Osakesijoittaminen

eQ - tylsistä tylsin rahakone

Ei omaa ketjua tällä yhtiöllä, mikä kertoo sen ytimiä myöten rakentuneesta tylsyydestä. Ostat, omistat ja unohdat 364 päiväksi kerrallaan. Yhtenä päivänä tarkistat mainiot osingot ja kasvuprosentit vuoden ajalta (nyt 59%). Ei seksikästä, ei yhtään alfa-uros-tunnelmaa, vain setämäistä tyytyväisyyttä. En suosittele kenellekään jännityshakuiselle pelaajalle.

16 tykkäystä

Tämä on varmaan oikeesti Helsingin pörssin laadukkaimpia yhtiöitä joten siihen nähden aika hiljaiseloa on keskustelu ollut osakkeesta :laughing:

Tässä on varsinkin tällä hetkellä jotenkin kovin luotaantyöntävät kertoimet, varmaan aina toki ollut, ja muutenkin olen Titaniumin kyytiin hypännyt niin en ole tätä ikinä ostanut, mutta alan kehittyminen ja seuraaminen kiinnostaa kyllä. Olisi kiva nähdä miten syklisestä bisneksestä oikeasti puhutaan. Voisin pitää kyllä myös melko todennäköisenä että nähdään joitain isoja yritysostoja eQlla tulevaisuudessa.

2 tykkäystä

En tiedä, miltä muista tuntuu, mutta eQ ehkä vähän himmailee ulostuloissaan. Olen jo monen vuoden ajan käynyt yhtiökokouksissa, ja se on ollut oikea päätös. Kuulee koko tarinan ja suuntaviivat eteenpäin, sekä kaikki graafit kerralla. Larma &co tekevät vaan niin jäätävän hyvää työtä, että ei voi kuin taputtaa.

Olen Amandan ajoista kyydissä, ja pidän lapuista kiinni lujaa. Muut saavat myydä, jos haluatte ostaa. Olen myös aika lailla Astrixin kannalla siitä, että jotain voi olla tulossa, kun hinta ja tähtien asento on sopiva. Onko se Capman, Ålandsbanken, Aktia vai mikä.

Ja vinkkinä niille, joita eQ kiinnostaa. Usein on keväisin ja alkukesästä tullut sellainen osinkodippi, josta voi saada eQ:ta vähän pienemmillä kertoimilla.

10 tykkäystä

Tää on yks mun suosikkiosakkeista. Finassisektorilta on ykkönen (Capman on mun toinen valinta). Ehdotin mallisalkkuun syksyllä. Myöhemmin samana päivänä tosin Sauli iski vähennä tuomion, joten se siitä sitten. Pääoman tuotot ovat huikeita vuodesta toiseen ja osingotkin ihan kivoja. Hinnassa näkyy laatuleima. Toisaalta “aika on hyvien yritysten puolella” niin kuin foorumilla sanotaan.

5 tykkäystä

Hyvä avaus, oli jo aikakin saada oma ketju yhdelle Helsingin pörssin parhaiten tuottaneista osakkeista. Ehkä hieman yllättävääkin, että eQ:ta hypetetään niin vähän, vaikka on hyvin menestynyt ja osinkotuottokin ollut korkea, mikä yleensä lisää kiinnostusta :slight_smile: Johtuu arvioni mukaan ainakin toimialasta, esim. Revenioon verrattuna paljon vaikeampi luoda suurta sijoittajatarinaa. eQ ei välttämättä ole tosin edes yrittänyt, esim. logo ja nettisivujen ulkoasu mielestäni jopa vanhanaikaisia, ei kauhean myyntihenkiset.

Arvostus toki tällä hetkellä hieman haastava, jos ei uusia kasvukohteita löydy. Tänään tullut tiedote asuntosijoitusrahaston lanseerauksesta oli kyllä yllättävä, en olisi uskonut, että vielä lähdetään näin “perustoimintaan”. Toki senkin varmasti pystyy hoitamaan niin hyvin ja kustannustehokkaasti, että luo arvoa omistajille.

