Cloudflare - CDN:ää ja taistelua palvelunestohyökkäyksiä vastaan

Tulos tuli ja päähuomiot hieman hidastunut kasvu q4:llä y-y 42%. Uutta on ennätyksellinen vapaa kassavirta $33.7 million, or 12% of total revenue. Tuntuu siltä, että Cloudflare halusi väläyttää markkinoille vapaata kassavirtaa, kun sitä kummiskin halutaan nähdä. Huomenna tai lähipäivinä lisää havaintoja.

https://cloudflare.net/financials/quarterly-results/default.aspx

8 tykkäystä

Sijoittajapuheluiden tekstit löytyvät netistä helposti googlaamalla (hakusana transcript). Tämänkertainen Cloudflaren q4 puhelu kesti yli tunnin, mutta olipas taas mielenkiintoista asiaa koko tunti. Yritän tähän nostaa itseäni eniten puhutelleet asiat.

Ensivuodelle yhtiö povaa 37% kasvua. Ja lupaa kassavirran olevan positiivinen, alkukuosi mennään break evenillä ja loppuvuosi tuo enemmän rahavirtaa. Yhtiöhän sanoo koko ajan, että he säätävät vipuja koko ajan talouden tilanteiden mukaan. Ts. heillä on kontrolli, aloite, reagoida markkinamuutoksiin. Minun mielestä yhtiöllä kävi q1/2022:lla vahinko - he antoivat kassavirran vajota pitkälle miinukselle, ja markkina rankaisi heti. Sen jälkeenhän yhtiö on huolehtinut kassavirrastaan. 37% ennuste on yhtiön mukaan konservatiivinen, eli oletuksena makrotilanne on hankala, eikä ennuste sisällä uusia liiketoiminta-avauksia.

Tj. Matthew Prince vakuutti, että Stock Based Compensation (SBC) liudentaa osakekantaa 3% vuodessa, mikä on himpun verran vähemmän kuin alalla yleensä. Tässä yhteydessä haluan lukijalle painottaa sitä, että SBC:n maksaa siis markkina tuon osakeliudennuksen kautta. SBC vetää vielä tänään lähes kaikkien amerikkalaisten softatalojen nettotulokset tappiolle. Jos jää odottamaa sitä kun nettotulokset tulee positiivisiksi, niin iso osa hyvästä on jo tapahtunut. Kassavirta on näillä yhtiöillä keskeinen mittari, koska kassavirtalaskelma kertoo todellisen rahan liikkeen.

Cloudflaren yksi keskeinen vallihaudan muuri on oma verkko. 20% maailman nettiliikenteestä käyttää sitä. Q4:llä Cloudflare oppi käyttämään ja ylläpitämään verkkoaan tehokkaammin, siksi CapExp (pääomainvestoinnit) oli hieman laskenut.

Yhtiö seuraa miten nykyiset asiakkaat ostavat uusia palveluitaan. Kun luku on yli 100% niin vanhat asiakkaat kasvattavat ostojaan. Q4/2021 luku oli 125 ja nyt 122. Yhtiö pohti asiaa, heikko makro hidastaa päätöksiä. Yhtiön tavoite on 130. Matthew Prince puhui aika paljon siitä, että he panostavat edelleen kovasti asiakashankintaan ja myyntiin. Sanoi, että yhtiön go-to-market strategia on edelleen optimoimatta ja se on nyt H1/2023 yksi fokus. Häntä vähän harmitti se, että Cloudflarea ei mielletä Zero Trust yhtiöksi, vaan nuo tuotteet hankitaan edelleen Zcalerilta. 33% Fortune 500 yhtiöistä käyttää ainakin jotain yhtiön palvelua.

