Eduskuntavaalit 2023

Minä tein vain kerran ja sain RKP:n ehdokkaita kärkeen, vaikka olen kielen suhteen enempi neutraali.

Vaalikoneissa pitää lukea ehdokkaiden perustelut. Useammankin kerran olen huomannut perustelut luettuani, että olemme jostain asiasta melko samaa mieltä, mutta tulkitsemme nähtävästi kysymyksen eri tavoin ja toinen on sitten jokseenkin samaa mieltä ja toinen jokseenkin eri mieltä. :thinking:

2 tykkäystä

Tämä “mitään ei saa enään sanoa”-teema on ollut paljon esillä poliittisessa keskustelussa. Kulttuuri on varmasti muuttunut siten, että sanomiset pitäisi sanoittaa rakentavasti. Tämä on tietenkin ristiriidassa perinteisen Suomalaisen duunaripuheen kanssa, Esson baarissa kun yleensä pyritään joko provosoimaan tai nostattamaan henkeä samalla tavalla ajattelevien keskuudessa. Se ei ole kovin hedelmällinen keskustelutapa jos tavoitteena on löytää oikeita ratkaisuja. Onko tosiaan niin, että tällainen korrektius on mennyt liian pitkälle, eivätkä ihmiset voi enään ilmaista itseään vapaasti julkisuudessa?

2 tykkäystä

No nyt on viimeinkin joku oikeasti varteenotettava poliittinen voima (=kok) suostunut tunnustamaan ongelman kiireellisyyden ja asettanut sen korjaamisen jopa kynnyskysymykseksi. Propsit vahvasta kannanotosta unelmahötön sijaan!

Tämä luo edes hieman uskoa tulevaisuuteen tämmöiselle uskonsa jo pitkälti menettäneellekin…

”On kynnyskysymys: Emme voi mennä hallitukseen sellaisten puolueiden kanssa, jotka eivät sitoudu tämän yhdeksän miljardin tasapainotusurakan tekemiseen kahdessa vaalikaudessa. Se on kynnyskysymys”, Kai Mykkänen sanoi.

Kaukaa viisaat demarit toki vähättelee ja väistelee, mutta heillä onkin siihen varaa, koska näin gallup-suosio todistetusti nousee:

”Olemme sitä mieltä, että yhdeksän miljardia julkisen talouden tasapainottamiseksi pitää löytää tavalla tai toisella seuraavien ehkä noin kymmenen, viidentoista vuoden aikana”, Rinne sanoi.

Jos tämä toimien kiireellisyys vs kiireettömyys nousisi nyt seuraaviksi viikoiksi enemmän julkiseen keskusteluun - erityisesti iltapäivälehti-tasolla, jotta kansan syvät rivit saavat sen silmilleen - olisi mielenkiintoista nähdä miten viimeiset gallupit ennen vaaleja kertoisivat asetelmien muuttuneen.

(A-studio: Kokoomusjohtaja jysäytti pöytään kynnyskysymyksen hallitusneuvotteluihin – Näin vastasi SDP | Uusi Suomi)

15 tykkäystä

Tässä Suomen lemppari- ja inhokkipuolueet EVAn tutkimuksen mukaan. Ykkösenä inhokkilistalla vähemmän yllättäen PS. Kakkosena aika lähellä Vihreät ja kolmantena Vasemmistoliitto. RKP ja Kokoomus vähiten vastenmieliset.

Kolmen suosituimman kärki sama kuin ollut muutoinkin, eli Kokoomus, SDP ja PS.

1 tykkäys

Näitä kynnyksiä tuntuu tulevan monen puolueen suunnalta. Vaalien jälkeen nähdään mitkä niitä kynnyksiä ovat.

1 tykkäys

Aiemmin (ks. yllä) olen todennut pitäväni maahanmuuttopolitiikkaa Suomen kohtalonkysymyksenä, niin voisin nostaa myös esille toisen mielestäni keskeisen Suomeakin vahvasti koskevan kohtalonkysymyksen, joka haitallisen maahanmuuton tavoin rapauttaa ja lamaannuttaa yhteiskuntaa hitaasti (nopeutuvaan tahtiin tosin), mutta varmasti: Vihapuhe. Tästä jälleen saatu hyvää esimerkkiä, kun ala-asteikäinen lapsi oli ilmeisesti imenyt liikaa perussuomalaisten tunkkaisen tiedevastaista propagandaa ja mennyt oppilastyössään kirjoittamaan mm. syrjivän ja loukkaavan lauseen “sukupuolia on vain kaksi” (juttu maksumuurin takana).