Osakeomistuksen lisäksi lähdin syyskuussa eQ:n asiakkaaksi, kun hajautin n. 20% sijoituksista heidän kiinteistörahastoihin (Hoiva- ja Liikekiinteistöt). Hiljattain muistan Inderesin olleen huolissaan Liikekiinteistöjen viimeaikaisesta tuottokehityksestä. Q4/2019-raportti tuli juuri ja tuotto oli Liikekiinteistöllä vaihteeksi todella hyvä kiinteistörahastoksi, 2,9%/viimeiset 3kk. Tuskin koko vuosi tuota tahtia mennään, mutta esim. ähemmäs 10% vuosituotolla kulujen jälkeen luulisi Liikekiinteistöjenkin myynnin piristyvän.

Toinen mielenkiintoinen uutinen oli eQ:n rakennuttaman ja vuokraaman Lauttasaaren koulukeskuksen valmistuminen:
https://www.eq.fi/fi/funds/news/2020-01-15

Tämänkaltaisia projekteja jos tulee jatkossakin, ei varmaan kasvun rajat Suomessa ole heti tulossa vastaan ja tuotonkin luulisi olevan kelvollinen, kun ammattitaitoa kiinteistökehityksessä löytyy.

6 tykkäystä

eQ laittaa Hoivarahaston kiinni Q1 ajaksi. Edellisen kerran sama operaatio tehtiin Q1’17. Tässä taustalla Q4:n erittäin korkeat nettomerkinnät (80 MEUR) sekä hoivamarkkinan vaikea tilanne. Hoivakiinteistömarkkinalla on tällä hetkellä kysyntä ja tarjonta epätasapainossa, kun ostajia on todella paljon ja hoivaoperaattoreiden investointien jarrutus rajaa tarjontaa.

Toimenpiteellä eQ haluaa suojella sijoittajien tuottoja. Vaikka tällä onkin lievä negatiivinen vaikutus ennusteisiin, on tämä suoraselkäinen ja sijoittajan etua ajatteleva toimintatapa yhtiön pitkän aikavälin tarinan kannalta erittäin hyvä juttu :+1:

https://www.eq.fi/fi/funds/news/2020-01-22

7 tykkäystä

Tylsyys jatkuu jälleen ATH-lukemissa 14.00e. Veikkauksia kevään osingoista? 5% olisi “ihan kiva”.

3 tykkäystä

Juu. On tätä tylsää katsoa, kun menee vain ylöspäin :joy:

Viime kevään osinko oli 0,54€,
tälle keväälle analyytikot antavat 0,58€ ja 0,6€.
Jos hyvin on mennyt, niin eQ kyllä jakaa avokätisesti, ellei ole tullut kiikariin hyviä ostokohteita.
Tuli mitä tuli, olen happy. Ei se prosenttimäärä - vaan se kurssi ja absoluuttiset eurot.

2 tykkäystä

En usko 5% osinkoon. Kyllä toi 0,58 tai 0,60 on realistinen. Tulos viimeiseltä q:lta on varmasti kova.

1 tykkäys

Täältä voi seurata eQn private equity/credit -rahastojen tietoja:
https://www.eq.fi/fi/funds/private-equity/tuotteet-ja-palvelut

Kuten linkin takaa näkyy, ‘uuden eQn aikana’, vuodesta 2013–> PE-rahastojen lanseerausvauhti on ollut tiivis ja rahastojen koot kasvaneet lineaarisesti, koko ajan kiihtyen. Tämä tarkoittaa, että n. vuodesta 2023-2025–> rahastoista on lupa odottaa paitsi reilulla kädellä vuotuisia tuottosidonnaisia palkkioita, niin toki myös eQ:n omat pääomat tuottoineen takaisin (vuoteen 2016 asti eQn omat sitoumukset 3M/rahasto, siitä eteenpäin 1M). Minusta tuntuu, että pikkuhiljaa osa sijoittajista alkaa sisäistämään tämän, ja sen vuoksi osakkeen tuottokehitys on ollut vahvaa ja kiihtyvää. Kaikki eivät toki ole varmasti vielä hiffanneet. Selittänee osaltaan myös sitä, miksi johto/suurimmat omistajat eivät ole lainkaan kiinnostuneita myymään lappujaan.

