Duell - Moottoriurheilua osakemarkkinoille

On niillä ero, mutta sinulla tuntuu menevän tulos ja kassavirta viesteissä iloisesti sekaisin. Sellainen asia joka aiheuttaa tappiota tulokseen, ei välttämättä näy kassavirrassa ja päinvastoin positiivisen kassavirran asiat eivät välttämättä nosta tulosta. Tämä ei ole bugi joka vaatii korjausta tai oikaisuja, koska tulos ja kassavirta viestivät eri asioita eikä niiden tarvitse kertoa samaa asiaa jokaisen rivin kohdalla.

Oikaisuja kannattaa tietysti tehdä, jos niillä on jokin sijoittajaa palveleva syy ja oikaisut ovat johdonmukaisia ja loogisia. Muutenhan se on vaan lukujen taikomista kivemman näköiseksi koska ei tykkää jostain luvusta. En ole nähnyt vielä oikein vakuuttavia perusteluita miksi kaikista mahdollisista luvuista vain tämä liikearvo pitäisi oikaista ja kaikki muut luvut kelpuutetaan sellaisenaan.

Mutta lopetetaan vaan. Varmaan jengi alkaa olla jo kurkkuaan myöten täynnä näitä viestejä :smiley:

12 tykkäystä

Yrityksen arvonmäärityksen pitäisi päätyä samaan lopputulemaan oli kirjanpitostandardina ihan mikä tahansa.

Onkin loppupeleissä aika filosofista keskustelua mikä on oikea tapa kohdella minkäkin tyyppistä investointia.

Tästä nähdään kuinka vaarallisia heuristiikkoja yksinkertaiset multippelit loppupeleissä ovat. Kuva kun on aika eri jos uskot IFRS-standardeja noudattavalla olevan ison yrityskaupan liikearvot mätänemässä käsiin vaikka mitään arvonalentumisia ei ole näkynyt tai kuulunut (johto ei ole vielä myöntänyt tehneensä isoa virhettä) tai jos uskot FAS-standardia noudattavan yhtiön tehneen tuoreen yritysostonsa huikean edullisesti, mutta sen tuottamien kassavirtojen ja tuloksen olevan vielä vuosien päässä (tulos näyttää kahta kautta huonolta kun tehdään ehkä isojakin liikearvopoistoja eikä tuore ostos vielä kontribuoi tulokseen).

Minun mielestä on perusteltua parantaa vertailukelpoisuutta juurikin oikaisemalla liikearvopoistot takaisin, se on kuitenkin yksi selkeimpiä eroja FAS- ja IFRS-standardien välillä. Toivon Inderesin tekevän näin jatkossakin. Onkin analyytikon tehtävä suusanallisesti kommunikoida jos epäilee yhtiön pääoman allokointia, etenkin yritysostovetoisen kasvun kannattavuutta.

Mitä tulee Duelliin niin olisin varovaisen positiivinen. Käyttöpääomaa kyllä etenkin varastoista tulee vapautumaan seuraavan parin kvartterin aikana uskoakseni oikein mukavasti. Asiakkaat eivät voi ajaa loputtomiin varastojaan alas. Itseä lähinnä pelottaa tuo hurlumhei-meininki kun printataan osakkeita uuteen yritysostoon kurssin ollessa lyhyen pörssiuran pohjamudissa ja tilanteen ollessa mikä se on. Saattoi se silti olla ihan ok liikku, vain aika näyttää.

14 tykkäystä

Asia on juuri näin, operatiivinen kassavirta on nyt seuraavat kvartaalit tärkein mittari seurattavaksi.

Myös kassavirtasuhteesta olen samoilla linjoilla. Lukuunottamatta kuluvaa tilikautta jonka aikana kassavirta todellakin tarvitsee saada voimakkaasti plussalle, tullee siitä eteenpäin kassavirtasuhde taas olemaan heikko. Tämä siitä syystä, että jos/kun kasvua haetaan jatkossakin niin käyttöpääoman keskimääräiseltä kasvulta ei voida välttyä mikä sitoo pääomia. Mitään muita syitä kasvun lisäksi heikolle kassavirtasuhteelle en kuitenkaan tunnista, Duellin bisnes kun on siitä mukavaa ettei se vaadi juuri mitään merkittäviä ylläpito-/korvausinvestointeja, eli jos liiketoiminta ei kasva niin käyttökatteen ja operatiivisen kassavirran tulisi kulkea vahvasti käsikynkässä lukuunottamatta viimeisen reilun vuoden kaltaisia murroskohtia jolloin käyttöpääomaa sitoutuu väliaikaisesti ylipaljon.

