Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Youtube videoiden luotettavuus on yleensä vähän niin ja näin, mutta jos tämä totta, niin melko nerokas vetäytyminen, kun palattiin tunneliverkostoa pitkin yllättäen suoraan vastustajan selkään.

7 tykkäystä

Video on jo julkaisuhetkellä vanhentunut. Soledar ja suolakaivokset on menetetty, mikä mahdollistaa myöhemmin Venäjältä uuden hyökkäysvektorin avaamisen Bah’mutia kohti.

Ukraina tulee näillä näkymin häviämään enemmänkin maata tuolla suunnalla seuraavien viikkojen aikana. Sodan kokonaiskuvaa tämä ei kuitenkaan muuta sillä valloituksilla ei ole sen suurempaa strategista arvoa ja Venäjällä ei varsinaisesti ole varaa käyttää hyökkäyskykyisiä joukkoja tämänkaltaisiin seikkailunhaluisiin puskuihin Ukrainan hyvin puolustettuja asemia kohti. Sotaa ei voiteta käyttämällä rajallisia sotilasvoimia vain jotta pystyttäisiin saamaan poliittinen voitto kotijoukoille valloittamalla Bah’mut. :man_facepalming:

16 tykkäystä

Tätä suositeltiin mulle Twitterissä. Ukrainan tukemisesta ja panssarivaunuista ovat kirjoittaneet Emil Kastehelmi, Martti J. Kari ja Pekka Toveri.

Länsimaat ovat sijoittaneet Ukrainan tukemiseen yhteensä kymmeniä miljardeja euroja. Tuen avulla Ukraina on kyennyt jatkamaan taisteluaan ja saavuttamaan merkittäviä voittoja. Ukrainan oma, julkilausuttu tavoite on kaikkien alueiden vapauttaminen vihollisen miehitysvallasta. Alueet eivät kuitenkaan vapaudu ilman asianmukaista kalustoa.

21 tykkäystä

Ukrainan mukaan saadaan lisää jauhelihaa kentälle.

“Ukrainan sotilastiedustelu väittää, että Venäjä aikoo määrätä 500 000 varusmiehen mobilisaatiosta tammikuun aikana. Nämä joukot täydentäisivät 300 000 mobilisoitua henkilöä lokakuussa. Asiasta kirjoittaa muun muassa brittilehti Guardian.”

3 tykkäystä

Aika moni lähde arvelee toisen edellistä suuremman liikekannallepanon tosiaan tapahtuvan lähiaikoina. Konstantin INSIDE RUSSIA kanavalta on päätynyt samaan esimerkiksi perustetun useiden viranomaisten yhteisen tietokannan perusteella. Tarkoitus on estää maasta poistuminen liikekannallepanon koettaessa. Alla muutamia poimintoja Konstantinin mainitsemista merkeistä, että edellistä suurempi liikekannallepano tapahtuu lähiaikoina.

  • Muutama päivä sitten julkisessa kirjoituksessa “sotilaiden leskien nimissä” (oikeita nimiä ei paljastettu) on vaadittu viranomaisia suorittamaan uusi liikekannallepano.
  • Propagandan mukaan kyseessä on sota NATOa vastaan eikä erikoisoperaatio enää, joten kaikkien on annettava henkensä äiti Venäjän puolesta.
  • Ukrainan väitökset uudesta mobilisaatiosta ovat uskottavia Konstantinin mukaan, koska aikaisemmin Ukrainan väitökset ovat olleet aika hyvin paikkaansapitäviä.
  • Putin kutsuu nyt hyökkäystä sodaksi ja sotilaat ovat hyvin näkyvästi esillä Putinin pitäessä puheitaan.
  • Propaganda on alkanut kertomaan myös menetyksistä ja venäläisten sotilaiden kärsimyksistä ihmisten saamiseksi sotamielentilaan aikaisemman “tavallisen ihmisen ei tarvitse tehdä mitään tai huolestua” kertomuksen sijaan.
  • Hallitus ohjaa yhteiskuntaa kohti sotataloutta, jossa esimerkiksi sotatuotteita valmistavasta yrityksestä ei voi irtisanoutua.
  • Propagandistit julkisesti kertovat uudesta mobilisaatiosta Venäjällä.
  • Koska sotilaallisesti pärjännyt huonosti, niin Venäjällä ei ole vaihtoehtoja kuin laittaa massoja taistelemaan.
  • Shoigu on ehdottanut julkisesti Putinille armeijan koon kasvattamisen 1.5 M mieheen, minkä Putin on jo hyväksynyt.
  • Edellinen mobilisaatio sujui siinä mielessä hyvin, että vastustus sitä kohtaan oli vähäistä Venäjällä, mikä antaa hallitukselle rohkeutta laajentaa mobilisaatiota.
  • “Leskien vetoomuksessa” vaaditaan myös, että nuorten venäläisten pakeneminen Venäjältä on estettävä.
  • Putin määrännyt siviilisairaalat avatavaksi sotilaille, mitä ei ole aikaisemmin tapahtunut vaan haavoittuneita on hoidettu sotilassairaaloissa.
  • Määrätty ikäänkuin porkkanana lisäsosiaalitukia sotilaille ja omaisille.
  • Myös Valko-Venäjällä liimattuja lappuja joka puolella, että 18-60 vuotiaiden miesten pitää ilmoittautua.