PE-rahastojen osalta siis alkaen parin vuoden päästä tuottovirrat ovat pitkälle tulevaisuuteen suht turvatut ja ennen kaikkea pitkään kasvavat, vaikka eQ ei myisi yhtään lisää (joka ei ole eQ:n träkillä kovin todennäköistä :wink: )

Toinen ajankohtainen pointti on varmasti, että eQ ja sen Hoivakiinteistöt -rahasto on Suomen suurin yhteiskuntakiinteistöjen omistaja reilusti yli miljardin euron varoillaan, ja kun katsotaan millä hinnalla (ja NAV-preemiolla!) Hoivatilat pörssistä poistettiin, on varmaan selvää, että aina NAV-arvoon hinnoiteltu erikoissijoitusrahasto pitää sisällään varsin paljon realisoitumatonta arvoa. eQlla on varmasti runsaasti optioita, mitä ko. rahaston kanssa tehdä, joista osalla olisi valtava tulosvaikutus.

Tämän vuoden EPS lienee Amanda IV -rahaston tuottojen vuoksi noin 0,7€, eli 14€ kurssi olisi tämän vuoden epsillä P/E 20. Latu on nähdäkseni auki 3-5v. sisään helposti 1,0€ EPSille, ja siitä eteenpäin edellä kuvatulla tavalla EPS-kasvun pitäisi PE-rahastojen palautusten/tuottojen myötä vähintäänkin pysyä yllä tai todennäköisesti kiihtyä.

Rivien välistä voinee lukea, että omat laput pysyy holdissa, vaikka välillä tekisi mieli kovasti kotiutella voittoja. Vaihtoehtoa eQlle on vaan niin pirun vaikea löytää, eli yhtiötä jossa tuloskasvu olisi yhtä ennakoitavissa, yhtiöllä ei investointitarpeita, hyvä johto, 30% opon tuotto ja kasvava hyvä osinkovirta. Tai kertokaa jos olette löytäneet? Yritysosto-optio on tässä toki lisänä vielä, mutta omassa sijoitusfilosofiassa en niiden varaan perusta.

9 tykkäystä

You nailed it :+1:

1 tykkäys

No sieltä tuli 0,62, joka on hiukan yli mun ennusteen. Tulevaisuus on ihan ok, joten lisään osinkodipissä tai viimeistään kesälomilla kun kurssit laahaa. Tässä venaamisessa on aina vaarana ulososto. Mut näillä mennään. Osingoilla toivon ostavani Eq:ta lisää alle 14€ hinnoilla.

2 tykkäystä

Noniin, hienoa, kahdella raportin viimeisellä sivulla on ekaa kertaa ikinä avattu vähän PE-rahastojen tuottosidonnaisten dynamiikkaa. Mm. mandaattipossat yht. 677m€ toki taulukoinneista puuttuu, mutta auttaa varmasti silti sijoittajia hahmottamaan tulevia hyviä kassavirtoja.

“Private Equity - rahastojen ja -varainhoidon hallinnoitavat varat olivat 7 196 miljoonaa euroa (6 049 M€), josta eQ-rahastojen osuus oli 1 609 miljoonaa euroa (1 420 M€) ja mandaattien 677 miljoonaa euroa (611 M€). Raportointipalvelun piirissä olevia varoja oli 4 919 miljoonaa euroa (4 019 M€).”

3 tykkäystä

Tämän takia on aina kannattanut odottaa osingon irtoamista, koska näköjään harva, jopa ammattisjoittajat, eivät ymmärrä tuota vipua. Siellä on vielä pari vipua lisäksi vuoteen 2025 saakka ja näitä kyllä Indereskin aukaisi, mutta eivät näköjään ymmärtäneet, ehkä?

3 tykkäystä

Jos nyt oikein ymmärsin niin tuolta Amanda IV rahastota on tulossa 3,4-4,0 miljoonaa tuottosidonnaista palkkiota. Yritysarvo on 530 miljoonaa, joten ei pitäisi olla juurikaan vaikutusta arvoon. Näkeekö jostain noiden muiden rahastojen kehitystä?

1 tykkäys

Toki tuon yritysarvon pohjana ovat 11,7mrd€ vahvassa kasvussa olevat hallinnoitavat varat ja niistä saatavat hallinnointipalkkiot (ja tuottosidonnaiset). Pointtina näissä tulevissa PE-rahastojen tuottosidonnaisissa mielestäni on, että ne tulevat normaalin parinkymmenenprosentin tuloskasvuun lisäksi ikään kuin bonuksena, ja kun eQ:ta hinnoitellaan noin tuloskertoimella 20, vipu tulee sitä kautta. Esimerkiksi 4m€ ylimääräistä tuloksessa näkyy mukavasti EPSissä, kun osakkeita on se noin 38milj. kpl.

