Osakesijoittaminen

Carbios S.A. - ranskalaisia entsyymejä muovin biokierrätykseen

Innostuin Carbiosista niin paljon tämän artikkelin takia, että aloin kaivamaan hieman lisää.

Artikkelissa kerrotaan, kuinka Portsmouthin yliopiston tutkijat löysivät uuden superentsyymin, joka tuhoaa muovia kierrätettäviksi polymeereiksi huoneenlämmössä. Carbios on jo aikaisemmin kehittänyt samanlaista entsyymiä, mutta tämä entsyymi tarvitsi 70-asteen lämmön toimiakseen. Artikkelissa myös ehdotettiin yhteistyötä Carbiosin ja Portsmouthin yliopiston tutkijoiden välille. Artikkelista lainattua:

The new super-enzyme works at room temperature, and McGeehan said combining different approaches could speed progress towards commercial use: “If we can make better, faster enzymes by linking them together and provide them to companies like Carbios, and work in partnership, we could start doing this within the next year or two.”

Faktoja Carbiosista:
Truffel Capital on luonut Carbiosin ja aloittanut toiminnan 2011, päämaja Ranskassa. Market Cap n. 300m €, mutta tekee tappiota (luultavasti useamman vuoden). Tekee yhteistyötä mm. L’Orealin, Novozymesin, Nestlen, Pepsico:n ja useiden tutkimusyhteisöjen kanssa. Näistä ainakin L’Oreal on myös Carbiosissa mukana rahoittajana 6.05% osuudella. Rahoittajia on myös Michelin Ventures (4.55% osuus) ja Truffel Capital 8.26% osuudella. Osake on likvidi, sillä 73.04% on vapailla markkinoilla. Truffel Capital on omien sanojensa mukaan “the only European Fund to support its innovations from creation to commercial success” ja tekee yhteistyötä 50 eurooppalaisen huippuyliopiston kanssa. Kesällä Carbios sai 27 miljoonan euron lisärahoituksen, jonka avulla pystyvät toimimaan ainakin seuraavat kaksi vuotta. Carbiosia seuraa Kepler Cheuvreux, Bryan, Garnier & Co, Gilbert Dupont, ja Edison Investment Research.

Taloudellinen tausta on siis firmalla kunnossa ainakin pariksi vuodeksi.

Megatrendi:

  • Maailma on täynnä muovia ja tekstiilejä, jota ei voi kierrättää. Ekosysteemien romahtaminen on osittain jo tapahtunut merissä ja luonnossa olevan suuren muovien määrn takia. Tämä on ilmastonmuutoksen ohella suurin ekologinen uhka ihmisille, eläimille ja kasveille. Ihmisten on myös todettu jopa hengittävän mikromuovia keuhkoihinsa.

Kasvun ajureita:

Riskejä:

  • Ei ole näyttöä kaupallisesta toiminnasta ja sen kestävyydestä. Uudet, keskitetyt tilat valmistuvat vasta syyskuussa 2021, jolloin vasta pystyvät osoittamaan kaupallisen puolen toimivuuden.
  • Pyrkivät myymään ensimmäiset lisenssit 2023 mennessä, eli pitkällä tähtäimellä pitää olla mukana.
11 tykkäystä

Linkitän tänne @Winston:in viestin, koska pätee myös osittain Carbios:iin:

2 tykkäystä

Carbios on saanut tehtyä ensimmäisen muovipullon kierrätetyistä tekstiileistä, mikä on aikaisemmin ollut ilmeisen hankalaa:

Kurssi otti +10% tästä uutisesta.

2 tykkäystä

Onpas mennyt ketju täysin ohi. Loistavaa että olet perustanut tämän! Seurantaan ehdottomasti :blush:

3 tykkäystä

Lisään tänne videon, jossa kerrotaan helposti ymmärrettävästi enemmän tämänkin ongelman laajuudesta ja miten tuo tekniikka toimii periaatteessa:

1 tykkäys

Hei minäkin katoin jo suurin am osan noista videoista!

1 tykkäys

Ilmeisesti Carbios on tehnyt jonkun likviditeetti sopimuksen Natixis ODDO BHF nimisen lafkan kanssa. Onko jollakulla ideoita, miten vaikuttaa kurssiin? Stabiloiva vaikutus?

1 tykkäys

Kansainvälinen patentti portfolio kasvaa myös:

Patenttien distribuutio:

2 tykkäystä

Päivitystä strategiaan:

2021 syyskuussa demonstraatiotehdas käyttöön
2021-2 ensimmäisen kaupallisen kierrätyslaitoksen valmistelu ja suunnittelu
2022 kaupallisen kierrätyslaitoksen rakennus
2024 lopulla kierrätyslaitos käyttöön
2025 rahaa.
?
?
?
Profit.

Kaupallisen kierrätyslaitoksen pitäisi pystyä kierrättämään 40000 tonnia PET muovia vuodessa. Maailmassa oli vuonna 2015 PET muovin tuottokapasiteetti 27.8 miljoonaa tonnia. Siinä on skaalautumisvaraa.

Tämä menee vuoteen 2040 asti pidettäväksi.

2 tykkäystä

Michelin on tehnyt kokeita Carbioksen entsyymien kanssa ja tuottanut auton renkaisiin soveltuvaa PET kuitua.

Miten olis jatkuvasti kierrätettäviä autonrenkaita?

1 tykkäys

Uutta sopimusta (Expression of Intent) pukkaa ison PET-muovin valmistajan kanssa: Carbios announces the signing of an Expression Of Intent agreement with a major PET producer - Carbios

1 tykkäys

Carbios hakee 100 miljoonan euron lisärahoitusta:
https://investir.carbios.com/uk/

Paljon lisää faktaa firmasta ja näkymistä:

Ensimmäiset täysin kierrätetystä muovista tehdyt muovipullot tulleet ulos (demonstraatio, ei kaupallisesti ymmärtääkseni):

https://www.carbios.com/en/global-consumer-brands-unveil-worlds-first-enzymatically-recycled-bottles/

1 tykkäys