Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Ihmeellisen näköistä touhua:

23 tykkäystä
11 tykkäystä

Entisen Natsi-Saksan ja Venäjän talouden rakenteen ovat kuitenkin kuin toistensa peilikuvat: Natsi-Saksalla oli pitkälle kehittynyt teollisuus ja tekninen ylivoima, mutta huutava pula raaka-aineista. Siksi sille oli myös rationaalista tavoitella maa-alueita, joista niitä sai.

Venäjltä taas puuttuu oma kehittynyt teknologia ja kehittynyt tuotanto, mutta se ei kykene sellaista hankkimaan valloittamalla.Toisin kuin Natsi-Saksalla, sillä ei ole velkaa, jonka se voisi jättää sodan syttyessä maksamatta, vaan varoja ulkomailla, jotka on nyt jäädytetty.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli valtava strateginen virhe. Venäjällä ei ole tässä sodassa mitään todellista voitettavaa. Jopa Krimin strateginen merkitys on kyseenalainen Turkin kyetessä tarvittaessa sulkemaan ulospääsyn Mustamereltä.

30 tykkäystä

Nuo miehistötappiot on ilmeisesti ilmoitettu reippaasti yläkanttiin. 12 000 kaatunutta tarkoittaisi joidenkin arvoiden mukaan 30 000 - 40 000 haavoittunutta, mikä olisi jo aika reipas osuus Venäjän käytössä olevista sotilaista.

2 tykkäystä

Hyvää kehitystä, valtaosa venäläisistä kun ei osaa muita kieliä kuin venäjää.

60 tykkäystä

Menee hieman sivupoluille ketjun pääaiheesta, mutta… On totta että taloudet eroavat merkittävällä tavalla toisistaan eikä raaka-ainepula vaivaa Venäjää. Mutta jos Venäjällä olisi korkea ambitiotaso Euroopan rajojen uudelleenpiirtelyyn, on sille teknologia ja aika samanlainen pullonkaula kuin Saksalle aika ja raaka-aineet olivat.

(Itseasiassa Saksan talouden kehittyneisyys tuolloin on hieman sitkeä myytti. Elintaso oli alhaisempi verrattuna esim. Ranskaan ja Iso-Britanniaan. Massatuotanto oli lapsenkengissä ja tekninen “ylivoima” hyvin rajottunutta tietyille tonteille. Kovalla riskinotolla ja munkilla saksalaiset pääsivät niin pitkälle, kuin pääsivätkin. Historiaketjussa voi jubailla lisää jos haluaa).

Samaa mieltä.

18 tykkäystä

Siis selvää on ollut alusta alkaen että Ukrainan ilmoittamat “casualties” tarkoittaa kuolleita + haavoittuneita yhteensä.

Ja historiallisesti suhde on ollut noin 1:3 eli yhtä kuollutta kohden on kolme haavoittunutta. Eli 12000 uhria tarkoittaisi noin 3000 oikeasti kaatunutta.

Mutta koska tilanne on päällä, numerot ovat sinne päin. Eiköhän totuus ole että kuolleita Venäläisiä on joitain tuhansia ja haavottuneet mukaan lukien jotain 10000 - 15000 haarukassa ja sitä tarkempi arvio vaatii että sota ensin loppuu ja voidaan tarkemmin ynnätä. Ja numero tietenkin kasvaa joka päivä.

10 tykkäystä

Periaatteessa näin, kuitenkin Ukrainan sodassa käytetty kalusto antaa ainakin voimakkaita viitteitä armeijan kaluston olevan jotain aivan muuta kuin Venäjän johdossa on kuviteltu. Tuosta syystä on varsin kyseenalaista kuinka hyvin valloitussota onnistuisi, vaikka vastassa olisi huomattavasti Ukrainaa pienempiä valtioita.

4 tykkäystä

Ja lisätään vielä, että lukuun kuuluu myös vangitut, joita oli pari päivää sitten 2000 miestä.

3 tykkäystä

Olisi ihan kiva jos joka kymmenes viesti ei liittyisi noihin Ukrainan ilmoittamiin tappioihin ja niiden kyseenalaistamiseen.

6 tykkäystä

Vaikka Venäjä “voittaisikin” sodan, minua ihmetyttää, mikä sen pitkänajan suunnitelma on. Vaikea nähdä, että Ukrainan kansa helpolla alistuu miehitykseen, joten omistaako Venäjä jatkossa suuren määrän armeijastaan puhtaasti kansan kurissa pitämiseen? Olettiko Putin aidosti sotaan ryhtyessään, että Ukrainan kansa olisi johtonsa alistamaa ja oikeasti Venäjä-myönteistä?

6 tykkäystä

Mikäli tällainen suunnitelma pitää paikkansa, niin kyllähän tuo Moldovan rajalla sooloileva neuvostoreliikki Transnistria aiheuttaa huolta. Jos se halutaan liittää Venäjään pitäisi etelä-Ukrainastakin saada napattua reilu maapala. Muuten olisi tyytyminen toiseen Kaliningradiin.

4 tykkäystä

Sano mitä sanot, tuosta äskeisestä kuvasta näkyy myös se että naapurilta ei ole vaunutkaan selvästi loppumassa. Aika huolestuttavaa.

Virallisesti Venäjällä (oli) 20 216 panssarivaunua (Wikipedia). Mutta kun katsoo mitä vaunuja Ukrainaan lähetetty niin onkohan kuinka iso osa tästä ajokelpoista tai jotenkin modernisoitua. Jos rajan yli tulee T55MV vaunuja niin mies Javelinin kanssa taitaa viedä voiton melkein aina, paitsi Javelin taitaa olla kalliimpi vehje.

