Quantafuel - muovinkierrätystä Norjasta

Onko kenenkään korviin kantautunut uutisia, itse en löytänyt? Julmaa menoa tänään.

1 tykkäys

Norjan foorumeilla puhuivat vain ylimääräisten paineiden päästämisestä nopean nousun jälkeen, QF yhtä hyvässä/huonossa hapessa kuin ennenkin ja projektit etenee suunnitellusti. Positiivinen pyrähdys tullaan näkemään viimeistään vuoden vaihteessa kun EU iskee korotetut muoviverot pöytään.

Täältä voi seurailla tämän ja muidenkin Norski-firmojen käänteitä, https://finansavisen.no/forum/ticker/QFUEL

2 tykkäystä

Quantafuel teknisen analyysin kannalta, postaus eiliseltä.

100 päivän liukuvalta (38 NOK) voisi hakea seuraavaksi tukea, kun fibonaccit eivät ole pitäneet tai vastaavasti tuosta EMA100 (42 NOK) tasolta. RSI:kään ei ole vielä ylimyydyn puolella. 200 liukuva on vasta 27 NOK tasoilla.

2 tykkäystä

Samaa tässä itse pohdin. Pikaisella haulla löytyi viime viikolta negatiivinen uutinen, joka ei nyt sinänsä liity Quantafueliin, kuin välillisesti: https://finansavisen.no/nyheter/finans/2020/10/14/7576650/analysesjef-morten-nystrom-i-arctic-securities-hamstret-quantafuel-aksjer-og-tjente-50-prosent.-sa-startet-han-analysedekning-av-selskapet-og-hylte-kjop-til-kundene

Ikävästi on miinuksella tällä hetkellä ja nyt ei oikein viitsi ostaa lisääkään, koska positio on tällä hetkellä riittävä. Eiköhän nousu ala viimeistään sitten kun kuullaan uuden tehtaan laajemmasta käyttöönotosta.

Tais alkaa romahdus tosta Hindenburgin shortti rapsasta Loopista. En jaksa stressailla. Loppukesästä taidettiin puhua parista kuukaudesta että Skive pyörii täydellä teholla että eiköhän sieltä saada jossain vaiheessa kuulla onko kaikki mennyt putkeen.

1 tykkäys

Pidemmällä aikavälillä tätäkin osaketta pitäisi katsoa. Takana on kuitenkin jäätävä kurssinousu, joka ei täysin fundaan perustunut. Jos Eurooppa haluaa haluaa 50% käytetystä muovista kierrätettäväksi vuoteen 2025 mennessä (kun taso on nyt 11-12%), niin onhan tässä aivan käsittämättömästi potentiaalia olemassa. Tulevaisuuden laitosten perustaminen ja nykyisten käyntiin saaminen muodostavat kuitenkin selkeän polun tuotolle. Tekniikka voidaan kopioida, eikä se ole uusi mullistava löyty. Silti kukaan muu ei sitä hyödynnä. Ja toisaalta, vaikka hyödyntäisi, on markkinoilla selkeästi tilaa monille toimijoille, kuten Quantafuelin presentaatiossakin sanotaan.

6 tykkäystä

Muistutan tässä vaiheessa edelleen, että mikäli Quantafuel valmistaa muoveista pelkästään polttoainetta niin se ei tue millään tavoin tuota 50 prosentin kierrätystavoitteen saavuttamista. Olen yrittänyt löytää suhdelukua sille, että kuinka suuri osuus heidän lopputuotteestansa päätyy polttoaineeksi ja muoviteollisuuden käyttöön, mutta en ole sitä mistään löytänyt. Olisiko joku tällaisia lukuja löytänyt jostain?

1 tykkäys

En ole löytänyt myöskään mistään, enkä ole missään esityksestäkään sellaista bongannut. Tosin Norja ei kyllä taivu. Pitänee tonkia

@lekkert Jep! Tosin mielenkiintoista nähdä mitä 4 vuoden jälkeen tapahtuu. BASF:llehan on se “megatehdas” suunnitteilla, jos homma toimii kuten pitää.

