Eduskuntavaalit 2023

Tämäpä se visainen homma onkin! Itse jätän äänestämättä näissä vaaleissa pienpuoluetta juuri tuosta syystä. Itselleni mieluisimmat pienpuolueet syövät pääasiassa kokkareiden kannatusta.

Toivotaan, että pienpuolueet jaksavat tehdä töitä kasvunsa eteen ensi vaaleihin mennessä.

Noiden pitäis pyrkiä yhteistyöhön ja vaaliliittoihin. Mutta kun ovat hyvin vahvasti johtohahmoon kytkeytyviä, on se toki hankalaa.

Hauska taktinen liike näihin vaaleihin kokoomukselta olisi ollut mennä vaaliliittoon LiikeNytin, Korjausliikkeen, Liberaalien ja Piraattipuolueen kanssa. Tämä blokki olisi ollut heittämällä suurin ja Orpo olisi voinut onnitella itseään tuoreena pääministerinä :star_struck: Lisäksi kaikkien pienpuolueiden johtohahmot olisivat menneet läpi. Nooh, jokunen vanha kokkariedustaja olisi tippunut, joten ehkäpä se selittää miksi kokoomus ei niin tehnyt :joy:

5 tykkäystä

Pienpuolueesta ne persutkin ponkaisi ja nyt uhkaavat olla lähellä voittamista.

Alankomaissakin vasta 2019 perustettu pieni maanviljelijöiden puolue sai viime vaaleissa 20% paikoista. Tarpeeksi kun ihmiset kyllästyvät nykymenoon ja haluavat muutosta niin kyllä niitä äänestäjiä löytyy.

13 tykkäystä

Toki ei ole mitenkään automaatio, että suurin puolue olisi edes hallituksessa. Demarit ovat jo kieltäytyneet leikkimästä persujen kanssa, joten on käytännössä pakko yrittää löytää sopu Kokoomuksen kanssa. Jos ei onnistu, niin sitten yritetään saada enemmistökoalitio kasaan jotenkin muuten.

Mutta noin yleisesti jos äänestää omantuntonsa mukaan, niin ääni ei mene ikinä hukkaan. Moni nykyinen valtapuolue on joskus ollut “pieni”. Nyt näyttäisi jopa siltä, että Liberaalit voisivat saada paikan eduskunnassa. Se tarkoittaisi ihan kansallisen tason näkyvyyttä ja latu voisi olla auki vielä ylemmäs.

Itse äänestin Liberaaleja sen takia, että olen vähän huolissani maan polarisoitumisesta liberaaliin vasemmistoon ja konservatiiviin oikeistoon. Liberaalit ovat politiikan nelikentässä aika pitkälti yksinään ja mielestäni eduskuntaan tarvitaan erilaisia äänenpainoja.

Vaikka koen itseni oikeistokonservatiiviksi, niin en koe tunnontuskia olla äänestämättä persuja tai Kokoomusta. Jos haluaa, että asiat muuttuu, niin sitten pitää äänestää jotenkin eri tavalla. Eikä aina niitä samoja naamoja.

Insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.

16 tykkäystä

Sitaatti Tämäpä se visainen homma onkin! Itse jätän äänestämättä näissä vaaleissa pienpuoluetta juuri tuosta syystä. Itselleni mieluisimmat pienpuolueet syövät pääasiassa kokkareiden kannatusta.

Sama täällä. Liberaaleilla on ollut yllättävän hyviä juttuja ja puheenjohtakin on puhunut varsin viisaita vaaliväittelyissä ja haastatteluissa. Näissä vaaleissa on vaan pakko yrittää varmistaa ettei vihervassarit pääse taas valtaan ja vie tätä maata entistäkin syvempään suohon.

3 tykkäystä

Mulle tulee liberaaleista mieleen 1990-luvun nuorsuomalaiset. Ihan yhtä näkyviä pääehdokkaita ei vaan puolue ole saanut - ehkä some-maailmassa jotenkin tunnettuja.