Tämän verran vielä pakko kommentoida kun tämä oli itseasiassa uusi tulokulma keskusteluun, ettei vastaavia oikaisuja mistään muusta ole tarve tehdä, koska ymmärtääkseni mistään muista investoinneista jotka eivät kulu eivätkä aiheuta ajankuluessa minkäänlaista investointivelkaa, ei voi jo verotuksenkaan pohjalta säännönmukaisia poistoja tehdä (eli siis poistoja/alaskirjauksia voi ja tulee näistä tehdä vain jos investointi “todistetaan” tappiolliseksi). Jostain kumman syystä yritysostosta syntyvästä liikearvosta voi. Jos siis omistat yrityksen osakkeita niin nämä ovat kulumatonta omaisuutta jota ei voi poistaa, mutta jos omistat kaikki yrityksen osakkeet niin sitten jostain syystä syntyykin poistokelpoista liikearvoa.

4 tykkäystä

Kiitos selkeytyksestä. Kieltämättä mielenkiintoinen valinta käyttää “pitkän aikavälin” vpo kustannusta, pystytkö avaamaan tätä logiikka/matematiikkaa tämän valinnan taustalla ja mitä hyötyä se tarjoaa analyysin osalta? En äkkiseltään löytänyt Q&A osiosta valmista vastausta, miksi Inderesin raportoisessa käytetään tätä tekniikkaa wacc laskelmissa. Tätä kautta myös katsottuna wacc laskelmissa taidetaan myös käyttää tavoiteltua velkaantumisastetta painotuksissa.

Tällähän ei ollut vuosikausiin suurta merkitystä, kun korot olivat negatiivisia ja velka lähes ilmaista, mutta näihin on mielestäni nyt hyvä myös keskittyä sillä mahdollista viitekorkojen laskua ei ole nähtävissä laajalla konsensuksella vielä vuosienkaan päähän.

9 tykkäystä

Duellin operatiivinen johtaja irtisanoutuu ja on töissä enää toukokuun loppuun saakka. Kopsasin koko tiedotteen pl. lisätietoja ja vastaavia.

Muutoksia Duell Oyj:n johtoryhmässä

Tiedotteet 19.04.2023 13:00 Duell

19.4.2023 13:00:01 EEST | Duell Oyj | Yhtiötiedote

Duell Oyj:n ICT-päällikkö ja vt. operatiivinen johtaja (COO) Marko Viita-aho on irtisanoutunut yhtiöstä. Viita-aho on vastannut konsernin ICT:stä vuodesta 2020 lähtien ja toiminut vt. operatiivisena johtajana tammikuusta 2023 lähtien. Lisäksi Viita-aho on kuulunut Duellin johtoryhmään vuodesta 2021 lähtien. Viita-aho jatkaa nykyisessä tehtävässään toukokuun 2023 loppuun saakka. Duell on aloittanut rekrytointiprosessin uuden ICT-johtajan ja operatiivisen johtajan nimittämiseksi.

“Haluan kiittää Marko Viita-ahoa hänen panoksestaan konsernin toiminnan kehittämisessä ja erityisesti ICT- ja digitaalisen liiketoiminnan kehittämisessä ja toivotan hänelle menestystä uusissa tehtävissään”, sanoo Duellin toimitusjohtaja Jarkko Ämmälä.

12 tykkäystä

Jonkin sortin ennätys että puolen vuoden sisään kaksi operatiivista johtajaa irtisanoutuu.

16 tykkäystä

Ei suuria yllätyksiä uudessa omistajalistauksessa. Kajaani ja Twin Engine jatkavat tankkausta kuten monet muutkin listalta löytyvät omistajat. Vanha COO ja Alexander Hanhikoski ovat olleet isosti myyntipuolella.

edit. Mahtaako joku tietää miksei Alexander Hanhikosken omistus löydy edellisiltä omistajalistauksilta, vaikka nykyisen listauksen mukaan hänellä olisi pitänyt olla viime kuussa noin 151k lappua?

