Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Aikalailla voi yhtyä tähän mielipiteeseen, itseäni ihmetyttää vaan se, miten tuota armeijaa nyt mollataan viime viikkoina, vaikka Venäjä on selvästi saanut joukkonsa paljon paremmin toimintaan ja organisaatio ja hyökkäykset alkavat toimia.

3 tykkäystä

Kyllä siellä on vaunua myös Ukrainalla ja vaikka mitään eeppisiä isoja tankkitaisteluita ei tietääkseni ole käyty, T-62 on pahasti alakynnessä jos vastaan tulee vaunuja. Lisäksi koska T-62 ei ole autoloaderia, se vaatii neljä miestä tuoreempien mallien kolmen sijaan, joka tarkoittaa lisätappioita joka kerta kun Javelin iskee. Tai mikäli ajetaan vajaalla miehistöllä, joko komentaja tai ampuja saa lisäduunia joka heikentää suorituskykyä.

Näitä heitetään tappeluun vain koska parempaa ei ole tarjolla ja ovat tyhjää parempaa, joka kertoo että Venäjällä on kalusto loppu.

3 tykkäystä

Minkäköhän maan armeija tässä videossa esiintyy. Ei näy yhtään T-62 niin tuskin ainakaan Venäjän. Pitänee selvittää.

Yhdessäkään länsimaisessa vaunussa ei ole autoloaderia.
Autoloader hidastaa joissakin vaunuissa mm ammustyypin vaihtoa, lataamista ja on viime aikoina osoittautunut aikamoiseksi uhaksi kun sen ammukset tuppaavat räjähtämään. Just saying.

T-62 on vanha vaunu, sille ei varmati löydy yhtä paljoa koulutettua miehistöä, ja se ei kykene samaan. Isoimpana puutteena varmaan erilaiset tähtäin ja johtojärjestelmät, ja pimeä ja lämpönäkökyky?
Mutta Venäjä voi puskea sillä samalla tapaa Ukrainan linjoihin, ja niiden läpi.
Miten Ukraina valtaa takaisin menettämänsä alueet?
Venäjä on linnoittanut ne? Sillä on kyky tuhota Ukrainan vähät panssarit helikoptereilla ja tykistöllä, jos ne hyökkäävään lähtevät ja selvän maalin itsestään tekevät.

Ei tuollainen kalusto parasta ole, eikä hyvä asia venäjälle. Venäjällä on niitä vaunuja, T72 esim tuhansia ja tuhansia. alla kk vanha artikkeli, core ei muuttunut.

Will the United States Run Out of Javelins Before Russia Runs Out of Tanks? | Center for Strategic and International Studies.

" According to the International Institute for Strategic Studies (IISS) The Military Balance , the Russians have 2,800 tanks and 13,000 other armored vehicles (reconnaissance and infantry fighting vehicles) in units with another 10,000 tanks and 8,500 armored vehicles in storage. Open-source intelligence indicates that the Russians have lost about 1,300 armored vehicles. The bottom line is that the Russians are not going to run out of armored vehicles anytime soon."

Tässä on ongelmana se että tuo kalusto antaa Venäjän edetä, Ukrainalla ei tällä hetkellä ole oikein kykyä ottaa maastoa takaisin. Nämä eivät ole yhtä helppoja paloja kuin Kiev suunnalla, näistä Venäjä yrittää pitää kiinni. Ja tämä ulottuvuus tuntuu monilta unohtuvan.

Olen täällä kriittinen, koska monissa posteissa on selviä asiavirheitä, ja ihmiset ovat “hurmiossa” siitä että Venäjän karhu kukistetaan. Hurmio on vaarallinen asia, ja vielä ei ole aika nostaa (tätä :wink: ) pystiä.

16 tykkäystä

Käytin itse samaa kuvaa tässä ketjussa muutama viikko sitten. Huomasin jonkin aikaa viestini jälkeen, että kuva on vähintäänkin harhaanjohtava ellei täysin virheellinen. En silloin lähtenyt viestiäni enää korjaamaan, sillä tuskin sitä olisi enää kukaan edes lukenut. Mutta tuon tämän nyt tässä esille. Vaikea sanoa, onko harhaanjohtava vertailukuva tarkoituksellinen vai tahaton.

Venäjällä on paljon tehokkaampaakin tykistöä ja raketinheittimiä, jotka puuttuvat kuvavertailusta ja jotka eivät jää jälkeen länsimaisten valmistajien tykistöstä kantamaltaan eivätkä tuoreimpien osalta tekniikaltaan (laser-ohjaus jne).

Esim.

  • 2S7 Pion (kantama 37,5km/23 mailia)
  • 2S5 Giantsin-S (kantama 28 km/17 mailia)
  • BM-30 Smerch MLRS (kantama 43,5 mailia)
  • BM-27 Uragan MLRS (kantama 22 mailia)
  • 9M55 (56 mailia)

Kaikkia näitä on kuvattu Ukrainan sodan aikana kuljetuksessa rintamalle tai tositoimissa rintamalla ehjinä tai tuhottuina.

