Eduskuntavaalit 2023

Panttaisin taloni jos tuollaiset prosentit joku tarjoaisi. Ihan kuin kepu missään todellisuudessa jatkaisi nykyisten hallituskumppanien kanssa. Sietämätöntä se olisi muillekin. Kepun pettämiset on nähty ja oppositio kutsuu ellei ihmeitä tapahdu.

10 tykkäystä

Oma ihan nopea lautasliinahahmotelmani nykypohjan jatkolle. SDP suurin puolue luokkaa 15-20%, Marin tunnustelijaksi luokkaa 20-25% (Purra voi ykkösenä vetää vesiperän jos kepu tekee täyslakon). Marinille nykypohja kävisi, mutta siinä on aiemmin mainitsemani isot ongelmat. Realistisin vaihtoehto hänelle on yhteistyö kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n kanssa. Jokerikorttina olisi kokoomus ja kepu, mutta sitä Marin ei millään halua.

Olettaen pohjalle että Marin pääsee tunnustelijaksi, todennäköisyys että hän onnistuu maanittelemaan kepun uusintakierrokselle on ronskistikin arvioiden alle 1/3. Eli nykypohjan jatko tällä hetkellä saattaisi olla luokkaa 5% tai vähän yli.

4 tykkäystä

Karmiva ajatus että Perussuomalaiset ovat vaalien jälkeen suurin puolue, ja joutuvat kuitenkin oppositioon. Nettipalstoilla ei olisikaan muuta, kuin itkua siitä kuinka vaalit voittanut puolue siirrettiin puoluepelillä oppositioon yms. Muistan vielä vuoden 2011 vaalien jälkeisen tunnelman, kuinka yksi jos toinenkin Persuja kannattanut valitteli nettifoorumeilla “kuinka vaalit voittaneelta puolueelta” vietiin hallituspaikka kabinettipelillä. Olkoonkin että Persut olivat tuolloin eniten lisää edustajanpaikkoja saanut puolue, eikä edustajienpaikkojen määrässä mitaten suurin puolue.

1 tykkäys

Ketjussa on usein oletettu, että Kepu ei lähde enää vasemmistohallitukseen, koska kokemukset siitä ovat olleet niin huonoja. Olen aiemmin keskustelussa muistuttanut, että ei se Sipilän hallitus heille välttämättä mitään auvoista aikaa ollut, kaikkea muuta. Itse asiassa uskallan väittää, että Juha Sipilä tiputti keskustapuolueen pitkäksi aikaa suuresta puolueesta keskisuureksi puolueeksi ja samalla puolueen identiteetti (oli se hyvä tai huono) osin kadotettiin. Oli niin tai näin, on joka tapauksessa muistettava, että ensinnäkin jokaisella puolueella on yleensä kuitenkin perustavoitteena päästä vaikuttamaan ja erityisesti Keskustapuolueelle oppositiotaival voisi ensi vaalikaudella olla tavallistakin vaikeampi valinta. Tämä johtuu siitä, että seuraava hallitus joutuu jakamaan niukkuutta ja monet Keskustapuolueen kannattaja ovat suoraan tai välillisesti riippuvaisia eri tukiaisista ja eduista. Säästöjen hakeminen on aina hyvin hankalaa poliittisesti, mutta on selvää, että se puolue, joka ole hallituspöydässä, ei myöskään voi ajaa kannattajiensa etuja. Tämä tarkoittaa konkreettisesti maataloustukia, lapsilisiä, lasten kotihoidon tukia, maakuntien tie- ja ratahankkeita jne jne. Tämä ei ole kannanotto siihen, ovatko nämä tuet ja hankkeet järkeviä tai onko niiden taso oikea, sen sijaan tämä on kannanotto siihen, että jos Keskustapuolue ei ole hallituksessa, jää heidän vaikutusvalta em. etuuksiin ja menoihin olemattomaksi ja tämä ei ole tietenkään heidän kannattajille millään lailla hyväksi. Kepun tapaan toimia on aina liittynyt tietty kova pelaaminen ja siinä he eivät välttämättä ole lainkaan huonoja. Heidän etu on, että he pystyvät olemaan mukana monissa eri hallituspohjissa ja pystyvät tulevalla kierroksella mahdollisesti saavuttamaan itselleen kokoaan suuremman “paketin” hallitusohjelmaan. Se, että puolue joudutaan “maanittelemaan” hallitukseen antaa heille paremman neuvotteluaseman ja palkintona voi olla puolueelle tärkeät avainministeripaikat taas neljäksi vuodeksi. Loppukaneettina vielä se tärkein, eli ministerin salkkuun huipentuu monen kansanedustajan ura, ja tästä ei helposti anneta periksi, tämä on se inhimillinen tekijä myös Keskustapuolueessa.