PUTIN’S TOTAL WAR COMING | New Mobilisation Is About To Start - YouTube

PUTIN’S TOTAL WAR COMING PART 2| Fleet Flagman On Mission, More Signs, Q&A - YouTube

24 tykkäystä

Paul Krugman ottaa kantaa Venäjän käymään hyökkäyssotaan Ukrainassa. Hän tuo esille muutamia faktoja, jotka ovat monilta jääneet huomaamatta ja toisilta, jotka ovat huomanneet, eivät ole quantifioineet niitä. Artikkeli tuo selvästi esille, kuinka Venäjä on taloudellisesti ja sotilaallisesti alakynnessä “Länsiliittoumaa” vastassa, joten matemaattisesti sodan lopputuloksesta ei ole epäselvyyttä. Itse asiassa, syy miksi sotaa ei ole vielä voitettu, johtuu länsimaiden pidättyvyydestä tarjota Ukrainalle niitä raskaita aseita, joita sodan lopullinen voittaminen vaatii. Ehkä sekin vielä muuttuu. Lukusuositus.

Phillips O’Brien kommentoi Krugmanin artikkelia.

15 tykkäystä

USA:ta ja Puolaa (myös Baltia maat ja ehkä muitakin, mutta isossa kuvassa) lukuunottamatta Ukrainan tukeminen vaikuttaa kauniisti sanottuna varovaiselta.

Mutta, voisiko olla niinkin laskelmoitua, että halutaan pitää Venäjä pidempään kiinni tässä, heidän itse aiheuttamassaan isossa virheessä/ongelmassa.

Mitä kauemman Venäjä kituu, sen heikompi se on sodan loputtua. Sen jälkeekin se varmasti on ongelma, mutta ei enään korjaamaton, vaan hallittavissa ja tiedossa oleva harmillinen asia, kuten talven liukkaat, tulee välillä yllätyksenä, mutta, no problem

6 tykkäystä

Käytännössä Soledarin suunnalla Venäjän pitäisi saavuttaa Bakhmut-Sivers’k tie / junarata (näkyy ihan kuvan vasemmassa reunassa), jotta sieltä voi Bakhmutia vakavissaan uhata. Sitä ennen Bakhmutin suuntaan vain avonaista peltoa.

Pelätään että Putin turvautuu taktisiin ydinaseisiin ja kemiallisiin/biologisiin aseisiin. Tai pelätään Venäjän hakevan jotain “Grazy Ivana” liikettä eli suoraa yhteenottoa Naton kanssa, jolla taas nostettaisiin panoksia ja pyrittäisiin ajamaan Ukrainaa myönnytyksiin.

Toinen pelko on, että Venäjän armeijan täydellinen tuhoaminen(jos Ukrainalle annettaisiin työkalut siihen) johtaa sisällissotaan Venäjällä, missä on ihan omanlaisensa riskikertoimet.

Euroopassa on myös vahvasti edelleen pasifismi-aatetta vallalla, kuten Saksassa, Venäjän armeijan tuhoaminen ei oikein istu siihen ideologiaan, ollaan mieluummin “avustetaan”-linjalla. Eli tässä aletaan mm. jakamaan jyviä ja akanoita, mikä on ‘puolustuksellinen’ ja mikä ‘hyökkäyksellinen’ asejärjestelmä.

Venäjän uudet liikekannallepano-suunnitelmat lienee varmin vakuutus lännelle, että tämä sota loppuu vain sotimalla. Nyt aletaan toimittamaan offensiivisia työkaluja, kuten rynnäkkövaunuja.

