Politiikkanurkkaus (Osa 1)

Läpi ne voisi silti käydä. Tutkijat muistavat aina muistuttaa että iso osa yrityistuista on noita “haitallisia” tukia, jotka pönkittävät nykyisten yritysten asemaa markkinoilla ja tappavat pienempien ja uusien yritysten mahdollisuuksia kilpailussa. Vähän erikoinen tulonsiirto tuo tukijärjestelmä on, kun yhteisövero tuottaa 6 miljardia samalla kun valtio jakaa 9 miljardia tukia yrityksille. Noista tuista leijonan osa kun päättyy suuryrityksille.

3 tykkäystä

Ehdottomasti. Mun pointti on vain muistuttaa, että kyse ei ole vain rahan kaatamisesta omistajille, vaan Suomen kilpailukyvyn turvaamisesta kansainvälisessä kilpailussa. Ja silloin juuri ne suuryritykset on niitä kriittisiä tuensaajia, joilta se tuen poisvieminen tarkoittaa suoraan takamatkaa kansainvälisillä markkinoilla. Ei ole helppo asia tilanteessa jossa sitä kilpailukykyä ja investointien houkuttelevuutta pitäisi pikemminkin lisätä.

5 tykkäystä

Näinhän asia ei ole. Jutussa luki että suoria yritystukia on miljardi ja loput on laskennallisia verotukia yms. Jos laveasti alemmat alv kannat ja listaamattomien matalammat osinkoverot haluaa laskea yritystuiksi niin kyllähän se summa näyttää isolta.

Edit: Listasivat jopa 70 miljoonaa haitallisia yritystukia mutta silti puhuivat miljardin leikkauksista.

Esimerkkejä haitallisina pidetyistä yritystuista ovat yritysten sähköistämistuki alueellinen kuljetustuki, energiatuki ja varustamotuki. Viime vuonna sähköistämistukea maksettiin 63,3 miljoonaa euroa. Alueellinen kuljetustuki oli kuutisen miljoonaa.

2 tykkäystä

Kun vasemmistolta kysytään että mistä leikataan kun rahat eivät riitä, tai mistä rahaa uuteen kivaan, niin usein kuuluukin: yritystuista, nykyaikaisemmin että haitallisista yritystuista. BTW valtiolla on jo 80 MRD EUR ylittävä budjetti uusien sotealueiden kautta, ja budjettivaja 10 MRD EUR luokkaa…

Hyvä muistaa, että yritykset maksavat voitoistaan veroa, ja yritysten tuottamalla lisäarvolla myös lukemattomat ihmiset tienaavat leipänsä itselleen ja verojen kautta monella muullekin.
Valtiolla on tai ainakin pitäisi olla hyvin suora intressi kilpailukykyisestä ympäristöstä sen tapaisille firmoille joita maassa halutaan pitää.

No minkä tapaisia firmoja maassa halutaan pitää? Varmaankin sellaisia, jotka menestyvät erinomaisesti, kannattavat erinomaisesti ja maksavat suoraan paljon veroja, ja maksavat hyvin korkeita palkkoja joita verottaa. Ns korkean lisäarvon firmoja. Niiden syntymistä edesautetaan, ja niitä houkutellaan vaikkapa T&K-tuilla/ -vähennyksillä.

Valitettavasti, valtio ei pääse aina valkkaamaan em korkean lisäarvon firmoja, vaan joudutaan tyytymään siihen että maassa on vähän vähemmän toivottuja firmoja, jotka kuitenkin maksavat kohtuullisen verran veroja ja jotka työllistävät ihmisiä kohtuullisilla palkoilla, joista maksetaan jonkin verran veroja. Saattaapa tällaisilla firmoilla olla pienempiä kuin maksimaalisia verokantoja käytössä, vaikkapa niin että suomalainen paperitehdas ei maksa yhtä paljoa sähköveroa kuin kuluttaja, vaan vähemmän kuin suomalainen kuluttaja. Se että yritys ei maksa maksimaalisen veroprosentin mukaan veroja kutsutaan tässä maassa yritystueksi, tai haitalliseksi yritystueksi koska kalliimpihan energia ohjaisi pienempää kulutukseen… Energiaintensiivisillä aloilla on vielä matalampi reaalinen energiavero. No, kannattaa muistaa että ei se saksalainen paperitehdas maksa yhtään sähköveroa Suomeen, eikä Saksassa maksa saksalaisen yksilön mukaista sähköveroa myöskään. Ns verotuki onkin jonkinlainen kilpailupelikentän tasaus, eikä kansalaisten kolehti yhtiön kassaan.

