EcoUp - tuotteita ja palveluita vähähiiliseen rakentamiseen

Vähän huolimattomasti tutustunut lukuihin, vaikka kaikki EcoUppiin muuten liityvän kahlannutkin läpi usemman kerran. Ekovillaa itsekin käyttäneenä, tuntuu yhtiö sopivan maanläheiseltä. Mutta luvuista tuli sellainen kysymys mieleen, että miten nykyinen ( alle ipo-hinnan ) oleva arvostustaso korreloi pelkkään ekovilla-myyntiin ja muihin ns jatkuviin palveluihin/tuotteisiin. Itse pidän kiertalouden muita tulonlähteitä lähinnä positiivisina optioina ja lähdin mukaan ihan tasaista tuottoa hakemaan hyvän perusliiketoiminnan kautta vs Tokmanni tai Sampo. Toisin sanoen, kestääkö arvostus, jos uudet tuotteet/palvelut eivät realisoidu kannattavaksi liikevaihdoksi.

4 tykkäystä

Tarkoittanet, kuinka paljon sijoittaja saa nykyisellä osakkeen hinnalla maksaa Kiertotaloustuotteet ja -palveluista ja kuinka paljon Kiertotalousteknologiasta? Koska tämän vuoden myynti koostuu vain tuotteista ja palveluista eli perinteisestä liiketoiminnasta, ja käytännössä ensi vuoden, on mielestäni hyvä lähteä arvioimaan, mitä perinteisestä liiketoiminnasta on valmis maksamaan ja vertaan sitä osakkeen nykyiseen hintaan.

Tässä juuri kovasti pohtinut tuota asiaa. Jokainen tehkööt omat päätöksensä, mutta jos lähdetään Antin arvioita pläräämään, sieltä voi saada hyvin osviittaa. Inderes pitää siis perinteiselle toiminnalle hyväksyttävänä arvostustasona ev/ebitda 8-10x ja ev/ebit 13-16x.

Yhtiö tekee tänä vuonna 31,4meur liikevaihtoa, joka koostuu pelkästään perinteisestä toiminnasta ja 5,2meur käyttökatetta eli 16,5% marginaalia. Näin ollen ev/ebitda 2021 olisi nyt 10,57x ja ev/ebit 23,1x. P/e on hurja 56x oikaistamattomana ja oikaistuna 37x.

Koska tämä vuosi on käytännössä perustan rakentamista, sisältäen edellisvuotta korkeampia investointeja, pullonkaulojen poistamisia, henkilöstön palkkaamista ja tuotekehityskuluja jne., katselen ihan mielelläni jo ensi vuoteen, jolloin pitäisi tehdä jo selvä tasohyppy myynnissä ja tuloksessa kun pystytään vastamaan eristelevyjen kysyntään investointien avulla, lisäksi eristeremonttikonsepti ja UIP:n osto voi osaltaan nostaa myyntiä. Yhtiö tekisi liikevaihtoa 2022 ≈40meur, josta 4meur olisi jo Teknologian myymistä, eli perinteinen toiminta tekisi liikevaihtoa 36 meur. Käyttökate olisi 7meur eli marginaali on jo 19,5% perinteiselle toiminnalle. Nettotulos olisi 2,1meur. Hyväksyttävä ev/ebitda olisi siis 8-10x, joka olisi siis 8*7=56meur EV. Yhtiön nykyinen EV? Perkule, 55 (tämän lunttasin suoraan yhtiösivuilta, markkina-arvo on 56meur ja annin jälkeen velkaisuus pitäisi painua miinukselle). 2022 Ev/ebitda olisi siis nyt 7,8x, ev/ebit 16x ja puhdas p/e 26x.

Myös Viljakaisen osien summa-arvonmäärityksessä perinteiselle palvelulle on annettu EV 55 arvoksi neutraali-skenaariossa.

