Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

  • Patriot is a battery complex that forms a division. It has a command post, radar and up to eight launchers. Everything is located at a certain distance…

Anekseeraajat ovat propagandassaan aivan hurmiossa kun kerrankin saivat osittaista osumaa sotilaskohteisiin…

Noh, kuten tuolla ylempää jo assosioitiinkin niin sekin ilo hiipunee hyvin äkkiä kun SAMP/T alkaa Patriotin kanssa yhteispelittämään…

  • The SAMP/T anti-missile defence system is designed to protect the battlefield and important targets from cruise missiles…
  • SAMP/T can destroy hostile aircraft at ranges from 3 km to 100 km and ballistic missiles at ranges from 3 km to 25 km, with a height of up to 25 km.

…Saa Putler-Venäjän ilmavoimat pysyä “omalla puolella rajaa”(=counterissa päivittyvää rintamalinjaa) jatkossakin…

15 tykkäystä

Tässä Kauppalehden jutussa on Toverin ajatuksia mm. siitä, miten vastahyökkäys voisi onnistua. Jutun lukee parissa minuutissa ja se ei ole maksumuurin takana.

Ukrainan vastahyökkäys on todennäköisesti jo osin alkanut, arvioi kenraalimajuri evp, kansanedustaja Pekka Toveri (kok). Toverin mukaan viime viikkojen iskut venäläisten polttoainevarastoihin, huolto- ja johtamiskohteisiin Krimillä ja Bakhmutissa ovat todennäköisesti vastahyökkäyksen valmistelua.

Useampia harhautuksia tullaan Toverin mukaan näkemään, sillä siinä missä Ukrainalla on hieman enemmän paremmin koulutettua ja motivoitunutta miehistöä, Venäjällä on kaksi tai kolme kertaa enemmän kalustoa ja selvästi vahvemmat ilmavoimat, Toveri pohtii.

7 tykkäystä

Hesarin “Täällä Ukrainassa”-sarjassa on vuorossa Katerynan kirjoitus hänen elämästään Kiovassa. Jutussa on mainittu Käärijä. :slight_smile:

Ei maksumuuria.

NUKUIN porraskäytävässä viime viikolla ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun 2022. Koko Ukraina on ollut Venäjän hyökkäyksen kohteena kahden viime viikon ajan, ja iskut on tehty enimmäkseen öiseen aikaan, joten emme ole saaneet nukutuksi kunnolla.

Herään siis päivään valmiiksi väsyneenä. Liikaa stressiä, liikaa väsymystä, liikaa hermostuneisuutta.

10 tykkäystä

Patriot - Khinzal, 6-0

37 tykkäystä

Jeps, venäläistyyliin “voittamattoman” Kinzhal-ohjuksen 3. toukokuuta tapahtuneesta onnistuneesta ensitorjunnasta juontanut Putlerin raivoisa Hitler-tyylinen kostoilmahyökkäys oli todellakin yksi hyökkäyssodan laajimmista ja syy ohjustamisraivoonkin(=Venäjä on ottanut prioriteetikseen Ukrainan kohentuneen ilmapuolustuksen tuhoamisen, mutta sitä yrittäessään se on vain menettänyt useita ohjusyksilöitä lisää) on selvä:

Brittitiedustelu: Kinzhal-ohjuksen haavoittuvuus ”kiusallinen yllätys Venäjälle, Putin kun kutsui sitä voittamattomaksi” – raivoisa hyökkäys Kiovaan torjuttiin, Patriotin kohtalo epäselvä | Tekniikka&Talous

  • Ukraina väittää onnistuneensa neutralisoimaan kaikki hyökkäyksessä käytetyt kuusi hypersoonista Kinzhal-ohjusta, joita pidetään yhtenä Venäjän edistyneimmistä aseista.

