Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

12 tykkäystä

https://webtools.bequoted.com/news/post?key=cell-impact-reports-fourth-quarter-results-for-2020-83563&channel=1369&ecss=https://www.cellimpact.com/wp-content/themes/cell-impact/css/cpm-style.css?ver=1.0.1

  • Revenues for the quarter totaled SEK 8.9 million (2.0). Total revenues up to and including the fourth quarter amounted to SEK 29.3 million (11.9), which is a growth of 146 percent for the entire year.
  • Operating result was SEK -12.3 million during the quarter (-16.9). Total operating result was SEK -43.1 million for the full year up to and including the fourth quarter (-47.4).
  • The Group’s result after financial items was SEK -12.5 million (-17.0) during the quarter.
  • Earnings per share attributable to the shareholders of the Parent Company totaled SEK -0.21 (-0.37) during the quarter.

Cell Impactin tulos ulkona. Erityisesti liikevaihto kehittynyt hienosti!

9 tykkäystä

‘‘the market for residential storage applications is expected to increase from $500 million to more than $3 billion between 2019 and 2022. Then there’s the market for small commercial solar systems, which is projected to increase from $300 million to $1.5 billion over those same three years. Plus, there’s an entirely new opportunity in off-grid solar and energy storage that is estimated to eventually be worth $4 billion.’’

Oli sitten hellettä, pakkasta tai myrskyä, niin keskustelu sähkökatkoksista kiihtyy - lähes kaikkialla maailmassa. Suomen sähköverkko taitaa olla yksi maailman varmimpia, joten täällä ei ehkä oikein hahmoteta ongelman suuruutta ja vakavuutta.

Monissa tapauksissa ratkaisu voi olla tämä McCallin esittämä aurinko-akku combo mutta aivan varmasti polttokennoratkaisut tulevat pian rinnalle ja markkinahan on kaikkiaan todella suuri. Ainakin Enphase ja Bloom ovat hyvin tyrkyllä tähän segmenttiin.

10 tykkäystä

https://www.sfc.com/en/investors/corporate-news/?newsID=2063031&t=corp&l=en

Sfc energy tavoitehinnan nosto:

Anlass der Studie: Update
Empfehlung: Buy
seit: 16.02.2021
Kursziel: 44 Euro
Kursziel auf Sicht von: 12 Monaten

Linkissä myös perustelut tavoitehinnan nostolle. Huom. saksaksi, mutta kääntäjällä ymmärrettävä

7 tykkäystä

Tuollainen tutkimusraportti tuli vastaan Kanadan FCEV puolesta. Ei sisällä mitään ihmeellistä, mutta mielenkiintoista luettavaa.

3 tykkäystä

Jatkakaa mielummin täällä @Jarnis ja @Cuthalu

1 tykkäys

Tästä puhuin kaverin kanssa joka asuu P-Amerikassa ja totesi että teksasissa niitten sähköverkko on erillään muista koska ei halua maksaa valtionveroja siitä. Ja siitä maksellaan nyt hintaa. (korjatkaa jos on puuta heinää)

Joten aika likaista peliä pelaa noilla heitoilla mitä päästi suusta ja yritti sysää syyt uusiutuvien puolelle. Prosentuaalisesti se määrä mitä saa uusiutuvista on pieni. Ihmetystä herättää miten tuollaisia heittoja edes viitsii ilman mitään faktoja päästellä maailmalle. Plugia vieläkään keventelemättä menty ja usko että herätään ja uskotaan tähän vaiheeseen vielä kovemmin :+1:

5 tykkäystä

Tähän asti olen lähinnä seurannut sivusta keskustelua täällä, mutta nyt tuntuu siltä että täällä alkaa ihmisillä olemaan liian vihreät lasit päässä. Itsekin olen uusiutuvan energian puolella ja vety tulee olemaan ratkaisu ainakin jollain aikavälillä monessa asiassa. Mitä Teksasiin tulee niin kyllähänän siellä oikeasti tuulivoimalla tuotetaan huomattava määrä sähköenegiasta.


Lisäksi vielä se, että uusiutuvat ja vety yhtäkkiä korvaisi perinteiset voimalaitokset on melko utopistinen ajatus sillä sähköverkossa on oltava inertiaa pitämään taajuutta yllä.

4 tykkäystä

Ihan hyvin se kaasuturbiini pyörii synteettisilläkin. Siinä olet oikeassa, että uusiutuvien tuotantomuotojen, kuten aurinko- ja tuulivoima, suhteellinen kasvu kokonaistuotannosta aiheuttaa omat haasteensa.