Linkkejä:

(Tässä linkissä laaja kuva-aineisto ja myös suomalaisen Petri Mäkelän twiittejä aiheesta)

4 tykkäystä

Mutta onko kyse näistä:


Jos noita uusia tankkeja on tuhansia ja tuhansia, miksi T-62:set olisi liikkeellä.

Johan jossain spekuloitiin, että venäjän armeijan kalustomäärä ei ole koskaan kutistunut. Sieltä ei ole mitään poistettu vahvuuksista.

Tällä kysymyksellä on se merkittävä pointti, että ajatus “ei ajeta venäjää eskaloimaan sotaa lisää” ei välttämättä ole realistinen, jos maalla ei ole mitään millä sotaa todellisuudessa eskaloida. Näyttää päinvastoin siltä, että maa on ollut jo “all-in” useamman viikon. Nyt on rintamalla ihan kaikki mikä käyntiin vielä lähtee…

18 tykkäystä

T-62 on haavoittuvainen myös kevyille panssarintorjunta-aseille ja näkyvyys noin vanhasta purkista on surkea.

15 tykkäystä

Varmasti, iso osa niistä on tuolta, en sitä ole koskaan kiistänytkään.Olet mielestäni aivan oikeassa siinä että korruptio ja heikko huolto jne jne ovat syöneet venäjän armeijan tasoa.

Se ei poista sitä että vaikka 50% olisi tuossa kunnossa, Venäjä olisi menettänyt operatiivisesta vaunuistaa pienen määrän. T-62 lahjoitettiin huhujen mukaan näille DNR joukoille, Venäjä tunkee sinne kaiken huonon kalustonsa muutenkin.

Ja jos mietit jotain “crowd control” tai takalinjojen toimintaa, jossa taistellaan sissejä vastaan. T-62 ajaa asian aivan yhtä hyvin. Vaikka onkin heikommin panssaroitu ja muutenkin huonompi vaunu.

2 tykkäystä

Jos nyt miettii että panssarivaunu on lopulta aika samanlainen mekaaninen laite vaikkapa kuorma-auton kanssa, niin moniko 1970 valmistettu, 20 vuotta käytetty ja 1990 taivasalle jätetty kuorma-auto lähtisi vielä 2022 käyntiin ilman että joka ikinen tiiviste joka ikisen metallipinnan välissä vuotaisi. Samaten kaikki mahdolliset laakerit jos ovat levänneet painon alla sijoillaan vaikka sen 30 vuotta saati kauemmin, niin eipä taida kauaa pyöriä jos ollenkaan.

Ihan perstuntumalta 99% kuorma-autoista, jotka olisi valmistettu 1962-1970 ja jotka olisivat seisseet sateessa 1990 alkaen olisivat näin 2022 vaurioituneet käyttökelvottomiksi. Ettei olisi panssarivaunut ihan sama tilanne.

16 tykkäystä

Juurikin näin, ei moni.

Osaa niistä on huollettu. Osaa ei. Ihan tosi iso osa noista ei varmasti lähde liikkeelle, mutta sitten löytyy myös kallioluolia ja varastohalleja joissa ovat parempi kuntoiset yksilöt.
Ulos jätetyt vaunut luulisi olevan huonoimman kuntoiset varaosa vaunut, jotka vaativat pitkää huoltoa ennen kuin ne saa toimintaan, mutta jos sota venyy. Ne saadaan toimintaan.
Jenkeiltä löytyy aivan samanlaisia “hautausmaita” aavikoilta, tosin heidän ilmastonsa taitaa olla siihen parempi.

Huomauttaisin myös että mm. Leopard 2 on 1970 luvulta ja Leopard 1 on 1950 luvulta, näitä on päivitetty. Molemmat käytössä Nato maissa. Niin on myös noita Venäläisiä vaunuja.


Nato pojat osaa vitsit.

4 tykkäystä

Tämä. Maailmasta ei löydy niin paljon vaseliinia, että saisi noiden Venäjän ulkovarastoissa olleiden vaunujen telat liikkumaan ja koneet käymään. Jokainen moderni tankki, joka on voitu saada kasaan, on laitettu rintamalle. Edes Venäläiset kenraalit eivät ole niin tyhmiä, että jättäisivät hyvät modernit tankit selustaan ja laittaisivat vanhemmat ruumisarkut rintamalle, kun tarkoitus on hyökätä ja voittaa.

Kun moderni kalusto loppui, laitetaan vanhempaa kalustoa siltä osin, kun vielä kone lähtee käyntiin. Toki armeijan insinöörit entistävät kaikkea vanhaa (ja käyttökelvotonta uudempaakin) niin nopeasit kuin voivat, eli kyllä niitä T72:a tai T-80:iä vielä saadaan rintamalla muutama kappale viikossa. Se ei vain auta, kun tankkia palaa ~10 kpl/vrk.

Mistä vetoa, että T-55:ia nähdään taisteluissa ennen Juhannusta?

9 tykkäystä

Ei Venäjä ole niin tyhmä, että kuluttaa kaiken “modernin” kalustonsa loppuun Ukrainaa vastaan. Maa olisi täysin puolustuskyvytön vuosikausien ajan.

