Duell - Moottoriurheilua osakemarkkinoille

Taidat tulkita tuon niin, että 0,7 + 1,3 MEUR, mutta tuossa puhutaan kokonaisvaikutuksesta tilikausille. Koska säästöt alkaa realisoitua vasta kesken tilikauden 2023, niin koko summa ei tule tilikaudelle 2023 vaan vasta 2024. Siten tuo tilikauden 2024 1,3 MEUR sisältää tuon 0,7 MEUR, mikä ehtii jo realisoitua tilikaudella 2023. Tän takia niitä ei voi summata.

Tuota voi myös peilata siihen, että tilikaudella 2022 henkilöstökulut olivat 11,2 MEUR ja keskimäärin kokoaikaiseksi muutettuna henkilöstöä oli 193. Tästä saadaan keskimääräiseksi kustannukseksi vajaa 60 TEUR vuositasolla ja 23 henkilöä tarkoittaisi siten noin 1,3 MEUR. Tämä antaa siis kohtuullisen hyvän indikaation, mitä pelkästään palkkakuluista pitäisi lähteä näiden toimenpiteiden seurauksena. Toki keskipalkka ei välttämättä kuvaa yks yhteen näiden 23 palkkaa, mutta oikealle pallokentälle tuolla laskelmalla päästään.

13 tykkäystä

Lisätään tänne eilinen tiedote:

Erwin Van Hoof (kauppatieteiden ylioppilas) on nimitetty Duell Oyj:n johtoryhmän jäseneksi vastuullaan yhtiön powersports-liiketoiminta. Duellin powersports-liiketoimintaan kuuluvat varaosat ja tarvikkeet moottoripyörä-, ATV-, mopo-, moottorikelkka-, vene- ja puutarhakategorioille. Van Hoofilla on 36 vuoden kokemus kansainväliseltä moottoripyörätoimialalta. Van Hoof on toiminut lokakuusta 2019 lähtien Duellilla viennin kehityspäällikkönä. Rooli on Duellille uusi ja Van Hoof aloittaa tehtävässään 2.2.2023.

“Olen iloinen, että Erwin Van Hoof liittyy Duellin johtoryhmään. Hän tuo mukanaan laajan kokemuksensa kansainväliseltä powersports-tukku- ja vähittäiskaupan alalta ja tuntee hyvin Duellin asiakkaat sekä tavarantoimittajat. Näemme hyvän mahdollisuuden kehittää powersports-liiketoimintaamme edelleen Pohjoismaissa ja Euroopassa”, sanoo Duellin toimitusjohtaja Jarkko Ämmälä.

“Olen innoissani voidessani ottaa vastuun Duellin powersports-liiketoimintayksiköstä. Tarjoamme vahvan brändiportfolion Euroopan markkinoilla, ja näen hyvää kasvupotentiaalia Pohjoismaissa ja Euroopassa”, sanoo powersportsin Liiketoimintajohtaja Erwin Van Hoof.

Ja tämän päivän Teknisen kaupan liiton tiedote:

Moottoripyörien kokonaisrekisteröinnit Suomessa kasvoivat viidentenä vuonna peräkkäin, kun ensirekisteröinnit nousivat 2,9 % vuonna 2022. Vahvinta kasvu on pienemmissä kuutioluokissa, jotka nousivat 12 %. Lähes kaikki valmistajat kertovat kärsineensä edelleen saatavuushaasteita.

Vuosi 2022 oli moottoripyörille jälleen kasvun vuosi. Ensirekisteröinnit nousivat 2,9 % (+107 kpl). Pienempien 0-755-kuutioluokkien 12 %:n (+251 kpl) kasvu paikkasi isompien 756-kuutioisten ja sitä isompien moottoripyörien 9,1 %:n (-144 kpl) laskua.

”Tarjonta pienemmissä kuutioluokissa on laajentunut viime vuosina. Osa motoristeista on vaihtanut pienempiin pyöriin, jotka ovat edullisempia ja helpompia käsitellä. Tämä kehitys on nähty esimerkiksi ikääntyvien moottoripyöräilijöiden keskuudessa, mutta myös monet uudet ja nuoret motoristit hankkivat ensimmäiseksi pyöräksi uuden pienikuutioisen pyörän, jota on mahdollista ajaa A2-kortilla”, kuvailee Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

Isojen 756-kuutioisten ja sitä suurempien moottoripyörien kysynnässä nähtiin vuonna 2020 peräti 28 prosentin harppaus, ja kahtena viime vuotena on Tuomiston mukaan palattu kohti normaalitasoa.

”Suuremmissa pyörissä painopiste on ollut monikäyttöisissä Adventure-pyörissä, tämä trendi on jatkunut jo useamman vuoden ajan”, hän kertoo.