Ei varmaan suhdelukua ole julkaistu, mutta Basfille menee kaikki tuotanto?

As part of the investment agreement, for a minimum of 4 years after the start-up of production of Quantafuel’s Skive plant, BASF will have a right of first refusal to all pyrolysis oil and purified hydrocarbons from this plant. BASF will use these secondary raw materials in its ChemCyclingTM project to develop the market for chemically recycled plastics with selected customers. At BASF’s Ludwigshafen site, the recycled raw materials will be fed into the production Verbund, thereby partially replacing fossil resources. Once the Quantafuel plant in Denmark reaches full capacity, BASF aims to deliver first commercial supply volumes of CcycledTM products, meaning products based on chemically recycled plastic waste, to selected customers.

2 tykkäystä

Mikä tästä tekee niin merkittävän jos/kun ostaja on selvillä? Tai siis siitä, käytetäänkö lopputuote polttoaineena vai uudelleen muovissa.

Edit: kiitokset selvennyksestä!

1 tykkäys

Kierrätysprosenttia nostaa vain ne jätejakeet, jotka päätyvät jatkojalostuksen myötä käytettäväksi uusien tuotteiden valmistuksessa. Tähän tavoitteeseen päästään tällä hetkellä käytännössä muovijätteiden granuloinnin myötä, jota mm. Fortumin muovijalostamo tuottaa lopputuotteena. Polttoaineeksi ohjautuvat jätejakeet eivät taas nosta kierrätysprosenttia. Tämä johtaa helposti siihen, että jätteen kerääjät / käsittelijät joutuvat siis valitsemaan ensisijaisesti sellaisia jatkojalostusvaihtoehtoja, joista syntyy uusia tuotteita, ei polttoainetta, jotta asetettuihin kierrätystavoitteisiin voitaisiin päästä alueellisesti.

Mikäli kuitenkin Quantafuelin lopputuote käytetään pääsääntöisesti uusien tuotteiden valmistukseen niin tämä ongelma tietenkin häviää ja jäljelle jää ratkottavaksi enää gate fee hintakilpailullisessa mielessä ja se kuinka laadukasta muovia heidän prosessiinsa huolitaan sellaisenaan. Jos muovijätteitä täytyy esimerkiksi murskata niin tämä lisää jätteen kerääjien / käsittelijöiden kustannuksia, joka taasen tietenkin vaikuttaa vahvasti siihen kuinka innokkaasti muovijätteitä juuri Quantafuelin jalostomoihin ohjautuu.

edit. Lisätään tähän viel sen verran, että Suomessa energiatuotantoon (poltto/-kaasutuslaitokset) ohjautuvista muovijätteistä sai vielä muutama vuosi takaperin rahaa, mutta tällä hetkellä tilanne on muuttunut Kiinan muovisulun myötä siihen, että näillekin laitoksille on tullut gate fee. Hinta ei kuitenkaan ole lähellekään tuota 80 USD/tonni, joten en näe syytä minkä takia esimerkiksi Suomessa kannattaisi tällaiseen jalostusvaihtoehtoon siirtyä varsinkaan silloin jos lopputuotteena syntyy polttoainetta.

13 tykkäystä

NewsWeb Tänään julkaistu suht ympäripyöreä pörssitiedote. Syvemmin tietoa Skivestä luvassa odotetusti tossa Q3 rapsalla 13.11.

6 tykkäystä

Finansavisenilta juttua myös tuohon liittyen. Eipä siinä mitään uutta.

Ilmeisesti kovin ovat saaneet IR:n kautta tiedusteluja Skiven tilanteesta.

4 tykkäystä

Hyvä ulostulo yhtiöltä. Se kertoo mielestäni realistisesti siitä, että kyseessä ei ole mikään yksinkertainen prosessi, jota tässä säädetään. Mutkia voi tulla matkaan varmasti myös, ja kuulostaa siltä, että töitä on vielä paljon tehtävänä, ennen kuin tiedetään, päästiinkö tavoitteisiin.

