Cibus sijoituskohteena

Uskon että inderes aliarvioi vahvasti yhtiön kasvu näkymät.

Laajentuminen suomen ja ruotsin ulkopuolelle tuo erinomaiset mahdollisuudet vahvaan kasvuun.

Cibua on myös näyttänyt että bisnes onnistuu ja miksi ei onnistuisi myös tulevaisuudessa.

6 tykkäystä

Sijoittajapäivä 8.3.2021

Kattava esitys, kesto 37 min. Esityksen sisältö:
1 ) Cibuksen liiketoimintaidea
2 ) Cibuksen kiinteistöportfolio
3 ) Osake
4 ) Cibuksen vuosi 2020
5 ) Cibuksen tulevaisuus

  • ankkurivuokralaiset päivittäistavarakaupan alalta: Kesko 42%, Tokmanni 24%, Coop 15%, S-ryhmä 8%, Lidl 3 %, Muut päivittäistavarakaupat (mm. ICA, Halpa-Halli) 4 %, Muu retail 3%
  • kohteita yhteensä (31.12.2020) 290 kpl, isoin kohde on alle 2,5 %:a koko salkun nettovuokratuotosta
  • nettovuokratuotosta 84 %:a Suomesta ja Ruotsista 16 %:a.

Tulevaisuudesta

  • ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Cibus on siirtymässä Tukholman päälistalle
  • laajentuminen muihin Pohjoismaihin
  • nykyisen salkun tuoton tehostaminen esim. tontin osien vuokraus, asuntokehittäminen
  • tavoitteena kasvattaa salkkua nykymarkkinoilla Ruotsissa ja Suomessa 50-100 miljoonalla eurolla vuosittain
12 tykkäystä

Annual Report 2020 (julkaistu jo vko sitten)

4 tykkäystä

Cibus ei näy osakevertailussa ollenkaan tai sitten olen sokea.

Tätäkin on jo kysytty: Miksi Cibusta ei löydy osakevertailusta? | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

2 tykkäystä

Aiheesta mm. tässä ketjussa. Myös Nordnet on hyvin pureutunut aiheeseen:

Itse pidän nämä “ruotsalaiset” osinko-osakkeet AOT:llä lähdeverojen takia.

Edit. Jahas, tämä liputettiin. Vaikka tässä mentiinkin hieman ohi aiheen, aloittaja pyrittiin ohjaamaan oikean ketjun pariin samalla tarjoten tiivis vastaus hänen kysymykseensä. Sen verran hiljainen ketju tämä Cibus, etten näkisi, että näillä viesteillä olisi merkittävää negatiivista vaikutusta ketjun laatuun ja sisältöön.

Vaikka ulkomaisten osakkeiden verotus tai muu vastaava olisikin ehkä sopivampi ketju tälle keskustelulle (etenkin jos keskustelu nyt tästä lähtisi näitä muutamaa viestiä pidemmälle leviämään), näkisin, että tästä ketjusta voisi toisaalta saada nimenomaan Cibuksen omistajien näkemystä siitä, millaisena osakkeena omistajat Cibusta pitävätkään - sen verran poikkeuksellinen osinkoveijari kuitenkin kyseessä.

1 tykkäys

Mielenkiintoinen näkemys pörssin ainoasta kuukausittaista osinkoa jakavasta yhtiöstä, jonka osinkotuotto pörssin kovimpia :slight_smile:

Mandatum toteaa lisäksi seuraavaa:

jos sijoittaa kasvuyhtiöihin toiveenaan tienata suurella arvonnousulla ja aikoo pitää yritystä salkussaan yli 10 vuotta, arvo-osuustili voisi olla osakkeelle parempi vaihtoehto, koska hankintameno-olettamaa ei voi käyttää osakesäästötilillä.

Jos siis näet kasvua Cibuksessa, ja ajatuksena pitää lappu “ikuisesti”, eikös tuo hankintameno-olettaman hyöty ole varsin kova hyöty lähdeverojen ohelle, jos lapusta joskus vuosikymmenten päästä haluaa luopua?

Edit. Noh, tässäkin hieman mentiin ohi aiheen, joskin ehkäpä foorumilla on joku toinenkin, joka on miettinyt Cibuksen sielunmaisemaa, kun ei näissä kuolettavan tylsissä kiinteistölapuissa tahdo minkäänlaista vauhtia tai vaarallisia tilanteita löytyä.

Edit 2. Allekirjoittanut lisäillyt Cibusta viimeaikoina, kun vahvistunut entistä enempi näkemys siitä, että jonain päivänä olisi mukava kyetä elämään passiivisilla osinkotuloilla ilman, että olisi tarvetta salkkua veivata kuukausittain. Tuntuu varsin varmalta tekijältä ainakin tämän vuosikymmenen ajaksi. Toisaalta pistänyt hieman mietityttämään, kun seurannut Woltin siirtymää ravintolamuonien kuljetuksesta elintarvikkeiden (ja muiden hyödykkeiden) toimittamiseen, miltä maailma näyttääkään 10 vuoden kuluttua, jos esimerkiksi ruokia ei enää haetakaan käsin kaupasta vaan tuodaan esimerkiksi Woltin (tai K-kaupan) toimesta keskusvarastolta kotiovelle ripeämmin kuin mitä kauppareissu allekirjoittaneelta itseltään vaatiikaan. Liekö tällaisessa maailmassa enää tarvetta suurille K-kaupoille ja S-marketeille, vai haetaanko enintään alakerran alepasta yksittäisiä maitolitroja aamukahviin?