4 tykkäystä

10 viestiä yhdistettiin ketjuun: Politiikkanurkkaus

Viesti yhdistettiin ketjuun: Politiikkanurkkaus

Accuscore on arvioinut, millaiset paikkamäärät puolueet saisivat tämänhetkisillä galluplukemilla:

Tietenkin paljon voi vielä muuttua, mutta mietitään hetki mahdollisten hallituspohjien paikkamääriä tämänhetkisillä asetelmilla.

  1. Kok, PS, kepu, kristilliset. 115 paikkaa. Yllättäen ilman kristillisiä pohja jäisi tällä hetkellä hieman ohuesti 109 paikkaan. Mikäli perusporvaria lähdetään rakentamaan, kristilliset varmaan otetaan mukaan. Kokoomuksella on hyviä muistoja lojaalista raamattuväestä kaudelta 2011-2015. Puolue sopii hyvin myös persuille ja kepulle. Toki myös Liike Nyt yrittää parhaansa ängetäkseen mukaan, mutta Orpo lienee penseänä vanhan loikkarin ja venäläiseen kiekkobisnekseen sotkeutuneen Hjalliksen suhteen.

  2. Kok, SDP, vihreät, RKP. 116 paikkaa. Mikäli kokoomus on ykkönen ja neuvottelut persujen kanssa eivät toimi tai kepulla on liian vaikeaa, tämä lienee Orpon kakkosvaihtoehto. Riittävä paikkamäärä ja monista asioista mahdollista sopia. Kohtalonkysymyksenä kärkipuolueiden kaukana toisistaan olevien talouden tilannekuvien sovittaminen.

  3. Kok, PS, RKP, kris, liike. 106 paikkaa. Liian vähän paikkoja, ja RKP aidosti vihamielinen persuja kohtaan. Toki myös toisin päin. Ei näytä lupaavalta.

  4. Kok, SDP, kepu, RKP. 119 paikkaa. Riittävä paikkamäärä, mutta melkoinen Frankenstein. Vaikea uskoa että Marin lähtisi tähän; kokisi olonsa tukalaksi kahden porvaripuolueen ikeessä. Suostuisiko kepu tähän mieluummin kuin perusporvariin? Tuskin, mutta jos Orpon ja Purran keskustelut menevät solmuun ja samaan aikaan kepu on halukas, tämä on teoriassa mahdollinen.

  5. Nykypohja. 104 paikkaa. Keskusteltu aiemmin, eriäviä arvioita Hawkmountdiverin ja allekirjoittaneen välillä.

19 tykkäystä

Tämä on jotenkin jäänyt medialta piiloon Marinin henkilökohtaisen suosion takia. Nykyhallitus ei ole kaikkien aikojen vappusatasten jaonkaan jälkeen onnistunut lahjoamaan äänestäjiä.

Koska ne jakoi vappusatasia eläkeläisille?

1 tykkäys

Pääomaverojen kertymä on noin 3 miljardia. SDP esittää vaaliohjelmassaan, että pääomatulojen ja varallisuuteen liittyviä veroja nostettaisiin yhteensä 1,9 miljardilla. Näin varallisuuteen liittyvien verojen korotukset olisivat yhteensä yli 63% verrattuna nykyisten pääomatulojen verokertymään.

Vaikka SDP ei asiaa sen enempää avakkaan, taaskaan eikä tietenkään, nämä veronkorotukset tuskin osuisivat pieniin pääomatuloihin eikä ainakaan täydellä voimalla asuntojen vuokraamisesta saatuihin vuokratuloihin. Asuntomarkkinoitahan ei SDP haluta sekoittaa.

Vaikka SDP ei sitä siis avaa, muuta mahdollisuutta ei ole, kuin että tämä massiivinen 1,9 miljardia kerättäisiin yrittäjiltä ja sijoittajilta. Ja se tarkoittaa sitä, että SDP:n tavoitteena on, että pääomien verotus tapahtuisi samoilla säännöillä kuin ansiotulojen verotus. Niinikään listaamattomien yhtiöiden osinkoverotus tapahtuisi samalla kaavalla. Tämähän on tietysti vasemmistopuolueiden jo moneen kertaan ilmaisema tahtotila ja nämä samat tavoitteet löytyvät avoimesti tunnustettuna vasemmistoliiton vaaliohjelmasta.