  • ”Olemme saaneet läntisiltä kumppaneiltamme hyvin voimakkaita ilmapuolustusjärjestelmiä. Kinzhal X-47 -ohjukset, jotka terrorisoivat meitä aiemmin, eivät ole niin pelottavia enää”

  • Ilmasta ammuttavien Kinzhalien lisäksi Venäjä tulitti Kiovaa yhdeksällä Kalibr-risteilyohjuksella, jotka ampui Mustanmeren laivasto, kolmella maasta ammuttavalla ballistisella ohjuksella sekä pohjoisen suunnasta iskeneillä lennokeilla, mutta Ukrainan mukaan nämä kaikki tuhottiin. Ilmahyökkäys oli yksi hyökkäyssodan laajimmista…

  • Patriot-järjestelmää pidetään äärimmäisen tehokkaana, mutta se ei ole erityisen liikkuvainen ja on siksi haavoittuvainen nopeille ohjuksille.
    (=Järjestelmä ei kuitenkaan mahdollisista vaurioista huolimatta ole tuhoutunut kokonaan, kuten Venäjän propagandassaan yritti kovasti väittää)

Eli SAMP/T on todellakin erittäin hyvä ja kaivattu lisä Patriotin rinnalle.
(=Ukrainan ilmavoimaesikunnan edustaja Yurii Ihnat huomautti Venäjän käyttäneen hyökkäyksessä huomattavan suuren määrän Kinzhal-ohjuksistaan, joita sillä olisi ukrainalaistietojen mukaan jäljellä noin 50)

12 tykkäystä

Tarkoitatko siis että jokainen Natoon liittymistä vastustava on putinisti vai mitä haet tuolla takaa?

Tarkentaisin sen verran, että twiitissä viitatun artikkelin mukaan maanpetossyytteillä ei ole yhteyttä Kinzalin hypekuplan puhkeamiseen. Kolmea tutkijaa epäillään maanpetoksesta. Kaksi heistä otettiin kiinni jo viime vuoden kesällä ja kolmas vangittiin 7. huhtikuuta. Ensimmäinen Kinzal otti osumaa siitä noin kuukauden päästä toukokuussa.

Maanpetossyytteet tulivat esiintymisistä ulkomaisissa konferensseissa, artikkelien julkaisemisesta ja kansainvälisiin projekteihin osallistumisesta - eli siitä, mitä tutkijoiden normaalisti nimenomaan halutaan ja jopa vaaditaan tekevän. Mikäli ymmärsin oikein, niin tutkijoiden epäillään levittäneen “salaista” tietoa.

Venäjän pitkän ajan kehityksen suhteen nämä ovat paljon pahempia syytöksiä kuin mikään Kinzalin suorituskykyyn liittyvä. Jokainen edes muodollisesti pätevä tutkija on joskus tehnyt jotain syytteiden alaista, joten jos syytteet pitävät oikeudessa, niin he kaikki roikkuvat löysässä hirressä. Näin johdetaan pelolla.

Käsittääkseni tutkijan ura on Neuvostoliiton aikojen jälkeen kokenut Venäjällä inflaation eivätkä tällaiset toimenpiteet ainakaan paranna kiinnostusta tieteen tekemiseen. Sen sijaan tiedeyhteisö rapautuu, muuttuu ahdaskatseisemmaksi ja vihamielisemmäksi uusia ajatuksia kohtaan. Fiksut tutkijat tai sellaisiksi haluavat siirtyvät ulkomaille. Vähän epäilen rapautumisen tapahtuvan yllättävänkin nopeasti, mutta tilanteen korjaamisen kestävän vuosikymmeniä.

21 tykkäystä

“In autumn, we will announce another aid package that will support Ukraine throughout 2024. We are now discussing this $60 billion package which I think will be implemented in September. The package is planned to be agreed before the US presidential elections,” Kurt Volker, former U.S. Special Representative for Ukraine Negotiations, told a briefing in Odesa


23 tykkäystä

Edellisiin ketjussa peilaten, koko lännen asevarustelun ainut syypää on Venäjä, muutoin aseille ei juuri ole tarvetta, tai ainakin noin 10x vähemmän olisi tarve ilman Venäjää.
Tuhat miljardia yhden maan vuoksi täytyy laittaa aseisiin.
Silti paljon yrityksiä jotka käy kauppaa Venäjän kanssa suoraan, ja paljon maita ja yrityksiä jotka kiertää välillisesti pakotteita.
Pakotteita kiristetään koko ajan ja on kiristetty moneen kertaan, eli yhä edelleen ne luultavasti ovat melko hyvin lepsuja ja niitä joudutaan kiristämään vielä monta kertaa.