12 tykkäystä

suolan kera…

29 tykkäystä

Voisin heittää tähän väliin omat viisi senttiäni.

Tosiaan Ukrainan koillisosassa on tällä hetkellä kylmän ilman alue, joka kestää ennusteiden mukaan about launtaihin saakka:

Kuvassa 2 metrin lämpötila ja to-la lämpötilan haarukka Ukrainassa tosiaan siinä -5-15 asteen välissä. Eli ei mikään hirveän paha ja venäläiset varmaan tottuneet tuommosiin lämpötiloihin. Itse melkeenpä veikkaisin että tuo pieni pakkanen on aika ihanteellinen lämpötila sodalle, koska

  • maa jäässä → teoriassa ei pitäisi olla mutaa
  • lämpötila pakkasen puolella → kamat ei kastu märästä maasta jne
  • ei liian kova pakkanen → perus vaatetus riittää selviämään pihalla ilman että kädet menee kuolioon

Ja mitä tulee tuohon sateeseen, niin:

Kuvassa kumulatiivinen sade tästä hetkestä lauantai-iltaan. Kuten kuvasta nähdään niin sade on aika olematon tuolla kriittisissä pisteissä. Jotain pientä sieltä saattaa taivaalta tulla, mutta ei mitään dramaattista.

Olen siis itse sääalalla ja on tullut seurattua tuota sotaa sen näkökulmasta jonkun verran. Välillä on tehnyt mieli päivitellä tilannetta tänne, mutta “valitettavasti” siellä on kelit pysynyt aika hyvinä. Tämä johtuu tosiaan tästä lopputalven ja alkukevään aikaikkunasta, kun mitään ihmeellisiä talvimyrskyjä ei pitäisi enää tulla, mutta samaan aikaan maa on jäässä. Samalla Ukraina kuuluu Venäjän kanssa tähän mannerilmastoon, jonka seurauksena sateiden määrä painottuu talveen ja silloinkin ne on lumen muodossa. Valitettavasti tässä asiassa Putin ja kenraalit varmaan haistoi asian hyvin eikä lähtenyt talvella sotimaan. Esim lumen syvyys rupeaa olemaan jo olematon:

Harkovassa on vielä jotain, mutta muu maa on käytännössä jo kuiva.

Ehkä itsellä säässä katse kääntyy sinne mutakelien puolelle eli lämpötilahaarukkaan 0-+5. Silloin kastuneet vaatteet ei kuiva liian nopeasti ja telaketjut jää jumittamaan maahan. Tärkeintä olisi saada ne metallihevoset jumittamaan, jolloin hyökkäämisestä tulee pirun vaikeeta.

Jos foorumilaisia huvittaa tutkia Ukrainan säätä tai vaikka juhannusviikon sateita, niin tuo saksalainen sivu Wetterzentrale - Top Karten - GFS Europa 00Z on tosiaan aika hyvä siihen :grin: Siellä on vaan tosiaan tekstit saksaksi, mutta onneksi moni selain pystyy ne jo nykyään kääntämään vaivatta.

60 tykkäystä

Vaikka maa on pinnalta jäässä, muttei syväroudassa maastoautoilla ja ehkäpä kuorma-autollakin pääsee pellolle. Painavat tankit ja panssaroidut miehistönkuljetusvaunut kyllä helposti uppoavat.

Ukraina on aika avointa maastoa ja tuuli saa pakkasen vaikutukset aika lailla kovemmiksi ulkoillessa.

9 tykkäystä

Vanhat KGB-miehet haikailevat Neuvostoliiton suuruuden ja venäjän kulttuurin perään, mutta ovat sokeita sille, että Neuvostoliiton suurimmat heikkoudet liittyivät juuri KGB-miehiin ja venäjän kulttuuriin. Toisin kuin Putin luulee, Gorbatshov ei aiheuttanut Neuvostoliiton romahdusta, vaan hänen edeltäjänsä, joiden politiikka oli ajanut valtion umpikujaan.

Voi olla jopa niin, että suunnitelmatalous ei ehkä ollutkaan se asia, joka kaatoi Neuvostoliiton, vaan sitä toteuttavan kansan perusvenäläiset arvot. Sosialismi ei ehkä pilannutkaan venäläisiä, vaan venäläiset pilasivat sosialismin omilla arvoillaan.

Nyt tuntuu kuin katselisin kylmän sodan aikaa pikakelauksella. Venäjällä on edessä samanlainen taloudellinen romahdus ja henkinen umpikuja, mutta 45 vuoden sijaan näemme sen tapahtuvan 4,5 vuodessa, parhaassa tapauksessa 4,5 kuukaudessa.

22 tykkäystä

Jos tämä ei uppoa venäläiseen kansaan tehokkaasti, niin mikä sitten. Just saying

20 tykkäystä

Ihan oikeassa olet, tämän vuoksi käytin sanaa “teoriassa”. Todellisuudessa lämpötila ei Harkovassakaan tipu talvella pysyvästi niin alas, että voitaisiin vakavasti puhua maan menemisestä syväroutaan useamman desimetrin edestä. Eli tällöin pieni ja suhteellisen lyhytaikainen plussakeli todennäköisesti tappaa roudan ja tekee maasta mutavelliä. Tätä mieluusti puolustajakin toivoo.

Loppuun vielä loppukevennys, ottakaa suolan kansssa: ovatkohan venäläiset olleet niin neroja, että käyttävät kevyitä ladoja ja neuvostoajoneuvoja jne miehistön kuljetukseen, jotta ne eivät jäisi kiinni maahan… :thinking: sillävälin twitter naureskelee heille niiden käytöstä, tajuamatta ideaa sen taustalla

11 tykkäystä