13 tykkäystä

Linkkasin aiemmin raportin, jonka mukaan Yhdysvallat oli lokakuuhun mennessä käyttänyt 5% vuotuisesta sotilasbudjetista Ukrainaan ja Venäjän konventionaalisesta voimasta oli tuhottu jo 50%. Tähän toki Euroopan maltillinen tuki päälle. Himarsit edustaa raskainta aseistusta mitä lännestä on tähän mennessä viety. Hävittäjät, tankit, droonit ja pidemmän kantaman ohjukset ovat edelleen pidetty apupakettien ulkopuolella, vaikka ne sinetöisi Venäjän operaation kohtalon. Minusta tämä näyttää siltä, että voittokortit on käsissä, mutta niitä ei pelata vielä, koska Venäjä halutaan kaataa hallitusti ilman ydinsodan uhkaa ja ydinasevaltion suistumista anarkiaan. Minä en ainakaan muuta syytä pidättäytymiselle keksi.

33 tykkäystä

Ainakin yksi sotabloggaaja väittää Ukrainan vallanneen suolakaivokset jo takaisinkin.

11 tykkäystä

Tässä on Hesarin pääkirjoitus epätoivoisesta Putinista ja Ukrainan sodasta.

Lännessä Venäjän toiminta muistetaan sukupolvia. Toimillaan Venäjä on yhdistänyt länsimaita uudella tavalla ja ajanut niitä vihdoin vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä energiasta. Samalla Venäjän asema entisen Neuvostoliiton alueella on heikentynyt, kun alueen maat ovat paitsi saaneet muistutuksen venäläisen imperialismin luonteesta myös huomanneet Venäjän asevoimien ongelmat.

10 tykkäystä

EU:n, USA:n, Britannian ja muiden Ukrainaa tukevien maiden vastatoimet Venäjän hyökkäykselle ovat ihan varmasti laskelmoituja ja avun määrän rajoittaminen lienee keskusteluissa paljon enemmän kuin siitä suoraan kerrotaan. Maalaisjärkisesti ja maallikon ymmärryksellä tärkein ja melkeinpä ainut valttikortti Venäjälle on sen ydinpelote. Ilman sitä Venäjän voittaminen tässä sodassa ei olisi minun ymmärryksen mukaan olisi edes juurikaan epävarmaa.

USA on jo aikoja sitten julkilausunut tavoitteena olevan Venäjän sotilaallisen kyvyn heikentäminen siten, että se ei pysty tekemään samanlaista hyökkäystä uudelleen.

Austin explicitly saying that the US wants to see Russia’s military capabilities weakened.

Yllä oleva oleva seuraavasta huhtikuisesta jutusta poimittuna Austin says US wants to see Russia’s military capabilities weakened | CNN Politics

Linkkaamastasi raportista on tehty tämä suomenkielinen juttu marraskuun lopussa. En tiedä oliko tämä jo täällä. Pahoittelut, jos tulee toiseen kertaan.
Halvalla eroon vastustajasta - Suomen Sotilas, josta alla oleva poiminta. Jutun pointti on se, että Yhdysvalloille Venäjän heikentäminen tukemalla Ukrainaa vaatii vähemmän panostusta kuin Venäjän uhkaan vastaaminen, jos Venäjä ei olisi hyökännyt.

”Kylmän geopoliittisesti ajatellen tämä sota tarjoaa Yhdysvalloille erinomaisen mahdollisuuden kuluttaa Venäjän konventionaalista sotilasvoimaa ilman amerikkalaisjoukkojen suoraa osallistumista taistelutoimiin ja hyvin vähäisellä riskillä amerikkalaisten henkien menetyksestä”, Ash kirjoittaa.

”Ukrainan asevoimat on tappanut tai haavoittanut yli satatuhatta venäläissotilasta, puolta sen alkuperäisestä taisteluvoimasta; lisäksi on vahvistettu yli kahdeksantuhannen panssariajoneuvon, myös tuhansien tankkien menetykset (…)”, analyytikko toteaa jatkaen kalustotappioiden luettelemista.

Hänen mukaansa kyseessä on uskomaton sijoitus ottaen huomioon, että Venäjän uhka vaatisi amerikkalaisilta muuten noin 100-150 miljardin vuotuisia puolustuspanostuksia. Nyt Ukrainalle annettava tuki on vain nelisenkymmentä miljardia.

Ash toteaakin kyseessä olevan kaksin- tai kolminkertainen taloudellinen hyöty verrattuna amerikkalaisten oman varautumistason ylläpitämiseen.

”Oikeastaan hyöty on luultavasti moninkertainen ottaen huomioon, että puolustusmenot ja uhat arvioidaan vuosittain aina uudelleen.”