Täytyy vielä huomioida, että tuon tänä vuonna tuottosidonnaista jakavan Amanda IV-rahaston koko on ensinnäkin alle puolet eQ:n tämän hetkisistä PE-rahastojen kokoluokista, ja lisäksi sen sijoituskausi on ollut käsittääkseni noin tuplapituinen vs. nykyisen 2013–> strategian mukaisten PE-rahastojen sijoituskauteen, johtuen mm. ‘uuden strategian’ PE-rahastojen secondary-allokaatioista, jotka loiventavat J-käyrää eli nopeuttavat tuottojen ulosmaksua, sekä eQ:n nykyään merkittävästi paremmasta asemasta PE-markkinoilla, jossa historia ja pitkät suhteen managereihin on kaikki kaikessa. Lisäksi Amanda IV:n aitakorko oli 8 % vs. nykyisten rahastojen 7 %, eli tuottosidonnaista alkaa juoksemaan jo tuo 7 % jälkeen.

eQ kerää tällä hetkellä pelkästään core-strategiansa mukaisia (lower-midmarket, joka toinen vuosi Eurooppa, joka toinen vuosi USA) PE-rahastoja yli 200 miljoonaa joka vuosi lisää, johon päälle tulevat vielä omat secondary ja credit rahastot about toiset saman verran. Pelkästään strategian ytimessä olevien rahastojen koko on siis tuplaantunut siitä, kun niitä alettiin nykymallilla vuonna 2013 tiiviisti lanseeraamaan ja keräämään eli eQ:n ‘vakioasiakkaiden’/mandaattisijoittajien määrä on kasvanut merkittävästi seitsemän vuoden aikana.

Näillä eväillä jokainen excel-taitoinen voinee vähän haarukoida mikä tulosvipu pelkästään PE-rahastojen osalta on, ja tähän siis päälle vielä nuo 677m€ PE-mandaatit, joiden palkkiointirakennetta eQ ei kai sen kummemmin avaa (vai tietääkö joku?).

9 tykkäystä

Oon kertaluonteiset tulot/menot oikaissut aina tuloksesta niin ei edes itsellä vaikuttaisi EPSiin. Jos vastaavaa tuottoa alkaisi tulemaan säännöllisesti niin sittenhän tilanne olisi ihan eri. Ihan kiinnostava mahdollisuus noissa tuottosidonnaisissa palkkioissa kyllä on.

1 tykkäys

Juu, base case on minulla ainakin ilman muuta, että kaikista rahastoista tuottista tulee, eli 2022-> pitäisi olla vuotuista kassavirtaa. Jos nyt yhtään tuntee PE-markkinaa, niin aika huonosti saa mennä jos pääset valitsemaan parhaita managereita rahastoosi Länsi-Eurooppaan / Pohjois-Amerikkaan etkä pääsisi noilla kohdemarkkinoilla ja rahastokokoluokilla yli 7% IRR tuoton. Kyllä ihan perus skenaario on 10-12% IRR, ja jos menee hyvin niin enemmän, tai jos huonosti niin vähemmän, mutta ei tosiaan tuo 7% aitakorko mikään amerikantemppu ole ylittää vaan ns. normitekemistä.

Sitten jotkut Itä-Eurooppaan, Aasiaan jne sijoittavat PE-rahastot ovat ennustettavuudessaan vaikeita ja ihan eri juttu, mutta niitähän eQ ei tee.

Jos katselin oikein, Inderes oli uusimassa eQ-(pika)yhtiöraportissaan arvioinnut Amanda IV -rahaston tuottosidonnaisten palkkioiden määräksi 3,7 me, ja merkannut koko summan tuloutuvan tänä vuonna 2020.

eQ:n tp-tiedotteen näkymät osiosta: “Raportoimme ensimmäistä kertaa arviomme milloin omat pääomarahastomme alkavat maksaa tuottosidonnaista palkkiota. Uskomme tämän helpottavan osakkeenomistajiemme ja analyytikoiden mahdollisuutta analysoida eQ:n tulevaisuuden tuottoja. Nämä arviot löytyvät tilinpäätöstiedotteen sivulta 29. Arvioimme, että Amanda IV -rahasto alkaa maksaa tuottosidonnaista palkkiota tämän vuoden loppupuolella.”

