Eduskuntavaalit 2023

Tämä maisterielitismi Suomessa on kyllä jotenkin huvittava ilmiö. Totta kai se lähtökohtaisesti antaa paremmat lähtökohdat esimerkiksi kansanedustajan tehtävässä toimimiseen kuin alempi korkeakoulututkinto tai ammatillinen tutkinto, mutta onhan koulutuksesta vähemmän riippuvaisilla henkilökohtaisilla ominaisuuksilla, kuten sosiaalisilla taidoilla ja sitten niistä koulutuksen jälkeisen työelämän aikana karttuneilla taidoilla ja kokemuksella paljon suurempi painoarvo.

Omasta mielestä esim.Antti Kaikkonen on tämän hallituksen parhaiten suoriutunut ministeri, vaikka hänellä on “vain” alempi korkeakoulututkinto. Rima ei toki ole kauhean korkealla.

31 tykkäystä

Jos mennään noihin ministerivalintoihin tärkeintä olisi, että vältetään tapaukset tyyliin Jari Lindström. jossa kaverille annettiin täysin kohtuuton tuplaministerin työtaakka Sipilän hallituksen aikana. Tällaisessa tilanteessa ministeri joutuu ylivoimaisen työtaakan alla pahimmillaan täysin muiden (tn. virkamiesten) pyöriteltäväksi ja Lindströmin nimenomaisessa tapauksessa lopputulema tästä ministeripalkkasäästöstä oli sairasloma.

Koulutettua väkeä perussuomalaisilla kyllä yleisellä tasolla riittävästi ministeripaikkojen täyttämiseksi mutta heilläkin aluepoliittiset ym. kompromissit voivat johtaa siihen, että velmiiksi heikkoja nimiä nousee tehtäviin, joihin heitä ei pitäisi päästää. Kepulla tilanne on parempi ja varsinkin Kokoomuksella rosteri on aivan eri luokkaa ja heillä on mistä ottaa, siitä voin antaa puolueettoman arvion oikeistodemarina. Puhun siis tässä jo siitä, että oikeistohallitus tässä tuntuu tulevan ellei ihmeitä tapahdu.

2 tykkäystä

Sanna Marin on hallintotieteiden maisteri.

4 tykkäystä

Sanna Marin on hallintotieteiden maisteri, jolla on todistetusti kokemusta myös tavallisten ihmisten töistä. Ja siitä persut jaksavat häntä pilkata?

Kommenttisi osoittaa huonoa makua ja alleviivaa paksulla tussilla aiemmin väittämääni perussuomalaisten kannattajien kykyä asialliseen keskusteluun. Juttu lipsahtaa persuilla henkilökohtaisuuksien ja mauttomuuksien puolelle ihan liian helposti – ellei olla paasaamassa maahanmuutosta.

Vaalien jälkeen pitäisi tehdä yhteistyötä, jotta maan asiat saadaan kuntoon. Toivottavasti persujen valitsemat edustajat ovat kannattajiaan paremmin valmistautuneet Suomen asioiden hoitamiseen.

11 tykkäystä

Ottamatta kantaa mihinkään (jotten joudu mukaan taisteluun), eikös PS ollut poistamassa koko ympäristöministeriötä jonkin toisen ministeriön alaisuuteen, mikäli jostain tentistä oikein muistin? :smiley:

No nyt varmaan joudun itsekin mukaan taisteluun, mutta mahdollisimman neutraalisti:

Kyllähän demokratiaan kuuluu se, että kansa valitsee edustajikseen kenet haluavat, taustasta ja osaamisesta riippumatta? Toki se, kenet puolueen sisällä valitaan hallituksen tärkeisiin virkoihin on eri asia.

1 tykkäys

Eduskunnanhan pitäisi olla kansan kuva ja sitähän se meillä on. Ministereillä on kuitenkin vastuita, joiden hoitamiseen korkea koulutus pitäisi oikeastaan olla vaatimus. Nykypäivänä valtion toimistoduuneihin ei pääse edes alimmille oksille ilman maisteritutkintoa, miksi siis maan johtoon pitäisi?