1 tykkäys

Hmm, minusta kukaan ei ole väittänyt, että uusiutuvat ja vety korvaisi yhtäkkiä perinteiset voimalaitokset. Jos katsoo tätä USAn sähköntuotantoa pitkältä aikaväliltä, niin aika nihkeää uusiutuviin siirtyminen on toistaiseksi ollut, eikä kuva voi yhtäkkiä muuttua:

Kuten McCallin artikkelissa todettiin, erityisesti aurinkoenergian osuus on aivan lastenkengissä. Kuitenkin tuotantokustannus on laskenut niin nopeasti, että sen osuus tulee varmasti kasvamaan kovalla kertoimella. Siinähän on taustalla sekä (jätti)yritykset, että yksityiset kuluttajat ja nyt vielä osavaltiot sekä keskushallinto lyö lisää löylyä. Mutta myös tuuleen, erit merituuleen, panostetaan kovasti. Yhtä selvää on, että uusiutuvan tuotannon kasvaessa tarvitaan varastointia, joten akkujen ja vedyn tarve kasvaa nopeasti, kun lähtötaso on matala. Ja toki myös laajempi vetytalouteen siirtyminen ajaa uusiutuvan vedyn tuotantoa ylös.

Ja kyllähän tuo keskimääräisesti heikko/haavoittuva verkko/tuotanto USAssa laittaa varmasti monet kuluttajat, yksityiset, yritykset ja yhteisöt, miettimään, miten energiansaanti turvataan. Monet tavoittelevat myös riipumattomuutta sekä teknisesti, että taloudellisesti. Oliko nyt Amazon (vai Google) joka juuri ilmoitti, että ovat täysin hiilineutraaleja ja omavaraisia 2025 eli 5 v ennen alkuperäistavoitetta.

9 tykkäystä

Kyllä aivan oikein, mutta ei kukaan niitä kaasuturbiineja tappiolla aja. Vaikka kaasuturbiinin perässä olisi kombikattila millä saataisiin lämpö talteen esim. kaukolämpöverkkoon vaatii se silti nykyisillä maakaasun hinnoilla melko korkeaa sähkön hintaa ettei se olisi tappiollista. Ja sähkön markkinahinnan kehitys on ollut jo pitkään laskusuunnassa. Tälläkin hetkellä suomessa ei juurikaan enää investoida sähkön ja lämmön yhteistuotantoon alhaisen sähkön markkinahinnan takia. Tämä johtaa mm. jo olemassa olevien kaasuturbiinien purkamiseen (paitsi fingridin mutta ne ovatkin vain varalla eikä jatkuvassa käytössä). Synteettisten polttoaineiden tulo markkinoille on vasta päiväunien tasolla niiden kilpailukykyisestä hinnasta puhumattakaan.

1 tykkäys

Tuo tämän hetkinen USA:n tilanne on tottakai poikkeuksellinen ja huonon varautumisen syytä ennenkaikkea. Siellä on luultavasti katsottu parhaaksi olla investoimatta “turhaan” koska noiden sääilmiöiden todennäköisyys on historiallisesti niin pieni. Luultavasti mikroverkot tulevat lisääntymään ongelmallisilla alueilla ja siellä missä ollaan kantaverkon latvoilla.

5 tykkäystä

Tämmöinen tuli vastaan Japskeihin liittyen.
Tutkineet monen vuoden ajan tuolla alueella (importoidun) vedyn hyödyntämistä. Alueella asuu n.23 milj ihmistä ja teollisuutta on paljon, siksi tuo alue kaiketi valittu demoamiseen.
Kaasuvoimalat ja petrokemian teollisuus veisi valtaosan resursseista.

Tässä on ihan kunnon Keiretsu-tyyppistä toimintaa, ja monet näistä mukana olevista yhtiöistä toimivat ympäri Aasiaa, joten vetylonkerot tulevaisuudessa ulottuvat laajalle.
Halpaa tämä ei ole alkuvaiheessa, tuolla myös lukuja, valtiota tuollakin huhuillaan kompensointiin. 2025 pitäis olla jo reilua menoa ja kasvua siitä eteenpäin.

Aikaisemmin ovat jo tutkineet vedyn kuljetuksen laivoilla muistelen AUS-JPN ja se toteutuisi samoin v2025 tienoilla.

PS. Tässä mukana 2-3 Japanin kuudesta suurimmasta Keiretsusta, ja nämä ovat tosissaan, huvittaa nämä Suomen pienet tutkimusjutut, mitätön panostus (+muutaman miljoonan EU-rahojen jakaminen) ja haaveet muka tulla johtavaksi tällä alueella…me on hävitty tää peli.
Sorry oli pakko.