Liberaalit on - ikivanhasta nimestään huolimatta - jotain uutta ja he ovat perkaneet valtion menot poikkeuksellisen huolellisesti.

Saavatko he yhtään edustajaa läpi - epäilen, koska listalla ei ole kuitenkaan ketään valtakunnallisesti tunnettua nimeä. Sinällään sääli ja silloin se ääni menee hukkaan.

En oikein jaksa uskoa myöskään, että “leikattavaa löytyy” olisi sellainen “sanoma”, joka nostaisi pienpuolueen joskus vaikuttajapuolueeksi.

Perussuomalaiset nousivat, mutta heillä oli sanoma, joka helposti upposi kansaan. Suomalaisuus ja maahanmuutto sekä äärimmäisen taitava populisti ja oikea kansanmies eli Timo Soini. Soini oli kuitenkin myös pesunkestävä poliittinen broileri eli nuoresta lähtien politiikassa säätänyt mies. Tony Halmeen mukaanotto toi jo 2003 valtavan medianäkyvyyden ja yhteistyö maahanmuuttokriittisen Halla-Ahon kanssa taitava veto - kummallekin, vaikka tiet lopulta erosivatkin.

Liike Nyt oli myös jotain uutta ja Harkimo valtakunnallisesti tunnettu - ehkä vaan liikaa myös pahassa ja puolueen ohjelma ainakin omasta mielestäni utopistinen, tai siis sitähän ei ole, koska se perustuu kannattajien kulloiseenkin mielipiteeseen, siksi minusta utopiaa - vaikea sanoa mitä äänestät.

Ehkä Suomeen vielä syntyy puolue, joka voisi kilpailla isojen kanssa. Tämän puolueen pitää vaan löytää vahvempi sanoma kuin “leikattavaa löytyy”.

Se voi vaatia myös jonkun suuren mullistuksen maassamme, olkoon se sitten mikä tahansa eli että kansa kyllästyy lopullisesti ja suuressa mittakaavassa nykypolitikointiin, eikä perussuomalaisistakaan olisi enää sen aukon täyttäjäksi.

Myös joku aivan uusi valovoimainen politiikan ulkopuolinen henkilö tällaisen liikkeen johtajana olisi tärkeä - silloin se voisi olla vaikka liberaalien pohjaltakin. Heti nyt ei tule vaan tällaista heti mieleen, urheilijoihin tai viihdetaiteilijoihin en oikein usko Suomessa menestyvän.

Jos liberaalit olisi saaneet näissä vaaleissa Mika Aaltolan kärkiehdokkaaksi - hän olisi hyvin voinut vetää muitakin eduskuntaan mukanaan.

Sorry - tulipahan pitkä sepustus.

7 tykkäystä

sijoittamisesta tunnettu trend is your friend ei lupaa kokoomukselle hyvää. kyllä siellä on paniikki päällä vaikka yrittävät teeskennellä. on hyvin todennäköistä että demarit ja perussuomalaiset kisaavat kärjestä. vähemmistöhallitus voi olla tosiasia.

Juuri sijoittamisesta oppimiin asioihin perustuen yritin alkuvuodesta ennustaa vaalitulosta ja “tekniseen alanyysiin” nojaten Kokomukseen tilanne ei näytä hyvältä, kun psykologinen 20 % raja meni rikki… Persuille tulossa ehkä double top ja demareilla on taas vaikeuksia puhkaista tuota 20 % tasoa. Joka tapauksessa mielenkiintoisesti Persujen ja kokoomuksen ero on lähes olematon. Ennustin taannoin, että Persut voittavat, SDP on kakkonen ja Kokoomus kolmas.

2 tykkäystä

Moikka ketjuun!

Musta tuntuu, että ihan jokainen on nyt vähän tyytymätön tähän ketjuun ja ehkä pääasiassa samoista syistä. On sellaista turhaa sanailua ja terävyyttä puolin ja toisin sekä turhan tunteikasta keskustelua ilman, että kukaan oppisi mitään uutta ja kaikki pysyvät omissa poteroissaan.

