Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

kuva

Ei anna ostaa, vain myynti onnistuu jos on ennestään salkussa.

2 tykkäystä

Todennäköisesti omat asetukset estävät oston (esim.tietämys ko. lapuista ei riitä, mm.verotus asiat yms.)?

2 tykkäystä

Joo, tuo kyllä pitää paikkansa ettei näistäkään lapuista tiedä tarpeeksi :wink:

Kyllä noita joskus aiemmin tuli osteltua meklarin kautta ja sillloin onnistui. PIstäneet meikän estolistalle etten törsää vähäisiä ropoja hukkaan.

3 tykkäystä

Kiitos erinomaisen artikkelin jakamisesta. Bloom kuuluu niihin yhtiöihin, jotka eivät paljon julkaise tiedotteita liiketoimintaansa liittyen ja siksi osareiden aikaan saa aina jännittää, mitä sieltä tulee varsinkin, kun kurssi on sittemmin noussut voimakkaasti. Kuten kuitenkin itse jo aikaisemmin kirjoitin uusiman osarin jälkeen, alkavat vety-yhtiöiden julkaisemat osavuositulokset vastata analyytikoiden ennusteita (tämä voi toki johtua myös analyytikoiden odotusten tulemisesta realistisemmiksi), eikä enää suuria yllätyksiä tule ainakaan alaspäin. Kurssinousu on pidättänyt minua lisäämästä Bloomin osuutta salkustani, mutta hyvä osari ja erinomaiset johdon kommentit lisäävät kyllä uskoa tähän(kin) yhtiöön.

Feb 15 (Reuters) - SFC ENERGY AG :

  • PUBLISHES PRELIMINARY CONSOLIDATED FIGURES FOR 2020, GUIDANCE 2021 AND NEW STRATEGIC MEDIUM-TERM PLANNING 2025
  • FY CONSOLIDATED SALES OF EUR 53.2 MILLION
  • EXPECTS ORGANIC GROWTH AND CONSOLIDATED SALES BETWEEN EUR 61 MILLION AND EUR 70 MILLION IN 2021
  • FY PRELIMINARY UNDERLYING EBITDA DEVELOPED AT UPPER END OF MANAGEMENT’S EXPECTATIONS AT EUR 2.9 MILLION (2019: EUR 3.6 MILLION)
  • OUTLOOK 2021: EBITDA BETWEEN EUR 3.5 MILLION AND EUR 6 MILLION
  • UNDERLYING EBIT OF EUR -0.9 MILLION TO EUR 1.6 MILLION IS TARGETED FOR 2021

Feb 15 (Reuters) - SFC ENERGY AG :

  • SALES GROWTH TO BETWEEN EUR 350 AND EUR 400 MILLION BY 2025
  • EXPECTS EXPANSION OF EBITDA MARGIN TO ABOVE 15% BY 2025
  • 2025 ASSUMPTIONS ARE BASED ON EXTREMELY DYNAMIC DEVELOPMENT OF GLOBAL DEMAND FOR HYDROGEN AND METHANOL FUEL CELLS IN STATIONARY APPLICATIONS

Source text for Eikon: [ID:nEQ335rz2a] Further company coverage: [F3CG.DE]

6 tykkäystä

Pumppuvoimalaitokset (PSH), paineilmavarastot (CAES), vetyvarastot ja P2G-konseptivarastot kuuluvat pitkän purkausajan varastoihin, jolloin purkausaika voi olla tunneista päiviin (Soveltuvat hyvin isojen energiamäärien varastointiin ja suuriin ulostulotehoihin), jolloin ne soveltuvat parhaiten tasamaan energian kausivaihteluita.

Sähköenergiavarastojen optimaalinen hyödyntäminen riippuu tarpeista ja olosuhteista. Esim. Suomessa ei tosiaan ole suuria korkeuseroja, joten niiden vähyys rajoittaa merkittävästi isojen pumppuvoimalaitosten käyttöä. Kun taas akustot ovat ottaneet Suomessa paljon “valtaa” energiavarastoina. Pumppuvoimalaitosten ja paineilmavarastojen rakentamiseen vaaditaan huomattavasti enemmän resursseja akkusähkövarastoon verrattuna.

