjasta osakkeiden diluution välttämiseen (=vain pieni osa yrityskaupasta rahoitetaan osakkeilla).

Hyvä Kari, Hyvä Simon! Me Boreo sijoittajat arvostamme että olitte Redeyen Livessä!

Videoäänite:
Boreo: CEO Kari Nerg presents at Redeye Serial Acquirers Event – March 8, 2023

https://www.redeye.se/video/event-presentation/888829/boreo-ceo-kari-nerg-presents-at-redeye-serial-acquirers-event-march-8-2023

11 tykkäystä

Se olisi Boreon ROAST :fire: maanantaina!

Mielellään pippuriset kysymykset ovat tervetulleita! =)

37 tykkäystä

Mahtavaa, itse toivoisin, että yhtiön johtoa grillataan erityisesti seuraavista asioista:

  1. Sitouttaminen? Boreo ostaa pienen yrittäjävetoisen yhtiön osaksi isompaa kokonaisuutta, miten varmistetaan ex-yrittäjän sitoutuneisuus kasvattamaan yhtiötä vaikka tullut rahaa käteen ja “enään ei tarvitse tehdä töitä”. Johto varmasti perustelee asiaa sitouttamisella Boreoon, mutta en näe, että tämä poistaa kuitenkaan kuvaamaani ongelmaa. Yrittäjä ei varmasti väännä enään yömyöhään töitä yrityksessä niinkuin todennäköisesti ennen on tehnyt kun omistanut ostetun kohteen eikä vain Boreota. Lisäkauppahintakin on toinen perustelu, mutta haen vastausta joka kattaa jatkuvuuden +3v päähän myös.
  2. Miten yritysostot tullaan rahoittamaan tulevaisuudessa? Yhtiöllä on tällä hetkellä nettovelkoja tilinpäätöksen mukaan noin 31 m€ (-6,5 m€ IFRS vastuut + 20 m€ hybridilaina joka käsittääkseni on lainaa vaikka se OPO:ssa onkin. Hybridi tulee maksaa todennäköisesti 3 vuoden sisällä). Jos proforma käyttökate on noin 14 m€ niin käsittääkseni todellinen nettovelat/EBITDA on (31-6,5+20=) 44,5/14 = 3,18x. Tuo taso alkaa olemaan jo kova (jos ja kun hybridi maksetaan pois parin vuoden päästä)
  3. Miten skaalataan yritysostot? Nyt yhtiö tehnyt selkeästi pieniä yritysostoja, miksi? Eikö ole pärjätty tarjouskisoissa 4x käyttökatekertoimilla vai eikö ole haluttu tehdä suurempia kauppoja jostain syystä?

Omissa laskelmissa todennäköisesti virheitä ja ne kannattaa tarkistaa ennen kuin niitä kenellekkään esittää. Kiva jos jonkun näistä viittitte kysyä ja muokata kysymyksen esitettävään/ymmärrettävään muotoon! :smile:

18 tykkäystä

Keep up the good work Verneri! Roast on hyvä idea.

Tässä yksi kysymys harkittavaksesi:

Mikä on aikaikkuna, jossa Boreon johto näkee myös instituutiosijoittajia omistajakunnassa? Esim. 18 kk sisällä vai onko aikaikkuna kauempana?
-Noteerataan toki hyvä työ mitä Boreo on tehnyt asiassa mm. hiljattainen Redeye Live esittely Pohjoismaisille compounder sijoittajille. Mutta nykytilanne jossa osakkeen kysyntä ja osakkeen arvostus riippuu pelkästään yksityissijoittajien pienestä päivävaihdosta (keskim. 400 osaketta pv, Yahoo Financen mukaan) ei edistä osakkeen arvonnousua.

7 tykkäystä

Kysymyksiä Roastiin:

  1. Itselleni Raskas kalusto on jäänyt strategialtaan epämääräiseksi kahden muun liiketoiminta-alueen rinnalla. Millä kulmalla Raskasta kalustoa kehitetään? Sany liiketoiminnan luopumisen jälkeen, onko katse enemmän after market-tyyppisissä liiketoiminnoissa?

  2. Voitko avata tukkurin/maahantuojan ja päämiehen välistä dynamiikkaa? Onko esim. olemassa jotain sopimuksia, jossa päämieheltä pitää ostaa tavaraa x määrä vuodessa? Dynamiikkaa voisi avata liiketoimintayksiköiden välillä.

  3. Boreon strategian mukaan yhtiö toimii Pohjois-Euroopassa. Mikä on Boreon kilpailuetu yritysostomarkkinoilla Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa, kun vastassa on esim. paljon paremmin tunnetut ruotsalaiset compounderit?

  4. Pääomistajan rooli yhtiössä. Onko Preato kuinka kädet savessa Boreon toiminnassa vai katsovatko menoa enemmän taustalla?

  5. Monet kilpailijat (etenkin Ruotsissa) tuntuvat panostavan yritysostoissa yhtiöihin, joilla on oma tuote/brändi. Mikä on Boreon strategia omien tuotteiden osalta? Ilmeisesti tällä hetkellä alla olevissa liiketoiminnoissa on hyvin vähän omia tuotemerkkejä?

15 tykkäystä

Tässäpä jotain kyssäreitä, mitä tuli lyhyen pohdinnan jälkeen mieleen:

  • Onko Boreon yritysostoprosessi muuttunut sitten toimitusjohtajana aloittamisesi jälkeen? Miten?