Epäilemättä pitkällä aikavälillä tässä maassa ei ole yhtään paperitehdasta, mutta niin kauan kuin sektorin lisärvo/ työntekijä on vahvasti positiivinen ei sitä kannata kampittaa korkeammilla kulupohjalla kuin Saksassa. Eivätkä paperityöntekijät tee urakäännöstä korkean lisäarvon koodareiksi, vaikka niin voisi toivoa. Vaan todennäköisemmin työttömyysjaksojen jälkeen matalamman lisäarvon hommiin.
Siksi pitääkin ymmärtää:
-aikajänteet
-realiteetit

Sittenhän maassa tuetaan yrityksiä joillain sektoreilla (maatalous) varmaankin aluepolitiikan johdosta, mutta myös huoltovarmuus mielessä. Venäjän brutaali toiminta on toivottavasti avannut silmiä, että omavaraisuudella on jotain arvoa. Jne.

Suoria yritystukia näkyy ainakin linkatun Tilastokeskuksen mukaan maksetun 2019 asti n. 500 MEUR. Maatalous taitaa olla eri paikassa. Koronatuet paisuttivat tuen miljardin ylöspäin, ja nythän korona on ohi? Ehkä 2023 luku palaa alas miljardin? Vaikea sanoa kun asia valtion budjetissa tuppaa olemaan saavutettu etu. Muistaakseni 500 MEUR on suurin piirtein kustannus joka syntyy kun uusien sotealueiden palkkatasot harmonisoidaan korkeimpaan tasoon. Tässä ei siis puhuta palkakorotuksista vaan muusta ylimääräisestä.

Vähän epämääräisempi asia sitten tuo suorien yritystukien ulkopuolinen maailma, matalampi kuin kansalaisen maksimaalinen sähkövero? Matalampi kuin kansalaisen maksimaalinen polttoainevero? Jne

Laitan asian avaamiseksi Valtionvarainministeriön muistioon Verotuet 2020-2022. Aika monen asian saa tuntumaan tuelta jos maailmaa katsoo byrokraatin silmin.
Voisi yhtä hyvin kysyä, että koetko nauttivasi verotukea jos et maksa veroa ansiotuloista mediaanin tai huipun mukaan? Et tietenkään. Mutta ehkä olet jopa yritystuen muoto itsekin, jos työskentelet yksityisessä yrityksessä…

8 tykkäystä

Kaikenlaisia tuomioita olen lukenut, jotka koettelevat oikeustajuani, mutta tuo on kyllä kaiken huippu. Olitko itse edes tapahtumapaikalla?

3 tykkäystä

Eikö siinä lukenut putinisti tai hyödyllinen idiootti? Kannattaa tutustua hyödyllisen idiootin käsitteeseen. Kommarien aikana hyödyllinen idiootti oli jokainen joka teki yhteistyötä kommunistien kanssa tai kannatti kommunismia kannattamatta kommunistista yhteiskuntaa ja ymmärtämättä millä tavoin kommunismi lisäsi köyhyyttä, kavensi kansanvaltaa ja johti puolue-eliitin diktatuuriin ja hirmuvaltaan.

Nykyisin voidaan ajatella, että hyödyllisiä idiootteja ovat henkilöt jotka ovat tukeneet Venäjän kaasuputki hankkeita, Kiinan rahoittamia tunneleita Helsingistä - Tallinnaan tai sitä omituista tulkintaa että Norjassa pumpattu öljy ei lisää Norjan tarvetta ostaa päästöoikeuksia, mutta Suomessa kaadettu puu lisää Suomen tarvetta ostaa päätösoikeuksia.

Kylmä, älykäs ja laskelmoiva diktatuuri käyttää mielellään hyväkseen hyödyllisiä idiootteja, jotka uskonnollisen fundamentalismin lailla kannattavat ties mitä sekopäistä toimintaa kuten täysin toimivien ydinvoimaloiden tai tuulivoimaloiden sulkemista (kyllä Greta T. kannattaa juuri tätä).