Ei siitä niin kauaa ole, kun Suomen ensimmäinen akkuvarasto otettiin käyttöön Viikin ympäristötaloon. Kokohan oli tuolliin naurettavat 45kWh, nykyään mikä tahansa sähköauto akustolla on suurempi kapasitetti. Toki tuo kohde (kuten suurin osa muistakin tulleista kohteista modulaarisena) on mahdollista laajentaa. Siemenshän tuon tuolloin toteutti.

Muistan myös kun oikasti isohkompi varasto rakennettiin Suvilahteen Helsinkiin. Helen, ABB, HSV olivat mukana hankkeessa, jota pidettiin sillon hyvin edistyksellisenä ja siitä puhuttiin paljon ja tulevaisuuden näyttäjänä. Tämä Landis+Gyrin toimittama ja Toshiban valmistama varasto oli kooltaan 600kWh ja koostui 15 000 yksittäisestä akkukennosta. Sähkövarastoa on tarkoitus hyödyntää jatkuvana säätövoimana ja reservitehona, sekä loistehon kompensointiin. Murheenkryynihän siitä sitten tuli, mutta ei pilata hehkua kuitenkaan keskittymällä haasteisiin.

Sittemminhän noita akkuvarastoja on tullut enemmän ja nykyään ei taida olla enää mitään iloa noita alkaa kartoittamaan ja luettelemaan, kun jokaikiseen isompaan kauppakeskukseen näitä alkaa tulemaan, sen lisäksi että joitain energiayhteisöjäkin on mietinnässä. tällä hetkellä trendi on sitä 1-2 MW luokkaa, mutta ei ole mitään estettä etteikä näitä aleta jo tekemään isompina… melkein veikkaisin, että näien kanssa mennään kuin tietokoneiden RAM-muistien kanssa… 128kt…512…1Mt… 2…4…8…16…1Gt… eli aletan skaalaamaan rankastikin. Tosin, ehkä yhtä yksinkertaista tämä ei ole, koska tehon kasvaessa se vaikuttaa kuitenkin kokonaissysteemiin isommin, mutta hinnat tulee alas ja kannattavuus paranee koon kasvaessa.

Tällä hetkellä missään muussa varastointimuodossa ei ole yhtä hyvää buumia päällä, ainaakaan Suomessa.MUTTA, samalla tavalla kuin akustoissa alkoi herätä potentiaali, on se ehkä heräämässä vedyn suhteen. Tällä hetkellä se saattaa kuitenkin olla yksi varteenotettavimmista vaihtoehdoista. Se soveltuu jatkeeksi samalla tavalla kuin akustokin, esimerkiksi biokaasun perään, jota Suomessa kuitenkin pidetään sellaisena lempilapsena (potentiaalia toki löytyy). Ja koska ne kuuluvat pitkän purkausajan varastoihin, ne soveltuvat hyvin tasaamaan energian kausivaihteluita, joia meillä Suomessa on.

Maailamllahan on asiat, yllättäen, isommin esillä. Vuonna 2017 arvioitiin maailmalla olevan 4,67 TWh sähkövarastoja. Tällöin myös arvioitiin, että määrä tulisi kolminkertaistumaan vuoteen 2030 mennessä, jos uusiutuvan energiantuotannon on tarkoitus tuplautua tuona aikana. Taitaa uusiutuvan määrä hieman enemmän kuin tuplautua, joten siitä voi päätellä varastoinnin tarvetta.

edit. maailmalla tosiaan edelleen määrässä mitattuna PSH-varastot on ehdottomana ykkösenä. Näin myös Euroopassa (sis. Norja ja Sveitsi). Vuonna 2018 teetetyn kartoituksen mukaan PSH varastoja oli luokkaa 98% kaikista energiavarastoista (n. 48 GW), kun akustoja oli luokkaa 230 MW edestä (edustaa siis alle 0,5%). CAES varastot oli toiseksi yleisimpänä muotona (n. 320 MW). Nämä siis Pohjoismaat, Norja ja Sveitsi. Globaalisti PSH:lla oli luokkaa 99% osuus varastoenergiakapasiteetista.

