Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Puolustusvoimien entinen komentajaa Lindbergiä on haastateltu Iranin ballistisista ohjuksista ja siitä, että mikä vaikutus sillä on, jos Iran toimittaa Venäjälle niitä. Ei maksumuuria.

Venäjän on arvioitu laukaisseen Ukrainaan tähän mennessä jo pitkästi yli 4 000 ballistista ja risteilyohjusta. Läntisten laskelmien mukaan tämän pitäisi merkitä sitä, että ainakin edistyneempien ohjusten osalta varastoissa alkaa pohja häämöttää.

Hätiin voi tulla Iran, jonka on arveltu olevan valmis toimittamaan Venäjälle ballistisia ohjuksia Ukrainassa jo nähtyjen itsemurhalennokkien lisäksi. Huhut saivat lisäpontta, kun Venäjän turvaneuvoston puheenjohtaja Nikolai Patrušev vieraili Teheranissa muutama viikko sitten.

9 tykkäystä

Voisiko joku asiantuntija auttaa tyhmän kysymyksen kanssa? Noiden Iranilaisten ohjuksien siirtäminen missään suuremmassa mittakaavassa luulisi olevan aika työlästä. Jotenkin ymmärtänyt, että Israelilla ei ole hirveästi pidäkkeitä tuhota noita matkalla ja satelliiteilla luulisi ohjusten siirron bunkkereista lentokentälle näkyvän aika helposti (oletan, että lokaatiot ovat jo tiedossa). Vai onko tämä nojatuolista katsottuna oikeaa elämää helpompi tehtävä ja onko tuollaisessa iskussa jokin sellainen veteen piirretty viiva, jota Israel/USA ei lähde uhmaamaan?

4 tykkäystä

En ole asiantuntija mutta kostona saattaa sitten lentää dronea / ohjusta Persianlahden tankkereita vastaan.

Mielenkiintoinen on myös mikä on Iranin kansannousun vaikutus tähän, jos islamistien diktatuuri kaatuu niin mikä on uuden hallinnon mielenkiinto auttaa venäläisiä, jotka ovat tukeneet nykyhallintoa…

8 tykkäystä

Kaikki näköjään sekoilevat näinä päivinä

41 tykkäystä

Unkari on ihan sekaisin. Samaa sekoilua kuin Venäjälläkin. Orbanin huivi ei naurattanut terroristisen valtion hyökkäyssodan kohteeksi joutuneessa Ukrainassa. Ukraina otti Unkarin suurlähettilään puhutteluun. Minkälaisen maan johtaja tekee tässä tilanteessa jotain noin helvetin tyhmää? Ei järjen hiventäkään tuossa touhussa.

Samaan aikaan Unkarin ulkoministeri oli Venäjällä Atom-expossa Sothsissa puhumassa.

Oikeastaan ihan sama, jos sekoilisivat Unkarissa keskenänsä, mutta EU:n seuraava keskeytyksissä oleva tukipaketti Unkarille taisi olla 8 miljardia euroa. Siinä on meidänkin veronmaksajien osuutta mukana.

Unkari pitäisi potkia helvettiin EU:sta ja Nato:sta. Ei enää senttiäkään tuohon paskakaivoon.

128 tykkäystä

Ukrainan armeijan ilmoituksen mukaan 85.000 venäläisvainaata kasassa,

32 tykkäystä

Tämä ei ole yhden päivän sekoilua, vaan tätä tematiikkaa on Unkarissa puhuttu jo pitkään. Trianonin rauha on yhtä suuri häpeärauha unkarilaisille kuin mitä Versailles oli saksalaisille. Unkarissa suurvalta-asemaa ei ole unohdettu: monet kouluryhmät tekevät luokkaretkiään menetetyille alueille, mistä haetaan vanhan kaksoismonarkian omistamaa hiekkaa. Näin pidetään yllä narratiivia, jossa on helppo syyllistää niin ukrainalaisia kuin juutalaisia. Unkarissa maailmansodat ja kommunismin aika on aika lailla käsittelemättä. Toivotaan, että rahahanat menevät mahdollisimman nopeasti kiinni.

Edit. kirjoitusvirheet korjattu. Jos Unkarin historia kiinnostaa niin suosittelen Attila Csernokin Katkennut Silta-teosta. Kertoo monia mielenkiintoisia detaljeja Unkarin unohdetusta historiasta.

Ohessa vielä väestödataa. Itä-Euroopan valtiolle tyypillinen. Hämmentävää on ollut jo pitkään jatkunut väestön väheneminen. Aivovuoto on ollut suurta; sama ilmiö, mistä Venäjä on kärsinyt ja tulee kärsimään pitkään.

