Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Seuraavina päivinä tulemme lukemaan Telegramista ja Twitteristä, kuinka tulevat rekrytoitavat sotilaat ovat kadonneet kodeistaan, mobilisaatiotoimistoissa tupakoidaan huolimattomasti ja paljonko rekrytoijalle on maksettava, että kutsunta vältetään.

32 tykkäystä

Vähän radikaali ajatus, mutta heitetään se tänne riepoteltavaksi:

Kannattaisiko vaan julistaa sota Venäjälle ja ajaa heidät takaisin rajan taakse yhteiseurooppalaisin voimin? Putin ei ole luovuttamassa joten sota pitkittyy niin kauan että Venäjä on heittänyt rintamalle kaiken mahdollisen. Länsimaiden aktiivisella otteella homma saataisiin taputeltua nopeammin ja Ukrainan tappiot olisivat pienemmät.

5 tykkäystä

Jos näiden mobilisoitavien tappiot ovat samaa luokkaa kuin jo sodassa nähdyt lukemat, tuhoaa Venäjä omaa tulevaisuuttaan erittäin tehokkaasti. Ei siellä kai väestörakenne muutenkaan ole ihanteellinen. Tästä kun vielä tuhansia / kymmeniä tuhansia kaatuu, on se aika synkkää heille. Ja Ukrainalle.

16 tykkäystä
14 tykkäystä

Lännellä ei ole mitään syytä tai tarvettaa julistaa sotaa tai lähettää omia joukkoja, Ukraina kykenee käyttämään kaikkea sotakalustoa mitä heille lähetetään, on vain poliittinen tahtokysymys mitä lähetetään.

Toisaalla:

6 tykkäystä

Jotenkin tuntuu, että Venäjä vaipuu koko ajan syvemmälle pimeyteen. Minä en näe heidän toiminnassaan enää pienentäkään järjen hiventä.

30 tykkäystä

En oo pysäyttämäs jos haluat mennä hirvikiväärin kanssa rajan yli, mutta jätä muut sekoilusi ulkopuolelle. Käy muuten niinku Putinille, joka ei Machiavellin viisauksia kuunnellut, ja rypee nyt omassa sotkussaan. Viisaus siis kuului: “Sodat alkavat kun haluat, mutta eivät lopu silloin kun tahdot.” Olleet meinaan pitkät kolme päivää.

17 tykkäystä

Ei. Tällä elämästään kamppailevalla diktaattorilla sattuu olemaan niitä ydinaseita, joten lienee viisasta pitää täällä sopivasti jäitä hatussa. Venäjä täytyy heittää pois Ukrainan alueelta, mutta kyllä parempi strategia siihen on keitetyn sammakon strategia, jossa lännen tuki Ukrainalle lisääntyy tasaisesti, jolloin Putin ei saa tarvitsemaansa triggeriä esim. ydinaseiden käyttöön. Kun sitten silmukka on kiristynyt putlerin ympärillä riittävästi, on jo liian myöhäistä toimia.

24 tykkäystä

Aina säännöllisin väliajoin kun itänaapurin rapala tarttuu kiduksiini muistutan itseäni muutamista seikoista heidän pelikirjassa, jotta voin paremmin ymmärtää heidän toimia (huom ymmärrys eri asia kuin hyväksyminen, vaikka suomen kielessä ymmärrys voi rinnastua siihen).

Tämän pelikirjan (samoja asioita käsitelty lukuisin eri tavoin kirjoissa sekä esityksissä ja lausunnoissa) huono tuntemus eurooppalaisessa politiikassa on häirinnyt minua jollain tasolla koko sodan ajan. USA sen sijaan on ollut suhteellisen kyynisesti kartalla ja tilanteen tasalla:

  • Venäjän julkilausuttu tavoite on lännen voimatasapainon vastustaminen, ukraina on ollut tämän väline, ei itsetarkoitus. Suurelle osalle venäjästä ukrainassa on alusta lähtien ollut kyse “usa vs venäjä”. Liikekannallepanoa ei siis nähdä “veljessotana”, vaan se voi saada uusia kierroksia tästä vastakkainasettelusta.
  • Propagandan tavoite on sekaannus, ei logiikka. Toisinaan otetaan joku tiedonmurunen jonka perusteella laajennetaan se valtavaksi väitteeksi. Propagandan päätavoite on tunkea eetteri täyteen tietoa, osoittaa, että “kaikki valehtelevat”, “kukaan ei tiedä totuutta”, “kaikilla on oma näkemys”. Toisinaan vaan räikeästi valehdellaan, mutta ei sen väliä. Niinhän “kaikki” tekevät.
  • Venäläinen toimintamalli on opportunistinen. Pitkän linjan suunnittelu ja strategia puuttuu ja tehdään sitä mistä milloinkin koetaan olevan hyötyä valtaapitäville.
  • Venäläisittäin kansan mielipide tai ihmisten hyvinvointi ei ole juuri minkään arvoinen. Myös osa kansasta tietää ja kokee tämän. Emme voi laajentaa omaa logiikkaa tälle alueelle, eurooppalaisesta näkökulmasta sota on inhimillisesti kalliimpi kuin venäläisestä.
  • Venäjällä on imperialistisesti ajattelevaa kansaa ja informaation ulottumattomissa venäjää huippumaana pitävää porukkaa enemmän kuin haluamme myöntää. Usein hautaamme tämän seikan sen alle että “osa” haluaa rauhaa. Näin ehkä pietarilaisessa perspektiivissä.
  • Täten Venäjä kollektiivisesti arvostaa vain voimaa. Sitä kunnioittaa johto, sitä pelkää kansa.

Olen tässä ikävässä maailmantilanteessa ilahtunut (outo sana), että länsimaissa äänenpainot kovenee jopa Scholtzia myöten, vaikka Venäjä nyt näennäisesti nostaa panoksia. Onko viimein nämä kortit pelattu, ja nyt katsotaan käsi?

41 tykkäystä

Soigu totesi puheessaan, että Venäjä ei niinkään taistele Ukrainaa vaan länttä vastaan.

Poliitikot ovat lakeja ja pykäliä tulkitessaan etsineet kissojen ja koirien kanssa virkamiestä, joka olisi todennut venäläisten tarpeettomien rajanylitysten olevan uhka Suomelle. Suomi on osa länttä, joten eikös Soigun kommentti ole aika hyvä peruste estää kaikki venäläisten tarpeeton (turisti)liikenne itärajalla?

Katselin muutamia kansanedustajien twiittejä ja laidasta laitaan Venäjän liikekannallepanoa, eli valmistautumista sotaan, pidetään selkeänä perusteena venäläisten turistiviisumien täydelliselle perumiselle.

image

Edit. NATOn suhteen poliitikot löysivät nopeasti keinot edetä, sillä kansan mielipide oli kristallinkirkas ja meilläpäin kansa valitsee edelleen poliitikot – eikä toisinpäin (kuten Venäjällä). Kansa voi käydä kannustamassa poliitikoita nopeaan päätöksentekoon täällä.

46 tykkäystä

Alla on Hesarin artikkeli, joka ei ole maksumuurin takana. Siinä on tiivistetysti ja hienosti mainittu sodan uusimmat käänteet.

"2. Nöyryytetty Putin.

Ukrainan menestys on nöyryytys Venäjän presidentille Vladimir Putinille, jonka valta perustuu voimaan. ”Sotilaallisen erikoisoperaation” ilmeiset epäonnistumiset ovat saaneet Venäjän kiihkonationalistit vaatimaan muun muassa täysimittaista liikekannallepanoa."

Alla on linkki Ylen päivittyvään Venäjän hyökkäys -viestiketjuun, ylimpänä siinä tällä hetkellä on kello 9.01 päivitetty uutinen, jonka lukee alle minuutissa:

Putin julisti osittaisen liikekannallepanon

Tässä on vielä Kauppalehden juttu Venäjän osittaisesta liikekannallepanosta, joka ei ole maksumuurin takana. Ihan mielenkiinnosta pohdin, että millaista tai minkätasoista väkeä mahtavat saada tuohon mukaan…

4 tykkäystä

Väitän että hyvin koulutetut vahvistukset kelpaavat kyllä Ukrainalle, toki nykyistä runsaampi aseapukin auttaisi.

