Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

33 tykkäystä

Niille pohdittavaa, joiden mielestä on ihan hyvä homma päästää värväystä pakenevia venäläisiä länteen.
Ne vastustavat näköjään ainoastaan omaa värväystään.

38 tykkäystä
13 tykkäystä

Saska Saarikosken kolumni.

Pekka Hakala kirjoittaa samasta aiheesta sivuavasti.

Monet ovat keskustelleet Twitterissä, tällä palstalla ja ympäri nettiä ja somea siitä, kuinka Venäjällä ei olisi ollut mitään järkeä räjäyttää kaasuputkia. Länsimaisesta taloudellisen maksimaalisen hyödyn näkökulmasta näin onkin, mutta kuluvan vuoden aikana on käynyt kaikille selväksi, että Venäjä ei toimi samojen perusolettamuksien pohjalta. Venäjän toiminnalle talous on aina toissijainen asia. Hyödyllinen, mutta toissijainen. Kaiken lähtökohta on hallitsevan klikin valta. Vallasta on pidettävä kiinni hinnasta välittämättä. Sen hinnan kun maksaa joku muu, kuin vallanpitäjä, jolloin maksimaalinen hinta on hyväksyttävä. Miljoona kuollutta rintamalla? Laitetaan toinen miljoona sinne. Pakotteet vievät leivän kansan pöydästä? Viljelkööt perunoita pihallaan!

Palstaa noin vuoden seuranneena, olen tullut siihen tulokseen, että tällä palstalla käy pääasiassa hyvin informoituja, käyttäytyviä ja valveutuneita ihmisiä. Osataan erottaa ironia ja sarkasmi, hyvälle läpälle annetaan tunnustusta ja ketään ei haukuta pösilöksi, vaikka siltä ehkä joku kirjoittaja saattaa omasta mielestä tuntua. Erilaiset mielipiteet hyväksytään siitä huolimatta. Tämä ei ole asia Venäjällä. Tällainen keskustelu ei ole siellä mahdollista.

Uskon, että täällä on hyvä suodatuskyky propagandaan ja ymmärrys siitä, että Venäjä voi tehdä näennäisesti epärationaalisia toimia valtaklikin tarkoitusperiä edistääkseen. Muistutan vielä siitä, että jos joku epäilee ettei Venäjä iske omaa infrastruktuuria vastaan, tutustukaa toisen Tsetsenian sodan aloittaneeseen kerrostaloräjäytyksiin. Tämä kertoi kaiken olennaisen Venäjän hallituksesta jo 23 vuotta sitten.

Edit: Korjattu ensimmäisen artikkelin kirjoittaja. Syytän aamupöhnää. :grin:

42 tykkäystä

Tässä olisi vielä yksi ”järki”syy Venäläisille räjäyttää meriputkia. Jos Venäjän suunnitelma toteutuu ja Eurooppa meinaa jäätyä talvella niin ainoa apukeino olisi painostaa rauha Ukrainaan ja saada kaasu kulkemaan sitä kautta.

8 tykkäystä

Eikös se ole jo ihan sama montako niitä reikiä on?

Odotan vain sitä hetkeä, kun insinöörien insinööri ilmoittaa, että putket uusiokäytetään. Asennetaan vain pienet jatkovarret Helsinkiin ja kaljareissaajat voidaan kirjaimellisesti imaista Saksaan tyhjiöputkea pitkin. Tosin vain yksi kerrallaan.

8 tykkäystä

Noissa Tsetsenian sotaa edeltävissä kerrostalojen räjäytyksissä oli jo silloin hyvin mielenkiintoista alueet, jossa ne sijaitsivat. Ei suinkaan valitut kaupungit vaan se, että ne olivat ns. työläisalueilla. Mikäli terroristi haluaisi vaikuttaa tehokkaasti, niin kohde olisi huomattavasti paremmin toimeentulevilla alueilla ja mieluummin kaupungin keskustassa.

12 tykkäystä

Samaa mieltä. Sen lisäksi kaasuriippuvaiset ehkä miettivät aseapua vielä pidempään. Ehkä halutaan käydä hybridisotaa länttä vastaan mutta jos sen vie liian pitkälle niin voi syntyä aseellinen konflikti ja siihen venäjä ei ole valmis uskoakseni.