Yhtenä uutena avauksena yhtiö kertoi AI:n olevan mielenkiitoinen uusia liiketoiminta-alue. Tekoäly kasaa dataa useista eri pilvistä ja Cloudflare on luonut oman tietovaraston R2 tarjoamaan kustannustehokkaan paikan datalle. Varsinkin AWS on Cloudflaren mukaan hinnoitellut datan poisottamisen AWS:n pilvestä kalliiksi. Matthew Prince kertoi AI firmasta, joka on ottanut käyttöönsä Cloudflaren infraa, mm. R2, Workers, jne. Oma arvaukseni on, että tämä yhtiö on Palantir. Koska Palantir loppusyksystä kertoi Cloudflare yhteistyöstä. Ja se ei ole C3.ai, koska C3.ai keskittyy yrityksen sisäiseen tehostamiseen ja tarve monipilviympäristöjen hallintaan ei ole C3.ai:lla niin iso kuin Palantirilla. Palantir on CIA:n, FBI:n yms. hovihankkija. Toinen merkittävä tieto oli se, että kaikki Valkoisen talon saamat sähköpostit tarkastetaan Cloudflaren toimesta. Julkisen puolen business on Cloudflarella vain 3% liikevaihdosta. Joten syksyllä saatu FedRAMP-status, palvelut Valkoiselle tasolle ja Palantir yhteistyö kasvattanee liikevaihtoa edelleen.

Sitten muutama sana osakkeen arvostuksesta. Cloudflaren osake jakaa mielipiteet rajusti. Syynä on kilpailijoitaan korkeampi arvostustaso. Tseggasin Zscaleria, joka näyttää luvuiltaan paremmalta. Mutta itse en hajauta Zcaleriin sen takia, että mulla ei aika riitä ymmärtämään Zscalerin sielua yhtiönä. Matthew Princen joukkojen tarina on pysynyt johdonmukaisena. Ei Matthew Prince omiaan keksi tähän sijoittajapuheluun, että tavoite viiden vuoden päähän on 5 miljardia liikevaihtoa, nykyisen reilun miljardin sijaan. Kyllä noi tavoitteet on hallituksessa lyöty kiinni ja hallitus myös omalta osaltaan tekee töitä tuon eteen. Jos tuo 5 miljardia saavutetaan, niin silloin vauhti on ollut hyvää ja miksi kasvu sitten siihen jäisi, äkkipysäytys vaatii sekin työtä. Kova arvostus siis voi tehdä osakkeesta huonon sijoituksen, mutta jos mennään yli 5 miljardin niin silloin myös sijoittaja on saanut jo arvonnousuakin.

Itse en ole Cloudflaren sijoittajana yksinomaan sen takia, että näen osakkeen nousulle mahdollisuuksia. Ainakin 25% kiinnostuksesta johtuu siitä, että Cloudflare ja Matthew Prince selostuksineen avaa minulle itseäni kiinnostavia näköaloja pilvipalveluihin, tekoälyyn, tietoturvaan ja internetin kehitykseen.

16 tykkäystä

Bidenin hallinto julkaisi maaliskuun alussa kansallisen kyberturvallisuusstrategiansa. Strategian punainen lanka on siinä, että USA:n täytyy säilyttää teknologinen johtoasemansa maailmassa, ja siihen tarvitaan johtajuus kyberturvallisuuden osalta, joka ratkaistaan kansallisesti julkisen ja yksityisen puolen saumattoman yhteistyön kautta. Eli kyberturvaa kehitetään markkinoilla osana innovaatioprosesseja, ja kannattavasti. Tämä eri toimijoiden välinen yhteistyöstrategia tulee monessa kohtaa tekstissä esille.

Jo alkupuheessaan Joe Biden painottaa tämän vuosikymmenen merkitystä uuden turvallisuusjärjestelmän ja allianssien muodostamiseksi. Teksteistä paistaa läpi se, että Valkoisen talon uhkastrategioissa digitaaliset taistelukentät nähdään ihan yhtä merkittävinä kuin perinteiset sotatantereet. Strategiassa sanotaan ihan suoraan, että yritykset, julkinen puoli, sairaalat, energia yms. pitää suojata. Strategia sanoo senkin, että USA:n pitää voittaa ja se voittaa tämän kamppailun. Koska tässä taistelevat länsimaiset inhimilliset arvot autoritäärisiä hallintoja vastaan, jotka eivät saa päästä niskan päälle.