En ole kuitenkaan kanssasi eri mieltä kuin ainoastaan yhdessä asiassa. Ilmiö ei ole mitenkään erityisen huvittava Suomessa.

Oman kokemuksen perusteella koulutuksella on paljon isompi rooli siihen, mihin tehtäviin päädyt vaikkapa Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Poliitikot ovat toki oma erityisryhmänsä, jossa koulutushajontaa on enemmänkin. Nykyisin vähän liikaakin.

2 tykkäystä

Seison korjattuna, en muistanut koulutusta enää ollenkaan.

2 tykkäystä

Jep, täällähän minä ja näköjään persut ovat hyökkäysasetelmissa. Yritetään pitää keskustelu kuitenkin asiassa ja asiallisena. Kommentistasi päätellen et taida olla hakemassa asiallista keskustelua.

5 tykkäystä

Kaikessa tässä keskustelussa on otettava huomioon, että virheitä voi sattua vaalikiireiden aikana ja kannat voivat muuttua. Ilmeisesti Putkoselle tuli pieni fiba. Kuinka moni duunari ehti ennakkoäänestää Perussuomalaisia?

2 tykkäystä

Hammaslääkäriesimerkkisi ei oikein auennut… mutta…

Perussuomalaisten on selvästi vaikea ymmärtää, miten heidän ohjelmansa koetaan perussuomalaisten ulkopuolella. Yritän selventää kääntämällä persujen ohjelman ylösalaisin. Miltä seuraava kuulostaisi? Ihan ok?

  • Persut tavallisiin luokkiin vasta, kun matikan osaaminen on riittävä.
  • Nelonen on numero, ja se pitää uskaltaa antaa, jos osaaminen ja taidot sitä
    vastaavat. Myös persuille.
  • Lisärahan kippaaminen persukouluihin ei koskaan ratkaise persuilun aiheuttamia ongelmia.
  • Suomalaistenkin koulut kärsivät resurssipulasta ei pelkästään persujen
  • Suomalainen peruskoulu oli joskus erityisen tasa-arvoinen. Enää ei ole. Perhetausta vaikuttaa enemmän. Persukulttuurista saapuvien integroimiseen ja erojen tasaamiseen sitä ei myöskään ole tehty.
  • Suomalaisissa kouluissa on syytä opettaa suomalaista kulttuuria ja suomalaisia arvoja ei persuilua.
  • Koululaitosten päätehtävä on kouluttaa suomalaisianuoria ammattialoille, ei kotouttaa tai tarjota persuille palveluita osana persuteollisuutta.

Ei ole maahanmuuttajakouluja ja suomalaisten kouluja. Molemmat ovat suomalaisia. On vain kouluja.

Over and out. Viimein.

1 tykkäys

Olisipa olemassa maltillisesti maahanmuuttokriittinen, mutta vihreä puolue (ei öyhötystä, luonto ja luonnonsuojelu tärkeimpinä arvoina). Saisi ääneni heti.

7 tykkäystä

Olen satunnaisesti katsonut oman työnantajan ja muiden teknologiateollisuusfirmojen manager/director tittelin hommia rapakon takaa niin siellä on yleensä mainittu koulutusvaatimuksena/-toiveena vain bachelor’s degree ja manager-paikoissa yleensä myös associate degree (ilmeisesti vanhaan suomalaiseen teknikkokoulutukseen rinnastettava). Jos työkokemusvaatimus/-toive alalta on ilmoitettu vuosina, niin se taas onkin ollut 10 vuoden luokkaa. Näissä palkkahaitari on ollut $100k-$200k.

