Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Ja kun temppu näytti toimivan Ruotsissa, jotain vastaavaa keitetään Suomessa ihan pian. Eli ei pidä olla yllättynyt kun joku hihhuli jossain vetäisee jonkun tempauksen jolla yritetään ärsyttää Turkkia.

6 tykkäystä

Jutun lopusta sitaatti:

FRICK kommentoi Koraanin polttoa myös [Ruotsin SVT:n uutisissa] tiistai-iltana. Hän ei usko, että hän on osaltaan pilannut Ruotsin Nato-mahdollisuuksia.”Jos minä tuhoan hakemuksen maksamalla 320 kruunun hallinnointimaksun, sitten hakemus on kyllä seissyt todella huteralla pohjalla”,

Paraatiesimerkki argumentointivirheestä. Sillä miten vaikuttava teko on, ei ole yhteyttä siihen mitä se maksoi. Ottamatta kantaa siihen saako Koraaneja polttaa, pitää olla tavan pahvi, jos ei näe osuuttaan sen palamisessa!

Edit: kuuluu kai likemmin nato-ketjuun alkuperäisen viestin kanssa.

5 tykkäystä

Tässä on mielenkiintoinen kirjoitus Saksan “muutoksesta” ja miten erilaisia tabuja hiljalleen rikkoutuu. Ei muuria.

Leopard 2 -taistelupanssarivaunut ovat "hyökkäysaseita”, ja siksi päätös niiden viennistä rikkoi tabun. Se oli yksi monista tabujen murtumisista Saksassa sitten Venäjän hyökkäyssodan alkamisen.

Ensimmäinen Venäjän viime vuonna aloittaman hyökkäyssodan jälkeen Saksassa murrettu tabu oli aseviennin aloittaminen ylipäätään. Monen yhä raskaamman ja tehokkaamman asejärjestelmän kohdalla henkisiä rajoja on ylitetty uudestaan ja uudestaan.

Nyt Saksa syntyy hitaasti uudelleen ja muuttuu maaksi, joka irtautuu historian painolastista ja keskittää katseensa nykyhetkeen. Monille se tekee kipeää.

12 tykkäystä

Kieltämättä tyhmä teko mutta on hän oikeassa siinä huteralla pohjalla on kyllä jos se olisi kiinni siitä että joku polttaa kirjan. Suurin osa täällä ei ole uskonnollisia uskallan väittää mutta siellä tämä on iso juttu.

3 tykkäystä

Ehkä olet oikeassa, ehkä et, emme tiedä, mutta olisi se kaikille parempi, jos Venäjällä tosiaan tapahtuisi iso muutos.

Se tässä vaan vähän huolettaa, että Neuvostoliittoakin pystyttiin pitämään aika monta vuosikymmentä pystyssä ihan yksinkertaisesti sisäisellä väkivallalla. Vasta kun ylin hallinto lopetti käyttämästä väkivaltaa omiin kansalaisiinsa, NL romahti. Nykyinen Venäjän hallinto vaikuttaa sangen halukkaalta pitämään oman kansansa kurissa voimaa käyttämällä.

4 tykkäystä

Vaikka muualla saatetaan suorittaa myös operaatioita, päähyökkäys muualla kuin etelästä kuulostaa hyvin epätodennäköiseltä. Tuolla suunnalla Venäjän huoltolinjat ovat kaikista pisimmille venytettyjä ja kaikista alttiimpia disruptiolle. Maasto tukee hyökkäystä ja pitkät etäisyydet sekä avonainen maasto sallivat panssaroitujen joukkojen nopean liikkeen. Mikäli Yhdysvallat antaa pidemmän kantaman aseita, voidaan hyökkäystä myös helposti tukea tykistön ja hävittäjien avulla koko offensiivin ajan joen toiselta puolen. Piirsin kuvan:

Vaikeinta on tietysti saada ne ensimmäiset läpimurrot Venäjän linnoittamia asemia vastaan, mutta tuolla suunnalla pitäisi kyllä olla riittävästi tilaa tarvittaville manöövereille. Mikäli tuo kevät-kesän suurhyökkäys onnistuu ja päästään syksy-talveen mennessä kolkuttelemaan Krimin portteja, niin uskon Venäjän alkavan taipumaan rauhanneuvotteluihin. Tämä siksi koska kun Kerchin silta katkaistaan ja satamia pystytään täsmäpommittamaan pitkän kantaman asejärjestelmillä, niin tuon saarekkeen ja sen joukkojen sekä väestön huoltamisesta tulee hyvin hankalaa.

21 tykkäystä

Entä toimisiko Caesarin opit eli rintama halki tuosta Zaporizhzhan itäpuolelta rannalle asti? Sitten ATACMS-HIMARSit kytikselle tuonne Zaporizhzhan kaupungin huudeille, niin voi tarvittaessa jeesata rannalle asti?

image

Olisi juuri ATACMSin rangen sisällä

18 tykkäystä

Pentagon/Biden ilmoittivat 31 tankin siirrosta Ukrainaan. Vastoin aiempia spekulaatioita tankit toimitetaan USA:n varastosta. Koulutuksen ja huollon järjestäminen vie kuitenkin kuukausia.