Cloudflare lienee yksi niistä kyberturvayhtiöistä, joita liittovaltio tarvitsee ja haluaa käyttää strategiansa toteutuksessa - ja kaupallisesti kannattavasti, mikä strategiassa tuotiin hyvin esille.

Linkki strategiaan:

2 tykkäystä

Kyllä Cloudflaren porukoilla löytyy proaktiivisuutta käydä kilpailijankin kimppuun. Cloudflare julkisti tänään Descaler ohjelman, jolla asiakasyritys voi sujuvasti siirtyä Zscalerista Cloudflaren nopeampaan, turvallisempaan ja joustavampaan ZeroTrust ympäristöön. Jenkeissä on kyllä ihan normaali tapa käydä kilpailijan kimppuun avoimesti keskellä kirkasta päivää, sopivasti huumorilla höystettynä :slight_smile:

5 tykkäystä

Hyvin meni tämä jakso. 37% y-y kasvu, vapaa kassavirta 5% liikevaihdosta ja kassan koko säilyi saman suuruisena n. 1,7 miljardia. Jälkimarkkina antaa kurssille turpaan. Ehkä ei tykännyt lv-kasvuennusteesta vuodelle 2023 joka olisi n. 30% y-y. Kuitenkin yhtiö menee ihan suunnitelmassaan, leikkaa hieman kasvuvauhtiaan ja pitää kassavirran plussan puolella.

11 tykkäystä

Sijoittajapuhelu hyvin avasi ja elävöitti Cloudflaren Q1 tulkintaa. Markkina otti nokkiinsa, kun yhtiö alensi koko vuoden ennustettaan “The company has reduced its sales forecast to $1.28 billion and $1.284 billion from $1.33 billion to $1.34 billion previously.” Siis yhtiö alensi liikevaihtoennustettaan vuodelle 2023 yhteensä 50 miljoonaa eli 3,8%.

On silti aivan normaalia yhtiöelämää, että ennuste pettää. Nyt on korot korkealla ja kevään pankkikriisi leikkasi/siirsi ICT investointeja.

Vähän olen ihmetellytkin, miksi Matthew Prince on ollut viime aikoina huomattavasti normaalia vaisumpi twitterissä. Tuorein johtajarekry, Phil Winslow, on tehnyt työtä käskettyä ja analysoinut myyntitiimien suorituksia. 100 heikoimmin suoriutunutta myyjää saa kenkää (3% koko henkilöstöstä). Matthew Princelle asia selvästi on ollut hieman ihon alle menevää, kun hän useaan otteeseen puhui heikommin suoriutuneista myyjistään. Ja tilalle otetaan suorituskykyisempiä myyjiä. Raskaita hetkiä toimitusjohtajalle, mutta “humaanisti” Prince lupasi asian ratkaista. Riskiä myynnin menettämiselle irtisanomisten takia ei ole, koska noi 100 heikoiten suoriutunutta teki vain 4% uusmyynnistä viime vuonna, totesi Prince.

Ei Cloudflaren osalta yhtiön tarina ole muuttunut. Markkina nyt otti kilarit yhtiön oman vuoden 2023 liikevaihtoennusteen laskemisesta 3,8% alaspäin. Selvä positiivinen kassavirta ei nyt tällä kertaa markkinaa lepyttänyt.

Tarina on mielenkiintoisessa vaiheessa. Q1 antoi draamaa ja Prince on käärinyt hihat ja johtaa myyntiä nyt selkein tavoittein. Nyt tekis mieli jo pikakelata seuraavaan jaksoon Q2 ja nähdä myyntitiimin “päivityksen” vaikutukset.