Venäjä käytti T-62:sia rintamalla myös Georgian sodassa 2008. Tuskin oli silloinkaan uudempi kalusto kulutettu loppuun.

8 tykkäystä

Kerron yhden omakohtaisen kokemuksen venäläisten panssarivaunujen kunnossapidosta. 90-luvulla olin vielä ihan lapsukainen, mutta seuraava juttu ei ole mielikuvituksen tuotetta vaan totta.

Kotipaikkakunnallani oli hiljainen teollisuuskiinteistö, jonka takana oli katseilta suojassa iso parkkipaikka. Tiettynä iltana viikosta sinne ilmestyi pakettiauto, jonka tarkoitus oli paikallinen julkinen salaisuus. Pakettiautolla saapui aina pari venäläistä lastinaan kaikkea mitä irti oli saatu venäjän armeijan kalustosta. Moni veneilijä kävi sieltä hakemassa pimeänäkölaitteet veneeseensä aikana, jolloin GPS:ää ei ollut kenelläkään. Joku tunnisti ne T72 käytetyiksi pimeänäkölaitteiksi. Venäjän armeijan kalustoa varastettiin myytäväksi jopa suomalaisille venekirppareille, niin minne kaikkialle muualle sitä onkaan viety - ja kuinka paljon. Aikaa varastamiseen on ollut 30 vuotta.

62 tykkäystä

Tästä aiheesta hyvä video.

4 tykkäystä

Tämä on kuultu monesti.

Venäjän piti vallata koko Ukraina parissa päivässä. Puolustuksen piti romahtaa heti ja ensimmäisen päivän hyökkääjillä oli repussa paraativaatteet mukana. Siellä oli “eliitti-maahanlaskujoukkoja” ja vaikka ja mitä. Ne tuhottiin kuitenkin käytännössä kaikki. Se ei ollut mikään puna-armeijan 4.ketju, vaan ihan terävin kärki. Se kärki on menettänyt jo yli 1000 panssarivaunua. Ensimmäiset 1000 eivät olleet T-62.

Onhan tuossa sodassa muutenkin päivänselvä tilanne se, että Venäjän pitäisi saada sota loppumaan niin nopeasti kuin mahdollista. Päivä päivältä Ukraina saa enemmän ja myös järeämpää kalustoa lännestä siinä missä venäjällä alkaa kohta ruostekkin käymään vähiin. Ajatus siitä että sodankulun ja voiton nopeuttamiseksi lähetettäisiin T-62 asialle eikä “kaikkia niitä tuhansia hyväkuntoisia T-90, jotka puolustavat emämaata” on hyvin vaikeasti perusteltavissa.

21 tykkäystä

No eihän niitä sodan “nopeuttamiseksi” ole sinne lähetetty, vaan jotta sotaa voi jatkaa vaarantamatta koko valtion puolustuskykyä.

Sitä en tiedä, mistä puhe “tuhansista hyväkuntoisista T-90” -vaunuista on peräisin, ehkä joku on katsonut paraativideoita repeatilla…

…jos Wikipediaa voi pitää edes karkeasti oikeassa mittakaavassa olevana, Venäjällä oli 370 T-90 -vaunua.

Oryx, joka on tehnyt valtavan hienoa työtä romujen tunnistamisessa, on dokumentoinut 738 vaunun tappiot Venäjälle (vrt. Ukrainan väite 1300 tuhottua, eli joka tapauksessa yli puolet on dokumentoitu, joskin kaikkia ei ole tunnistettu).

Näistä T-90 -vaunuja on yhteensä 20. Vaikea uskoa, että Venäjän tappiot T-90 -vaunuissa ylittää 50 kpl (n. 15%)

1 tykkäys

Venäjän vanhat tankit syö kalliita javelineita siinä missä modernit. Sikäli kun niitä torjuvat samoilla aseilla. Eli ihan hyvä plan.

1 tykkäys

No näkevät ne ukrainalaiset sen, että nyt tuhotaan vanha panssari, jonka suojaukset paljon nykyisiä heikompia. Eli ei ne niitä Javelineilla ammu, vaan riittävällä kalustolla, mikä läpäisee nuo.

Joissain kuvissa ja videoilla on näkynyt todella tehokkaan näköisiä suurikalibeerisia kiväärejä ukrainan puolella olevilla. Mahtaisiko niissä jo olla tarpeeksi läpäisyvoimaa, noita vanhoja panssareita vastaan ?

2 tykkäystä

Aikalailla vain ja ainoastaan jenkkien siruja venäläisten laitteissa. Jos saavat nuo blokattua, se on aika voivoi venäläisille… ” Esimerkiksi Ka-52-taisteluhelikopterissa oli 22 amerikkalaista ja yksi korealainen mikropiiri. Kh-101-risteilyohjuksessa amerikkalaisia siruja oli ainakin 35, kertoo [The Drive]” (Captured Russian Weapons Are Packed With U.S. Microchips | The Drive).https://www.is.fi/digitoday/art-2000008851121.html

9 tykkäystä

Miksi valmistaa itse, kun sen voi varastaa? Tää on muuten sotarikos, mutta sehän ei heitä estele.

17 tykkäystä