No ei tässä mitään erikoista ollut. Mielestäni voidaan hassusti ajatella, että ostamalla osaketta nyt, saat käytännössä ilmaiseksi Teknologian tuoman option. Tietenkään tämä ei ole niin yksinkertaista, sillä Teknologia pitää marginaalit vielä paineessa ja jos se ei lähdekään lentoon, markkinointi/henkilöstöpaukkuja voidaan lisätä entisestään. On myös kyseenalaista, voidaanko perinteiselle liiketoiminnalle sallia noin korkeita kertoimia. Mielestäni tietyllä tapaa joo, ajureina mm. tuotannon investointi lisääntyneen kysynnän vuoksi, ekologista villaa toimittavien kilpailijoiden poissaolo - markkinaosuuksien voitto, viennin osuuden nosto ja myyntimixin parantaminen lisäämällä eristeremonttimyyntiä. Markkinaosuuksia oikeastaan oletankin yhtiön voittavan Suomessa. Riskejä tietenkin liittyy myös perinteiseen toimintaan, esim. rajallinen markkina, jotkut tulipalot tehtaissa, remonttikonseptin kysyntä (kyseessä vasta pilotti) ja riippuvuus rakennussyklistä. Kaikkea en nyt jaksa mainita.

14 tykkäystä

Kiitos, juuri tätä ajoin takaa, aina oppii, aina voi kehittyä sijoittajana olkoon tämän jutun opetus.

2 tykkäystä

@Antti_Viljakainen yhtiö ei ole luonnollisesti avannut paljoakaan Kiertotalousteknologiasta. Tiedämme, että purkuvillamarkkinat ovat suuret ja teknologia on toimivaksi todettu. Olen sitten miettinyt, kuinka kannattava investointi tämä ”laite” on asiakkaalle. Laitteiston avulla asiakas välttää purkuvillan kaatopaikkamaksut, mutta sen sijaan asiakkaalle lankeaa lisenssimaksut, rojaltit, laitteen ylläpitokulut (vaikka onkin energiatehokas), huoltokulut ja laitteen henkilöstökulut (ainakin 2 henkilöä). Voiko sen lopputuotteen myynti kompensoida puhtaasti nuo kaikki kulut vai onko laitteen käyttö silti tappiollista, mutta on silti kannattavampi kuin kaatopaikkamaksut? Osaatko tähän sanoa mitään? Lisäksi vielä vaikeampi kysymys, onko mitään hajua, kuinka nopeasti tuo laite maksaa itsensä takaisin asiakkaalle huomioiden laitteen hinta?

Saako kysyä, onko sinulla EcoUpin osakkeita?

Kiitos vastauksesta!

7 tykkäystä

Ehdin jo kysymään yrityksen johdolta taloudellisesta tiedottamisesta ennen Antin vastausta.

Vastaus:

“EcoUp Oyj tiedottaa puolivuosittain. Seuraava tulosraportointi on tilinpäätöstiedote, joka julkaistaan maaliskuun puolivälin paikkeilla. Raportointipäivämäärät tarkentuvat lähipäivinä Ecoupin sijoittajasivuille.”

1 tykkäys

Viikonlopun pyörittelin lukuja, kiitos keskustelijoiden ja analyytikon tasokkaan argumentoinnin ja päädyin nyt omistajaksi. Alla perusteluja.

6 tykkäystä

Riippuu varmaan vähän asiakkaastakin, sillä lopputuotteillehan ei ole ainakaan vielä mitään maailmanmarkkinaa, minne ne voi dumpata. Näin ollen liikevaihdon saaminen lopputuotteesta vaatii asiakkaaltakin hieman panostusta liiketoimintamallin pitkäjänteuseen kehittämiseen. Käsitykseni mukaan kaikki potentiaaliset asiakkaat eivät välttämättä hae laitteistolla edes suoraa lisäliikevaihtoa/voittoa vaan helpotusta materiaalien/jätteiden hallintaan ja/tai kulusäästöjä. Näin ollen voitolle pääsy ei mielestäni ole kriittisin juttu vaan takaisinmaksuaika.

Ilman takasinmaksuaikaa laitteistoa on luonnollisesti melko turha kaupitella. Tarkka takaisinmaksuaika riippunee paljon asiakkaasta, mutta käsitykseni mukaan tältä osin puhutaan joistakin vuosista eikä kuukausista. Vuosikausia takaisinmaksuun ei kuitenkaan mene vaan 2-3 vuotta on hyvä arvio tässä vaiheessa (arviot ovat nykytiedon valossa tietenkin vielä epätarkkoja).