Nohnoh, kynnet piiloon. Käytännössähän tässä kärsitään samanverran riippumatta siitä katsotaanko sivusta vai osallistutaanko aktiivisesti. En tarkoittanut Venäjän jyräämistä, ainoastaan Ukrainan siivoamista.

Siinä vaiheessa kun ydinaseita käytetään ei ole oikeastaan enää mitään järeämpää jäljellä. Siinä kohtaa Venäjä on menettäny kaiken. Onko realistista että ydinaseita käytettäisiin jos sota pidetään Ukrainan rajojen sisällä?

4 tykkäystä

Jatkaen tähän viestiin, nyt on mielenkiintoista nähdä minkälaista vastarintaa nousee venäjällä tästä päätöksestä.

3 tykkäystä

Ehkä. Pohtisin myös, mitä Länsi tekisi jos Venäjä käyttäisi esimerkiksi taktista ydinasetta Ukrainassa. Jos olemme kaikki pakotteet asettaneet, millä enää vastata?

Ydinaseella? Ammutaanko donbassiin vai moskovaan? Lähetetäänkö joukkoja Ukrainaan (alueelle jonne on juuri käytetty ydinaseita)?

Tätä vastareaktiota se Putler varmasti punnitsee. Venäjän sisäpolitiikan kannalta en usko kynnyksen olevan suuri. Legitimiteetti löytynee, jos kansantasavallat on liitetty venäjään. Omalle kansalle voi lisäksi vaikka väittää, ettei kyseessä ollut ydinase vaan “Sotilaallinen erikoispommi”

9 tykkäystä

Onko kenelläkään tietoa miten voidaan puolustautua sukellusveneiden tekemistä ydiniskuista? Onko USA:lla/lännellä vastalääkettä? Ydiniskun jälkeenhän tilanne muuttuisi varmasti siten että paukkuja lentelee muuallkin kuin Ukrainassa.

Se on koko sukellusveneiden pointti että näitä vastaan ei ole realistisesti mitään puollustusta. Puollustus on se että omat veneet ovat parkissa jossain ihan samaan tapaan ja jos ammut niin et voi tehdä mitään kun vastapuoli tekee saman. MAD.

Normaali ilmatorjunta voi yrittää ampua jotain alas, mutta nihkeää on ja reaktioaika on lyhyt.

Lisäksi muistelen että Venäjä oli jossain vaiheessa ainakin yrittämässä rakentaa ydinkärjellä varustettua torpedoa jolla voisi rannikkokaupunkeja deletoida ilman että tarvitsee huolehtia ilmapuollustuksesta. En ole varma onko tämä ikinä siirtynyt operatiiviseen käyttöön.

Toivottavasti eivät betatestaa Odessaan.

2 tykkäystä

Garry Kasparov kävi Helsingissä puhumassa. Ei mitään varsinaisesti uutta, mutta vahvistaa kaiken sen, mitä tälläkin palstalla puhutaan ja ymmärretään.

Pitää vielä mainostaa Kasparovin kirjaa, joka on kirjoitettu jo useampi vuosi sitten, mutta ennusti kaiken tämän. En ole vielä itse sitä lukenut, mutta listalla on.

21 tykkäystä

Täysin samaa mieltä, mitä helvettiä pitää vielä tapahtua, että ne rajat laitetaan kiinni.

Lomalla ollaan tällä manner Espanjassa ja täälläkin niitä pyörii ihan riittävästi, tietysti Suomen kautta tulleet. Katsotaan paljonko niitä on paluu lennolla, tullessa varmaan ainakin 50% konessa oli venäläisiä.

Eivät ole onneksi käytöstapojaan muuttaneet, meinaa ihan vihaksi pistää ja alkaa “naamaa särkemään”…

28 tykkäystä

Ei taida olla maailmassa yhtä huonosti käyttäytyvää kansaa?

13 tykkäystä

Pitääpä vastata itselleni. Yllätys yllätys. :joy:

18 tykkäystä