Omaan Exceliin en rohjennut laittaa Amanda IV:n koko tuottosidonnaista palkkiota tälle vuodelle vaan jaksotin sen useammalle kvartaalille alkaen Q4/20. Mun systeemillä eQ:n tuloksen vuosikasvusta tulee hiukan tasaisempi kuin Inderesillä.

Taustaa. Käytän Inderesin palveluja lähinnä vertaistukena. En juurikaan välitä sen antamista suosituksista, 12 kk:n tavoitehinnoista sun muusta hömpästä. Tarkemmin sanottuna analyseeraan Exceliin ensin omat ennusteeni, jota vertaan Inderesin ennusteeseen. Vertailun pääpointtina on, että omaan ennusteeseen ei pääse ns. lapsuksia.

Joka tapauksessa meillä, jotka seuraa eQ:ta tarkemmin, taitaa olla ns. kotiläksyjen tekemisen aika, mukaan lukien Inderesin analyytikoilla.

Toivonkin, että Inderes seuraavassa, toivottavasti pian julkaistavassa laajassa raportissaan avaisi meille asiakkaille eQ:n pääomarahastojen rahaston tuoton logiikkaa, esimerkiksi ns. voitonjaon piiriin siirtyneen rahaston tuottosidonnaiset palkkiot (ml. kertoimet) eQ:lle eli hallinnointiyhtiölle ja sen myötä mahdolliset tuottopalkkiot eQ:n PE-tiimille. Vai valuuko tuottosidonnaiset palkkiot suoraan kohti tuloslaskelman alinta riviä?

Käsitykseni on, että eQ:n PE-rahaston tuottosidonnaiset palkkiot kirjataan tuotoksi vasta, kun sen kohdepääomarahastot tilittävät (aitakoron ylittämisen jälkeen) konkreettisesti rahaa eQ:n PE-rahastolle (ja sen myötä myös eQ:n PE-rahastoon sijoittaneille tahoille).

2 tykkäystä

Tästä täysin samaa mieltä, PE voitonjaosta tulee myöhemmin tällä vuosikymmenellä ihan merkittävä tulovirta. Tämä tulovirta tulee vielä olemaan pidemmällä aikavälillä mukavan ennustettava, johtuen mainitsemastasi rahastojen tiuhemmasta lanseeraustahdista.

“Toinen ajankohtainen pointti on varmasti, että eQ ja sen Hoivakiinteistöt -rahasto on Suomen suurin yhteiskuntakiinteistöjen omistaja reilusti yli miljardin euron varoillaan, ja kun katsotaan millä hinnalla (ja NAV-preemiolla!) Hoivatilat pörssistä poistettiin, on varmaan selvää, että aina NAV-arvoon hinnoiteltu erikoissijoitusrahasto pitää sisällään varsin paljon realisoitumatonta arvoa. eQlla on varmasti runsaasti optioita, mitä ko. rahaston kanssa tehdä, joista osalla olisi valtava tulosvaikutus.”

Hoivarahastossa on selkeää piiloarvoa, jos rahaston kohteet myytäisi nyt, saataisi niistä selvästi yli niiden kirjanpitoarvo. Kuitenkin tässä hyvä muistaa, että rahat ovat eQ:n asiakkaiden, eivät eQ:n. Näin ollen eQ ei saisi tuosta ylituotosta kuin sen heille kuuluvan tuottosidonnaisen palkkion. On myös hyvä muistaa, että mitä enemmän eQ realisoi tätä piiloarvoa, sen heikommaksi rahaston tulevaisuuden tuotto laskee => sen vaikeammaksi käy rahaston myynti.

Käytännössä mitä uskon tapahtuvan on se, että Hoivarahaston salkun nettovuokratuotto jatkaa asteittaista laskuaan arvonkorotusten (ja uusien matalamman yieldin kohteiden) johdosta. Tämä tulee pitämään rahaston tuottotason uusmyynnin kannalta houkuttelevana ja samalla se mahdollistaa kohtalaiset tuottosidonnaiset vielä tulevina vuosina. On kuitenkin hyvä muistaa, että nuo Hoivan tuottosidonnaiset ovat meidän ennusteissamme lähivuosina 2-4 MEUR, kun Hoivan hallinnointipalkkiot ovat 15-20MEUR. Pointtina tässä on siis se, että Hoivan piiloarvon tulosvaikutus eQ:lle on lopulta varsin rajallinen, kun sitä suhteuttaa rahaston jatkuviin palkkioihin.

8 tykkäystä