Tunnettua on, että työnteolla ei Suomessa rikastu. Viimeistään palkkatulojen lähestyessä 100.000 eroa, aika moni alkaa suhtautumaan hyvinkin kriittisesti työnteon kannattavuuteen suhteessa vapaa-aikaan.

Jos SDP:n ja vasemmistoliiton vaaliohjelmat toteutuisivat, ryhtyisivätkö myös yrittäjät ja sijoittajat himmailemaan, kun esimerkiksi 100.000 euron tulotaso on saavutettu? Epäilemättä. Tämä tarkoittaisi sitä, että vähänkään tavoitteellisempi yrittäminen ja sijoitustoiminta/säästäminen loppuu Suomesta.

Ja tätä talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, Turun yliopiston taloustieteen professori Jouko Vilmunen, pitää ihan käypäsenä vaaliohjelmana ja tavoiteena?

11 tykkäystä

Laitetaanpa uudestaan tuo professorin arvio ja suoraan alkuperäiseen lähteeseen. Se siirrettiin jostain syystä toiseen ketjuun, mutta liittyy siis juuri näihin vaaleihin ja näiden vaalien vaaliohjelmiin. Eli kuulunee ketjuun. Tuossa arviossa Kokoomuksen talouspoliittinen ohjelma oli paras ja yksityiskohtaisin, toisena SDP ja hännän huipuksi jäi PS. Tiivistelmä:

Vilmusen arvion mukaan kolmikon paras talouspoliittinen ohjelma on kokoomuksella.

– Kärkisijan kokoomus saa siksi, että puolueen ohjelmassa on eniten pureuduttu yksityiskohtiin, professori sanoo.

Arvosanaksi kokoomuksen ohjelmalle hän antaa 7,5. Toiseksi kirii SDP, jonka asialista tiivistää Vilmusen mukaan suhteellisen hyvin julkisen talouden kestävyyden kannalta keskeiset asiat.

SDP saa professorilta arvosanaksi 6.

Perussuomalaiset jää hännänhuipuksi ja saa talouspoliittisesta ohjelmastaan arvosanaksi 5.

Kuinkakohan paljon professori Jouko Vilmuselle piti maksaa, että osasi laittaa vaaliohjelmat ihan oikeaan oikeaan järjestykseen?

5 tykkäystä

Oliko järjestys epämieluinen vai mistä tuollainen syytös kumpuaa? Saa niitä perustelujakin kritisoida ja kertoa miksi olet hänen kanssaan eri mieltä, niin tulee hedelmällisempi keskustelu.

4 tykkäystä

Siinähän ne oli perustelut ihan heti viestisi yläpuolella!

Ei voi kuin ihmetellä sitä populismin, propagandan ja sonnan määrää, mitä esimerkiksi SDP pystyy suoltamaan täysin ilman julkista kritiikkiä. Olisi Jouko Vilmunenkin voinut ottaa taskulaskimen ja järjen käteensä ennen lausuntonsa antamista. Ellei sitten oikeasti ole sitä mieltä, että yrittämistä ja säästämistä on Suomessa ihan liikaa.

Orpoa ihmettelen vielä enemmän. Toiset käyvät luokkasotaa yrittämistä, omistamista ja pääomia vastaan. Ja Orpo parhaimmillaan onnistuu ynisemään jotakin että ei nyt vain verotusta pitäisi kiristää, eihän?

JA KAIPAAMASI PERUSTELUT

"Pääomaverojen kertymä on noin 3 miljardia. SDP esittää vaaliohjelmassaan, että pääomatulojen ja varallisuuteen liittyviä veroja nostettaisiin yhteensä 1,9 miljardilla. Näin varallisuuteen liittyvien verojen korotukset olisivat yhteensä yli 63% verrattuna nykyisten pääomatulojen verokertymään.

Vaikka SDP ei asiaa sen enempää avakkaan, taaskaan eikä tietenkään, nämä veronkorotukset tuskin osuisivat pieniin pääomatuloihin eikä ainakaan täydellä voimalla asuntojen vuokraamisesta saatuihin vuokratuloihin. Asuntomarkkinoitahan ei SDP haluta sekoittaa.

Vaikka SDP ei sitä siis avaa, muuta mahdollisuutta ei ole, kuin että tämä massiivinen 1,9 miljardia kerättäisiin yrittäjiltä ja sijoittajilta. Ja se tarkoittaa sitä, että SDP:n tavoitteena on, että pääomien verotus tapahtuisi samoilla säännöillä kuin ansiotulojen verotus. Niinikään listaamattomien yhtiöiden osinkoverotus tapahtuisi samalla kaavalla. Tämähän on tietysti vasemmistopuolueiden jo moneen kertaan ilmaisema tahtotila ja nämä samat tavoitteet löytyvät avoimesti tunnustettuna vasemmistoliiton vaaliohjelmasta.