12 tykkäystä

Duell negari:

SISÄPIIRITIETO: Duell Oyj tulosvaroitus: Duell laskee tilikauden 2023 näkymää ja ohjeistusta sekä tehostaa kustannussäästöohjelmaa

17.5.2023 09:00:01 EEST | Duell Oyj | Yhtiötiedote

Duell laskee tilikauden 2023 näkymää ja ohjeistusta ennakoitua heikomman markkinan ja alhaisemman myynnin seurauksena. Sopeuttaakseen liiketoiminnan kustannuksia ennakoitua alhaisempaan kysyntään, Duell tehostaa kustannussäästöohjelmaansa kannattavuuden parantamiseksi tilikaudella 2024.

Uusi näkymä ja ohjeistus tilikaudelle 2023

Markkinoiden epävarmuus ja heikko suhdanne jatkuvat. Inflaation jatkuminen ja yleinen markkinatilanne ovat laskeneet kuluttajaluottamusta. Nämä tekijät heikentävät ennustettavuutta. Duell sopeuttaa liiketoiminnan kustannuksia vastaamaan ennakoitua alhaisempaa kysyntää. Duell jatkaa kasvustrategian toteuttamista epävarmasta markkinatilanteesta huolimatta.

Duell odottaa liikevaihdon olevan lähellä edellisen vuoden tasoa ja oikaistun EBITA:n laskevan edellisen vuoden tasosta kuluvalla, 31.8.2023 päättyvällä tilikaudella.

Aiempi näkymä ja ohjeistus tilikaudelle 2023 julkaistu 5.4.2023

Markkinoiden epävarmuus jatkuu. Kiihtyvä inflaatio ja yleinen markkinatilanne ovat laskeneet kuluttajaluottamusta. Nämä tekijät heikentävät ennustettavuutta. Duell jatkaa kasvustrategian toteuttamista epävarmasta markkinatilanteesta huolimatta.

Duell odottaa liikevaihdon kasvavan orgaanisesti ja epäorgaanisesti. Oikaistun EBITA:n odotetaan kasvavan absoluuttisesti ja suhteellisesti kuluvalla, 31.8.2023 päättyvällä tilikaudella. Orgaaninen liikevaihdon kasvu on laskettu ilman yritysostojen ja -myynnin vaikutusta.

Duell julkistaa kolmannen vuosineljänneksen taloudellisen katsauksen 6.7.2023

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b9c21b8b89581a9dcb05d424cb3e7c97a&lang=fi&src=listed

40 tykkäystä

Duell on tehnyt yritysostoja, jotka eivät olleet vielä 2022 päättyneellä tilikaudella mukana. Tarkoittaako tämä käytännössä sitä että tehdyistä yritysostoista huolimatta liikevaihto pysyy suurin piirtein ennallaan. jos näin on, niin liikevaihdon todellinen lasku on aika paha.

28 tykkäystä

Kustannussäästöohjelmasta tarkempia tietoja:

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b237153b80908018321e120fa290806fa&lang=fi&src=listed

SISÄPIIRITIETO: Duell tehostaa kustannussäästöohjelmaa parantaakseen kannattavuuttaan - Yhtiö aloittaa muutosneuvottelut Suomen ja Ruotsin yhtiöissä

17.5.2023 09:15:01 EEST | Duell Oyj | Yhtiötiedote

Duell aloittaa 23.5.2023 muutosneuvottelut tarkoituksenaan tehostaa kustannussäästöohjelmaa ja sopeuttaakseen liiketoiminnan kustannukset ennakoitua alhaisempaan kysyntään. Muutosneuvotteluilla ja kustannussäästöohjelmalla pyritään vastaamaan yhtiön toimintaympäristössä tapahtuneisiin rakenteellisiin muutoksiin sekä uudistamaan organisaation rakenteita vastaamaan yhtiön pitkän tähtäimen strategisia tavoitteita.

Osana kustannussäästöohjelmaa Duell aloittaa konsernin koko henkilöstöä, noin 250 henkilöä, koskevat toimenpiteet soveltaen paikallisia neuvotteluvaatimuksia työntekijöiden edustajien ja työmarkkinaosapuolten kanssa. Osana toimenpiteitä yhtiö aloittaa välittömästi muutosneuvottelut Suomen, Duell Bike-Center Oy, ja Ruotsin, Duell AB, yhtiöissä. Tavoitteena on saavuttaa Duell-konsernissa noin 1 miljoonan euron vuotuiset lisäkustannussäästöt, jotka toteutuvat pääsääntöisesti henkilöstökustannusvähennyksinä. Arvioitu henkilöstövähennystarve on Duell-konsernissa yhteensä enintään 20 henkilöä. Henkilöstövähennysten lisäksi yhtiöllä on mahdollisuus toteuttaa myös lomautuksia. Kustannussäästöohjelman säästöt kohdistuvat pääsääntöisesti tilikaudelle 2024.