Päätöksen poliittisuus paistaa läpi eli siirto piti tehdä, jotta Leopardit saatiin vapaiksi Saksasta. On helppo ymmärtää, että nyt jo ainakin kolmen täysin erilaisen länsitankin koulutusta, ylläpitoa ja huoltoa ei ole kovin helppo järjestää – ja Ranskalta olisi mahdollisesti tulossa vielä yksi tankkimalli lisää.

“The Abrams tank is a very complicated piece of equipment. It’s expensive, it’s hard to train on. It has a jet engine, I think it’s about three gallons to the mile of jet fuel. It is not the easiest system to maintain,” said Colin Kahl, the Pentagon’s top policy official, after a trip to Kyiv. “It may or may not be the right system.”

23 tykkäystä
37 tykkäystä

Tässä alla on Ylen juttu, jossa on Toverin ja Lindbergin ajatuksia mm. panssarivaunuista ja muustakin.

– Tätä panssarikalustoa tulee sitten lisää jatkossakin. Briteillä on niitä varastossa, saksalaisilla samoin ja jenkeillä on useita tuhansia. Seuraavaksi varmaan tulevat pitkän matkan vaikuttamisen aseet. Ja sitten tulevat hävittäjät, Pekka Toveri sanoo.

"Pekka Toveri arvioi, että riski sodan laajenemisesta ei ole kasvanut. Syy on se, ettei Venäjä menesty sodassa tarpeeksi hyvin.

– En usko. Kun Venäjä ei pärjää edes Ukrainalle, heillä ei ole minkäänlaista halua eskaloida sotaa. Venäjällä tiedetään, että esimerkiksi ilmavoimien kohdalla on vain tuntien kysymys, että ne lakkaisivat toimimasta, jos he lähtisivät Nato-maita vastaan sotimaan."

27 tykkäystä

“Suomi mainittu” anekdoottina tässä samassa puheessa US pressa luettelee 15 maan viimeisimmät aseavut Ukrainalle Yhdysvaltojen kontribuution lisäksi korostaen USA:n ja Euroopan yhtenäisyyttä. Suomen tähän asti suurimman paketin mainitsee viimeisenä. Suomen kohdalla toteaa myös, että Putin sai aikaan Euroopan suomettumisen sijaan Suomen natottumisen. Tainnut sanoa saman jo paljon aiemmin. Muistaakseni muodossa “Putin halusi suomettaa Naton, mutta sai sen sijaan Suomen natottumisen.”.

24 tykkäystä

En oikein ymmärrä miksi koko ajan puhutaan eskaloitumisesta? En keksi muuta kuin se että otetaan biologiset tai ydinaseet käyttöön. Tällä hetkellä venäjällä ei riitä voima hyökätä paitsi ukrainaan. Minä ainakin luotan siihen että siellä venäjällä on joku jolla on sen verran älyä että ns “eskaloituminen” olisi sama kuin ampuisi itseään jalkaan.

2 tykkäystä

Mutta kun siellä luvataan, että venäläiset pääsevät taivaaseen ja kaikki muut menevät helvettiin. Älyn kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

7 tykkäystä

Onhan vastaava tilanne ollut ennenkin, mutta onneksi se ei ole pelkkä napin painallus yhdeltä hullulta.

8 tykkäystä

Karttakaverit ovat lisänneet karttaansa minne venäläiset ovat rakentaneet linnoitteitaan (saa näkyviin sivusta “Russian defence lines” täpästä):

9 tykkäystä

Tässä vielä pidempi pätkä tuosta Bidenin puheesta.

Kehuu kyllä Scholzia niin vuolaasti, että kuulostaa jo vittuilulta.

“- - Chancellor Scholz - - will lead an effort to organize a European contribution of two tank battalions for Ukraine. I wanna thank the chancellor for his leadership - -”

11 tykkäystä

Hulluus jatkuu, ei tullut yllätyksenä:

Taustaa:

11 tykkäystä

Euroopassa puhutaan ilmeisesti rypälepommien lähettämisestä Ukrainaan. Juttu on lyhyt eikä siinä ole maksumuuria.

Lähde puhui AFP:lle sillä ehdolla, että sekä hänen nimensä että edustamansa maa jätettiin kertomatta. Virkamieslähde kertoo maansa hallituksen hyväksyneen asetoimituksen ja hakeneen tarvittavaa vientilupaa Saksalta.

7 tykkäystä

Ohjusterrori jatkuu.

11 tykkäystä

NATO:n Able Archer -harjoitus 1983 taisi aiheuttaa vielä suuremman riskin ydinsodalle.

Sen aikana ja lännen hyökkäystä peläten NL suuressa vainoharhaisuudessan jo tankkasi ydinohjukset laukaisuvalmiuteen. Ai miten niin tankkasi, no kun olivat nestemäisellä polttoaineella.