Saksassa diplomi-insinööriin rinnastettava master’s degree taitaa olla yleinen, mutta Saksassakin omien kokemusten mukaan ovat enemmänkin tohtorit vahvasti edustettuina esim. ihan projektijohtajien rooleissa heitä on tullut vastaan. Siellä on ilmeisesti vähän erilaiset kuviot, kun muistaakseni Suomessa vain n. kolmasosa tohtoreista toimii yrittäjinä tai on töissä yksityisellä ja näistäkin oletettavasti huomattava osa on lääketieteen tohtoreita.

Nyt kun eduskuntavaaliketjussa ollaan niin mielestäni Suomessa tulisi uudistaa korkeakoulutusta enemmän Bolognan prosessissa sovittuun suuntaan, jossa pääsääntöisesti haetaan erikseen kandi- ja maisteritutkintoihin. Valtaosaan työtehtävistä, joihin maisterit Suomessa päätyvät, on heidän tutkintonsa nähdäkseni ylimitoitettu, koska ainakin insinöörialoilla AMK- ja diplomi-insinöörit ovat pääasiassa samoissa tehtävissä. Tämä palvelisi elinkeinoelämää ja kansantaloutta paremmin, kun maisterintutkintojen paikkamäärää vähennettäisiin järkevämmälle tasolle, mikä nostaisi pääsyvaatimuksia ja ohjaisi merkittävän osan työelämään jatko-opintojen sijaan. Toki esim. rakennesuunnittelussa täytyy suorittaa täydentäviä opintoja tietyn vaatimustason kohteiden suunnittelupätevyyden saamista varten, mutta mielestäni on tehokkaampaa, että jo työelämässä olevat ihmiset käyvät näitä työnantajan kustantamana, jos työnantaja näkee sen olevan investoinnin arvoista.

4 tykkäystä

No, PS on ainakin selvästi vihreitä luontoystävällisempi.

PS on jo pitkään kaivannut sähköverkon kokonaisuuden kannalta toimivaa päästötöntä sähköntuotantoa, jossa ydinvoima olisi keskeisessä roolissa. Ei PS vastusta tuulivoimaa ja vetymullistusta lainkaan,v aan päinvastoin. PS vain haluaa, että asia toteutetaan sähköverkon kannalta kestävästi. PS ei vastusta lainaaan hiilineutraalia terästä (ysksitään raahen terästehdas vastaa 10 %:sta maan co2-päästöistä)

Saksassa vihreät taas juuri ovat saaneet haluamansa ja sinne rakennetaan 25 GW lisää kaasuvoimaa.

PS:llä ei ole mitään vastaan vaikkapa vaateteollisuuden kierrätyksen lisääntymisen kanssa. (vaateteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala)

PS:llä ei ole sinänsä mitään sautoilun sähköistymistä/vety-muutosta vastaan, kunahn muutos tehdään riittävän kestävästi niin, että tavalliset ihmiset voivat ilman järkkykustannuksia ajaa rauhassa omat vanhat autot loppuun ja vaihtaa omaa tahtia, missä oma talous kestää sen ilman, että työnteko muuttuu kannattamattomaksi.

Metsien säätelyn pitäminen kotimaisen päätöksenteon alla ei ole luonnonsuojelun vastustamista.

25 tykkäystä

Nämä ovat kyllä hälyyttäviä merkkejä Saksan huonosta päätöksenteosta ydinvoiman sulkemisen lisäksi. Saksalla on erittäin suuri vaikutusvalta Suomeen EU:n kautta, ja tämän ansiosta EU-kriittiset puolueet tulevat tosi tärkeiksi Suomelle.

1 tykkäys

" Tanskan pääministeri Mette Frederiksen:

– Emme voi luvata, ettei meillä olisi yhtään turvapaikanhakijaa, mutta voimme pitää sitä tavoitteena, Frederiksen sanoi maan parlamentissa.

– Edes avioliitto kantatanskalaisen kanssa ei avaa välttämättä juuttien kansankodin ovea. Monet tanskalaiset ovatkin joutuneet muuttamaan naapurimaa Ruotsin puolelle, jotta he voivat elää parisuhteessa ulkomaisen kanssa.