Huomenta ketjuun!

Alla on Helsingin Sanomat juttu venäläisjoukoissa piilleistä kaaoksista.

" KIOVAN piti kaatua päivissä. Toisin kävi. Ukrainan ankara vastarinta ja toisaalta Venäjän taktiset virheet pysäyttivät nopeasti hyökkääjän joukot pääkaupungin laitamille.

Kiovasta länteen sijaitsevan Butšan alueella turhautuneet venäläissotilaat rikkoivat saamiaan käskyjä ja soittivat asemistaan ja juoksuhaudoistaan luvattomia puheluita vaimoilleen, tyttöystävilleen, vanhemmilleen ja muille rakkailleen.

"Vittu. Teillä makaa ruumiita. Siviilejä vain makaa ympäriinsä. Tämä on hullua”, venäläinen Nikita kuvaili tilannetta puolisolleen."

"Äiti, emme ole nähneet täällä ainuttakaan fasistia. Tämä sota perustuu valheelliseen lähtökohtaan. Kukaan ei tarvinnut tätä. Tulimme tänne, ja ihmiset elivät täällä tavallista elämää. Samaan tapaan kuin Venäjällä. Ja nyt heidän täytyy elää talojensa kellareissa. Voitko kuvitella?”

Alla on Helsingin Sanomien juttuja, jotka liittyvät tuohon “kaasuputkihässäkään”, ei maksumuureja.

Kaikki kolme vuotokohtaa ovat suhteellisen matalissa vesissä, 71–88 metrin syvyydessä. Analyytikot arvioivat, että venäläisten sukellusveneiden pääsy putkien lähelle tuossa kohdassa havaitsemattomina olisi hankalaa.

Britannian sotilaslähde sanoi Timesille, että on todennäköisempää, että miehittämätön sukellusvene oli laittanut räjähteitä putkilinjoihin jonkin aikaa ennen räjähdyksiä.

Toinen teoria on, että pommit istutettiin huoltolaitteisiin, jotka työnnettiin putkilinjaa pitkin Venäjän puolelta räjähdyskohtaan huoltotoimenpiteen aikana.

Uutisessa on mm. monien eri tahojen kommentteja tästä kaasuputkihässäkästä.

RUOTSIN rannikkovartioston mukaan Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 -kaasuputkissa on yhteensä neljä vuotokohtaa, kertoo ruotsalaislehti Svenska Dagbladet.

Kaksi vuodoista on sen mukaan Ruotsin talousalueella ja toiset kaksi Tanskan talousalueella.

7 tykkäystä

Itse olen kiinnittänyt huomiota viimeisen vuorokauden aikana erityisesti kahteen asiaan. Ensimmäinen on Venäjän halu kutsua kasaan YK:n turvallisuusneuvosto perjantaina, kun vain hetki sitten se Putin oli pitämässä puhetta ja liittämässä kansallisvaltoja Venäjään. Miksi Venäjälää on yhtäkkiä kiire kutsua YK kasaan? Huomaa, että Erdogan kertoi Putinin haluavan lopettaa sodan. Sitten liikekannalle pano all-in. Rintamalla on kerrottu saatavan vahvistuksia, mutta Venäjä ei etene mihinkään. No USA kehoitti kaikkia kansalisiaaan poistumaan Venäjälätä. Laskeeko joku muu 1+1, USA:n kansalaiset pois Venäjältä ja Venäjä kutsuu turvallisuusneuvoston kasaan. Samalla kerrotaan ännestysten lykkääntymisestä ja edellä näkyy mikä on Venäjän vahvuus rajoilla. Ollaan ehkä valmiita tuohamaan sitä omaa omaisuutta, mutta siitä vallasta ei olla valmiita luopumaan eikä kuolemaan. Itse epäilen, että putken on tuhonnut Venäjä pelotellakseen, mutta jos e USA niin tilanne tällä teorialla vielä parempi.

Toinen asia mihin olen kiinnittänyt huomiota on tuo kansanäänestyksen tulosjulkistuksen lykkääminen, joka on tuossa edellä huomioitu. Ensin järjestetään näyttävästi äänestys ja sitten tuloksia ei julkaista Miksi näin? Onko USA laittanut oikeasti kovan kovaa vasten?