Muutamia asioita:

  1. Tämä on vaaliketju ja osa viesteistä sopisi paremmin Politiikkanurkkaukseen. Vanhoja viestejä nyt on turha siirtää ketjusta toiseen, koska ne tulisivat uuteen ketjuun ihan alimmaksi uudempien viestien tielle. Kannattaa siis pohtia, mikä viesti sopii Politiikkanurkkaukseen ja mikä tänne. (jotkut eivät ehkä sovi minnekään)

  2. Heitot, läpät ja meemit voi jättää näistäkin asiaketjuista pois jatkossa. Tosin on syytä muistaa, että Kahvihuonetta on ehkä turha rasittaa politiikalla tai poliittisilla meemeillä ja Sijoitusmeemiketjuun vain sijoitusaiheisia meemejä.

  3. Suurimmalla osalla meistä on kavereita ihan erilaisista arvomaailmoista ja kuitenkin niiden kanssa tulee erinomaisesti toimeen. Tämänkin ketjun väittelyparit varmasti tulisivat hyvin juttuun tuopillisten äärellä. Kunnioita toista osapuolta, vaikka hän olisi eri mieltä – asiat edellä, kuuntele ja ymmärrä toista.

  4. Kirjoita asiallisesti ja fiksusti – älä syyttele äläkä hauku toisia. Se ei johda mihinkään hyvään eikä hedelmälliseen sisältörikkaaseen keskusteluun.

    Antaa itsestään fiksumman kuvan, jos ei tartu provoon, vaan antaa asian olla. Ole fiksumpi, jos joku provoaa tai kirjoittaa turhuksia.

  5. Jos kirjoittaa fiksusti argumentoiden ja perustellen ilman provoa tai turhien kärkkäiden ilmaisujen käyttöä, niin saa varmasti ymmärrystä enemmän vastapuolelta. Se vastapuolikin ehkä joustaa ja tulee vastaan. Ei tarvitse tulla yhteisymmärrystä itse asiasta, mutta voi ymmärtää toista ja ajatella ”toi ajatellee noin ja mä näin”.

  6. Pahoittele ja pyydä anteeksi, jos on aihetta. Kannattaa myöntää, jos on väärässä ja kehua toista, jos syytä on.

Loppusanat

Monesti eri arvomaailmojen edustajat voivat olla tosi hyviä ystäviä, joten turha tässä kenenkään on kiihtyä – asioista voi keskustella, mutta kiivailut voi jättää sivuun. Omia mielipiteitä voi tuoda siis ihan asiallisesti ja ystävällisesti, jos toinen vänkää tai jahnaa, niin ole fiksumpi, äläkä jatka sellaista lisäarvotonta keskustelua.

Kirjoita fiksusti, kuuntele toista ja ymmärrä - turha sitä fiksujen ihmisten on kinastella. Politiikkakeskustelu harvemmin pysyy fiksuna, jos se on teräväsanaista ja tunteikasta.

Pahoittelut ja anteeksi ylläpidon puolesta, yritämme parhaamme. Jos jokainen katsoo peiliin ja yrittää parhaansa. Lähdetään yhdessä puhtaalta pöydältä, eli unohdetaan se, mitä ikävää joku sanoi viikko sitten tai eilen tai minuutti sitten. Eli nyt annetaan tästä eteenpäin menneiden olla eikä nyt jäädä niihin kiinni. Kiitos! :blush:

Opitaan asioita, ymmärretään toisia ja keskustellaan – siinä kaikki voittaa! Mukavaa tiistaita ihan jokaiselle keskustelijalle ja lukijalle!