Kysyä toki aina saa. Yleensä olen hieman haluton/arka kommentoimaan juuri mitään henkilökohtaisia asioita netissä, mutta olkoon nyt tämän kerran, kun on IPO-casesta kyse. Tällä hetkellä en ole EcoUpin osakas. IPO:ssa en tietenkään saanut merkata ja lokakuussa Inderesin henkilöstöanti imi kaiken irroitettavissa olleen likviditeetin. EcoUp on kuitenkin kiikarissa, kunhan lisäpaukkuja saan järjestettyä. Sitä milloin ja missä muodossa suunnitelmani konkreettisesti etenee, en oikein voi kommentoida (toki jos sääntöjemme asettamat rajat ylittyisivät, niin siitä sitten mainittaisiin jälkikäteen).

25 tykkäystä

Ettei olisi liian vähän rautoja tulessa :smile:

9 tykkäystä

Kieltämättä ihan tarpeeksi monta lähtöä alkaa tänne ulkokehälle katsottuna on nyt työn alla, joskin tämä viimeisin tuskin hirveästi tässä vaiheessa taloudellisia resursseja vaatii vielä tässä vaiheessa. Toki on positiivinen ongelma, että ideoita riittää.

Merkittävämpiä juttuja yhtiössä ovat lähiaikoina Kiertotalousteknologian patenttiprosessin eteneminen ja ensimmäiset teknologiakaupat. Näistä pitäisi tiedotteita vielä tämän vuoden puolella tai sitten aikataulut ovat venyneet suhteessa esitteen julkaisemiseen. Toki vuotta on vielä jäljellä, joten odotellaan.

11 tykkäystä

Kurssi valunut hiljalleen lähelle 6 euroa, Indereksen tavoitehinta 8,5, joten kurssi saisi nousta melkein nykyisestä 40% jotta päästäisiin tavoitehintaan, vaikuttaa aika suurelta ero. Onko markkinat väärässä mitä osakkeen arvostukseen tulee vaiko Inderes ylioptimistinen?

5 tykkäystä

En ehkä liikaa hakisi tukea pelkästään tuosta tavoitehinnasta. Muutama asia arvostuksen ja kurssilaskun taustalla omissa ajatuksissa:
Ei mitään uutisia yhtiöltä. Ei siis teknologiapuolelta julkaistuja patenttiuutisia, yhteistyöuutisia tai oikeastaan mitään muutakaan. On huomioitava, että Inderesin tavoitehinta laskee teknologialiiketoiminnalle neutraalissakin skenaariossa 16 MEUR arvon. Kiertotaloustuotteet- ja palvelut saavat neutraalissa skenaariossa 55 MEUR arvon. Tämänhetkisellä kurssilla 6,19e, yhtiön EV on 54 MEUR. Yritys on antanut ymmärtää, että kiertotalousteknologiasta olisi tämän vuoden puolella odotettavissa uutisia (patentti tai/ja yhteistyöpuolelta). Vuotta on toki vielä jäljellä, mutta kello käy. Voisi argumentoida, että jokainen päivä, jolloin hyviä uutisia ei tule, teknologialiiketoiminnan arvo nakertuu alaspäin. Tällä hinnalla saat siis perinteisen liiketoiminnan Inderesin määrittämällä neutraalilla arvolla hyvin pienellä alennuksella. Ei tämä siis halpa ole vieläkään, jos teknologialiiketoiminta jää telineisiin. Tämän vuoden EV/EBIT on Inderesin ennusteilla 24 nykyisellä kurssilla. Jos kasvu jää kaikilla osa-alueilla huonoksi, on kertoimissa ja osakekurssissa vielä runsaasti laskuvaraa. Kasvua siis edelleen osakkeeseen hinnoitellaan. Siitä ei ole näyttöjä. Teknologialiiketoiminnan alkaa saada nyt kaupan päälle, jos luottaa perinteisen liiketoiminnan kehittyvän suotuisasti lähivuosina. Kannattaa toki myös huomioida, että pahmmissa tapauksessa teknologialiiketoiminnan osalta kulut juoksevat yhä eikä ylä-tai alariville saada oikein mitään. Tällöin sen arvo olisi sijoittajalle negatiivinen.
Yleinen alavireinen markkinatilanne. Erityisesti pienemmät kasvuyhtiöt ovat olleet paineessa viime viikot.
Lisäksi väittäisin, että hyperaktiivinen listautumissyksy vaikuttaa myös kurssin alavireyteen. Erityisesti piensijoittajat tunutvat juoksevan IPO:sta toiseen, jolloin “pitkään salkkuun” jääneet ecoupit listautumispettymyksen jäljiltä vaihdetaan vähin äänin rahaksi jotta saadaan seuraavaa matoa koukkuun. Tämä on ihan oma spekulaationi.