Itse olen ja varmasti usea meistä on kuutioinut niin, että Suomenkin turvallisuus tässä koko ajan paranee Venäjän Suomeen hyökkäyksen riskin suhteen lähiaikoina. Eri asia on se, että kohdistaako Venäjä Suomeen jatkossa vielä jotain muita epäystävällisiä toimia. Voi olla, että jotain tulee tai sitten ei. Globaalisti vakavin on tietysti se yhdinsodan uhka, mutta tuskinpa Venäjän ydinkiristykselle periksiantaminenkaan on mikään vaihtoehto, koska se tuhoaisi lännen uskottavuuden melko totaalisesti ja jatkossa sitä korttia voisi pelata kaikki. Hieman provosoiden, mutta puoliksi tosissani kysyn, että pitäisikö Suomenkin hankkia sellaisessa tilanteessa ydinase, jos niillä saa kaiken mitä haluaa? Toivottavasti maailma ei mene kaikkia maita käsittäväksi ydinasekilpailuksi. Yksi Pohjois-Korea ja Iran on ihan tarpeeksi.

12 tykkäystä

Tosin on Venäjä ennenkin yrittänyt yllättää Ukrainan hyökkäämällä järjen vastaisesti täysin avomaastossa. Tässä näkyy pikaisella arviolla 50 ruumista.

9 tykkäystä

Tilannepäivityksiä Bakhmutista tältä ja eiliseltä. Lisäksi linkki keräykseen, jos joku haluaa auttaa heitä hankkimaan droneja ja niihin varusteita. En tietysti pysty sanomaan mitään varmaksi siitä mihin rahat lopulta menevät, mutta laitoin jotain itsekin.

Tässä google translatella tuosta toisen twiitin instragramista selostus mihin rahaa kerätään:

For the 204th battalion of the Kholodny Yar brigade, we need: equipment, SD cards (min. 128 g), Eco flow 1260Wh 2 charging stations (pcs), 2 thermal imagers, 2 Mavic 3s, batteries for Mavic 3 (min. 5 pcs.)

9 tykkäystä

Eilisen lukuja ei tainnut kukaan vielä julkaista? Nyt on jo parin-kolmen kuukauden ajan ilmoitetut päivittäisen Venäjän tappioluvut olevan useimmiten välillä 400-700 joka päivä. Arvioiden mukaan tämä tarkoittaa kuollutta sotilasta. Se tekee n. 15 000 kuollutta Venäläistä sotilasta joka kuukausi. Sen lisäksi voi olla 2-3 -kertainen määrä loukkaantuneita. Venäläisiä sotilaita voi siis joutua taistelukyvyttömäksi vamman tai kuoleman vuoksi jopa 50 000 joka kuukausi.

Ei ihme, että Putinin pitää raapia kohta lisää joukkoja uudella mobilisaatiolla.

13 tykkäystä

Veikkaan myös, että mm. Saksaa pelottaa kun katsovat “armeijansa” ammusvarastoja ja toimintavalmiin kaluston määrää. Itseä sylettää suuresti se miten surkeaan jamaan monet euroopan armeijat ovat itsensä ajaneet. Monellako maalla on oikeasti sodankäyntiin riittävästi joukkoja, niille kalustoa ja ennen kaikkea ammuksia? Setä-Samulin pelastavien lentohärvelien varaan on tuudittauduttu vuosikausia…

Mutta vielä ei ole tullut vastaan uutista, jossa jossain päin eurooppaa olisi polkaistu aidosti merkittävää ammusten lisätuotantoa käyntiin. No, onneksi terroristivaltiolta on myös ammukset vähissä.

Rynnäkköpanssareiden toimittaminen on kuitenkin ehdottomasti oikea suunta. Samalla vaivalla kannattaisi aloittaa Leopard 2 miehistön koulutus…

11 tykkäystä

Ylen päivittyvästä seurannasta bongattu hyvin lyhyt uutinen Suomen uudesta apupaketista.

14 tykkäystä

Mutta mikä järki on rynniä avoimen pellon poikki? Ja pari konekivääriä vastapuolella? Uskoisi tuosta tulevan ennemmin tai myöhemmin läpi kun konekivääriin tulee toimintahäiriö. Uskoisin että Ukrainalla on siellä varajoukkoja, ja varakalustoa joita kierrättää.
Mitä sitten kun Venäjä iskee Bakhmutiin tykistöllä? Romahtaako rintama saman tien? Ja ennenkaikkea: Miksi eivät käytä tykistöä ja panssariajoneuvoja? Ei Venäläistenkään uskoisi marssivan suorana rintamana suoraan surman suuhun.

Ei uskoisi ei, ellei olisi tällaisia kuvia. Herkkämielisimmille en suosittele kuvan tarkempaa katsomista. Näitä kuvia pitäisi lähettää kaikille Venäläisille mobilisointi-ikäisille. Että tietävät, mitä Ukrainassa tapahtuu.

6 tykkäystä