15 tykkäystä

Redeye suhtautuu suopeasti Alelionin tulevaisuuteen.

2 tykkäystä

Oslo, 18 February 2021: Yara International has signed a Letter of Intent with Statkraft, and Aker Horizons, aiming to establish Europe’s first large-scale green ammonia project in Norway, enable the hydrogen economy and accelerate the green energy transition. The partners will target green hydrogen and green ammonia opportunities within shipping, agriculture and industrial applications, by electrifying Yara’s existing ammonia facility in Porsgrunn.

In addition to the Porsgrunn project, the three companies plan to explore the potential for green ammonia production in Northern Norway as a future opportunity.

9 tykkäystä

Aika hyvää kerrontaa sittä miten öljyjätti tulee muuntautumaan mm. sähkö, vety ym. sektoreille tulevaisuudessa (joissa toiminta luonnollisesti käynnissä jo) Shell Strategy Day 2021 presentation | Investors - YouTube

Tuon katsotua jäi laput pidempään holdiin osinkoja louhimaan.

4 tykkäystä

“China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) plans to build about 1,000 hydrogen refueling stations and petrol-hydrogen combined stations in the next five years to promote clean energy, Xinhua reports”

“The company will start its hydrogen development program in 2021 and aims to have the trucks ready for practical use by 2030.”

Ballardin kanssa taisi olla jotain retrofit juttuja, jos en väärin muista.

10 tykkäystä

Tämmönen hinta Hyzonille. Taitaa tulla hyvä kisa Kenworth/Toyotan kanssa amerikan maalla jo 2021…

https://news.yahoo.com/hydrogen-truck-player-hyzon-going-142717483.html

12 tykkäystä

Tähän keissiinhän johti oikeastaan myös huono tuuri. Kuten yleensäkin energia-alalla ja sähköhäiriöissä, ei yksi syy johda vielä kovinkaan kummosiin ongelmiin. Nyt välitön laukaiseva syy ja se alkulähde oli pitkä äärimmäinen kylmä sää/talvimyräkkä. Mutta ongelmien eskaloitumiseen on vaikuttanut sitten useampi asia.

Kaasun toimitus voimaloille takkuili, koska jäätymisiä ja koska kaasua toimitettiin lämmitystarpeisiin. Miksi putkistot jäätyi? Suunnittelu.
Kulutus kasvoi sääolosuhteiden vuoksi, mutta peruskysyntäennusteista huolimatta tähän kulutukseen ei voitu vastata kaasuongelmien vuoksi. Toisin kun on jo paljon otettu esille, ongelma ei suinkaan ole uusiutuvat. Kylminä aikoina kovan kysynnän aikaan LNG on Texasin merkittävin sähkön tuotantomuoto. LNG ei ole uusiutuviin luettava energialähde.

Tilannetta pahensi vielä lisäksi toiseksi merkittävimmän energialähteen takkuilut, tuulivoima. Lavat jäätyili osassa laitoksissa, koska niitä ei ole suunniteltu ääriolosuhteisiin. Tyypillistä on käyttää lapojen lämmitystä sellaisilla alueilla, jossa kylmemmät säät ovat tavanomaisempia. Vaikka jäätymisiä ei olisi ollut, se ei välttämättä olisi tilannetta pelastanut.

Lisämausteena sitten ei paljoa auta, että siirtoyhteydet naapuriverkkoihin ei riitä korvaamaan oman tuotannon näin suuria ongelmia. Tämäkin on suunnitellusta kiinni ja tahtotilasta.

Periaatteessa meillä Suomessa voisi tulla yhtä lailla samankaltaista ongelmaa, uusiutuvien aikana jopa todennäköisemmin kuin ennen, mutta tämä hyvin yksinkertaistaen.
Jos Suomessa tulisi muutaman viikon ankarat pakkasjaksot lähes koko maahan ja samanaikaisesti syystä tai toisesta tuontisähköä ei saataisi, niin se olisi 100% varmasti sähköpula edessä, johan se oli lähellä hiljattain kun jo mobilisoitiin suunnitelmat valmiuteen. Meillä toki on hyvät edellytykset saada sähköä naapureilta, mutta kuten paljon puhuttu on, emme todellakaan ole omavaraisia. Jos vielä tuontirajoitusten lisäksi joku isompi voimalaitosyksikkö prakaisi, niin oi voi. Ei meillä Suomessakaan ihan vimpan päälle ole kaikkia isompia alueita suunniteltu aukottomasti… jos ihmiset vaan tietäisi, saattas nousta hieman keskustelua…

6 tykkäystä