Ohessa alustavia kommentteja koronaviruksen mahdollisesta vaikutuksesta Cityconiin. Kysyn vielä ensi viikolla yhtiön johdolta kommentteja tähän ja voi olla, että näkemys tulee vielä tarkentumaan:
Tämän viikon maanantaina ensimmäistä kauppakeskus jenkeissä suljettiin koronaviruksen vuoksi 24 tunniksi Texas Mall Closes Over Coronavirus and Reveals Stores' Vulnerability
Jenkeissä tehtiin myös tutkimus, jonka mukaan 58 % vastaajista aikoo vältellä julkisia paikkoja, kuten kauppakeskuksia, jos viruksen leviäminen jatkuu ja pahenee: Coronavirus is already impacting malls | Retail Dive
Koronan vaikutus Cityconin liiketoimintaan tulisi huonossa skenaariossakin todennäköisesti viiveellä ja ensimmäisiä kärsijöitä kävijämäärän vähentymisestä ovat kauppakeskusten vuokralaiset. Vuokralaiset joutuvat maksamaan Cityconille vuokransa, vaikka niiden liiketoiminta heikkenisi. Yhtiön vuokrasopimukset ovat pääasiassa määräaikaisia eli niistä ei pääse heti irti. Toistaiseksi voimassaolevia sopimuksia oli 2019 lopussa vain 4 % sopimuskannasta ja vuokrasopimusten keskimaturiteetti oli 3,2 vuotta. Mikäli koronaviruksen leviäminen jatkuisi ja kauppakeskusten kävijämäärät ja myynti laskisivat, niin se johtaisi siihen, että vuokralaisten vuokranmaksukyky heikentyisi, luottotappioita alkaisi tulla ja vajaakäyttöaste vähitellen nousisi. Vuokrat voisivat laskea ja vuokralaiset alkaisivat vaatimaan alennuksia vuokraan. Se, miten pahaksi tilanne menisi Cityconin kannalta riippuisi siitä, miten kauan pahentunut virusepidemia kestäisi.
Citycon on viime vuosina pyrkinyt muokkaamaan vuokralaisportfoliotaan sellaiseksi, ettei verkkokaupan lisääntyminen vaikuta yhtiön vuokratuottoihin. Cityconin vuokratuotoissa suurin paino on päivittäistavaroissa (17 % vuokratuotoista), palveluissa ja toimistoissa (13 %) ja kahviloissa sekä ravintoloissa (10 %). Lisäksi yhtiön kauppakeskukset ovat keskeisillä alueilla ja niihin on hyvät julkiset liikenneyhteydet. Nämä ovat kaikki nyt huonoja ominaisuuksia koronaviruksen uhatessa, koska kuluttajat eivät tällöin käytä näitä palveluita ja tuotteita ollenkaan tai eivät ainakaan mene ruuhkaiseen kauppakeskukseen ostamaan niitä. Yhtiön vuokralaiset siis tulisivat kärsimään eikä esimerkiksi verkkokaupan myynti riittäisi kompensoimaan fyysisen kaupan myynnin vähentymistä.
Cityconilla liikevaihtosidonnaisten vuokrien osuus vuokratuotoista on pienehkö, mikä suojaa aluksi tilanteelta. Yhtiön vuokrasopimukset jakautuvat tyypillisesti pääomavuokraan ja ylläpitokorvaukseen ja pääomavuokraa tarkistetaan yleensä vuosittain. Osassa vuokrasopimuksia on lisäksi liikevaihtosidonnainen osuus ja yhtiöllä on myös joitain kokonaan vuokralaisen liikevaihtoon sidottuja vuokrasopimuksia. 2019 lopussa kaikkien liikevaihtosidonnaisten vuokrasopimusten osuus oli noin 67 % vuokrasopimuskannasta. Niiden merkitys yhtiölle ei ole kuitenkaan ollenkaan niin suuri mitä tämä luku antaisi ymmärtää, koska esimerkiksi vuonna 2014 liikevaihtoon sidotut vuokraosuudet muodostivat yhteensä noin 2 % Cityconin bruttovuokratuotoista ja arvioisin ettei tämä osuus ole merkittävästi muuttunut tuosta.
Merkittävin vaikutus lyhyellä aikavälillä voisi tulla siitä, että Cityconin kauppakeskuksia jouduttaisiin kokonaan sulkemaan viruksen takia. Tällöin hyvin todennäköisesti yhtiö joutuisi hyvittämään vuokralaisia tästä. Tietyillä suurilla vuokralaisilla ja ankkurivuokralaisilla (esim. Kesko 5 % osuus vuokratuotoista) on neuvotteluvoimaa Cityconia vastaan ja lähes varmasti tulisivat vaatimaan hyvityksiä Cityconilta, vaikka olemassaolevassa vuokrasopimuksessa ei olisikaan ehtoja hyvityksistä tällaisessa virustilanteessa.