11 tykkäystä

Kuuntelin callin ja oli mielestäni erittäin häiritsevää kommentoitia Princeltä. Julkisesti henkilöstön lynkkaaminen tuskin koskaan on toimiva ratkaisu. Lisäksi särähti ainakin itsellä hieman korvaan kun “we” :stä aina puhuttiin. Tulikohan kertaakaan “I”. Toki osaava myyntiporukka sai kehuja, mutta kyllähän tuo kieltämättä häiritsee, SBC:stä puhumattakaan.

Hyvä kun pidåt ketjua aktiivisena!

4 tykkäystä

Hyviä huomioita. En käytä yhtiön palveluita, mutta yritän ymmärtää niitä. Yhtiön palvelutarjooma on laaja ja kehittyy markkinan tarpeiden mukana. Yhtiön blogeissa on avattu palveluita. @hhhypergrowth on v. 2020 tehnyt raportin yhtiön tekniikoista. Uudempaakin on mutta maksullisten palveluiden takana. Cloudflare toimii hyvin kilpailulla markkinalla, mutta yksi erikoisuus sillä on. Se on rakentanut globaalin netin jonka kautta kaikki päivitykset menee joka kolkkaan hyvin pienellä viiveellä. Cloudflaren oma tavoite on saada yritykset sen suojattuun nopeaan verkkoon ja tarjota koko SaaS yhtiön (esim. verkkokauppa) tarvitsema infra kybersuojauksineen kokonaisuudessaan. Cloudflaren netti olisi siis sekä kehitys, että tuotantoympäristö, kaikki tarvittava kapasiteetti (ajoympäristöt, tietovarastot yms.) olisivat Cloudflaren netissä/pilvessä.

2 tykkäystä

Ei oo. Eikä ehkä kaikki asiakkaatkaan hahmota, kuinka Cloudflare kykenee tekemään jakelun samalla kertaa kaikkialle.

Sijoittajasivuilta löytyy aina presis missä on avainluvut. Nytkin Q1:llä isojen asiakkaiden kasvu jatkui reippaana yli 50%.


Liikevaihdon kasvun hiljentymisen näkee Dollar Based Net Retention luvuista - eli luku kertoo miten paljon asiakkaat ostaa lisää palveluita suhteessa edelliseen vuoteen. Kuten sijoittajapuhelussa todettiin, päätöksen teko on hidastunut ja siksi DBNR on laskenut.

1 tykkäys

Cloudflare Investor Day (4.5.) kalvoissa on mielenkiintoista sisältöä, laitan pari poimintaa malliksi mitä sieltä löytyy. Tämä kuva kertoo yhtiön tahtotilan haastaa kolmea suurta, ja nelikko taas yrittää lyödä laudalta yksittäiset softatalot kokonaispalvelullaan (s. 20).

Kalvoissa oli aika mallikkaasti analysoitu Q1 myynnin notkahdusta ja kerrottu ihan suoraan miten go-to-markettia tehostetaan. Vähän kuin oppikirjaesitys. Tykkäsin seuraavasta kalvosta, jossa otetaan myös itsekritiikkiä siitä, että ei Cloudflaren palveluportfolion kanssa ole helppo toimia asiakkaiden suuntaan (s. 95).


Arvostan sitä, että yhtiö ihan suoraan tuo esille omat analyysit ja johtopäätökset myynnin tehostamisestaan, asia ei ole jäänyt huutelun tasolle, vaan analyysiä on tehty todella ammattimaisesti.

Investor Day kalvot löytyy täältä

11 tykkäystä

Cloudflare globaali verkko ja R2 tietovarasto tulee olemaan nousevien AI talojen generatiivisten tekoälyalgoritmien ajoympäristö. Cloudflaren verkko on pilvi, ajoympäristö ja R2 on avoin tietovarasto, toisin kuin kolmen suuren pilvet, jotka ovat omia ekosysteemejään ja joista datan siirtomaksut tekevät ne taloudellisesti kilpailukyvyttömäksi todella isojen datamassojen käsittelyyn. Toisin sanoen, Cloudflare on nykyään paljon muutakin kuin CDN ja tietoturvatalo. Nyt se aikoo ottaa siivun AI myötätuulesta.