9 tykkäystä

Voisikohan järkevänä ratkaisuna olla poistaa kaikki yritystuet, mutta samalla keventää yritysten verotusta arviolta samalla summalla? Olisi järjestelmänä ehkäpä oikeudenmukaisempi ja byrokratialtaan kevyempi…

On hassua, jos yritys maksaa veroja valtiolle vaikka 100 rahaa vuodessa, ja saa yritystukia 90 rahaa vuodessa. Minulla ei siis ole hajuakaan millaisia osuuksia liikevaihdosta tai -voitosta yhtiöt yritystukia Suomessa saavat.

Anttonen ei ole poliitikko, vaan polttonestekauppias. Siksi hänen ei tarvitse hymistellä käytännössä mitättömien mutta suomalaisen lompakolle kalliille käyvien asioitten edessä.

Luonnollisesti Suomen vientiteollisuus jatkaa ympäristöteknologian vientiä, vaikka sekoitevelvollisuus pidettäisiinkin Ruotsin uuden mallin mukaan kohtuudessa.

Samoin tuulivoima ja aurinkoenergia jatkavat kasvuaan, hyvä niin varsinkin kun säätövoima saataisiin kasvun myötä tarpeelliseen, hintatasoa tasapainottavaan tilaan, ja verkon teknisen stabiliteetti säilyy.

Uskon ja toivon, että niin kuluttajapaine kuin maailman tasoinen ja tasavertainen CO2-regulaatio ohjaa Kiinan (2060), Intian (2070) jne johonkin aikaisempaan net zero-tavoitteesiin. Edes 2050 kuten EU.


Mika Anttosen mukaan ilmastonmuutos on selätettävissä, mutta se vie ainakin 30–50 vuotta. St1:n Mika Anttonen: On fakta, että maailman päästöt eivät vähene – "Maksamme paljon asioista, jotka eivät vaikuta yhtään" | Paikalliset | Länsiväylä

4 tykkäystä

Polttonestekauppias sanoo juuri kuten polttonestekauppiaan on tuottavaa sanoa. Fossiilisten polttoaineiden käyttämiseen on valmis infrastruktuuri ja regulaatio eli lyhyellä tähtäimellä sen mahdollisimman suuri osuus maailman energian tuotannossa on se kaikkein parasta voittoa tuottava tie. Tätä status quoa markkina tuskin muuttaisi, ei se ole sitä viimeiseen sataan vuoteenkaan tehnyt vaikka vaihtoehtoja monella osa-alueella on ollut.

Toki jos on niin, että ilmastonmuutos ei aiheuta ennustettuja katastroofeja niin sittenhän sen torjumisessa ei ole mieltä. Itse silti näkisin että tässä kohtaa on viisaampaa käyttää resursseja noiden katasrofien ehkäisemiseen. Maksamme nimittäin paljon isompaa hintaa jos edes osa noista pahimmista skenaarioista toteutuu.

St1 on kylläkin investoinut 200 meur biojalostamoonkin, jolle kasvavat sekoitevelvoitteet luovat mehukkaat markkinat.
Samalla infralla jaellaan puhdas polttoneste kuin eriasteiset sekoitteet.

Mutta Anttosen pointtihan oli eri asioiden todellinen merkityksellisyys.
Kun talon katto palaa niin kukkien istutus on kallista näpertelyä.

3 tykkäystä

Helsinki Pride on päättänyt politisoitua ja aloittaa poliittisella diskriminaatiolla.

Tätä on hyvin vaikea ymmärtää. Luulin, että koko pride-aatteen perusperiaatteita on ihmisten tasa-arvon edistäminen taustoihin katsomatta. Poliittisten puolueiden sulkeminen “kumppaneiden” joukosta ei anna kovin mairittelevaa kuvaa siitä, miten tähän tavoitteeseen pyritään.

Vai haluaako pride leimautua vasemmistoliikkeeksi? Toisaalta – eiköhän siellä vasemmistonkin riveissä ole erilaisia ajatuksia pridesta… milläköhän kaavalla päätetään, mitä puolueita ei hyväksytä kumppaneiksi? Montako kansanedustajaa on äänestänyt “väärin”? Moniko on lausunut jotain aatteen hengen vastaista?