Cibus on kyllä mielenkiintoinen sijoituskohde. Osinko on erittäin korkea ja se jaetaan kerran kuukaudessa, joka tekee siitä minulle mieluisan osakkeen. Minulla on muitakin osakkeita jotka jakavat osinkonsa kerran kuukaudessa. Ostan tällaiset osakkeet AO tilille ihan siksi että ne toimivat lähinnä pankkitilin korvikkeena, koska pankkitilin korko on niin pieni. Näin saan eräänlaista korkoa tilille säännöllisesti.
Uskon kuitenkin että ihmiset tulevat käymään lähiöiden ja pikkukylien marketeissa. Kaksi asia mikä Cibuksessa askarruttaa on korkean osingon kestävyys ja pikkupaikkakuntien liiketilojen kannattavuus.
Myös suuri velkaisuusaste voi nähdäkseni horjuttaa kurssia jossain vaiheessa. Mutta jos laajentuminen pohjoismaissa voidaan toteuttaa tasaisella tahdilla ilman valtavaa velkaantumista niin uskon että osinkokin on kestävällä tiellä.

5 tykkäystä

Uutta raporttia ja tavoitehinnan nosto 165 → 175 SEK

https://www.inderes.fi/fi/sijoittajatarina-etenee-raiteillaan

6 tykkäystä

Voisko joku tiivistää, mihin tuo Inderesin tavoitehinnan nousu perustuu. (itse en pääse lukemaan tarinaa)

Aamukatsauksessa kerrottiin;

Odotamme ruoka- ja päivittäistavarakauppakiinteistöihin kohdistuvan sijoittajakysynnän voimistuvan tulevina vuosina ja ennustamme tämän heijastuvan laskevasti tuottovaatimuksiin, mikä tukee myös Cibuksen arvostusta. Emme ole sisällyttäneet odottamaamme tuottovaatimusten laskua toistaiseksi ennusteisiimme, mutta huomioimme sen sijoitusnäkemyksessämme. Nostammekin Cibuksen tavoitehinnan 175 SEK:iin (aik. 165 SEK) ja suosituksemme lisää-tasolle (aik. vähennä).

1 tykkäys

Tänään tosiaan päivitettiin näkemystä Cibuksesta ja päivitys löytyy täältä. Päivitys oli tällä kertaa mallia one-pager eli kaikki olennainen löytyy myös aamarikommentista. Juteltiin Cibuksesta Vernerin kanssa pitkästä aikaa myös videolla. Videon lopusta löytyy kevennys tähän etätyömeininkiin liittyen, kun myös kissa päätti meillä osallistua videon tekoon. :sweat_smile:

11 tykkäystä

Selitys päivän hintapiikkiin

Cibus Nordic Real Estate AB (publ) signs new acquisitions in Sweden

Cibus Nordic Real Estate AB (publ) (“Cibus” or the “Company”) has signed acquisitions of three properties for SEK 34.5m. Two of the properties are signed and closed, and Cibus will accede the last one after the installation of a new ventilation system.

The assets in Sweden are located in Katrineholm, Eskilstuna and Hällefors and has a lettable area of 2,800 sqm. The properties are fully let, and the anchor tenant is ICA Sverige, the weighted average lease maturity is approximately 5,5 years.

"We continue to realize our pipeline in line with our strategy. We broaden our tenant base with strong grocery stores, we look forward to more acquisitions in 2021 ", says Sverker Källgården, CEO Cibus.

Ei jostain syystä onnistunut suora linkki tiedotteeseen mutta täältä löytyy:

5 tykkäystä

Kun Cibus maksaa osinkoa kuukausittain niin onko palstalaisilla infoa miten osingosta pidätetään veroa, kun Cibus on Tukholman pörssissä (mahtaako se edes vaikuttaa asiaan?). Normistihan AOT:lle tulevista osingoista Hgin pörssin yhtiöistä pidätetään veroa ja OST:lle tulevista ei. Kokemukseni mukaan on myös niin että jos osakkeet omistaa (sijoitus)yhtiö niin osingosta ei pidätetä ennakkoon veroa.

Tässä copy/paste

1 tykkäys

Tämän päivän Hesarissa on juttu Cibuksesta ja Cityconista. Veikkaan ajan hengessä pientä nostetta Cibuksen kurssille… :slight_smile:

4 tykkäystä

Itsellä välittäjän danske bank ja AOT. Osingosta(ruotsalaisista yhtiöstä) pidätetty 15% veroa. Suomalaisista se 25,5%

OST systeemistä en osaa sanoa

15% menee heti kättelyssä, siis osingon maksun yhteydessä, ja se erotus (24,4-15)% lopullisessa verotuksessa.

Näin olen ymmärtänyt, korjatkaa jos väärässä?

Edit: koskee AOT:tä, ja systeemi antanee pienen edun (koroton laina…?) verrattuna kotimaiseen, heti kokonaan verotettavaan osinkoon nähden.

Cibuksen, näin esimerkkinä, osingosta saa heti enemmän näppiin, ja “mätky” tulee veroilmoituksessa, ymmärtääkseni.

Edit 2: typo+täydennys

5 tykkäystä

Loppuvuoden osingonjako:
Huhtikuussa 0.07 EUR per share, ja loppuvuosi 0.08 EUR per share

Uutinen julkaistu 15.4.
Bulletin from the annual general meeting on 15 April 2021 in Cibus Nordic Real Estate AB (publ)

3 tykkäystä

Cibus Nordic Real Estate AB (publ) acquires a Tokmanni property in Finland for EUR 5.3m

Cibus Nordic Real Estate AB (publ) (“Cibus” or the “Company”) has today signed and closed the acquisition of real property in Rauma, Finland for EUR 5.3m.

The asset has a lettable area of approx. 4,600 sqm and is built in 2007. The asset is fully leased with Tokmanni as an anchor tenant and the weighted average lease maturity is close to six years. It is located in Rauma, on the west coast of Finland.

3 tykkäystä