7 tykkäystä

Onhan ne tulokset tulleet ja näiden alueiden fyyrerit ovat pistäneet hakemukset Venäjään liittämisestä vetämään. Nyt vain jostain syystä Putler viivyttelee julistusta.

YK:n turvallisuusneuvoston haluavat varmaan koolle, jotta Lavrov pääsisi taas näyttämölle kertomaan tarinoitaan.

4 tykkäystä

Lykkäämisesta johtuu median mukaan venäjän kansalaisista. Eivät ole kiinnostuneita. Pitääkö paikkaansa on eri juttu mutta ehkä haluavat antaa kansan rauhoittua ensin. Usa on virallisesti antanut varoituksen mitä tapahtuu jos venäjä tekee ydiniskun. Se että venäjälle on kiire saada YK kasaan ei oikein kerro mitään.

2 tykkäystä

No tänäänhän ei vielä ole perjantai ettemme edes tiedä ollaanko julistusta viivyttämässä, vai onko Meduzan uutinen ankka. Hämmentääkö venäjä tarkoituksella laskeakseen painetta ennen kuin kuitenkin julistaa perjantaina liittävänsä alueet itseensä?

Alueiden liittäminen Venäjään voisi hyvinkin tapahtua vaikka samaan aikaan tuon YK:n turvaneuvoston kokouksen kanssa kaaoksen maksimoimiseksi. Tuo olisi itseasiassa erittäinkin venäläinen tapa osoittaa arvostusta tuota turvaneuvoston pysyvää jäsenroolia ja veto oikeutta kohtaan.

6 tykkäystä

Niin juuri tämä miksi Putler viivyttelee julkistusta? Ja samalle päivälle kutsutaan turvallisuusneuvostoa kasaan. Fyyrerithän ei voi tehdä muuta kuin tehdä töitä käskettyä. Olen aistivinani pelkoa ja paniikkia ja samaan aikaan USA tyhjentää Venäjää kansaisistaan. Ymmärrän toki kyllä, etät Putler ei välttämättä uskalla esiintyä julkisesti vaan tyytyy videoon punkkereistaan.

3 tykkäystä

Tai sitten YK kokouksessa ilmoitetaan liittämisestä ja kuinka he turvaa alueen koskemattomuutta vaikka ydinasein, satuillaan taas uusnatseista sekä syytetään länsimaita terrorismista :orangutan:

4 tykkäystä

Onneksi tämän putken tekeminen jäi väliin, niin olisi saanut jäädä Nord Streamitkin.

7 tykkäystä
49 tykkäystä

Venäjä koittaa nyt kovasti näyttää vahvemmalta kuin oikeasti on. Kun länsi jatkaa Ukrainan tukemista, ei Venäjä tule sotaa voittamaan. Nyt kaasuputken luoma pelikortti on myös poltettu. Mitä jää jäljelle? Euroopan energia-infraan kohdistuvat iskut ja ydinaseilla jo sadannen kerran uhkailu.

Voimalaitoksien sabotointi on paljon hankalampaa kuin satoja kilometrejä merenpohjaa viistävän valvomattoman putken poikkaisu. Ydinaseskenaarioille on myös lännessä Yhdysvaltojen johdolla tehty suunnitelmat miten tullaan reagoimaan.

Miten tämä tilanne tulee siis ratkeamaan? Yhdistelmä Venäjän sisäisiä levottomuuksia ja Kremlin sisäpiirin kyllästyminen sotaan jota ei voi voittaa → Putinen syrjäytys?

15 tykkäystä

En voi kuvitella tilannetta, jossa Venäjä voittaisi, kun Ukrainalla on amerikkalaiset tukenaan. Sellainen perstuntuma tässä on, että USA käy Venäjän kanssa välillisesti sotaa Ukrainan kautta. Sotilaat ovat vapaaehtoisia lukuunottamatta ukrainalaisia, mutta kalusto ja tiedustelu tulevat rapakon takaa. Vaikea nähdä, että Venäjä tästä voittajana selviäisi 40-luvun kurkkupurkeillaan ja alkopataljoonillaan.

13 tykkäystä

Ei USA käy sotaa välillisesti Venäjää vastaan, vaan erittäin yksiselitteisesti tukee oikeudettoman hyökkäyksen kohteeksi joutunutta itsenäistä valtiota.

68 tykkäystä