Huomattavaa on, etteivät toteutuneet rekisteröinnit kerro koko totuutta kysynnästä tai trendeistä, koska lähes kaikki valmistajat raportoivat kärsineensä edelleen saatavuushaasteita. Tälle vuodelle saatavuus näyttää paremmalta sekä uusien mallien tuotannon että jälleenmyyjien varastosta löytyvien pyörien osalta.

Moottoripyörien kokonaismarkkina on kasvanut 30 % vuodesta 2017.

”Moottoripyöräilyn suosiosta kertoo se, että inflaation laukkaamisesta huolimatta uusille moottoripyörille on kysyntää. Kiinnostus kohdistuu nyt edullisempiin laitteisiin. Viime vuosien komeiden myyntilukujen myötä moottoroitujen kaksipyöräisten satulaan on löytänyt vakiintuneen harrastajajoukon lisäksi joukko uusia kuskeja, ja nähtäväksi jää siirtyvätkö he kokemuksen karttuessa isompiin ja tehokkaampiin pyöriin, vai peräti sähköpyöriin”, Tuomisto pohtii.

Euroopan moottoripyörävalmistajien liiton ACEMin mukaan uusien moottoripyörien rekisteröinnit viidellä Euroopan suurimmalla markkina-alueella (Ranska, Saksa, Italia, Espanja ja Yhdistynyt kuningaskunta) nousivat 0,1 prosentilla 950 400 kappaleeseen vuonna 2022. Rekisteröintimäärät olivat nousussa Espanjassa (+6,3 %) ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa (+1,9 %). Ranskassa nähtiin 6,6 % lasku.

Lähde:
Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto on moottoripyöriä, mopoja ja niihin liittyviä palveluita markkinoivien maahantuojien foorumi, joka tukee jäsentensä kilpailukyvyn kehittymistä. Moottoripyöräjaoston tavoitteena on profiloida toimialaa ja edistää alan näkyvyyttä yhteistoiminnassa keskeisten sidosryhmien kanssa. Moottoripyöräjaoston jäsenet vastaavat merkittävimmästä osasta Suomen moottoripyörä- ja mopotuontia.

12 tykkäystä

Harrastaja harrastaa riippumatta onko tulevaisuus utuinen.

28 tykkäystä

On alettu puhumaan, että yllättäen saammekin pehmeän laskun niin, että inflaatio laantuu ilman lamaa. USA:N korko-ohjelma ainakin hetkellisesti näyttää täsmäiskulta, joka nitistää inflaation ja talouskasvu jatkuu edelleen. Kuluttajien saamat palkankototukset ja korona-ajan säästyneet varat auttavat vastaamaan jo alas painuvan inflaatioryöpyn seuraamuksiin ja sen jälkeen “elämä jatkuu edelleen”.
Kuluttajat katsovat tilannettaan jo syksyistä positiivisemmin, Belgiassa ja Espanjassa iloitaan palkankorotuksista | Kauppalehti.
Joten harrastuksiin käytetyt varat palaavat kohtuullisen nopeasti normaaliin tilaan

2 tykkäystä

Parin viikon sisällä pitäisi kuulua tiedotetta vai voiko olla, ettei tällaisista tarvitse tiedottaa?

“Rahoitussopimus uusitaan pankin kanssa toisen vuosineljänneksen aikana. Se sisältää kovenanttien ja muiden ehtojen tarkistuksen.”

2 tykkäystä

No nyt on kiinnostavaa lukemista, Petri Gostowski ja Tommi Saarinen ovat tehneet uuden laajan raportin Duellista. Laajat raportit ovat kaikkien luettavissa, eli siitä vain lukemaan. :slight_smile:

Duell on moottoriurheilun jälkimarkkinoilla toimiva jakelija, jolla on johtava asema Pohjoismaissa ja kasvava asema muualla Euroopassa. Osakkeen riskitaso on hurjasti kohonneen velkaantuneisuuden vuoksi nyt korkea. Tämän myötä yhtiö on mielestämme tienhaarassa, sillä arviomme mukaan velkaantuneisuuden kehityksellä kuluvan tilikauden aikana on huomattava vaikutus riskitasoon ja osakkeen arvon kehitykseen. Riskitason laskun onnistuessa ennusteidemme mukaisesti on osakkeen arvostuksessa mielestämme tuntuvaa nousuvaraa nykytasolta.

image

https://www.inderes.fi/fi/tienhaarassa-reittivalinnat-punnitaan

31 tykkäystä

Tässä vielä video uusimman laajan raportin tiimoilta.