Eli ei kannata tuijottaa sokeasti tavoitehintaa. Se hinnoittelee merkittävän onnistumisen sekä perinteisessä- että teknologialiiketoiminnassa. Tämä on toki täysin mahdollista, mutta mitään helppoja, puolivarmoja 40% pikavoittoja ei kannata hakea.

Disclaimer. Omistan Ecoupia.

edit. Jos arvonmääritys, riskit ja odotukset kiinnostavat, kannattaa lukea pari viestiä ylempää @Astrix linkittämä postaus blogiin. Mielestäni erittäin hyvin avattu numeroita, odotuksia ja riskejä liittyen EcoUpiin.

21 tykkäystä

Kiitos jasso, hyvä viesti ja tuli samalla muutama sellainen asia, mitä en itsekään ole niin ajatellut. Olen myös samaa mieltä, hiljaisuus uutisrintamalla näkyy varmasti tehokkaasti kurssissa, joka on mielestäni oikeasti hyvä syy matelulle. Toki eihän se Kiertotalousteknologialle välttämättä mikään välittömän kuoliniskun paikka ole jos ei ihan tämän vuoden puolella mitään uutista tulekaan, mutta yhtä kaikki todella heikentävä vaikutus sillä luottamukseen ansaitusti olisi. Samoten tuo ipo-teoria oli hyvä ja varmasti ihan paikkansa pitävä. Ajattelen myös, että EcoUpin laput on niitä harvoja, mistä edes saa luovutustappiot kuitattua (ipossa sai merkittyä vain Nordnetin ostille jos ostille halusi…), joten alunperinkään en odota tästä mitään rakettia tänä vuonna.

Ja hyvä muistutus tosiaan, että Viljakaisen arvio osakkeen arvosta on vain yhden miehen valistunut arvaus ja tavoitehinnan takana olevat arviot esim juurikin eri osien arvosta ja ennustuksista vain yhden miehen näkemyksiä. Mielestäni jokaisen sijoittajan täytyy itse punnita, mitä on valmis mistäkin liiketoiminnasta maksamaan. Ja enkä nyt tiedä onko ”markkinat” tässä varsinaisesti väärässä vai eikö ole vain huomanneet, kyllähän tämmöiset kymmenien miljoonien arvoiset firmat voi liidellä aika kauankin tutkan alla. Kahvitauolla kirjoitettu viesti…

12 tykkäystä

Hyviä kommentteja. Ecoup kyllä lentää tutkan alla ja vaikka tavoitehintoja ei kannata sokeasti tuijottaa, tarjoaa nykyinen arvostus jo mielestäni jonkin verran turvamarginaalia. Hiljaisuus on myrkkyä mutta alkaahan tässä olla aikamoinen upside jos suunnitelmat toteutuvat. Koko vihreän rakentamisen trendi kyllä vain kasvaa, mielestäni kyse on enemmänkin siitä kuinka nopeasti :slight_smile:

7 tykkäystä

Tästä olikin mainittu Harvian ketjussa mutta kopioidaan tännekin, koska talotekniikan vahva kasvu ennakoi hyvää myös Ecoupille.

image

Linkki uutiseen Keskon myynti jatkoi kasvussa marraskuussa – myytävistä autoista pulaa | Kauppalehti

10 tykkäystä

Hyviä arvoajureita kyllä tarvitaan. Alkaa usko teknologiamyynti-ilmoituksiin tämän vuoden puolella hiipua. Niitähän kuitekin luvattiin tämän vuoden puolella ja joululomat alkaa puskea kohta päälle. Kurssi on jo kovassa laskupaineessa pelkästään veromyyntejen takia, täytyy vaan uskoa, että yhtiön luvattu sijoituskeissi pitää.