Tunnettua on, että työnteolla ei Suomessa rikastu. Viimeistään palkkatulojen lähestyessä 100.000 eroa, aika moni alkaa suhtautumaan hyvinkin kriittisesti työnteon kannattavuuteen suhteessa vapaa-aikaan.

Jos SDP:n ja vasemmistoliiton vaaliohjelmat toteutuisivat, ryhtyisivätkö myös yrittäjät ja sijoittajat himmailemaan, kun esimerkiksi 100.000 euron tulotaso on saavutettu? Epäilemättä. Tämä tarkoittaisi sitä, että vähänkään tavoitteellisempi yrittäminen ja sijoitustoiminta/säästäminen loppuu Suomesta.

Ja tätä talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, Turun yliopiston taloustieteen professori Jouko Vilmunen, pitää ihan käypäsenä vaaliohjelmana ja tavoiteena?"

13 tykkäystä

Jos väärinkäytöksiä tapahtuu, kuten selvästi tapahtuu, niihin puututaan lainsäädännöllä ja valvonnalla. Ei sen takia lyödä jäihin koko työperäisen maahanmuuton väylää. Tulee vähän tuo toinen politiikkaketju mieleen, kun translakia ei voida säätää koska joku pervo menee uimahalliin kyyläämään.

Suomessa pitäisi hyväksyä se tosiseikka, että yritykset eivät ole valmiita maksamaan jokaiselle kaduntallaajalle 2000e+ kuukausipalkkaa siitä että tulee työpaikalle. Näitä ihmisiä ei kuitenkaan ole mitään järkeä sulkea kokonaan työmarkkinoilta, mitä siis nykyisin tapahtuu, vaan he voivat tehdä osa-aikatyötä, keikkatyötä tai kehnosti palkattua duunia johon valtio maksaa täydentävää sosiaaliturvaa.

Työelämä pitäisi nähdä laajemmin kuin vain sisään tulevan rahan lähteenä. Pitäisi ymmärtää, miten hirvittävää tuhoa se aiheuttaa ihmiselle, jos päivät menevät kotona rötköttäen ilman mitään sosiaalisia kontakteja. Tällaiselle ihmiselle on paljon järkevämpää maksaa vaikka pienen palkan päälle osa sosiaaliturvasta, jos hän sitä kautta saa itsensä työelämän syrjään kiinni.

Suomessa on todella jäykät työmarkkinat. Joko tehdään töitä tai sitten ollaan 100% kotona. Lapsiperheissä voitaisiin aivan hyvin tehdä osa-aikaduunia, kuten muissa Pohjoismaissa on tapana. Miksi pitää olla aina joko-tai? Nuo kodinhoidontuet sun muut tulonsiirtoinstrumentit kannustavat siihen, että jättäytyy täysin valtion tukien varaan - jopa vuosikausiksi. Miten tällaisen ihmisen urakehitykselle tai ammattitaidolle käy?

Esim. kouluissa ja päiväkodeissa on jatkuvasti hirveä pula tuuraajista. Miksei näitä paikkoja saada täyteen? No ei saada, koska ei ole pakko mennä töihin. Ei ole pakko heittäytyä epämukavuusalueelle. Oletteko koskaan kuulleet, että keski-ikäinen työtön menisi vaikka jakamaan lehtiä tai ajamaan bussia? Entä kuinka monta valkoista Wolt-kuskia näette katukuvassa? Nämä duunit “kelpaavat” maahanmuuttajille ja nuorille, mutta eivät keskiluokkaiseen elintasoon tottuneille suomalaisille.

Sitten on vielä koulutuksen ja työuran nivelvaihe, jossa monella nuorella tuhraantuu jopa vuosia siihen, että ei oikein pääse mihinkään kiinni. Suomessa on ihan itse luotu tämä tilanne. Koulutuspaikkoja on budjetoitu liian vähän, ja väylä opiskeluun on tukossa niillä, jotka eivät saa huippuarvosanoja. Osa lähtee mm. Viroon tai muualle Baltiaan, koska sinne pääsee rahalla, eikä tarvitse olla pääsykoekilpailussa parhaan 5%:n joukossa.

Nyt pitäisi ottaa lusikka kauniiseen käteen ja hyväksyä tosiseikat. Työllisyys ja sitä kautta luotava hyvinvointi ykkösteemaksi heti hallitusneuvotteluiden jälkeen.

