Ulkomaisten osakkeiden verotus

Hei

Linkatkaa, jos tähän on jo olemassa ketju. Näin aloittelijan vinkkelistä kiinnostaa tietää kannattaako ostaa ulkomaisia osakkeita Nordean OST:lle?

Lähes kaikissa ohjeistuksissa kehoitetaan pysymään suomalaisissa. Miten ulkomaisten osakkeiden verotus toimii ja miksi niitä ei kannata ostaa ost:lle?

Täällä noviisi taas kyselee.

Käsittääkseni muiden kuin suomen pörssissä olevien yhtiöiden osinkojen lähdeveroa ei saa takaisin, kuten AOT:llä. Tästä löytyy tarkempaa tietoa googlella, en lähde arvailemaan tästä sen tarkemmin.

Olen siinä ymmärryksessä, että OST:lle voisi huoletta ostaa ulkomaisia yhtiöitä, jos ne eivät maksa osinkoa. Eli joku osinkoa maksamaton kasvuyhtiö voisi olla ihan toimiva? Korjatkaa viisaammat, jos olen väärässä.

Puhdasta osinko lappua mistä menee lähdevero ei kannata ostaa ostille. Jos osinko on vain pieni osuus kokonaistuotosta niin silloin ost voi olla oikeakin valinta. Ulkomaalaisissa osakkeissa on muitakin mutta hieman pienempiä ongelmia ostilla. Koska ostille ei saa valuuttatiliä niin ostot/myynnit/osingot/pääomanpalautukset aiheuttavat automaattiset valuuttakonversion. Pankista riippuen tämä voi olla merkittäväkin. Ainakin Nordean käyttämästä kurssista on puhuttu pahaa osinkojen yhteydessä.

2 tykkäystä

OSTille ei perinteisesti kannata ostaa ulkomaisia osinkoa maksavia osakkeita, mutta poikkeuksiakin löytyy, kuten esim. Britteihin rekisteröidyt firmat, koska briteissä osinkojen lähdevero on 0%. Samanlainen tilanne koskee myös veroparatiiseihin kuten Bermudalle rekisteröityjä firmoja.

9 tykkäystä

Tämä olikin uutta tietoa. Briteissä näyttäisi nopeasti katsottuna olevan ihan mielenkiintoisia osinkoja tarjolla (10% hujakoilla). Onko näissä jotain sudenkuoppaa, johon verovapaita osinkoja hamuava OST sijoittaja saattaisi langeta?

Onko muuten suositella jotain hyvää sivustoa, josta löytyisi brittiyhtiöiden lukuja ja ennusteita ilmaiseksi.

1 tykkäys

Nosto tähän aiheeseen. Onko osinkotuottojen lähdeverotus ainoa syy varoa ulkomaisia osakkeita? Ulkomaisten firmojen analyysejä ja suosituksia löytyy ainakin Simply Wall St, Investing.com. Katson niistä myös suomalaisten firmojen analyysejä ja suosituksia ja vertaan Inderesiin ja jos löydän muitakin.

1 tykkäys

Valuuttatilien puutteen vuoksi olen ajatellut pitää OST:llä vain euroissa noteerattuja osakkeita. Tähän mennessä siellä on ollut vain suomalaisia ja saksalaisia osakkeita. Ulkomaalaisten osalta pyrin seuraamaan, koska ne maksavat osinkoa ja myymään ne pois ennen sen irtoamista. (Saksan verottaja pidättää liikaa, eikä niiden osinkoja halua muutenkaan OST:lle.) Kauppaa pyrin käymään sen suuruisilla erillä, että kaupankäyntikulut 0,08 prosentissa, jotta verojen välttelyn kustannus pysyy kohtuullisena.

OST:lle sai vain noin neljänneksen sijoitusvarallisuudesta, joten minulle ei ole ongelma pitää USD ja SEK noteraatut laput AOT puolella.

Jokainen tekee kuten parhaaksi näkee. Kuluallergikkona minä olen päätynyt tuollaiseen ratkaisuun. Helpoimmalla pääsee, kun pitäytyy kotimaisissa, mutta ulkomailta löytyy enemmän vaihtoehtoja ja sijoittamisessa liika optimointi kostautuu aika useinkin, eli jos on hyvä sijoituskohde ulkomailta sopivaan hintaan, niin voi sen ostaa OST:lle, mutta kannattaa tietää tilin rajoitteet.