– Meidän on pidettävä huolta, ettei liian moni tule maahamme, koska se estää sosiaalista koheesiota, Frederiksen tarkensi.

– Tanskan hallitus on myös nimittänyt lähettilään tutkimaan mahdollisuutta perustaa Euroopan ulkopuolinen pakolaiskeskus."

Lisäksi:

“Sosiaali­demokraattien tiukkaa maahanmuuttolinjaa perusteltiin sillä, että hyvinvointivaltion ylläpito vaatii maahanmuuton voimakasta rajoittamista.”

Lähde:

Tällainen linja Tanskan demareilla.

38 tykkäystä

Muuten persut menisi, mutta häiritsee kaksi asiaa.

  1. Kieltävät ihmisen vaikuttavan millään tavalla ilmastonmuutokseen.
  2. Puheet EU-erosta.

Molemmista ollaan hyvin eri mieltä.

6 tykkäystä

Persut laukovat näitä populistisia “Suomi takaisin”- heittojaan ja luottavat siihen, että se uppoaa heidän kannattajiinsa. Galluppien perusteella vaikuttaa uppoavan. Kyllä he tietävät mistä naruista vetää. Sähkö ja bensa ovat nyt in, joten persumainokset kohdistuvat luonnollisesti niihin. Jos Purra päätyy päämimisterin pallille ja/tai persut hallitukseen niin eipä siihen voi muuta todeta kuin sitä saa mitä tilaa.

1/3 tämän ketjun lukijoista kannattaa siis persuja vai miten se äänestys menikään. Tuollaista lukemaa ei saataisi minkään sijoitusaiheisen ketjun lukijoista. Vaikka toisin väitetään niin pidän ilmiselvänä, että tänne on pesiytynyt läjäpäin persuja keskustelemaan maahanmuutosta ja politiikasta. Politiikan ketjun ovat tämän vuoksi melkoista vääntöä. Homma lähtee lähes aina käsistä kun alkaa tuo maahanmuutosta paasaaminen.

11 tykkäystä

Moikka taas!

Oli mistä arvomaailmasta tahansa tai äänestipä, mitä puoluetta tahansa, niin varmaan kukaan ei katso Politiikkanurkkauksen tai Vaaliketjun meininkiä hyvällä. Näissä ketjuissa on yksittäisiä hyviä viestejä, mutta meno on kieltämättä aika tunteikasta eikä ehkä kovin opettavaisen hedelmällisen sisältörikasta.
Vaikka näissä ketjuissa on tuhottomasti viestejä, niin siihen nähden näitä ketjuja luetaan yllättävän vähän… ehkä onneksi niin ja varmaan useimmat asialliset kommentoijat välttelevät näitä ketjuja monestakin syystä. On hyvä kuitenkin, että on olemassa joku politiikkaketju, jotta ne jutut eivät tule Kahvihuoneelle tai varsinkaan muihin ketjuihin.