Kummallista että yhden höpö-höpö maan annetaan terrorisoida vähintään miljardia länsimaalaista ihmistä ihan miten huvittaa, miksi sitä ei laiteta kuriin keralla ja kokonaan. Jos nyt vaikka aluksi edes pakotteisiin ne kiristykset nyt heti ja 100%:t kiellot aivan kaikkeen, jotka tultaisiin laittamaan tulevina vuosina asteittain.
Miksi Venäjää hyysätään vaikka tilanne on tämä.

33 tykkäystä

Pakotteet on lähinnä parempi ajaa sisään “vähän kerrallaan”, seuraamuksineen, jotta “natsi-Saksa”-inkarnaatiofantasioissaan elävän mir-maailman ulkopuolella “sopeudutaan”(=taloudessa) jouhevammin niihin nykymaailman ja tulevaisuuden uutena normaalina…?


Uusista normaaleista puheen ollen niin HS heittää muuten hyvän kysymyksen, maksumuurin takaa tosin…

…Eli aiemmin tällä viikolla Moldova ilmoitti jättävänsä entisten neuvostotasavaltojen muodostamasta Itsenäisten valtioiden yhteisön (IVY), johon myös osa Keski-Aasian maista kuuluu…

Putler-Venäjä on kuluneen vuoden aikana katkaissut Kazakstanin öljynvientiä(=80 prosenttia kulkee Venäjän kautta) useammankin kerran eri syihin vedoten.
Kremlillä ei siis ole enää mitään positiivista viestiä entisen Neuvostoliiton alueen maillekaan. Viestittely saapuu useammin uhkausten kuin tarjousten muodossa:

  • Luonnonvaroiltaan vauras ja kulttuuriltaan rikas maa.
13 tykkäystä

Logistiikkaa pehmitetään. Saisi myös ammusvarastot alkaa sauhuamaan seuraavaksi.

Venäläislähteet: Rautatieliikenne keskeytetty Krimillä räjähdysten takia

klo 09:24: Venäjän asettamien viranomaisten mukaan rautatieliikenne olisi keskeytetty Krimin niemimaalla Simferopolin ja Sevastopolin kaupunkien välillä. Asiasta kertoo Reuters.

Aiemmin Telegramissa toimiva Baza-kanava oli raportoinut räjähdyksistä rautatielinjalla. Bazalla on yhteyksiä Venäjän turvallisuuspalveluihin. Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014.

Venäjän valtiollisen uutistoimisto Rian mukaan viisi viljaa kuljettanutta vaunua olisi suistunut raiteilta lähellä Simferopolia. Tapauksessa ei Rian mukaan ollut loukkaantuneita.

18 tykkäystä

Paine Bidenin hallintoa kohtaan kasvaa

“At this point, it does not appear that any European government has made a formal request to the U.S. to send their fighter jets to Ukraine, but countries are likely saving some of these debates until closer to NATO’s upcoming summit in Vilnius, Lithuania in July.”

“So deep is Washington’s skepticism that Kyiv’s pilots are currently not even allowed to train on the F-16s that are owned by European states, according to a senior Ukrainian official who spoke on condition of anonymity to frankly discuss the sensitive diplomatic issue.”

“Without explicit American approvals, however, the training is likely to be limited to what the senior Ukrainian official described as merely technical language and tactical lessons that pilots would be taught, without ever touching an F-16.”


15 tykkäystä

Kiovan sotilashallinto kertoo ampuneensa kaikki vihollisen risteilyohjukset. Ei maksumuuria.

Kiovan sotilashallinto sanoo Telegram-kanavallaaan ampuneensa alas kaikki vihollisen eli Venäjän pääkaupunkiin ampumat risteilyohjukset.

Borell ehdottaa 3,5 miljardia Ukrainan armeijan tukemiseen. Ei maksumuuria.