Naah, tekivät mielestäni virheen. Tämähän on samaa politisoitunutta kuraa, mutta sateenkaariväreissä.

18 tykkäystä

Vai onko kyse myrskystä vesilasissa? Herätti uteliaisuuden ja vilkaisin Priden sivuilta keitä heillä on kumppaneina: Kumppanit 2023 - Helsinki Pride

Ei ole siis näköjään ainakaan puolueita päässyt noille listoille ja jossain määrin poliittisiksi toimijoiksi voi ajatella ammattijärjestöt, mutta SAK:n vastapainoksi löytyy myös TEK ja Asianajoliitto. Enemmän vaikuttaisi muutenkin olevan yrityksiä kaupunkien lisäksi.

Vaikuttaa “kohu” olevan siis täysin turha.

2 tykkäystä

Voi hyvin olla. Ehkä puolueista on luovuttu kokonaan kumppaneina? Mutta miksi antaa tällaisen kohun syntyä ilman, että selkeästä muutoksesta aikaisempaan tiedotetaan tai kerrotaan vaikkapa kumppanuutta hakeneille puolueille? Ainakin Kokoomuksessa ja Keskustassa tilanne vaikuttaa olevan epäselvä.

Niin tuo on hyvä kysymys. Tosin juuri näistä syistä välttelen altistumista tietyille uutiskanaville, koska tuntuvat rakentelevan näitä liki tyhjästä. Mehän emme tiedä mitä keskusteluja tässä on taustalla ja mitä on kukin eri taho kommunikoinut eri suuntiin.

Näin internetin aikana voisi kuvitella olevan erityisen helppoa tarkistaa. Ja etenkin nyt tarjolla olevien chat palveluiden kautta:
“I couldn’t find any information about political parties supporting Helsinki Pride 2023. However, Helsinki Pride has more partners than ever before 1. You can find a list of partners for Helsinki Pride 2023 on their website 12.”

Eli mielestäni oleelliset kysymykset olisivat:

  • Miksi KOK tai KESK ei vaivautunut edes internetistä asiaa tarkistaa ennen tuohtumusta?
  • Miksi MTV uutiset eivät tuota asiaa tarkistaneet?

Ja sitten toki olisi vielä se perinteinen vaihtoehto ottaa ja soittaa Priden väelle ja pyytää kommenttia. Mutta silloinhan ei saisi juttua aikaiseksi ja niihin klikkiotsikoita.

Ja niin kauan kuin me äänestäjät menemme näihin halpoihin, voivat puolueet pitää itseään otsikoissa. :yawning_face:

En tiedä mutta tuota listaa tukijoista kun katsoo, kenties Pride haluaa fokusoida työpaikkojen kulttuurimuutosta? Eli kenties tähän agendaan puolueet eivät ole parhaita kumppaneita? Tämä ihan täyttä spekulaatiota.

1 tykkäys

Kyllä tämä sittenkin ihan poliittiselta päätökseltä vaikuttaa. Eli täysin harkiten ja poliittiseen keskusteluun perustuen tehty päätös. →

Helsinki Pride kertoi maanantaina linjauksestaan tiedotteessa sen jälkeen, kun asiasta oli noussut julkinen keskustelu.

”Tänä vuonna 2023 Helsinki Pride -yhteisön hallitus on linjannut hyväksymisprosessissa kriittiseksi kysymykseksi translain uudistukseen liittyvän keskustelun ja puolueiden äänestyskäyttäytymisen. Olimme valtavan pettyneitä siihen, että osa puolueista teki translakiäänestyksestä omatunnonkysymyksen. Kenenkään ihmisen oikeus ihmisarvoiseen ja kunnioittavaan elämään ei voi olla omantunnon kysymys. Lisäksi meille on tärkeää, että yhteistyökumppanimme asettuvat tukemaan sateenkaarilapsia ja -nuoria”, tiedotteessa sanotaan.

”Ymmärrämme, että eri puolueiden sisällä on henkilöitä jotka ovat tehneet pitkälinjaisesti työtä sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistämiseksi, mutta kumppaninamme toimivat puolueen sitoutuminen ihmisoikeuksien edistämiseen ei voi olla kiinni näiden henkilöiden äänestyspäätöksestä”, tiedotteessa myös

… eli on äänestetty väärin ja väärin äänestäneiden ryhmä suljetaan pois. Palaan alkuperäisen kommmenttini taakse.