P.S. Pahoittelut kömpelöstä viestistä, yritin parhaani. Viestissäni saattaa olla virheitä ja olen kirjoittanut aika nopsaan, niin tekstiäni ei saa lukea kuin piru Raamattua. :smiley:

50 tykkäystä

Coolbetillä kerroin pyörinyt 5,00-6,75

2 tykkäystä

Kokoomukselta yksi kynnyskysymys lisää vaalien alla. EU:n hiilineutraaliustavoite pitää saavuttaa Marinin hallituksen sopimassa nopeutetussa aikataulussa v. 2035 mennessä (EU:n tavoite v. 2050 mennessä). Mielestäni tällaisten kynnyskysymysten julistamisen soisi tapahtuvan ennen ennakkoäänestysten alkamista.

" Vaalivalvojat: Eli kokoomus ei lähde hallitukseen, joka lähtisi pakittamaan tästä 2035-tavoitteesta?

”Juuri näin”, Valtonen vastaa."

(maksumuuri)

3 tykkäystä

Jari Sarasvuo on tukenut Liberaalien Sanna Kurrosen kampanjaa.

4 tykkäystä

Tuo tuntuu vähän päättömältä, vaikka sinänsä hyvä asia onkin. Kun tekniikka kehittyy, niin sama päästömäärän vähennys voidaan toteuttaa halvemmalla. Pelkään pahoin linjauksen aiheuttavan suomalaisille yrityksille kilpailukykyongelmia, samalla kun kuluttajat joutuvat maksamaan päästövähennyksien seurauksena vähän kaikesta kovempaa hintaa. En oikein pysty uskomaan pakolla tehtävällä kiiruhtamisella saatavan sellaisia kilpailuetuja, jotka muuttuvat kasvavaksi kysynnäksi ja tuotoiksi. Ehkä tuo julkitulo oli hätäinen reaktio gallup-tilanteen kiristymiseen.

10 tykkäystä

Erittäin hyvä, että tähän keskustelun tasoon ja ennen kaikkea sävyyn puututtiin, koska homma alkoi lähetä monessakin mielestä käsistä. Yritän kantaa oman korteni ketoon ja palata alkuperäisiin teemoihin. Eli meille kaikille on varmaankin jännittävää seurata gallupeja ja arvioida, sekä tehdä ennustuksia. Itse ole seurannut kolmen suurimman puolueen kehitystä ja nyt näyttää siltä, että Kokoomuksen etumatka on sulanut melkein kokonaan pois. Ero Persuihin on enää 0,6 % ja trendi on alaspäin. Uskallan edelleen ennustaa, että Kokoomuksen laskutrendin jatkuessa sekä Perussuomalaiset että SDP ohittava Kokoomuksen. Ainoa asia, mikä itseäni hämmentää on, että persujen kannatukselle 20 % tuntuu oleva jonkinlainen “vastustaso”. En osaa selittää tätä, koska olettaisin taktisen äänestämisen suosivan Persuja. Uskon SDP:n nousun jatkuvan ja tässäkin kohtaa erityisesti taktisen äänestämisen vuoksi. Ainoa asia, joka mielestäni voi pelastaa Kokoomuksen tässä tilanteessa on itse asiassa Petteri Orpo. Hän on tähän asti on ollut hieman yksitoikkoisella esiintymisellä iso osa ongelmaa, mutta rauhallisena persoonana esiintyy ikään kuin hillittynä ja jopa huumorintajuisena järjen äänenä vaalitenteissä Purran ja Marinin väitellessä kiivaasti keskenään ja puhuessa toistensa päälle. Tästä tulee todella jännittävä kisa, jossa marginaalit ovat hyvin pienet! Kisan teki tiukaksi Kokoomusjohdon heikko esiintyminen ja taktinen äänestäminen. Harva uskoi, että Kokoomuksen kannatus on alle 20 % tässä vaiheessa vaalikampanjaa. Lopuksi normaalit disclaimerit gallupeista, otannoista ja luottamusväleistä.

4 tykkäystä

Persut ovat nousseet kärkeen Unibetilla:

Tässä siis tulee huomioida että %-osuudessa isoin puolue ei sitä paikoissa välttämättä ole.