Cloudflare is announcing several new partnerships to support generative AI companies using R2 Storage as part of the infrastructure for their training models. These partnerships will ensure that the innovation around AI-specialized and distributed GPUs works the way it was intended, eliminating vendor lock-in and making training generative AI models accessible and affordable:

Cloudflare, Inc. - Cloudflare’s R2 Is the Infrastructure Powering Leading AI Companies

5 tykkäystä


Tähän voisi kommentoida junista tutulla kuulutuksella “Please, mind the gap”

5 tykkäystä

Kiva kun nostit esille tuon kaavion. Cloudflare aloitti syöksyn 27.4. osarista, putosi 33% $60->$40, sitten kävi tänään pohjilta ylös 50% eli $60. Kaikki 3 viikossa!!!

2 tykkäystä

Cloudflare TV:ssä CTO, John Graham-Cumming, kertoi Cloudflaren merkityksestä AI-yrityksille. Jos sulla on aikaa niin katso molemmat 19.5. ja 26.5. Mielenkiintoisinta Cloudflaren tilanteessa on se, että Cloudflare tarjoaa tietovarastonsa R2 ilman egress fees kustannuksia. AI yhtiöille tuo on kullan arvoinen asia, koska heillä on isot tietomassat siirreltävänä. Lisäksi, Cloudflare Workers on ohjelmistoympäristö, jossa voi kehittää algoritmeja ja suorittaa niitä. Cloudflaren ympäristö on Super Cloud, jossa Cloudflare dyaamisesti hakee asiakkaan ohjelmanpätkälle optimaalisen ajopaikan, esim. egdessä (käyttäjän laitteessa) tai SaaS palvelun kyljessä pilven keskellä. Super Cloud kattaa koko maailman. Ja tietysti AI firma saa turvan datalleen. Cloudflare on rakentanut tätä ohjelmistoinfraansa koko olemassaolonsa ajan, ja voi olla että erityisesti AI yhtiöiden käytössä Cloudflaren ohjelmistoinfran älykkyys ja ainutlaatuisuus alkaa korostua.

6 tykkäystä

Alla toukokuun Netcraftin tilastoista internetin käytöstä. Cloudflare on pitänyt kaksi kuukautta ykköspaikkaa web server kehittäjien osalta, kun katsotaan miljoonaa aktiivisinta sivustoa. Eli kaiketi voi sanoa, että firma menee tasaisesti eteenpäin.

Tilastoja voi tutkailla täältä:
May 2023 Web Server Survey | Netcraft News

4 tykkäystä

Kuuntelin Cloudflaren CFO Thomas Seifertin ajatuksia Jefferies 2023 Software Conference -tapahtumassa 31.5.2023. Muutama poiminta teille tänne ketjuun. Cloudflaren myynnin kehitys ei enää jatkossa ole yhtä lineaarista kuin aiemmin, koska he siirtyvät koko ajan isompiin asiakkaisiin ja diileihin, ja näiden myyntisyklit kasvavat. Lisäksi ist ovat pieniä herkempiä jarruttamaan, kun heidän toimintaympäristö tai makro muuttuu heikommaksi, Seifertin mukaan. Ja hän totesi, että pipeline (asiakkaat joiden kanssa tehdään nyt myyntityötä) on isompi kuin koskaan, eli asiakaskuntaa on, mutta myynti vaatii aikaa. Itse asiassa samanlaista kertoi Planet viimeisimmässä sijoittajapuhelussaan. Heilläkin on iso pipeline, mutta samanlaisesti ohjasivat vuoden ennustetta alaspäin, kuten Cloudflare omassa Q1 tuloksen yhteydessä antamassaan ohjeistuksessaan. Jeffries uteli, miten myyntiväen irtisanomiset ja uusien rekrytointi vaikuttaa. Seifert totesi, että se oli asia mikä piti tehdä ja he hoitaa asian hyvin ja onnistuneesti.