19 tykkäystä

Jännän tasainen kurssi on ollut 18.1. jälkeen. Ilmeisesti joku toimija myy tai ostaa noin 1.8€ kurssiin. Päivävaihto on kuitenkin ollut aika pientä, ja jos kyse on isosta osuudesta, niin tuo voi kestää vielä jonkin aikaa.

Sijoittajasivuilta puuttuu vielä helmikuun omistajalista (Duell).

Edit: No eihän helmikuun lopun omistajia vielä tiedä kun helmikuu on vielä vähän vaiheessa :upside_down_face:. Hallintareisteröityjen osalta näyttää kyllä olleen jo tammikuussa kohtuullisia muutoksia.

5 tykkäystä

Uusi rahoitussopimus saatu tehtyä.

16 tykkäystä

Ei oikein tullut ilmi ehtoja, ja hintoja korkoja yms? Ja saiko peli rahaa esim yritysostoihin lisää?

6 tykkäystä

”Järjestely sisältää yhteensä 58,5 miljoonan euron seniorivelka- ja luottolimiittisopimuksen.”

”Uusi sopimus korvaa nykyisen rahoitusjärjestelyn muuttamatta lainojen jäljellä olevaa pääomaa tai käyttöpääomatarpeisiin käytettävissä olevaa luottolimiittiä.”

Sama sopimus uudessa paketissa eli ei uutta rahaa. Ehkä Petri saa ehdot tivattua kun ei tässä avattu?

7 tykkäystä

Oleellista tässä rahoitussopimuksessa taisi olla se, että nyt saatiin varmistus ettei rahoittajapankki vaadi vanhojen kovenanttien rikkomisen takia lisäpääomitusta tai muita kalliita rahoitusjärjestelyjä toteutettavaksi.

Paisuneita varastoja ja käyttöpääomaa voidaan siis pienentää “normaalien” toimien mukaisesti ilman paniikkiratkaisuja, eikä osakkeenomistajille koidu mitään pitkäkestoisia vaikutuksia. Kunhan nyt vaan se käyttöpääoma tosiaankin saadaan painettua laskuun tulevien kvartaalien aikana.

24 tykkäystä

Duell Oyj (“Duell”) on sopinut ostavansa isobritannialaisen Tran-Am Ltd:n (“TranAm” tai “yhtiö”) koko osakekannan. TranAm on johtava korkealaatuisten moottoripyöräilyn ajovarusteiden ja tarvikkeiden jakelija ja tukkumyyjä.

TranAmin hankinta on osa Duellin kasvustrategiaa ja se tukee Duellin maantieteellistä laajentumista ja tuotevalikoiman kehittämistä. Yrityskauppa vahvistaa merkittävästi Duellin jalansijaa Ison-Britannian suurilla markkinoilla ja tarjoaa perustan tulevalle kasvulle. Yrityskaupan myötä Duell saa pääsyn Iso-Britannian tärkeimpiin vähittäismyyntiketjuihin ja saavuttaa myynnin synergiaetuja Duellin tuotemerkeille TranAmin laajan jälleenmyyjäverkoston avulla. Lisäksi Duell odottaa saavansa Brexitin jälkeisiä toiminnallisia etuja toimittamalla tuotteita suoraan TranAmin varastoon ja varastosta Isossa-Britanniassa. Yrityskaupan odotetaan tuovan noin 200 000 tuhannen euron vuotuiset kustannussäästöt, ja niiden odotetaan toteutuvan 12 kuukauden kuluessa kaupan toteutumisesta.

Duell ostaa TranAmin koko osakepääoman ja äänioikeuden 11,875 miljoonan Englannin punnan kokonaiskauppahinnalla. Yrityskauppa on tarkoitus rahoittaa uuden oman pääoman ja käteisvarojen yhdistelmällä. Kauppahinta maksetaan kahdessa erässä siten, että noin 60 prosenttia kauppahinnasta maksetaan kaupantekohetkellä, jonka arvioidaan toteutuvan maaliskuussa 2023. Kaupan toteutuminen edellyttää, että kauppahinnan ensimmäistä erää varten saadaan uutta omaa pääomaa. Kauppahinnan toinen erä, joka on noin 40 prosenttia, maksetaan vuoden 2023 loppuun mennessä. TranAmin vahva tase, nettokassa ja korkea kannattavuus yhdessä yrityskaupan rahoittamiseksi suunnitellun osakeannin kanssa vahvistaa Duellin rahoitusasemaa.