1 tykkäys

Lähdevero kompensoidaan Suomen verottajan päässä etkä maksa tuplaveroa jos osakkeet on arvo-osuustilillä. Yrityksen kotimaan verosopimus pitää toki olla kunnossa ja välittäjän hoitaa velvoitteensa oikein. Nordnet:illa ulkomaan osingoista oikein menee ilman lisäkuluja ainakin Ruotsi, Usa ja Kanada. Täydellisen listan ja selvennyken löydät täältä.

Ulkomaan osingot ovat itseasiassa hieman parempia koska kotimaan osingot verotetaan heti täysimääräisesti. Ulkomaan osingojen loppuveroooe saat noin vuoden maksuaikaa.

2 tykkäystä

Kiitos, hyvää infoa. Ulkomaisissa yhtiöissä siis paljonkin osinkoa joka vuosi kasvattavia yrityksiä. On varmasti hyvä voida luottaa jossain määrin osinkotulojen tasaiseen kasvuun, mutta linkin esimerkeissä ne olivat silti erittäin pieniä, alle prosentin tai kaksi. Eikö osinkotuottofirmoja kannattaisi hajauttaa samalla tavalla kuin muita firmoja siten, että aina olisi muutama korkeaosinkoinen firma (Suomessa esim. Telia, Sampo, Titanium ym) ja muutama tasaista tai kasvavaa mutta pienempää tuottoa (Kone, Neste, Revenio) tarjoava samassa salkussa? Ja vastaavasti ulkomaiset. Toivottavasti tämä ei vielä mennyt liian off-topic.

Mitenkäs tuo Ranskan osinkoverotus siis menee? Ranska perii osingosta 25% ja ajattelin ostaa nämä OST:iin holdiin niin sitten joskus myydessä maksan sen 30%?

Ja vielä toinen kysymys, mitäs kautta British American Tobaccoa kannattaa ostaa, Xetrasta vai Lontoosta vai mistä…

1 tykkäys

Ostilta maksat veroa voitoista vain silloin, kun nostat rahat sieltä ulos, eli myydessä ei vielä veroa mene. Suomella on Ranskan kanssa verosopimus, eli lähdeveroa ei kuuluisi pidättää, mutta ilmeisesti ranskikset ei tästä välitä ja veroja pidättää kuitenkin.

Onko tämä vielä kuranttia tietoa?

Minulla on ollut käsitys, että Ruotsi, USA, Britit ja Kanada on ok, mutta olen siis Nordean asiakas. Vasta tsekkasin Enbridgen viimeisimmät osingot, ja pidätys on ollut 25%. Eli vain 15% olisi pitänyt mennä, ja loput lopullisessa verotuksessa? Salkussa lisäksi mm. Scotiavank ja REIT:jä Kanadasta, jotka lähtee laitaan heti ma jos Nordealla joutuu maksamaan veroja tuplana.

Verottajan sivuilta en löytänyt apua tähän, näyttäisi olevan kunnossa. Norja, Saksa, Belgia, ja Ranska-laput myyty, kun en muutaman satasen osinkojen takia paperisotaa…

Pliis selventäkää epätietoiselle jos epäilys pitää paikkansa/ei ole hätää tupla eroista Nordean asiakkaana?

1 tykkäys

@Sentinvenyttaja
Kyllä ihan kuranttia infoa tuolla reuna ehdolla. En tiedä Nordean käytännöstä mutta epäilen että eivät hoida asioita ainakaan automaattisesti oikein.

1 tykkäys

Hei,

Onko fakta tietoa toimiiko OP:n kanssa oikein ulkomaisten osinkojen verotus esimerkiksi Kanadan kanssa?
Lisäksi kiinnostaisi miten verotukset hoituu Iso-Britannian kanssa? Löytyykö Suomelta heidän kanssa toimiva verosopimus?

1 tykkäys

Kiikarissani on Telefonica, deep value play, kotipaikkana Espanja. Onko kellään kokemusta osinkojen verotuksesta Espanjasta? Itselläni tili Nordnetissa.

Täällä joku kertoo, että pitäisi toimia oikein:

Seuraavien maiden kanssa Suomella onkin toimiva verosopimus. Suosittelen etenkin osingoista kiinnostuneille sijoittajille pelkästään näitä maita ajan ja mielenterveyden säästämiseksi.