Onneksi koulun hyvis-inkvisiittorit olivat hereillä ja torppasivat tämän kenties tulevan ohutviiksisen diktaattorin vihapuheen alkuunsa ja ottivat yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun, joka päätöksessään johdonmukaisesti totesi, että “Koululla on näin ollen ollut tasa-arvolain nojalla paitsi oikeus myös velvollisuus kieltää oppilastyö, joka on sisältänyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivän ja loukkaavan viestin

https://tasa-arvo.fi/-/koululla-ja-opetuksen-jarjestajalla-on-paitsi-oikeus-myos-velvollisuus-puuttua-hairintaan-ja-syrjivaan-kaytokseen-tas-89-2023-annettu-21.2.2023-

Ja tämän kymmenen-ish vuotiaan impivaaralaisen tueksi ryntäsi tietenkin valtakunnan ykkösrazisti eli Riikka Purra:

Luojan kiitos muut poliittiset johtajamme ymmärtävät, että ala-asteikäistenkin vihapuheelle on laitettava stoppi vaikka sitten viranomaisleimaa käyttäen ja että tasa-arvovaltuutetun kanta oli täysin oikea. Siksipä Petteri, Annika, Sanna, Sauli ja muut twiittailivat paaaaljon tärkeämmistä asioista. Tämä jätti ainakin allekirjoittaneen hieman pettyneeksi. Hyvisten olisi pitänyt julkisesti tuomita Purran populistinen ja vihapuhetta puolustava ulostulo.

Wokeismi on rikkaus, ei mulla muuta. Kannattaa tätäkin miettiä tulevissa vaaleissa. Toiset räksyttävät aktiivisesti pahisten puolella hyviä asioita vastaan, mutta onneksi suuri enemmistö antaa hyville asioille hiljaisen hyväksyntänsä, jolloin hyvis-meno voi jatkua - ja jopa kiihtyä.

Disclaimer: Kirjoituksen tyylilaji Reddit-kielellä /s (jos nyt jollekin jäi epäselväksi)

12 tykkäystä

Ja sama aihepiiri siis koskettaa erittäin monia osa-alueita, kuten taannoista lentoyhtiön päätöstä kiintiöidä matkustamohenkilökunnan koulutukseen puolet naisia tai “värillisiä”:

Vakavasti siis puhuen, tämä wokeismin leviäminen pitäisi saada pysäytettyä ennen kuin se pääsee liian pitkälle (IMHO on jo päässyt liian pitkälle) ja tähän pitäisi saada selkärangan kasvatus ja aktiivisia kannanottoja vaikutusvaltaisilta tahoilta, kuten yritysjohtajilta, julkkiksilta ja tietenkin ketjun aiheeseen liittyen poliitikoilta. Jos kukaan ei sano mitään kehityssuuntaa vastaan, tien päässä seisoo dystopia.

13 tykkäystä

Orpo on Iltalehden haastattelussa paaluttanut seuraavan hallituskauden sopeutustarpeeksi 6 miljardia, joka on hallitukseen osallistumisen kynnyskysymys.

Samaan aikaan hän on paaluttanut demokraattilehden haastattelussa 4,5 miljardin summan.

Epäilen vahvasti että näihin lukuihin tullaan vielä palaamaan isoissa vaalitenteissä. Itse en 20 vuoteen muista, että ennen vaaleja olisi asetettu tälläisiä kynnyskysymys-lukuja, kylmää laskelmointia vai gallup-paniikkia?

Iltalehti mätkii SDP:n talouslinjaa:

“SDP:n vaalistrategia on yksinkertainen. Puolue pyrkii käyttämään kaikki keinot, jotta Suomessa ei keskusteltaisi julkisen talouden, erityisesti valtiontalouden säästöistä, joita suomalaisten suuri enemmistö ja enemmistö myös demareita äänestävistä kannattaa.”

Tämä strategia on vaikeuksissa kun suuret vaaliväittelyt alkavat ja luvut ovat ns. pöydässä.

26 tykkäystä

Persujen harmiksi maahanmuuton suosio hiipuu koko ajan eikä kyseessä ole enää kovinkaan monen mielestä kohtalonkysymys. Mielestäni näillä wokeilla ja sukupuolijutuilla ei myöskään ole hirveästi painoarvoa vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Mitään ei saa enää sanoa- valitukseen todettakoon, että Suomessa on nimenomaan kaikilla törkyturvillakin sananvapaus. Sanomisistaan pitää vaan kantaa vastuu, kuten joidenkin tuomiot esimerkiksi kiihottamisesta kansaryhmää vastaan osoittavat. Homma toimiii siis varsin mallikkaasti ja näillä tuomituillakin on edelleen sananvapaus.

Persujen ehdokkaista 78% on siis sitä mieltä, että mitään ei saa enää sanoa. Onhan tuo suhteellisen naurettava mielipide, koska heidän puolueensa on malliesimerkki siitä, että mitä tahansa puutaheinää saa sanoa.