5 tykkäystä

Linkataan nyt ketjuunkin. Näitä lisää :+1:

EcoUp Oyj on solminut kehitys- ja tuoteyhteistyösopimuksen erikoislaastituotteen kehittämisestä ja valmistamisesta | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

6 tykkäystä

Jos nyt nopeasti oikein tulkitsen, niin tämä materiaali tuotetaan nimenomaan Tarvasjoella, jossa on siis on omaa kiertotalousteknologiaa hyödyntävä tuotekehitys- ja demolaitteisto. Näin ollen kyseessä on oikeastaan ensimmäinen konkreettinen osoitus, millaista liiketoimintaa tuon laitteiston ympärille on mahdollista rakentaa. Toiminee referenssinä myös osalle niistä asiakkaista, joille Kiertotalousteknologian varsinaisia laitteita/lisenssejä kaupitellaan.

17 tykkäystä

Tämmöinen ajatus.

Sähkön hinta tuntuu kallistuvan hurjan kovalla vauhdilla, joka mielestäni voi kasvattaa eristeiden myyntiä. Itselläni on yläpohjassa 350 mm puhallusvillaa ja olen kyllä vakavasti miettinyt, että kasvattaisin määrän 500mm. Enkä usko olevani ainut.

5 tykkäystä

Mjoo ihan loogista. Itse ehkä ajattelen että pitkässä juoksussa sähkön hinta nimenomaan voi kokea painetta alaspäin, kun hinnan riippuvuus fossiilisista polttoaineista vähenee jatkuvasti, uudet teknologiat luo uusia ratkaisuja tehdä sähköä ja kotitalouksien riippuvuus sähkön hinnasta pienenee aurinkopaneeleiden ja eri lämmitysmuotojen avulla. Lisäksi voidaan spekuloida lämpeneekö talvet vain ajan mittaan joka myös tuo laskupainetta sähkön hinnalle (ja painetta olla kasvattamatta villaa omassa asunnossa?). Jos sähkön hinta kovasti rassaa ihmisiä tulevaisuudessa ehkä enemmän näkisin kysyntää eri lämmitysmuodoille, joten itse en oikein saa tästä asiasta bull-skenaariota rakennettua. Voi olla että olen pahasti väärässä, en ole alan asiantuntija. Toki on selvää että rakennuksista pyritään tekemään jatkuvasti ekologisempia myös eristysten osalta muutenkin.

Vaikuttaako sähkön korkea hinta sittenkin negatiivisesti yhtiöön tuotantolaitosten ja laitteiden virrankulutuksen vuoksi?


Rupesin tarkemmin miettimään niin voihan toi korkea sähkönhinta lyhyellä aikavälillä buustatakin jopa villan myyntiä (ei ainakaan haittaa tee) ja tuota yläpohjasaneerauspalvelua, eihän se investointina mikään isoimmasta päästä ole millä saada sähkölaskut kuriin. En ehkä nojaisi ajatukseen että hinta pysyisi korkeana enkä sitä toivo, mutta hyvä nosto kieltämättä oli!

4 tykkäystä

Karkeasti arvioiden kohdetta tuntematta jos eristepaksuus on jo 350mm, sen u arvo on noin 0.12, kasvattamalla paksuutta yli 420mm ei enää saavuteta merkittävää hyötyä. Tuon urakan takaisinmaksuaika energiansäästönä tulee olemaan kymmeniä vuosia. Vuosittainen säästö sähkölaskussa noin 20e.

Kannattaa ainakin teettää ammattilaisella laskelmat ennenkuin tilaa villaa lisää.

Olisi eri asia jos eristepaksuus 250mm tai alle, tai jos muuten on aikomus uusia eristeet tai katto niin siinä yhteydessä kyllä ehdottomasti lisäeristys.

Laskin tuossa uusille ikkunoille takaisinmaksuajan 65-75 välillä rakennettuun 200 neliön omakotitaloon johon on tehty energiatehokkuutta parantavia peruskorjauksia. Tma energiansäästönä yli 35 vuotta. Ja energialasku vuositasolla on niin maltillinen ettei ikkunoita kannata uusia elleivät ne hajoa tai ellei vaan visuaalisista syista halua uusia.

8 tykkäystä