Osakesijoittaminen

Carbios S.A. - ranskalaisia entsyymejä muovin biokierrätykseen

Innostuin Carbiosista niin paljon tämän artikkelin takia, että aloin kaivamaan hieman lisää.

Artikkelissa kerrotaan, kuinka Portsmouthin yliopiston tutkijat löysivät uuden superentsyymin, joka tuhoaa muovia kierrätettäviksi polymeereiksi huoneenlämmössä. Carbios on jo aikaisemmin kehittänyt samanlaista entsyymiä, mutta tämä entsyymi tarvitsi 70-asteen lämmön toimiakseen. Artikkelissa myös ehdotettiin yhteistyötä Carbiosin ja Portsmouthin yliopiston tutkijoiden välille. Artikkelista lainattua:

The new super-enzyme works at room temperature, and McGeehan said combining different approaches could speed progress towards commercial use: “If we can make better, faster enzymes by linking them together and provide them to companies like Carbios, and work in partnership, we could start doing this within the next year or two.”

Faktoja Carbiosista:
Truffel Capital on luonut Carbiosin ja aloittanut toiminnan 2011, päämaja Ranskassa. Market Cap n. 300m €, mutta tekee tappiota (luultavasti useamman vuoden). Tekee yhteistyötä mm. L’Orealin, Novozymesin, Nestlen, Pepsico:n ja useiden tutkimusyhteisöjen kanssa. Näistä ainakin L’Oreal on myös Carbiosissa mukana rahoittajana 6.05% osuudella. Rahoittajia on myös Michelin Ventures (4.55% osuus) ja Truffel Capital 8.26% osuudella. Osake on likvidi, sillä 73.04% on vapailla markkinoilla. Truffel Capital on omien sanojensa mukaan “the only European Fund to support its innovations from creation to commercial success” ja tekee yhteistyötä 50 eurooppalaisen huippuyliopiston kanssa. Kesällä Carbios sai 27 miljoonan euron lisärahoituksen, jonka avulla pystyvät toimimaan ainakin seuraavat kaksi vuotta. Carbiosia seuraa Kepler Cheuvreux, Bryan, Garnier & Co, Gilbert Dupont, ja Edison Investment Research.

Taloudellinen tausta on siis firmalla kunnossa ainakin pariksi vuodeksi.

Megatrendi:

  • Maailma on täynnä muovia ja tekstiilejä, jota ei voi kierrättää. Ekosysteemien romahtaminen on osittain jo tapahtunut merissä ja luonnossa olevan suuren muovien määrn takia. Tämä on ilmastonmuutoksen ohella suurin ekologinen uhka ihmisille, eläimille ja kasveille. Ihmisten on myös todettu jopa hengittävän mikromuovia keuhkoihinsa.

Kasvun ajureita:

Riskejä:

  • Ei ole näyttöä kaupallisesta toiminnasta ja sen kestävyydestä. Uudet, keskitetyt tilat valmistuvat vasta syyskuussa 2021, jolloin vasta pystyvät osoittamaan kaupallisen puolen toimivuuden.
  • Pyrkivät myymään ensimmäiset lisenssit 2023 mennessä, eli pitkällä tähtäimellä pitää olla mukana.
8 tykkäystä

Linkitän tänne @Winston:in viestin, koska pätee myös osittain Carbios:iin:

2 tykkäystä