Ylle linkitetystä Iltalehden jutusta löytyy asia hyvin yksinkertaisesti sanottuna:

Kokoomuksen ehdokkaista valtaosa on väitteen kanssa eri mieltä. Näin on asian laita myös puheenjohtaja Petteri Orpon kohdalla.

– Minkä tahansa asian voi sanoa joko fiksusti tai tyhmästi. Sananvapauden henki on se, että kantaa vastuun sanomisistaan. Sananvapaus ei tarkoita, ettei toisten sanomisia saisi kritisoida, päinvastoin sekin kuuluu sananvapauteen, Orpo kirjoittaa.

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin vastaa olevansa väitteen kanssa täysin eri mieltä.

– Suomen perustuslaki takaa jokaiselle sananvapauden. Sananvapaus tarkoittaa vapautta ilmaista mielipiteensä ennalta estämättä. Sananvapaus ei kuitenkaan tarkoita vapautta sanoa mitä vain ilman vastuuta, Marin kirjoittaa.

14 tykkäystä

VATT eli Valtion taloudellinen tutkimuskeskus itse asiassa viime viikolla jo löi laskelmat pöytään.

Kiusallista Kokoomukselle, että meni hirttäytymään 6 miljardin euron säästöihin kynnyskysymyksenä hallitukseen menolle. 6 000 miljoonaa euroa on enemmän kuin 1 000 miljoonaa euroa. Silti jo tämän yhden miljardin säästäminen vaikuttaa varsin isosti ihmisten arkeen.

VATT konkretisoi, miten säästöt kohdistuvat, kun verrataan miljardin euron säästöä veronkorotuksella tai sosiaalitukien leikkauksella (käytännössä indeksijarrulla).

Palaako politiikka politiikkaan, kun kokoomus repäisee heti alkuun “köyhät kyykkyyn” -tyyppisen keskustelun avauksen?

6 tykkäystä

Tuosta kuvaajasta: jos kummatkin palkit puolittaa, ts. jakaa 500/500 leikkauksena sosiaaliturvaan ja korottaa veroja, on vaikutus kaikille tasaisempi. Numeroita tarkemmin pyörittämällä voi löytää vielä tasaisemman jakoprosentin.

Tarkoittanet(ko) tuossa maahanmuutosta käytävän keskustelun suosion hiipumista? Noh, joka tapauksessa, ei tässä ole kyse Persujen ilosta, tai harmista, vaan Suomen ja suomalaisten harmista.

Valitettavasti se, että jokin asia ei ole kansalaiskeskustelun ykkösuutinen, ei tarkoita etteikö asialle pitäisi tehdä jotakin. Kansalaiset eivät valitettavasti ole tyypillisesti kovinkaan proaktiivisia ja kauaskantoisia äänestyspäätöksissään, lonkalta ammuttu vappusatanen tai Sari Sairaanhoitajan eurolupaukset vaikuttanevat enemmän. Osaltaan tähän toki vaikuttaa uutisointi / tiedon saanti – tai sen puute. Ei länsinaapurissakaan maahanmuuton lieveilmiöt olleet niin tapetilla 25-30 v sitten. Nyt ovat (ja olivat muuten vuoden 2022 vaaleissa ihan kansalaistenkin mielestä) . Olen siitä kovin hämmentynyt ja pettynyt, että yhteiskunnallisia muutoksia, kehityssuuntia ja niiden kauaskantoisia ja moniulotteisia vaikutuksia ei kyetä tunnistamaan, eikä niistä käydä keskustelua ENNEN kuin niistä tulee päivänpolttava ongelma.

Rikosoikeudellista vastuuta sanomisista kukaan ei varmastikaan ole kiistämässä. Jos joku vaikkapa paljastaa julkisuuteen turvaluokiteltua tietoa, niin tuskin siitä seuraavasta tuomiosta kukaan pöyristyy. Edes täällä paljon parjatut Persut. Tai noh, tarkemmin ajateltuna, viimeisimmässä julkisuudessa olleessa tapauksessa (Viestikoekeskus-jupakka) näemmä ainoat asiasta pöyristyneet löytyivät vapautta ja sananvastuuta puolustavan vastuullisen median (ja taisiko olla vielä jokunen sananvastuuta korostava vasemmistopoliitikko) taholta.

Ja jos nyt oikeasti on niin värilliset lasit päässä, että ei näe miten tuota ”sananvastuuta” käytetään kaksilla rattailla ajamiseen meillä ja muualla ja miten sananvapautta on rajoitettu esimerkiksi yliopistomaailmassa, niin sanoisin että keskustelua on turha jatkaa, koska mikään ulkoinen heräte tuskin tulee vaikuttamaan jo muodostettuun mielipiteeseen.

