Osakesijoittaminen

Ulkomaisten osakkeiden verotus

Hei

Linkatkaa, jos tähän on jo olemassa ketju. Näin aloittelijan vinkkelistä kiinnostaa tietää kannattaako ostaa ulkomaisia osakkeita Nordean OST:lle?

Lähes kaikissa ohjeistuksissa kehoitetaan pysymään suomalaisissa. Miten ulkomaisten osakkeiden verotus toimii ja miksi niitä ei kannata ostaa ost:lle?

Täällä noviisi taas kyselee.

Käsittääkseni muiden kuin suomen pörssissä olevien yhtiöiden osinkojen lähdeveroa ei saa takaisin, kuten AOT:llä. Tästä löytyy tarkempaa tietoa googlella, en lähde arvailemaan tästä sen tarkemmin.

Olen siinä ymmärryksessä, että OST:lle voisi huoletta ostaa ulkomaisia yhtiöitä, jos ne eivät maksa osinkoa. Eli joku osinkoa maksamaton kasvuyhtiö voisi olla ihan toimiva? Korjatkaa viisaammat, jos olen väärässä.

Puhdasta osinko lappua mistä menee lähdevero ei kannata ostaa ostille. Jos osinko on vain pieni osuus kokonaistuotosta niin silloin ost voi olla oikeakin valinta. Ulkomaalaisissa osakkeissa on muitakin mutta hieman pienempiä ongelmia ostilla. Koska ostille ei saa valuuttatiliä niin ostot/myynnit/osingot/pääomanpalautukset aiheuttavat automaattiset valuuttakonversion. Pankista riippuen tämä voi olla merkittäväkin. Ainakin Nordean käyttämästä kurssista on puhuttu pahaa osinkojen yhteydessä.

1 tykkäys

OSTille ei perinteisesti kannata ostaa ulkomaisia osinkoa maksavia osakkeita, mutta poikkeuksiakin löytyy, kuten esim. Britteihin rekisteröidyt firmat, koska briteissä osinkojen lähdevero on 0%. Samanlainen tilanne koskee myös veroparatiiseihin kuten Bermudalle rekisteröityjä firmoja.

4 tykkäystä

Tämä olikin uutta tietoa. Briteissä näyttäisi nopeasti katsottuna olevan ihan mielenkiintoisia osinkoja tarjolla (10% hujakoilla). Onko näissä jotain sudenkuoppaa, johon verovapaita osinkoja hamuava OST sijoittaja saattaisi langeta?

Onko muuten suositella jotain hyvää sivustoa, josta löytyisi brittiyhtiöiden lukuja ja ennusteita ilmaiseksi.

Nosto tähän aiheeseen. Onko osinkotuottojen lähdeverotus ainoa syy varoa ulkomaisia osakkeita? Ulkomaisten firmojen analyysejä ja suosituksia löytyy ainakin Simply Wall St, Investing.com. Katson niistä myös suomalaisten firmojen analyysejä ja suosituksia ja vertaan Inderesiin ja jos löydän muitakin.

Valuuttatilien puutteen vuoksi olen ajatellut pitää OST:llä vain euroissa noteerattuja osakkeita. Tähän mennessä siellä on ollut vain suomalaisia ja saksalaisia osakkeita. Ulkomaalaisten osalta pyrin seuraamaan, koska ne maksavat osinkoa ja myymään ne pois ennen sen irtoamista. (Saksan verottaja pidättää liikaa, eikä niiden osinkoja halua muutenkaan OST:lle.) Kauppaa pyrin käymään sen suuruisilla erillä, että kaupankäyntikulut 0,08 prosentissa, jotta verojen välttelyn kustannus pysyy kohtuullisena.

OST:lle sai vain noin neljänneksen sijoitusvarallisuudesta, joten minulle ei ole ongelma pitää USD ja SEK noteraatut laput AOT puolella.

Jokainen tekee kuten parhaaksi näkee. Kuluallergikkona minä olen päätynyt tuollaiseen ratkaisuun. Helpoimmalla pääsee, kun pitäytyy kotimaisissa, mutta ulkomailta löytyy enemmän vaihtoehtoja ja sijoittamisessa liika optimointi kostautuu aika useinkin, eli jos on hyvä sijoituskohde ulkomailta sopivaan hintaan, niin voi sen ostaa OST:lle, mutta kannattaa tietää tilin rajoitteet.

1 tykkäys

Lähdevero kompensoidaan Suomen verottajan päässä etkä maksa tuplaveroa jos osakkeet on arvo-osuustilillä. Yrityksen kotimaan verosopimus pitää toki olla kunnossa ja välittäjän hoitaa velvoitteensa oikein. Nordnet:illa ulkomaan osingoista oikein menee ilman lisäkuluja ainakin Ruotsi, Usa ja Kanada. Täydellisen listan ja selvennyken löydät täältä.
https://omavaraisuushaaste.com/ulkomaisten-osinkojen-verotus/

Ulkomaan osingot ovat itseasiassa hieman parempia koska kotimaan osingot verotetaan heti täysimääräisesti. Ulkomaan osingojen loppuveroooe saat noin vuoden maksuaikaa.

1 tykkäys

Kiitos, hyvää infoa. Ulkomaisissa yhtiöissä siis paljonkin osinkoa joka vuosi kasvattavia yrityksiä. On varmasti hyvä voida luottaa jossain määrin osinkotulojen tasaiseen kasvuun, mutta linkin esimerkeissä ne olivat silti erittäin pieniä, alle prosentin tai kaksi. Eikö osinkotuottofirmoja kannattaisi hajauttaa samalla tavalla kuin muita firmoja siten, että aina olisi muutama korkeaosinkoinen firma (Suomessa esim. Telia, Sampo, Titanium ym) ja muutama tasaista tai kasvavaa mutta pienempää tuottoa (Kone, Neste, Revenio) tarjoava samassa salkussa? Ja vastaavasti ulkomaiset. Toivottavasti tämä ei vielä mennyt liian off-topic.