  1. Politiikkajutut pysyvät näissä politiikkaketjuissa.
  2. Ei heittoja eikä meemejä politiikasta, ei tänne, ei Kahvihuoneelle eikä Sijoitusmeemiketjuun, niistä ei ole ikinä seurannut mitään hyvää.
  3. Ei mennä henkilökohtaisuuksiin, ollaan kohteliaita ja kunnioitetaan toisianne. Täällä kinastelevat tulisivat varmasti hyvin toimeen, jos menisivät kahville.
  4. Kuunnellaan ja ymmärretään toisia esim. todella monet vasemmalla olevat ja oikealla olevat ovat keskenään kavereita. Opitaan toisilta ja ymmärretään.
  5. Onkohan parempi niin ettei käytettäisi puolueista tai niiden kannattajista negatiivisia ilmaisuja, vaikka ne olisivat muuten käytössä muualla.
  6. Maahanmuutto- ja rasismijutut pitänee jättää pois, siitä ei pystytä keskustelemaan asiallisesti.
  7. Pyytäkää anteeksi, myöntäkää virheenne. Kovin tyyppi ei lähde provoon, vaan jättää ne tyylikkäästi oman arvoonsa sekä pyytää anteeksi, jos on aihetta ja sanoo, jos on väärässä. Hyvin varmasti voisi sanoa, että suurin osa foorumilaisista pitää negatiivisena kaikkea huutelua, provoamista, provoon tarttumista sekä muiden ihmisten ja puolueiden pilkkaamista. Fiksut katsovat peiliin ja pyrkivät ymmärtämään toisia eikä niin, että tuomitaan toiset eikä itse myönnetä olevansa väärässä.
  8. Vaaliketjuun vaaliteemaiset asiat ja Politiikkanurkkaukseen muut asiat, jotka ei sovi vaaliketjuun. Ei politiikkaa muissa ketjuissa.
  9. Jos keskustelu junnaa eikä etene, niin sitä ei kannata jatkaa. Ole fiksumpi ja anna asian olla, jos haluatte niin voitte keskustella asiasta privana, mutta vain, jos toinen hyväksyy sen.

Näissä ketjuissa tulee olemaan tiukempi linja, erityisesti jos mennään henkilöön meneviin ilmaisuihin. Tarvittaessa ketjut menevät itsestään lukkoon, jos ei ehditä hoitamaan liputuksia (automatiikka) ja tarvittaessa mekin sen teemme, jos on tarve. Jos politiikkaketjut menevät lukkoon keskustelua EI saa jatkaa muissa ketjuissa.

Suurin osa politiikkaketjujen lukioista kärsii näistä ketjuista varsinkin tällä hetkellä ja selvästi suurin osa jättää nämä ketjut lukematta. Koettaa edes suurimman osan takia kirjoitella fiksusti toisia kunnioittaen ja kuunnellen. Musta se on hienoa, jos eri arvomaailmojen edustajat keskustelevat asioista toisia kuunnellen ilman pieniäkään provoja yms.

Vanhempia viestejä emme erityisesti nyt rupea poistelemaan tai siirtelemään, mutta hieman saatamme ehkä puhdistaa ketjuja tuoreempien viestien osalta. Joten, jos oma viesti poistuu, niin rennosti vaan. Olemme pahoillamme ettemme ylläpitona ole osanneet pitää näitä ketjuja aisoissa, mutta ehkä myös ison osan kirjoittajista pitäisi katsoa peiliin. Kale-possu on hyvä esimerkki varmaan kaikkien mielestä, miten voi näissäkin ketjuissa keskustella hedelmällisen sisältörikkaasti tietoa tuoden.

No mutta, jos nyt yhdessä ihan jokainen tsemppaa, kuri on jatkossa tiukempi, mutta me kaikki ollaan yhdessä fiksumpia, niin jatkossa ei ongelmia tule.

Kiitos ja mukavaa illanjatkoa! :slight_smile:

Ylläpitotiimi

28 tykkäystä

Kyllä minä uskon sen voivan peilata foorumin käyttäjiä. En ainakaan näe syytä miksi ei peilaisi. Tunnen paljon sijoittavia korkeasti koulutettuja, jotka harkitsevat persujen äänestämistä ja olen itsekin sellainen.

Muutenkin on mielestäni virhe ajatella että sijoituspalstalla äänestettäisiin automaattisesti ns. pääoma edellä. Uskoisin että valtaosa on kuitenkin täällä sellaisia piensijoittajia, joilla ei ole useiden miljoonien salkkuja ja joille siksi ne reaalielämän palkkatulot ja talouden menot merkitsevät kuitenkin enemmän kuin vaikka osinkojen tai pääomatulojen verotus.

25 tykkäystä

Perussuomalaisten kannattajissa lienee tiedevastaisia ilmastodenialisteja, mutta edellinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja Riikka Purra sinällään ymmärtävät myös kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Alla Purran vastaus YLE:n vaalikoneessa👇

15 tykkäystä