Vuonna 1976 perustetun TranAmin liikevaihto oli 10,7 miljoonaa Englannin puntaa ja EBITA oli 2,1 miljoonaa Englannin puntaa 31. maaliskuuta 2022 päättyneellä tilikaudella (tilintarkastamaton, UK GAAP:n mukaan). TranAm tarjoaa tuotteitaan yli 400 jälleenmyyjälle. Moottoripyöräkategoria edustaa yli 90 prosenttia myynnistä, ja yhtiöllä on myös pienempi valikoima hiihto-, lumilautailu- ja lemmikkieläinten tarvikkeita. TranAm työllistää tällä hetkellä 28 henkilöä, ja sen toimisto ja varasto sijaitsevat New Miltonissa, Isossa-Britanniassa. Yhtiö on Lloydin perheen omistuksessa.

Duell suunnittelee yhdistävänsä TranAmin toiminnot nykyisten Ison-Britannian toimintojen kanssa. TranAmin toimitusjohtaja Pete Lloyd, joka on yksi sen nykyisistä omistajista, tulee johtamaan toimintoja yrityskaupan jälkeen.

36 tykkäystä

Tässä aamun kommentit uuteen rahoitussopimukseen liittyen:

"Uudet kovenanttiehdot ovat sidottu oikaistun käyttökatteen ja nettovelan suhteeseen sekä nettovelkaantumisasteeseen, mutta näiden tunnuslukujen sovittuja raja-arvoja tai velan korkotasoa yhtiö ei julkistanut.

Korkea velkataso juontaa juurensa erittäin korkeaan nettokäyttöpääomaan ja etenkin varastotasoihin, joihin sitoutui huomattavasti pääomaa tilikaudella 2022. Tämän taustalla oli reagointi aiempiin toimitusketjujen haasteisiin kasvattamalla varastoja sekä myös toteutetut yritysostot.

Olemme aiemmin arvioineet Duellin pystyvän keventämään velkataakkaansa tuntuvasti nettokäyttöpääoman tasoa normalisoimalla ja rahoituspaketin uusiminen antaa tähän työrauhaa. Lainaehtojen uudelleenneuvottelun onnistuminen ilman sijoittajalle kalliiseen oman pääoman ehtoiseen rahoitukseen turvautumista mielestämme laskee osakkeen riskitasoa."

7 tykkäystä

Tuo ostokohde vaikuttaa ihan hyvälle, pitää vain toivoa, että yhtiö ei joudu ongelmiin velkojensa kanssa, ennen kuin markkinatilanne rauhoittuu ja tulos/kassavirta palaa paremmalle tasolle.

7 tykkäystä

“Kaupan toteutuminen edellyttää, että kauppahinnan ensimmäistä erää varten saadaan uutta omaa pääomaa.”

Osakeanti vai kallis pankkilaina?

3 tykkäystä

Se siitä velkalastin pienentämisestä.

Kyllä tämä vähän punaiselta valolta meikälle näyttää, korkotaso nousussa ja kuluttajat paineessa.

Suunnattu anti vielä kaveriksi isoille omistajille?

13 tykkäystä

Pankkilaina ei kasvata omaa pääomaa, joten tarkoittanee käytännössä osakeantia.

7 tykkäystä

Mielenkiintoinen ajoitus kaupalle. Varmasti Nordea pohtinut antaako lisää pelivaraa vai pyytääkö yhtiötä menemään hattu kourassa omistajien taskulle ja jälkimmäinen toteutui. Kauppa vaikuttaa kuitenkin ihan järkevältä, mutta kuinka isosta diluutiosta mahtaa olla kyse, kun valtaosa kaupasta rahoitettaneen osakeannilla ja ottaa huomioon kaupan kokoluokan ja Duellin nykyisen markkina-arvon. Tran-Amin arvostus ei 3/2022 luvuin kuulostanut kovin pahalta, mutta jos peilataan 3/2022 tilikauteen niin EV/EBITA jo yli 10x. Olisi kiva tietää miltä yhtiön kuluva 3/2023 päättyvä tilikausi näyttää.

Edit. Lyhty jatko vastuuttomalla ajatuksen juoksulla. Joku voisi vetää tästä johtopäätöksen, että johdolla on vahva luotto ja uskomus käyttöpääoman vapautumiseen kuluvalle vuodelle, kun yrityskauppojen vauhti ei hiivu, vaikka juuri saatu vanhat velat järjesteltyä. Toki tämä viimeisin (suurimmalta) osin omistajien kukkaron kautta.

14 tykkäystä

Tulee olemaan ABB eli accelerated book building eli ammattisijoittajille (/-sijoittajalle) tarkoitettu suunnattu anti. Carnegie (järjestäjäpankki) on kova tekijä noissa ABB:ssa ja heillä ei ole omaa tasetta, joista järjestää esim. merkintäoikeusanti. Suomeksi sanottuna nykyisten omistajien omistus siis liudentuu varmasti.

9 tykkäystä