Hox! Duellin tilikausi on tavanomaisesta poikkeava ja tilikausi 2024 alkaa jo syyskuussa 2023.

18 tykkäystä

Ei niin kovin yllättävä negari, mutta ikävän aikaisin tämä tuli kun eletään vasta Duellin Q3:sta. Nostaa riskiä sille, että varastoa ei saadakaan suunnitellusti alas tai jopa sille, että varastoa joudutaan lähteä osittain pakkomyymään.

Ei ole hinkua lisäostoille, päinvastoin tuli tiputettua jo alunperin maltillinen positio melkein puoleen. Nämä on ikäviä kun vain kuukausi sitten ohjeistusta puolustellaan ja näin nopeasti vedetään kovasti alas. Eipä markkinat missään vaiheessa tuohon vanhaan ohjeistukseen ole lainkaan uskoneet, mutta itse olin toivonut, että negari nähtäisiin vasta aikaisintaan heinäkuussa. Nyt tässä jää tosiaan ikävän paljon aikaa vielä asioiden mennä sesonkikvartaaleina pieleen tässä varaston/velkaantuneisuuden suhteen kriittisessä tilanteessa.

46 tykkäystä

Tästä tuli mieleen että paljonkohan on vuonna 2022 ollut Duellin myynnin osuus Venäläisille asiakkaille?
Moottoripyörät, tarvikkeet ja ATV:t kelpaavat sotatoimintaan erittäin hyvin. Ja pakotteet ovat vuotaneet niiden osalta.

Pakotteita kuitenkin tilkitään kuntoon? Onko tässä riski että viime vuoden luvut ovat olleet paremmat koska Venäläiset ovat ostaneet kalustoa sotatarkoituksiin? Määrät voivat helposti olla yllättävänkin suuria.

Sopisi myös ajoituksen puolesta, Q3-Q4 ollut vahvaa myyntiä.

(En tunne duellia kovin hyvin.)

12 tykkäystä

Kyllähän tuo Duellin pörssitaival on ollut yhtä syöksylaskua ja selitykset kuuluvat Rapalan luokkaan. Varastossa olevan tavaran epäkuranttisuus on iso kysymysmerkki, varsinkin, kun pääosa alasta (vaatteet, jalkineet, kypärät, renkaat) menee tiuha syklisillä tuotteilla.

8 tykkäystä


Ja siitä.
image
“Ja metsätieltä pöpelikköön” seuraavan rapsan otsikoksi. :wink:

29 tykkäystä

Onko saatavilla jotakin kautta dataa miten Duellin lähimmät kilpailijat Parts Europe ja Bihr on menestynyt viime aikoina ?

1 tykkäys

Duell (inderes.fi)

“Varastolla palaa varoitusvalo” … TJT:n ehdotus olisi ollut parempi. :expressionless:

5 tykkäystä

Mitenkähän harvinaista on tuo suosituksen lasku Osta → Vähennä? Itselle ei heti tule mieleen samanlaista keissiä.

2 tykkäystä

Menee ehkä vähän analyysien kommentoinniksi mutta kyllähän varsinkin tuo viimeisin 2,5€ ”osta” näyttäytyy nyt vähän oudosss valossa. Negari oli odotuksissa mutta ilmeisesti tämä oli nyt sitten niin paljon karmeampi kuin se odotuksissa ollut että tavoitehinnasta lähti kertaheitolla >35%.

Taitaa olla vain niin että viimeinkin suostuttiin myöntämään reaaliteetit. Mielestäni on ihan hyvä kysymys ansaitsiko osake missään vaiheessa osta-suositusta.

Mutta nythän kun indekin saatiin lopulta vähennä-puolelle (lähtisiköhän tämä myös mallisalkusta?) ja kaikki analyyseja peesailleet myyvät niin tämähän saattaisi jopa alkaa kiinnostaa :grin:.

51 tykkäystä

Tavoitehinta “tarkentui” oikein kunnolla

2 tykkäystä

Analyytikolle kuitenkin kiitokset siitä, että uuden tiedon myötä näkemystä uskallettiin muuttaa kerralla maaliin asti eikä osta-lisää-vähennä -kituutuksella kuukausien aikana.

26 tykkäystä