Olikohan tämä teknologia miten uutta ja testaamatonta? Se määrittää todella paljon tämän sijoituksen riskitasoa. Ymmärsin, että prosessi on erilainen kuin muilla, käsitellään kaasuja niin että saadaan kerralla yhdellä “kuumennuksella” prosessi vietyä läpi.

Kannattaa lueskella ketju kokonaisuudessaan läpi. Avausviestissä on esimerkiksi yrityksen presentaatio (tuoreempikin löytyy ketjusta) sekä DNB marketsin analyysi, joissa asioita avataan tämänkin suhteen :slight_smile:

Jep, liiketoimintakonsepti on tullut luettua ja skaalautuvuus on tässä erittäin kiinnostavaa. Teknologian tuntemuksessa on vielä näitä aukkoja, vaikka insinööri olenkin. :slightly_smiling_face: Pitääpä lueskella lisää, kun on tässä possaa jo joutunut lisäämäänkin kurssilaskun myötä.

1 tykkäys

Poiminta 15.9 julkaistusta tiedotteesta:

"We are therefore happy to announce that we over the last 48 hours have reached this target, and now plan for a gradual increase of capacity, first on one reactor, and then over the next couple of weeks on several reactors simultaneously . "

Uusin tiedote:
"We work towards taking one production line into full production and demonstrate the upgrading steps that are the core of the Quantafuel technology, and from that point gradually increase production until we reach nameplate capacity and expected quality. We will however not provide daily or weekly updates unless it deviates from communicated expectations.

Quantafuel has since the start of production in Skive worked diligently to move the plant towards stable production. This is a process that we, as communicated before, expect to take months."

Aiemmin kommunikoitiin, että muutamassa viikossa kokeillaan usean reaktorin/ (edit: ei siis “täyden kapasiteetin”) toimintaa. Nyt uusimmassa ilmoituksessa puhutaan enemmänkin siitä, että stabiili tuotanto ottaa kuukausia.

Tulkitsen, että kokeiluita on nyt tehty kapasiteetin kasvattamisen osalta ja todettu, että työtä on paljon vielä tehtävänä, jotta löydetään stabiili prosessi, koska painotetaan kuukausien työtä.

Edit: korjaus Jaska1:n kommentin perusteella

1 tykkäys

Aluksi tiedotettiin yhden reaktorin hommista.

“…reach stable and continuous operation at a controlled level on one reactor at our plant in Skive,”

Sen jälkeen mainittiin useat reaktorit seuraavien viikkojen aikana "couple of weeks on several reactors simultaneously . "

En tiedä montako reaktoria Skiven tehtaassa on, joten täyden kapasiteetin reaktorimäärä on ainakin itselle kysymysmerkki. Eli puhuttiin reaktoreista, ei täyden kapasiteetin toiminnasta mielestäni.

3 tykkäystä

Totta, reaktorien määrästä on puhuttu. Editoin hieman omaa kommenttia.

1 tykkäys

Tämä tuli vastaan lukiessani norjalaiselta foorumilta Quantafuelista (käännetty kääntäjällä englanniksi) Tässä postauksessa puhutaan neljästä reaktorista :thinking:

"Skive started production on 8 September. Bøhn has stated several times that escalation to full capacity can take 2-3 months. There are two important dates I have ticked off in the calendar to hear escalation news.
On 13 October, Bøhn will present at the investor days. Then it is natural that he says something about escalation. Then Skive has been in operation for five weeks and I expect to hear that one reactor is at 100% and that at least two of the other three are in production.
The second and most important date along the way is Q3 on November 13th. Then I expect that two of the four reactors are at 100% and that the other two pass 50%. On December 8, it has been three months since the start and then it is reasonable to expect four reactors of 100%. It is possible we now get to enjoy the positive side of all the delays before the start, that they really tested and improved so thoroughly that we do not get negative ramp-up news at all."

E. ja vielä Google-haulla löytynyt artikkeli (joka maksumuurin takana), mutta hakunäkymässä näkyy oleellinen. 4 reaktoria mainittu tuossakin.

6 tykkäystä