Euroopan unionin ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell on ehdottanut 3,5 miljardin euron lisäystä rahastoon, jolla rahoitetaan Ukrainalle annettavaa puolustusmateriaalia. Nimettömät EU-lähteet kertoivat asiasta Reutersille keskiviikkona.

6 tykkäystä

Muistakaa kaja kallas on meidän pääministeri, toveri rusina on tätä mieltä. Paras oli tuo juontajan huomautus, “but kaja kallas is from Estonia” kaveri pyörittelee silmiään. :laughing:

11 tykkäystä

Eipä ole pootinin ohjuksista juuri vastusta ilmantorjunnalle, ainakaan kiovassa.

25 tykkäystä

Täytyy kyllä ihmetellä venäjän pakkomiellettä ohjusterrori-iskuihin Ukrainan kaupunkeihin.

Kaupungit eivät tietysti liiku ja niiden sijainti tiedetään, mutta luulisi venäjän tiedustelun löytävän edes jotain oikeita sotilaallisia kohteita läheltä rintamaa. Ilmapuolustuskin olisi siellä todennäköisesti heikompaa tai ainakin reagointiaika olisi pienempi.

Ehkäpä logiikkaa ja järkeä vaan on turha etsiä venäjän toimissa.

26 tykkäystä

Oletus on, että Venäjä pyrkii nyt lamauttamaan Ukrainan ilmapuolustusta, logiikan ollessa se, että jos Ukraina saa kuukausi kuukaudelta enemmän länsimaista ilmatorjuntakalustoa, se voi saavuttaa tason, jota Venäjä ei kykene enää läpäisemään. Eli jos Putin haluaisi vaikka tuhota Kiovan hallintorakennukset, se optio menetettäisiin.


10 tykkäystä

Venäjä on valtiomuodostaan riippumatta pyrkinyt sodissa siviilien kimppuun ja tuhoamaan sotimiseen liittymätöntä infrastruktuuria. Ilmeisesti mongolien valloittaessa Venäjän 1200-luvulla on jättänyt pysyvän muistijäljen tällaisen siviileihin kohdistuvan väkivallan kannattavuudesta. Siviilikohteet ovat vielä mukavasti paikallaanpysyviä, joten niihin on helpompi osua.

Ukrainassa on edelleen (kummallista kyllä) venäjämielisiä, jotka omiin interesseihinsä perustuen ilmoittavat kohteita Venäjälle. Ilmeisesti Venäjä maksaa näistä tiedoista, joten kollaboraattorin on itselleen taloudellisesti kannattavaa ilmoittaa kohteita, kohde sitten on todellisuudessa jotain ihan muuta kuin ilmoitettu. Venäläiset partisaanit ilmoittivat jatkosodan aikana tuhonneensa suomalaisia sotilastukikohtia, kun olivat käyneet hävittämässä pikkukylän. Sellaista tuo tuppaa olemaan kun kaikki perustuu valheelle, eikä todellisuudella ole mitään arvoa tai merkitystä.

18 tykkäystä

Tuoreimmat luvut, eilen on laitettu Venäjältä tykkejä pinoon ja poikittain vähän enemmänkin.

28 tykkäystä

Tämä paketti ja viimeisin jättipaketti Saksalta saa kyllä vahvan tunteen, ettei Venäjä tätä sotaa voita edes pitkittyessään. Kiinan olisi varmaan pakko liittyä suoraan sotaan Venäjän puolelle että se olisi edes teoriassa mahdollista.

Bluffit on katottu, Venäjän parhaimmisto kolattu ja ehkä viimeisetkin asiantuntijat hiljalleen päivittää tietonsa, ettei lännen apu Ukrainalle vaan lopu. Kysymyksenä lähinnä on, milloin Venäjä on saanut tappioista tarpeeksi ja kääntyy Putinia/Kiinaa vastaan. Nyt on jäänyt uutisissa huomiotta myös länsimaissa ettei Venäjä ole saanut suuria voittoja rintamalla pitkään aikaan rummutuksista huolimatta. Ja hyvä niin.

35 tykkäystä