Summa summarum: Cloudflare on yhtiö joka innovoi vahvasti ja etenee markkinassa, jonka koko (TAM) on heidän mukaan nyt 130 miljardia. Sijoittaja saa jatkossakin ”kärsiä” osakkeen kovasta heilunnasta, sen mukaan miten yhtiö ohjeistaa seuraavaa 12 kk jaksoa, tai kun markkina ”keksii” jotain uutta yhtiön asemasta markkinasta, kuten toukokuussa yhtiötä ilmeisesti alettiin kytkeä AI voittajien joukkoon (mikä on ihan totta), vaikka tiedä häntä mitä markkina oikein ajatteli toukokuussa - alku ja loppukuussa ihan eri arvostukset. Jatketaan tutkimista….

13 tykkäystä

Heitän tähän väliin kommentin, ettei Karhulaisen postaukset stoppaa😁

5 tykkäystä

Tää on tiimityötä :slight_smile: Kiitos @Kuurankukka

4 tykkäystä

Ja taas mennään:
Cloudflare, Inc. - Cloudflare Partners with Databricks to Slash the Cost and Complexity of Sharing Data Across Clouds
Nythän Cloudflare alkaa saada R2 -tietokantaansa lentämään. Databricks on AI talo joka Cloudflaren tuotteilla tarjoaa asiakkailleen kustannustehokkaan ja turvallisen ympäristön hallita dataa monipilviympäristössä. R2 on kaikelle datalle kustannustehokas parkki, koska siinä on 0 egress fee. Kyllä Cloudflare jollain rahastaa omansa, luotamme siihen :slight_smile:

5 tykkäystä

3.8. saadaan Cloudflaren tulos, pörssin sulkeutumisen jälkeen. Kun mitään suurempia uutisia ei varmaan sitä ennen tule, on hyvä aika pohtia Cloudflarea, sen toimintatapaa ja myös vasten muita pilviyhtiöitä ja kilpailijoitaan. Lähteenä käytin vuosikertomusta, eli vuosikertomus on USA:ssa ns. 10-K dokumentti ja se löytyy täältä:

https://cloudflare.net/financials/sec-filings/sec-filings-details/default.aspx?FilingId=16434783

Yleisesti vuosikertomuksen merkityksestä (10-K)

Vuosikertomus on usein yli 100 sivua pitkä dokumentti, ilman kuvia. Yhtiöt julkaisevat vuosikertomusten ohessa tyylikkäitä esityksiä. Minulle esitykset ovat tuloslukujen ja taustalla olevien ”numeroiden” (esim. tulosluvut, asiakasmäärät, tuotantomäärät yms.) esitysalustoja. Mutta, pikkuhiljaa, olen alkanut lukea vuosikertomuksia, esitysten katselemisen lisäksi. Lähinnä sen takia, että kvartaali- ja vuosikertomus esitysten sisältö kiertää aina tuota samaa kaavaa - numeroiden esittelyä. Aivan kuin yhtiö haluaisi esityksillä tarjota sijoittajille erilaisia numeronäkökulmia yhtiöön siinä toivossa, että ainakin joku luku (asiakasmäärän kasvu, kassavirran kehitys, markkinan kokoarvio v. 2030) olisi se syötti, mihin sijoittaja kiinnittää huomionsa, eikä tyhjennä salkkuaan, vaan ostaa lisää. Itse olen jo alkanut kyllästyä aina samalla kaavalla julkaistuihin esityksiin. Kyse ei ole pelkästään Cloudflaresta, vaan ilmiö on laajempi. Vuosikertomus on minusta paras virallinen tai epävirallinen dokumentti kuvaamaan, mistä yhtiössä oikein on kyse. En lue kannesta kanteen. Poimin sieltä ne asiat, joita en muualta kykene hahmottamaan. Ihan konkreettisena tuoreena esimerkkinä se, että ajauduin umpikujaan IonQ:n osalta. Mistään en ollut löytänyt maallikolle suunnattua pohdintaa eri kvanttilaskennan HW-ratkaisujen välillä. Mutta IonQ:n vuosikertomuksesta sellainen löytyi. Yhtiö kertoi arvionsa kilpailijoista ja heidän HW-tekniikoista. Juuri se, mitä tarvitsin! Asiasta voi lukea IonQ:n ketjussa. Palataan sitten Cloudflareen. Yhtiön kanssa haasteenani on se, että osavuosijulkistukset ovat alkaneet tuntua siltä, kuin kulkisi kummitusjunassa. Mitä oven takaa oikein ilmestyy? Vaikka pidän itseäni fundasijoittajana, niin en ole immuuni Cloudflaren kurssirynkytykselle, ja joudun pinnistelemään, että pysyn suunnitelmassani (long term), ja että en ala treidata. Apua Cloudflare oireisiini saan vuosikertomuksesta, koska sen kautta saan yhtiön elävämmäksi, pääsee näkemään numeroiden taakse, ja saan itselleni resilienssiä sijoittajana. Seuraavaksi sitten löydöksistäni.