Jotta aihe ei menisi aivan ohi keskustelusta, on mielenkiintoista nähdä, miten kauan Orbanin annetaan tukea Venäjän aggressioita. Orbanin hallinnolle putkiöljy jne. ovat kaikki kaikessa.

50 tykkäystä
54 tykkäystä
36 tykkäystä

Ukrainan iskukyky mahdollisesti 150km

Vertailun vuoksi karttanäkymä, kylläkin toisella järjestelmällä jolla sama iskuetäisyys

Viitaten tähän toiseen GLSDB-järjestelmään myös Saabin CEO on hiljattain kommentoinut siihen suuntaan, että toimitukset ovat kenties lähellä

Ps. Hyvä kuvaus olosuhteista idässä. Mitenkähän kalsarit kuivuu tossa langalla?

28 tykkäystä

Ei näemmä tänne jaettu vielä:

Sinänsä ei mitään uutta tietoa, vaan pikemminkin vahvistusta kaikkien tietämälle asialle. Italian, Saksan ja Ranskan tiedustelupalvelut raportoivat, että eräät saksalaiset julkisyhteisöt suoltavat Venäjän propagandaa.

E: typo ja täsmennys.

14 tykkäystä

Alla on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Pekka Hakalan kommentti. Ei maksumuuria.

PUTIN ei halua olla kansansadun hiiri, joka epäonnistuttuaan takin ompelemisessa kissalle pienentää tavoitteitaan aina kukkaroksi ja rusetiksi asti eikä silti onnistu de-eskaloimaan konfliktia. Putin toimii päinvastoin: kun Ukrainan hallinto ei kaadu ja Ukrainan maakuntienkin ”vapauttaminen” takkuaa, hän julistaa johtavansa sotaa koko läntistä maailmaa ja sen mädänneitä arvoja vastaan.

9 tykkäystä

Israel asettanut Venäjälle uhkavaatimuksen, jos se ei lopeta iranilaisten ohjusten ja droonien ostamista.

110 tykkäystä
82 tykkäystä
27 tykkäystä

Iltalehti julkaisi aamulla mielenkiintoisen jutun Bahmutin rintaman oloista. Ukrainalaissotilaat väittävät venäläisten etenevän rintamalla ukrainalaisten tulituksesta välittämättä – kuin huumattuina.

Rintamaolosuhteet ovat melko karmeat. Kaikenlainen eteneminen on vaikeaa, sillä teiden ulkopuolella askelletaan polvia myöten mudassa. Kumipyörillä etenemisestä on viime päiviltä useita videoita, joissa kulkuneuvot ovat pulassa, eikä telatkaan aina auta.

Parin viime viikon aikana on julkaistu useita uutisia uusista asetoimituksista. Ruotsalaisten ja brittien toimituksissa oli uusinta ohjusteknologiaa, mutta tämä Turkilta saatu raketinheitinjärjestelmä on myös mielenkiintoinen. Tarkkuusohjatut ohjukset kantavat 42kg räjähdekuormaa maks. 70km päähän. Tuhovaikutus halkaisijaltaan 55m.

40 tykkäystä

Turkki on kyllä ihme maa tässä sodassa,aseita toimitetaan Ukrainalle ja nuollaan samalla kuitenkin Putinin takalistoa,syyriassa kaulaillaan toisiaan ja ei tieten tiedetä ollaanko kenen kanssa ystäviä tai vihollisia pääasia että soditaan,hullua sakkia noilla ilmansuunnilla.

27 tykkäystä

Onhan Erdogan pelannut kahdella pakalla jo ikuisuudet. Nyt kun Ukraina on niskan päällä, painottuu myös Erdoganin tuki sinne.

17 tykkäystä

Nimenomaan. Erdogan on pelannut ovelasti ja pyrkimys on se, että voi lopuksi sitten sodan jälkeen olla voittajan puolella ja sanoa, että “minähän sanoin ja autoin tätä osapuolta voittoon”. Turkin laukkaava inflaatio luo uhkakuvia ensi vuoden vaaleille ja Erdoganin on pakko saada jonkinlainen poliittinen voitto ennen sitä. Hän varmasti toivoo Venäjän romahtamista, jotta voisi näyttäytyä konfliktin yhtenä ratkaisijana oli sitten kyseessä aseapu, Mustanmeren viljasopimus, rauhanneuvottelut yms. Luulisi, että Orban pelaisi samaan tyyliin, mutta hän on enemmän “löysässä hirressä” suuren riippuvuuden vuoksi. Putkiöljyn lisäksi Unkariin rakennetaan kahta Rosatomin ydinvoimalaa, mikä lisää entisestään Unkarin riippuvuutta Venäjästä.

13 tykkäystä
41 tykkäystä