Espanja
Hollanti
Iso-Britannia
Kanada (poikkeuksia)
Malta
Ruotsi
Suomi
Tsekki
Yhdysvallat

Kanadan poikkeukset koskevat tuon mukaan lähinnä pankkeja:

Tämän lisäksi ongelmia saattaa tulla tiettyjen pankkien (esim. Nordean kanssa), mikäli omistat kanadalaisia osakkeita, sillä Nordean kanssa pitää täyttää erilliset paperit (ja maksaa tästä lystistä), jotta Kanadan ja Suomen verosopimusta noudatetaan oikein. Jos siis haluat aivan välttämättä kanadalaisia osinko-osakkeita, suosittelen arvo-osuustilin avaamista Nordnettiin tätä varten, jossa verotus menee suoraan oikein.

Lisäksi artikkelin kommenteissa tuli esille:

OS-tilillä ja PS-tilillä on lisäksi se ongelma, että myös Ruotsi, USA jne. pidättävät sen 15%, vaikka näillä tileillä pidätyksen pitäisi olla 0%. Joten ulkomaisista osingonmaksajista vain UK sopii näille tileille, koska UK:n pidätys on 0%.

Osakeyhtiöltäkin pidätetään vaikka pitäisi myös olla 0%. Osakeyhtiö saa sopimuksen mukaisen 15% takaisin Suomen verottajalta täyttämällä verolomakkeen 70. Miksiköhän yksityishenkilöillä ei ole tätä mahdollisuutta?

Eli käytännössä ei siis kannata ostaa ulkomaisia osinko-osakkeita OST:lle. Siitä kyllä varoitetaan lähes kaikissa OST:stä kertovissa artikkeleissa :slight_smile:

Ja Hollannin osingoista menee kuulemma verot väärin, jos ostaa USA:n pörssissä listattua hollantilaista, paikallisen sijaan.

1 tykkäys

OPlla kuulemma menee kanukkiverot oikein. Tästä oli hetki sitten juttua REIT-ketjussa, jossa jollain tästä varma tieto.

Briteissä osinkoverotus on 0%, eli jos firma (tai jokin en osakesarja) on sinne rekiseröity, ei mene osinkoveroa. Tästä esimerkkinä on esim. Shellin B-sarjan osake (A-sarja rekattu Hollantiin, B-sarja britteihin). Nämä sopivat siis myöskin OSTille.

1 tykkäys

Kysytäämpä täällä. Yritin etsiä netistä tietoa mutta en oikein löytäny yhteneväistä vastausta. Eli mitkä ovat veroseuraamukset Kanadasta myyntivoiton vertotuksen suhteen kun positiot ovat OST:llä? Yhdysvalloissa ns. capital gains tax muuttuu mikäli omistus on kyllin iäkäs. Olisiko ollut vuoden luokkaa. Tällöin pitää harrrastaa FIFO:n mukaan tapahtuvaa myymistä/ostamista mikäli veronsa haluaa minimoida. Onko täällä tietäjiä paikalla?

Oletan sinun olevan yleisesti verovelvollinen Suomessa. Osakkeiden luovutuksia kohdellaan samalla tavalla osakesäästötilin sisällä riippumatta yhtiön kotimaasta. Jos olet rajoitetusti verovelvollinen, voit tutustua seuraavassa ohjeessa erityisesti kohtaan 13.3.

Tarvisin neuvoja verojen raportoinnissa Revolut-sovelluksessa. Olin luullut, että niistä saisi samanlaisen raportin vuoden lopuksi kun suomalaisten pankkien sijoitusrahastoista on saanut, joissa näkyy myyntivoitot ja -tappiot. Selvisi, että Revolutissa näkee ainoastaan, millä summalla on ostanut ja myynyt, mutta voittoja ei ole ilmoitettu. Nyt olen todella pulassa veroilmoituksen kanssa, koska en osaa raportoida näitä myyntejä. Summat ovat kohtuullisia, muutamia kymppejä voittoa silloin tällöin. Mutta en parhaalla yritykselläkään osaa laskea myyntivoittoja, kun osto ja myyntisummat ovat erisuuruisia, enkä ole myynyt kaikkea kerralla. Miten tässä voi edetä? Voiko verottajalta pyytää sakot tai veronkorotuksen, kun ei yksinkertaisesti osaa raportoida myyntejä. Tai onko tähän jotain softaa joka laskisi nuo automaattisesti?