14 tykkäystä

Tämä trendi on tiedossa, ja hyvin jäsentelit sen ruudulle. Halusin vain tuoda esille muita suuressa käytössä olevia tehokkaita säilöntämuotoja. Nämä tosiaan soveltuvat enemmän massiivisten energiamäärien säilöntään.

2 tykkäystä
3 tykkäystä

Mikä tämä on: The collaboration will pilot the first energy storage unit that stores renewable energy on demand as an unpressurised solid-state hydrogen

H2GOn sivutkaan ei mulle avaa enempää. Voisko joku parilla lauseella selittää, että miten vety säilyy kiinteänä ilman paineistusta :open_mouth:

Our patent-pending reactor works by storing hydrogen in solid-state with the release of hydrogen on-demand. It’s of proprietary design and has been manufactured, tested and certified to operate between 1-10 Bar and below 100oC and meet current pressure vessel standards

2 tykkäystä

Naputtele Googleen: vetyblogi.

Aker offshoren wind.

“Brokerages Carnegie ja SEB nostavat Aker Offshore Wind -hinnan tavoitteet 11 Norjan kruunuun ja 10 Norjan kruunuun, kun yhtiö toimitti perjantaina neljännesvuosittaisen raportin, TDN Direkt kertoo.”
SEB: n aiempi hintatavoite oli 7 Norjan kruunua, kun Carnegies oli 7,8 Norjan kruunua.

Edit
ABG Sundal Collier Aker Offshore Wind in 17 Norjan kruunua

4 tykkäystä

Voisiko tuo olla nyt joku ammoniakki yms. storageratkaisu vedylle? Paineistamattomana tarvitsee hullun isot tankit, ei järkeä.

Jaguar Land Rover (JLR) julkisti tänään uuden, vahvasti sähköistymiseen tähtäävän strategiansa. Jaguar siirtyy täyssähköisiin malleihin vuoteen 2025 mennessä. Land Rover puolestaan esittelee kuusi uutta täyssähköautoa viiden vuoden sisällä.

JLR aikoo julkistaa vuoden sisällä myös vetyautojen prototyyppejä.

9 tykkäystä

Ei kai ammoniakkikaan kovin “solid” ole…?

Nojoo, ei ole tosiaan eli sitä löytyy kaasumaisena ja nesteenä, ellei sitten joku ole keksinyt käyttää ammoniumkloridia tms. joka on jauheena.

Mielenkiintoista.

2 tykkäystä

No hienoa! Mä olen aina tykännyt salmiakista!

(Himoliputtajille tiedoksi, että voi laittaa googleen salmiakki)

5 tykkäystä

@Hereford_Picnic & @Seinakadun_Keisari

Hieman kiire tässä itselläni, mutta laitan muutaman linkin liittyen tuohon ”solid state”-vety aiheeseen.

https://www.rechargenews.com/transition/world-first-for-solid-state-green-hydrogen-at-hybrid-solar-project/2-1-771319

10 tykkäystä

Kiitos N10.

Aker Horizonsille tuli tänään uusia targetteja:
ABG Sundal Collier 57
DNB Markets 57 (kuinkas osuivatkaan samaan)
Pareto 60

4 tykkäystä
5 tykkäystä

Manin panostuksia vetyyn. Olisi mallia eräälle suomalaisellekkin yhtiölle. Kiva seurata näitä pienten ostoja ja veikkailla kuka ostetaan seuraavaksi :slightly_smiling_face:.

13 tykkäystä