Cloudflaren vuosikertomuksesta poimittua

Vuosikertomus alkaa tällä: Cloudflare’s mission is to help build a better Internet. Kun missio on selvä, niin sitten strategia ja palvelut muotoutuvat tuon mission ympärille. Cloudflaren palveluarkkitehtuuri on yksinkertainen. Yhtiöllä on ihka oma pilvi, Cloudflare One, ulottuen käytännössä kaikkialle maailmassa. Asiakkaille pilvi on serverless, eli palvelimet/palvelinsalit eivät ole enää kiinnostavia. Kaikki tietosuojavaatimukset (GDPR yms.) täytetään ohjelmallisesti, eli data voidaan sitoa osavaltioon tai maahan. Cloudflare One on rakennettu edullisesta perusraudasta, ja Cloudflaren omat ohjelmat luovat perusraudasta kaikkialle ulottuvan pilven. Mutta missio vaatii enemmän kuin pilven. Internetti tarkoittaa ympäristöä, jossa jaetaan dataa ja ajetaan ohjelmistoja, ja loppujen lopuksi siellä taidetaan tehdä kaikkea, mitä ihminen tietotekniikalla keksii. Cloudflare Workers on kehitys-, jakelu-, ja ajoympäristö Cloudflare One pilvessä. Asiakasyritys voi kehittää ja luoda uusia sovelluksia Cloudflare Onella, ja jaella ja ajaa niitä samanaikaisesti kaikkialle (maailmaan). Varsinkin AI:n läpilyönti lisää eksponentiaalisesti tarvetta käsitellä ja varastoida dataa. Sitä varten Cloudflarella on R2 Object Storage. Vuosikertomus kuvaa R2:n merkityksen ytimekkäästi: Provides global object storage and the ability to create multi-cloud architectures for data storage. On siis täysin globaali pilvi (Cloudflare One), missä voi kehittää IT-ratkaisuja täysin HW-riippumattomasti (Cloudflare Workers) ja dataa voi säilyttää ja siirrellä ilman kalliita maksuja. R2 Object Storage toimii monipilviympäristöissä, eikä siinä ole siilotoimittajien (AWS, Azure, Google Cloud) käyttämiä datan siirtomaksuja pois pilvestä.

Ja ohjelmat ja datat pitää suojata. Cloudflare tunnetaan ehkä parhaiten kyber-/tietoturvayhtiönä, mutta tämä onkin vain yksi neljästä tukijalasta (1. aito pilvi 2. kehitys-jakelu-ajoympäristö 3. datan hallinta ja varastointi 4. kyberturvallisuus). Kyberturvassa Cloudflare tarjoaa koko joukon tuotenimiä Zero Trust Services, Website and Application Security ja Network Services otsikoiden alla. Tässä kohdin annan palautetta yhtiöön, että paketoikaa kyberturvaratkaisunne selkeämmin.

