Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Kyllä ne Ukrainalaiset on kovia ja ehtivät vaikka mitä. Salaisesti natseja, oma ydinaseohjelma joka on niin piilossa että Pohjois-Korea on kateudesta vihreä ja päälle vielä bioaselabratkin jauhaa COVID-pöpöjä liukuhihnalta.

Tai sitten Venäjän satusedät yrittää epätoivoisesti keksiä jotain mikä menisi läpi kun todelliset syyt (NATO-viha, suur-neuvostoliiton kaipuu ja mustan meren kaasu- ja öljyvarat) eivät ole niin kelvollisia sopan myymiseksi varsinkin kun hintalappu on keikahtanut raskaasti miinukselle kaikilla mahdollisilla mittareilla.

24 tykkäystä

Tuolileikki jatkuu

Chelsea viittaa siis tuohon paikalliseen kuuluisaan jalkapallojoukkueeseen, jonka Abramovich omistaa (omisti).

31 tykkäystä

Katson tätä ehkä liiankin toiveikkaasti, mutta minusta hieman vaikuttaa siltä että juuri tuollainen Fekin mainitsema laskelma taustalla on. Tsetsenia-Georgia-Krim-Itä-Ukraina-koko Ukraina aloitettuja sotia ja sen päälle melkoista uhkailua Baltiaa, Puolaa ja Suomea ja Ruotsiakin kohtaan. → Kukaan ei enää usko että tämä jää tähän, Ukraina ei ole minkään päätepiste ellei sitä siihen voimalla laiteta.

Minimikustannukset voimankäytölle taas ovat sittenkin puhtaan taloudelliset kustannukset, jos henkiä ei tarvitse muualla kuin Ukrainassa menettää. Eli siinä mielessä rajut pakotteet “toistaiseksi voimassaolevina” ovat paras sodankäynnin muoto tässä vaiheessa ja asiaan pitää todellakin sotana suhtautua. Eihän USA:lla ole mielestäni mitään pakottavaa insentiiviä ottaa pakotteiden kustannuksia omaan piikkiin, mutta niin valitaan tehdä. Tätä akuuttia taloussotatilaa ei kylläkään hirveästi ole poliittisten päättäjien suusta julistettu, eikä Suomessa varmaan ihan ensimmäisenä sanotakaan. Onhan se melko eskaloivaakin omalta osaltaan.

Eli itse uskoisin, että löytyy laajamittainenkin konsensus lännessä siitä, että Venäjän talous kannattaa raunioittaa tässä ja nyt. Vaikka se maksaa myös itselle. Jossain määrin lienee selvää, että jossain kohtaa se nyt kerta kaikkiaan on vain tehtävä ja kyse on vain siitä, että kuinka monen on kuoltava sitä ennen. Halpaa kaasua ja öljyä saa sitten sieltä raunioista taas ostettua myöhemmin jos halutaan.Jossain vaiheessa kansaa pitää kuitenkin valmistella ja johtaa sitä hintaa pienellä nikottelulla maksamaan, bensapumpulla ja muuallakin.

Ukrainaa tämä lohduttaa suhteellisen vähän. Siellä niitä henkiä menee vielä paljon. En ole kenraali, mutta ajatus voisi siellä olla sellainen, että 44 miljoonan ihmisen tulevaisuutta ei niin vain pois anneta 200k hyökkääjälle. Vaikka 1-2 miljoonaa omia kuoleekin. Huono rauha kuitenkin tarkoittaa vuosien sortoa, orjuutta, ryöstöä ja kuolemaa. Loppusumma death tollin osalta nousee silloinkin helposti samoihin lukemiin. Pakotteet asettava länsikin tietää tämän ja on näillä näkymin valmis tuon hinnan maksamaan, sillä Naton voimalla tämänhetkinen venäläinen miehittäjävahvuus voitaisiin pyyhkäistä pois Ukrainasta viikossa jos haluttaisiin.

21 tykkäystä

Venäjä: “Kansallistetaan teidän yhtiöt Venäjällä”
Länsimaat: “No, me kansallistetaan teidän omistamat kiinteistöt meidän maissa”
Venäjä: “Me tehdään sitten sama täällä”
Länsimaat: “Ihan vapaasti Dmitry. Alaskirjattiin ne jo kaksi viikkoa sitten. Nykyarvo läheni nollaa ilman alaskirjaustakin.”

“Mutually negative implications” :grin: Onko tämä Venäläistä suuruudenharhaa vai silkkaa tyhmyyttä? Ei tällaiseen leikkiin kannata lähteä, jos ei ole miettinyt asiaa ihan loppuun. Taitaa länsimaalaisten tilukset Venäjällä olla lähtökohtaisestikin aikas vähissä.