SDPtä pidetään hiukan todennälöisempänä hallituspuolueena kuin PSää:

Ja edelleen Purran pääministeriys arvioidaan huomattavan epätodennäköiseksi ottaen huomioon että %-osuudessa PS on kärjessä.

14 tykkäystä

On järkeenkäypää nostaa persut ykkössuosikiksi, koska se on kolmissa viime vaaleissa saanut selvästi viimeisiä gallupeja korkeamman kannatuksen. Ehkä heidän äänestäjänsä osallistuvat keskimääräistä nihkeämmin gallup-kyselyihin? Toki aiemmilla kerroilla heillä on ollut vähän enemmän loppusuoran momentumia kuin nyt, kannatus ollut tällä kertaa aika vakaalla uralla.

Tuossa pääministerikohteessa huomio kiinnittyy myös naurettavan alhaiseen palautusprosenttiin: alle 75%. Urheilukohteissa tyypillisesti ainakin 90%. Oli tuossa kohteessa silti aiemmin pelattavaa kun Marin oli jostain käsittämättömästä syystä laitettu selväksi ykkössuosikiksi. Käyttäjällä @ljkangas on ihan mukavasti purrat uunissa kun taisi aikoinaan lyödä Purraa kertoimella 11.

19 tykkäystä

Eihän Unibet, kuten mikään muukaan vedonlyöntitoimisto, mikään oraakkeli ole, mutta on heillä joku osaaminen tuolla alalla.

Jostain syystä, vaikka KOK ja PS on käytännössä tasoissa isommain puolueen paikasta, pääministerinä Orpo on katsottu tuplasti todennäköisemmäksi kuin Purra.

Tässä kai lasketaan aika iso todennäköisys sille että KOK ja/tai KESK heittäytyy neuvotteluissa hankalaksi.

Ja ehkä tässä lasketaan myös joku todennäköisyys sille, että PS on pääministeripuolue, mutta pääministeri on joku muu kuin Purra!

Persuillahan on kuitenkin historiassaan aika värikkäitä käänteitä.

:popcorn: :popcorn: :popcorn:

10 tykkäystä

Kysely ennakkoäänestäjille. Mitä puoluetta äänestit?

  • Kokoomus
  • SDP
  • Perussuomalaiset
  • Keskusta
  • Vihreät
  • Vasemmistoliitto
  • RKP
  • KD
  • Liike Nyt
  • VKK
  • Muut

0 äänestäjää

16 tykkäystä

Ennakkoon on jo 39 pinnaa äänioikeutetuista Suomessa asuvista käynyt äänestämässä.

Vaalien asetelmat ovat todella jännät ja ratkaisu piilee äänestysprosentissa. Jos äänestysprosentti on alhainen kokoomu hyötyy. Jos äänestysprosentti on korkea niin persut ja SDP hyötyvät.

Oma veikkaus sunnuntaisesta järjestyksestä.

  1. Persut (21,2%)
  2. SDP (19,2%)
  3. Kokoomus (17,9%)

Persut tavallisesti EK-vaaleissa pärjäävät 1,5-2% galluppeja paremmin ja vastaavasti Kokoomus hieman huonommin.

Ennustan myös hyvää tv draamaa. Viime vaaleissa ennakkoäänien jälkeen moni hymyili maireasti ruudussa vain huomatakseen, että persujen paikkamäärä nousi tasaisesti läpi illan.

27 tykkäystä

Eikö kannattaisi laittaa korjausliike ja liberaalit myös vaihtoehdoksi :slight_smile:

8 tykkäystä

Ehdottomasti! Alun perin laitoinkin, mutta ensimmäinen kysely jostain syystä epäonnistui. Karsin puolueita kyselystä, koska arvelin, että vaihtoehtoja on liikaa.

Yritän vielä tehdä lisäyksen. (Lisäys ei valitettavasti onnistunut.)

3 tykkäystä