11 tykkäystä

Helsinki Pride ei jatka yhteistyötä kokoomuksen kanssa, myös keskusta jäi ulos

Taustalla on puolueen epäyhteneväinen kanta translain uudistuksessa, sanoo Helsinki Priden toiminnanjohtaja: ”Ihmisoikeudet eivät ole omantunnon kysymyksiä.”

Ylen nettisivuilta löytyvä uutinen( en saa kokouksesta linkattua linkkiä, mutta tuolta löytyy).

Eli ei kyseessä ole pelkästään MTV:n uutisointi asiasta.

Jos järjestö tekee työtä jonkin tavoitteen eteen ja sitten puolueet eivät halua tukea tätä tavoitetta, lienee ihan asiallista herättää kysymystä yhteistyön järkevyydestä? Pride luultavasti tekee puolueiden kanssa yhteistyötä, koska puolueet voivat vaikuttaa lainsäädännön kehittymiseen.

Eli omaan silmään tämä vaikuttaa enemmänkin kaksinaamaiselta toiminnalta Kok/Kesk osalta. Eli joo, väärin ohjeistettu eduskunnan äänestyksiä. Sinällään Pride myöntää tiedotteessaan osan Kok/Kesk äänestäjistä toimineen oikein, mutta kyseiset puolueet eivät tukeneet heidän tavoitteitaan. Eli vaikuttaa rusinoiden pullasta poimimiselta näiden puolueiden osalta tässä asiassa. Tämä on haaste kaikkien suurien puolueiden kanssa kun kaikkia ei vain voi miellyttää samaan aikaan ja suuren äänimäärän kerääminen taas vaatii tämän yrittämistä.

Eihän muutkaan edunvalvonta järjestöt pidä kumppaneinaan tahoja, jotka toimivat heidän tavoitteiden vastaisesti (esimerkiksi ei taida Vihr. saada tukea MTK:lta - vaikka Kesk. taitaa saada).

Edit: muokkasin keskimmäistä kappaletta.

3 tykkäystä

Mutta eikös puolueet juuri halua tukea tätä tavoitetta pyrkimällä kumppaneiksi? Puolueethan ottavat tavallaan myös riskin, sillä niiden omat kannattajat voivat olla tällaista tukea vastaan – ainahan puolueiden sisällä on eri kantoja asioista. Itse tulkitsen puolueen tuen pride-liikkeelle kumppanuuden kautta selvänä viestinä myös puolueen omille kannattajille.

Vai onko tausta-ajatus se, että pride:n tukeminen on etuoikeus, jota ei voi ansaita, jos edustamassasi puolueessa on myös muita kantoja? Kuulostaa suorastaan karsealta.

2 tykkäystä

Itse en ainakaan usko tuollaiseen vaihtoehtoon.

Kysymys tuleeko MTK:n tukea vaikka Vihreitä, jos tukevat Keskustaa?

Olen samaa mieltä siitä että toki kok/kesk ottavat myös pienen riskin osan äänestäjä joukon osalta, Mutta enemmänkin uskon kyseessä olevan halusta hyve signaloida toiseen suuntaa ilman oikeaa tukea järjestön tavoitteille. Eli halutaan näyttää että olemme tosi avoimia, mutta kun pitäisi tehdä toimia järjestön toivomien lakien eteen niin avoimuus katosi johonkin. No tätä pitäisi kysyä puolueilta itseltään miksi kokevat Prideen osallistumisen niin tärkeäksi vaikka eivät ko. järjestön ajamia aloitteita haluakaan tukea?

1 tykkäys

Helsinki Priden toiminnanjohtaja taitaa olla aika kujalla reaaliteeteista, sillä ihmisoikeudet ovat nimenomaisesti mielipidekysymyksiä, omantunnon kysymyksiä sekä arvovalintoja. Nykyiset Ihmisoikeudet ovat YK:n edustajien (sekä heidän äänestäjiensä) kollektiivinen mielipide vuodelta 1948. Ihmisoikeudet eivät ole mikään painovoimaan verrattavissa oleva luonnonlaki, vaikka itsekin niitä kannatan.

14 tykkäystä