Interfax →
image

Suomen kannalta tilanne olisi erittäin hyvä. Saisimme kertaheitolla haltuun kaikki ne Puolustusvoimien läheisyydestä ostetut maat ja saaristotontit taloineen.

90 tykkäystä

Pehmenee…

IS:

11:31

Kreml: Sairaalapommituksen taustoja ryhdytään selvittämään

Kreml ilmoitti torstaina, että Mariupolissa sijaitsevaan sairaalaan kohdistuneen pommituksen taustoja ryhdytään selvittämään.

  • Aiomme ehdottomasti tiedustella armeijaltamme asiasta, sillä minulla ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä siellä on tapahtunut, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi torstaina.

Peskov sanoi, että Ukraina on toistuvasti pyytänyt järjestämänä keskusteluyhteyden presidentti Zelenskyin ja presidentti Putinin välille.

Peskovin mukaan keskustelut Venäjän ja Ukrainan välillä käydään nyt kuitenkin ministeritasolla. Maiden ulkoministerit keskustelevat parhaillaan Turkin Alanyassa.

  • Odotamme tuloksia ja katsotaan, millaisia ne ovat, hän vatsasi kysymyksiin siitä, onko presidenttien välinen keskustelu mahdollinen.
18 tykkäystä

Olisin äärimmäisen varovainen näissä kansallisuuksiin perustuvissa projisoinneissa. Kansan arvoja on aika hankala erottaa ympäröivästä systeemistä. Selviytyminen sosialismissa edellyttää meille vieraita toimintatapoja ja kun niitä riittävän kauan sovelletaan, niin siitä jää aika syvä jälki.

Sosialismiahan on kokeiltu muuallakin kuin Venäjällä ja jälki on ollut aivan yhtä lailla masentavaa ilman venäläisiäkin.

15 tykkäystä

Ei tullut Turkissa edistystä

10 tykkäystä
13 tykkäystä

Tästä olen vahvasti eri mieltä. Krimin miehitys puolitti Ukrainan maakaasu-varannot, joiden käyttöönoton olisi ollut tarkoitus alkaa 2017. Ukraina olisi voinut tehdä Venäjästä tarpeettoman Euroopalle.

18 tykkäystä

Kun Syyriassa tehdyt sairaalapommitukset ja kaupunkien järjestelmälliset tuhoamiset aiheuttivat selkeästi närää, muttei muuta, niin venäläiset ilmeisesti ajattelivat jatkaa Ukrainassa samalla hyväksi havaitulla mallilla. Nyt sairaalapommitukset ovat kaikkien länsimaiden lehtien ja nettimedioiden etusivulla, ilmeisesti tietoa syötetään myös Venäjälle. Nyt on ihmeteltävä varusmiesten sotaan lähettämisen lisäksi sairaaloiden tuhoamista jne.

En valitettavasti kuitenkaan usko minkään muuttuvan. Venäjä/Neuvostoliitto on kaikissa sodissa keskittynyt sairaaloiden ja muun siviiliinfrastruktuurin tuhoamiseen sekä hyökkäysiin siviiliväestöä kohtaan.

22 tykkäystä
48 tykkäystä

Rostec:in johtaja, ja Putinin lemmikki, Chemezov ylisti tänään Venäjän erityisoperaatiota Ukrainassa ja kehui sen olevan voitokas.

Lisäksi mies otti kantaa pakotteisiin. Interfax jälleen tiedottaa:

MOSCOW. March 10 (Interfax) - The sanctions imposed on Russia are quite serious, Rostec head Sergei Chemezov said at a meeting with the state corporation personnel.

“Our life will not be easy. The sanctions are quite serious but if we take a look at Russia’s history we will see that Russia has always struggled with various kinds of sanctions and enemies around it and has always been victorious,” Chemezov said in a statement obtained by Interfax.

“I believe we will act likewise this time. The sanctions, which have been declared since 2014, give us a chance, a chance for our own development. Look at what we have already done. A lot of products we used to buy abroad are now manufactured here,” Chemezov said.

Väitehän on osittain tosi, sillä moni länsiyhtiö valmistaa nykyisin tuotteitaan Venäjällä. Joskin valtaosa näistä on kertonut nyt joko keskeyttävänsä tuotannon tai lähtevän maasta. Ja maa on täysin riippuvainen ulkomaisista koneista ja laitteista.

Tässä uutisessa kiteytyy konkreettisesti “jokainen tsäänssi on mahdollisuus” -lausahdus. R.I.P. Matti.

33 tykkäystä

Arvelinkin, että kommenttini voisi tulikta sosialismia tukevaksi. Sosialismi on sekin aika lavea käsite. Voisihan sanoa Suomenkin olevan jo nyt sosialistinen maa ja Kokoomuksen olevan sosialistipuolue, ainakin jos USA:n keskilännestä kysytään.