”Sukupuolia on kaksi”. Viranomaisen toimesta todettu, että koululla oli velvollisuus estää tämänkaltaista syrjivää viestiä. Kai tämä nyt sitten on ennakkotapaus ja vaikkapa saman asian twitterissä toteavat biologit saavat tuta sananvastuun voiman? Päivi Räsänen kävi/käy oikeutta valtakunnansyyttäjän jahtaamana raamatun siteeraamisesta, mutta letkeä nuorisoimaami itäisestä Helsingistä voi suorassa lähetyksessä seuraamuksitta todeta, että neljä todistajaa kun näkee homoseksuaalisen aktin, niin se on kuulkaas kuolemantuomion paikka. Ja pieni nauru vielä perään. Mihin jäi sananvastuu? #Eriasia?

Ei minulla taas muuta tästä asiasta. Kovasti toivon olevani väärässä näiden minun mielestäni Suomen kohtalonkysymysten osalta, mutta mikään ei omiin silmiini indikoi siitä, että suunta olisi hyvä - päinvastoin.

27 tykkäystä

Eipäs vääristellä asioita. Moni poliittinen johtaja ei kommentoinut “Sukupuolia on vain kaksi”-asiaa ollenkaan, joten heidän näkemyksiään ko. asiasta ei tiedetä. Essayah ja Purra sen sijaan toivat perinteisen näkemyksensä julki Twitterissä.

Jos palataan välillä otsikon aiheeseen (politiikka-aiheiselle debatille on btw oma ketjunsa), niin tässä tämän päivän selvä politiikan ykkösuutinen. Alkaa vaaliasetelmat mennä jännäksi, kun erilaisia hallituspohjia on jo aika paljon suljettu pois. Saa nähdä, joutuuko joku lopulta ottamaan sanojaan takaisin.

19 tykkäystä

Vuoden paras uutinen! Samaan aikaan Orpo kommentoi että heidän sopeutumistavoitteista eivät tingi (6mrd + 3 mrd), joten SDP/vasemmistoliitto/vihreät ei taida tulla kysymykseen elleivät sitten itse tule vastaan talouspolitiikassa. SDP taas ei suostu persujen kanssa hallitukseen → ei oikein ole enää olemassa sellaista kokoonpanoa että tuhlaaja SDP olisi hallituksessa seuraavat 4 vuotta.

EDIT: Eli kunhan Orpo ja Saarikko eivät syö sanojaan, niin katastrofiskenaario (nykyhallituksen jatko) on poissuljettu skenaario ja muutkin julkisista menoista piittaamattomat hallituskokoonpanot.

30 tykkäystä

Päivän paras uutinen. Vaikka pitääkin muistaa kuka pettää aina…

Jos viimein saisi Marinilta, Mäkyseltä, Rinteeltä ja kumppaneilta edes jonkinlaisen järkevän kommentin siihen mitä pitäisi tehdä valtion velkaantumiselle? Luultavasti turha toivo.

2 tykkäystä

Mikäli Kokoomus aikoo tosiaan antaa valtion budjetista miljardin pois veronkevennyksinä ja silti leikata vielä lupaustensa mukaisesti, on kyydistä tulossa kylmää. Kokoomus tosin on ennenkin tehnyt erinäisiä lupauksia, kuten rikkomansa koulutuslupauksen ja Sipilän hallituksen kokoamista edeltäneet esitykset kilpailua vääristävien ja valtiolle kalliiden yritystukien leikkaamisista (mitä ei käytännössä leikattukaan Sipilän hallituksen toimiesta lainkaan), joten vielä en lähtisi näistä vetoa lyömään. Koulutuksen heikkenemisestä saadaan kiittää siitä leikanneita porvaripuolueita ja tällä kertaa saa pelolla odottaa, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Ihmetyttää muutenkin tämä “talouspuolue Kokoomuksen” yritystukileikkaus: 340 miljoonaa. Tuohan on ihan mitätön summa koko yritystukipotista. Täällä aiemmin jaetussa Liike Nytin ohjelmassa yritystukia leikattiin miljardeilla. Yritystukien leikkaaminen on aina ollut Kokoomukselle vaikea pala ja esitykset ovat kerta toisena jälkeen menneet puihin… miksiköhän Kokoomuksen on niin vaikea leikata yritysten tukia, vaikka on mielestäni markkinatalouspuole?

5 tykkäystä

10 miljardia löytyy valtion budjetista ilman että suurin osa huomaa mitää eroa julkisissa palveluissa. Päätökset ovat ainoastaan ” poliittisesti vaikeita”.

18 tykkäystä

Oma ennustukseni suhteen tämä oli katastrofaalinen uutinen. Toisaalta kun kyseessä on Keskusta, on kaikki mahdollista. Hallituspohjiksi jää nyt sinipuna tai KOK+Persut+Keskusta. Siinäpä se.

1 tykkäys