  • Avaisitko miten valuoitte yritysostokohteita? Käytättekö DCF-mallia? Ovatko sisäiset tuottotavoitteet linjassa julkisen tavoitteen kanssa vai onko rima kenties tätäkin korkeammalla?

  • Millainen on hyvä yrityskulttuuri? Mitä sellaisen luomiseen ja ylläpitämiseen vaaditaan? Miten tämä näkyy omassa arjessasi?

  • Virheistä oppii, mikä tai mitkä ovat olleet toimitusjohtajana pahimmat mokasi?

  • Missä Boreolla on eniten petrattavaa tällä hetkellä?

  • Missä itse haluaisit olla parempi?

  • Harrastatko osakepoimintaa? Kuvailisitko itsestäsi sijoittajana?

  • Luetko kirjoja? Heitä muutama hyvä kirjavinkki!

  • Warren Buffett vai Mark Leonard?

17 tykkäystä

Yksi, mutta mielestäni oleellinen kysymys: Mikä tekee Boreosta kilpailijoita paremman yrityksen?

Vepulle pyyntö, että tätä kysymystä saa jatkojalostaa roastissa, jos vastaus meinaa jäädä lyhyeksi😏

5 tykkäystä

En tiedä ehtiikö enää mukaan, mutta laitetaan silti:

  • Minkälainen asema Boreon liiketoiminnoilla on jakeluketjuissa hinnoitteluvoiman näkökulmasta?
  • Kuinka paljon orgaanisen kasvun potentiaalia olemassaolevilla liiketoiminnoilla on?
  • Sijoitetun pääoman tuotot eivät ole olleet uuden strategian mukaisilla tavoitetasoilla. Viime kvartaaleina trendi on ollut pikemminkin alas kuin ylöspäin. Myös Ruotsissa näkyy toimivan useita sarjayhdistelijöitä korkeammilla pääoman tuotoilla. Millä sapluunalla Boreon pääomantuotot saadaan nousuun?
  • Onko markkina muuttunut jollakin tavoin viime kuukausina potentiaalisten yritysostokohteiden osalta?
  • Kuinka todennäköisenä pidätte sitä että Boreo laajentaa kokonaan uusille liiketoiminta-alueille?
5 tykkäystä

Erittäin informatiivinen roast Verneri! -Haastatteluvideot ehdoton Inderesin vahvuus.

Tj Kari vakuuttaa tällä videolla: rehellisesti sekä kauniit että kipeät kulmat avaten, kuten aina. Paras tuo “kyllä näillä pääoman tuottotasoilla itse sijoitan”, ja niinhän Kari on tehnytkin, alusta lukien.

Hieno video jokaisen Boreo sijoittajan silmille:

29 tykkäystä

Boreon ruotsalainen “isoveli” Lagercranz toimitusjohtajan esittelemänä Redyeyen seminaarissa.
Selkeä tj:n läpileikkaus avaa yhtiön toimintamallin sijoittajille. Erinomainen benchmark kaikille Boreo-sijoittajille, näyttää 20 minuutissa monet yhtäläisyydet Boreon toimintamalliin.

6 tykkäystä

Suunnatusta annista pari ajatusta:

Juuri hiljattain suunnatun antinsa ratkaissut pörssiyhtiö Raute on hyvä esimerkki negatiivisessa mielessä: omistaja-arvoa ei synny kun suunnattu anti tehdään silloin kun osakekurssi on alhainen.

Tunnen Rauten sijoittajana hyvin, ja tietysti sillä oli iso bisnesten maantieteellinen muutos takana. Siitä johtunee, että muuta mahdollisuutta ei näköjään ollut kuin hankkia pääomaa omistaja-arvon kannalta huonoimpaan mahdolliseen hetkeen.
Raute Oyj:n hallitus on päättänyt suunnatun annin toteuttamisesta ennalta saatujen merkintäsitoumusten mukaisesti - Raute
Mutta pörssikurssista näkee, kuten oli etukäteen arvattavissa, että riemunkiljahduksia anti ei sijoittajien keskuudessa synnytä (pl. suunnatun annin ryhmä) eikä osakekurssi saanut vitamiinia. Suunnattuun antiin osallistuneet ovat tietysti tyytyväisiä, mutta vanhat omistajat ottivat rajusti kuokkaan, ja kestää mielestäni kyllä vuosia ennen kuin uusi strategia näkyy kurssissa.

Rauten anti on siten tärkeä esimerkki markkinoilta Boreolle miten ei kannata edetä. Raute on maailmanluokan tekijä omassa niche-markkinassaan, mutta vuosien 2016-2021 supersykliä lukuunottamatta osakkeenomistajat eivät ole päässeet siitä nauttimaan kun operatiivisen osaamisen lisäksi yhtiössä ei ole ollut finanssimarkkinoiden logiikan tuntemusta.

On hyvin tunnettu tosiasia että suunnattua antia ei koskaa pidä tehdä kun osakekurssi on alhainen. Oppikirjaesimerkki tietysti Teledyne:
http://csinvesting.org/wp-content/uploads/2015/05/Dr.-Singleton-and-Teledyne-A-Study-of-an-Excellent-Capital-Allocator.pdf

Boreon mielestäni parempi ensin:

  • vahvistaa tuloskuntoa strategian mukaisesti
  • vahvistaa yhtiötä pienillä add-on ratkaisuilla
  • platform vahvistukset fuusion kautta, tai Preaton yksityisestä salkusta

Vasta kun yhtiö vahvempi ja markkinatilanne suotuisampi suunnattu anti siten että Preaton osuus säilyy hieman yli 50 %:ssa.

6 tykkäystä