Ja sitten heräsin. Vaalikeskustelujen aiheina kuullaan tutut jutut, eli rahanjakoa sinne, tänne ja tuonne. Maakuntiin fyrkkaa, koska eivät itse pärjää omillaan. Eläkeläisille fyrkkaa, koska “ovat sen ansainneet”. Opiskelijoille vastikkeetonta fyrkkaa, koska “laina on pahasta”. Työttömille vähintään 1300e taskuun, koska pienempi määrä ei edusta ihmisarvoista elämää. Näillä mennään, taas.

12 tykkäystä

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e1138ff5-110f-4e04-8032-ce4a328ac1a2

Näin se persun takki kääntyy. Monen perussuomalaisen äänestäjän pitäisi lähtökohtaisesti äänestää vasemmistopuolueita, mutta nyt muurataan oikeasti porvarihallitusta. Moni persuäänestäjä pettyy jos saa mitä on tilannut. Toisaalta ovat parjanneet “vihervasemmistoa” pitkään, joten äänissä häviävät, mutta takki jo valmiiksi käännetty jos hallitukseen pääsevät.

2 tykkäystä

Tämä vaihtoehto 1) on oman ennustukseni kannalta kriittisin lopputulema, eli ensinnäkin oletukseni on, että Kepua ei tähän saa houkuteltua, koska Sipilän hallitus oli puolueelle traumaattinen. Toiseksi ennustan, että tältä pohjalta sulaa kannatus pois. Vaihtoehto 2) on oikeistodemarina henkilökohtainen suosikkini, mutta liian hyvää ollakseen totta, joten suljen sen pois epärationaalisin perustein, Vaihtoehto 3) on tosiaan hyvin epätodennäköinen, kuten Kale totesi, Vaihtoehto 4) sama kuin 3) ja vaihtoehto 5) on siis ennustukseni. Muita vaihtoehtoja tässä ei tosiaan synny elleivät muutokset seuraavissa gallupeissa ole todella suuria.

1 tykkäys

Eduskuntavaalien viralliseen äänestyspäivään 2.4. on nyt tasan 8 viikkoa, ja ennakkoäänestys aukeaa puoltoista vikkoa aikaisemmin. Muut päivämäärät ovat 10.2. määräytyy äänestäjän kotikunta ja 21.2. asti voi asettua ehdolle.

Kolmen kärkipuolueen kannatus pyörii yhteensä noin 60% paikkeilla. Ollen melkotasan kaikilla kesäkuussa 2021. Tasan vuosi myöhemmin kesäkuussa 2022: Kok 25%, SDP 20% ja PS 15%. Tammikuussa 2023: Kok 23%, PS ja SDP 19%.

Puolueiden vaaliohjelmat starttaavat ja tuskin tarjoavat yllätyksiä. Kokoomus tarjoaa oikeistolaista talouspolitiikkaa ilman konkreettisia esimerkkejä. SDP tarjoaa Sanna Marinin. PS tulee todennäköisesti käyttämään samoja teemoja kuin aikaisemmin: EU-, sote- ja maahanmuuttokriittisyys.

Itse odotan mielenkiinnolla, miten nämä teemat näkyvät tv- ja radiomainonnassa. PS on ainakin alkanut keräämään kokemuksia sotesta ja SDP:n youtubeen tullut Sanna Marin -mainosvideo.

5 tykkäystä

Nykypohja on lähes mahdoton. Kokoomuksen ja persujen kannatus on yhdessä jo 40% ja vaikea nähdä siinä isoa muutosta enää tulevan. Demareiden pitäisi voittaa vaalit jotta nykypohja jatkaisi ja ei sekään ole kovin lähellä tällä hetkellä. Ja vaikka voittaisi pitäisi pystyä puhumaan kepulaiset hallitukseen jossa tarjolla velanottoa, uusia tukipaketteja ja noin 5% kannatusta. Pidän selvänä et kepu kutistuu vielä puoleen nykyisestä jos nykypohja jatkaa.

7 tykkäystä

@RimaPoika pyysi minua tekemään pari äänestystä, joten lupasin toteuttaa hänen toiveensa. :slight_smile:

Oletko vastannut julkisiin galluppeihin koskien eduskuntavaaleja? Eli oletko vastannut näihin usein ilmestyneisiin gallupeihin, joissa näkyy puolueiden kannatusgraafit ja muut vastaavat.
  • Kyllä
  • En

0 äänestäjää

Oletko sinä eduskuntavaaliehdokkaana?
  • Kyllä
  • En

0 äänestäjää

6 tykkäystä