Cloudflaren pääkilpailijat löytyy ihan listattuna ( Zscaler, Inc., Cisco Systems, Inc. through Umbrella, and Menlo Security, Inc. Cisco Systems Inc., F5 Networks, Inc., Check Point Software Technologies Ltd.,FireEye, Inc., Imperva, Inc., Palo Alto Networks, Inc., Fortinet, Inc., Juniper Networks, Inc., Riverbed Technology, Inc., and Broadcom Inc., Akamai Technologies, Inc., Fastly, Inc., and Edgio, Inc., Amazon.com, Inc. through Amazon Web Services, Alphabet Inc. through Google Cloud Platform, Microsoft Corporation through Azure, and Alibaba Group Holding Limited through Alibaba Cloud + jotain muitakin).

Yhteenveto

Vuosikertomuksen kautta minulle valkeni se, että Cloudflaren liiketoiminnan ydin on edellä kerrottu Cloudflare One -pilvi. Cloudflaren missio nojaa Cloudflare One pilveen ja sen päälle rakennettuun kehitys-jakelu-ajoympäristöön, kykyyn käsitellä dataa ohjelmallisesti myös GDPR:n vaatimuksiin, lisäksi on modernit tietovarastoratkaisut sekä kyberturvaratkaisut. Yhtiön strategia ja palvelustrategia on rakentunut ja varmasti rakentuu sen varaan, että yhtiö tarjoaa kokonaispilvipalveluna sen, minkä suurin osa yrityksistä rakentaa vielä palasista (palaset = julkinen internetti + VPN + oma konesali ja palvelimet + oma yritysverkko WAN + sieltä ja täältä ostetut ja asennetut kyberturvakilkkeet + DW ja tietoallas + AWS/Azure/Google Cloud). Eli Cloudflaren kilpailijat ulottuvat Ciscosta Zscalerin kautta Alibabaan.

Strategia on siis epätavallinen. Kaikki kilpailijat toimivat enemmän ja vähemmän pistemäisemmin ja hakevat kilpailuetua erikoistumalla.

Ketkä sitten tykkäävät Cloudflaren palveluratkaisuista? Nyt en enää siteeraa vuosikertomusta, vaan mietin itse. Varmaankin verkkokaupat ovat varmasti yksi segmentti. Verkkokauppa vaatii korkeaa käytettävyyttä globaalisti. Itse asiassa, nykyinen palasista rakennettu IT-kokonaisuus alkaa olla hallittavuudeltaan tiensä päässä. Se on sekoitusta pilveä ja rautaa ja jatkuvaa ATK-tukea. Rohkenen väittää, että pilveen vietynä nykyiset omien konesalien ratkaisut tulevat pilvessä edullisemmiksi. Eli osa yrityksistä valitsee Cloudflaren kustannussäästöjen takia. AI:n loikka avasi Cloudflarelle uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Cloudflaren avoin pilvi on merkittävä vahvuus, ja AI:n kehittäjät, tarjoajat ja käyttäjät varmasti käyttävät ja tarvitsevat Cloudflaren dataympäristöjä.

The End

Kukaan ei tiedä, kantaako Cloudflaren strategia, vai syökö isot (Amazon, Microsoft, Alphabet) yhtiön.

Itse ajattelen niin, että yhtiön tilan kuumemittarina toimii isojen asiakasyritysten määrän kasvu. Eli kyllä luvuilla on merkitystä. Ja em. asiaan vaikuttaa johdon, johtoryhmän toimet ja yrityksen kulttuuri, eli tulevaisuus ei ole ennalta määrätty, vaan yhtiön kyky navigoida ratkaisee. Siitä ehkä sitten joku toinen kerta.

15 tykkäystä