Menee nyt vahvasti aiheesta sivuun, mutta menkään tämän kerran, koska pointtini tähän ketjuun on edelleen se, että Venäjä näyttää kärsivän pitkälti samoista ongelmista kuin Neuvostoliitto, oli sosialismia tai ei.

Nähdäkseni sosialististen valtioiden ongelmat liittyvät ainakin:

  1. suunnitelmataloudesta johtuviin ongelmiin, jotka ovat erityisen suuria mittakaavan kasvaessa. Onhan yksittäinen perhe, suku, tai osuuskuntakin eräänlainen suunnitelmatalouden yksikkö.
  2. sosialismin venäläisestä toteutuksesta johtuviin ongelmiin. Sosialismi on muuallakin kuitenkin toteutettu yleensä venäläisin opein. Tähän toteutukseen kuuluu mm. yksipuoluejärjestelmä, totalitaarinen järjestelmä, silmitön väkivalta omaa kansaa kohtaan, sensuuri, korruptio, ja pyrkimys alistaa muita kansoja.
  3. Yhdysvaltojen pakotteista johtuviin ongelmiin. Tästä todisteena se, kuinka pitkälle Kiina on päässyt kun pakotteita ei ole ollut. Toki on kyseenalaista, onko Kiina sosialistinen maa, vai onko sellainen esim. Suomi. Mitä se edes tarkoittaa?

Suomi-varauksella voidaan minustakin kuitenkin todeta, ettei sosialismi ole missään onnistunut, ainakaan jos asia tarkastellaan koko kansan hyvinvoinnin kannalta. Tosin sanan merkityskin on kovin monitulkintainen.

6 tykkäystä

Kiinnittäisin huomiota tässä videossa siihen, että Ukraina näyttää käyttävän siviil(?)dronea tulenjohtoon. Vastaavia videoita on nyt alkanut ilmaantumaan paikallisille twittertileille. Päivänvalossa kääntyy taas uusi lehti ukrainalaisten eduksi. Dronesta saatavan reaaliaikaisen paikka- ja osumatiedon avulla Ukrainan tykistön teho puolustuksessa kasvaa huimasti.

9 tykkäystä

Taitaa ne rauhanneuvottelujen ehdot olla tiivistettynä tuossa. Mutta hyvä, että neuvotellaan. Kurssit voi olla volatiileja taas tänään.

Edit: mutta olisiko Lavrovin sanomassa jotain avausta

Edit: Otin vähän Hesarista, niin ainakaan Ukrainan agendalla ei ole pysyvä neutraliteetti

Kuleba taas sanoi, että Ukrainan johdonmukainen päämäärä on ollut liittyä puolustusliitto Natoon. Kuleban mukaan Ukraina ymmärtää, ettei se tapahdu lähitulevaisuudessa, mutta se on päämäärä.

19 tykkäystä

Eli Venäjä kuvittelee että hitaasti lanaamalla siviilejä Ukraina ennen pitkää luovuttaisi ja länsimaat eivät uskalla tehdä mitään mikä tämän estäisi.

Kysymys kuuluu, riittääkö Venäjällä asevoimat (miehet ja kalusto) kuinka pitkään toteuttaa tätä strategiaa. Ukrainalaisia on paljon ja mobilisaatio etenee vauhdilla. Taitaa olla jo miesylivoima selvästi Ukrainalla ja jos vapaaehtoisia lappaa tähän tahtiin niin joku 3:1 ylivoima on ihan realismia.

16 tykkäystä

Eli siis kun tässä käyttää Venäjä-Muu maailma kääntäjää niin saamme lopputulokseksi: Venäjä suunnittelee hyökkäävänsä muihin maihin sillä hyökkäsihän Venäjä myös Ukrainaan?

27 tykkäystä

Miten tuon Mariupolin piiritys meinataan hoitaa tai sinne saada ihmisille ruokaa tai juomaa? Tuohan tulee olemaan todellinen katastrofi jos tuohon ei puututa.

Jos valehdellaan tulitauosta ja motitetaan siviileitä niin siinä alkaa.mennä raja siihen että kohta lännen otettava homma haltuun. Tuskin tulee länsi katsomaan että muutama satatuhatta ukrainalaista nääntyy kaupunkiin. Lumisade ainakin auttanut veden saantiin…

2 tykkäystä

Ruotsi laajentaa asevelvolli­suuttaan ja nostaa puolustus­menojaan https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008672711.html

Tuo “2% bkt:sta” kuulostaa oikeinkin messevälle, jos ymmärrät, mitä tarkoitan :wink:

59 tykkäystä

https://www.reddit.com/r/ukraine/comments/taood7/uncanny_predictions_of_ukraines_war_from_april/

Uncanny predictions of Ukraine’s war from April 2021 by former Russian MP Nevzorov

Hyvin on osunut ennuste kohdalleen. Toivottavasti osuu kohdalle loppuun asti.

34 tykkäystä