Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Euroopan turvallisuustilanteen kehitys vaatisi suomalaisille ajankohtaisen päivityksen Natosta. Sen sijaan, että Naton jäsenten vastuut ja tehtävät avattaisiin asiaan vihkiytymättömille todenmukaisesti, on jopa verorahoilla toimiva Yleisradio levittämässä virheellistä tietoa – ja vieläpä lapsille. Viesti on kuin viime vuosituhannen Sammontakojien seinätaulusta: Nato on paha.

Itse olin samassa väärässä uskossa johonkin 80-luvun puoliväliin saakka. Silloiseen turvallisuustilanteeseen oli helppo tyytyä, sillä Neuvostoliiton sotilaallisia aggressioita naapurimaita kohtaan ei nähty, kuten nyt 2000-luvulla nähdään. Osa taisi jäädä myös uutisoimatta ajan hengessä. Koulun ensimmäisestä luokasta lähtien opetettiin, että YYA-sopimus pitää Suomen turvassa ja Suomi on puolueeton. Vasta myöhemmin moni tajusi, mitä se oikeasti tarkoitti. Koko maa oli rähmällään Neuvostoliiton edessä.

Samat ajat eläneiden entisten ja osin nykyistenkin poliitikkojen toiminnassa viime vuosituhannen opit näkyvät vieläkin. Paavo Lipposen Venäjä-lobbaus on aivan karmeaa katseltavaa. Heinäluoma voisi korvata Lipposen koska tahansa. Esko Aho puolestaan soveltaa oppejaan Venäläisessä suurpankissa. Eivätkä nämä entiset pää- ja valtiovarainministerit osaa hävetä touhujaan – edes tässä tilanteessa. Ja sitten vielä Halonen ja Tuomioja. Voi pojat ja tytöt…

Taisi olla @jps, joka esitteli virheellisiä käsityksiä Natosta kahvihuoneessa. Mielestäni olisi hyvä, että Suomen media yrittäisi saada kansan ymmärtämään Natosta ainakin seuraavat asiat:

  • Nato on sotilaallinen puolustusliitto. Nato ei hyökkää, mutta ei voi myöskään estää yksittäistä jäsenmaata tai jäsenmaita hyökkäämästä. Hyökkääjää ei ole velvollisuus tukea.
  • Nato-jäsenenä Suomi olisi velvollinen lähettämään sotilaitaan sotimaan vieraalle maaperälle ainoastaan silloin, jos tehtävänä on toisen puolustusliiton jäsenen puolustaminen hyökkäykseltä.
  • Naton perussopimuksen viides artikla vaatii kaikkia jäsenmaita puolustamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata. Viides artikla on aktivoitu vuoden 1949 jälkeen yhden kerran. Tämä tapahtui USA:n pyynnöstä vuoden 2001 terroristi-iskujen yhteydessä.
  • Irakin sotaan Nato ei osallistunut, vaikka sen jäsenmaita oli osallisena sotatoimissa.
  • Ydinaseiden sijoittaminen Suomen maaperälle on aina Suomen päätös oli Suomi Natossa tai ei. Ydinaseita ei ole tulossa maaperällemme.
  • Suomen oma armeija tai oman puolustuksen suunnittelu ei oleellisesti muutu Nato-jäsenyyden myötä. Suomen armeija on jo pääosin yhteensopiva Naton kanssa ja Nato-kumppanuuden myötä puolustusta harjoitellaan yhdessä. Suomi on aina ensisijaisesti itse vastuussa omasta puolustuksestaan.
  • Suomen nykyiset puolustusmäärärahat ylittävät Naton vaatimukset. Puolustuksen kustannukset eivät kasva ellei Suomen eduskunta niin päätä.
  • Nato-jäsenyys on ylivertainen tapa estää Venäjän aggressiot. Venäjä ei hyökkää Nato-maahan. Mikään maa ei ole koskaan hyökännyt Nato-maahan.
  • EU ei ole puolustusliitto eikä velvoita jäsenmaita auttamaan sotilaallisesti, jos yhteen tai useampaan EU-jäsenmaahan hyökätään. Tämä koskee myös Suomea.

Nämä tulivat pikaisesti mieleen. Listaa saa jatkaa.

Jos suomettumisen ajan venäläiset rauhankyyhkyt siintävät vielä silmissä, on syytä muistaa tämä.

  • Venäjä on Neuvostoliiton hajoamisen (1990) jälkeen ollut osallisena 12 sodassa tai sotatoimessa Ukrainan lisäksi.

Nato on ylivoimaisesti tärkein osa Euroopan turvallisuuden takaamisessa ja Venäjän aggressioiden pysäyttämisessä, nyt ja tulevaisuudessa.

176 tykkäystä